آزمایش های بارداری کدامند و هر کدام از آزمایش ها چه زمانی باید انجام شوند؟ – مجله سلامت دکترتو

لیست آزمایش های بارداری و نکاتی که باید درباره آنها بدانید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آزمایش‌های بارداری برای تایید بارداری و نظارت بر سلامت مادر و جنین بسیار مهم هستند. در سه ماهه اول، هدف از انجام آزمایش، تشخیص بارداری و بررسی سلامت کلی مادر است. آزمایشات سه ماهه دوم بارداری، رشد جنین را ارزیابی می‌کنند و مشکلات احتمالی را تشخیص می‌دهند. در سه ماهه سوم بارداری نیز آزمایشات تکمیلی برای آمادگی زایمان و بررسی وضعیت جنین انجام می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
لیست آزمایش های بارداری و نکاتی که باید درباره آنها بدانید

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

آزمایش های بارداری مجموعه‌ای از تست‌های پزشکی هستند که قبل از بارداری، در طول بارداری و حتی در مواردی بعد از بارداری (در صورتیکه مادر در دوران بارداری دچار عوارض یا بیماری شده باشد) برای بررسی سلامت مادر و جنین انجام می‌شوند. این آزمایشات شامل آزمایش خون، سونوگرافی، غربالگری ژنتیکی، تست‌های قند خون و بررسی عفونت‌های مادر و جنین هستند تا مشکلات احتمالی را شناسایی و درمان کنند. اگر می‌خواهید دوران بارداری بی‌خطری داشته‌باشید، باید تحت نظر دکتر زنان باشید و در صورت لزوم به متخصصین دیگر ارجاع داده شوید. در دکترتو می‌توانید از بهترین دکترهای زنان و مامایی نوبت بگیرید و در صورت نیاز از مشاوره آنلاین و تلفنی استفاده کنید.

آزمایش های بارداری کدامند و مادران باردار چه آزمایش هایی را باید انجام دهند؟

آزمایش‌های بارداری شامل آزمایش‌های تایید بارداری، غربالگری سلامت مادر و جنین و آزمایشات تشخیصی هستند. این آزمایش‌های بارداری مواردی مانند آزمایش خون، سونوگرافی و آزمایشات غربالگری مانند تست‌های سه‌ماهه اول و دوم را شامل می‌شوند. البته همه آزمایش‌ های بارداری برای زنان باردار ضروری نیستند، بلکه انجام آنها بستگی به وضعیت سلامت مادر، تجویز پزشک و سابقه پزشکی دارد.

در جدول زیر تمامی آزمایش‌های دوران بارداری را می‌توانید مشاهده کنید. بهتر است در تمام دوران بارداری زیر نظر متخصص زنان باشید.

آزمایش قبل از بارداریآزمایش تشخیص بارداریآزمایش‌های بارداری در ۳ ماه اولآزمایش‌های بارداری در ۳ ماه دومآزمایش‌های بارداری در ۳ ماه سوم
آزمایش چکاپ کامل خونبیبی چک یا کیت تست خانگیآزمایش ادرارآزمایش غربالگری ۳ ماه دومغربالگری استرپتوکوک گروه B
تست ژنتیک زوجین قبل از بارداریآزمایش خون (سطح βhCG)آزمایش خونسونوگرافی برای بررسی رشد جنینآزمایش‌ خون
پاپ اسمیرآزمایش بتاآزمایش غربالگری ۳ ماه اولآزمایش کوردوسنتزتست کومبس غیر مستقیم
آزمایش تشخیص بارداریآزمایش ادرارآزمایش سونوگرافیآزمایش آمنیوسنتزآزمایش ادرار
آزمایش ادرارآزمایش CVS در ۳ ماه اول و دومسونوگرافی رشد جنین
غربالگری بیماری‌های عفونی و مقاربتیآزمایش NIPT
لیست آزمایش‌های قبل، حین و بعد از بارداری

آیا همه آزمایشات بارداری برای همه خانم های باردار نیاز است؟

همه آزمایش‌ های بارداری برای تمامی خانم‌های باردار ضروری نیستند. بلکه بر اساس وضعیت سلامت، سابقه پزشکی، سن مادر و ریسک‌های خاص مانند سن بالا یا سابقه بیماری‌های ژنتیکی، پزشک متخصص آزمایشات خاصی را توصیه می‌کند. برخی آزمایشات برای بررسی ناهنجاری‌های جنینی یا بیماری‌های عفونی ضروری‌اند، در حالی که برخی دیگر تنها به عنوان غربالگری برای شناسایی احتمال مشکلات انجام می‌شوند.

