دلایل خس خس سینه چیست و چه درمانی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

خس‌خس سینه، به صدای سوت در حال نفس کشیدن گفته می‌شود. زمانی که فردی دچار التهاب یا تنگی راه‌های هوایی شود، معمولا هنگام بازدم صدایی مانند سوت شنیده می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
دلایل خس خس سینه

خس خس سینه چیست؟

خس‌خس سینه، به صدای سوت در حال نفس کشیدن گفته می‌شود. صدای خس‌خس سینه در هنگام بازدم شنیده می‌شود، اما در موارد شدید در زمان دم نیز شنیده می‌شود. این صدا ناشی از تنگی یا التهاب راه‌های هوایی است. خس‌خس سینه ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری های ریه جدی باشد و نیاز به تشخیص و درمان دارد. اگر برای اولین بار دچار خس‌خس سینه شده‌اید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر درمان را متوقف کرده باشید یا موفق به ادامه‌ی برنامه‌ی درمانی خود نشوید، خس‌خس سینه می‌تواند بدتر شود و عوارض بیش تری مانند تنگی نفس یا تغییر وضعیت ذهنی ایجاد شود.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

آیا شما هم دچار خس خس سینه می‌شوید؟

همین حالا مشاوره بگیرید

خس‌خس سینه، به صدای سوت در حال نفس کشیدن گفته می‌شود. صدای خس‌خس سینه در هنگام بازدم شنیده می‌شود، اما در موارد شدید در زمان دم نیز شنیده می‌شود. این صدا ناشی از تنگی یا التهاب راه‌های هوایی است.

دلایل خس خس سینه

آسم و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) شایع ترین علل خس‌خس سینه هستند (با توجه به آمار مایو کلینیک). با این حال، علل احتمالی دیگری نیز وجود دارد. قبل از درمان خس‌خس سینه، دکتر باید دلیل آن را تعیین کند. خس‌خس سینه می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های زیر باشد:

آمفیزم ریه: نابودی پارانشیم ریوی که منجر به از بین رفتن ویژگی ارتجاعی ریه و از بین رفتن دیواره‌ی کیسه‌های هوایی ریه می‌شود.

ریفلاکس معده به مری(GERD): بازگشت اسید معده به مری زمانی که غذا به خوبی هضم نشده باشد.

نارسایی احتقانی قلبی: بیماری مزمن پیشرونده‌ای است که باعث تجمع مایع در اطراف قلب می‌شود و بر قدرت پمپاژ عضلات قلب تأثیر می‌گذارد.

ادم ریوی: بیماری است که در آن ریه‌ها با مایع پر می‌شوند. که به نام احتقان ریوی نیز شناخته می‌شود.

سرطان ریه

آپنه خواب: وقفه‌ی تنفسی در هنگام خواب را آپنه‌ی خواب گویند.

اختلال عملکرد تارهای صوتی

خس‌خس سینه ممکن است به علت بیماری‌های حاد و یا بیماری‌های اضطراری پزشکی به شرح زیر ایجاد شود:

برونشیولیت: عفونت تنفسی ویروسی

برونشیت: التهاب نایژه‌ها در ریه

ذات الریه یا پنومونی: عفونت ریه‌ها ناشی از قارچ ، باکتری یا ویروس است. علائم عمومی آن شامل درد قفسه‌ی سینه، تب، سرفه و مشکل تنفسی است.

آمبولی ریه: وجود لخته‌ی خون در ریه‌ها که می‌تواند باعث آسیب بخشی از ریه‌ها و سایر اندام‌ها شود و سطح اکسیژن خون را کاهش می‌دهد.

رینیت آلرژیک: واکنش بدن به آلرژن‌های خاص است که باعث ایجاد علائمی مانند عطسه و خارش چشم می‌شود.

