فهرست مطالب
با توجه به افزایش تعداد بیماران دیابتی، سن ابتلا به آن نیز در حال کاهش است. به این معنی که آمار نشان میدهد دیابت در نوجوانی و سنین کم، بیشتر از قبل مشاهده میشود. و اما علائم دیابت در نوجوانی چیست؟ نوجوانان بیشتر به کدام نوع از دیابت مبتلا میشوند؟ و آیا راهی برای درمان آن وجود دارد؟
پس اگر نگران سلامتی فرزندتان هستید و به خصوص اگر سابقه ابتلا به دیابت در خانوادهتان وجود دارد، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. برای پیشگیری یا تشخیص زودهنگام این بیماری، باید چکاپهای سلامتی روتین را جدی بگیرید. اگر علائم این بیماری را در خودتان یا یکی از اعضای خانوادهتان میبینید بهتر است از دکتر داخلی، دکتر کودکان و نوجوانان و دکتر غدد در دکترتو نوبت بگیرید یا خیلی راحت با دکتر دیابت به صورت تلفنی یا آنلاین مشاوره دیابت دریافت کنید.
دیابت نوجوانی چیست؟
گاهی بیماری قند خون یا دیابت در دوره کودکی بروز پیدا میکند و تا دوران نوجوانی ادامه دارد. اما برخی اوقات نیز دیابت در نوجوانی به وجود میآید. دیابت در این سن معمولا از نوع دیابت نوع ۱ است و دیابت نوع ۲ در این سنین چندان رواج ندارد. دیابت نوجوانی معمولا در اثر به حمله سیستم ایمنی بدن به سلولهای تولیدکننده انسولین است. این هورمون برای بدن بسیار حیاتی است و فرایند وارد کردن قند از خون به سلولها را تسهیل میکند. از این رو دیابت در این سن میتواند مشکلات جدی برای سلامتی فرد ایجاد کند.
در صورت پیشرفته شدن بیماری امکان بروز مشکلات قلبی و بینایی وجود دارد. علائم دیابت نوجوانان بسیار مشابه دیابت کودکان است و از سنین پایینتر میتوانید آنها را ببینید، اما گاهی علائم به صورت ناگهانی نیز بروز میکنند.
علائم دیابت در نوجوانی چیست؟
علائم دیابت در نوجوانی چندان تفاوتی با دیابت در سنین دیگر ندارد. در ادامه مهمترین علائم دیابت در سنین نوجوانی را بررسی میکنیم. از آن جایی که نوجوانان در این سن هنوز در مسائل پزشکی و درمانی به والدین خود متکی هستید، به عنوان پدر یا مادر احتمالا اولین افرادی هستید که متوجه علائم دیابت در فرزند نوجوانتان میشوید. از این رو بسیار مهم است که هیچ یک از علائم را نادیده نگیرید و در صورت مشاهده چند مورد از علائم زیر به دکتر اطفال، غدد یا دکتر داخلی در دکترتو مراجعه کنید.
۱. تکرر ادرار
شاید بتوان گفت که تکرر ادرار یک نشانه رایج و مرسوم از علائم دیابت در نوجوانی است. افزایش میزان قند در خون موجب فعالیت بیش از حد کلیه خواهد شد. تکرر ادرار، یک واکنش اولیه بدن نسبت به افزایش میزان قند در خون است. در واقع کلیه برای جلوگیری از افزایش سطح قند خون سعی در دفع قند اضافی از طریق ادرار دارد.
۲. گرسنگی شدید
منبع انرژی سلولهای بدن گلوکز است. در دیابت، این منبع سوخت حیاتی به سلولها نمیرسد؛ زیرا به دلیل عدم وجود هورمون انسولین این قند به سلولها نخواهد رسید! در این صورت بدن با علائمی مانند احساس گرسنگی شدید به فرد هشدار میدهد. به دلیل نرسیدن قند به سلولها، فرد بعد از خوردن غذا هم احساس سیری نخواهد داشت.