آزمایشات معمول بارداریآزمایش‌های خاص بارداری
آزمایش خونآزمایش ژنتیکی پیشرفته
سونوگرافی‌های دوران بارداریآزمایش CVS (نمونه‌برداری از پرزهای جفتی)
آزمایش قند خونآزمایش غیرتهاجمی NIPT (آزمایش DNA آزاد در خون مادر)
آزمایش ادرارغربالگری دیابت بارداری
آزمایش آمنیوسنتز و کوردوسنتز
آزمایش‌های مربوط به بیماری‌های خاص (HIV، هپاتیت)
جدول آزمایش‌های بارداری معمول و غیر معمول

آزمایش های قبل از بارداری

آزمایشات و اقدامات قبل بارداری شامل بررسی‌های سلامت عمومی، آزمایش‌های ژنتیکی و تست‌های خاص هستنند. این آزمایش‌ها برای جلوگیری از عوارض بارداری، بیماری‌های احتمالی یا خطراتی که ممکن است سلامت جنین را تهدید کنند انجام می‌شوند:

  • آزمایش تشخیص بارداری: برای تعیین باردار بودن
  • آزمایش خون: بررسی وضعیت سلامت عمومی و سطح هورمون‌ها
  • غربالگری ژنتیکی: بررسی احتمال اختلالات ژنتیکی مانند تالاسمی
  • آزمایش ادرار: بررسی عفونت‌های ادراری یا مشکلات کلیوی
  • پاپ اسمیر برای بررسی عفونت احتمالی رحم
  • غربالگری بیماری‌های عفونی و مقاربتی
نکات مهم درباره آزمایش‌ سونوگرافی در بارداری

آزمایش تشخیص بارداری

اولین آزمایشی که در دوران بارداری اهمیت زیادی پیدا می‌کند، تشخیص بارداری با تست بارداری است. این آزمایش‌ها را می‌توان در خانه یا در بیمارستان انجام داد که به موارد زیر تقسیم می‌شوند:

  • آزمایش خانگی یا تست بی بی چک: بررسی وجود هورمون βhCG در ادرار
  • آزمایش ادرار در آزمایشگاه بیمارستان: بررسی βhCG در ادرار برای تایید بارداری
  • آزمایش خون: بررسی سطح دقیق هورمون بارداری در خون
  • سونوگرافی: بررسی رشد جنین و تایید بارداری

متن انگلیسی:
Home pregnancy tests can differ in how early they’ll detect a pregnancy. In many cases, you might get a positive result from an at-home test as early as 10 days after conception. For a more accurate result, wait until after you’ve missed your period to take a test.
ترجمه فارسی:
آزمایشات بارداری خانگی می‌توانند در تشخیص زودهنگام بارداری متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، ممکن است نتیجه مثبت از یک آزمایش در خانه را در پس از ۱۰ روز از بارداری دریافت کنید. برای نتیجه دقیق‌تر، بهتر است تا زمانی که دچار تاخیر در دوره قاعدگی شدید صبر کنید و سپس یک آزمایش تشخیصی انجام دهید.

به نقل از سایت my.clevelandclinic

آزمایش ادرار قبل از بارداری

آزمایش ادرار قبل از بارداری معمولا برای بررسی سلامت دستگاه ادراری و درمان عفونت ادراری احتمالی یا دیابت انجام می‌شود. آزمایش ادرار در بیمارستان همچنین می‌تواند در زمینه تشخیص بارداری هم کمک‌کننده باشد و باردار بودن یک زن را تائید کند. این آزمایش بعد از بارداری هم انجام می‌شود.

آزمایش خون قبل از بارداری

آزمایش خون قبل از بارداری به زنان کمک می‌کند تا یک ارزیابی کلی از سلامت داخلی بدن خود داشته‌باشند. آزمایش چکاپ کامل خون شامل شمارش کامل سلول‌های خونی (CBC) برای بررسی کم‌خونی، تعیین نوع گروه خونی و عامل Rh برای جلوگیری از عوارض دوران بارداری و آزمایش بیماری‌های عفونی مانند hiv، سیفلیس و تست ایمنی سرخک است. علاوه‌بر این، بررسی سطح هورمون‌هایی مانند پروژسترون و هورمون تیروئید هم ممکن است در آزمایش خون قبل از بارداری انجام شود.

آزمایش تشخیص بارداری چیست؟
یکی از انواع تست تشخیص بارداری، بی بی چک است.

