راهنمای خواندن آزمایش تیروئید (TSH) و تفسیر نتیجه آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آزمایش تیروئید یکی از آزمایش‌های مهم برای بررسی عملکرد غده درون ریز تیروئید و متابولیسم بدن است. این آزمایش فاکتورهایی مانند میزان T3 و T4 خون را می‌سنجد. برای درخواست و تفسیر آن باید به دکتر غدد، دکتر داخلی و در مواردی به دکتر زنان و دکتر عمومی مراجعه کنید.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 11 دقیقه
راهنمای خواندن آزمایش تیروئید (TSH) و تفسیر نتیجه آن

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

تیروئید یکی از غدد درون‌ریز مهم بدن است که در متابولیسم بدن از جمله تنظیم دما، وزن و انرژی نقش دارد. آزمایش تیروئید برای تشخیص دقیق عملکرد این غده با اندازه‌گیری میزان هورمون‌های تیروئید در خون استفاده می‌شود. افرادی که کم کاری و پرکاری تیروئید دارند یا به انواع بیماری‌های غده تیروئید مبتلا شدند، نیاز به انجام این آزمایش دارند. متخصص غدد، متخصص داخلی و پزشک عمومی کسانی هستند که ممکن است درخواست انجام آزمایش تیروئید را بدهند. برای تفسیر نتیجه آن می‌توانید از مشاوره آنلاین یا متنی سایت دکترتو استفاده کنید یا از بهترین پزشکان نوبت ویزیت حضوری بگیرید.

آزمایش بررسی غده تیروئید چیست؟ (تست یا آزمایش تیروئید)

آزمایش تیروئید به انگلیسی (Thyroid stimulating hormone) به‌عنوان یک آزمایش تشخیصی؛ از مهمترین و پرکاربردترین آزمایش‌ها است و در لیست چکاپ کامل بدن قرار دارد. تست بررسی عملکرد غده تیروئید برای اندازه‌گیری میزان عملکرد غده‌ی تیروئید استفاده می‌شود.

غده تیروئید در کجا قرار دارد؟ تیروئید یک غده‌ی کوچک و پروانه‌ای شکل است که در قسمت جلویی و پایین گردن قرار دارد. تیروئید وظیفه‌ی کمک به تنظیم بسیاری از فرایندهای مهم بدن مانند متابولیسم، دمای بدن، گوارش، عملکرد و رشد مغز، عملکرد قلب، تولید انرژی و خلق‌و‌خوی و اخلاق را بر عهده دارد. این غده، دو هورمون اصلی تولید می‌کند که تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) نام دارند.

۱. هدف از انجام آزمایش تیرویید چیست؟

در آزمایش تیروئید چه چیزهایی مشخص میشود؟ هدف از انجام آزمایش تیروئید کمک به تشخیص انواع بیماری های تیروئید است. بیماری‌های تیروئید شامل بیماری‌های مختلفی مانند کم‌کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، تیروئیدیت، بزرگ شدن غده تیروئید و غیره هستند که از جمله بیماری‌های شایع غدد هستند.

در واقع بیماری‌های غده تیروئید به‌قدری شایع هستند که همه‌ی ما دست کم یک نفر را می‌شناسیم که دچار این بیماری‌ها باشد. آزمایش خون تیروئید برای تشخیص اختلالات تیروئید مرتبط با پرکاری یا کم‌کاری تیروئید استفاده می‌شود. که شامل موارد زیر است:

  • تیروئیدیت
  • بیماری گریوز
  • بیماری هاشیموتو
  • تومورهای تیروئید
  • بزرگ شدن غده تیروئید
  • ندول تیروئید
  • سرطان تیروئید

علاوه‌بر این ممکن است تست تیروئید برای تشخیص سایر مشکلات مانند خستگی بیش از حد، بی‌خوابی، تورم دست‌وپا، به‌هم‌ریختن سیستم گوارشی، بی‌نظمی‌های قاعدگی نیز توسط پزشک متخصص درخواست شود. در دوران بارداری نیز تست تیروئید جزو آزمایش‌هایی است که قطعاً توسط فوق تخصص زنان و زایمان درخواست می‌شود.

اینفوگرافی آزمایش تیروئید
هدف از انجام آزمایش تیروئید کمک به تشخیص انواع بیماری‌های تیروئید است.

۲. هزینه آزمایش تیروئید در سال ۱۴۰۳

هزینه این آزمایش در سال ۱۴۰۳ با بیمه حدود ۱۰۰ هزار تومان یا کمتر و به صورت آزاد تا ۴۰۰ هزار تومان هم محاسبه می‌شود.

