فهرست مطالب
- کاهش میل جنسی چیست؟
- علائم کاهش میل جنسی چیست؟
- علت کاهش میل جنسی در زنان
- چه عواملی باعث کاهش میل جنسی در مردان میشوند؟
- دلیل کاهش میل جنسی ناگهانی چیست؟
- کاهش میل جنسی چگونه تشخیص داده میشود؟
- چگونه میتوان از مشکلات جنسی جلوگیری کرد؟
- درمان مشکلات جنسی چیست؟
- تغذیه برای درمان کاهش میل جنسی
- نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به پزشک
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
کاهش میل جنسی مشکلی است که بسیاری از آقایان و حتی خانمها برای درمان آن دنبال روشهای مختلف هستند. اگر شما هم دچار این مشکل هستید و در این زمینه سوالاتی دارید، همراه ما باشید تا توضیح دهیم علت کاهش میل جنسی در مردان و زنان چیست؟ چگونه میتوان مشکل میل جنسی را برطرف کرد؟ آیا راههای درمان خانگی و ساده برای آن وجود دارد؟ نقش تغذیه در میل جنسی چیست؟ چه بیماریهایی روی میل جنسی تاثیر میگذارند؟
کاهش میل جنسی هم میتواند منشاء فیزیولوژیک داشته باشد و هم منشاء روانی. اگر این مشکل یک منبع فیزیولوژیک داشته باشد برای مثال در اثر درد هنگام مقاربت یا واژینیسموس در زنان ایجاد شده باشد یا در اثر کمبود تستوسترون یا در اثر یک بیماری خاص یا مصرف برخی داروها در مردان ایجاد شده باشد، نیاز به درمان توسط متخصص زنان و متخصص اورولوژی دارد. البته اگر پزشک تشخیص دهد که این کاهش میل جنسی به خاطر مسائل روانی یا عاطفی است شما را به روانشناس و سکس تراپیست ارجاع خواهد داد.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان برای تشخیص علت کاهش میل جنسی و درمان آن آشنا شوید. همچنین میتوانید در مواقع نیاز بهصورت تلفنی و آنلاین با پزشکان مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
کاهش میل جنسی چیست؟
یکی از بیماری ها و اختلالات جنسی که بسیاری از مردان و زنان را درگیر میکند، کاهش میل جنسی است. کاهش میل جنسی به مواردی که میل جنسی کم است یا اصلا وجود ندارد، اطلاق میشود. این تعریف همچنین باتوجهبه میزان رضایت بیمار از میل جنسی خود متفاوت است. فعالیت جنسی در بعضی مردان به گونهای است که ممکن است از نظر بقیه کم به نظر برسد. مشکلات میل جنسی بر درصد کمی از مردان در کل جامعه تأثیر میگذارد. میل جنسی عمدتاً یک پدیده هورمونی و مغزی است. میل جنسی به سطح طبیعی تستوسترون (هورمون مردانه) در خون و جذابیت فرد مقابل مورد نظر نیاز دارد.
علائم کاهش میل جنسی چیست؟
کسی که فاقد میل جنسی باشد، خواهان آغاز رابطه جنسی نیست و در صورت آغاز رابطه جنسی، میل جنسی پایین خود را در ناتوانی در نعوظ (در مردان) نشان میدهد و اگر بیمار برای اولین بار اختلال نعوظ را بدون هیچ گونه علائم جنسی قبلی و نعوظ کافی شبانه تجربه کند، احتمالاً علت روانشناسی است و اختلالی در نعوظ وجود ندارد. همچنین در مورد کاهش میل جنسی مشخص است که آیا فرد جدیدا دچار این مشکل شده یا از ابتدا این مشکل وجود داشته است.
کاهش میل جنسی به مواردی که میل جنسی کم است یا اصلا وجود ندارد، گفته میشود. این تعریف با توجه به میزان رضایت بیمار از میل جنسی خود متفاوت است.
علت کاهش میل جنسی در زنان
عوامل متعددی میتوانند روی سطح میل جنسی تأثیر داشته باشند. سلامت جسمی و عاطفی در رابطه، سبک زندگی و نوع رابطه فعلی میتوانند روی میل جنسی خانمها تأثیر داشته باشند. رایجترین دلایل کاهش میل جنسی در زنان عبارتاند از:
- مشکلات جنسی مانند درد هنگام مقاربت
- بیماریهایی مانند آرتریت، سرطان، دیابت، فشارخون بالا و بیماریهای عصبی
- داروهایی مانند داروی ضدافسردگی
- مصرف زیاد الکل و سیگار یا اعتیاد به مواد مخدر
- عمل جراحی مربوط به سینهها یا دستگاه تناسلی مانند عمل جراحی زیبایی واژن و غیره.