غربالگری بیماری های جنسی قبل از بارداری

در اولین ویزیت در دوران بارداری، مادران باردار باید از نظر بیماری‌های جنسی بررسی شوند. این تست ممکن است به شکل بالینی یا در آزمایش خون بررسی شود. بیماری‌های جنسی از جمله موارد زیر قبل از بارداری ارزیابی می‌شوند:

  • ایدز
  • هپاتیت B
  • هپاتیت C
  • سوزاک
  • کلامیدیا
  • سفلیس

غربالگری بیماری های عفونی قبل از بارداری

ابتلای مادر به برخی از بیماری‌های عفونی، می‌تواند باعث نقص مادرزادی در نوزاد شود. آزمایش خون قبل از بارداری می‌تواند این بیماری‌ها را تشخیص دهد که عبارت‌اند از:

  • توکسوپلاسموز
  • سرخچه
  • سیتومگالوویروس (CMV)
  • ویروس هرپس سیمپلکس (HSV)
  • ویروس واریسلا زوستر (آبله مرغان)

آزمایش ژنتیک در بارداری

بسیاری از ناهنجاری‌های ژنتیکی قبل از تولد قابل تشخیص هستند. اگر شما یا همسرتان در خانواده خود دارای اختلالات ژنتیکی هستید، ممکن است پزشک یا ماما انجام آزمایش ژنتیک قبل از بارداری و حین آن را توصیه کند. همچنین داشتن فرزند قبلی مبتلا به ناهنجاری ژنتیکی، نیاز به غربالگری ژنتیکی را چند برابر می‌کند.

برخی از نقایص مادرزادی از طریق مراقبت‌های دوران بارداری قابل پیشگیری هستند که نمونه‌هایی از این اختلالات ژنتیکی عبارت‌اند از:

  • فیبروز سیستیک
  • دیستروفی عضلانی دوشن
  • هموفیلی A
  • بیماری کلیه‌ی پلی‌کیستیک
  • بیماری سلول‌های داسی شکل
  • بیماری تای ساکس
  • تالاسمی

می‌خوای بدونی باید کدوم یک از آزمایش‌های دوران بارداری رو انجام بدی؟

همین حالا از دکتر مشاوره بگیر!

آزمایش های ۳ ماه اول بارداری

سه ماهه اول بارداری شامل هفته‌های ۱ تا ۱۲ بارداری است که می‌تواند بسیار مهم و تعیین‌کننده باشد. در این مدت بعد از انجام تست‌های تشخیصی و لازم قبل از بارداری، ممکن است پزشک از شما بخواهد تا آزمایش‌های مختلفی انجام دهید. این آزمایش‌ها شامل آزمایش خون (بررسی کم‌خونی و گروه خونی و فاکتور Rh)، آزمایش ادرار، غربالگری در ۳ ماه اول بارداری و سونوگرافی هستند.

به طور کلی، به تفکیک هفته‌های بارداری،‌ در سه‌ماهه اول بارداری آزمایشات زیر برای بررسی سلامت مادر و جنین انجام می‌شوند:

هفته‌های بارداریآزمایش بارداری
هفته ۱ و ۲تست بارداری بی بی چک
هفته ۳ و ۴آزمایش خون برای تائید بارداری همراه با آزمایش ادرار
هفته ۵سونوگرافی ساده
هفته ۸آزمایش خون کامل برای بررسی کم‌خونی در صورت نیاز
هفته ۹غربالگری ژنتیکی
هفته ۱۱سونوگرافی NT
هفته ۱۲نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS) در صورت نیاز
آزمایشات بارداری در هفته‌های مختلف ۳ ماه اول بارداری

آزمایش خون در ۳ ماه اول بارداری

در طول سه ماه اول بارداری، آزمایش خون برای همه زنان باردار و برای ارزیابی سلامت کلی، غربالگری بیماری‌های عفونی (مانند HIV و سیفلیس)، تعیین گروه خونی و ارزیابی شرایط ژنتیکی خاص جنین انجام می‌شود و ضروری است. علاوه بر این، افراد مبتلا به مشکلات سلامتی قبلی، دیابت یا فشار خون بالا ، باید آزمایش خون مداوم در طول بارداری داشته‌باشند تا به عوارض بارداری دچار نشوند.