۳. هزینه آزمایش تیروئید در سال ۱۴۰۲

قیمت آزمایش تیروئید در سال ۱۴۰۲ بر اساس نوع تست و بیمه پایه و تکمیلی متفاوت است. قیمت بر اساس این که کدام یک از مجموعه تست‌های تیروئید برای بیمار درخواست شده‌باشد تعیین می‌شود. برای دریافت قیمت آزمایش‌ها از آن جایی که نحوه انجام تست توسط هر آزمایشگاه متفاوت است و نرخ‌ها بر اساس معیارهای آزمایشگاهی تعیین می‌شود، بهتر است با مراجعه به آزمایشگاه موردنظر و دردست‌داشتن نسخه پزشک از قیمت آزمایش تیروئید در سال ۱۴۰۲ مطلع شد.

۴. هزینه آزمایش تیروئید در سال ۱۴۰۱

قیمت تست تیروئید در سال ۱۴۰۱ بر اساس نرخ‌نامه مصوب وزارت بهداشت تعیین شده‌بود. دراین‌خصوص نیز نوع تست‌های نوشته‌شده توسط پزشک و روش انجام تست در آزمایشگاه روی قیمت آزمایش تاثیر دارد. در کل تست تیروئید جزو تست‌های هورمونی است که معمولاً در لیست آزمایش‌های به نسبت گران‌قیمت دسته‌بندی می‌شوند.

۵. قیمت آزمایش تیروئید با بیمه و بدون بیمه چقدر است؟

هزینه آزمایش تیروئید با بیمه و بدون بیمه پایه تفاوت زیادی با هم دارد. از طرفی اگر بیمار بیمه تکمیلی نیز داشته باشد، قیمت آزمایش تیروئید به‌مراتب پایین‌تر از نرخ آزاد است. قیمت با بیمه نیز بسته به بیمه پایه، میزان پوشش بیمه‌ای، حق فرانشیز بیمه و مواردی ازاین‌دست متفاوت است. در صورت داشتن بیمه پایه و تکمیلی بهتر است حتماً برای انجام تست تیروئید به آزمایشگاه‌هایی مراجعه کرد که شامل پوشش بیمه‌ای موردنظر شوند.

هزینه آزمایش تیروئید با‌توجه‌به فاکتورهای مورد بررسی تعیین می‌شود. متخصص باتوجه‌به علائم و نشانه‌های این عارضه ممکن است، آزمایش ۴ پارامتری یا ۶ پارامتری را توصیه کند. قیمت این آزمایش حدودا از ۱۵۰۰۰۰ تومان تا ۳۰۰۰۰۰ تومان است. در برخی آزمایشگاه‌ها حتی هزینه می‌تواند بالاتر باشد.

بیمه درمانی هزینه این آزمایش را کاهش می‌دهد. اگر از خدمات بیمه استفاده می‌کنید، مقداری از هزینه آزمایش تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد.

آزمایش تیروئید نرمال چند است؟

با دکتر متخصص مشورت کن!

اجزای آزمایش تیرویید کدامند؟

برای بررسی تیروئید به نمونه‌ی خون وریدی نیاز است. در آزمایش تیروئید معمولا T3 ،T4 و TSH اندازه‌گیری می‌شوند. موارد دقیق آن عبارتند از:

  • TSH (هورمون محرک تیروئید)
  • T3 یا T3 آزاد (تری یدوتیرونین)
  • T4 یا T4 آزاد (تیروکسین)
  • TPO (آنتی بادی‌های پراکسیداز تیروئید یا آنتی بادی‌های میکروزومی)
  • TG (تیروگلوبولین)
  • TGAb (آنتی بادی‌های تیروگلوبولین)
  • TSI (ایمونوگلوبولین محرک تیروئید)

۱. هورمون تری یدوتیرونین یا T3

در صورت اختلال در نتایج T4 و TSH، هورمون T3 نیز اندازه‌گیری می‌شود. آزمایش T3 سطح این هورمون را در خون اندازه‌گیری می‌کند. برای کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در وقت بیمار، از همان ابتدا هر ۳ هورمون اندازه‌گیری می‌شوند. سطح T3 در کم‌کاری تیروئید دیرتر کاهش می‌یابد، بنابراین به‌طور معمول برای ارزیابی بیمارانی که کم‌کاری تیروئید دارند یا تیروئید آنها به وسیله‌ی عمل جراحی برداشته شده‌است، استفاده نمی‌شود.

۲. هورمون تیروکسین یا T4

T4، شکل اصلی هورمون تیروئید است که در خون در حال گردش است. برای اعمال اثر، T4 با حذف یک اتم ید به T3 تبدیل می‌شود. بیشتر قسمت T4 موجود در بدن به پروتئین‌های حامل آن متصل است.

بخش کوچکی از T4 به پروتئین متصل نیست که به آن T4 آزاد گفته می‌شود. T4 آزاد، شکلی از T4 است که برای استفاده‌ی سلول‌های بدن به‌راحتی در دسترس است. در آزمایش T4، سطح T4 تام و آزاد، بررسی می‌شود.

متن انگلیسی:
«Free T4 is the active form of thyroxine hormone that enters your tissues where it’s needed»
ترجمه فارسی:
«T4 آزاد، شکلی از T4 است که برای استفاده‌ی سلول‌های بدن به‌راحتی در دسترس است.»

