راهنمای نحوه تفسیر آزمایش ادرار و بیماری‌ های شایع آن – مجله سلامت دکترتو

تفسیر آزمایش ادرار چگونه است؟ نکات مهم قبل از انجام آزمایش ادرار

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آزمایش ادرار برای تشخیص و مدیریت طیف گسترده‌ای از اختلالات مانند عفونت‌های دستگاه ادراری، بیماری کلیوی و دیابت استفاده می‌شود. این آزمایش شامل بررسی ظاهر، غلظت و محتوای ادرار است و نتایج غیرمعمول نیاز به آزمایش بیشتری برای یافتن منبع مشکل دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
نکات مهم درباره آزمایش ادرار

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید

آزمایش ادرار یکی از رایج‌ترین و مفیدترین ابزارهای تشخیصی در پزشکی است که اطلاعات ارزشمندی درباره سلامت کلی بدن، عملکرد کلیه‌ها، و وضعیت سیستم ادراری ارائه می‌دهد. این آزمایش می‌تواند به شناسایی مشکلاتی مانند عفونت‌های ادراری، سنگ کلیه، دیابت، یا بیماری‌های کلیوی کمک کند. با این حال، برای دریافت نتایج دقیق، رعایت نکاتی مانند مصرف مناسب مایعات، اجتناب از برخی داروها، و پیروی از دستورالعمل‌های ارائه شده توسط پزشک ضروری است. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت آنلاین ویزیت حضوری بهترین پزشکان برای شما قرار گرفته است.

آزمایش ادرار در چه بیماری هایی انجام می شود؟

یکی از آزمایش‌های مهم برای تشخیص بیماری‌های داخلی و بخشی از آزمایش چکاپ کامل بدن، آزمایش ادرار است. آزمایش ادرار برای بررسی بیماری‌هایی مانند‌ بیماری‌های کلیوی، عفونت ادراری، سنگ کلیه، انسداد مجاری ادرار، بیماری کبدی و دیابت استفاده می‌شود. علائم عفونت ادراری یا مشکل در سیستم ادراری ممکن است شامل درد شکم، کمر درد، سوزش ادرار و خون در ادرار باشد.

تفسیر نتیجه آزمایش ادرار توسط پزشک متخصص عمومی یا متخصص اورولوژی صورت می‌گیرد تا بیماری‌های زمینه‌ای تشخیص داده شوند. اگر برای جراحی آماده شده‌اید یا باید در بیمارستان بستری شوید، ممکن است آزمایش ادرار به عنوان بخشی از آزمایش‌های شما انجام شده و می‌تواند بخشی از تست بارداری نیز باشد.

فرق کشت ادرار با آزمایش ادرار چیست؟

آزمایش ادرار (Urinalysis) و کشت ادرار (Urine Culture) هر دو برای ارزیابی سلامت دستگاه ادراری استفاده می‌شوند، اما تفاوت‌های مهمی دارند. آزمایش ادرار یک بررسی کلی است که ویژگی‌های فیزیکی (مانند رنگ و شفافیت)، شیمیایی (مانند pH، گلوکز، پروتئین) و میکروسکوپی (مانند حضور گلبول‌های سفید و قرمز) ادرار را ارزیابی می‌کند و می‌تواند به تشخیص مشکلاتی مانند عفونت‌های ادراری، بیماری‌های کلیوی و دیابت کمک کند. در مقابل، کشت ادرار به‌طور خاص برای شناسایی و تعیین نوع باکتری‌ها یا قارچ‌های موجود در ادرار انجام می‌شود تا در صورت وجود عفونت، میکروارگانیسم‌های عامل آن شناسایی شده و درمان مناسب تجویز شود. بنابراین، در حالی که آزمایش ادرار اطلاعات کلی درباره وضعیت سلامت ادراری ارائه می‌دهد، کشت ادرار به‌طور دقیق وجود و نوع عفونت‌های میکروبی را مشخص می‌کند.

جواب آزمایش ادرار را چگونه بخوانیم؟

برای تفسیر آزمایش ادرار از پزشک مشورت بگیر!

آزمایش ادرار چگونه انجام می شود؟

برای انجام این آزمایش، نمونه‌ای از ادرار در ظرفی تمیز و استریل جمع‌آوری می‌شود؛ ترجیحاً ادرار اول صبح به دلیل غلظت بالاتر مواد مورد بررسی انتخاب می‌گردد. پس از جمع آوری ادرار، باید نمونه را تا ۱ ساعت به آزمایشگاه برسانید. در غیر اینصورت، نمونه را درون یخچال قرار دهید. برای آزمایش تجزیه و تحلیل ادرار ۳ مرحله وجود دارد:

مراحل آزمایش ادرارهدف از انجام مرحله
مرحله اول آنالیز ادرارنمونه‌ی ادرار از نظر رنگ و شفافیت آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.
اگر در ادرار خون وجود دارد، ممکن است ظاهر آن قرمز یا قهوه‌ای تیره باشد.
کدر بودن ادرار ممکن است به معنای عفونت ادراری باشد.
مرحله دوم آنالیز ادرارپس از بررسی ظاهری،‌ ادرار از نظر میکروسکوپی مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این مرحله، توده‌های مواد معدنی نشان دهنده سنگ کلیه هستند و ممکن است نیاز به بررسی بیشتر در جواب آزمایش کلیه باشد.
مرحله سوم آنالیز ادراراز دیپ استیک (dipstick) استفاده می‌شود. دیپ استیک یک نوار پلاستیکی نازک است که وارد ادرار می‌شود. مواد شیمیایی موجود روی نوار دیپ استیک با ادرار واکنش نشان می‌دهد.
اگر سطح مواد موجود در ادرار بیش از حد طبیعی باشد، نوار تغییر رنگ می‌دهد.
برای آزمایش تجزیه و تحلیل ادرار ۳ راه وجود دارد.

