فهرست مطالب
خس خس سینه چیست؟
خسخس سینه، به صدای سوت در حال نفس کشیدن گفته میشود. صدای خسخس سینه در هنگام بازدم شنیده میشود، اما در موارد شدید در زمان دم نیز شنیده میشود. این صدا ناشی از تنگی یا التهاب راههای هوایی است. خسخس سینه ممکن است نشانهای از یک بیماری های ریه جدی باشد و نیاز به تشخیص و درمان دارد. اگر برای اولین بار دچار خسخس سینه شدهاید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر درمان را متوقف کرده باشید یا موفق به ادامهی برنامهی درمانی خود نشوید، خسخس سینه میتواند بدتر شود و عوارض بیش تری مانند تنگی نفس یا تغییر وضعیت ذهنی ایجاد شود.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
خسخس سینه، به صدای سوت در حال نفس کشیدن گفته میشود. صدای خسخس سینه در هنگام بازدم شنیده میشود، اما در موارد شدید در زمان دم نیز شنیده میشود. این صدا ناشی از تنگی یا التهاب راههای هوایی است.
دلایل خس خس سینه
آسم و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) شایع ترین علل خسخس سینه هستند (با توجه به آمار مایو کلینیک). با این حال، علل احتمالی دیگری نیز وجود دارد. قبل از درمان خسخس سینه، دکتر باید دلیل آن را تعیین کند. خسخس سینه میتواند نشانهای از بیماریهای زیر باشد:
آمفیزم ریه: نابودی پارانشیم ریوی که منجر به از بین رفتن ویژگی ارتجاعی ریه و از بین رفتن دیوارهی کیسههای هوایی ریه میشود.
ریفلاکس معده به مری(GERD): بازگشت اسید معده به مری زمانی که غذا به خوبی هضم نشده باشد.
نارسایی احتقانی قلبی: بیماری مزمن پیشروندهای است که باعث تجمع مایع در اطراف قلب میشود و بر قدرت پمپاژ عضلات قلب تأثیر میگذارد.
ادم ریوی: بیماری است که در آن ریهها با مایع پر میشوند. که به نام احتقان ریوی نیز شناخته میشود.
سرطان ریه
آپنه خواب: وقفهی تنفسی در هنگام خواب را آپنهی خواب گویند.
اختلال عملکرد تارهای صوتی
خسخس سینه ممکن است به علت بیماریهای حاد و یا بیماریهای اضطراری پزشکی به شرح زیر ایجاد شود:
برونشیولیت: عفونت تنفسی ویروسی
برونشیت: التهاب نایژهها در ریه
ذات الریه یا پنومونی: عفونت ریهها ناشی از قارچ ، باکتری یا ویروس است. علائم عمومی آن شامل درد قفسهی سینه، تب، سرفه و مشکل تنفسی است.
آمبولی ریه: وجود لختهی خون در ریهها که میتواند باعث آسیب بخشی از ریهها و سایر اندامها شود و سطح اکسیژن خون را کاهش میدهد.
رینیت آلرژیک: واکنش بدن به آلرژنهای خاص است که باعث ایجاد علائمی مانند عطسه و خارش چشم میشود.
عفونت دستگاه تنفسی و درد قفسه سینه
واکنش به سیگار کشیدن
استنشاق یک جسم خارجی
شوک آنافیلاکسی: اورژانس پزشکی است. اگر علائم شوک آنافیلاکسی مانند سرگیجه، تورم زبان یا گلو را تجربه کردید یا دچار مشکلات تنفسی شدید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
آلرژی غذایی: واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی که به طور معمول مضر نیستند مانند تخم مرغ و بادام زمینی، آلرژی غذایی نامیده میشود.
سرماخوردگی و آنفلوآنزا: عفونتهای مسری هستند که بر سیستم تنفسی تاثیر میگذارند و از طریق سرفه و عطسه گسترش مییابند.
عفونت ناشی از ویروس سنسیشیال تنفسی: علائم شبیه به سرماخوردگی ایجاد میکند و بیشتر در کودکان اتفاق میافتد.
اسیدوز تنفسی: هنگامی رخ میدهد که ریهها نمیتوانند کربن دی اکسید تولید شده توسط بدن را به اندازه کافی دفع کنند. این بیماری معمولا توسط یک بیماری زمینهای ایجاد میشود.
تب دره: عفونت ناشی از قارچ کوکسیدیوس.
اسکلروز سیستمیک (اسکلرودرمی): بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به بدن حمله میکند.
خروسک: بیماری ویروسی است که باعث تورم اطراف تارهای صوتی میشود. این بیماری بیشتر در ماههای پاییز و زمستان شایع است و کودکان زیر ۵ سال را هدف قرار میدهد.
فیبروز کیستیک: باعث آسیب شدید به سیستم تنفسی و گوارشی میشود.
سل (TB): بیماری بسیار عفونی است که عمدتا بر ریهها تاثیر میگذارد.
گواتر: تورم گردن بر اثر بزرگ شدن غدهی تیروئید را گواتر گویند.
سوختگیهای شیمیایی
عوامل خطر خس خس سینه
خسخس سینه میتواند در هر کسی اتفاق افتد. با این حال، عوامل خطر خاصی وجود دارند که شانس ایجاد خسخس سینه را افزایش میدهند. بیماریهای ارثی مانند آسم، میتوانند در خانوادهها به نسلهای بعدی منتقل شوند. خسخس سینه میتواند در افراد زیر رخ دهد:
- افراد مبتلا به آلرژی
- افراد مبتلا به سرطان ریه
- کودکانی که در مراکز نگهداری روزانه و مهدکودک هستند و یا خواهر و برادر بزرگتر از خودشان دارند، به علت افزایش قرار گرفتن در معرض عفونت.
- افراد سیگاری (گذشته و حال)
کنترل عوامل خطر مانند سیگار کشیدن و اجتناب از محرکهایی مانند گرده و سایر آلرژنها، ممکن است به بهبود خسخس سینه کمک کند. بعضی از عوامل از کنترل شما خارج هستند، بنابراین هدف، درمان علائم شما جهت بهبود کیفیت کلی زندگیتان است.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
درمان خسخس سینه
پیش آگهی افراد مبتلا به خسخس سینه بستگی به علت دقیق آن دارد. آسم مزمن و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) اغلب به درمان طولانی مدت نیاز دارند. خسخس سینهای که با بیماریهای کوتاه مدت همراه است معمولا با درمان بیماری زمینهای بهبود مییابد.
درمان خسخس سینه بر دو هدف استوار است:
- کنترل التهاب در مجاری هوایی
- باز کردن لولههای تنفسی با داروهای سریع الاثر
داروهای ضد التهابی میتوانند التهاب و مایع تجمع یافته در راههای هوایی را کاهش دهند. داروهای ضد التهابی معمولا به شکل اسپری استفاده میشوند، اما به شکل قرصهای طولانی اثر نیز موجود میباشند. داروهای ضد التهابی به شکل شربت نیز برای کودکان استفاده میشوند. گشاد کنندههای برونش مانند داروی بکلومتازون داروهای سریع الاثر هستند و اغلب برای درمان خسخس سینه و کمک به تسکین سرفه استفاده میشوند. عملکرد آنها بوسیله شل کردن عضلات صاف اطراف لولههای تنفسی است. اگر خسخس سینه در رابطه با بیماری دراز مدت مانند آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) باشد، پزشک ممکن است داروی ضد التهابی و داروی سریع الاثر را همزمان تجویز کند.
درمانهای خانگی خسخس سینه
درمانهای خانگی میتواند به بهبود خسخس سینه در برخی افراد کمک کند. به عنوان مثال:
- گرم و مرطوب نگه داشتن خانه میتواند به باز کردن راههای هوایی و تنفس آسانتر کمک کند.
- نشستن در وان حمام گرم و پر بخار، میتواند کمک کننده باشد.
- آب و هوای خشک و سرد، به ویژه هنگام فعالیت در فضای بیرون میتواند خسخس سینه را تشدید کند.
- داروهای مکمل، مانند داروهای گیاهی و مکملها، به درمان خسخس سینه کمک میکند. قبل از شروع هرگونه داروهای جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.
درمانهای جایگزینی که ممکن است به کاهش خسخس سینه ناشی از آسم کمک کند عبارتند از:
- آنتی اکسیدان ها: مانند ویتامین C و ویتامین E
- مراقبه و تفکر
- یوگا
- استفاده از دستگاه بخور
- پیشگیری از خسخس سینه
در مورد برخی بیماریهای مزمن مانند آسم، بدون مداخله پزشکی نمیتوان از خسخس سینه جلوگیری کرد. مصرف داروهای تجویز شده به همراه داروهای خانگی میتواند علائم را بهبود بخشد. حتی اگر علائمتان رو به بهبودی است، داروهایتان را بدون رضایت پزشک قطع نکنید زیرا این کار میتواند منجر به عود خطرناک خسخس سینه شود.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
چه مواقعی برای درمان خسخس سینه به پزشک مراجعه کنیم؟
هنگامی که برای اولین بار دچار خسخس سینه میشوید، به پزشک خود مراجعه کنید. اگر همراه با خسخس سینه، علائم دیگری مانند اشکال در تنفس، تغییر رنگ پوست به رنگ مایل به آبی و یا تغییر وضعیت ذهنی را تجربه کردید به دکتر ریه اطلاع دهید، این اطلاعات برای پزشک بسیار مهم است؛ حتی اگر اولین بار است که دچار خس خس میشوید. اگر خسخس سینه با اشکال در تنفس، کهیر و تورم صورت یا گلو همراه است، به اورژانس مراجعه کنید. اگر خسخس سینه عود کند یا دوباره شروع شود یا بدتر شود، به پزشک خود اطلاع دهید. این موضوع اغلب بدان معنی است که نیاز به یک برنامهی درمانی تهاجمیتر برای پیشگیری از عوارض احتمالی دارید.
هنگامی که برای اولین بار دچار خسخس سینه میشوید، به پزشک خود مراجعه کنید.
سلام و وقت بخیر من ۱۷ سالمه و موقعی که کوچکترین گرد و عبار یا حتا موی حیوانی چیزی بهم میخوره تنگ نفس میشم و مدام عطسه میکنم گاهی که عطسه و تنگ نفسم تموم شد یهو نصف شب حتی نمیتونم نفس بکشم و خس خس سینه و درد شدید توی قفسه سینم دارم که حتا پشتمم به درد میاره اوقات که نه اکثر اوقات درحالیکه گرد و غبار هم بهم نمیخوره خارش گلو دارم چیکار کنم؟! سابقه اسم آلرژیک توی خونوادمون داریم
سلام
شما هم علایم ازدیاد حساسیت و آسم دارید
و از همین حالا بهتر است معاینات لازم را انجام دهید
تندرست باشید
متخصص آسم و آلرژی
سلام من زن
۳۳ساله هستم واکسن کرونا هر۳تاش رو هم زدم اخر زمستان سرما خوردگی شدید داشتم چند بار رفتم دکتر ولی سرفه وخلط هنوز خوب نشده بود که ۱ماهه دچار خس خس گلو دارم
موقع خواب صدای خس خس
برام آزار دهندهست وهرازگاهی احساس تنگی نفس دارم
سلام
با این علایم
علایم خلط پشت حلق و برونشیت دارید
از نظر تنگی مجاری تنفسی هم باید معاینه شوید
بهتر است تشخیص و درمان را اصولی انجام دهید
متخصص ریه
سلام خسته نباشید من الان دو هفته ای آیت سرفه میکنم چند روزی هم هست که خس خس سینه دارم در نوزادی عفونت برونشیت هم داشتم ممکن دوباره فعال شده باشه
سلام
بله
علایم برونشیت و مشکلات ریوی باید بررسی شود
از نظر حساسیت و الرژی هم باید معاینه شوید
متخصص ریه
سلام من ۱۱سالم همش سینم خش خش میکنه ایا من آسم دارم یا حساسیت است بگید
سلام
احتمالا حساسیت وجود دارد
ولی از نظر عفونی و حتی مشکلات عفونی هم باید بررسی شود
جدی بگیرید
متخصص داخلی
من حدودا ۲سال است خلط پشت گلودارم خس خس سینه هم دارم سیگارهم میکشم حالت تهوع موقع حمام کردن دارم همیشه موقع حرف زدن گلوم میگیره صداممیگیره من چیکارکنم وچی استفاده کنم ممنونم
سلام
از نظر خلط پشت حلق و فارنژیت باید بررسی شوید
روزانه از روتارین استفاده کنید
تندرست باشید
متخصص گوش و حلق و بینی
سلام من مدتیه دچار مشکل معده و روده تحریک پذیر شدم الان گاهی احساس صدای خس خس از معده یا قلب یا ریه دارم دقیقا نمیدونم کجاست هیچ مشکل در تنفس ندارم ولی صدای اضافه ای حالت خس خس میشنوم که همیشگی نیست در حد ۱۰ ثانیه خیلی نگرانم مشکل افسردگی و اظطراب دارم باتشکر
دوست عزیز
تنفس صدادار میتونه از ریه شما نیز باشد. بهتره تست ربع توسط متخصص ریه انجام شود تا اگر مشکل در ریه وجود دارد مشخص شود.
خس خس سینه دارم ورم گلو و سوزش گلو
سلام
با توجه به علایمتان
احتمال بیماری ویروسی و سپس عفونت ثانویه وجود دارد
احتمالا نیاز به انتی بیوتیک وحتی اسکن ریه هم دارید
بهتر است زیر نظر پزشک باشید
متخصص عفونی
من چند روزی بود سرفه میکردم بعد امروز یکشنبه یهو به خس خس خیلی زیاد افتادم البته سرما خورده بودم این اتفاق افتاد کسی میتونه کمک کنه ۱۱ سالمه و از این مسعله میترسم
سلام
خسخس شدید میتواند نشانه تنگی نفس یا التهاب راههای هوایی باشد. اگر علائم شما شدید است،به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق بررسی شود. تا زمان مراجعه، در هوای خنک قرار بگیرید و از مواد تحریککننده (مانند دود) دوری کنید.
سلام من از قبل از عید سرماخوردگی جزی گرفتم ولی چند روز بعد بدتر شد الان خیلی خس خس دارم یک ماه شده
سلام
علایم حساسیت و بیماری ویروسی دارید
با توجه به مزمن شدن بیماری تان حتمن به پزشک مراجعه کنید تا از نظر ریوی اسکن شوید
خیلی جدی بگیرید
سلام وقت بخیر
بعد از یه سرما خوردگی الان حدود یکی دو هفته هست که شب ها موقع خواب سینم خس خس میکنه که آخر با یه سرفه اون خلط رو برطرف میکنم دوباره تکرار میشه
دوست عزیز
در سرماخوردگی ممکنه سینوس های شما عفونی شده باشد و با تخلیه عفونت به پشت حلق شما حس خلط در گلو را داشته باشید. بهتره از این لینک نوبت متخصص گوش حلق و بینی گرفته و برای بررسی و درمان مراجعه کنید.
متخصص گوش و حلق و بینی