به نقل از medlineplus

۳. هورمون تحریک کننده تیروئید یا TSH در ازمایش تیرویید

tsh در آزمایش خون چیست؟ در آزمایش تیروئید، TSH (هورمون تحریک‌کننده‌ی تیروئید) نیز در خون اندازه‌گیری می‌شود. تولید هورمون تیروئید توسط هیپوفیز، که یک غده‌ی درون‌ریز در مغز است، کنترل می‌شود. هیپوفیز با استفاده از هورمون تحریک‌کننده‌ی تیروئید (TSH) بر غده‌ی تیروئید نظارت می‌کند. میزان TSH که هیپوفیز به جریان خون ارسال می‌کند به میزان هورمون‌های تیروئیدی در بدن بستگی دارد.

اگر هورمون تیروئید کاهش پیدا کند، آنگاه هیپوفیز TSH بیشتری تولید می‌کند تا به غده‌ی تیروئید دستور دهد که تولید هورمون‌ها را افزایش دهد. هنگامی که T4 در جریان خون از حد مشخصی بالاتر رود، تولید TSH هیپوفیز نیز متوقف می‌شود. بنابراین، در کم‌کاری تیروئید مقدار TSH افزایش می‌یابد و در پرکاری تیروئید مقدار آن کاهش می‌یابد.

اجزای آزمایش تیرویید کدامند؟
تیروئید یک غده‌ی کوچک و پروانه‌ای شکل است که در قسمت جلویی و پایین گردن قرار دارد.

جدول تفسیر نتایج آزمایش تیروئید (چطور آزمایش تیروئید را بخوانیم؟)

جواب آزمایش تیروئید را چگونه بخوانیم؟ تفسیر آزمایش تیروئید باید توسط پزشک متخصص انجام شود، چرا که پزشک با بررسی سایر علائم، مشکلات زمینه‌ای، سن و جنس و مواردی دیگر آزمایش را تفسیر می‌کند. علاوه بر این ممکن است برای تشخیص نهایی به انجام یک سری تست‌های تکمیلی نیز احتیاج باشد.

برای مثال در صورت بالابودن تست TSH، ممکن است پزشک درخواست تست‌های دیگری مانند T3، T4، آنتی‌بادی TPO و موارد دیگر را بدهد. حتی گاهی به انجام سونوگرافی تیروئید یا حتی بیوپسی نیز برای تشخیص نهایی احتیاج است.

نوع تسترنج نرمالمقادیر بالامقادیر پایینعلت بالابودنعلت پایین‌بودندرمان
THS۰.۴ تا ۴.۰<۴.۰>۰.۴کم کاری تیروئیدپر کاری تیروئیدمصرف قرص لووتیروکسین، ورزش‌کردن و داشتن رژیم غذایی
T3۲.۳ تا ۴.۲<۴.۲>۲.۳پر کاری تیروئید کم کاری تیروئید یا گرسنگیمصرف داروی تیروئید برای درمان کم‌کاری
T4۰.۸ تا ۲.۸<۲.۸>۰.۸پرکاری تیروئید کم کاری تیروئیدمصرف داروی تیروئید برای درمان پرکاری تیروئید
Anti TPO antibody مقدار طبیعی TPO کمتر از ۹ IU/mL و TSI کمتر از IU/mL ۱.۳ <۹ IU/mL و <IU/mL ۱.۳ —بیماری هاشیموتو، بیماری گریوز طبیعی استدرمان بر اساس تجویز پزشک
Free T3 ۲ تا ۴ pg/ml <۴ >۲هایپر تیروئیدی، تیروتوکسیکوز و سندروم مقاوم هورمون تیروئیدبارداری، هایپوتیروئیدیسمدرمان بر اساس انجام تشخیص پزشک
T3RU ۱۰۰ تا ۲۰۰ نانوگرم هورمون در هر دسی لیتر خون <۲۰۰ >۱۰۰هاپیرتیروئیدی، وجود مشکلات کلیوی و بیماری‌های کبدیهایپوتیروئیدی، افزایش میزان استروژن، بارداری و چاقیدرمان بر اساس تشخیص پزشک
Thyroglobulin۰.۴ تا ۵.۰ mIU / L <۵.۰ >۰.۴بیماری هاشیموتو، گواتر و تیروتوکسیوز، سرطان تیروئیدعدم تکامل غده تیروئید به‌صورت مادرزادیدرمان بستگی به تشخیص نهایی پزشک دارد.
جدول تفسیر آزمایش تیروئید

بررسی دقیق و تشخیص اختلالات تیروئید به عهده‌ی پزشک و مطالب ارائه شده برای افزایش اطلاعات بیماران است.

۱. عدد نرمال هورمون تیروکسین یا T4

رنج نرمال t4 در بزرگسالان ۰/۷ تا ۲ ng/dL و مقدار طبیعی T4 تام ۵ تا ۱۲ μg/dL است.

۲. مقدار هورمون تری یدوتیرونین یا T3

مقدار طبیعی t3 در آزمایش خون ۲ تا ۴ pg/ml و مقدار طبیعی T3 تام ۸۰ تا ۲۰۰ ng/dL است.

۳. مقدار هورمون تحریک کننده تیروئید یا TSH

مقدار طبیعی TSH در بزرگسالان ۰/۵ تا ۵/۵ mIU/L است. لازم به یادآوری است که سطح TSH طبیعی در افراد مسن (با سن ۷۰ سال به بالا) بالاتر از افراد جوان است. انواع حالت‌های نتیجه‌ی آزمایش تیروئید عبارتند از:

  • TSH بالا، سطح هورمون‌های تیروئیدی پایین: کم‌کاری تیروئیدی اولیه (غده‌ی تیروئید مقدار کمی هورمون تیروئید تولید می‌کند)
  • TSH بالا، سطح هورمون‌های تیروئیدی پایین: تیروئیدیت (التهاب تیروئید)
  • مقدار TSH بالا، سطح هورمون‌های تیروئیدی طبیعی: کم‌کاری تیروئیدی تحت بالینی
  • TSH بالا، سطح هورمون‌های تیروئیدی بالا: پرکاری تیروئید ناشی از اختلال در هیپوفیز
  • TSH پایین، سطح هورمون‌های تیروئیدی بالا: پرکاری تیروئیدی اولیه
  • میزان TSH پایین، سطح هورمون‌های تیروئیدی طبیعی: پرکاری تیروئید زودرس یا خفیف
  • TSH پایین، سطح هورمون‌های تیروئیدی پایین: کم‌کاری تیروئید ناشی از اختلالات هیپوفیز.

آیا بالا بودن tsh خطرناک است؟

سطح بالای TSH نشانه کم کاری تیروئید است. این اتفاق می‌تواند باعث علائمی مانند خستگی، حساسیت به سرما و افزایش وزن شود.

آیا بالا بودن tsh خطرناک است؟
سطح بالای TSH نشانه کم کاری تیروئید است.

۴. تفسیر آزمایش تیروئید نوزادان (آزمایش تیروئید نوزاد باید چند باشد؟)

در نوزادان هم آزمایش تیروئید یکی از تست‌های تشخیصی بسیار مهمی است که باید در چکاپ ۶ تا ۱۰ روزه نوزاد انجام شود. تشخیص سریع و به‌موقع مشکلات تیروئید در نوزادان اهمیت زیادی دارد و پزشک متخصص اطفال بر اساس این تست درمان موردنیاز کودک را انجام می‌دهد. معمولاً با آزمایش تیروئید در نوزادان انواع بیماری‌های مادرزادی در آنها تشخیص داده می‌شود.

تست تیروئید برای نوزادان معمولاً در چند روز اولیه تولد در قالب تست غربالگری نوزادان انجام می‌شود. اگر میزان TSH بالاتر از حد نرمال بود، می‌تواند نشان‌دهنده کم‌کاری تیروئید در نوزاد باشد. مقدار نرمال تست تیروئید در نوزادان بستگی به این دارد که آزمایش در چند روزگی نوزاد انجام شده‌باشد. این میزان در روزهای سوم تا هفتم باید زیر ۵ MU/L و در روزهای هشتم به بعد هم زیر ۴ MU/L باشد. بااین‌حال تشخیص قطعی باید توسط پزشک و بر اساس سایر نشانه‌ها و شرایط باشد. گاهی نیز برای تشخیص قطعی تست تیروئید برای نوزادان تکرار می‌شود.

۵. جواب آزمایش تیروئید نرمال (تیروئید نرمال باید چند باشد؟)

در یک جواب آزمایش تیروئید نرمال در درجه اول میزان TSH در یک محدوده نرمال است. بالا یا پایین‌بودن TSH نیاز به انجام تست‌های تکمیلی دارد. تست‌های T3 و T4 یا تست‌های Free T3 , Free T4 برای تشخیص نهایی انجام می‌شوند.

۶. جواب آزمایش تیروئید کم کار (ازمایش تیروئید کم کار باید چند باشد؟)

آزمایش تیروئید کم‌کار با سطح بالای TSH مشخص می‌شود. این تشخیص اولیه است و بدان معنی است که احتمالاً تیروئید فرد به میزان کافی هورمون تیروئید را تولید نمی‌کند. در نتیجه هیپوفیز به ساخت و ترشح TSH در خون ادامه می‌دهد.

البته اگر نتایج آزمایش TSH طبیعی نباشد، حداقل به یک آزمایش دیگر برای کمک به یافتن علت مشکل نیاز خواهید داشت. تست T4 یکی از آنها است. سطح پایین T4 در کنار TSH بالا از علائم کم کاری تیروئید در آزمایش است. علاوه بر این در بیماری هاشیموتو که یک بیماری خودایمنی شایع تیروئیدی است بیمار دچار کم‌کاری تیروئید شدید می‌شود و در آن سطح آنتی‌بادی تیروئید بالا می‌رود.