برای آزمایش بارداری با ادرار باید ناشتا بود؟

به طور کلی، برای تشخیص بارداری از روی ادرار یا آزمایش ادرار ۲۴ ساعته لازم نیست ناشتا باشید و می‌توانید قبل از آزمایش بخورید و بنوشید. اما آزمایش ادرار بارداری در بیشتر موارد با آزمایش‌های دیگری انجام می‌شود که ممکن است نیاز به ناشتا بودن داشته باشد، در این مورد حتما با پزشک مشورت کنید.

چه مواردی در آزمایش ادرار اندازه گیری می شوند؟

سطح طبیعی موارد موجود در ادرار ممکن است از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر کمی متفاوت باشد. برای تفسیر نتیجه آزمایش ادرار لازم است به پزشک مراجعه کنید. مواردی را که می‌توان دز آزمایش ادرار بررسی کرد شامل موارد زیر هستند.

متن انگلیسی:
A urinalysis provides results for specific gravity, pH, protein, glucose, ketones, blood, leukocyte esterase, nitrite, bilirubin, and urobilinogen.
ترجمه فارسی:
یک آزمایش ادرار نتایج مربوط به وزن مخصوص، pH، پروتئین، گلوکز، کتون‌ها، خون، لکوسیت استراز، نیتریت، بیلی روبین و اوروبیلینوژن را به اشتراک می‌گذارد.

به نقل از سایت testing

۱. رنگ (Color)، معنی color در آزمایش ادرار

رنگ طبیعی ادرار، از زرد روشن تا زرد کهربایی می‌تواند متغیر باشد. تغییر رنگ ادرار تحت تاثیر غذاها، داروهای مصرفی و بیماری‌ها است.

چه مواردی در آزمایش ادرار اندازه گیری می شوند؟
رنگ طبیعی ادرار، از زرد روشن تا زرد کهربایی می‌تواند متغیر باشد.

۲. وزن مخصوص یا specific gravity چیست؟

وزن مخصوص یا Specific Gravity در آزمایش ادرار معیاری است که غلظت ادرار را نسبت به آب خالص اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص اطلاعات مهمی دربارهٔ عملکرد کلیه‌ها و وضعیت تعادل مایعات بدن ارائه می‌دهد.

  • وزن مخصوص پایین: ممکن است به دلیل مصرف زیاد مایعات یا بیماری کلیوی ایجاد شود.
  • وزن مخصوص نرمال ادرار: معمولاً بین ۱.۰۰۵ تا ۱.۰۳۰ قرار دارد.
  • وزن مخصوص بالا: می‌تواند به دلایلی مانند کم‌آبی بدن، دیابت یا پروتئینوری رخ دهد.

specific gravity در آزمایش ادرار باید چند باشد؟

وزن مخصوص ادرار نشان‌دهنده توانایی کلیه‌ها در تنظیم غلظت ادرار است. افزایش آن معمولاً به دلیل کم‌آبی بدن، دیابت یا پروتئینوری رخ می‌دهد، در حالی که کاهش آن می‌تواند ناشی از مصرف زیاد مایعات یا اختلالات کلیوی باشد.

  • وزن مخصوص پایین: ممکن است به دلیل مصرف زیاد مایعات یا بیماری کلیوی ایجاد شود.
  • وزن مخصوص نرمال ادرار: معمولاً بین ۱.۰۰۵ تا ۱.۰۳۰ قرار دارد.
  • وزن مخصوص بالا: می‌تواند به دلایلی مانند کم‌آبی بدن، دیابت یا پروتئینوری رخ دهد.

۳. شفافیت یا appearance در آزمایش ادرار

ظاهر ادرار (Appearance) در آزمایش ادرار به بررسی رنگ و شفافیت آن می‌پردازد. ادرار طبیعی معمولاً شفاف و زرد کم‌رنگ تا کهربایی است. تغییر در شفافیت (مانند کدری) ممکن است به دلیل وجود گلبول‌های سفید، باکتری‌ها، یا کریستال‌ها رخ دهد و نشان‌دهندهٔ مشکلاتی مانند عفونت ادراری یا سنگ کلیه باشد. تغییر رنگ نیز می‌تواند ناشی از مصرف برخی مواد غذایی، داروها یا بیماری‌هایی مانند هماچوری (وجود خون در ادرار) باشد. ارزیابی ظاهر ادرار همراه با سایر نتایج آزمایش، اطلاعات مهمی درباره سلامت فرد ارائه می‌دهد.

۴. اسیدیته یا ph در آزمایش ادرار

کلیه‌ها نقش مهمی در حفظ تعادل اسید و باز بدن دارند. بنابراین، هر شرایطی که تولید اسیدها یا بازها در بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مانند اسیدوز، آلکالوز یا خوردن غذاهای اسیدی می‌تواند به طور مستقیم بر pH ادرار تاثیر بگذارد. ادرار معمولا کمی اسیدی است و میزان آن تقریبا ۶ است، اما می‌تواند از ۴/۵ تا ۸ ph در آزمایش ادرار متغیر باشد.

ph 5 در آزمایش ادرار نشانه چیست؟

pH ادرار نشان‌دهندهٔ میزان اسیدی یا قلیایی بودن ادرار است. محدودهٔ طبیعی pH ادرار بین ۴٫۵ تا ۸ متغیر است. ادرار اسیدی می‌تواند به دلایل زیر باشد:

  • رژیم غذایی: مصرف زیاد پروتئین‌های حیوانی و غذاهای اسیدی می‌تواند pH ادرار را کاهش دهد.
  • اختلالات متابولیک: شرایطی مانند اسیدوز متابولیک می‌تواند منجر به اسیدی شدن ادرار شود.
  • بیماری‌های کلیوی: برخی اختلالات کلیوی می‌توانند باعث کاهش pH ادرار شوند.
  • کم‌آبی بدن: کمبود مایعات می‌تواند غلظت ادرار را افزایش داده و pH آن را کاهش دهد.

تغییرات pH ادرار می‌تواند بر تشکیل سنگ‌های کلیوی تأثیر بگذارد؛ به‌عنوان مثال، سنگ‌های اسید اوریک در ادرار اسیدی تشکیل می‌شوند.

۵. بیلی روبین (Bilirubin)

بیلی روبین ماده زائدی است که توسط کبد و به علت تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز (RBC) ایجاد می‌شود. این ماده یک قسمت از ماده‌ی صفرا است، که پس از وارد شدن به روده‌ها به هضم غذا کمک می‌کند.

بیلی روبین در ادرار افراد سالم وجود ندارد. در برخی بیماری‌های کبدی، مانند انسداد صفراوی یا هپاتیت، بیلی روبین اضافی در خون جمع شده و از طریق ادرار دفع شود. وجود بیلی روبین در ادرار شاخص اولیه بیماری کبد است و می‌تواند قبل از ایجاد علائم بالینی مانند زردی خود را نشان دهد.

اینفوگرافی آزمایش ادرار
برای تفسیر نتیجه آزمایش ادرار لازم است به پزشک مراجعه کنید.

۶. اوروبیلینوژن (Urobilinogen)

مثبت شدن اوروبیلینوژن در آزمایش ادرار ممکن است نشانه ای از ابتلا به بیماری های کبدی مانند انسداد کبدی یا صفراوی، هپاتیت ویروسی، سیروز کبدی، آسیب کبدی به دلیل داروها و مواد سمی یا بیماری های مرتبط با افزایش تخریب RBC (کم خونی همولیتیک) باشد. مقدار طبیعی اوروبیلینوژن ۰/۵ تا ۱ (mg/dl) است.

۷. پروتئین (Protein)، علت protein مثبت در آزمایش ادرار

وجود مقادیر بالای پروتئین در ادرار به نام پروتئینوری یا دفع پروتئین در ادرار شناخته می‌شود. برخی عوامل باعث پروتئینوری گذرا یا دائم در افراد سالم می‌شود که عبارتند از:

  • استرس
  • ورزش
  • تب
  • مصرف آسپرین
  • قرار گرفتن در معرض سرما.

در چنین شرایطی، برای بررسی پایدار بودن پروتئینوری یا تفسیر آزمایش پروتئین ادرار، انجام آزمایش مجدد یا آزمایش ادرار ۲۴ ساعته لازم است. مقدار طبیعی آلبومین در ادرار زیر ۳۰ (mg/g) است. مقدار آلبومین در نمونه ادرار ۲۴ ساعته، باید زیر ۱۵۰ (mg/g) باشد.

۸. گلوکز (Glucose)، علت گلوکز مثبت در آزمایش ادرار

گلوکز به طور معمول در ادرار وجود ندارد. به وجود گلوکز در ادرار، گلوکوزوریا گفته می‌شود که ممکن است در دیابت کنترل نشده، اختلالات هورمونی، بیماری کبدی، داروها و بارداری، دیده شود. معمولا وجود گلوکز در آزمایش چکاپ دیابتی ها هم بررسی می‌شود.

۹. کتون در آزمایش ادرار (Ketone)

کتون از ​​متابولیسم چربی ایجاد می‌شود و به طور معمول در ادرار وجود ندارد. زمانی که گلوکز به عنوان منبع انرژی در دسترس نباشد (مانند روزه داری طولانی)، بدن از چربی برای تامین انرژی استفاده می‌کند.

ورزش شدید، قرار گرفتن در معرض سرما، استفراغ مکرر و طولانی مدت و چندین بیماری سیستم گوارشی نیز می‌توانند متابولیسم چربی را افزایش دهد و منجر به کتونوریا شوند.

وجود کتون در ادرار و اسیدوز، کتواسیدوز دیابتی (DKA) نامیده می‌شود. این حالت بیشتر در دیابت نوع ۱ کنترل نشده مشاهده می‌شود و یک فوریت پزشکی است. میزان نرمال کتون در ادرار کمتر از ۰.۶ میلی مول در لیتر (mmol/L) در ادرار یا خون شما است.

کتون در آزمایش ادرار وجود دارد؟
کتون از ​​متابولیسم چربی ایجاد می‌شود و به طور معمول در ادرار وجود ندارد.

۱۰. لکوسیت استراز (Leukocyte esterase)

آنزیم لکوسیت استراز در اکثر گلبول‌های سفید خون (WBC) وجود دارد. وقتی تعداد گلبول‌های سفید خون در ادرار به میزان قابل توجهی افزایش یابد، لکوسیت استراز در آزمایش ادرار مثبت می‌شود.

وجود لکوسیت استراز در ادرار ممکن است نشان دهنده وجود التهاب در دستگاه ادراری یا کلیه‌ها یعنی عفونت دستگاه ادراری (UTI)، مانند عفونت مثانه یا عفونت کلیه باشد.

محدوده طبیعی شمارش RBC چقدر است؟

rbc در آزمایش خون به چه معنا است؟

۱۱. خون یا هموگلوبین (Blood or Hemoglobin)، rbc در آزمایش ادرار چیست؟

گلبول‌های قرمز خون (RBC) به‌طور طبیعی در ادرار حضور ندارند یا در مقادیر بسیار کم یافت می‌شوند. محدودهٔ نرمال تعداد RBC در آزمایش ادرار به شرح زیر است:

  • ۰ تا ۵ عدد در هر میدان دید میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا (HPF): این مقدار طبیعی تلقی می‌شود.

وجود بیش از این تعداد می‌تواند نشان‌دهندهٔ مشکلاتی مانند عفونت‌های دستگاه ادراری، سنگ کلیه، آسیب به مجاری ادراری یا سایر اختلالات باشد.

علت خون در آزمایش ادرار زنان نشانه چیست؟

برخی از علل احتمالی خون در ادرار زنان شامل عفونت دستگاه ادراری (UTI)، اندومتریوز، سنگ مثانه و سنگ کلیه است.

blood positive 2+ یعنی چه؟

عبارت “blood positive 2+” در نتایج آزمایشگاهی، به‌ویژه در آزمایش ادرار، نشان‌دهنده حضور خون در ادرار با شدت متوسط است. وضعیت Blood در آزمایش ادرار که به آن هماچوری (وجود خون در ادرار) گفته می‌شود، می‌تواند به دلایلی مانند عفونت‌های ادراری، سنگ‌های کلیوی یا آسیب‌های دستگاه ادراری رخ دهد.

۱۲. نیتریت مثبت در آزمایش ادرار (Nitrite)

بسیاری از باکتری‌ها می‌توانند نیترات (یک ماده طبیعی در ادرار) را به نیتریت تبدیل کنند. به طور معمول دستگاه ادراری و ادرار فاقد باکتری و نیتریت هستند. اگر باکتری‌ها وارد مجاری ادراری شوند، می‌توانند باعث عفونت دستگاه ادراری شوند. مثبت بودن نیتریت در ازمایش ادرار نرمال می‌تواند نشان دهنده عفونت دستگاه ادراری باشد.

۱۳. گلبول های قرمز خون (RBC or Red blood cells)

نمی‌توان از تعداد گلبول‌های قرمز در ادرار برای شناسایی محل خونریزی استفاده کرد. به عنوان مثال، در هنگام تفسیر نتیجه آزمایش ادرار، نمی‌توان وجود خون در ادرار به علت بواسیر یا خونریزی واژن را از خونریزی در دستگاه ادرار تشخیص داد. به طور معمول، وجود ۳ عدد RBC در ادرار طبیعی تلقی می‌شود.

۱۴. Blood مثبت در آزمایش ادرار

وجود خون در ادرار، که به آن هماچوری (Hematuria) گفته می‌شود، می‌تواند نشان‌دهندهٔ مشکلات مختلفی در دستگاه ادراری یا کلیه‌ها باشد. در آزمایش ادرار، اگر نتیجهٔ Blood مثبت گزارش شود، به معنای حضور گلبول‌های قرمز در ادرار است. این وضعیت ممکن است به دلایلی مانند عفونت‌های دستگاه ادراری، سنگ‌های کلیوی، آسیب‌های فیزیکی به کلیه‌ها یا مجاری ادراری، بیماری‌های کلیوی یا اختلالات خونی رخ دهد.

۱۵. پروتئین مثبت در آزمایش ادرار

دفع پروتئین در ادرار، که به آن پروتئینوری گفته می‌شود، می‌تواند نشانه‌ای از اختلال در عملکرد کلیه‌ها باشد. علل شایع آن شامل دیابت، فشار خون بالا، بیماری‌های کلیوی، عفونت‌های کلیوی و بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس است. این وضعیت معمولاً به دلیل آسیب به فیلترهای کلیوی رخ می‌دهد و نیازمند بررسی دقیق و درمان به موقع برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر به کلیه‌ها است.

آزمایش عفونت ادراری چیست؟

آزمایش عفونت ادرار به انگلیسی یا علامت اختصاری عفونت ادراری در آزمایش Urine infection test است. اگر همراه با گلبول قرمز، گلبول سفید و باکتری نیز در ادرار وجود داشته باشد، ممکن است ناشی از عفونت ادراری در آزمایش ادرار یا عفونت ادراری باشد که به راحتی با آنتی بیوتیک قابل درمان است. برای خواندن آزمایش عفونت ادراری یا تفسیر آزمایش عفونت ادراری به متخصص نفرولوژی، اورولوژیست یا پزشک عمومی مراجعه کنید.

آزمایش عفونت ادراری چیست؟
نمی‌توان از تعداد گلبول‌های قرمز در ادرار برای شناسایی محل خونریزی استفاده کرد.

۱۴. WBC در آزمایش ادرار (گلبول های سفید خون)

گلبول‌های سفید خون (WBC) در ادرار به‌طور معمول در مقادیر بسیار کم حضور دارند؛ به‌طوری‌که وجود ۰ تا ۵ عدد WBC در هر میدان میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا طبیعی تلقی می‌شود.
افزایش تعداد WBC در ادرار، که به آن پیوری (Pyuria) گفته می‌شود، می‌تواند نشان‌دهندهٔ عفونت‌های دستگاه ادراری، التهاب کلیه‌ها، سنگ کلیه یا سایر اختلالات سیستم ادراری باشد.
تشخیص دقیق و تعیین علت افزایش WBC در ادرار نیازمند ارزیابی‌های پزشکی و آزمایش‌های تکمیلی است. به طور معمول، میزان نرمال wbc در آزمایش ادرار وجود ۲ تا ۵ عدد WBC است و بالا بودن wbc در آزمایش ادرار نیاز به بررسی دارد.

۱۵. سلول های اپیتلیال در آزمایش ادرار (Epithelial cells)

epithelial cells در آزمایش ادرار چیست؟ به طور طبیعی، در مردان و زنان، چند سلول اپیتلیال در آزمایش ادرار یافت می‌شود. در بیماری‌های دستگاه ادراری مانند عفونت، التهاب و بدخیمی، تعداد سلول‌های اپیتلیال افزایش می‌یابد. به طور طبیعی ۳ تا ۴ سلول اپیتلیال در ادرار وجود دارد.

۱۶. باکتری و مخمر (Bacteria and yeast)، bacteria در آزمایش ادرار

دستگاه ادراری استریل است و هیچ گونه آلودگی در آن وجود ندارد. گرفتن نمونه میانی ادرار بسیار مهم است. زیرا آلوده شدن نمونه ادرار به وسیله باکتری‌های روی پوست یا ترشحات واژن باعث مثبت شدن نتیجه آزمایش ادرار، بوی بد ادرار یا وجود باکتری در آزمایش ادرار می‌شود. باکتری و قارچ و مخمر به طور معمول در ادرار افراد سالم وجود ندارد.

معنی کلمه positive Bacteria در آزمایش ادرار یا آزمایش مثبت یا غیر طبیعی زمانی است که باکتری یا مخمر در کشت یافت شود. این به احتمال زیاد به این معنی است که شما عفونت مجاری ادراری یا عفونت مثانه دارید.

معنی yeast در آزمایش ادرار چیست؟
دستگاه ادراری استریل است و هیچ گونه آلودگی در آن وجود ندارد.

۱۷. کست ادراری (Cast)، تفسیر آزمایش میکروبیولوژی ادرار

معنی casts در آزمایش ادرار چیست؟ کست‌ها، ذرات استوانه‌ای شکل هستند که گاهی اوقات در ادرار یافت می‌شود. کست‌ها از پروتئین لخته شده‌ای که توسط سلول‌های کلیه و در لوله‌های توخالی بلند و نازک کلیه‌ها ایجاد می‌شوند. به طور معمول، چند کست (تا ۵ عدد) در آزمایش ادرار وجود دارد.

ورزش شدید می‌تواند باعث ایجاد کست هیالین در ادرار شود. کست گلبول قرمز و گلبول سفید، نشان دهنده یک اختلال کلیوی است. به طور معمول، وجود ۵ عدد کست هیالین در ادرار طبیعی تلقی می‌شود.

۱۸. کریستال در آزمایش ادرار (Crystal)

ادرار حاوی املاح مختلفی است که باید از بدن دفع شوند. زمانی که این املاح بهم متصل شوند، تشکیل بلور می‌دهند. در نهایت، با اتصال این بلورها به یکدیگر، سنگ کلیه تشکیل می‌شود. اسیدیته ادرار، غلظت املاح و دمای ادرار در تشکیل این بلورها نقش دارند.

وجود برخی بلورها در ادرار یا به صورت microscopic در آزمایش طبیعی است مانند بلورهای اورات آمورف، اسید اوریک کریستالی، اگزالات کلسیم و فسفات آمورف. اما حضور برخی از بلورها در ادرار غیرطبیعی است مانند بلور کربنات کلسیم، سیستین، تیروزین و لوسین.

۱۹. mucus در آزمایش ادرار

Mucus در آزمایش ادرار به وجود مخاط در ادرار اشاره دارد که مقدار کمی از آن طبیعی است، اما افزایش غیرعادی آن می‌تواند نشان‌دهنده عفونت‌های ادراری، التهاب مجاری ادراری یا مشکلات کلیوی باشد. این مخاط از سلول‌های پوششی مجاری ادراری ترشح می‌شود و ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت‌های باکتریایی، سنگ کلیه، التهاب مثانه (سیستیت) یا بیماری‌های مقاربتی افزایش یابد. اگر میزان Mucus در آزمایش ادرار بالا باشد و همراه با علائمی مانند سوزش، درد یا تغییر رنگ ادرار باشد، نیاز به بررسی و تشخیص پزشک دارد.

آیا عفونت ادراری نشانه ادرار دردناک است؟ از دکتر متخصص بپرس!

چه مواردی در نتیجه ی آزمایش ادرار اختلال ایجاد می کند؟

چغندر و رنگ‌های غذایی می‌توانند باعث تغییر رنگ ادرار شوند. اگر ادرار بسیار رقیق باشد، ممکن است مقدار کم مواد شیمیایی موجود در ادرار، غیرقابل شناسایی باشند.

برخی داروهایی که می‌توانند باعث اختلال در تفسیر نتیجه آزمایش ادرار شوند عبارتند از:

  • مکمل‌های ویتامین C
  • مترونیدازول
  • ریبوفلاوین
  • ملین‌های آنتراکینونی
  • متوکاربامول
  • نیتروفورانتوئین

بررسی داروهای موجود در ادرار (آزمایش دارویی و آنالیز ادرار)

از آزمایش ادرار می‌توان برای بررسی مصرف برخی داروها استفاده کرد. داروهایی که بیشتر مورد آزمایش قرار می‌گیرند عبارتند از:

  • الکل
  • آمفتامین (شیشه)
  • بنزودیازپین ها
  • شاهدانه (ماری جوانا)
  • کوکائین
  • مواد افیونی مانند متادون.

تفسیر آزمایش ادرار چگونه است؟ (طریقه خواندن آزمایش ادرار)

تفسیر آزمایش ادرار شامل تجزیه و تحلیل نتایج برای درک وجود مواد مختلف و سطح آنها در ادرار است. تفسیر نتایج آزمایش کشت ادرار برای شناسایی رشد باکتریایی و عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs) انجام می‌شود. درک اصطلاحات آزمایش ادرار، مانند ظاهر یا Appearance در آزمایش ادرار، مثبت بودن خون یا Blood مثبت در آزمایش ادرار و معنی کلمه culture در آزمایش ادرار یا کشت، برای تفسیر آزمایش ادرار کودکان و بزرگسالان بسیار مهم است.

برای آزمایش ادرار کودکان، تفسیر ممکن است بر اساس محدوده مرجع خاص سنی متفاوت باشد. ویژگی‌هایی مانند فسفات آمورف یا amorphous phosphate در آزمایش ادرار و رنگ زرد یا yellow در ازمایش ادرار می‌تواند بینشی در مورد سطوح مواد معدنی و وضعیت هیدراتاسیون کودک ارائه دهد.

کلمه مثبت یا معنی کلمه positive در آزمایش ادرار به معنای وجود یک ماده مانند باکتری است، در حالی که دیده نشده یا معنی not seen در آزمایش ادرار نشان‌دهنده عدم وجود آن است. نتیجه منفی یا نگاتیو معمولاً به معنای عدم وجود یک ماده یا وضعیت خاص در ادرار است.

تفسیر آزمایش ادرار شامل تجزیه و تحلیل نتایج برای درک وجود مواد مختلف و سطح آنها در ادرار است.

۱. خواندن جواب آزمایش اعتیاد ادرار چگونه است؟

آزمایش اعتیاد با ادرار معمولاً داروها یا متابولیت‌های آنها را در ادرار تشخیص می‌دهد. هر ماده یک آستانه تعیین شده برای نتیجه مثبت خواهد داشت. اگر این ماده بالاتر از آستانه در ادرار وجود داشته باشد، مثبت تلقی می‌شود.

۲. نام آزمایش ادرار در نسخه آزمایش چیست؟

نام آن urinalysis است. برای خواندن جواب آزمایش ادرار ۲۴ ساعته یا آزمایش اعتیاد و بارداری، به پزشک عمومی مراجعه کنید.

۳. معنی نگاتیو (negative) در آزمایش ادرار چیست؟

در آزمایش ادرار، “منفی” (Negative) به معنای عدم حضور یا نبودن یک ماده یا سلول خاص در نمونه ادرار است. برای مثال، نتیجه منفی در مورد پروتئین نشان‌دهنده عدم وجود پروتئین در ادرار است که وضعیت طبیعی محسوب می‌شود. به‌طور مشابه، نتیجه منفی برای گلوکز یا کتون نیز به معنای عدم حضور این مواد در ادرار است که نشان‌دهنده عملکرد مناسب کلیه‌ها و متابولیسم بدن می‌باشد. بنابراین، مشاهده کلمه “منفی” در گزارش آزمایش ادرار معمولاً نشان‌دهنده وضعیت نرمال و عدم وجود ناهنجاری در آن بخش خاص است.

نمونه ادرار چگونه جمع آوری می شود؟

برای جمع آوری نمونه ادرار، لازم است موارد زیر را رعایت کنید:

  • اطراف محل خروج ادرار را بشویید
  • قسمت ابتدایی ادرار را نباید در ظرف جمع آوری نمونه بریزید
  • اجازه دهید قسمت ابتدایی ادرار در دستشویی دفع شود
  • جریان میانی ادرار را داخل ظرف بریزید.

برای جمع آوری نمونه ادرار نوزادان و سایر افرادی که نمی‌توانند از این طریق نمونه تهیه کنند، ممکن است لازم باشد پزشک یک لوله باریک و نرم به نام کاتتر، از طریق محل خروج ادرار وارد مثانه کند. در برخی شرایط نیز لازم است، از طریق پوست و در محل زیر شکم این کاتتر وارد مثانه شود.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

آزمایش ادرار در بیشتر موارد برای بررسی عفونت‌های دستگاه ادراری، مشکلات کلیوی یا دیابت انجام می‌شود. همچنین ممکن است در حین معاینه، در صورت بستری شدن در بیمارستان، قبل از عمل جراحی یا سزارین بارداری، این آزمایش از شما درخواست شود.

برای تفسیر آزمایش ادرار به پزشک عمومی مراجعه کنید. ممکن است پزشک عمومی بعد از خواندن نتیجه، شما را به دکتر اورولوژیست یا متخصص نفرولوژی ارجاع دهد. در سایت دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان و کارشناسان آشنا شوید و نوبت ویزیت حضوری بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

غلظت نرمال اوروبیلینوژن در ادرار از ۰.۱ تا ۱.۸ mg/dl (μmol/l) متغیر است.

در آزمایش ادرار، اصطلاح “Semi-clear” به شفافیت یا وضوح نسبی ادرار اشاره دارد. این وضعیت نشان می‌دهد که ادرار تا حدی شفاف است، اما ممکن است حاوی مقدار کمی مواد معلق مانند پروتئین، گلبول‌های سفید یا قرمز، باکتری، یا کریستال باشد. شفافیت ادرار معمولاً به عواملی مانند سطح آب بدن، رژیم غذایی، عفونت‌ها، یا وجود مواد زائد در ادرار بستگی دارد و می‌تواند سرنخی از سلامت سیستم ادراری باشد. در صورت وجود نتایج غیرطبیعی دیگر، پزشک ممکن است بررسی‌های بیشتری انجام دهد.

علامت اختصاری عفونت ادراری در برگه آزمایش UTI است که آن را می‌توان با تجزیه و تحلیل نمونه ادرار پیدا کرد.

سطح طبیعی دفع اگزالات ادرار کمتر از ۵۰ میلی‌گرم در روز است. سطح بالاتر اگزالات ادرار ممکن است به این معنی باشد که شما در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستید.

در آزمایش ادرار، اصطلاح “rare” به معنای وجود تعداد بسیار کمی از یک عنصر خاص، مانند باکتری‌ها، در نمونه ادرار است. این اصطلاح نشان می‌دهد که آن عنصر به‌ندرت در ادرار مشاهده شده و معمولاً از نظر بالینی اهمیت چندانی ندارد. به‌عنوان مثال، وجود باکتری‌ها به‌صورت “rare” در ادرار ممکن است به‌دلیل آلودگی نمونه در حین جمع‌آوری باشد و لزوماً نشان‌دهنده عفونت دستگاه ادراری نیست.

اگر سطح نیکوتین شما متوسط ​​است، ممکن است به این معنی باشد که شما از دخانیات استفاده کرده‌اید و حدود ۲ تا ۳ هفته قبل از آزمایش آن را ترک کرده‌اید. تفسیر آزمایش ادرار آمفتامین نیز به همین صورت است.

انجام آزمایش ادرار در دوران قاعدگی می‌تواند نتایج را تحت تأثیر قرار دهد؛ زیرا احتمال ورود خون قاعدگی به نمونه ادرار وجود دارد که ممکن است به‌اشتباه وجود خون در ادرار (هماچوری) تفسیر شود. بنابراین، توصیه می‌شود در این دوران از انجام آزمایش ادرار خودداری کنید یا در صورت ضرورت، پزشک و مسئول آزمایشگاه را مطلع سازید تا تمهیدات لازم برای جمع‌آوری نمونه صحیح اتخاذ شود.

آزمایش ادرار یکی از مراحل ضروری پیش از ازدواج است که با هدف تشخیص عدم اعتیاد در زوجین انجام می‌شود. در این آزمایش، نمونه ادرار از هر دو نفر گرفته شده و برای شناسایی مواد مخدری مانند تریاک و مشتقات آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. این اقدام به منظور اطمینان از سلامت فرد و جلوگیری از مشکلات احتمالی در زندگی مشترک صورت می‌گیرد. لازم به ذکر است که مصرف برخی داروهای کدئین‌دار می‌تواند بر نتایج این آزمایش تأثیر بگذارد؛ بنابراین، توصیه می‌شود حداقل یک هفته قبل از آزمایش از مصرف این‌گونه داروها خودداری شود

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آزمایش ادرار

  1. Azari گفت:

    سلام برای ورزشکاری که مکمل امینو مصرف میکند نتایج آزمایش چه تاثیری داره!؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      آمینو اسید ترکیبی از آمینو اسیدهایی مانند لوسین، ایزولوسین و والین است. این مکمل ورزشی به افزایش استقامت بدن، قدرت و حجم عضلات، بازسازی ذخایر بدن، پروتین سازی و درمان کمبود پروتین در بدن کمک میکنه . درآزمایش های معمول پروتئین های ترکیبی آمینو اسید سنجش نمیشه.

      1. Maede گفت:

        سلام. Wbc ادرارم ۸-۶ و
        Rbc ادرارم ۶-۴ هست. چه معنی میدهد؟

        1. همیار دکترِتو گفت:

          سلام دوست عزیز
          مقداری عفونت ادراری و خون در ادرار داری که باید توسط متخصص کلیه تحت درمان قرار بگیری.
          متخصص کلیه

        2. Ahmadi گفت:

          سلام وقت بخیر
          Wbc : 14_16
          RBC: 4_6
          Epithelial cell :10_12
          Bacteria: moderate
          Appearance : semi Turbid
          ممنون میشم معنیش رو بهم بگید

    2. Mm گفت:

      سلام

      WBC 1_2
      RBC 2_3
      EP1_2
      SPERM 2_3
      میشه اینا رو بگید ممنون

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        کمی خون در ادرار مشاهده شده که بهتره برای بررسی بیشتر متخصص کلیه شما را ویزیت و کلیه ها را بررسی کنند.
        متخصص کلیه

  2. حسن داستانپور گفت:

    عالی و مفید بود

    1. محمد گفت:

      سلام و وقت بخیرممنون میشم تفسیر آزمایشم رو بگین:‌

      WBC/hpf =0-1
      Rbc/hpf=2-3
      Ep cell=1-2
      Specific gravity =1028
      pH=5

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        آزمایش ادرار شما نرمال است. برای پیگیری درمان به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

  3. یلدا مرادی گفت:

    عالی بود سپاس از شما
    Protein _ +
    Nitrite _ +
    650_Bacteria چه معنی میده علائم عفونت ادراری ندارم مثل سوزش و تکرر

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ممنون از همراهی تون. شما دفع پروتیئن در ادرار داری که اگه بارداری باید فشار خون شما تحت کنترل باشه اگر باردار نیستی مشکل کلیه باید بررسی بشه. وجود نیتریت و باکتری در ادرار نشاندهنده عفونت باکتریایی ادراری هست. عفونت مجرای ادراری در مراحل اولیه علامتی نداره و اگه درمان نشه علایم در شما بروز میکنه. توصیه اکید میکنم به متخصص اورولوژی مراجعه کنی. لینک نوبت رو برات میزارم.
      متخصص اورولوژی

      1. حسین گفت:

        ببخشید آزمایش طب کاربدواستخدام تریاک رونشون میده

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          در صورت در خواست گواهی عدم اعتیاد ( که بیشتر سازمان ها می خواهند)
          بله

  4. Mary گفت:

    وقتی زده protein ،trace یعنی چه ؟
    ممنون میشم جواب بدید

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      شما دفع پروتئین کمی در ادرار داری. اگر باردار هستی موضوع مهمی هست و باید مراقب فشار خونت باشی. اگه هم باردار نیستی کلیه های شما دفع پروتئین داره که نیاز به بررسی بیشتره، تا قبل از اینکه به مشکل جدی تبدیل بشه. اگر بارداری توصیه میکنم باهمکار ماما که برات لینکش رو گذاشتم مشورت تلفنی بگیری اگر هم باردار نیستی از لینک متخصص اورولوژی که برات گذاشتم نوبت بگیر.
      مشاوره تلفنی مامایی، زنان
      متخصص اورولوژی

  5. لیلا گفت:

    سلام برای من wbc/hpf عدد ۱۲-۱۵ نشون داده . این یعنی چی؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      شما عفونت ادراری داری که باید برای درمان آنتی بیوتیکی مناسب به پزشک مراجعه کنی.

      1. Z گفت:

        سلام خسته نباشید
        آزمایش دادم mucousمثبت اومده ؟این یعنی چی نکنه ایدز دارم خیلی میترسم ممنون میشم راهنمایی کنید

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          (Mucous) در آزمایش ادرار به معنای وجود موکوس (ماده‌ای لزج که از مخاط‌ها ترشح می‌شود) در ادرار است که می‌تواند نشان‌دهنده التهاب یا عفونت در مجاری ادراری باشد. مثبت بودن موکوس به خودی خود به معنای ابتلا به بیماری خاصی مانند ایدز نیست. ایدز به‌طور خاص با آزمایش‌های خون تشخیص داده می‌شود، نه از طریق آزمایش ادرار. برای تشخیص دقیق‌تر، اگر نگرانی‌هایی درباره سلامتی خود دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید و در صورت لزوم آزمایش‌های مرتبط با ایدز (HIV) را انجام دهید.

  6. شفيع گفت:

    سلام
    خیر ببینی دلاور

    1. انیس سعادت گفت:

      سلام همراه گرامی
      خواهش می کنیم. خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده

  7. Behzad گفت:

    خیلی خوب بود. ممنون

    1. انیس سعادت گفت:

      سلام همراه گرامی
      ممنونیم از همراهی شما

  8. آ ، عبیری گفت:

    سلام خیلیییی ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما گذاشتید. منکه با خواندن این اطلاعات و نتیجه آزمایشم خیالم راحت شد
    سپاس فراوان از زحمات شما دارم😊🙏🙏🙏

    1. انیس سعادت گفت:

      سلام ، ما از شما ممنونیم
      دکترتو مراقب سلامت شماست

    2. زهرا گفت:

      سپاس از اطلاعاتی که گذاشتین نتیجه Blood/hgb positive +1 چه معنی می‌دهد آیا نگران کنندست

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        تو آزمایش ادرار شما خون وجود داشته. اگه پریود بودی بخاطر اونه اگر هم پریود نبودی وجود خون تو ادرار میتونه از کلیه، مثانه و مجرای خروجی ادرار باشه. توصیه میکنم به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنی. من برات لینک نوبت رو میزارم.
        متخصص کلیه و مجاری ادرار

  9. علیرضا گفت:

    بسیار مطلوب، کاربردی و قابل درک. سپاس از زحمات ارزنده شما

  10. علی اززنجان گفت:

    عالی بود

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که براتون مفید بوده
      پایدار باشین

      1. راحیل گفت:

        سلام برای من مقداردفع پروتئین ادار رو ۲۴زده درصورتی که نوشته باید زیر۲۰باشه بنظرتون خوبه یانه

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          چه نوع ش
          از مثبت یک تا مثبت۴ ادامه دارد
          ولی احتمالا اندکی دفع پروتیین تان بالاسن که نشانگر اسیب جزیی در کلیه می باشد