۳. افزایش تشنگی
همانطور که ذکر شد با افزایش میزان ادرار، بدن تلاش میکند تا قند خون اضافی را دفع میکند. تکرر ادرار منجر به افزایش تشنگی در فرد میشود. از این رو یکی از علائم دیابت در نوجوانی، تشنگی شدید است؛ زیرا که کلیهها برای دفع قند اضافی، ناچارند آب بیشتری دفع کنند. در نتیجه بدن فرد دچار کمآبی خواهد شد و تشنه میشود.
۴. کاهش وزن ناخواسته
وقتی قند وارد سلولها نشود، بدن مجبور است برای دریافت انرژی از ذخایر چربی، ماهیچه و سایر بافتها استفاده کند. همین امر موجب لاغری و کاهش وزن ناخواسته در فرد دیابتی خواهد شد. این موضوع میتواند اثرات مضاعفی برای نوجوان داشته باشد که در سن رشدش قرار دارد. پس اگر میبینید فرزندتان با وجود اشتهای زیاد و خوب غذا خوردن همچنین لاغر است و کاهش وزن دارد، حتما با دکتر غدد در دکترتو مشورت کنید.
۵. خستگی
همانطور که ذکر شد، بدن نوجوانان مبتلا به دیابت، از بافتهای چربی یا حتی ماهچههای خود برای تامین انرژی استفاده میکنند. درنتیجه ذخایر چربی بدن کاهش پیدا میکنند. این امر موجب بروز احساس خستگی در فرد میشود. به همین دلیل به بیماران دیابتی گفته میشود که با مصرف کالری مورد نیاز، قدرت و توانایی لازم برای انجام فعالیتهای روزمره را کسب کنند.
۶. تحریک پذیری یا تغییر رفتار
دیابت ممکن است موجب بروز تغییر رفتار و تحریکپذیری بیشتر در نوجوان شود. نوجوانان به دلیل اینکه در دوران بلوغ به سر میبرند، همواره ممکن است رفتارهای تنشی از خود بروز دهند. یکی از دلایل این مشکلات، بروز اختلالات هورمونی است که با دیابت تشدید خواهد شد. مشکلات مربوط به تغییر رفتار در اثر بیماری دیابت در نوجوانان دختر و پسر متفاوت است. در این راستا دکتر غدد میتواند راهنمایی و مشاوره مورد نیاز را در اختیار شما قرار دهد.
علت دیابت در نوجوانان چیست؟
دیابت در نوجوانی به دلایل مختلفی بروز پیدا میکند. سابقه خانوادگی و ژنتیک یکی از اصلیترین عوامل بروز این بیماری است. اما گاهی مواردی مانند سبک زندگی، چاقی و عدم تحرک نیز شرایط را برای بروز دیابت کودکان، نوجوانان و دیابت جوانان فراهم میکنند.
تاثیر بلوغ بر دیابت و تاثیر دیابت بر بلوغ نوجوانان
بلوغ دختران و همچنین بلوغ پسران با تغییرات هورمونی و رفتاری در این افراد همراه است. در صورت ابتلا به دیابت نیز ممکن است این تغییرات، فرد را با مشکلات بیشتری مواجه کند. مثلا در این سن دیابت میتواند منجر به بروز عفونت قارچی در دختران شود. ایجاد لکههای پوستی و افزایش شانس ابتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک از دیگر مشکلات رایج برای این دختران است.
۱. تغییرات هورمونی
یکی از عوامل قوی متابولیکی در نوجوانان، وجود هورمون رشد است. این هورمون موجب افزایش سرعت در عضلهسازی خواهد شد. دیابت در نوجوانی، تاثیر منفی روی رشد عضلات خواهد داشت. ممکن است در این حالت نوجوان دچار کاهش وزن و کاهش رشد عضلات شود. در این موارد ورزش و کنترل دیابت نقش مهمی در جلوگیری از این مشکل خواهد داشت.
۲. تغییرات رفتاری و روانی
بهطورکلی نوجوانان در دوره رشد و بلوغ، به دلیل تغییرات هورمونی دچار تغییرات رفتاری و روانی خواهند شد. اما در صورت ابتلا به دیابت نوع ۱ این تغییرات دو چندان خواهند شد. به همین دلیل در اینجا باید نقش والدین برای کنترل این تغییرات بیشتر باشد.
دیابت نوجوانی از کدام نوع است؟
همانطور که میدانید بهطورکلی ۳ نوع دیابت وجود دارد. دیابت نوع ۱ که نوعی بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی سلولهای تولیدکننده انسولین را از بین میبرد. دیابت نوع ۲ که معمولا در سنین بالای ۴۰ سال و بیشتر در اثر سبک زندگی ناسالم ایجاد میشود و دیابت بارداری که از عوارض بارداری است.
دیابت نوع ۱ بیشتر در گروههای سنی پایینتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود. بیشتر موارد ابتلای نوجوانان به دیابت از این نوع است. البته سن ابتلا به نوع ۲ هم پایین آمده است و ممکن است شاهد ابتلای نوجوانان به این نوع دیابت هم باشیم، اما این دیابت در گروههای سنی پایین چندان رایج نیست.
دیابت نوجوانان چگونه تشخیص داده می شود؟
اولین و اصلیترین آزمایشی که دکتر غدد برای تشخیص دیابت در نوجوان تجویز میکند، آزمایش قند خون است. برای تشخیص دیابت در نوجوانی پزشک آزمایش قند خون ناشتا، قند خون دو ساعته، HbA1C و دیگر آزمایشهای قند را تجویز میکند تا بتواند روند کنترل قند خون را بررسی کند.
همچنین برای بررسی عوارض دیابت بسته به علایم ممکن است پزشکان از آزمایشهای متفاوتی استفاده کنند. اگر نوجوان علائم دیابت را نشان میدهد، بهتر است با دکتر غدد در دکترتو برای اطلاعات بیشتر در مورد مسیر تشخیص و درمان مشورت کنید.
دیابت نوجوانان چگونه درمان می شود؟
اگر دیابت از نوع ۱ باشد که احتمالا همینطور است، چارهای جز تزریق انسولین وجود ندارد. چون بدن به صورت طبیعی نمیتواند انسولین تولید کند و باید از انسولین مصنوعی برای کنترل قند خون استفاده کرد. همچنین پزشک ممکن است در کنار انسولین از داروهای دیگری مانند متفورمین برای کنترل قند خون و یا کنترل و پیشگیری از عوارض دیابت استفاده کند.
البته باید به یاد داشته باشید که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. به همین دلیل بیمار باید سبک زندگی خود را تغییر دهد. تغییر در عادات غذایی میتواند منجر به درمان طبیعی دیابت شود. بهتر است این سبک زندگی در دوران نوجوانی توسط فرد رعایت شود. همچنین برخی داروهای گیاهی یا غذاها مانند بامیه، دارچین، مریم گلی و غیره میتوانند به کنترل قند خون و یا علائم بیماری کمک کنند.
پیوند پانکراس هم از دیگر روشهای درمان دیابت نوع ۱ خواهد بود. البته روشهای درمانی جدیدی مانند سلولهای بنیادی هم در حال توسعه است که ممکن است رویکرد جدیدی در درمان این بیماری در نوجوانان ایجاد کند.
عوارض دیابت در نوجوانان چیست؟
دیابت میتواند منجر به مشکلات متفاوتی در نوجوانان شود. میزان قند خون بالا میتواند بر روی برخی سیستمهای دیگر بدن مانند سیستم عصبی یا کلیه تاثیر منفی بگذارد و عوارضی ایجاد کند. ابتلا به بیماریهای قلبی و افسردگی از عوارض این بیماری هستند. گاهی در اثر پیشرفتهشدن آن امکان بروز اختلال در بینایی فرد نیز وجود دارد. به دلیل رشد بدنی و بلوغ در دوران نوجوانی، اهمیت به این بیماری برای کنترل آن باید بیشتر باشد. این کار باید با همکاری بین والدین و نوجوان انجام شود.
دریافت مشاوره دیابت و انجام چکاپ افراد دیابتی میتواند از بروز مشکلات جدی در نوجوان و آسیب به ارگانهای حیاتی بدن او جلوگیری کند. بنابراین در این مورد هیچ گونه اهمالی نکنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
دلایل متفاوتی برای بروز علائم دیابت در نوجوانی وجود دارد. سابقه خانوادگی و ژنتیک، سبک زندگی نامناسب، چاقی و عدم تحرک از مهمترین دلایل ابتلا به این بیماری هستند. دیابت در این گروه سنی معمولا از نوع ۱ است که برای درمان آن نوجوان باید انسولین دریافت کند.
اصلیترین علائم دیابت در نوجوانی گرسنگی و تشنگی غیرطبیعی، کاهش وزن در صورت خوب غذا خوردن، افزایش حجم ادرار، خستگی و تغییرات خلقی است. در صورت مشاهده هر کدام از علائم دیابت در نوجوانی، سریعا به پزشک متخصص غدد یا بهترین متخصص داخلی مراجعه کنید. برای دریافت مشاوره میتوانید از دکتر داخلی آنلاین یا دکتر غدد آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقت بخیر
پسر عموم ۱۴ سالشه و قند خونش خیلی بالاعه گاهی ۳۰۰ گاهی ۳۵۰ تا ۴۰۰ هم رفته تو بیمارستان بستریه
این مشکل بخاطر چیه لاغر هم هست چاق نیست
ممکنه عصبی باشه دیابت نیست؟
سلام
قند خون بسیار بالا در یک نوجوان لاغر معمولاً نشانه دیابت نوع ۱ است، که یک بیماری خودایمنی است و ربطی به چاقی یا عوامل عصبی ندارد. در این نوع دیابت، پانکراس تولید انسولین را متوقف میکند. بستری شدن او برای کنترل قند خون و شروع درمان (معمولاً با انسولین) ضروری است. برای اطمینان، آزمایشهایی مثل C-peptide و آنتیبادیهای دیابت (GAD) انجام میشود.
متخصص غدد
سلام من ۱۵ سالمه
فقط روزهایی که کامل صبحانه ام را نمیخورم تا شب احساس گرسنگی میکنم و هرچه می خورم
سیر نمیشوم (در همان روز)قند هم خیلی کممصرف میکنم
در ضمن پدرم هم مبتلا به بیماری دیابت است
البته با دارو
آیا دیابت دارم؟
سلام
با این علایم نمی شود نظر قطعی داد
هم از نظر دیابت و هم از نظر هورمون تیروییدی باید ازمایش انجام شود
متخصص غدد
سلام من ۱۵ سالمه
فقط روزهایی که کامل صبحانه ام را نمیخورم تا شب احساس گرسنگی میکنم و هرچه می خورم
سیر نمیشوم (در همان روز)قند هم خیلی کممصرف میکنم
در ضمن پدرم هم مبتلا به بیماری دیابت است
البته با دارو
آیا دیابت دارم؟
سلام
با توجه به توضیحات شما، احساس گرسنگی زیاد و عدم سیری ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی یا مشکلات تغذیهای باشد، نه لزوماً دیابت. اما چون پدر شما مبتلا به دیابت است، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در شما کمی بیشتر است. برای اطمینان، بهتر است آزمایش خون برای بررسی سطح قند خون خود بدهید. اگر مشکلی وجود داشته باشد، پزشک میتواند تشخیص دهد و راهکارهای مناسب را پیشنهاد کند.
متخصص گوارش
سلام ۱۳سالمه تکرار ادرار و تشنگی شدید ۹۵وزنم و خیلی اضافه وزن دارم خیلی هم خسته میشم آیا دیابته ؟
سلام
هم از نظر دیابت
و هم کمکاری تیرویید باید ازمایش دهید
جدی بگیرید چون ممکن است روی رشد شما تاثیر بگذارد
متخصص غدد
با سلام و احترام
جواب ازمایش قند ناشتا ۱۱۶ است
ایا میتونم هویج پخته یا موز یا عسل مخصوص دیابتی مصرف کنم
من ۲۲ سالمه قندم ۲۱۲ بود بعد شنیدنش باور نکردم و رفتم آزمایش دیگه کردم بعدی ۲۹۷ نشان داد و از وقت که شنیدم هم پاهام گزگز میکنه هم تشنه میشم هم گرسنه چی کار کنم لطفا
سلام
علایم دیابت (احتمالا نوع ۱) دارید
باید حتمن زیر نظر متخصص غدد باشید
تا دارو مصرف کنید
متخصص غدد