ازمایش تیروئید کم کار باید چند باشد؟
سطح TSH طبیعی در افراد مسن (با سن ۷۰ سال به بالا) بالاتر از افراد جوان است.

۷. مقدار تیروئید پرکار چه عددی است؟

سطح TSH کمتر از ۰.۴ mU/L نشان‌دهنده پرکاری تیروئید بوده و سطوح حدود ۴.۰ mU/L و بالاتر نشان دهنده کم کاری تیروئید است. هر چه نتیجه از این سطوح بیشتر باشد، نتیجه شدیدتر است.

۸. میزان نرمال تیروئید در بارداری چقدر است؟

مقدار طبیعی TSH در دوران بارداری یا آزمایش تیروئید در خانمها متغیر است:

  • مقدار طبیعی TSH در ۳ ماهه اول: ۰/۲ تا ۲.۵ mIU/L
  • مقدار طبیعی TSH در ۳ ماهه دوم: ۰/۳ تا ۳ mIU/L
  • مقدار طبیعی TSH در ۳ ماهه سوم: ۰/۸ تا ۵/۲ mIU/L

ممکن است پزشک در برخی موارد انجام آزمایش تیروئید قبل از بارداری و آزمایش تیروئید بعد از زایمان را ضروری بداند.

۸. تفسیر آنلاین آزمایش تیروئید

برای تشخیص و نتیجه‌گیری نهایی از یک آزمایش تیروئید به یک بررسی همه‌جانبه نیاز است، اگرچه تفسیر آنلاین آزمایش تیروئید رایگان نیز موجود است. اگر امکان مراجعه حضوری به مطب متخصص را ندارید می‌توانید با گرفتن یک نوبت آنلاین به‌صورت غیرحضوری تفسیر آزمایش تیروئید خود را دریافت کنید. نسخه کردن آزمایش تیروئید و تفسیر آن را معمولا دکتر فوق تخصص غدد انجام می‌دهد. می‌توانید از مشاوره تلفنی متخصص غدد در سایت دکترتو کمک بگیرید.

۹. جواب آزمایش تیروئید چقدر طول میکشد؟

تست عملکرد تیروئید یک آزمایش خون ساده است که نمونه خون برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می‌شود تهیه نتیجه آن معمولاً ۱تا ۳ روز طول می‌کشد.

برای تفسیر جواب آزمایش تیروئید، از متخصص غدد کمک بگیر.

آزمایش تیروئید چگونه است؟

تست تیروئید مانند سایر تست‌های خونی، یک آزمایش خون ساده است که توسط نمونه‌گیر آزمایشگاه انجام می‌شود. روش صحیح آزمایش تیروئید به این صورت است که با یک سرنگ، مقداری خون از رگ دست گرفته می‌شود تا سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) و تیروکسین (T4) و T3 یا سایر موارد درخواستی پزشک در خون بررسی شود.

۱. آزمایش تیروئید برای ریزش مو انجام میشود؟

یک آزمایش لازم برای ریزش مو، آزمایش تیروئید است. آزمایش‌های خونی مانند TSH، T3 و T4 سطح واقعی هورمون تیروئید را اندازه‌گیری می‌کنند. این آزمایش به تشخیص اختلالات خودایمنی تیروئید، که در بیشتر موارد زمینه‌ساز نازک شدن مو هستند، کمک می‌کند.

۲. آزمایش تیروئید در منزل هم انجام میشود؟

بسیاری از آزمایشگاه‌ها با ارائه خدمات در منزل این امکان را به وجود آورده‌اند تا در صورت نیاز و درخواست پزشک معالج بتوانید آزمایش تیروئید خود را در منزل انجام دهید. برای دریافت چنین خدماتی کافی است روز قبل به آزمایشگاه مراجعه کرده و درخواست تست تیروئید در منزل را بدهید. با ثبت نسخه و دریافت هزینه، نمونه‌گیری در منزل انجام می‌شود.

۳. بهترین زمان آزمایش تیروئید کی است؟

اگر پزشک درخواست آزمایش تیروئید را داده باشد بهتر است برای انجام این تست در ساعات اولیه صبح به آزمایشگاه مراجعه کرد. بااین‌حال معمولاً تست تیروئید در دسته آزمایش‌هایی است که می‌توان آن را در ساعت مختلفی از روز انجام داد، ولی بهترین زمان برای انجام آزمایش تیروئید در اوایل روز است.

۴. برای آزمایش تیروئید ناشتا باشیم؟ (آزمایش تیروئید بدون صبحانه)

آزمایش تیروئید در بسیاری از منابع به‌عنوان تستی در نظر گرفته‌می‌شود که نیازی به ناشتایی ندارد. بااین‌حال ممکن است بنابه‌درخواست پزشک نیاز به انجام ناشتای این تست نیز باشد، خصوصاً اگر همراه تست تیروئید سایر تست‌های تشخیصی مانند تست چربی یا تست‌های کبدی نیز درخواست شده باشد.