آزمایش خون در ۳ ماه اول بارداری موارد زیر را بررسی می‌کند:

موارد مورد بررسی در آزمایش خونکاربرد آنها
گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG)این هورمون کمی پس از لقاح تولید می‌شود و برای حفظ بارداری ضروری است.
هورمون پروژستروناین هورمون برای حفظ پوشش رحم و حمایت از بارداری زودرس بسیار مهم است. سطوح پایین آن ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
شمارش کامل خون (CBC)این آزمایش سلامت کلی فرد را بررسی می‌کند و سطح هموگلوبین پایین که نشان‌دهنده کم‌خونی است، تعداد گلبول‌های سفید خون برای تشخیص عفونت و سطح پلاکت‌ها را نشان می‌دهد.
گروه خونی و فاکتور Rhدانستن گروه خونی مادر (A ،B ،AB یا O) و فاکتور Rh (مثبت یا منفی) برای جلوگیری از ناسازگاری Rh مادر و جنین بسیار مهم است.
تست عملکرد تیروئیداین تست سطح هورمون تیروئید را ارزیابی می‌کند.
غربالگری گلوکزبرخی از پزشکان ممکن است سطح گلوکز را برای شناسایی علائم دیابت بارداری احتمالا بررسی کنند.
آزمایش خون سه ماه اول بارداری

آزمایش ادرار در ۳ ماه اول بارداری

آزمایش ادرار بارداری یکی دیگر از آزمایش‌ های بارداری در ۳ ماه اول است. آزمایش ادرار می‌تواند باکتریوری بدون علامت در بارداری را تشخیص دهد. باکتریوری بدون علامت به این معنا است که مقدار زیادی از باکتری‌ها در کشت ادرار تشخیص داده می‌شوند اما فرد هیچ علائمی را در ارتباط با عفونت دستگاه ادراری مانند درد، تکرر ادرار یا فوریت ادرار را تجربه نمی‌کند.

این وضعیت می‌تواند باعث جدی‌تر شدن عفونت کلیه شود و همچنین خطر زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد را افزایش دهد. توصیه می‌شود باکتریوری بدون علامت با آنتی‌بیوتیک مناسب درمان شود.

سطح بالای پروتئین در ادرار هم یک علامت هشداردهنده است و ممکن است نشان‌دهنده‌ی آسیب کلیوی، پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری، عفونت، دارو یا استرس عاطفی یا جسمی باشد.

آزمایش ادرار در بارداری برای چیست؟
آزمایش ادرار در بارداری عفونت‌های احتمالی و بیماری دیابت بارداری را بررسی می‌کند.

آزمایش غربالگری سه ماه اول بارداری

غربالگری سه ماهه‌ی اول، ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است. این فرآیند غربالگری می‌تواند به تعیین خطر ابتلا به نقص‌های مادرزادی جنین کمک کند. آزمون‌های غربالگری ممکن است به تنهایی یا همراه با آزمایش‌های دیگر انجام شوند.

اگر نتایج آزمایشات غربالگری سه ماهه‌ی اول غیرطبیعی باشد، مشاوره‌ی ژنتیک توصیه می‌شود. برای تشخیص دقیق‌تر ممکن است آزمایشات اضافی مانند نمونه برداری از پرزهای کوریونی، آمنیوسنتز، DNA جنین یا دیگر سونوگرافی‌ها انجام شود. غربالگری سه ماهه‌ی اول، ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است.

غربالگری سه ماهه‌ی اولغربالگری سه ماهه‌ی دوم
سونوگرافی NT و NBغربالگری آلفا فیتوپروتئین (AFP)
PAPP-Aاستریول (Estriol)
گنادوتروپین جفتی انسانیاینهیبین (Inhibin)
گنادوتروپین جفتی انسان (hCG)
غربالگری‌های جنینی

آزمایش NIPT در ۳ ماه اول بارداری

آزمایش غیر تهاجمی قبل از زایمان (NIPT) می‌تواند در اوایل هفته ۱۰ بارداری انجام شود. این آزمایش برای کسانی که در معرض خطر بیشتری برای احتمال ایجاد ناهنجاری‌های کروموزومی در جنین هستند، از جمله زنان بالای ۳۵ سال، کسانی که فرزند قبلی با اختلال ژنتیکی دارند یا نتایج غیرطبیعی از آزمایش‌های اولیه غربالگری داشتند توصیه می‌شود و برای همه زنان ضروری نیست.

آزمایش NIPT یک پیشرفت نسبتا جدید در غربالگری قبل از تولد است که قطعات کوچک DNA در گردش خون یک زن باردار را تجزیه و تحلیل می‌کند. این آزمایش برای تشخیص سندرم داون (تریزومی ۲۱)، سندرم ادواردز (تریزومی ۱۸) و سندرم پاتاو (تریزومی ۱۳) موثر است.

مزیت اصلی NIPT غیر تهاجمی بودن آن است و هیچ خطری برای جنین ندارد. این روش جایگزین ایمن‌تری برای روش‌های تهاجمی‌تر مانند آمنیوسنتز است که خطر سقط جنین را به همراه دارد.

NIPT یک آزمایش غربالگری است، نه یک آزمایش تشخیصی. نتایج مثبت این آزمایش باید با تست‌های تشخیصی مانند آمنیوسنتز یا نمونه برداری از پرزهای کوریونی (CVS) تایید شوند.

آزمایش بارداری نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS)

تست نمونه برداری از پرزهای جفت، یکی از قسمت‌های آزمایش‌ های بارداری در انتهای ۳ ماه اول و ابتدای ۳ ماه دوم بارداری است که شامل نمونه برداری از برخی از بافت‌های جفت است و می‌تواند ناهنجاری‌های کروموزومی و برخی دیگر از مشکلات ژنتیکی را بررسی کند.

برخلاف آمنیوسنتز، نمونه‌برداری از پرزهای جفتی اطلاعاتی در مورد نقص لوله‌ی عصبی ارائه نمی‌دهد. بنابراین، زنانی که تحت نمونه برداری از پرزهای جفتی قرار می‌گیرند، برای بررسی این نقایص به وسیله‌ی آزمایش خون بین هفته ۱۶ تا ۱۸ بارداری نیاز دارند. نمونه‌برداری از پرزهای جفتی معمولا بین هفته‌های ۱۰ تا ۱۳ بارداری انجام می‌شود.

پزشکان پیشنهادی

سونوگرافی برای بررسی حاملگی در ۳ ماه اول بارداری

آزمایش سونوگرافی یک روش تشخیصی است که با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصویری از اندام‌های داخلی ایجاد می‌کند. سونوگرافی غربالگری گاهی اوقات در طول بارداری برای بررسی رشد طبیعی جنین و تایید تاریخ تولد انجام می‌شود. سونوگرافی ممکن است به دلایل زیادی در ۳ ماه اول بارداری انجام شود:

  • تعیین تاریخ زایمان
  • تعیین تعداد جنین‌ها و شناسایی ساختارهای جفت
  • تشخیص حاملگی خارج رحمی یا سقط جنین
  • بررسی رحم و آناتومی لگن
  • تشخیص ناهنجاری‌های جنین

آزمایش های ۳ ماه دوم بارداری

سه ماهه دوم بارداری از هفته ۱۳ تا ۲۶ بارداری را شامل می‌شود. در این مدت، تست‌های مهم بارداری انجام شدند اما باز هم نیاز به آزمایش های بارداری منظم است. در این مدت، انجام سونوگرافی بسیار مهم است. در صورت نیاز اگر مادر rh منفی در گروه خونی خود داشته‌باشد، آزمایش‌های بیشتری برای ارزیابی خطر ناسازگاری Rh انجام می‌شود.

هفته‌های بارداریآزمایش‌های دوران بارداری
هفته ۱۵ تا ۲۰آزمایش خون بررسی اختلالات ژنتیکی و سندروم داون در صورت نیاز
آزمایش آمینوسنتز در صورت نیاز
هفته ۱۸ تا ۲۲سونوگرافی جنین
آزمایش کوردوسنتز در صورت نیاز
اکوکاردیوگرام جنین برای جنین‌هایی با احتمال ایجاد مشکل قلبی
هفته ۲۴ تا ۲۸تست غربالگری دیابت بارداری در صورت نیاز
آزمایشات ۳ ماه دوم بارداری

آزمایش آمنیوسنتز در ۳ ماه دوم بارداری

آمنیوسنتز شامل گرفتن نمونه‌ی کوچکی از مایع آمنیوتیک است. مایع آمنیوتیک مایعی است که جنین را احاطه کرده است. از آمنیوسنتز برای تشخیص اختلالات کروموزومی و نقایص لوله‌ی عصبی مانند اسپینا بیفیدا استفاده می‌شود.

انجام آمنیوسنتز به طور کلی در هفته‌های ۱۵ تا ۲۰ بارداری به خانم‌هایی که احتمال ابتلا به ناهنجاری‌های کروموزومی در آن‌ها بیشتر است، توصیه می‌شود. بارداری در سنین بالای ۳۵ سال یا نتایج غیر طبیعی غربالگری مادران باردار از شرایط انجام آمنیوسنتز هستند.

آزمایش کوردوسنتز در ۳ ماه دوم بارداری

آزمایش کوردوسنتز که به عنوان نمونه‌گیری خون ناف از راه پوست (PUBS) نیز شناخته می‌شود، یک آزمایش تشخیصی پیش از تولد است که در آن نمونه‌ای از خون نوزاد از بند ناف گرفته می‌شود. این روش معمولا در سه ماهه دوم بارداری در حدود ۱۸ تا ۲۲ هفتگی جنین انجام می‌شود.

کوردوسنتز برای تشخیص برخی شرایط ژنتیکی، اختلالات خونی، عفونت‌ها و سایر مسائلی که ممکن است با آزمایش‌های کمتر تهاجمی مانند آمنیوسنتز یا نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS) قابل تشخیص نباشند، استفاده می‌شود.

آزمایش غربالگری دیابت در ۳ ماهه دوم بارداری

در سه ماهه دوم بارداری، معمولا بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری، زنان باردار تحت آزمایش غربالگری گلوکز قرار می‌گیرند تا پزشک احتمال وجود دیابت بارداری را بررسی کند. این آزمایش شامل مصرف مایع شیرین حاوی گلوکز و سپس آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح قند خون است.

اگر نتایج نشان‌دهنده سطوح بالای قند خون باشد، یک آزمایش دیگر که به‌عنوان آزمایش تحمل گلوکز خوراکی شناخته می‌شود، انجام می‌شود. غربالگری گلوکز خون بسیار مهم است زیرا دیابت بارداری می‌تواند روی سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارد و عوارض جانبی خطرناکی را ایجاد کند.

اینفوگرافی آزمایش های سه ماه دوم بارداری
آزمایشات بارداری آمینوسنتز و کوردوسنتز ممکن است در صورت نیاز انجام شوند.

آزمایش تعیین گروه خونی جنین در ۳ ماه دوم بارداری

آزمایش تعیین گروه خونی جنین می‌تواند در سه ماهه دوم بارداری به خصوص برای زنان دارای rh منفی برای جلوگیری از ناسازگاری احتمالی Rh با جنین انجام شود. این تست ممکن است شامل آزمایش خون برای تعیین گروه خونی جنین یا آزمایش غیر تهاجمی قبل از زایمان (NIPT) باشد.

متن انگلیسی:
The second trimester maternal serum screening test can identify a pregnancy with increased chance of Down syndrome, Edward syndrome or neural tube defects. The test involves the pregnant woman having a blood test between 14 and 20 weeks + 6 days gestation.
ترجمه فارسی:
آزمایش غربالگری سرم مادر در سه ماهه دوم می‌تواند بارداری با افزایش احتمال سندرم داون، سندرم ادوارد یا نقص لوله عصبی شناسایی کند. این آزمایش شامل آزمایش خون زنان باردار بین ۱۴ تا ۲۱ هفتگی بارداری است.

به نقل از سایت betterhealth

آزمایش غربالگری در سه ماهه دوم بارداری

غربالگری سه ماهه‌ی دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون باشد. تست غربالگری معمولا با گرفتن نمونه‌ی خون در هفته ی ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام می‌شود (هفته‌ی ۱۶ تا ۱۸ زمان ایده آل است). مواردی که در غربالگری سه ماه دوم بارداری بررسی می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

  • غربالگری آلفا فیتو پروتئین (AFP): سطح آلفا فیتوپروتئین را در خون مادر باردار برای احتمال وجود نقص در دیواره‌ی شکم جنین، سندرم داون یا سایر ناهنجاری‌های کروموزومی و چندقلویی اندازه گیری می‌کند.
  • سطح استریول در خون مادر: برای بررسی سلامت جنین
  • بررسی اینهیبین (Inhibin) یا هورمونی که توسط جفت تولید می‌شود
  • بررسی گنادوتروپین جفتی انسان (hCG)
  • نمونه‌گیری از خون بندناف
  • نمونه‌برداری از پرزهای جفتی
  • آزمایش DNA جنین
  • اسکن با امواج فراصوت

سونوگرافی برای سلامت و رشد جنین

سونوگرافی در سه ماهه دوم بارداری برای ارزیابی سلامت و رشد جنین ضروری است. این سونوگرافی ناهنجاری‌های آناتومی بدن جنین را بررسی می‌کند و حرکت جنین و ضربان قلب را کنترل می‌کند و برای موارد زیر توصیه می‌شود؛

  • تایید تاریخ زایمان
  • تعیین تعداد جنین‌ها و بررسی ساختارهای جفت
  • کمک به تشخیص‌های قبل از تولد مانند آمنیوسنتز
  • بررسی آناتومی جنین از نظر ناهنجاری
  • بررسی میزان مایع آمنیوتیک
  • بررسی الگوهای جریان خون
  • مشاهده رفتار و فعالیت جنین
  • اندازه‌گیری طول دهانه‌ی رحم
  • نظارت بر رشد جنین
آزمایش بارداری سونوگرافی چیست؟
آزمایش بارداری سونوگرافی در ۹ ماه بارداری برای بررسی وضعیت جنین انجام می‌شود.

آزمایش های ۳ ماه سوم بارداری

سه ماه سوم یا آخر بارداری هفته‌های ۲۷ تا ۴۰ بارداری را شامل می‌شود. معمولا در هفته‌های اخر بارداری برخی از آزمایش‌ها مانند‌ آزمایش ادرار تکرار می‌شوند تا پزشک از عدم وجود بیماری عفونی احتمالی یا خطراتی که جنین و مادر را تهدید می‌کنند مطمئن شود.

هفته‌های بارداریآزمایش‌های دوران بارداری به ترتیب
هفته ۲۶ تا ۲۸آزمایش گلوکز در صورت نیاز
هفته ۳۵ تا ۳۷غربالگری استرپتوکوک گروه B
در هر هفته‌ای از سه ماه‌ی سوم بارداری۱. سونوگرافی + اندازه گیری طول سرویکس با سونوگرافی برای زایمان زودرس
۲. آزمایش خون در صورت نیاز
۳. تست استرس جنینی و بیوفیزیکال پروفایل برای بارداری پرخطر
۴. تست کومبس غیر مستقیم در صورت نیاز
آزمایشات بارداری در ۳ ماه سوم

تست کومبس غیر مستقیم در ۳ ماه سوم بارداری

تست کومبس غیر مستقیم یک آزمایش پزشکی در ۳ ماه آخر بارداری است که برای پیدا کردن آنتی‌بادی‌های گیرنده یا‌دهنده خون قبل از انجام انتقال خون انجام می‌شود. این آزمایش برای مادرانی با Rh منفی که جنین آنها Rh مثبت دارد انجام می‌گیرد.

آزمایش خون بارداری در ۳ ماه سوم

آزمایش خون در سه ماهه سوم بارداری برای ارزیابی سلامت مادر و جنین بسیار مهم است. آزمایشات رایج در این دوران شامل آزمایش تحمل گلوکز برای غربالگری دیابت بارداری، شمارش کامل خون (CBC) برای ارزیابی کم‌خونی و هموگلوبین نرمال در بارداری و آزمایشات عفونت‌هایی مانند سیفلیس و هپاتیت B هستند.

آزمایش ادرار در ۳ ماه سوم بارداری

آزمایش ادرار در سه ماهه سوم بارداری معمولا پروتئین ادرار، گلوکز و کتون‌ها را بررسی می‌کند که می‌تواند شرایطی مانند پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری، دیابت بارداری یا کم‌آبی را تشخیص دهد.

آزمایش کشت استرپ گروه B در ۳ ماه سوم بارداری

آزمایش کشت استرپتوکوک گروه B (GBS) در سه ماهه سوم بارداری، معمولا بین هفته‌های ۳۵ تا ۳۷ بارداری انجام می‌شود. این آزمایش وجود GBS یا باکتری‌ای که در صورت انتقال در حین زایمان از مادر به جنین ممکن است منجر به عفونت‌های نوزادی شود را بررسی می‌کند.

در این آزمایش یک نمونه سواب (وسیله پزشکی) از ناحیه واژن و مقعد گرفته می‌شود و در صورت مثبت بودن نتیجه آن در ازمایشگاه، آنتی‌بیوتیک در طول زایمان تجویز می‌شود تا خطر انتقال باکتری‌هایی که روی سلامت نوزاد تأثیر می‌گذارند کاهش یابد.

کشت استرپ گروه B از آزمایش های بارداری است؟
کشت استرپ گروه B در ۳ ماه آخر بارداری انجام می‌شود.

سونوگرافی برای بررسی رشد جنین

سونوگرافی برای ارزیابی رشد جنین و بررسی سطح مایع آمنیوتیک مهم است. نظارت منظم از طریق این آزمایش‌ برای به حداقل رساندن خطرات مادر و کودک موثر است:

  • برای نظارت بر رشد جنین
  • برای بررسی میزان مایع آمنیوتیک
  • برای بررسی مشخصات بیوفیزیکی
  • برای تعیین موقعیت جنین
  • برای ارزیابی جفت

آزمایش های بارداری بعد از زایمان

پس از زایمان در زنانی که کم‌خونی شدید یا دیابت بارداری داشتند، ممکن است انجام آزمایش خون توصیه شود. علاوه‌بر این، غربالگری برای مشکلات سلامت روان مانند افسردگی پس از زایمان هم در چند ماه اول پس از زایمان توصیه می‌شود.

هفته‌های بارداریآزمایش‌ها
۶ تا ۱۲ هفته بعد از زایمانآزمایش خون برای بررسی تداوم دیابت بارداری و کم‌خونی در صورت نیاز
۱ تا ۶ ماه بعد از زایمانبررسی سلامت روان مادر و احتمال وجود افسردگی بعد از زایمان
آزمایشات بارداری بعد از زایمان

می‌خوای سونوگرافی بارداری انجام بدی؟ همین حالا نوبت بگیر!

هزینه آزمایش های بارداری در سال ۱۴۰۳

آزمایش‌های دوران بارداری شامل آزمایش خون و سونوگرافی در فواصل معین است. قیمت آزمایش خون دوران بارداری خیلی زیاد نبوده و با استفاده از بیمه درمانی می‌توان هزینه آن را کاهش داد. بیشتر هزینه شامل انواع سونوگرافی‌ها و  بررسی ژنتیکی می‌شود. هزینه آزمایش‌های دوران بارداری به موقعیت آزمایشگاه و سونوگرافی بستگی دارد. در برخی مراکز از به روزترین تجهیزات سونوگرافی استفاده شده و هزینه بیشتر می‌شود.

  • هزینه غربالگری سه ماهه اول بارداری: حدود ۲ میلیون تومان و سه ماهه دوم بیش از دو میلیون تومان
  • هزینه آزمایش‌های دوران بارداری: بین ۳۰۰ هزار تومان تا چند میلیون تومان
  • قیمت آزمایش خون کامل بارداری: بین ۱۵۰۰ تا ۲۶۰۰ میلیون تومان

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگر باردار هستید و می‌خواهید ۹ ماهه بارداری خود را بدون مشکل سپری کنید، حتما باید تحت نظر دکتر متخصص زنان و فوق تخصص مامایی باشید. در این بازه به آزمایش‌هایی نیاز پیدا می‌کنید که باید آنها را به خوبی بشناسید و برای انجام آنها به موقع به دکتر مراجعه کنید. در سایت نوبت‌دهی آنلاین پزشکان دکترتو، می‌توانید از زمان‌های نوبت ویزیت حضوری پزشک متخصص مورد نظرتان آگاه شوید و آن را ثبت کنید یا مشاوره تخصصی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

سونوگرافی یک روش مطمئن برای بررسی جنین است که طی انجام آن هیچ اشعه‌ای به جنین نمی‌رسد. در دوران بارداری می‌توان ۲ نوع سونوگرافی انجام داد:

  • سونوگرافی شکم
  • سونوگرافی واژینال

جواب آزمایش بارداری معمولا بین ۱ تا ۳ روز کاری آماده می‌شود. اگر آزمایش خانگی انجام دادید، ۳ دقیقه زمان می‌برد تا نتیجه مشخص شود.

آزمایشات بارداری نیاز به ناشتا بودن ندارند مگر اینکه پزشک دستور خاصی بدهد.

آزمایش CBC (شمارش کامل خون) برای بررسی وضعیت هموگلوبین و سلول‌های خونی انجام می‌شود.

اولین آزمایش بارداری معمولا آزمایش خانگی یا آزمایش ادرار در بیمارستان است.

بله، آزمایش خانگی بارداری یا بی بی چک از طریق کیت‌های موجود در داروخانه‌ها قابل تهیه است.

اولین آزمایش بارداری معمولا بعد از یک هفته تاخیر در قاعدگی انجام می‌شود.

آزمایش پنجگانه بارداری یک آزمایش خون است که پنج اختلال شایع ژنتیکی را بررسی می‌کند: سندرم داون، تریزومی 18، تریزومی 13، نقص لوله عصبی و نقص دیواره شکم. تفسیر آزمایش پنجگانه بارداری توسط پزشک متخصص انجام می‌شود.

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن