علت درد پریود چیست و چه علائمی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

1. درد پریود به دلیل انقباضات رحم و ترشح مواد شیمیایی در این اندام ایجاد می‌شود. 2. در برخی از خانم‌ها به دلیل درد شدید نیاز به مداخله پزشکی است. 3. معمولا سکس در زمان پریودی به دلیل ارگاسم و گرفتگی عضلات باعث درد بیشتر می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
Period pain

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

درد پریود جز طبیعی از چرخه قاعدگی خانم‌ها است و در هر دوره تکرار می‌شود. اما علت درد قاعدگی را می‌دانید؟ می‌دانید چگونه می‌توان درد پریودی را کاهش داد؟ عوارض درد شدید در این دوره چیست؟ درد قاعدگی با چه علائمی شروع می‌شود؟ چگونه می‌توان تفاوت آن را با درد بارداری متوجه شد؟ بعد از ازدواج درد پریودی بیشتر می‌شود یا کمتر؟

اگر درد پریود برای شما آزاردهنده شده و می‌خواهید با روش‌های درمانی این درد را کاهش دهید، باید به دکتر زنان مراجعه کنید. شما می‌توانید در دکترتو با متخصص زنان مشاوره داشته باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

درد پریود چیست؟

پریود بخش طبیعی از دوره چرخه ماهیانه زنان است که باعث خونریزی واژینال می‌شود. بسیاری از خانم‌ها در این دوره دچار درد می‌شوند. در بیشتر خانم‌ها درد ضربان‌دار بوده و در قسمت پایین شکم گرفتگی احساس می‌شود. گاهی هم علائم دیگری مانند کمردرد، حالت تهوع و سردرد در کنار درد شکم ایجاد می‌شود.

خدمات زیبایی زنان

از کلینیک های معتبر با هزینه مناسب

زیبایی واژنافتادگی رحمپاپ اسمیر و تمامی خدمات پزشکی زنان

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

خدمات زیبایی زنان

علت درد شدید پریود چیست؟

در برخی از زنان درد قاعدگی به‌قدری شدید است که نیاز به مداخله پزشکی دارد. قاعدگی دردناک معمولا با درد شکم آزاردهنده همراه است. در بسیاری از خانم‌ها این درد در دو سال اول پریودی وجود داشته و به‌مرور کمتر می‌شود. خونریزی شدید پریودی نیز در این دوره معمولا اتفاق میفتد. برخی از خانم‌ها نیز پس از اولین زایمان بهبود پیدا می‌کنند و درد پریود قابل تحمل می‌شود.


علائم درد قاعدگی چیست؟

این درد معمولا هم‌زمان با خونریزی شروع می‌شود. اما برخی از خانم‌ها چند روز قبل از پریود شدن، دچار درد می‌شوند. این درد معمولا ۴۸ تا ۷۲ ساعت طول می‌کشد. زمانی که خونریزی در شدیدترین حالت است، درد قاعدگی نیز بیشتر می‌شود. درد ممکن است قسمت‌های مختلف بدن را درگیر کند. از جمله:

  • درد شکم
  • کمردرد
  • پادرد
  • درد سینه
  • درد مفاصل.

دوران پریود دردناکی رو می‌گذرونی و نمی‌دونی چیکار کنی؟

همین الان مشاوره بگیر!

علت درد پریود در خانم‌ها چیست؟

زمانی که در چرخه عادت ماهانه دیواره عضلانی رحم سفت می‌شود، انقباضاتی در این اندام به وجود می‌آید. در رحم به طور مداوم انقباضات خفیفی ایجاد می‌شود. این انقباضات به‌قدری خفیف است که خانم‌ها آن را احساس نمی‌کنند. اما در دوره قاعدگی شدت انقباضات بسیار بیشتر می‌شود. در این شرایط به لایه داخلی رحم فشار وارد شده و ریزش می‌کند.

این انقباضات شدید باعث فشار به رگ‌های خونی در رحم می‌شود. در نتیجه به طور موقت جریان خون و اکسیژن به این اندام قطع می‌شود. زمانی که بافت‌های رحم بدون اکسیژن باشند، شروع به ترشح ماده شیمیایی کرده که باعث درد در رحم می‌شود.

در کنار ترشح مواد شیمیایی محرک درد، مواد شیمیایی دیگری به نام پروستاگلاندین‌ها نیز ترشح می‌شوند. این نوع مواد به انقباض بیشتر ماهیچه‌های رحم کمک کرده و سطح درد را افزایش می‌دهند.

اینکه درد پریود در کدام قسمت‌های بدن خود را نشان دهد، ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. در ادامه علت درد نواحی مختلف بدن مانند پاها، شکم، کمر و غیره در دوران پریود را با هم بررسی می‌کنیم. مهم است بدانید که این دردها تا حدی طبیعی هستند، اما اگر شدید و غیرطبیعی باشند نیاز به بررسی توسط متخصص زنان دارند. در دکترتو می‌توانید در مورد علائم خود در زمان پریود با بهترین دکتر زنان در شهر خود مشورت کنید.

علت دردهای کمر و شکم در پریود چیست؟

گرفتگی شدید عضلات در رحم باعث ایجاد درد در قسمت پایینی شکم می‌شود. گاهی ممکن است درد به‌قدری شدید باشد که به ناحیه کمر نیز منتقل شود. در این شرایط قسمت پایینی کمردرد می‌گیرد.


علت پادرد در پریود چیست؟

برخی از خانم‌ها در دوره پریود دچار پادرد می‌شوند. افزایش ترشح پروستاگلاندین‌ها فقط روی عضلات رحم تاثیر نگذاشته و می‌تواند باعث گرفتگی عضلات در قسمت لگن و ران پا شود. گاهی هم پادرد نشانه سندروم پیش از قاعدگی است. اگر در زمان شروع پریود دچار پادرد می‌شوید، می‌توانید قبل از پریود از مسکن‌هایی مانند پروفن استفاده کنید.


علت درد استخوان قبل از پریود چیست؟

گاهی ممکن است درد ناشی از افزایش پروستاگلاندین‌ها باعث بروز درد در مفاصل و استخوان‌های اطراف رحم و لگن شود. در این شرایط با مصرف مسکن می‌توان درد استخوان را کاهش داد.

Severe menstrual pain
در دوره قاعدگی ممکن است درد در قسمت‌های مختلف بدن از جمله شکم، کمر و سینه ‌ها ایجاد شود.

علت درد رحم قبل از پریود چیست؟

اگر یک یا دوهفته قبل از قاعدگی دچار درد رحم می‌شوید، احتمالا علت آن سندروم پیش از قاعدگی است. تغییرات هورمون‌های استروژن و پروژسترون پیش از قاعدگی باعث بروز این عارضه می‌شود. اما اگر درد دو روز قبل از قاعدگی یا با شروع خونریزی ایجاد شود، درد طبیعی دوره پریود بوده و به دلیل انقباضات رحم ایجاد شده است.


علت درد تخمدان بعد از اتمام پریود چیست؟

عوامل مختلفی باعث درد تخمدان‌ها بعد از اتمام قاعدگی می‌شوند. گاهی تخمک‌گذاری باعث ایجاد درد می‌شود. اما در برخی مواقع موضوع جدی بوده و ممکن است شخص دچار کیست تخمدان یا اندومتریوز باشد. کیست تخمدان باعث درد در لگن، کمر و ران می‌شود. حساسیت سینه‌ها بیشتر شده و ممکن است خونریزی غیرمعمول ایجاد شود. اگر پریود شما نامنظم شده یا درد ناگهانی در شکم خود احساس می‌کنید، باید به متخصص زنان مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با دکتر زنان در ارتباط باشید و از مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی استفاده کنید.


علت درد کلیه قبل از پریود چیست؟

در طول دوره قاعدگی درد در قسمت‌های مختلف بدن مانند کمردرد، سردرد یا پادرد طبیعی است. اما اگر در کلیه‌های خود احساس درد می‌کنید، ممکن است مشکل جدی باشد و باید به پزشک مراجعه کرد. ممکن است این عارضه نشانه اندومتریوز کلیه باشد. ۱۰ تا ۱۵% زنان در سنین باروری دچار این مشکل می‌شوند.

به دلیل تغییرات هورمونی در این دوره ممکن است بافت آندومتر کلیه به آن پاسخ دهد. در نتیجه دچار التهاب شده و خونریزی می‌کند. پس از چند سیکل قاعدگی کیست آندومتر یا تومور آندومتر در کلیه تشکیل می‌شود.

عوارض درد پریود چیست؟

درد پریودی عوارضی ندارد. اما گاهی ممکن است درد شدید باعث اختلال در فعالیت‌های روزمره شود. در زمان ایجاد درد شدید باید به پزشک مراجعه کرد. گاهی ممکن است علت ایجاد درد شرایط مرتبط با درد قاعدگی باشد. به‌عنوان‌مثال اندومتریوز باعث ایجاد درد و مشکلاتی در باروری می‌شود. همچنین بیماری التهابی لگن به لوله‌های فالوپ آسیب زده و خطر بارداری خارج از رحم را افزایش می‌دهد.


بهترین راه‌های کاهش درد پریود در خانه

معمولا برای کاهش درد قاعدگی می‌توانید اقدامات ساده‌ای انجام دهید. موارد زیر می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

  • قراردادن پد گرم یا بطری آب گرم در زیر شکم
  • ورزش سبک
  • حمام آب گرم
  • انجام تکنیک‌های آرامش اعصاب مانند یوگا و مدیتیشن
  • آب بیشتر بنوشید.
  • غذاهای چرب، شور یا شیرین نخورید.
  • مواد غذایی ضدالتهابی مانند گیلاس، زغال اخته، کدوحلوایی، گوجه‌فرنگی و فلفل‌دلمه‌ای گزینه‌های خوبی هستند.
  • چای بابونه به کاهش گرفتگی عضلات در قاعدگی کمک می‌کند.

اگر این راه‌ها کارساز نبود، می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه استفاده کنید. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن در کاهش درد قاعدگی موثر هستند. این داروها علاوه بر کاهش درد به کاهش مواد شیمیایی پروستاگلاندین در رحم کمک کرده و اثرات آن را کمتر می‌کنند. شما می‌توانید با بروز اولین علائم درد یا شروع قاعدگی از مسکن استفاده کنید.

اگر مشکلات معده یا بیماری و خونریزی کبدی دارید، نباید از این داروها استفاده کنید. همچنین در صورت حساسیت به آسپرین نباید این داروها را مصرف کنید.

Treatment of menstrual pain
برای کاهش درد در دوره قاعدگی می‌توان از پد گرم استفاده کرد.

بهترین روش درمان درد پریود چیست؟

اگر درد قاعدگی با روش‌های معمول یا استفاده از مسکن درمان نشود، باید به متخصص زنان مراجعه کنید. احتمال دارد شما دچار قاعدگی دردناک یا دیسمنوره باشید. شایع‌ترین نوع این دردهای شدید دیسمنوره اولیه است که علت آن افزایش شدید پروستاگلاندین‌ها است. این مواد شیمیایی باعث گرفتگی شدید ماهیچه رحم شده و درد را تشدید می‌کنند.

در این شرایط نیاز به درمان دارویی بوده و احتمالا پزشک استفاده از روش‌های کنترل بارداری هورمونی را توصیه می‌کند. روش‌هایی مانند قرص، چسب یا حلقه به بهبود این شرایط کمک می‌کنند.

راه‌حل دیگر برای درمان درد قاعدگی تجویز مسکن‌های با نسخه است. این مسکن‌ها نسبت به مسکن‌های غیرتجویزی قوی‌تر بوده و درد را تسکین می‌دهند.

از طریق مشورت با متخصص با علائم سندروم پیش از قاعدگی آشنا شو!


چه زمانی برای دردهای قاعدگی باید به پزشک مراجعه کرد؟

معمولا درد پریود در خانم‌ها طبیعی بوده و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر دچار هر یک از مشکلات زیر هستید، باید به متخصص زنان مراجعه کنید تا علت درد قاعدگی مشخص شود. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با متخصص زنان مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی داشته باشید.

  • هیچ یک از روش‌های خانگی در کاهش درد موثر نبوده و این عارضه در زندگی شما اختلال ایجاد کرده است.
  • گرفتگی عضلات و ماهیچه‌ها ناگهان بدتر می‌شود.
  • سن شما بالای ۲۵ سال است و برای اولین‌بار دچار درد و گرفتگی عضلات شده‌اید.
  • همراه با درد پریود دچار تب شده‌اید.
  • حتی زمانی که پریود نمی‌شوید، درد دارید.

برای کاهش درد پریود باید به کدام دکتر مراجعه کرد؟

اگر درد پریود شما شدید است یا به طور ناگهانی در سنین بالای ۲۵ سال شروع شده است، باید به متخصص زنان مراجعه کنید. متخصص سوابق پزشکی شما را بررسی کرده و در صورت نیاز آزمایش‌های تشخیصی مانند سونوگرافی و آزمایش‌های هورمونی تجویز می‌کند. اگر دچار بیماری زمینه‌ای باشید، با درمان آن می‌توانید درد قاعدگی را کاهش دهید.

برای پیداکردن بهترین دکتر زنان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

سکس در پریود معمولا باعث افزایش درد می‌شود. گاهی ممکن است پس از رابطه جنسی درد پریودی یا درد تخمک‌گذاری کاهش پیدا کند. اما معمولا به دلیل فشار به دهانه رحم درد بیشتر می‌شود. همچنین ارگاسم باعث گرفتگی عضلات شده و گرفتگی عضلات شکم را افزایش می‌دهد.

درد زیر شکم مربوط به درد رحم بوده و به دلیل افزایش شدت انقباضات رحم و فشار به دیواره‌ها این درد ایجاد می‌شود. معمولا حدود ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد این درد فروکش می‌کند.

اگر حدود یک یا دوهفته پیش از پریود دچار علائمی مانند نفخ شکم و درد می‌شوید، احتمالا علت آن سندروم پیش از قاعدگی است. این سندروم باعث بروز علائمی مانند نفخ، حالت تهوع و افزایش وزن می‌شود.

درد قاعدگی شبیه به سندروم پیش از قاعدگی نیست. سندروم پیش از قاعدگی (PMS) درد پیش از خونریزی قاعدگی است و اغلب حدود دو هفته قبل از پریود شروع می‌شود. شخص در این دوره ممکن است دچار افزایش وزن، نفخ، تحریک‌پذیری، خستگی و درد شود. اما در زمان شروع درد پریود چنین علائمی دیده نمی‌شود.

در دوران بارداری به دلیل رشد رحم احتمال گرفتگی در قسمت پایینی شکم و کمر وجود دارد. گاهی این درد بسیار شبیه به درد پریودی بوده و ممکن است با آن اشتباه گرفته شود. درد قاعدگی چند روز قبل از خونریزی شروع شده و با پایان دوره قاعدگی به اتمام می‌رسد. اما درد بارداری از هفته چهارم شروع می‌شود و معمولا هفته‌ها یا ماه‌ها ادامه دارد.

درد خفیف پس از رابطه جنسی می‌تواند طبیعی باشد. اما اگر این درد غیرطبیعی است، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است علت آن عفونت مقاربتی یا تغییرات هورمونی به دلیل یائسگی یا کیست تخمدان باشد.

درد تخمدان معمولا در قسمت زیر شکم، لگن و کمر احساس می‌شود. تخمک‌گذاری و قاعدگی باعث ایجاد ناراحتی در تخمدان‌ها شده و جای نگرانی ندارد. اما اگر پس از ایجاد این درد، پریود نشدید یا در دوره تخمک‌گذاری قرار ندارید، باید به پزشک مراجعه کنید. این عارضه می‌تواند به علت آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن ایجاد شده باشد. گاهی هم مشکلات سیستم گوارشی یا ادراری روی این ناحیه تاثیر می‌گذارد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره درد پریود

  1. حانا گفت:

    سلام وقتتون بخیر من چند روزی از وقت پریودیم گذشته ولی دردش رو دارم مجردم هستم میشه بگید از چیه ممنون؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این درد ها در اطراف پریودی قابل انتظار است. گاهی بعلت تغییرات هورمونی و یا کیستیک بودن تخمدان این عوارض رخ می دهد
      بهتر است به متخصص مراجعه کنید
      https://doctoreto.com/doctors/speciality/ob-gyn

  2. شرمین گفت:

    من هفت ماه سقط داشتم الانم تیکه هایه گوشت از واژنم بیرون می‌آید وشکمم خیلی درد داره لطفاً کمکم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      احتمالا به علت مشکلات لیگامنت ها دچار بیرون زدگی واژن شده اید
      اگر لخته بیرون می اید حتمن حتمن به متخصص مراجعه نمایید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/ob-gyn