برای آزمایش تیروئید چند ساعت باید ناشتا بود؟ بهترین بازه زمانی برای ناشتا بودن جهت انجام تست تیروئید بین ۸ تا ۱۲ ساعت است.

شرایط انجام آزمایش تیروئید چیست؟

قبل از انجام آزمایش تیروئید چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

حداقل ۲ هفته قبل از انجام آزمایش تیروئید بیمار نباید اسکن رادیوایزوتوپ انجام داده‌باشد و افرادی که در معرض تماس با حیوانات قرار دارند، باید به پزشک اطلاع دهند. سایر نکات قبل از آزمایش تیروئید عبارتند از:

  • برای بررسی عملکرد غده‌ی تیروئید به نمونه‌ی خون وریدی نیاز است. در نوزادان، از پاشنه‌ی پا نمونه‌ی خون گرفته می‌شود.
  • توصیه می‌شود قبل از نمونه‌گیری، از مصرف غذاهای چرب خودداری کنید. غذای چرب می‌تواند بر نتیجه‌ی آزمایش تاثیر بگذارد. در نتیجه، ترجیح داده می‌شود قبل از انجام این آزمایش ناشتا باشید.
  • توصیه می‌شود در ساعات اولیه‌ی روز و صبح، نمونه‌گیری انجام شود.
  • اگر باردار هستید، به پزشک خود اطلاع دهید.

۱. قبل آزمایش تیروئید چی نخوریم؟

یکی از مهم‌ترین موارد در خصوص انجام تست تیروئید مصرف داروهای درمان‌کننده بیماری‌های تیروئید، از جمله قرص لووتیروکسین است. با نظر پزشک معمولاً به بیماران گفته‌می‌شود که ۲۴ ساعت قبل از انجام تست مصرف دارو را قطع کرده باشند.

علاوه بر این ممکن است برخی از داروها نیز با تست تیروئید تداخلاتی داشته باشد که بهتر است قبل از آزمایش حتماً دراین‌خصوص با تکنسین آزمایشگاه و پزشک معالج صحبت شود. برای ناشتایی نیز معمولاً به بیماران گفته‌می‌شود از مصرف غذاهای چرب و سنگین قبل از آزمایش خودداری کنند تا نتایج تست دقیق باشند.

۲. قبل از انجام آزمایش تیروئید لازم است مصرف داروهای تیروئید را قطع کنید؟

در صورت ابتلا به بیماری‌های تیروئید و مصرف دارو، برای انجام آزمایش تیروئید لازم نیست مصرف قرص را قطع کنید. در این شرایط، توصیه می‌شود تنها در روز انجام آزمایش قرص را مصرف نکنید و نمونه‌گیری قبل از مصرف دارو باشد.

متن انگلیسی:
«Whether you take your T4 medicine right before the test or don’t take it for 48 hours, your TSH value should be the same as the result of the test..»
ترجمه فارسی:
«چه داروی T4 خود را دقیقاً قبل از آزمایش مصرف کنید یا تا ۴۸ ساعت آن را مصرف نکرده باشید، مقدار TSH شما باید در نتیجه آزمایش یکسان باشد.»

به نقل از thyroidpharmacist

۳. چه داروهایی می توانند در نتیجه آزمایش تیروئید اختلال ایجاد کنند؟

توصیه می‌شود، ۱۲ ساعت قبل از نمونه‌گیری، از مصرف مولتی ویتامین یا مکمل‌هایی مانند مکمل آهن، مکمل کلسیم و مکمل منیزیم خودداری کنید. بیوتین، یک مکمل رایج برای رشد مو و ناخن است که می‌تواند در آزمایش تیروئید اختلال ایجاد کند. قبل از انجام آزمایش، مصرف مکمل‌های بیوتین را به مدت ۳ روز متوقف کنید.

 برخی از داروها مانند استروژن، قرص‌های پیشگیری از بارداری، مسکن‌هایی مانند مورفین و آسپرین با دوز بالا، ممکن است بر نتایج آزمایش تیروئید تاثیر بگذارند.

سایر آزمایشات بررسی تیروئید کدامند؟
انجام تست‌ها باید با نظر پزشک انجام شود چرا که گاهی علاوه بر آزمایش‌های روتین به یک سری تست‌های مکمل نیز احتیاج است.

سایر آزمایشات بررسی تیروئید کدامند؟

اگر آزمایش تیروئید، نشان‌دهنده‌ی پرکاری تیروئید یا کم‌کاری تیروئید باشد، ممکن است پزشک آزمایش برداشت تری‌یدوتیرونین، سونوگرافی، اسکن یا نمونه‌برداری را درخواست کند. این آزمایشات ساختار و فعالیت غده‌ی تیروئید را بررسی می‌کنند.

