بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) چیست و چگونه تشخیص داده میشود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) نوعی بیماری ریوی حاد است که می‌تواند به دلیل مصرف دخانیات، قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های محیطی یا ابتلا به سایر بیماری‌ها عفونی ریوی ایجاد شود. این بیماری با روش‌هایی مانند دارو درمانی، جراحی ریه، فیزیوتراپی یا تکنیک‌های تنفسی مدیریت می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) چیست؟

بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) یک بیماری پیشرفته ریه است که با علائم تنفسی شدید و محدودیت جریان هوا مشخص می‌شود. این بیماری در درجه اول به دلیل دو بیماری آمفیزیم و برونشیت ریه ایجاد می‌شود اما سیگار کشیدن، آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض موادشیمیایی خطرناک هم از علل ابتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه هستند. خوشبختانه بیماری COPD قابل درمان است و با مدیریت مناسب می‌توان سیستم تنفسی را ترمیم کرد و خطر ابتلا به سایر بیماری‌های مرتبط را کاهش داد. اگر به بیماری انسداد مزمن ریوی مبتلا هستید یا علائمی دارید که بسیار شبیه به این بیماری است،‌ می‌توانید به دکتر داخلی یا متخصص ریه مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از بهترین دکترهای ریه یا دکتر داخلی می‌توانید از دکترتو کمک بگیرید.

بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) چیست؟

بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) یکی از انواع بیماری های ریه است که مسیر جریان هوای ریه‌ها را مسدود می‌کند و علائم آن شامل مشکلات تنفسی، سرفه، تولید موکوس (خلط) و خس خس سینه هستند. این بیماری با مواجهه طولانی‌مدت با گازهای تحریک‌کننده یا ذرات معلق موجود در هوا که معمولا ناشی از دود سیگار هستند، ایجاد می‌شود. افراد مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی و سرطان ریه قرار دارند.

برای درک بهتر این بیماری بهتر است کمی با اجزاء و نحوه عملکرد دستگاه تنفسی آشنا شویم. هوا از طریق لوله هوایی (نای) به سمت پایین و به داخل نایژه‌ها می‌رود، این لوله‌ها چندین بار به لوله‌های بسیار کوچکتر (نایژک‌ها) تقسیم می‌شوند و در نهایت به کیسه‌های هوایی ختم می‌شوند. کیسه‌های هوایی دیواره‌های بسیار نازکی با مویرگ‌های زیاد دارند. اکسیژن هوایی که تنفس می‌شود به این مویرگ‌ها وارد شده و به جریان خون می‌رسد. همچنین دی‌اکسید‌کربن که گاز دفعی حاصل از متابولیسم سلول‌های بدن است، از این طریق دفع می‌شود. بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) این روند را دچار مشکل می‌کند.

علائم و نشانه های بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) کدامند؟

علائم بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) معمولا شامل سرفه مداوم، تنگی نفس، تولید خلط حداقل به مدت ۳ ماه در سال برای ۲ سال متوالی، خس خس سینه، احساس فشار روی قفسه سینه و تورم در مچ پا، پا یا کل اندام تحتانی است. سایر علائم بیماری copd عبارت است از:

  • وجود خلط و موکوس فراوان در ریه‌ها و نیاز به تخلیه آن در اول صبح
  • سرفه مزمن که باعث تولید خلط بی‌رنگ، سفید، زرد یا سبز می‌شود
  • آبی بودن لب‌ها و ناخن‌ها (سیانوز)
  • عفونت‌های تنفسی متناوب
  • کمبود انرژی و خستگی
  • در مراحل پیشرفته، کاهش وزن

همچنین افرادی که دچار بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) هستند، ممکن است دوره‌‌هایی از تشدید علائم را تجربه کنند که علائمشان نسبت به قبل بدتر می‌شود و حداقل برای چندین روز باقی‌ می‌ماند.