  3. Ss گفت:

    سلام.من الن یک هفته هستش که زیر شکم سمت چپم درد میکنه و گاهی اوقات کمرمم درد میگیره.احساس ضعف تو پاهام دارم .دلیلش چی میتونه باشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بستگی به جنسیت ، منشا درد ها متفاوت است
      ممکن است برای کیست های تخمدانی باشد
      و یا منشا گوارشی داشته باشد
      در صورت تداوم درد به متخصص های مربوطه مراجعه کنید

  4. M گفت:

    سلام من ۱۷سالمه از ۱۳سالگی پریود میشم
    الان دوسال وقتی پریود میشم زیر شکمم خیلی درد میکنه یه ساعت خیلییی شدید درد میکنه هیچی نمتونم بوخورم حتا آب بعد تو این یه ساعت عرق میکنم بعد که میخام خوب شم تب لرز میکنم گاهیم حالت تهوع میگیرم
    وقتی خوب میشم که تب لرز کنم
    فقط یه ساعت زمانی ک میخام بشم شدید درد میکنه بعدش دیگه دردی ندارم
    میشه بگین این طبیعی یا نع؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این درد ها قابل انتظار است
      اما تب و لرز ممکن است ارتباطی با این قضیه نداشته باشد
      در صورت تکرار علایم حتمن به پزشک مراجعه فرمایید

  5. ناشناس گفت:

    سلام
    من سال های اول پریودیم با درد بوده.
    و خونریزی زیاد
    ولی الان درد کمتری دارم و بعضی وقت ها بدون درد است.
    و خونریزی هم به نسبت آن موقع کمتر شده و در حد متوسط است.
    و مجردم، یکم نگران شدم، چون قبلا درد بیشتری داشتم.

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      اگر پریود شما منظم بوده و تغییر در تاریخ پریود ندارید جای نگرانی ندارد برخی سیکل ها ممکنه بدون تخمک گذاری بوده و درد کمتری حس شود و بستگی به یک سری شرایط روحی و جسمی و تغذیه ای شما نیز در طول ماه دارد.

  6. غزاله گفت:

    سلام من ۱۵ سالم هست و از ۱۲ سالگی پریود میشم ، حدود دو سالی هست که درد هام خیلی زیاد شده و از یک روز قبل تا ۳ ، ۴ روز بعد از شروع ، وحشتناک درد میکنه زیر شکمم، پای چپم، کمرم و دستگاه گوارشم هم با اختلال مواجه میشه و حالت تهوع زیاد و استفراغ دارم. با دیکلوفناک ۱۰۰ قابل تحمل میشه ولی خوب نه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام غزاله عزیز
      این علایم در دوران پریودی قابل انتظار است و برای هر فرد متفاوت است
      بجز دیکلوفناک از دارو های ضد التهاب و حرکات کششی هم می توانید استفاده کنید
      سالم باشید

  7. پرستو گفت:

    سلام من دردهای قائدگی زیاد دارم ولی مسکن میخورم خوب میشم بازم نیاز دکتر برم؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام پرستوی عزیز
      درد پریودی بعلت فشار به لیگامنت ها و عضلات و التهاب های مختلف، طبیعی است
      در صورت تسکسن نیازی به پزشک نمی باشد
      سالم باشید

  8. ناشناس گفت:

    سلام من دردهای قائدگی زیاد دارم ولی مسکن میخورم خوب میشم بازم نیاز دکتر برم؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      درد های پریودی قابل انتظار است. در صورت بهبود نیازی نیست

  9. ناشناس گفت:

    میخواستم بپرسم چرا بعده تموم شدن پریودیم همچنان درد پا دارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      درد در زمان پریودی بعلت کشیدگی رباط های رحم، التهاب رحم و… قابل انتظار است و ممکن است پس از اتمام پریودی ادامه دار باشد
      می توانید از مسکن های مناسب استفاده کنید
      و در صورت تداوم درد به پزشک مراجعه نمایید
      با ارزوی سلامتی

  10. Mahsa گفت:

    چرا وقتی پریود میشم هیچ دردی ندارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      پریودی لزوما با درد همراه نیست
      سلامت باشید