۱. Anti TPO Ab در آزمایش تیروئید کودکان و بزرگسالان

از این آنتی‌بادی برای تشخیص تیروئیدیت هاشیموتو استفاده می‌شود. تیروئیدیت هاشیموتو، نوعی کم‌کاری تیروئید است که با افزایش TSH و کاهش T4 خود را بروز می‌دهد.

۲. برداشت تری یدوتیرونین یا T3RU

در آزمایش جذب رزین T3، ظرفیت اتصال هورمونی به نام گلوبولین متصل شونده به تیروکسین (TBG) اندازه‌گیری می‌شود. اگر سطح T3 بالا باشد، ظرفیت اتصال TBG کاهش می‌یابد. بیماری‌های کلیوی و هر بیماریی که باعث عدم دریافت کافی پروتئین می‌شود، می‌تواند سطح TBG را کاهش دهد.

مقادیر بالای TBG نشان‌دهنده‌ی سطح بالای استروژن در بدن است. سطح بالای استروژن ممکن است به دلیل بارداری، خوردن غذاهای غنی از استروژن، چاقی یا درمان هورمونی ایجاد شود.

نتیجه‌ گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

غده تیروئید یکی از غده‌های بسیار مهم در بدن است که عملکردهای بسیار مهمی را تحت کنترل دارد. وجود هر نوع علامتی مانند کاهش یا افزایش غیرعادی وزن، بروز مشکلات پوستی، وجود یک اختلال کبدی، بی‌نظمی قاعدگی، ضربان قلبی و مواردی ازاین‌دست به این معنی است که احتمالاً شما به انجام آزمایش تیروئید نیاز خواهید داشت. بااین‌حال انجام تست‌ها باید با نظر پزشک انجام شود چرا که گاهی علاوه بر آزمایش‌های روتین به یک سری تست‌های مکمل نیز احتیاج است.

تشخیص و تفسیر آزمایش تیروئید کاملاً به نظر پزشک بستگی دارد و گاهی کم یا زیاد بودن تست‌ها الزاماً به معنی وجود اختلال تیروئید نیست، زیرا هر آزمایش می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد. در صورت وجود مشکلات مرتبط با غده تیروئید بهتر است حتماً به دکتر متخصص داخلی، پزشک عمومی یا دكتر متخصص غدد مراجعه کرد. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره با دکتر آنلاین داخلی، دکتر غدد آنلاین و ویزیت آنلاین پزشک عمومی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

با نظر پزشک متخصص باید حداقل ۲۴ ساعت قبل از انجام تست مصرف دارو را متوقف کرد. درصورتی‌که امکان قطع مصرف قرص لووتیروکسین قبل از آزمایش تیروئید نیست شاید پزشک انجام آزمایش را به زمان دیگری موکول کند.

آزمایش تیروئید هیچ تداخلی با دوران قاعدگی ندارد و پریود بودن تاثیری در نتایج تست ندارد.

تیروئید در برگه ازمایش چگونه نوشته می شود؟ علائم اختصاری آن همان موارد درخواستی آزمایش تیروئید در برگه آزمایش توسط پزشک هستند که معمولا t3، t4 و tsh است.

برای افراد بالای ۳۵ سال بهتر است هر ۵ سال یکبار انجام شود و جواب آزمایش تیروئید tsh توسط متخصص داخلی یا غدد بررسی شود.

آزمایش تیروئید ادرار دارد یا برای آزمایش تیروئید ادرار لازم است؟ انواع آزمایش تیروئید اورژانسی، آزمایش تیروئید برای عمل بینی و آزمایش تیروئید برای لاغری معمولا از طریق خون‌گیری بررسی می‌شوند.

در اکثر موارد هیچ آمادگی برای این آزمایشات لازم نیست. آنها را می‌توان در هر زمانی از روز بدون نیاز به ناشتا بودن مصرف کرد. بااین‌حال ممکن است برای انجام تست در شرایطی پزشک تشخیص نیاز به ناشتا بودن را دهد که در این صورت معمولاً مدت‌زمان ناشتایی بین ۸ تا ۱۲ ساعت است.

تست تیروئید در نوزادان یک تست غربالگری است که باید در ده روز اول تولد انجام شود. تشخیص به‌موقع در درمان نهایی اهمیت زیادی دارد. بسیاری مواقع نوزادان با عملکرد غیرطبیعی تیروئید که به‌عنوان کم‌کاری تیروئید مادرزادی است متولد می‌شوند. برای تشخیص این مشکل تست TSH و Free T4 برای کودک انجام می‌شود. سطوح طبیعی هورمون تیروئید برای اطمینان از اینکه رشد و تکامل به طور طبیعی پیش می‌رود و قلب، ماهیچه‌ها و سایر اندام‌ها به‌درستی کار می‌کنند موردنیاز است؛ بنابراین آزمایش تیروئید نوزادان اهمیت بسیار زیادی دارد.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آزمایش تیروئید