آیا شما هم علائم بیماری انسداد ریوی مزمن را دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

علل انسداد مجاری هوایی چیست؟ (علت بیماری copd چیست؟)

علت اصلی ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریوی، استعمال دخانیات، ابتلا به بیماری آمفیزم ریه و برونشیت مزمن و تنفس هوای آلوده است. سایر علت‌های بیماری انسدادی مزمن شش عبارت است از:

  • بیماری برونشکتازی
  • وراثت
  • دود ناشی از سیگار‌کشیدن دیگران که افراد غیرسیگاری استنشاق می‌کنند
  • استفاده از پیپ
  • دود و سوخت در محل کار
  • کمبود آلفا۱ آنتی تریپسین (AAt): کمبود این ماده می‌تواند کبد و ریه‌ها را تحت‌تاثیر قرار‌دهد.
  • سن (معمولا بالای ۴۰ سال)

بیماری های همراه با بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD)

آمفیزم و برونشیت مزمن شایعترین بیماری‌هایی هستند که منجر به بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) می‌شوند. برونشیت مزمن التهاب لایه پوششی مجاری تنفسی است که با سرفه‌های روزانه و تولید خلط مشخص می‌شود. در آمفیزم کیسه‌های انتهایی کوچکترین مجاری هوایی ریه، در اثر دود سیگار و و ذرات معلق، تخریب می‌شوند. حدود ۲۰ تا ۳۰٪ افرادی که مدام سیگار می‌کشند، دچار بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) می‌شوند. سایر موارد عبارت است از:

  • عفونت‌های تنفسی: افرادی که دچار بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) هستند به احتمال بیشتری دچار سرماخوردگی، آنفولانزا و پنومونی (عفونت ریه) می‌شوند.
  • مشکلات قلبی: به دلایلی که به درستی شناخته‌شده نیستند، بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی از جمله حمله قلبی را افزایش دهد. ترک سیگار می‌تواند این خطر را کاهش دهد.
  • سرطان ریه: افرادی که دچار بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) هستند، ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان ریه دارند.
  • فشار خون بالا در شریان‌های ریوی: بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) می‌تواند منجر به فشار خون بالا در شریان‌هایی شود که خون را به ریه‌ها می‌برند.
  • افسردگی: تنفس دشوار می‌تواند از فعالیت‌هایی که فرد به آن‌ها علاقه دارد، جلوگیری کند و احساس ناتوانی می‌تواند باعث ابتلا به افسردگی شود. اگر احساس غم یا ناتوانی می‌کنید این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
علت بیماری copd چیست؟
سیگار کشیدن از مهم‌ترین دلایل ابتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه است.

تشخیص بیماری انسدادی مزمن ریوی چگونه انجام می شود؟

برای تشخیص بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD)، لازم است ابتدا متخصص ریه علائم و نشانه‌ها را بررسی کند، همچنین در مورد سوابق پزشکی و خانوادگی بیمار و مواجهه با عوامل تحریک‌کننده ریه، مخصوصا دود سیگار، اطلاعات کسب‌کند و در نهایت تست‌های متفاوتی انجام‌دهد:

  • تست اسپیرومتری 
  • اندازه‌گیری حجم‌ ریه
  • بررسی ظرفیت انتشار
  • اندازه‌گیری اکسیژن خون
  • عکس قفسه سینه: عکس قفسه سینه می‌تواند بیماری آمفیزم را نشان‌دهد و همچنین می‌تواند وجود سایر مشکلات ریوی و قلبی را رد کند.
  • سی‌تی‌اسکن
  • آنالیز گازهای خونی شریانی
  • تست‌های آزمایشگاهی: برای تعیین کمبود آلفا۱آنتی تریپسین در افرادی که سابقه خانوادگی بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) دارند

متن انگلیسی:
The main test for COPD is spirometry. It can detect COPD before symptoms are recognized.
ترجمه فارسی:
تست اصلی بیماری COPD، اسپیرومتری است که قبل از تشخیص علائم می‌تواند COPD را تشخیص دهد.

به نقل از سایت nhlbi

برای درمان بیماری copd و کنترل عوارض آن، از متخصص کمک بگیر.

درمان بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) چگونه انجام می شود؟

در حال حاضر درمان قطعی برای COPD وجود ندارد اما استراتژی‌های درمانی مختلف مانند مدیریت تشدید بیماری، برنامه بازتوانی ریوی، اکسیژن‌تراپی، پیاده‌روی و استفاده از دوچرخه ثابت، شدت علائم بیماری را کاهش می‌دهند و می‌توانند کیفیت زندگی فرد را بالا ببرند. تکنیک‌های تنفسی مانند تنفس با لب‌های غنچه شده در زمان پیاده‌روی یا تنفس دیافراگماتیک به بهبود تنفس کمک می‌کنند.

تنفس با لب‌های غنچه شدهتنفس دیافراگماتیک
این روش تنفسی می‌تواند در زمان ورزش استفاده شود. ماهیچه‌های شانه و گردن را ریلکس کنید، در ۲ ثانیه از طریق بینی و با دهان بسته، دم انجام دهید. برای ۴ ثانیه با لب‌های غنچه شده، بازدم انجام دهید. اگر این مدت برای شما زیاد است، زمان ان را کاهش دهید.با زانوان تا شده به پشت بخوابید. می‌توانید از یک بالش زیر زانوها استفاده کنید. یک دست را روی شکم زیر قفسه سینه قرار دهید. دست دیگر را روی سینه قرار دهید. به اندازه ۳ شماره یک دم عمیق از طریق بینی انجام دهید. شکم و دنده‌های آخر باید بالا بیایند اما سینه باید ثابت بماند. ماهیچه شکم خود را سفت کنید و هوا را به اندازه ۶ شماره به آرامی از طریق لب‌های غنچه شده خارج کنید.
مدیریت و درمان COPD

درمان دارویی COPD

برای بیشتر افراد مبتلا به COPD، استنشاق‌کننده‌های برونکودیلاتور کوتاه مدت اولین درمان دارویی مورد استفاده هستند. برونکودیلاتورها داروهایی هستند که تنفس را با گشاد کردن راه‌های هوایی آسان‌تر می‌کنند. ۲ نوع استنشاق‌کننده برونکودیلاتور کوتاه مدت وجود دارد که شامل استنشاق‌کننده‌های آگونیست بتا-۲ (مانند سالبوتامول و تربوتالین) و استنشاق‌کننده‌های ضد موسکارینیک مانند ایپراتروپیوم بروماید هستند.

درمان COPD با توانبخشی ریه

برنامه‌های توانبخشی ریه معمولا شامل ۲ یا چند جلسه گروهی در هفته برای حداقل ۶ هفته هستند. یک برنامه توانبخشی ریه شامل تمرینات ورزشی شخصی برای ایجاد استقامت و قدرت (مانند پیاده‌روی و دوچرخه سواری) همراه با مشاوره تغذیه‌ای و حمایت عاطفی است.

درمان COPD با جراحی

روش‌های جراحی انسداد مزمن ریوی شامل جراحی کاهش حجم ریه (LVRS)، بولکتومی یا برداشتن کیسه‌های بزرگ هوایی (بولا) و پیوند ریه است. البته افراد مبتلا به COPD معمولا دارای بیماری‌های همراه ریه (مانند عفونت) هستند که آن‌ها را در معرض خطر بیشتری برای نتایج نامطلوب پس از جراحی قرار می‌دهد.

فیزیوتراپی برای بیماری مزمن انسداد ریه

فیزیوتراپی نقش مهمی در مدیریت COPD با تمرکز بر تمرینات تنفسی، تقویت عضلات و تکنیک‌های پاک‌کردن مخاط از ریه دارد. این روش‌ها می‌توانند در بهبود تنفس فرد موثر باشند.

درمان خانگی انسداد ریه

علاوه‌بر مراقبت‌های پزشکی، درمان‌های خانگی هم ممکن است در مدیریت COPD و علائم آن مفید باشند:

  • کنترل تنفس
  • مصرف آب زیاد
  • مصرف غذای سالم
  • فعال ماندن و تحرک داشتن
  • حفظ وزن سالم
  • مدیریت استرس
  • مصرف مکمل

عوارض بیماری copd چیست؟

بیماری مزمن انسدادی ریه می‌تواند منجر به عوارض مختلفی مانند نارسایی تنفسی، بیماری قلبی، سرطان ریه و عفونت‌های تنفسی مکرر شود. این عوارض می‌توانند به مرور زمان فرد را ناتوان و خسته کنند و روی کیفیت زندگی تأثیر بگذارند.

عوارض بیماری copd چیست؟
نارسایی تنفسی شدید از عوارض بیماری انسداد ریوی مزمن است.

طول عمر بیماران copd چقدر است؟

۴۰ تا ۷۰ درصد افرادی که به بیماری copd مبتلا می‌شوند، ۵ سال اول را به خوبی سپری می‌کنند. امید به زندگی برای بیماران مبتلا به COPD که در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شوند بالا است اما افرادی که شدت بیماری‌شان زیاد شده است ممکن است امید به زندگی خیلی کمتری داشته‌باشند. با تمام این موارد، در هر مرحله‌ای از ابتلا به بیماری انسداد ریه درمان و مدیریت بیماری را جدی بگیرید.

پیشگیری از بیماری انسداد مزمن ریوی امکان پذیر است؟

پیشگیری از COPD در درجه اول شامل پرهیز از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های محیطی است. ترک سیگار بسیار مهم است زیرا می‌تواند اصلی ابتلا به COPD باشد. سایر اقدامات پیشگیرانه شامل حفظ یک سبک زندگی سالم با تمرکز بر ورزش منظم و تغذیه مناسب است.

علائمعلتتشخیص
تنگی نفسبیماری برونشیت و آمفیزیم ریهاسپیرومتری
خس خس سینهوراثتعکس قفسه سینه
سرفهسیگار کشیدنآنالیز گازهای خونی شریانی
ایجاد مخاط در راه‌های هواییآلاینده‌های شیمیاییاندازه‌گیری اکسیژن خون
جدول بیماری انسداد ریه

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

بیماری COPD یا بیماری انسداد مزمن ریوی یکی از بیماری‌های ریه است که علائم تنفسی شدیدی مانند خس خس سینه، تنگی نفس و سرفه مزمن را در بیماران ایجاد می‌کند. قدم اول برای درمان این بیماری، تشخیص به‌موقع آن است. برای تشخیص بیماری مزمن انسدادی ریه باید به دکتر متخصص ریه و دکتر داخلی مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره با دکتر ریه آنلاین و دکتر داخلی آنلاین نیز برای شما وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

سیگار کشیدن و تنفس آلاینده‌های سمی از علل مهم ابتلا به بیماری انسداد ریه هستند.

رژیم غذایی سالم برای افراد مبتلا به انسداد ریه شامل غذاهای پر پروتئین، سبزیجات برگدار و منابع اسیدهای چرب امگا ۳ است.

علائم COPD در کودکان می‌تواند شامل مشکل تنفسی، سرفه مزمن و تنگی نفس باشد.

برای افراد مبتلا به COPD معمولا سطح اکسیژن بین ۸۸ تا ۹۲ درصد است. اگر به زیر ۹۰ برسد خطرناک است.

بله، نارسایی ریه می‌تواند منجر به مرگ شود زیرا سطح اکسیژن خون را کاهش می‌دهد و عوارضی مانند نارسایی قلبی را ایجاد می‌کند.

برونشیت مزمن نوعی بیماری انسداد ریوی مزمن است که با التهاب ریه، تولید مخاط در مجاری تنفسی و سرفه مشخص می‌شود. بیماری انسدادی مزمن شش می‌تواند از برونشیت مزمن و آمفیزیم ایجاد شود و علائم آن با این دو بیماری همپوشانی دارد.

در صورتیکه بیماری copd ریه درمان نشود، احتمال اینکه باعث ایجاد مشکلات جدی‌تر شود، وجود دارد. خود copd به تنهایی باعث مرگ نمی‌شود. اما این بیماری می‌تواند درمان‌نشده باقی‌بماند و بیماری‌های خطرناکی مانند سرطان ریه و عفونت‌های تنفسی حاد را ایجاد کند. در نتیجه‌ی عوارض این بیماری، احتمال مرگ و مشکلات بسیار جدی وجود دارد.

این کلمه مخفف Chronic obstructive pulmonary disease است. بیماری انسداد مزمن ریوی ترجمه‌ی لفظی آن است.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره بیماری انسداد ریوی مزمن

  1. حسین گفت:

    سلام روزی ۳. ۴بار سرفه دارم به زور ودرد کمی خلط میاد سفید که به تازگی رویت شده که بعد دخانیات بیشتر میشه بعدا کم میشه هم سرفه هم خلط ممنون میشم اگر راهنمایی و دارویی معرفی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      می توانید زیر نظر پزشک داروساز
      از قرص جوشان استیل سیستئین استفاده کنید
      سیگار را ناگهان کم نکنید
      از سیگارهایی استفاده کنید که با شما سازگار است
      در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه کنید

      متخصص داخلی

  2. ناشناس گفت:

    سلام روزی ۳. ۴بار سرفه دارم به زور ودرد کمی خلط میاد سفید که به تازگی رویت شده که بعد دخانیات بیشتر میشه بعدا کم میشه هم سرفه هم خلط ممنون میشم اگر راهنمایی و دارویی معرفی کنید

  3. مهدی کوکبی گفت:

    سلام من دو هفته است سرفه میکنم بعضی وقت ها قطع میشه کمی خس خس سینه هم دارم موقع ای که نفس هم رو میدم بیرون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      با توجه به این علایم
      هم از نظر قلبی
      و هم ریوی باید اسکن شوید
      خیلی جدی بگیرید
      متخصص ریه

  4. مهسا گفت:

    سلام من یماه پیش سرما خورده بود بشدت ریهام پر شده بود با کلی آنتی بیوتیکو دارو خوب شدم خلط ندارم اما هرروز سرفه خشک میکنم هیچی خوبم نمیکنه موقع نفس کشیدن سرفم میگیره و درضمن از سن ۱۲ سالگیم نفسم تنگ میشد اسپری استفاده میکردم خوب بودم اما الان باز شروع شده خواستمنظرتونو بدونم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علاوه بر ریه
      باید از نظر ازدیاد حساسیت هم باید بررسی شوید
      در این مواقع پزشک ممکن است استیل سیستئین هم تجویز کند
      زیر نظر پزشکتان باشید

  5. ناشناس گفت:

    مژگهای ریه دخترم مادرزادی ضعیف هست آیا ورزش اسب سواری ضرر دارد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بستگی به سن و اسکن ریوی دارد
      گاهی فشار زیاد به قلب و دیافراگم ممکن است علایم تنفسی ایجاد کند
      بهتر است قبل از انجام هر گونه ورزشی زیر نظر متخصص داخلی باشید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/internist

  6. سعید گفت:

    ممنون از مطالب خوبتون به امید بهبودی تمام مریض ها

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سپاس از شما و آرزوی خوبتان

  7. سعید گفت:

    منم پنج روزی هست متوجه شدم امفیز دارم سیگارو ترک کردم ولی مطالبی که تو سایت ها میخونم نا امیدم میکنه و حس میکنم چند ماه بیشتر زنده نیستم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      نگران نباشید
      درمان و استایل زندگی تان بسیار مهم است
      ادامه دهید

  8. هادی گفت:

    سلام آیا شخصی این بیماری رو داشته باشد و در جای که رطوبت بالای ۵۰وکرمای محیط بالای ۵۰درجه باشد کار کند این مریضی تشدید می‌شود

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      رطوبت و گرما ممکن است این عارضه را تشدید کند. مهم تر ازین عوامل گرد و غبار و دخانیات می تواند مزید بر علت شود.

  9. پریسا گفت:

    وای این مطلب چقدر کامل و خوب بود. مرسی

    1. همیار دکترِتو گفت:

      خوشحالیم مطالب مفید واقع شده است.

  10. محمد جباری گفت:

    موثر ومفید بود خیلی ممنون من هفته ای سه روز شنا میکنم روز یک ساعت شنا به دکترم گفتم فرمودن بدنت ادابته شده با انسداد حاد ریه یا COPD ودارو های استرویدی دادن همراه با توانکس۵۰۰ مکوس تغیر رنگ داده به سمت تیره شدن و تنفس هم خوب شده

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مصرف داروهای تجویزی به شما کمک می کند. تحت نظر متخصص ریه به درمان ادامه دهید.