- خستگی ناشی از مراقبت از کودکان، مشغله کاری یا بیماری و جراحی
- یائسگی
- بارداری و شیردهی
- سایر اختلالات جنسی (ترس از تحقیر)
- مشکلات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی
- استرس کاری یا مالی
- عزتنفس پایین
- نداشتن سکس
- ساختن تصویر ذهنی بد از بدن خود
- سابقه سوءاستفاده جنسی یا فیزیکی
- تجربیات جنسی منفی
- عدم ارتباط با شریک زندگی
- درگیری یا دعواهای حلنشده
- مسائل مربوط به اعتماد.
چه عواملی باعث کاهش میل جنسی در مردان میشوند؟
علل بسیاری بهعنوان عامل پایین آمدن میل جنسی در مردان شناخته شدهاند که شامل موارد زیر میشوند:
- مصرف برخی داروها (SSRIها، آنتی آندروژنها، مهار کنندههای ۵-آلفا ردوکتاز، مسکنهای اپیوئیدی یا مخدر)
- مصرف مشروبات الکلی
- افسردگی
- خستگی
- اختلال جنسی کم فعالیت
- مصرف مواد
- هر گونه مشکل در رابطه با همسر
- سایر اختلالات جنسی (ترس از تحقیر)
- اختلال بیزاری از رابطه جنسی
- بیماری سیستمیک
- کمبود تستوسترون
- استرس
- کمبود زمان
- سابقه سوء استفاده جنسی
- مشکلات هورمونی مانند پرکاری تیروئید.
عوامل خطر کاهش میل جنسی در مردان شامل موارد زیر است:
- سن: به این دلیل که میزان تستوسترون به مرور زمان کاهش مییابد.
- سوءتغذیه
- سیگار کشیدن
- هر گونه شرایطی که منجر به استفاده از داروهایی میشود که باعث کاهش تستوسترون، افسردگی، هایپرپلازی خوش خیم پروستات، درد و سرطان پروستات میشود.
وجود سایر اختلالات جنسی، تجارب جنسی بد، خستگی، استرس، افسردگی و سوءمصرف الکل و مواد مخدر از علل رایج کاهش میل جنسی در هر دو جنس است.
دلیل کاهش میل جنسی ناگهانی چیست؟
زمانی که به طور ناگهانی میل جنسی کم میشود، احتمالا علت آن شروع مصرف داروی خاصی است. برخی از داروها سطح تستوسترون را کاهش میدهند. کاهش تستوسترون باعث کمشدن میل جنسی میشود. بهعنوانمثال داروهای فشارخون و مسدودکنندههای بتا از انزال و نعوظ جلوگیری میکنند.
سایر داروهای کاهشدهنده میل جنسی عبارتاند از:
- شیمیدرمانی و پرتودرمانی برای درمان سرطان
- داروهای هورمونی که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشوند.
- کورتیکواستروئیدها
- مسکنهای اپیوئیدی مانند مورفین و اکسیکدون
- داروهای ضدقارچ مانند کتوکونازول
- داروی سایمتیدین که برای درمان رفلاکس معده و سوزش سردل استفاده میشود.
- استروئیدهای آنابولیک که ورزشکاران برای افزایش توده عضلانی استفاده میکنند.
- برخی داروهای ضدافسردگی.
کاهش میل جنسی چگونه تشخیص داده میشود؟
همانطور که دیدیم کاهش میل جنسی علل زیادی میتواند داشته باشد. این مسئله میتواند هم علل فیزیکی داشته باشد هم علل روانی. بخش فیزیولوژیکی این مشکل باید در درجه اول توسط متخصص زنان یا متخصص اورولوژی بررسی شود. جهت تشخیص مشکلات جنسی، پزشک به سابقهی پزشکی و علائم نیاز دارد و جهت رد کردن و یا تائید بیماریهای مشابه نیاز به یک سری از آزمایشها وجود دارد.
پزشک بعد از بررسی آزمایشها و تشخیص علت اولیه ممکن است شما را به پزشکان دیگری از جمله متخصص غدد (پزشک متخصص در زمینه مسائل هورمونی)، متخصص مغز و اعصاب (پزشک متخصص در اختلالات سیستم عصبی) ارجاع دهد، چون این مشکل میتواند منشاء هورمونی یا عصبی هم داشته باشد. البته ممکن است پزشک تشخیص دهد که منبع مشکل یک مسئله روانی یا عاطفی است و اینجاست که شما را به روانشناس و سکس تراپیست ارجاع میدهد. سکس تراپیست روانشناسی است که در مورد مسائل جنسی و اختلالات سکس تخصص دارد و میتواند بهترین راهنماییها را در زمینه مشکلات مربوط به سکس به شما بدهد.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان برای تشخیص علت کاهش میل جنسی و درمان آن آشنا شوید. همچنین میتوانید در مواقع نیاز بهصورت تلفنی و آنلاین با پزشکان مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
چگونه میتوان از مشکلات جنسی جلوگیری کرد؟
در حالی که نمیتوان از مشکلات جنسی جلوگیری کرد، مقابله با علل ایجادکنندهی این اختلال میتواند به شما در درک بهتر و مقابله با این مشکل در هنگام بروز کمک کند. میتوانید اقدامات زیر را برای حفظ عملکرد جنسی خود انجام دهید:
- هر گونه اقدامات درمانی پزشک خود را با دقت دنبال کنید.
- مصرف مشروبات الکلی را محدود کنید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- هرگونه مسائل عاطفی یا روانی مانند استرس، افسردگی و اضطراب را برطرف کنید و در صورت لزوم درمان نمایید.
- ارتباط با شریک زندگی خود را افزایش دهید.
درمان مشکلات جنسی چیست؟
برنامه درمانی بستگی زیادی به علت دقیق مشکل جنسی دارد؛ اگر علت روانی است، مراجعه به روانپزشک یا روانشناس میتواند کمک کننده باشد. اغلب بهترین راه درمانی در این شرایط، درمان شناختی رفتاری است که مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی اوقات درمان شامل زوج درمانی است. اگر داروهای مصرفی عامل کم شدن میل جنسی باشند، گاهی اوقات با سایر داروهایی که عوارضی بر میل جنسی ندارند، قابل جایگزینی هستند. در بعضی موارد تزریق هورمون هایی جنسی نیز توصیه میشود، بنابراین در صورت هرگونه تغییر در میل جنسی خود به پزشک مراجعه نمایید.
داروی کاهش میل جنسی
انتخاب روش درمان به علت کم شدن میل جنسی بستگی دارد. گاهی با تغییر سبک زندگی یا قطع مصرف دارویی خاص میتوان مشکل را برطرف کرد. اگر این مشکل به دلیل کاهش سطح تستوسترون ایجاد شده باشد، از ژل یا کرم تستوسترون موضعی استفاده میشود. برخی از پزشکان ممکن است تزریق تستوسترون را پیشنهاد دهند.
برای خانمها نیز این نوع داروها با دوز کمتر تجویز میشود. اما چون تستوسترون باعث عوارضی مانند آکنه، رشد مو بالای لب، بم شدن صدا، افزایش وزن، طاسی با الگوی مردانه و افزایش سطح کلسترول میشود، حتما باید با پزشک مشورت کرد و از تمامی خطرات آن اطلاع داشت.
داروی گیاهی کاهش میل جنسی
طبق تحقیقات انجام شده برخی از گیاهان میتوانند به درمان کاهش میل جنسی کمک کنند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، این است که همراه غذای خود ریحان یا سیر مصرف کنید. بوی ریحان به تحریک حواس کمک میکند. سیر هم مقدار زیادی آلیسین دارد. آلیسین باعث بالارفتن جریان خون میشود. مردانی که دارای مشکل اختلال نعوظ هستند، میتوانند از این نوع گیاهان استفاده کنند.
تغذیه برای درمان کاهش میل جنسی
کاهش میل جنسی میتواند برای بسیاری از افراد مشکلساز شود. برای درمان این مشکل میتوان برنامه غذایی را تغییر داد. یکی از مواد غذایی که به افزایش میل جنسی کمک میکند، گوشت است. گوشت یا مواد غذایی حاوی آمینواسیدهای خاص میتوانند در تقویت میل جنسی مؤثر باشند.
ماهی سالمون و قزلآلا در جریان خون را بهبود بخشیده و به درمان کاهش میل جنسی کمک میکنند. حفظ عملکرد گردش خون میتواند علائم برخی بیماریهای مربوط به عملکرد جنسی را کاهش دهد.
آجیل و انواع مغزها مانند گردو، دانه کدوتنبل، دانه آفتابگردان، فندق و بادامزمینی همانند ماهی میتوانند به افزایش گردش خون کمک کنند. در میان میوهها نیز سیب میتواند تاثیر خوبی داشته باشد. سیب سرشار از آنتیاکسیدانی به نام کورستین است. کورستین باعث افزایش گردش خون و کنترل علائم پروستاتیت میشود. همچنین میتوانید از دمنوش گیاهی افزایش میل زنان و مردان استفاده کنید.
چه غذاهایی باعث کاهش میل جنسی در مردان میشود؟
برخی از مواد غذایی میتوانند تاثیر منفی روی میل جنسی داشته باشند. اگر میخواهید مشکل میل جنسی را درمان کنید، باید مصرف مواد غذایی زیر را به حداقل برسانید.
- غذاهای فرآوری شده: این نوع غذاها مواد مغذی بسیار کمی دارند. بهعنوانمثال در زمان فرآوری آرد سفید، سهچهارم روی در گندم از بین میرود. روی برای افزایش میل جنسی و توانایی تولیدمثل در مردان ضروری است.
- نوشابه رژیمی: خوردن نوشابه بهطورکلی ضررهای زیادی دارد. نوشابههای رژیمی دارای شیرینکنندههای مصنوعی به نام آسپارتام است. آسپارتام روی سطح سروتونین تاثیر میگذارد. سروتونین هورمونی است که برای بالابردن سطح شادی لازم است. زمانی که سروتونین کاهش پیدا کند، میل جنسی هم کمتر میشود.
- میگو: میگو بهخودیخود در میل جنسی تاثیری ندارد. برای جلوگیری از تغییر رنگ میگو از آفتکشهایی استفاده میشود که روی هورمونهای مردانه و زنانه تاثیر میگذارند.
- الکل: مصرف الکل به مقدار زیاد باعث کم شدن میل جنسی میشود. الکل افسرده کننده است و روی توانایی مردان در دستیابی و حفظ نعوظ تاثیر میگذارد.
- پنیر: انواع پنیرهایی که از شیر گاو گرفته شدهاند، سرشار از هورمونهای مصنوعی هستند. در نتیجه در تولید طبیعی هورمونهای بدن بهویژه استروژن و تستوسترون اختلال ایجاد میکند.
- قند: مواد قندی سطح هورمون انسولین را افزایش میدهند. در نتیجه باعث ذخیره چربی شکم، کاهش توده عضلانی و کاهش تستوسترون میشوند.
سردمزاجی مردان و زنان چه ارتباطی با کاهش میل جنسی دارد؟
سردمزاجی موضوعی است که هم در خانمها و هم در آقایان دیده میشود. علت سردمزاجی زنان مشکلات در روابط بینفردی، عدم رضایت عاطفی در رابطه، تاثیرات فرهنگی و رسانهای از تمایلات جنسی، سطح تستوسترون پایین و بیماریهای خاص و مصرف برخی داروها است. با مراجعه به روانشناس میتوان علت دقیق سردمزاجی را پیدا کرد.
سردمزاجی مردان علل مختلفی دارد. یکی از موارد شایع اختلال نعوظ است. اختلال نعوظ با ازدستدادن میل جنسی تفاوت دارد. اما این دو معمولا از عوارض یکدیگر هستند. اضطراب در مورد عملکرد جنسی نیز در نهایت منجر به سردمزاجی میشود. در مردان استرس شغلی و عزتنفس میتواند تاثیر بسیار زیادی روی رابطه جنسی داشته باشد.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان برای تشخیص علت کاهش میل جنسی و درمان آن آشنا شوید. همچنین میتوانید در مواقع نیاز بهصورت تلفنی و آنلاین با پزشکان مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به پزشک
کم شدن میل جنسی یکی از اختلالات و بیماریهای جنسی است که در مردان و زنان هر دو دیده میشود. این کم شدن شهوت و کاهش تمایل به سکس و فعالیتهای جنسی دلایل زیادی میتواند داشته باشد. گاهی دلیل این مشکل فیزیولوژیکی است و ممکن است به دلیل وجود یک بیماری خاص یا نواقص آناتومیک باشد. دلیل دیگر این مشکل بهخصوص در موارد کاهش میل جنسی ناگهانی، مصرف برخی داروها یا برخی روشهای درمانی است. اگر علت کاهش میل جنسی یکی از اینها نباشد، باید به دنبال دلایل روانشناختی بود. مسائل و مشکلات روانی و برخی اختلالات روانی مانند افسردگی میتواند روی تمایل فرد به سکس تأثیر داشته باشد. در این زمینه صبحت با روانشناس و سکس تراپیست میتواند کمککننده باشد.
برای پیداکردن بهترین روانشناس و سکستراپیست میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
قرص سیپراکتین هم به کاهش میل جنسی تاثیر دارد
سلام سید عزیز
سیپروهپتادین جز داروهای بهبود عملکرد جنسی نیز محسوب میشود. گاهی ممکن است روانپزشک برای درمان اختلالات جنسی این دارو را پیشنهاد دهد.
اگر برای درمان اختلالات عملکرد جنسی ناشی از مصرف مواد مخدر پزشک این دارو را تجویز کرده است، نحوه مصرف آن متفاوت است.
قرص سیپراکتین هم به کاهش میل جنسی تاثیر دارد
سلام سید عزیز
سیپروهپتادین جز داروهای بهبود عملکرد جنسی نیز محسوب میشود. گاهی ممکن است روانپزشک برای درمان اختلالات جنسی این دارو را پیشنهاد دهد.
اگر برای درمان اختلالات عملکرد جنسی ناشی از مصرف مواد مخدر پزشک این دارو را تجویز کرده است، نحوه مصرف آن متفاوت است.
قرص سیپراکتین هم به کاهش میل جنسی تاثیر دارد
سلام ، من مهرداد هستم که ۵۴ سالمه ، چند سال قبل بیضه چپم به کش شلوارم گیر کرد و فشار خورد بعد کمی اومده بالا و کوچک و نرم شده و رگهای اطرافش مثل الیاف شده حالا میزان انزال و میل جنسی من خیلی خیلی کم شده بطوریکه به زور و خیلی دیر انزال میشم و مقدار منی هم خیلی خیلی کم شده ، چکار کنم که به حالت قبل برگردم . خیلی ممنون
باسلام وخسته نباشیدقرص اسپیرونولاکتون باعث کاهش میل جنسی میشه؟؟
سلام
بله
اسپیرونولاکتون نیز که نوعی آنتیآندروژن است میتواند میل جنسی را کاهش دهد.
من ناگهانی میل جنسیم خیلی کم شد که هفته یک بار میشه راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
کاهش میل جنسی به عواملی همچون اضطراب، تغییرات هورمونی، تغییرات مواد معدنی و… بستگی دارد
برای درمان و بهبود می توانید به اورولوژیست یا متخصص زنان (بستگی به جنسیت تان )و برای تکمیل ان به روانشناس مراجعه فرمایید
سالم باشید
سلام…فعالیت جنسی تاچه سنی است من هفتاد سال هستم و داروی پروستات کرده ام لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
محدودیت سنی ندارد
بستگی به توانایی فرد است
آمدگی برای زناشوی ندارم وسط رابطه شل می شود قرص فشار خون استفاده می کنم راهنمایی کنید
سلام
چون مشکل فشار خون دارید هر دارویی برای اختلالات نعوظی مناسب نیست
ولی نیاز به داروی مناسب دارید
حتمن زیر نظر متخصص باشید
متخصص اورولوژیست
سلام وقت بخیر
نامزدی۴ ساله ی من با اقایی که دوسش داشتم و باهاش رابطه جنسی هم داشتم تموم شده . روز اخر که دیدمش بعد از رابطه بهم گفت که ارتباط ما فقط برای همین نوع رابطه ادامه داره . بعد ازاون نه تنها ازرابطه بشدت متنفرم و حالت تهوع میگیرم بلکه از اون آدم گرم مزاج به کسی تبدیل شدم که خیلی سرده.. راهکاری دارید؟
سلام میشه بگید داروی ارگوتامینی سی باعث کاهش میل جنسی میشود
دوست عزیز
این دارو برای درمان سردردهای عروقی استفاده می شود و در عوارض جانبی دارو کاهش میل جنسی ذکر نشده است ولی ممکنه در شما این عارضه ایجاد شده باشد. در این خصوص با پزشک معالج خود مشورت کنید.
با سلام و خسته نباشید
من برای زود انزالی قرض ترامادول استفاده کردم البته مصرف از دوز ۲۰۰ بیشتر بالا نرفت
ولی بعد از مدتها میل جنسی بسیار کم شده خواستم بدونم علت میتونه این باشه سن ۴۰ سال
با سپاس فراوان
خیلی خوب توضیح دادید 👏👏
بعضی طلاق ها بخاطر راضی نبودن در رابطه جنسی یا همان کاهش میل جنسی و سرد شدن زوجین اتفاق میفته.
به نظرم تغذیه مناسب، ورزشهای سبک و مداوم، ایجاد محیطی امن و گرم و مدتی با ماساژ بدن همدیگر اونم بدون سکس، میتونه اون شادابی، طراوت و میل به یکدیگر رو افزایش بده.
سپاسگزارم🙏
امیدوارم همه زندگی عاشقانه رو تجربه کنن.🥰
من نه تنها نیل جنسی ندارم بلکه احساسم به جنس مخالف خاموش شده هست