  1. حسن گفت:

    سلام بنده چند ماهی است که وزنم کاهش یافته ، قبلاً آنتی تی پی او خونم بالا بود اما در حال حاضر نرمال می‌باشد هورمون های تیرویید T3برابر ۱.۳۷وT4برابر۸.۴۶ و TSH برابر ۲.۴۶ می‌باشد ، خوابم نامنظم شده میل به غذا زیاد دارم و بسیار عصبی شده ام ضمنا بنده غده خوش خیم در لوپ چپ تیروییدم دارم که با نمونه برداری خوش خیم تشخیص داده شده و هر ۶ ماه یکبار از طریق سونوگرافی وضعیت آنرا زیر نظر پزشک کنترل میکنم ، آیا لاغری بنده می‌تونه نشان دهنده پرکاری تیرویید باشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله بطور مستقیم ارتباط دارد
      معمولا با این شرایط یک دوره درمان دارویی پیشنهاد می شود
      و در صورت عدم بهبود ممکن است جراحی هم پیشنهاد شود
      زیر نظر پزشک باشید
      متخصص غدد

  2. عقیل ترابی گفت:

    سلام من آزمایش تریوید دادم دکتر گفت نداری ولی علائم ها که دارم مثل تریوید پرکار نمیدونم چیکار کنم احساس ترس تپش قلب دارم و گلوم احساس سنگینی‌ میکنه

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      اگر مشکلی در آزمایش شما نبوده تپش قلب و احساس سنگینی به علت مشکلات روحی و اضطراب شما میتونه باشه که بهتره با متخصص روانپزشکی نیز مشورت کنید.

  3. محمد طیب گفت:

    خانم دکتر بنظرتون من باید چیکار کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ازمایش را دقیق ارسال نکرده بودید
      اگر این اخرین ازمایش شما باشد
      باید بر اساس وزن و شرایط بدنی تان دوز دارو تعیین گردد و دوماه بعد ازمایش را تکرار کنید
      دوز دارو بسیار اهمیت دارد
      نه صرفا مصرف لووتیروکسین
      از نظر هیپوفیز هم بهتر است اسکن شوید

  4. محمد طیب گفت:

    من باید الان چیکار کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ازمایش را دقیق ارسال نکرده بودید
      اگر این اخرین ازمایش شما باشد
      باید بر اساس وزن و شرایط بدنی تان دوز دارو تعیین گردد و دوماه بعد ازمایش را تکرار کنید
      دوز دارو بسیار اهمین دارد
      نه صرفا مصرف لووتیروکسین
      از نظر هیپوفیز هم بهتر است اسکن شوید

  5. علی گفت:

    سلام وقت بخیر بنده تیرویید پرکار دارم دارو هم مصرف میکنم بدن درد شدید میشم و شبا بزور میخوابم میشه بگید واسه چی هست ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دوز دارو احتمالا مناسب نیست
      ازمایش را ممجدد تکرار کنید
      از ملاتونین برای خواب استفاده کنید

  6. سیما گفت:

    سلام روزتون بخیر
    من میزان TSH رو تو آزمایشم ۰.۷۰ بود کم کار حساب میشه؟ خانمم ۲۳سالمه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      گرچه طبیعی ست
      ولی در مرز پرکاری تیرویید قرار دارید

  7. ناشناس گفت:

    سلام خسته نباشید
    Tsh=18.69ایا نرمال است در بزرگسالان

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      به هیچ وجه نرمال یا منطقی نیست
      مقدار طبیعی TSH بین mIU/L 4/0 و mIU/L 0/4 است
      ازمایش را تکرار کنید
      در صورت صحت این عدد باید از نظر هیپوفیزی بررسی شوید

  8. ناشناس گفت:

    آیاtsh=18.69نرمال است؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      به هیچ وجه نرمال یا منطقی نیست
      مقدار طبیعی TSH بین mIU/L 4/0 و mIU/L 0/4 است
      ازمایش را تکرار کنید
      در صورت صحت این عدد باید از نظر هیپوفیزی بررسی شوید

  9. مستحسن گفت:

    TSH. 0.6 ایا من تیروعیددارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      نرمال است
      ولی مستعد به پرکاری هستید

      1. طیب گفت:

        خوب که چی نرماله

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          ازمایش را دقیق ارسال نکرده بودید
          اگر این اخرین ازمایش شما باشد
          باید بر اساس وزن و شرایط بدنی تان دوز دارو تعیین گردد و دوماه بعد ازمایش را تکرار کنید
          دوز دارو بسیار اهمین دارد
          نه صرفا مصرف لووتیروکسین
          از نظر هیپوفیز هم بهتر است اسکن شوید

  10. ثریا گفت:

    سلام ازمایش Tsh من ۷.۱۸ هستش چه ضرری داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم کم کاری تیرویید دارید باید درمان شوید

    2. ناروی گفت:

      خوب