عفونت دستگاه تنفسی و درد قفسه سینه

واکنش به سیگار کشیدن

استنشاق یک جسم خارجی

شوک آنافیلاکسی: اورژانس پزشکی است. اگر علائم شوک آنافیلاکسی مانند سرگیجه، تورم زبان یا گلو را تجربه کردید یا دچار مشکلات تنفسی شدید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.

آلرژی غذایی: واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی که به طور معمول مضر نیستند مانند تخم مرغ و بادام زمینی، آلرژی غذایی نامیده می‌شود.

سرماخوردگی و آنفلوآنزا: عفونت‌های مسری هستند که بر سیستم تنفسی تاثیر می‌گذارند و از طریق سرفه و عطسه گسترش می‌یابند.

عفونت ناشی از ویروس سنسیشیال تنفسی: علائم شبیه به سرماخوردگی ایجاد می‌کند و بیشتر در کودکان اتفاق می‌افتد.

اسیدوز تنفسی: هنگامی رخ می‌دهد که ریه‌ها نمی‌توانند کربن دی اکسید تولید شده توسط بدن را به اندازه کافی دفع کنند. این بیماری معمولا توسط یک بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شود.

تب دره: عفونت ناشی از قارچ کوکسیدیوس.

اسکلروز سیستمیک (اسکلرودرمی): بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به بدن حمله می‌کند.

خروسک: بیماری ویروسی است که باعث تورم اطراف تارهای صوتی می‌شود. این بیماری بیشتر در ماه‌های پاییز و زمستان شایع است و کودکان زیر ۵ سال را هدف قرار می‌دهد.

فیبروز کیستیک: باعث آسیب شدید به سیستم تنفسی و گوارشی می‌شود.

سل (TB): بیماری بسیار عفونی است که عمدتا بر ریه‌ها تاثیر می‌گذارد.

گواتر: تورم گردن بر اثر بزرگ شدن غده‌ی تیروئید را گواتر گویند.

سوختگی‌های شیمیایی

[adrotate group=”2″]

عوامل خطر خس خس سینه

خس‌خس سینه می‌تواند در هر کسی اتفاق افتد. با این حال، عوامل خطر خاصی وجود دارند که شانس ایجاد خس‌خس سینه را افزایش می‌دهند. بیماری‌های ارثی مانند آسم، می‌توانند در خانواده‌ها به نسل‌های بعدی منتقل شوند. خس‌خس سینه می‌تواند در افراد زیر رخ دهد:

  • افراد مبتلا به آلرژی
  • افراد مبتلا به سرطان ریه
  • کودکانی که در مراکز نگهداری روزانه و مهدکودک هستند و یا خواهر و برادر بزرگتر از خودشان دارند، به علت افزایش قرار گرفتن در معرض عفونت.
  • افراد سیگاری (گذشته و حال)

کنترل عوامل خطر مانند سیگار کشیدن و اجتناب از محرک‌هایی مانند گرده و سایر آلرژن‌ها، ممکن است به بهبود خس‌خس سینه کمک کند. بعضی از عوامل از کنترل شما خارج هستند، بنابراین هدف، درمان علائم شما جهت بهبود کیفیت کلی زندگیتان است.

 

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

سریع‌ترین راه درمان خس خس سینه چیست؟

همین حالا مشاوره بگیرید

درمان خس‌خس سینه

پیش آگهی افراد مبتلا به خس‌خس سینه بستگی به علت دقیق آن دارد. آسم مزمن و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) اغلب به درمان طولانی مدت نیاز دارند. خس‌خس سینه‌ای که با بیماری‌های کوتاه مدت همراه است معمولا با درمان بیماری زمینه‌ای بهبود می‌یابد.

درمان خس‌خس سینه بر دو هدف استوار است:

  • کنترل التهاب در مجاری هوایی
  • باز کردن لوله‌های تنفسی با داروهای سریع الاثر

داروهای ضد التهابی می‌توانند التهاب و مایع تجمع یافته در راه‌های هوایی را کاهش دهند. داروهای ضد التهابی معمولا به شکل اسپری استفاده می‌شوند، اما به شکل قرص‌های طولانی اثر نیز موجود می‌باشند. داروهای ضد التهابی به شکل شربت نیز برای کودکان استفاده می‌شوند. گشاد کننده‌های برونش مانند داروی بکلومتازون داروهای سریع الاثر هستند و اغلب برای درمان خس‌خس سینه و کمک به تسکین سرفه استفاده می‌شوند. عملکرد آن‌ها بوسیله شل کردن عضلات صاف اطراف لوله‌های تنفسی است. اگر خس‌خس سینه در رابطه با بیماری دراز مدت مانند آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) باشد، پزشک ممکن است داروی ضد التهابی و داروی سریع الاثر را همزمان تجویز کند.

درمان‌های خانگی خس‌خس سینه

درمان‌های خانگی می‌تواند به بهبود خس‌خس سینه در برخی افراد کمک کند. به عنوان مثال:

  • گرم و مرطوب نگه داشتن خانه می‌تواند به باز کردن راه‌های هوایی و تنفس آسان‌تر کمک کند.
  • نشستن در وان حمام گرم و پر بخار، می‌تواند کمک کننده باشد.
  • آب و هوای خشک و سرد، به ویژه هنگام فعالیت در فضای بیرون می‌تواند خس‌خس سینه را تشدید کند.
  • داروهای مکمل، مانند داروهای گیاهی و مکمل‌ها، به درمان خس‌خس سینه کمک می‌کند. قبل از شروع هرگونه داروهای جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.

درمان‌های جایگزینی که ممکن است به کاهش خس‌خس سینه ناشی از آسم کمک کند عبارتند از:

  • آنتی اکسیدان ها: مانند ویتامین C و ویتامین E
  • مراقبه و تفکر
  • یوگا
  • استفاده از دستگاه بخور
  • پیشگیری از خس‌خس سینه

در مورد برخی بیماری‌های مزمن مانند آسم، بدون مداخله پزشکی نمی‌توان از خس‌خس سینه جلوگیری کرد. مصرف داروهای تجویز شده به همراه داروهای خانگی می‌تواند علائم را بهبود بخشد. حتی اگر علائمتان رو به بهبودی است، داروهایتان را بدون رضایت پزشک قطع نکنید زیرا این کار می‌تواند منجر به عود خطرناک خس‌خس سینه شود.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص ریه در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

چه مواقعی برای درمان خس‌خس سینه به پزشک مراجعه کنیم؟

هنگامی که برای اولین بار دچار خس‌خس سینه می‌شوید، به پزشک خود مراجعه کنید. اگر همراه با خس‌خس سینه، علائم دیگری مانند اشکال در تنفس، تغییر رنگ پوست به رنگ مایل به آبی و یا تغییر وضعیت ذهنی را تجربه کردید به دکتر ریه اطلاع دهید، این اطلاعات برای پزشک بسیار مهم است؛ حتی اگر اولین بار است که دچار خس خس می‌شوید. اگر خس‌خس سینه با اشکال در تنفس، کهیر و تورم صورت یا گلو همراه است، به اورژانس مراجعه کنید. اگر خس‌خس سینه عود کند یا دوباره شروع شود یا بدتر شود، به پزشک خود اطلاع دهید. این موضوع اغلب بدان معنی است که نیاز به یک برنامه‌ی درمانی تهاجمی‌تر برای پیشگیری از عوارض احتمالی دارید.

هنگامی که برای اولین بار دچار خس‌خس سینه می‌شوید، به پزشک خود مراجعه کنید.

[adrotate group=”3″]
امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره خس‌خس سینه

  1. Arian گفت:

    سلام
    من هیچ مشکل تنفسی یا ریوی ندارم ولی وقتی هوا رو در بازدم با شدت زیاد تر از حالت معمولی از ریه م از طریق دهان خارج میکنم گاهی صدای خس خس میاد، ولی در حالت معمولی به هیچ وجه خس خس نمیکنه. خاط گلوم هم بیرنگ.(علاعم کرونا هم ندارم و با فرد مریض هم در ارتباط نبودم). میخواستم بدونم ایا این بیماری خاصیه یا نه. ممنون میشم پاسخ بدید.

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      نیازه تست تنفسی توسط متخصص ریه از شما گرفته بشه که مشکل آسم بررسی بشه.
      متخصص ریه

  2. مسلم گفت:

    سلام خسته نباشید من حدود یک ماه قبل سرماخوردم اولش بهش نرسیدم بعد قرص انتی بیوتیک خوردم ولی تاثیری نداشت بعد یک هفته سینم رو درگیر کرد و تنگی نفس داشتم و زیاد سرفه میکردم اومدم قرص قوی تر گرفتم یه خورده علائمم کمتر شد ولی بعضی موقعها جلو بینیم بسته میشه سرفه میکنم و تنگی نفس میارم نیاز هست قرصم رو ادامه بدم یا داروی خاصی هست که استفاده کنم البته کار من با چوب هستش وقتی کار میکنم شدید سراغم میاد باید چیکار کنم از دستش خلاص بشم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      ابتدا تست pcr برای رد درگیری کرونا بده چون علایم شما شبیه کرونا دلتا هست. از ورود مواد آلرژن زا به سیستم تنفسی جلوگیری کن. نیازه متخصص ریه شما رو ویزیت کنه و تست تنفسی انجام بدی. از مصرف داروهای خودسرانه هم خودداری کن.
      متخصص ریه

  3. فرناز ارجینی گفت:

    من دوماه هست که خس خس گلو دارم بدون هیچ دردی و متاسفانه خ.ب هم رعایت نکردم و چیز های چرب هم خوردم و خلط زرد رنگ هم دارم میشه بگید نشانه چه چیزی یا چه بیماری است ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این صدا ناشی از تنگی یا التهاب راه‌های هوایی هست. رفلاکس معده و مشکلات ریوی موجب این مشکل میشه. به متخصص ریه مراجعه کنید.
      متخصص ریه

  4. Kaveh گفت:

    سلام صبح شما بخیر من یک سال و نیم ه که تنگی نفس دارم قبلاً سیگار می‌کشیدم ولی یادمه که یک قاشق عسل خوردم که دیگه سینم شروع به خس خس کرد و بعدش تنگی نفس باید چکار کنم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بسیار بعیده عسل باعث ایجاد خس خس سینه در طولانی مدت بشه و اگر تحریک تنفسی اتفاق بیوفته خیلی کوتاه مدته ولی سیگار یکی از علت های ایجاد بیماری های تنفسی و آسیب به ریه و راه های تنفسی در طولانی مدته . پیشنهاد می شه در اسرع وقت به پزشک متخصص ریه مراجعه کنی و با انجام تست تنفسی ریه روند درمان رو پیگیری کنی.

  5. جوانمرد گفت:

    سلام،حدود یک هفته میشه که فشار خونم بین ۱۴ تا ۱۵ هست و خس خس خفیف سینه دارم و بعضی مواقع هم قسمت چپ بالای سینم درد میگیره و خیلی زود هم خسته میشم و نفسم میگیره

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      بهتره توسط پزشک معاینه بشین تا علت علائمتون مشخص بشه.

  6. نیلوفر رحمتی گفت:

    سلام من ب کرونامبتلا شدم روز دومم هست دیروزفقط خس خس ریه هاموهم توی دم هم بازدم احساس میکردم ولی الان خیلی بدترشدم و سرفه هایی ک میکنم احساس میکنم گلوم پاره شده داروی خاصی بهم ندادن یعنی دکترنرفتم هنوز و قلب دردهم گرفتم از دیروز ایاممکنه ریه هام درگیرشده باشن.چون از قبل هم تنگی نفس داشتم بخاطریک باردیگه کروناگرفتن

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای درمان بیماری کرونا لازمه به متخصص عفونی مراجعه کنین:
      لیست متخصصین عفونی

  7. سروش فتحی گفت:

    با سلام.بنده خارش دائمی گلو دارم.و الآن نزدیک به دو سال هست که همینطورم. با کمی فشار دادن گلو، سینه ام خیلی خس خس می‌کنه و سرفه میکنم.خواهشا راهنمایی کنید.

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      ممکنه آلرژی داشته باشین. برای این مشکلتون می تونین از متخصصین داخلی کمک بگیرین:
      لیست متخصصین داخلی

  8. فا طمه گفت:

    سلام
    من ۱ ماه پیش بعد از یک بدن درد شدید ۷ روزه و از دست دادن بویایی به مدت ۱۰ روز همراه با کمی خس خس سینه ،که بعد بهبود یافتم ‌ولی هر از چند روز به طور ضعیف در عمل دم خس خس سینه دارم لازم به چک کردن هست؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام
      می تونین برای اطمینان به پزشک مراجعه کنین تا ریه هاتون رو معاینه کنن و در صورت لزوم براتون دارو تجویز کنن

  9. هادی فریدونی گفت:

    باسلام.الان مدتیه چندروز درمیان فقط شب وصبح که بیدار میشم سرفه میکنم وخس خس سینه دارم بعضی مواقع دم و بازدم خس خس وبعضی مواقع هم فقط دم خس خس میکنم.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.باتشکر

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      می تونین برای این مشکلتون به متخصص داخلی مراجعه کنین:
      لیست متخصصین داخلی

  10. علی دانیال گفت:

    سلام . مدت دوماهه که سینه ام خس خس میکنه و چند بار دکتر عمومی رفتم و کلی دارو خوردم و انتی بیوتیک زدم مثل سفازولین و کترولوک و دگزا ولی خوب نشدم و چند تا شربت آویشن سینه خوردم و تعداد ۴ بسته اموکسی سیلین ۵۰۰ و تعداد ۸ بسته ازیترومایسین ۵۰۰ شبی یکعدد ولی خوب نشدم … سینه ام خیلی خلط داره و شبها که میخوابم خیلی گلوم صدا میده و بد میخوابم و بعضی مواقع در حالت خفگی بیدار میشم و از ترس خوابم نمیبره و صبح هم که پا بشم حلق و گلوم پر از خلط سفید رنگ هست که شبیه شیر ترشیده بریده بریده هست و میرم بدوبدو خالی میکنم تو دسشویی… خواهشا راهنمایی کنین ..‌ وضع مالی ام خوب نیست نمیتونم دکتر زیاد بروم

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      لازمه برای این مشکلتون به متخصص داخلی مراجعه کنین تا معاینه بشین و داروهای لازم براتون تجویز بشه:
      لیست متخصصین داخلی

    2. محمد اکبری گفت:

      سلام جناب دکتر من با آغاز فصل بهار تقریبا از اوایل اردیبهشت اغلب دردی ناگهانی و در سمته چپه قفسه سینم و گاهن این درد تو سمته راست ریمم بوجود میاد اوایل فقط خلط بدون سرفه و درد بود بعد تبدیل به خس خس و سرفه های معمولی شده که بعضی وقتا به سراغم میاد تنگی نفسم دارم ۱۸ سالمه
      فقط ۱ سال سیگار کشیدم و این عوارض زیاد بوده
      دلیل چیه
      ممنون میشم بیشتر همینجا توضیح بدین

      1. همیار دکترتو گفت:

        سلام
        می تونه حساسیت فصلی شدید یا آسم باشه
        لازمه برای این مشکلتون به متخصص داخلی مراجعه کنین:
        لیست متخصصین داخلی