خون در ادرار یا ادرار خونی (Hematuria)؛ دلایل، راه‌های تشخیص و درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

خون در ادرار یا ادرار خونی چگونه ایجاد می‌شود و چه دلایلی دارد؟ خون در ادرار چگونه تشخیص داده می‌شود و چه راه‌های درمانی برای آن وجود دارد؟

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
ادرار خونی

خون در ادرار یا ادرار خونی به چه معناست؟

ادرار خونی یا هماچوری (Hematuria)، اصطلاحی است که از کلمات یونانی haima (خون) و یون (uron) گرفته شده است و برای بیان وجود خون در ادرار استفاده می‌شود.

خون در ادرار به دو شکل وجود دارد: ادرار خونی ممکن است با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشد (ماکروهماچوریا یا هماچوری واضح) یا فقط در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده باشد (میکرو هماچوری).

گاهی اوقات نمی‌توان خون را در ادرار دید و فقط تست آزمایشگاهی می‌تواند گلبول‌های قرمز خون را پیدا کند. افرادی که دچار هماچوری میکروسکوپی هستند، از مشکل بی اطلاع خواهند بود و وجود خون در ادرار آن‌ها معمولا طی معاینات دوره‌ای توسط پزشک تشخیص داده می‌شود.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص اورولوژی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

اگر شما هم علائم خون در ادرار را دارید

همین حالا با پزشک متخصص صحبت کنید

برخی از افراد بدون علت قابل شناسایی دچار هماچوری میکروسکوپی می‌شوند که به آن هماچوری ایدیوپاتیک گفته می‌شود. تصور می‌شود که این امر، ناشی از افزایش دفع گلبول‌های قرمز خون نسبت به حالت طبیعی است.

خون در ادرار به دو شکل وجود دارد: ادرار خونی ممکن است با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشد (ماکروهماچوریا یا هماچوری واضح) یا فقط در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده باشد (میکرو هماچوری).

هماچوری ماکروسکوپیک، شامل تغییر رنگ قابل مشاهده‌ی ادرار و در نتیجه غلظت بیش‌تر خون در ادرار است. رنگ ادرار معمولا صورتی، قرمز یا قهوه‌ای تیره (به رنگ چای یا نوشابه) توصیف می‌شود. علاوه بر این، ممکن است در برخی موارد شواهدی از لخته‌ی خون کوچک یا بزرگ در ادرار نیز وجود داشته باشد.

برای تغییر رنگ ادرار لازم نیست حجم زیادی از خون وجود داشته باشد. در حقیقت، ۱ میلی لیتر خون برای تغییر رنگ ادرار کافی است. علاوه بر این، حجم خون شاخص دقیقی برای شدت بیماری زمینه‌ای نباشد و حتی مقدار کمی از خون ممکن است باعث عواقب جدی شود و بالعکس.

علت وجود خون در ادرار یا ادرار خونی

توجه به این نکته، مهم است که اغلب هیچ علتی برای هماچوری یافت نمی‌شود. دلایل هماچوری ماکروسکوپی و میکروسکوپی مشابه با یکدیگر هستند و ممکن است به علت خونریزی در هرجای دستگاه ادراری ایجاد شوند.

نمی‌توان به راحتی منشا خونریزی از کلیه‌ها، حالب‌ها (لوله‌هایی که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه منتقل می‌کنند)، مثانه یا مجرای خروج ادرار (لوله‌ای که ادرار را از مثانه به سمت خارج بدن منتقل می‌کند) را از یکدیگر افتراق و تشخیص داد.

هر مقداری از خون در ادرار، باید توسط پزشک ارزیابی شود، حتی اگر خود به خود برطرف شود.

هماتوری را می‌توان با توجه به علت زمینه‌ای طبقه بندی کرد. دلایل ادرار خونی به شرح زیر است:

  • عفونت ادراری یا کلیوی
  • وجود سنگ در مجاری ادراری (مثانه یا کلیه)
  • برخی بیماری‌های کلیوی مانند التهاب در سیستم فیلتر کننده‌ی کلیه (گلومرولونفریت)
  • بزرگ شدن پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات)
  • سرطان پروستات
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (لوپوس یا SLE) و واسکولیت
  • بیماری‌های ارثی مانند کم خونی سلول داسی شکل و بیماری کلیه کیستیک
  • اختلالات خونریزی دهنده مانند هموفیلی و بیماری فون ویلبراند
  • اختلالات نادر خونی مانند کم خونی سلول داسی شکل و سندروم آلپورت
  • داروها
  • سرطان مثانه
  • سرطان کلیه
  • پیلونفریت (عفونت ادراری که تا کلیه رسیده است)
  • آسیب کلیه در اثر ضربه یا ورزش
  • ورزش شدید
  • رنگ‌های خوراکی غذایی
  • خوردن مقدار زیادی چغندر، شاه توت و ریواس
  • هماچوری به دلیل انجام آندوسکوپی اخیر، پرتودرمانی، استنت‌های حالب، بیوپسی از کلیه یا سنگ شکن از خارج بدن
  • میوگلوبینوریا یا وجود میوگلوبین در ادرار

چه داروهایی باعث تغییر رنگ ادرار به قرمز می‌شوند؟

ادرار خونی

ادرار خونی

خون در ادرار یا ادرار خونی چه علائمی ایجاد می‌کند؟

ادرار خونی به ندرت علائم ایجاد می‌کند. یک استثنا وجود دارد آن هم زمانی است که حجم خون موجود در مثانه آنقدر زیاد باشد که لخته ایجاد شود و جریان ادرار مسدود شود. این موضوع می‌تواند باعث درد در لگن شود.

اگر میزان خون در ادرار کم باشد، رنگ ادرار تغییر نمی‌کند.

در صورت وجود مقدار زیاد گلبول‌های قرمز در ادرار، ادرار به رنگ صورتی تا قهوه‌ای تیره تغییر می‌کند.

عفونت ادراری باعث ایجاد علائمی مانند تکرر ادرار، درد هنگام ادرار کردن، احساس نیاز فوری برای دفع ادرار، حالت تهوع، استفراغ، تب یا درد در شکم می‌شود.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص اورولوژی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

راه‌های تشخیص ادرار خونی 

راه‌های تشخیص ادرار خونی و آزمایش‌هایی که برای بررسی آن انجام می‌شود:

وجود خون در ادرار نباید باعث نگرانی شود زیرا یک آزمایش مناسب می‌تواند علت را مشخص کند. ارزیابی خون در ادرار، شامل گرفتن شرح حال، انجام معاینه‌ی فیزیکی و انجام آزمایشاتی برای بررسی علت زمینه‌ای است.

شرح حال

طی شرح حال برخی نکات برای پزشک بسیار مهم هستند. نکاتی مانند: احساس نیاز شدید به دفع ادرار و تکرر ادرار، سوزش ادرار، درد هنگام ادرار، وجود تب یا لرز، سابقه‌ی تروما و ضربه‌ی اخیر، درد شکم یا پهلو به خصوص اگر درد به ناحیه‌ی اینگوینال (کشاله‌ی ران) یا ناحیه‌ی تناسلی کشیده می‌شود، مصرف داروهای اخیر.

معاینه‌ی فیزیکی

معاینه‌ی فیزیکی بر دلایل احتمالی هماچوری متمرکز خواهد شد. کبودی در ناحیه‌ی پشت یا شکم ممکن است نشان دهنده‌ی ضربه باشد. برای معاینه‌ی پروستات در مردان، معاینه‌‌ی مقعدی برای لمس پروستات انجام می‌شود.

آزمایشات

  • آزمایش آنالیز ادرار و کشت ادرار انجام شود. وجود گلبول‌های سفید خون در آنالیز ادرار نشان دهنده‌ی عفونت دستگاه ادراری است. وجود پروتئین یا گلوکز در ادرار ممکن است وجود بیماری کلیه را نشان دهد.
  • آزمایش خون نیز به ارزیابی عملکرد کلیه و شناسایی اختلالات لخته شدن خون کمک می‌کند.
  • فشار خون نیز باید بررسی شود.
  • مردان با سن بالای ۵۰ سال باید از نظر سرطان پروستات غربالگری شوند. این امر با چک کردن سالانه آنتی ژن مخصوص پروستات (PSA) انجام می‌شود. در صورت سابقه‌ی سرطان پروستات در اعضای خانواده، غربالگری باید زودتر آغاز شود.

تصویربرداری

  • آزمایشاتی که برای تشخیص خون در ادرار استفاده می شود می تواند شامل سی تی اسکن، ام آر آی، سیستوسکوپی، سونوگرافی و IVP می‌باشد.
  • پیلوگرام داخل وریدی (IVP) نیز نوعی ارزیابی مجاری ادراری به وسیله‌ی اشعه‌ی ایکس است. در این روش، رنگ حاجب به درون ورید تزریق می‌شود. این رنگ توسط دستگاه ادراری فیلتر می‌شود. سپس به وسیله‌ی اشعه‌ی ایکس طی مدت ۳۰ دقیقه سری عکس‌هایی گرفته می‌شود.
  • سیستوسکوپی یک روش ساده است که طی آن، دستگاه سیستوسکوپ (یک لوله‌ی نازک و انعطاف پذیر که یک دوربین فیبروپتیک در انتهای آن قرار دارد) از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود تا به صورت مستقیم هرگونه ضایعه یا منبع خونریزی مشاهده شود. این کار معمولا با تزریق ژل بی حسی موضعی به مجرای ادرار انجام می‌شود.
  • در نمونه برداری از کلیه، پزشک نمونه‌ای از بافت کلیه را در زیر میکروسکوپ برای مشاهده‌ی علائم بیماری کلیوی بررسی می‌کند.

بهترین روش درمان ادرار خونی چیست؟

همین حالا تماس بگیرید

خون در ادرار یا ادرار خونی چگونه درمان می‌شود؟

درمان‌های هماچوری بسیار متفاوت است و به علت زمینه‌ای خونریزی بستگی دارد.  اگر هماچوری به علت عفونت ادراری یا UTI ایجاد شده باشد، لازم است برای از بین بردن باکتری‌های عامل عفونت، آنتی بیوتیک مصرف کنید.

هماچوری ناشی از سنگ‌های بزرگ کلیه، در صورت عدم درمان می‌تواند دردناک باشد. داروهای تجویز شده و روش‌های درمانی مانند سنگ شکن از خارج بدن (ESWL)، می‌توانند به دفع سنگ کمک کنند. ESWL شامل استفاده از امواج صوتی برای شکستن سنگ کلیه به قطعات ریزی است که این قطعات می‌توانند از طریق مجاری ادرار از بدن خارج شوند. این روش معمولا حدود ۱ساعت طول می‌کشد و تحت بیهوشی انجام می‌شود.

اگر بزرگی پروستات باعث هماچوری شده باشد، داروهایی مانند فیناستراید، دوتاستراید وتامسولوسین تجویز می‌شوند. در برخی موارد، جراحی ممکن است یک گزینه‌ی درمانی باشد.

 

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص اورولوژی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

چگونه می‌توان از خون در ادرار یا ادرار خونی جلوگیری کرد؟

جلوگیری از هماچوری به معنای جلوگیری از علل اصلی است:

  • برای جلوگیری از عفونت ادراری، روزانه مقدار زیادی آب بنوشید. بلافاصله پس از مقاربت جنسی ادرار کنید. بهداشت را رعایت کنید.
  • برای جلوگیری از تشکیل سنگ، مقدار زیادی آب بنوشید و از مصرف نمک اضافی و برخی غذاهای خاص که احتمال تشکیل سنگ را افزایش می‌دهند، پرهیز کنید.
  • برای جلوگیری از سرطان مثانه، از استعمال دخانیات خودداری کنید، تماس با مواد شیمیایی را محدود کنید و مقدار زیادی آب بنوشید.
امتیاز شما به مقاله:
(3.7از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره خون در ادرار

  1. ناشناس گفت:

    سلام
    هر چند وقت ادرار با صورت تیرا یا قهوه ای ویا به رنگ خونی کم رنگ در میاد نشانه چیست

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بستگی به مرد و زن بودن ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد
      مثل عفونت قارچی، مشکلات هورمونی و عفونت مثانه

  2. میلاد گفت:

    سلام من ۲۷سالمه الان ۳روز هست که در ادرارم خونی زیادی هست قبلا هم اتفاق افتاده با آمپول و درمان بهبود یافته بود و الان کلا بدن درد دارم بخصوص کمرم بی حالی دارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم عفونت کلیه و مثانه دارید
      نیاز به انتی بیوتیک و داروهای دیگر دارید
      بهتر است زیر نظر پزشک باشید

  3. فاطمه گفت:

    ادرار دارم ولی نمیاد یه خورده میاد خون داخلشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال زیاد عفونت ادراری و مثانه دارید
      نیاز به درمان انتی بیوتیکی دارید
      فورا به وزشک مراجعه کنید

  4. ناشناس گفت:

    سلام خانم هستم.چند روزی هست تکررادرار و ادرار خونی به رنگ قهوه ای و لخته های کوچیک و سوزش دارم فکر میکنم بخاطر زدن حرکاتی با وزنه سنگین که فشار در ناحیه زیر شکم بوده. راه درمانش چیست؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم هماچوری و عفونت مجاری دارید
      نیاز به انتی بیوتیک مثل سیپروفلوکساسین دارید
      با تجویز پزشک

  5. خانوم هستم گفت:

    سلام من ادرارم دوروز بود رنگ چایی بود
    الان باز بعد از یک هفته زیر شکمم درد گرفت و رفتم دیدم ادرارم دوباره همون طوری شده دارویی هم مصرف نمیکنم لطفا بگید مشکلم چیه ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال کم آبی زیاد بدن
      و
      همچنین عفونت التهاب مثانه وجود دارد
      در صورت تکرار حتمن به پزشک مراجعه کنید

  6. AmirHossein گفت:

    سلام خسته نباشید
    من تابستان آزمایش چکاپ دادم و در جواب آزمایش نوشته بود که خون در ادرار مشاهده شده ، اما من خودم به چشم چیزی ندیدم ، خلاصه که رفتیم پیش دکتر و دکتر هم یه سونوگرافی نوشت ، سونوگرافی رو انجام دادیم و جوابش هم خوب بود و چیز بدی نبود در جواب ، تا اینکه هفته پیش دوباره آزمایش چکاپ دادم و جواب رو هم گرفتم و بازم خون مشاهده شد
    چکار کنم لطفا راهنمایی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خون در ادرار لزوما با چشم مشاهده نمی شود
      احتمال التهاب دیواره مثانه یا مجاری ادرار وجود دارد
      نیاز به درمان زیر نظر متخصص دارید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سپاس از شما

  7. هاشمی گفت:

    سلام وقت تون بخیر باشه / آقا هستم
    من حدود یک نیم سال پیش کلیه‌ام سنگ داشت بعد سنگش رد شد و همون وقت دکتر کفت کلیه تو آب گرفته باید سنگ سریع تر رد بشه سنگ که رد شد دیگه درد ندیدم
    ولی گاها درد خیلی آرامی داره کلیه هام اما رنگ ادرارم کمی خونی است و نصف شب هم باید حد اقل یک بار برم بیرون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم التهاب مجاری ادرار در اثر کریستال و یا شن را دارید
      دارو ها را بموقع مصرف کنید
      بیشتر از نیاز تان اب بنوشید

  8. شهاب گفت:

    سلام دیروز موقع دفع مجاری آلتم بشدت درد گرفت ولی دفع داشتم فک کردم چون چند دقیقه ادرارم رو نگه داشتم دلیلش اون بوده ولی رفتم بیرون تقریبا یک ساعت فوتبال بازی کردم اومدم خونه و اینبار ادرارم نیومد وقتی به فشار برای دفع ادامه دادم چند قطره خون تازه اومد و تا الان سه بار اتفاق افتاده ودرد هم فقط در مجاری آلتم دارم کمی هم احساس فشار برای دفع و تکرر هم دارم ممنون اگه پاسخگو باشید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال عفونت مجاری ادرار و همچنین بزرگ شدگی پروستات وجود دارد
      در اسرع وقت به اورولوژیست مراجعه کنید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist

  9. ابوالفضل مطلب نژاد گفت:

    سلام ،پسرم ۱۰ سالشه،آزمایش داده بودیم،تو ادرار ۱۹ خون بودبردیم دکتر سونو کرد گفت هیچ مشکلی نداره،بازم ۲،۳ هفته بعد آزمایش ادرارشو تکرار کردیم شده بود ۲۰،۲۵ خیلی نگرانم .۲مثبت هم دفع خون داشت ،کمکم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام جناب مطلب نژاد
      وجود سلول خون در ادرار در حد ۳ طبیعی است
      وجود هموگلوبین هم باید مشخص شود تا تشخیص هماچوری داده شود
      از نظر عفونت و التهاب مثانه و مجاری ادرار باید درمان شوند

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist