فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
اگزما مشکل پوستی است که برخی افراد دچار آن میشوند. شما هم گهگاهی خارش و قرمزی روی پوست خود احساس میکنید، احتمال دارد دچار اگزما شده باشید. در این مطلب همراه ما باشید تا در مورد این مشکل پوستی اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهیم و بگوییم علائم آن چیست. چگونه میتوان اگزما را تشخیص داد؟ آیا راه درمان قطعی برای آن وجود دارد؟ چه نوع داروهایی در درمان آن موثر هستند؟ اگر دچار اگزما شدهاید، همین حالا از بهترین دکتر پوست در دکترتو نوبت حضوری یا مشاوره غیرحضوری دریافت کنید.
اگزما پوستی چیست؟
اگزما یا درماتیت نوعی بیماری پوستی است که قسمتهایی از پوست دچار دانههای پوستی ملتهب و قرمز میشود. بهمرور این دانهها باعث شده پوست ترک خورده و زمخت شود و با خارش پوستی همراه است. همچنین گاهی اوقات نیز ممکن است با تاول همراه باشد. توجه داشته باشید درماتیت به معنای التهاب پوست است. این مشکل معمولا از انواع بیماری های پوستی خارش دار است.
پوست سالم باعث حفظ رطوبت و محافظت از باکتریها، تحریککنندهها و آلرژنها میشود. اگزما با تغییرات ژنی مرتبط است که بر توانایی پوست در حفاظت از خود تاثیر میگذارد و اجازه میدهد تا پوست شما تحت تاثیر عوامل محیطی، تحریککنندهها و آلرژنها قرار گرفته و آسیب ببیند.
فرق اگزما و قارچ چیست؟ آیا این مشکل قارچ اگزما است؟
مهمترین تفاوت این دو بیماری پوستی عامل ایجادکننده آنها است. عفونت قارچی توسط قارچ کاندیدا ایجاد میشود. اما شایعترین نوع اگزما یعنی درماتیت آتوپیک به دلیل حساسیت به آلرژنها ایجاد میشود. عفونت قارچی ممکن است بهصورت راش قرمز ظاهر شود. گاهی هم ممکن است خارشدار و دردناک باشد. برخی دیگر نیز باعث تغییر رنگ ناخنها میشوند.
انواع اگزما پوستی + عکس انواع اگزما
اگزما چندین نوع مختلف دارد. هرکدام از انواع این عارضه پوستی علائم خاصی داشته و گروهی از محرکها باعث ایجاد آنها میشوند. در ادامه تعدادی از مهمترین انواع این مشکل پوستی را توضیح میدهیم:
۱. درماتیت اتوپیک
درماتیت آتوپیک شایعترین شکل این مشکل پوستی است که ممکن است کودکان یا بزرگسالان را درگیر کند. معمولا افرادی که آسم یا تب یونجه دارند و همچنین افرادی که در خانواده سابقه این بیماریها یا اگزما را دارند، بیشتر در خطر ابتلا به این نوع اگزما هستند. این عارضه معمولا در دوران نوزادی یا کودکی شروع میشود. اما میتواند هر سنی را درگیر کند. بیشتر پوست صورت، دست، پا، آرنج و پشت زانو را تحت تاثیر قرار میدهد.
۲. درماتیت تماسی
درماتیت تماسی به دو نوع درماتیت تماسی تحریککننده و درماتیت تماسی آلرژیک تقسیم میشود. این نوع عارضه بعد از آسیب رساندن به پوست مانند تماس با مواد شیمیایی یا شستن مکرر دستها ایجاد میشود. درماتیت تحریککننده بعد از لمس یک محرک قوی به وجود میآید. نوع آلرژیک آن پس از تماس با یک محرک آلرژیک مانند لوازم آرایشی یا پیچک سمی ایجاد میشود.
۳. درماتیت نومولار
این نوع عارضه پوستی (درماتیت نومولاز یا درماتیت سکه ای یا اگزمای دیسکوئید) در مردان بیشتر از زنان دیده میشود. زنان معمولا در سنین نوجوانی یا اوایل بزرگسالی به آن مبتلا میشوند. اما در مردان شیوع آن قبل از ۵۰ سالگی بسیار کم است. از علائم اصلی این بیماری ایجاد قرمزی سکهای است که روی پاها، دستها، ساعد، پایین کمر و باسن به وجود میآید. هوای سرد و خشک، قرارگرفتن در معرض فلزات و قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی از علل اصلی ابتلا به درماتیت نومولار است.
۴. درماتیت رکودی
درماتیت وریدی مزمن، اختلالی پوستی است که ناشی از انباشته شدن خون در اندامهای تحتانی بدن میشود، زمانی که وریدها به طور مؤثر عمل نمیکنند. این اختلال، که اغلب به عنوان اگزمای وریدی شناخته میشود، از فشار زیاد بر پوست نشأت میگیرد و باعث تغییر در رنگ پوست (این اگزما معمولا علت سیاه شدن پوست پا است)، ظهور لکههای پیگمانته، درد، خارش و بروز زخم میگردد. با پیروی از شیوههایی که جریان خون در پاها را بهبود میبخشند، میتوانید کنترلی دقیق بر این بیماری داشته باشید.
۵. درماتیت سبوره (درماتیت سبورئیک)
بیماری درماتیت سبورئیک، که به عنوان درماتیت سبوره نیز شناخته میشود، یک اختلال پوستی رایج، غیر مسری و به راحتی قابل مدیریت است. این بیماری باعث پدیدار شدن لکههای قرمز خارشدار و تشکیل پوستههای چرب بر روی پوست میگردد، و همچنین پوستهپوستههای سفید، زرد یا به شکل پودر بر روی پوست سر ایجاد میکند.
اگزما یا درماتیت سبوره ممکن است بدون درمان بهبود یابد یا ممکن است نیازمند استفادهی طولانیمدت از شامپوهای دارویی یا دیگر محصولات برای کاهش علائم و پیشگیری از بازگشت بیماری باشد، که این امر به تشخیص پزشک بستگی دارد. جالب است بدانید که درماتیت سبورئیک به عنوان شوره سر، اگزمای سبورئیک یا پسوریازیس سبورئیک شناخته میشود و زمانی که در نوزادان ظاهر میشود به آن کلاهک گهواره گفته میشود.
۶. درماتیت اکسفولیاتیو
درماتیت اکسفولیاتیو، نوعی اختلال پوستی التهابی است که با خشکی، تورم، ترکخوردگی و پیدایش دانههای قرمز رنگ بر روی پوست همراه میشود. این بیماری معمولاً در مناطق مختلفی از بدن مانند صورت، دستها و پاها بروز میکند. خارش شدید و ناراحتیهای ناشی از این بیماری تأثیرات منفی بر کیفیت زندگی فرد دارند.
علت درماتیت اکسفولیاتیو، ناهماهنگی در عملکرد سلولهای پوستی است که به افزایش نرخ تجدید سلولها و دفع غیرطبیعی سلولهای مرده منجر میشود. این ناهماهنگی موجب ایجاد لایههای قرمز، خشک و ضخیم بر روی پوست میشود که ترکها و التهابات را به دنبال دارد. عوامل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی، نقایص سیستم ایمنی بدن و محرکهای خارجی مثل آلرژنها و مواد شیمیایی قوی میتوانند باعث بروز درماتیت اکسفولیاتیو شوند.
۷. درماتیت هرپتی فرم
بیماری درماتیت هرپتی فرم، یا هرپتی فرمیس، نوعی اگزمای پوستی و واکنش حساسیتی مزمن پوستی است که اغلب در افراد مبتلا به بیماری سلیاک دیده میشود. این افراد نسبت به گلوتن حساسیت دارند و مصرف آن منجر به واکنشهای ایمنی در بدن میشود. در این اختلال، سیستم ایمنی به گلوتن واکنش نشان داده و منجر به بروز برآمدگیها و تاولهای خارشدار و دردناک روی پوست میشود.
اگزمای هرپتی فرم به عنوان یکی از بیماریهای پوستی شناخته شده و میتوان آن را در زمره بیماریهای ایمونوبلوز التهابی پوست طبقهبندی کرد. نام هرپتی فرمیس از شباهت ظاهری تاولهای آن به خوشههای هرپس سیمپلکس گرفته شده است، هرچند این درماتیت ناشی از عفونت ویروسی نیست.
۸. درماتیت عصبی (اگزمای عصبی)
اما اگزمای عصبی چیست! درماتیت عصبی، که به آن لیخن سیمپلکس مزمن نیز گفته میشود، یکی از انواع بیماریهای پوستی خارشدار غیرخطرناک و غیرکشنده است که خارش در نواحی مختلف بدن را به دنبال دارد. این خارش میتواند در هر قسمتی از بدن آغاز شود، اما اغلب دستها، بازوها، شانهها، آرنجها، پاها، قوزک پاها، مچ دستها، پشت سر، پوست سر و گردن را درگیر میکند.
همچنین نواحی تناسلی، مقعدی و صورت نیز ممکن است تحت تأثیر خارش ناشی از درماتیت عصبی قرار گیرند. وقتی شدت خارش زیاد باشد، فرد به خاراندن مداوم تحریک میشود و گاهی اوقات خارش ممکن است موقتی باشد و بعد از مدتی قطع شود. معمولاً در زمان استراحت یا در حین خواب، شدت خارش افزایش مییابد و گاهی اوقات بیمار به دلیل شدت خارش یا مالیدن نواحی تحت تأثیر اگزما، از خواب بیدار میشود.
بیماری اگزما کدام نواحی بدن را درگیر می کند؟
این بیماری نواحی مختلفی از بدن را درگیر میکند (تقریبا تمامی بدن را میتواند درگیر کند) که در ادامه به برخی نقاط اشاره کردهایم:
۱. اگزما صورت
یکی از شایعترین نواحی که تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد، صورت است. پوست صورت بسیار حساس است و خفیفترین مشکل پوستی هم میتواند باعث احساس درد، ناراحتی و خارش شود. در بیشتر مواقع اگزمای صورت طی یک یا دو هفته از بین میرود. اما در برخی افراد ممکن است التهاب پوست صورت طولانیمدت باقی بماند و باید برای درمان به پزشک مراجعه کرد.
۲. درماتیت پلک
اگزمای پوستی به عنوان یک بیماری التهابی پوست شناخته میشود که به اشکال مختلفی بروز میکند. یکی از این اشکال، درماتیت پلک یا اگزمای پلک است، که به عنوان درماتیت دورچشمی نیز نامیده میشود. این نوع درماتیت، که یک شکل از درماتیت تماسی است، به دلیل تماس پوست دور چشم و پلکها با مواد محرک یا آلرژیزا ایجاد میشود. در صورت ابتلا، پلکها دچار قرمزی و پوستهریزی میشوند و ممکن است پوست ضخیم و متورم شود. نشانههای رایج این بیماری شامل خارش، سوزش و حس سوزنسوزن شدن در پشت پلکها و پوسته شدن پشت پلک و دور چشمها است.
درماتیت پلک دو نوع اصلی دارد: درماتیت تماسی تحریککننده و درماتیت تماسی آلرژیک. درماتیت تماسی تحریککننده پلک میتواند ناشی از تحریکات فیزیکی یا خارجی باشد. عواملی مانند گرما و حرارت بیش از حد، سرمای شدید، رطوبت زیاد، مالش یا خراشیدگی و شستشوی مکرر دستها با آب داغ و صابون میتوانند از علل این نوع درماتیت باشند.
۳. اگزمای لاله گوش
اگزمای لاله گوش یا درماتیت تماسی لاله گوش، یکی از بیماریهای شایع لاله گوش است که در صورت احساس خارش، التهاب و خشکی بیش از حد در لاله گوش، نشاندهنده ابتلا به این نوع از اگزما است. خاراندن یا شستشوی مکرر گوش و قرار گرفتن در معرض آلرژنها میتواند منجر به درد و خونریزی شود و علت پوسته پوسته شدن داخل گوش باشد.
اگزمای گوش ممکن است بر تمام قسمتهای گوش تأثیر بگذارد، از جمله پشت لاله گوش، لبههای داخلی لاله گوش، نرمه گوش، کانال خارجی گوش و قسمتهایی که گوش به سمت گونه میرسد. این بیماری میتواند احساس خارش شدیدتری نسبت به پسوریازیس ایجاد کند و افراد بسیاری، به ویژه کودکان، ممکن است همزمان به اگزما و پسوریازیس مبتلا باشند.
۴. اگزما دست
اگزمای دست یک نوع شایع از درماتیت تماسی است که معمولاً به دلیل تماس مکرر پوست دست با مواد محرک یا آلرژیزا بروز میکند. این بیماری میتواند باعث التهاب، قرمزی، خارش، ترکخوردگی و پوستهپوسته شدن پوست دستها شود. افرادی که در مشاغلی که نیاز به استفاده مکرر از آب و مواد شیمیایی دارند، مانند پزشکان، پرستاران، آشپزها و کارگران صنعتی، بیشتر در معرض ابتلا به اگزمای دست هستند.
۵. اگزما پوست سر
اگزما میتواند روی هر قسمتی از پوست ایجاد شود. گاهی اوقات این عارضه پوستی روی پوست سر ایجاد شده و باعث خشکی و التهاب میشود. شایعترین نوع این بیماری پوستی که پوست سر را تحت تاثیر قرار میدهد، درماتیت سبورئیک است. درماتیت سبورئیک اولین علامتی که ایجاد میکند، شوره سر است.
۶. اگزما پا (اگزما کف پا یا اگزما کشاله ران)
اگزمای پا، که گاهی اوقات کف پا یا کشاله رانرا درگیر میکند، یک نوع اختلال پوستی التهابی است. این بیماری میتواند باعث قرمزی، خارش شدید، پوستهپوسته شدن و گاهی اوقات ترکخوردگی پوست در این نواحی شود.
افرادی که در معرض رطوبت زیاد یا تماس مداوم با مواد شیمیایی هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع از اگزما قرار دارند. همچنین، پوشیدن کفشهای تنگ یا جورابهایی که رطوبت را به خوبی جذب نمیکنند، میتواند به تشدید این شرایط کمک کند.
علائم اگزما چیست؟
به طور کلی به دنبال اگزما علائم زیر بروز میکنند:
- خشکی پوست
- خارش (که معمولا در شبها تشدید میشود)
- لکههای قرمز تا قهوهای و خاکستری بر روی پوست
- ضایعات برآمده و کوچک همراه با ترشح مایع
- ضخیم شدگی پوست
- ترک خوردگی پوست و پوسته پوسته شدن
- حساس و متورم شدن به دنبال خاراندن پوست
با این حال علائم درماتیت یا اگزما بسته به سن فرد و همچنین از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.
دلیل بیماری اگزما چیست؟
با اینکه علت اصلی اگزما همچنان ناشناخته است، اما به نظر میرسد که اگزما به دنبال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود. اگزما بیماری مسری نیست. کودکانی که یکی از والدینشان مبتلا به اگزما یا سایر بیماریهای سیستم ایمنی است بیشتر از سایر افراد مستعد ابتلا به اگزما هستند. عوامل محیطی شناخته شده که باعث ایجاد علائم اگزما میشوند عبارتند از:
- محرکها: شامل صابون، مواد شوینده، شامپو، ضدعفونی کنندهها، آب میوههای تازه، گوشت یا سبزیجات است.
- آلرژنها: علفهای هرز، حیوانات خانگی، گرده، کپک قارچ و شورهی سر میتوانند باعث اگزما شوند.
- میکروبها: شامل باکتریهایی مانند استافیلوکوک اورئوس، ویروسها و قارچهای خاصی است.
- دمای هوای گرم و سرد: آب و هوای بسیار گرم یا بسیار سرد، رطوبت بالا و کم و تعریق به دنبال ورزش، میتواند باعث اگزما شود.
- غذاها: محصولات لبنی، تخم مرغ، آجیل و دانهها، سویا و گندم میتوانند باعث بروز علائم اگزما شوند.
- استرس: از علل اصلی ایجاد کننده اگزما نیست، اما میتواند علائم را بدتر کند.
- هورمونها: زنان ممکن است علائم اگزما را در زمانی که سطح هورمون هایشان تغییر میکند، مثلا هنگام بارداری یا در زمانهای خاصی از چرخهی قاعدگی، تجربه کنند.
غذاهایی که باعث اگزما در نوزادان میشود؟
در مورد نوزادان، برخی غذاها بیشتر از دیگران میتوانند باعث بروز یا تشدید اگزما شوند. مواد غذایی که معمولاً با اگزما در نوزادان مرتبط هستند، عبارتند از:
- شیر گاو: پروتئینهای موجود در شیر گاو میتوانند در برخی نوزادان موجب واکنشهای آلرژیک شوند.
- تخم مرغ: آلرژنهای موجود در تخم مرغ میتوانند یکی از عوامل شایع بروز اگزما در نوزادان باشند.
- سویا و گندم: این دو ماده غذایی نیز میتوانند آلرژیزا بوده و در نوزادان حساس باعث بروز اگزما شوند.
- مغزها و آجیل: به خصوص بادام زمینی، که میتواند آلرژن قویای باشد و در نوزادان مستعد، واکنشهای پوستی ایجاد کند.
توصیه میشود قبل از معرفی این غذاها به رژیم غذایی نوزاد، با پزشک مشورت شود تا از بروز واکنشهای آلرژیک جلوگیری گردد.
تشخیص علت اگزما پوستی چگونه است؟
تشخیص علت اگزما پوستی معمولاً از طریق بررسیهای دقیق پزشکی و معاینه کلینیکی صورت میگیرد. پزشک با بررسی تاریخچه پزشکی فرد، سابقه خانوادگی و مشاهده علائم و نشانههای بیماری، میتواند نوع اگزما و عوامل احتمالی آن را تشخیص دهد. برخی از روشهای رایج برای تشخیص علت اگزما عبارتند از:
- معاینه پوستی
- تست آلرژی
- آزمایشهای خون
- تاریخچه شغلی و محیطی
- تست پچ (Patch Test): این تست برای تشخیص درماتیت تماسی انجام میشود و شامل چسباندن پدهایی حاوی مواد مختلف به پوست برای چند روز است تا بررسی شود که آیا فرد به این مواد واکنش نشان میدهد یا خیر.
درمان اگزما چیست؟ آیا درمان قطعی اگزما وجود دارد؟
اگزما باید به درستی تشخیص داده شود تا درمان موثر صورت گیرد. بنابراین علت ایجاد اگزما از مهمترین گامهای درمان این بیماری پوستی است. در ادامه به برخی از روشهای درمانی که برای این تظاهرات پوستی و مجموعه علائم در نظر گرفته میشود، پرداختهایم. با ما همراه باشید.
بهترین روغن برای درمان اگزما
روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن جوجوبا، و روغن بادام به دلیل خواص مرطوبکنندگی و التیامبخشیشان میتوانند در درمان اگزما مفید باشند. روغن نارگیل به خصوص به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و مرطوبکننده شناخته شده است و میتواند به کاهش خشکی و خارش کمک کند.
پماد اگزما؛ آیا پماد درمان قطعی اگزما است؟ (+بهترین کرم برای درمان اگزما نوزادان)
کرمها و پمادهای موضعی کورتیکواستروئید مثل کرم تریامسینولون نوعی از داروهای ضد التهابی هستند و علائم اصلی اگزما، مانند التهاب پوست و خارش را از بین میبرند و به ترمیم پوست کمک میکنند. این داروها را باید بعد از مرطوب شدن پوست، به صورت مستقیم به روی پوست آسیب دیده بمالید. استفاده بیش از حد از این داروها ممکن است عوارض جانبی، از جمله نازک شدن پوست را به دنبال داشته باشد.
اگر درمانهای موضعی موثر نباشد، کورتیکواستروئیدهای سیستمیک میتوانند تجویز شوند. این داروها به صورت تزریقی یا خوراکی (مانند پردنیزون) موجود است اما به دلیل عوارضی که ایجاد میکنند فقط برای مدت کوتاهی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
کرم اوره اوسرین برای اگزما کاربرد دارد و در درمان التهاب و خشکی پوست ناشی از پسوریازیس کاربرد دارد. کرم ثمین برای اگزما نیز برای درمان درماتیک آتیپیک و انواع دیگر اگزما موثر است.
برای نوزادان، انتخاب کرمها و پماد اگزما کودکانی که فاقد عطر و مواد حساسیتزا هستند و دارای ترکیبات ملایمتری مانند دکسپانتنول، زینک اکساید یا سرامید میباشند، توصیه میشود. کرمهای مرطوبکننده که به طور خاص برای پوست حساس نوزادان تولید شدهاند میتوانند به حفظ رطوبت پوست و کاهش التهاب کمک کنند.
برای درمان اگزما چی بخوریم؟ (میوه هایی برای درمان اگزما)
برای کمک به کنترل و درمان اگزما، تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی داشته باشد. مصرف برخی میوهها و خوراکیها میتواند به تسکین علائم اگزما کمک کند. میوههای مفید برای درمان اگزما عبارتند از:
- میوههای غنی از ویتامین C: مانند کیوی، توتها، پرتقال و دیگر مرکبات که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و به کاهش التهاب کمک میکنند.
- سیب: سیبها حاوی کوئرستین، یک فلاونوئید طبیعی که میتواند به کاهش التهاب و واکنشهای آلرژیک کمک کند.
- آووکادو: سرشار از ویتامین E و چربیهای سالم است که میتواند به نرم کردن پوست و کاهش خشکی کمک کند.
- انگور: به خصوص انگور سیاه، که دارای آنتیاکسیدانهای قوی است که میتواند به کاهش التهاب پوست کمک کند.
بهترین قرص برای درمان اگزما چیست؟ درمان دارویی
داروهای متعددی وجود دارد که با کمک آنها میتوان علائم اگزما را کنترل کرد، از جمله:
- آنتی بیوتیکها: زمانی تجویز میشوند که اگزما در کنار عفونت باکتریایی پوست اتفاق میافتد.
- داروهای ضد ویروسی و ضد قارچی: این داروها نیز عفونتهای قارچی و ویروسی ایجاد شده را درمان میکنند.
- آنتی هیستامینها: این داروها با ایجاد خواب آلودگی باعث کاهش خارشهای شبانه میشوند.
- مهار کنندههای موضعی کلسی نئورین: مانند تاکرولیموس (Protopic) و پیمکرولیموس (Elidel) که بر سیستم ایمنی بدن تاثیرگذاشته و فعالیت آن را مهار میکنند، التهاب را کاهش میدهند و به پیشگیری از عود علائم کمک میکنند. این داروها در افراد بالای ۲ سال برای کنترل واکنشهای پوستی استفاده میشوند.
پماد بتامتازون برای اگزما خوب است؟
برای بسیاری از مشکلات پوستی مانند اگزما، آلرژی یا بثورات پوستی میتوان از پماد بتامتازون استفاده کرد. این پماد خارش، تورم و قرمزی را کاهش میدهد. برای استفاده روی پوست صورت حتما با پزشک خود مشورت کنید. معمولا با مصرف ۱ تا ۳ بار در روز میتوان به بهبودی مشکل پوستی کمک کرد.
درمان اگزما در نوزادان چیست؟
درمان اگزما در نوزادان هم شامل موارد زیر است:
- شناسایی و اجتناب از عوامل تحریککننده پوست
- اجتناب از دمای زیاد پوست کودک خود را با روغن، کرم یا پماد چرب کنید.
اگراین اقدامات بثورات را بهبود ندهند یا اگر بثورات عفونی به نظر میرسد بهتراست با پزشک کودک خود مشورت کنید. کودک شما ممکن است نیاز به داروهای تجویزی برای کنترل بثورات یا درمان عفونت داشته باشد. پزشک همچنین ممکن است یک آنتیهیستامین خوراکی را برای کمک به کاهش خارش و ایجاد خوابآلودگی توصیه کند که برای خارش و ناراحتی شبانه مفید باشد.
درمان خانگی اگزما چیست؟
موارد متعددی وجود دارد که افراد مبتلا به اگزما میتوانند برای سلامت پوست و کاهش علائم انجام دهند مانند:
- دوش گرفتن با آب ولرم
- استفاده از مرطوب کننده بلافاصله بعد از دوش گرفتن برای حفظ رطوبت
- استفاده روزانه از مرطوب کنندهها
- پوشیدن پارچههای پنبهای و نرم و اجتناب ازپوشیدن لباسهایی با الیاف خشن و لباسهای تنگ
- استفاده از درمانهای خانگی
- صابون ملایم برای شستشو
- در صورت امکان، اجتناب از تغییرات سریع دما و فعالیتهایی که باعث تعریق میشوند.
- یادگیری و اجتناب ازعواملی که باعث برانگیختن علائم اگزما در فرد میشود.
- استفاده از یک مرطوب کننده در هوای خشک یا سرد
- کوتاه نگه داشتن ناخنها برای جلوگیری از خراش پوستی.
عوارض اگزما چیست؟
عوارض درماتیت آتوپیک (اگزما) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آسم و تب یونجه
- خارش مزمن و پوسته پوسته شدن پوست: که به دنبال آن پوست ضخیم شده و تغییر رنگ میدهد و حالت چرم پیدا میکند و به مرور بیماری پوستی نورودرمتیت (Lichen Simplex Chronicus) را ایجاد میکند.
- عفونت پوست: خارش مداوم موجب آسیب به پوست شده و باعث ایجاد زخمهای باز و ترک خوردگی پوست میشود و به دنبال آن خطر عفونت ناشی از باکتریها و ویروسها، از جمله ویروس هرپس سیمپلکس را افزایش میدهد.
- بثورات پوستی زیر پستان یا جوش چرکی بدن
- درماتیت تحریککننده دست: به ویژه در افرادی که کارشان مستلزم آن است که دستها اغلب مرطوب و در معرض صابونهای خشک، مواد شوینده و ضد عفونیکننده قرار گیرد، دیده میشود.
- مشکلات خواب: چرخه خارش-خراش میتواند کیفیت خواب را کم کند.
راه پیشگیری از اگزما چیست؟
اقدامات زیر ممکن است به جلوگیری از بروز درماتیت و اگزما کمک کند و خشک شدن پوست بعد از حمام را به حداقل میرساند:
- پوست خود را حداقل دو بار در روز مرطوب کنید.
- عواملی که میتوانند واکنش پوستی را بدتر کنند، عبارتند از تعریق، استرس، چاقی، صابون، مواد شوینده، گرد و غبار و گرده دانهها است. از قرار گرفتن در معرض این مواد اجتناب کنید.
- نوزادان و کودکان ممکن است به دنبال خوردن غذاهای خاصی از جمله تخم مرغ، شیر، سویا و گندم بیماریشان عود کند.
- حمام و دوش خود را به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه محدود کنید و از آب ولرم به جای آب گرم و جوش استفاده کنید.
- فقط از صابون ملایم استفاده کنید.
- پس از حمام کردن، به آرامی پوست خود را با یک حوله نرم خشک کنید و مرطوبکننده را در حالیکه پوستتان هنوز نمناک و مرطوب است استفاده کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر بهتر است به دکتر پوست و مو مراجعه کنید:
- هنگامی که اگزما وضعیت خیلی ناراحت کنندهای برای شما ایجاد کند و بر خواب و فعالیتهای روزانه شما تأثیر میگذارد.
- داشتن عفونت پوستی – به صورت رگههای قرمزهمراه با چرک و دلمه زرد رنگ.
- علی رغم درمانهای خانگی، علائم از بین نمیرود.
- همچنین در صورتیکه کودک شما دارای بثورات (راش) عفونی همراه با تب باشد باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص دقیق علت اگزما برای انتخاب درمان مناسب بسیار حیاتی است، زیرا درمانهای اختصاصی بر اساس نوع و شدت اگزما تعیین میشوند. درمان بهموقع میتواند به کاهش علائم، بهبود کیفیت زندگی و جلوگیری از بروز عوارض جانبی کمک کند.
اگر دچار اگزما هستید و به دنبال راهحلهای مؤثر برای مدیریت علائم خود میگردید، پیشنهاد میکنیم نوبت حضوری یا وقت مشاوره آنلاین از یک پزشک متخصص پوست یا دکتر پوست آنلاین را از طریق سایت نوبت دهی آنلاین دکترتو ترتیب دهید. این کار میتواند اولین گام در مسیر بهبود شما باشد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام دخترمن یازده سالشه چندوقتی متوجه شدم روی زانوهاش وارنجش زخم عجیب قریبی دراومده مثل حالت اینکه پوستش ضخیم شده باشه نه دردی داره نه خارشی وزیرانگشت شصت پاهاش حالت ترک خوردگی ایجادشده ممکنه پسوریازیس یااگزماباشه ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام
علایم پسوریازیس دارند
در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید
متخصص پوست و مو
سلام
من سالهاست دو تا از انگشت های دست چپم حالت اگزما پیدا کرده پوستش به شدت خشک شده چند وقت یک دفعه عود میکنه بدتر میشه وبه شدت به خارش می آفته و گاهی ورم میکنه ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
علاوه بر بثورات جلدی مثل اگزما
از نظر بیماری های دیگر مثل نقرس و روماتیسم هم باید بررسی شود
ججدی بگیرید
متخصص روماتولوژی
با سلام
با سلام من یک روز به استخر رفتم و فردای اون رو رویه کلاهک آلت تناسلیم یک قرمزی ایجاد شد از این زمان یک سال میگذره که اولش پوسته پوسته بود و بعد یک مدت اون پوسته پوسته بودن رفت و الان فقط قرمزه نه درد و نه سوزشی هیچ علائمی هم ندارم ممنون میشم راهنمایی کنید برای درمانش چکار کنم
سلام
علایم خشکی پوست، درماتیت قارچی و حساسیت به کلر دارید
تا یک هفته از پماد ویتامین آد استفاده کنید
در صورت عدم بهبود باید به پزشک مراجعه کنید
متخصص اورولوژیست
سلام دکتر وقتتون بخیر من ۵ ساله اگزما دارم روی پام پیش بهترین دکتر متخصص پوست هم رفتم ولی… بعد از داروی پرمنگنات استفاده میکنم خشک میشه بعد پماد کلوبتازول ۰.۰۵ میزنم کاملا ترمیم میشه ولی بعد یه ماه دوباره خارشش شروع میشه دوباره زخمی میشه واقعا خسته شدم دکتر راه تضمینی وجود نداره نمیدونم مثل عمل که کامل خوب بشه
سلام
با توجه به مزمن شدن علایم و عدم درمان قطعی به دارو
توصیه می شود از نظر بیماری های دیگر مثل بیماری های خود ایمن و مشکلات کبدی هم بررسی های لازم صورت گیرد
متخصص پوست و مو
سلام دکتر وقتتون بخیر من حدود ۵ ساله روی یه نقطه از جفت پاهام اگزما زده پیش بهترین دکتر متخصص پوست هم رفتم بهتر شد ولی کامل خوب نشده اگزمای پام به مرحله رسیده که تاول میزنه مثل این که مثلا انگشتتون بسوزن تاول میزنه زیرش اب جمع میشه دقیقا همین طوری
بعد از ۱۰ جلسه دارو پرمنگنات بهم داد داروی قوی و تاثیر گذاریه تو اب حل میکنم به مدت ۱۰ دقیقه میزارم تاول هارو خشک میکنه بعد برای ترمیم از کلوبتازول ۰.۰۵ درصد استفاده میکنم ولی خارشش خوب نمیشه دکتر خیلی خستم کرده بهد دو یا سه ماه ترمیم کامل خارش میده بعد دوباره زخم میکنه الان تاول نمیزنه ولی خیلی خارش میده که دوباره شروع میشه درمان تضمینی وجود نداره دکتر نمیدونم مثل عمل کردن یا …
چون واقعا اگزما اصلا به این راحتی ولت نمیکنه همش درحال خارشو زخم ممنون میشم کمکم کنید تشکر از سایت خوبتون
سلام
در این شرایط مصرف مکمل ها در کنار درمان اصلی بسیار موثر است
کرم های ترمیمی می تواند تاثیر گذار باشد
سیتم ایمنی بدنتان با ید افزایش یاید
درمان خوبی پیش گرفته شده ولی به نظر کامل نمی اید
زیر نظر متخصص باشید
متخصص پوست و مو
سلام دکتر وقتتون بخیر من حدود ۵ ساله روی جفت پاهام اگزما زده پیش بهترین دکتر متخصص پوست شهرمون هم رفتم ولی کامل خوب نشد اگزمای پام به مرحله ای رسده که تاول میزد مثل اینه انگشتتون بسوزه تاول میزنه بعد زیرش اب میاره دقیقا همیطوری بعد از شدت زیاد خارش پام تاول ها زخم مشیدن اصلا یک وضی بود بعد از ۱۰ جلسه رفتن داروی پرمنگنات بهم داد داروی خیلی قوی تاثیرگذاریه تو اب حل میکنم پامو به مدت ۱۰ دقیقه میزارم تاول ها خشک میشه بعد از کلوبتازول ۰.۰۵ استفاده میکنم کامل خوبش میکنه ولی همچنان میخاره دکتر بعد دوباره بعد از دوماه ترمیم دوباره شروع میکنه واقعا خسته شدم دکتر روشی هست تضمینی باشه برای درمان نمیدونم مثل عمل کردن یا … چون کلی من دارو استفاده میکنم بهتر مشه ولی بدی اگزما اینه که ول کن نیست ممنون میشم کمکم کنید تشکر از سایت خوبتون
دوست عزیز
در این شرایط مصرف مکمل ها در کنار درمان اصلی بسیار موثر است
کرم های ترمیمی می تواند تاثیر گذار باشد
سیتم ایمنی بدنتان با ید افزایش یاید
درمان خوبی پیش گرفته شده ولی به نظر کامل نمی اید
زیر نظر متخصص باشید
متخصص پوست و مو
سلام وقت بخیر من وسط کمرم یه دونه جوش به اندازه عدس درامده وخارش هم نداره وداره بزرگتر هم میشه قرمز میشه گفت از نوع اگزما؟
سلام
لزوما نمی شود گفت اگزما
جوش ها گاهی بوجود می آید و به معنای اگزما نیست
در صورت تکرار علایم یا بزرگتر شدن
بهتر است به پزشک مراجعه کنید
متخصص پوست و مو
سلام من حدود ۹سال است بیماری پوستی اگزما دارم کف دستم است اول پشت دستم بود اما الان کف دستم است هی خارش میدن و زخم میشن هر دکتری و هر دارویی که بگین استفاده کردم ولی تأثیر نداشته لطفا اگه میتونید کمکم کنید
سلام
تشخیص اگزما نیاز به ازمایش دارد
شاید بیماری شبیه اگزما مبتلا شده اید که دارو موثر نیست
از نظر سیستم ایمنی تان هم باید چک شوید
بطور کلی ابتدا برای ازمایش تخصصی بهتر است زیر نظر متخصص مجرب باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/dermatologist
لطفا کمکم کنید
سلام
احتمال بیماری گال وجود دارد
می توانید از پماد کلیندامایسین و پماد پرمترین استفاده کنید
در صورت عدم بهبود حتمن باید ازمایش انگل یا قارچ پوستی بدهید