وقتی واژه سرد مزاجی را به کار می بریم، اغلب به سرد مزاجی در زنان اشاره می کنیم. اما سرد مزاجی تنها مربوط به زنان نیست و مشکلی است که در دو جنس زن و مرد دیده می شود. پس تعجب نکنید که سرد مزاجی در مردان هم وجود دارد و یکی از دغدغه های آنهاست. سرد مزاجی مردان به معنای فقدان کشش و تمایلات جنسی به طور کامل یا تقریبا کامل، نارضایتی از زندگی جنسی علیرغم فعالیت و حساسیت کامل همسر و همچنین ناتوانی در رسیدن به ارگاسم در حین دخول است. سردمزاجی مردان می تواند منجر به بروز مشکلاتی در رابطه جنسی شود. بهتر است با تعیین و تشخیص علت سرد مزاجی به درمان آن پرداخت.
همانطور که می دانید، سردمزاجی می تواند علت روانی یا جسمی داشته باشد. اگر فکر می کنید خودتان یا همسرتان مشکل سرد مزاجی دارد، برای تشخیص و درمان آن، باید به روانشناس یا اورولوژیست مراجعه کنید.
کاهش میل جنسی مردان می تواند منجر به فشار های روحی در رابطه و ایجاد شک و احساس گناه در طرفین رابطه شود. اگر علت سرد مزاجی تشخیص داده شود، در بیشتر موارد قابل درمان است. سرد مزاجی مردان می تواند دلایل متنوعی داشته باشد. باید توجه داشت که سردمزاجی مردان ممکن است همزمان با اختلال عملکرد نعوظ مشاهده شود، ولی نباید آنها را با هم اشتباه گرفت.
دلایل مختلف و متنوعی می توانند منجر به سردمزاجی در مردان شوند. از مهمترین دلایل سردمزاجی مردان، افسردگی است.برخی از دلایل سرد مزاجی مردان
1. کاهش و کمبود تستوسترون
هورمون تستوسترون علاوه بر کمک به ساخت عضلات و استخوان ها و تحریک اسپرم سازی، در میزان میل جنسی نیز موثر است. پس کاهش آن میتواند علتی برای سرد مزاجی مردان باشد. با بالا رفتن سن بطور طبیعی اندازه این هورمون در بدن کاهش مییابد.
2. بیماریهای مزمن
میزان زیاد درد که به علت بیماری های مزمن بروز پیدا کنند، میتوانند بر میزان کشش و میل جنسی فرد تاثیر داشته باشند. این حالت برای بیماری های مزمن زیر رخ میدهد:
وقتی صحبت از بیماری های مزمن و سرد مزاجی مردان میشود، به ندرت ممکن است که دلیل و درمان ارتباط مستقیم داشته باشند. مثلا برخی بیماری های مزمن منجر به افسردگی میشوند و افسردگی علت سرد مزاجی است. گاهی نیز یک بیماری مستقیم با تاثیر بر یک هورمون، سیستم عصبی یا سیستم گردش خون که مستقیما با میل جنسی در ارتباط هستند منجر به سردمزاجی مردان میشود.
3. افسردگی
افسردگی به تمامی جنبه های زندگی یک فرد اثر میگذارد. برای مثال در زمان افسردگی افراد، کاهش یا از بین رفتن کامل تمایلات خود به فعالیت هایی که قبلا برای آنها لذت بخش بوده را تجربه میکنند؛مانند رابطه جنسی.سرد مزاجی همچنین می تواند به عنوان عوارض برخی از داروهای ضدافسردگی باشد مثل سرترالین یا دولوکستین.
اگر بعد از مصرف داروهای ضدافسردگی، دچار مشکل زودانزالی، سرد مزاجی یا هرگونه اختلال ارگاسم دیگری دارید؛ حتما این مشکل را با روانپزشک در میان بگذراید.
4. اختلالات خواب
شما هم مشکلاتی در خوابیدن دارید؟ آیا این مشکلات می تواند بر روی میل جنسی شما تاثیر بگذارد؟ بلاه؛ اختلالات خواب مانند بی خوابی که یکی از دلایل آن نیز استرس است، میتوانند منجر به سرد مزاجی در مردان شوند.در نتیجه مطالعات هم آمده است که اختلال آپنه تنفسی خواب (OSA)، که نوعی تنگی نفس در حین خواب است، با کاهش 10 تا 15 درصدی تولید تستوسترون همراه است و موجب سرد مزاجی میشود.
5. استرس و سرد مزاجی مردان
استرس ترشح هورمونی بنام کورتیزول را تحریک میکند. کورتیزول علاوه بر اینکه موجب گرفتگی و انقباض رگ های خونی و کمک به اختلال در نعوظ میشود، موجب افت ناگهانی و سریع در میزان تستوسترون نیز میشود.
6. کهولت و بالا رفتن سن
سطح تستوسترون بدن شما در اواخر دوران جوانی در بالاترین حد خود قرار دارد. در سنین بالاتر به مرور، برای داشتن ارگاسم، انزال و تحریک شدن زمان بیشتری لازم دارید. نعوظ آلت تناسلی مرد در سنین بالا ممکن است به سفتی و قدرت جوانی نباشد.
توجه: مصرف خودسرانه دارو و یا مصرف نادرست آن، می تواند عوارض جانبی دارو مانند سرد مزاجی را بالا ببرد. در نتیجه برای مصرف هر دارویی با پزشک متخصص مشورت کنید.
8. عوامل متاثر از سبک زندگی
مصرف الکل: مصرف زیادی و مداوم الکل می تواند باعث کاهش سطح تستوسترون شود.
کشیدن سیگار: طبق مطالعه ای کشیدن سیگار، بطور مستقیم منجر به اختلال در نعوظ و بطور غیرمستقیم موجب سرد مزاجی مردان میشود.
مشکلات رابطه: اگر مرد و زن در رابطه با هم بحث یا مشکلاتی داشته باشند، میتواند دلیلی برای سرد مزاجی مرد و دوری کردن از رابطه جنسی باشد. همچنین بلد نبودن روش صحیح برقراری رابطه جنسی که با رضایت طرفین همراه باشد توسط یکی از طرفین رابطه یا هر دو میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد.
برای یادگیری روش های صحیح رابطه جنسی و شناخت و درک صحیح از سکس به مقاله «رابطه جنسی (سکس) و انواع روشهای آمیزش؛ آموزش رابطه جنسی» مراجعه کنید.
در دکترتو میتوانید با بهترین روانشناس در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
روش های درمانی سرد مزاجی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. چرا که باید با تشخیص و شناخت علت سرد مزاجی، به از بین بردن علت و درمان پرداخته شود. بطور کلی روش های درمانی را میتوان به شرح زیر بیان کرد.
1. هورمون درمانی و داروها
بسته به علت سرد مزاجی، اورولوژیست ممکن است مصرف برخی داروها را تجویز کنند. برای مثال اگر علت سرد مزاجی مرد کمبود میزان تستوسترون باشد، پزشک این هورمون را تجویز میکند.
با توجه به گستردگی زیاد علت های سرد مزاجی، دارو هایی که ممکن است برای درمان این عارضه مصرف شوند بسیار متنوع هستند و لیست طولانی از دارو ها را شامل میشوند. به عنوان مثال از داروی آندروژل (ژل حاوی تستوسترون)، ترازوسین (بهبود دهنده جریان و گردش خون) و … استفاده میشوند. افرادی که دیابت دارند با کنترل میزان قند خون خود میتوانند به درمان سرد مزاجی کمک کنند.
تجویز تستوسترون عوارض جانبیای مانند تغییرات خلقوخو، آکنه، جوش و رشد زیاد موی بدن را به همراه دارد. به همین دلیل بهتر است تحت مراقبت و نظر پزشک مصرف شود.
انواعی از داروهای گیاهی هستند که در طب سنتی برای درمان سرد مزاجی مردان مورد استفاده قرار می گیرند.
ماکا: از معدود درمان های گیاهی سرد مزاجی است که اثربخشی آن بصورت علمی نیز ثابت شده است. در مطالعه ای نیز نشان داده شده است که مصرف ماکا به برگرداندن میل جنسی در افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند موثر بوده است.
خارخسک.
جینسنگ: از گیاهان محبوب در طب سنتی چین است که نوع قرمز آن برای درمان سرد مزاجی مردان مورد استفاده قرار میگیرد.
شکلات.
شنبلیله: تحقیقات مختصری نشان میدهند که شنبلیله حاوی موادی است که بدن میتواند از آن ها برای ساخت هورمون های جنسی مانند استروژن و تستوسترون استفاده کند. در نتیجه موجب بهبود سرد مزاجی مردان میشود.
سیر: یک رقیق کننده طبیعی خون است. این خاصیت منجر میشود خون زیادی در اندام های پایین تنه از جمله سیستم تناسلی جریان پیدا کند و میل جنسی را افزایش میدهد.
دمنوش دارچین.
ترکیب خرما، دارچین و مغز گردو.
مصرف روزانه ترکیب کنجد و عسل.
جینسنگ از داروهای گیاهی درمان سردمزاجی مردان
شواهدی وجود ندارد که میوه ها را در درمان سرد مزاجی مردان و کمک به افزایش میل جنسی موثر بداند. اما مصرف آن ها طبق شایعات هم ضرری به همراه ندارد و میوه ها خواص بسیار خوبی دارند. برای مثال گفته میشود موز، آووکادو و انجیر در درمان سردمزاجی مردان موثرند.
3. درمان خانگی سرد مزاجی
بهبود مهارت های ارتباطی: بویژه برای افرادی که توانایی برقراری ارتباط به شیوه صحیح را ندارند و همین امر موجب سرد مزاجی آنها از برقراری رابطه شده است. برای بهبود روابط زوجین، می توانید به سکس تراپیست نیز مراجعه کنید.
ورزش کردن: ورزش کردن اعتماد به نفس را بالا میبرد، بدن سالم و تصورات ذهنی بهتری به فرد میدهد و در نهایت منجر به افزایش تمایلات جنسی میشود.
مدیتیشن و تمرینات آرامش بخش مثل یوگا به هدف کنترل استرس.
نگاه کردن به همسر: تحقیقات نشان داده اند که افرادی که بیشتر از 30 ثانیه به همسر خود نگاه میکنند، بطور طبیعی در بدن آن ها دوپامین ترشح میشود. دوپامین یک ماده شیمیایی در مغز است که به افزایش میل جنسی و درمان سرد مزاجی مردان کمک میکند.
4. مشاوره درمانی
خیلی از زوج ها قبل از هر چیزی نیاز به یک مشاور خوب دارند تا ابتدا مشکلات غیرجنسی رابطه آنها رفع شود. از جمله این موارد میتوان به احترام متقابل، فهم و درک تفاوت ها، کنترل خشم و نشان دادن احساسات را نام برد. بعد از این باید به مشاوره گرفتن در مورد مسائل جنسی پرداخت تا مشکلاتی نظیر سرد مزاجی مردان درمان شود. علاوه بر این صحبت کردن خود طرفین یک رابطه با همدیگر در مورد مسائل مختلف از جمله احساسات و خواسته ها در حین رابطه جنسی می تواند به رفع این مشکلات کمک کند.
برای درمان سرد مزاجی مردان، ابتدا لازم است مشکلات غیرجنسی مانند تنش های بین زوجین حل شود. برای اینکار باید به روانشناس مراجعه کنید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم گفته شده، مانند سرد شدن در رابطه و مشکل در رابطه جنسی، بهتر است حتما به یک متخصص روانشناسی یا مرکز درمانی مراجعه کنید. همچنین شما میتوانید از هر شهری که هستید از طریق مشاوره تلفنی دکترتو با متخصصین روانشناسی در ارتباط باشید و مشورت بگیرید. ضمنا توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هرگونه درمانهای خانگی و خوددرمانی حتماً ابتدا با یک پزشک مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
منبع:medicineconvention, healthline, healthymale, paziresh24, healthline, verywellmind, medicalnewstoday
کارشناس تولید محتوا و کارآموز طراحی سایت و سئو هستم. خوشحالم که به عنوان نویسنده در تیم خوب دکترتو مشغول به فعالیت هستم. چراکه اینجا میتونم برای آگاهی عموم مردم و کمک به سلامت جسمی و روحی همنوعان خودم تلاش کنم.