همه چیز را درباره سرطان مثانه بدانید – مجله سلامت دکترتو

همه چیز را درباره سرطان مثانه بدانید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سرطان مثانه دوازدهمین سرطان شایع در جهان است و اگر در مراحل اولیه شناسایی و درمان نشود، می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند متاستاز و مشکلات عملکردی مثانه شود. این بیماری معمولاً با علائمی مانند خونریزی در ادرار، تکرر ادرار، درد هنگام ادرار و خستگی همراه است. تشخیص سرطان مثانه از طریق آزمایش‌های تصویربرداری مانند سی‌تی اسکن، آندوسکوپی مثانه (سیستوسکوپی) و بیوپسی امکان‌پذیر است. درمان سرطان مثانه بستگی به نوع و مرحله سرطان دارد و شامل روش‌هایی مانند جراحی برای برداشتن تومور یا مثانه، شیمی‌درمانی، رادیوتراپی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
همه چیز را درباره سرطان مثانه بدانید

سرطان مثانه یکی از انواع سرطان‌هایی است که در مثانه، عضو اصلی دستگاه ادراری، رخ می‌دهد. این بیماری به طور معمول با علائمی مانند خونریزی در ادرار، درد در هنگام ادرار، نیاز مکرر به ادرار کردن و احساس ناخوشی در ناحیه شکم همراه است. سرطان مثانه به طور عمده در مردان و به‌ویژه در افرادی که سیگار می‌کشند یا در معرض مواد شیمیایی خاص هستند، شایع‌تر است. درمان این بیماری بسته به نوع، مرحله و میزان پیشرفت سرطان می‌تواند شامل جراحی، شیمی‌درمانی، رادیوتراپی و یا ایمونوتراپی باشد. در این مقاله، به بررسی علائم و روش‌های درمان سرطان مثانه پرداخته می‌شود تا اطلاعات جامعی برای شناسایی و درمان این بیماری ارائه گردد.

سرطان مثانه چیست؟

سرطان مثانه به انگلیسی bladder cancer، یکی از انواع سرطان است و زمانی آغاز می‌شود که سلول‌های پوشاننده‌ی سطح داخلی مثانه تغییر کنند و رشد آن‌‌ها از کنترل خارج شود. در این زمان توده‌ای به نام تومور ایجاد می‌شود. تومور مثانه می‌تواند خوش‌خیم یا بدخیم باشد.

بدخیمی به این معنا است که سلول‌های سرطانی می‌توانند رشد کنند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند که این فرآیند متاستاز نامیده می‌شود. اما تومور خوش‌خیم به سایر قسمت‌های بدن متاستاز نمی‌دهد. تومورهای خوش‌خیم مثانه نادر هستند.

سرطان مثانه چیست؟
سرطان مثانه نوعی تومور بدخیم است که از سلول‌های پوشش داخلی مثانه شروع می‌شود.

علائم و نشانه های سرطان مثانه چیست؟

گاهی اوقات افراد مبتلا به تومور مثانه هیچ علامت سرطان مثانه ای را تجربه نمی‌کنند. علائم سرطان مثانه می‌تواند شبیه به بیماری‌‌های دیگر دستگاه ادراری مانند سنگ کلیه یا عفونت ادراری باشد. سرطان مثانه اغلب زمانی تشخیص داده می‌شود که فرد به علت مشاهده‌ی خون در ادرار (هماچوری) به دکتر کلیه و مجاری ادراری و تناسلی مراجعه می‌کند.

علائم سرطان مثانه رو دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

علت ابتلا به سرطان مثانه چیست؟

عامل خطر سرطان، هر چیزی است که احتمال ابتلا به آن را افزایش می‌دهد. عوامل زیر ممکن است خطر ابتلا به تومور مثانه را افزایش دهند:

  • سن: شانس ابتلا به سرطان مثانه با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد به طوری که بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به سرطان مثانه بیش از ۶۵ سال سن دارند.
  • جنسیت: احتمال ابتلا به سرطان مثانه در مردان نسبت به زنان ۴ برابر بیش‌تر است اما میزان مرگ و میر در زنان بیش‌تر از مردان است.
  • بیماری‌های مزمن مثانه: سنگ‌ مثانه و عفونت مثانه خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می‌دهند. افرادی که از کمر به پایین فلج شده‌اند و برای دفع ادرار به کاتتر ادراری نیاز دارند مستعد عفونت‌های ادراری هستند و احتمال ابتلا به سرطان مثانه در آن‌‌ها بالاست.
  • نژاد: احتمال ابتلا به سرطان مثانه در افراد سفید پوست دو برابر بیش‌تر از افراد سیاه پوست است، اما میزان مرگ و میر سیاه پوستان دو برابر بیش‌تر از سفید‌پوستان است.
  • پیشینه‌ی قبلی سرطان مثانه: در افرادی که قبلا یک بار به سرطان مثانه مبتلا بوده‌اند، احتمال عود دوباره‌ی سرطان مثانه وجود دارد. به همین دلیل غربالگری پس از درمان هر ۳ تا ۶ ماه یکبار توصیه می‌شود.
  • شیستوزومیازیس یا عفونت با انگل شیستوزوما: افرادی که این بیماری انگلی را دارند، با احتمال بیش‌تری به سرطان سلول‌های سنگفرشی مثانه مبتلا می‌شوند. شیستوزومیازیس در قسمت‌هایی از آفریقا، آمریکای جنوبی، آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه یافت می‌شود.
  • سندروم لینچ: افراد مبتلا به نوعی بیماری ارثی به نام سندرم لینچ که قبلا با نام سرطان کولورکتال غیر‌پولیپوزی ارثی یا HNPCC شناخته می‌شد، با خطر بالای ابتلا به سرطان مثانه روبرو هستند.
  • وجود نقص‌های مثانه از تولد
علت ابتلا به سرطان مثانه چیست؟
علت ابتلا به سرطان مثانه معمولاً تماس طولانی‌مدت با مواد شیمیایی، مصرف دخانیات و عوامل ژنتیکی یا التهابات مزمن مثانه است.

دستگاه ادراری انسان و نحوه تشکیل بافت سرطان مثانه

دستگاه ادراری انسان مسئول دفع مواد زائد و مایعات اضافی از بدن است و از کلیه‌ها، حالب‌ها، مثانه و مجرای ادراری تشکیل شده است. کلیه‌ها خون را تصفیه می‌کنند و ادرار تولید می‌شود؛ سپس ادرار از طریق حالب‌ها به مثانه منتقل شده و در آن ذخیره می‌شود تا هنگام دفع، از طریق مجرا از بدن خارج شود. در مثانه، دیواره داخلی از سلول‌های پوششی خاصی به نام سلول‌های انتقالی تشکیل شده است. اگر این سلول‌ها به‌دلایل مختلف مانند تماس طولانی‌مدت با مواد سرطان‌زا (مثل دخانیات، برخی مواد شیمیایی یا عفونت‌های مزمن) دچار تغییرات غیرطبیعی شوند، بافت سرطانی در مثانه شکل می‌گیرد. بیشتر سرطان‌های مثانه از نوع سرطان سلول‌های انتقالی هستند و معمولاً در لایه‌های سطحی شروع می‌شوند.

تشخیص سرطان مثانه چگونه است؟

تشخیص سرطان مثانه و بررسی همه روش های موجود

درمان سرطان مثانه چگونه است؟

برای مبارزه با سرطان مثانه روش‌های مختلفی وجود دارد. درمان‌ سرطان مثانه به روش‌های مختلفی تقسیم می‌شود که بسته به نوع و مرحله سرطان انتخاب می‌شوند. این روش‌ها ممکن است به‌صورت ترکیبی برای بهبود نتیجه درمان استفاده شوند. انتخاب روش مناسب بستگی به مرحله سرطان، وضعیت عمومی بیمار و عوامل دیگر دارد.

می‌دونی مراقبت‌های لازم قبل و بعد از درمان سرطان مثانه چیه؟ همین حالا مشاوره بگیر.

عوارض سرطان مثانه چیست؟

عوارض سرطان مثانه بسته به مرحله بیماری متفاوت است و می‌تواند شامل خون در ادرار، تکرر یا سوزش ادرار، درد لگن و در مراحل پیشرفته‌تر، گسترش به سایر اندام‌ها مانند کلیه، استخوان یا ریه باشد. این بیماری در صورت تشخیص دیرهنگام یا عود مجدد، ممکن است مشکلات جدی‌تری ایجاد کند و روند درمان را دشوارتر کند. در مورد طول عمر بیماران سرطان مثانه باید گفت که اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس بقا بالا بوده و بسیاری از بیماران با درمان مناسب، زندگی طولانی و باکیفیتی خواهند داشت. اما در مراحل پیشرفته، این میزان کاهش می‌یابد. پاسخ به این سؤال که آیا سرطان مثانه کشنده است، بستگی به زمان تشخیص و نوع درمان دارد؛ در مراحل اولیه معمولاً کشنده نیست، اما در صورت پیشرفت بیماری و عدم درمان مناسب، می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد.

متن انگلیسی:
Complications related to the tumor include weight loss, fatigue, UTI, metastasis, and urinary obstruction leading to chronic kidney failure.
ترجمه فارسی:
عوارض مربوط به تومور مثانه شامل کاهش وزن، خستگی، عفونت ادراری، متاستاز و انسداد ادراری است و منجر به نارسایی مزمن کلیه می‌شود.

به نقل از سایت ncbi

انواع سرطان مثانه چیست؟

انواع سرطان مثانه به ظاهر سلول‌های توموری در زیر میکروسکوپ بستگی دارد. سرطان مثانه اروتلیال شایع‌ترین نوع سرطان مثانه است که معمولا سریع پخش نمی‌شود. با این حال، انواع دیگر سرطان مثانه، مانند آدنوکارسینوم، کارسینوم سلول سنگفرشی و کارسینوم سلول کوچک، بسیار سریع گسترش می‌یابند. سرطان مثانه انواع مختلفی دارد، انواع اصلی سرطان مثانه عبارتند از:

۱. کارسینوم سلول های ترنزیشنال (TCC) یا کارسینوم اوروتلیال (UCC)

حدود ۹۰ درصد از سرطان‌های مثانه و ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرطان‌های کلیه از این نوع هستند. سلول‌‌های اوروتلیال پوشش قسمت داخلی مثانه و سایر قسمت‌های دستگاه ادراری را تشکیل می‌دهند. در صورت تشخیص کارسینوم سلول‌های ترنزیشنال (TCC)، باید کل دستگاه ادراری مورد بررسی قرار گیرد.

با توجه به باقی ماندن تومور در سطح آستر داخلی مثانه (اپیتلیوم)، یا نفوذ به قسمت‌‌های عمقی‌تر و لایه‌ی عضلانی، کارسینوم سلول‌های ترنزیشنال می‌تواند به دو نوع تهاجمی یا غیر تهاجمی تقسیم بندی کرد. هرچه سرطان تهاجمی‌تر باشد درمان آن سخت‌تر است. TCC به دو نوع تقسیم می‌شود:

انواع کارسینوم اوروتلیالعلائم آن
کارسینومای پاپیلاریتوده‌های کوچکی از سطح داخلی مثانه به سمت حفره‌ی تو‌خالی داخل مثانه رشد می‌کنند. سرطان پاپیلاری غیر تهاجمی است و احتمال بدخیمی در آن کم است به همین دلیل پروگنوز خوبی دارد.
کارسینومای مسطحاین نوع تومور به سمت بخش توخالی مثانه رشد نمی‌کند. اگر در لایه‌ی داخلی مثانه باقی بماند، تحت عنوان کارسینوم مسطح غیر تهاجمی یا کارسینوم سطحی درجا (CIS) شناخته می‌شود.
کارسینوم سلول های ترنزیشنال چگونه است؟

۲. کارسینوم سلول های سنگفرشی

حدود ۴ درصد از سرطان مثانه از این نوع است. سلول‌های سنگفرشی، سلول‌های نازک و صافی هستند که در سطح پوست نیز دیده می‌شوند. این سلول‌ها در واکنش به التهاب مثانه رشد می‌کنند و با گذشت زمان سرطانی می‌شوند. بیشتر انواع سرطان سلول سنگفرشی تهاجمی هستند.

۳. آدنوکارسینوما

حدود ۱ درصد از سرطان‌های مثانه از این نوع هستند. این تومور ناشی از اختلال رشد سلول‌های غدد ترشح کننده‌ی موکوس در مثانه رخ می‌دهد. آدنوکارسینوما به سرطان کولون شباهت دارد. اکثر آدنوکارسینوم‌های مثانه تهاجمی هستند.

توده پولیپوئید مثانه چیست؟

سیستیت پولیپوید یک ضایعه التهابی در مخاط مثانه است. پولیپ مثانه ممکن است خوش خیم باشد. رشد خوش خیم پولیپ معمولا تهدید کننده زندگی نیست.

کلسیفیکاسیون مثانه چیست؟

کلسیفیکاسیون مثانه یک بیماری نادر است که به دلیل تجمع کلسیم در دیواره مثانه ایجاد می‌شود. عارضه کلسیفیکاسیون ممکن است به دلیل افزایش سن، عفونت یا سرطان ایجاد شود.

۴. انواع کمتر شایع تومورهای مثانه

انواع دیگر تومور مثانه که کمتر شایع هستند عبارتند از:

  • کارسینوم سلول‌های کوچک(SCC): کم‌تر از ۱ درصد سرطان‌های مثانه از این نوع هستند. SCC در سلول‌های عصبی مانند سلول‌های نورواندوکرینی نیز ایجاد می‌شود. این فرم اغلب سریع رشد می‌کند و نیاز به شیمی درمانی دارد.
  • سارکوما: نوع نادر سرطان مثانه است که از سلول‌های عضلانی یا چربی مثانه تشکیل شده است.

برای تشخیص و درمان سرطان باید به متخصص انکولوژی مراجعه کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین انکولوژیست آشنا شوید، به‌صورت آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

عکس سرطان مثانه

این تصویر مربوط به سونوگرافی مثانه است که توده‌ای غیرطبیعی در دیواره داخلی آن مشاهده می‌شود؛ چنین نمایی می‌تواند نشانه‌ای از وجود تومور مثانه باشد. اندازه‌گیری‌های انجام‌شده در تصویر (با ابعاد حدود ۸.۹۳ در ۱۰.۱ سانتی‌متر) نیز حاکی از حضور یک توده قابل‌توجه است که نیاز به بررسی‌های بیشتر مانند سیستوسکوپی، نمونه‌برداری (بیوپسی) یا تصویربرداری‌های پیشرفته دارد. شناسایی چنین یافته‌هایی در مراحل اولیه با استفاده از سونوگرافی می‌تواند در تشخیص زودهنگام و شروع درمان مؤثر سرطان مثانه نقش مهمی ایفا کند.

عکس سرطان مثانه
روش‌های تشخیص سرطان مثانه شامل سیستوسکوپی (آندوسکوپی مثانه)، سی‌تی اسکن، اولتراسونوگرافی و بیوپسی هستند که به شناسایی و تعیین نوع تومور کمک می‌کنند.

مراحل سرطان مثانه چیست؟

علاوه بر توصیف سرطان مثانه از نظر سلولی، دسته بندی دیگری نیز وجود دارد. پس از تایید تشخیص سرطان مثانه جهت مرحله بندی آن از آزمایش‌هایی مانند سی تی اسکن، ام آر آی، عکس اشعه‌ی ایکس قفسه‌ی سینه و اسکن استخوان، کمک گرفته می‌شود. مرحله بندی کارسینوم مثانه میزان گسترش، پروگنوز و درمان مناسب را تعیین می‌کند. مراحل مختلف تومور مثانه به شرح زیر است:

مراحل مختلف سرطان مثانهعلائم آن‌ها
مرحله ۰سلول‌های سرطانی در سطح پوشش داخلی مثانه ایجاد شده‌اند. تومور در این مرحله، سرطان درجا نیز نامیده می‌شود.
مرحله ۱سلول‌های سرطانی پوشش داخلی مثانه را درگیر کرده‌اند اما به لامینا پروپریا و دیواره‌ی عضلانی نفوذ نکرده‌اند. تومور در این مرحله، کارسینوم تهاجمی غیر عضلانی نیز نامیده می‌شود.
مرحله ۲سرطان به دیواره‌ی عضلانی حمله کرده اما به خارج از مثانه گسترش نیافته است. این مرحله، کارسینوم تهاجمی عضلانی نیز نامیده می‌شود.
مرحله ۳سرطان از طریق دیواره‌ی مثانه به بافت اطراف از جمله پروستات، رحم و واژن نیز گسترش یافته است.
مراحل توده مثانه خوش خیم و بدخیم

سرطان مثانه گرید ۴ (سرطان مثانه با گرید بالا)

در مرحله ۴، سرطان به سایر ارگان‌های بدن مانند گره‌های لنفاوی، استخوان‌ها، ریه‌ها و کبد گسترش یافته است. این مرحله، سرطان پیشرفته‌ی مثانه به حساب می‌آید. معمولا درمان سرطان مثانه گرید ۴ با شیمی درمانی و جراحی صورت می‌گیرد.

مراحل متاستاز سرطان مثانه چیست؟

متاسفانه سرطان مثانه ۱۲ امین سرطان در درگیر کردن افراد است و آسیب‌رسانی و مرگ بالایی دارد. ۲۵٪ این بیماران درگیر متاستاز می‌شوند که مرحله‌ی بدی از سرطان است. احتمال ۵ سال زنده ماندن در بیماران سرطانی مبتلا به سرطان مثانه که متاستاز داده‌اند، حدود ۴.۶٪ است که مقدار بسیار پایینی است.

تمام انواع سلول‌های سرطانی مثانه می‌توانند طی فرآیند متاستاز فراتر از مثانه و به مناطق دیگر بدن گسترش پیدا کنند. اگر سرطان مثانه به کبد، استخوان‌ها، ریه، گره‌های لنفاوی خارج از لگن یا سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد، تومور متاستاتیک مثانه نامیده می‌شود.

اگر تومور مثانه به اندام‌های اطراف، مانند رحم و واژن در زنان، پروستات در مردان و یا عضلات اطراف مثانه گسترش یابد، به نام سرطان پیشرفته‌ی درجا نامیده می‌شود. سرطان مثانه اغلب به گره‌های لنفاوی در لگن نیز گسترش می‌یابد.

متن انگلیسی:
Muscle-invasive bladder cancer, or advanced bladder cancer, is cancer that has invaded the bladder wall or spread outside of the bladder. These cancers require more aggressive clinical management.
ترجمه فارسی:
سرطان مثانه مهاجم عضلانی یا سرطان پیشرفته مثانه، نوعی از سرطان است که به دیواره مثانه حمله کرده یا به خارج از مثانه گسترش یافته است. این سرطان به مدیریت بالینی تهاجمی‌تری (مانند عمل جراحی) نیاز دارند.

به نقل از سایت hopkinsmedicine

۱. متاستاز سرطان مثانه به استخوان

یکی از معمول‌ترین اعضایی که به استخوان متاستاز می‌دهند، دستگاه تناسلی و اعضای یوروژنیتال هستند که مثانه هم جزوی از آنهاست. پروتئین مورفوژنیک استخوان فاکتوری است که در متاستاز سرطان مثانه به استخوان نقش مهمی ایفا می‌کند. ۳۹ تا ۶۸٪ متاستازهایی که به استخوان داده‌می‌شوند، نشات گرفته از مثانه و اندام‌های ادراری تناسلی هستند.

معمول‌ترین درمانی که برای این موارد استفاده می‌شود، رادیوتراپی است. با درمان‌های سیستمیک و هدفمندی که به تازگی بر روی متاستازهای استخوانی انجام می‌شود، احتمال زنده ماندن بیماران افزایش پیدا کرده‌است.

معمول‌ترین محل‌هایی که سرطان مثانه به استخوان متاستاز می‌دهد، لگن، ستون فقرات، دنده‌ها و استخوان ران هستند.

۲. متاستاز سرطان مثانه به کبد

یکی دیگر از محل‌هایی که سرطان مثانه تمایل به متاستاز به آن را دارد، کبد است. علائم متاستاز سرطان مثانه به کبد چیست؟ هنگامی که کبد درگیر متاستاز سرطان مثانه می‌شود، نمی‌تواند صفرا تولید کند، چربی‌ها را بشکند و سموم بدن را فیلتر کند. بنابراین بدن می‌تواند دچار علائمی چون تغییر رنگ ادرار و مدفوع، زردی و ورم و درد شکم شود.

متاستاز کبد از طریق مثانه شایع است اما معمولات پیچیده و متشر انجام می‌شود. بنابراین هنگامی که سرطان مثانه به کبد متاستاز می‌دهد، پیش آگهی خوبی ندارد و احتمال درمان و شانس زنده ماندن بیمار کاهش پیدا می‌کند. متاسفانه احتمال زنده ماندن بیمارانی که مثانه به کبد آنها متاستاز داده‌است، حدود ۷ ماه است.

درمانی که برای بیمارانی که سرطان مثانه آنها به کبد متاستاز داده‌است، در نظر گرفته می‌شود، شیمی درمانی سیستمیک است. جراحی و رادیوتراپی چندان مطمئن نیستند و همچنان در دست بررسی هستند.

۳. متاستاز سرطان مثانه به روده

احتمال متاستاز سرطان مثانه به روده چندان زیاد نیست. تنها موارد اندکی از متاستاز سرطان مثانه به روده باریک گزارش شده‌است که نادر بوده‌اند. این مورد نادر است زیرا بیشترین سرطان‌هایی که به روده متاستاز می‌دهند شامل سرطان سینه، سرطان ریه و ملانوما هستند.

۴. متاستاز سرطان استخوان به ریه

سرطان مثانه می‌تواند به ریه‌ها هم متاستاز بدهد. در واقع سومین جایی که محتمل است که یه سرطان دچار شود و سرطان مثانه به آنجا حمله کرده و متاستاز دهد، ریه‌ها هستند. اگر سرطان مثانه به ریه‌ها متاستاز دهد، عملکرد ریه‌ها مختل می‌شود و نمی‌توانیم به راحتی نفس بکشیم. از این رو بیمار شروع به سرفه می‌کند. معمولا این سرفه‌ها از بین نمی‌روند و تغییر صدا و درد قفسه‌ی سینه هم می‌تواند همراه آنها بشود.

احتمال ایجاد کارسینوم سلول سنگفرشی ریوی یا آدنوکارسینوم برای کسانی که سرطان مثانه دارند نسبت به باقی سرطانی‌ها بالاست. تعداد کمی از بیمارانی که متاستاز ریوی دارند می‌توانند تا ۵ سال زندگی کنند. شانس زنده‌ماندن در این افراد به طرز چشمگیری کاهش پیدا می‌کند. هرچند روش‌های درمانی برای کاهش درد و ساده‌تر کردن مدت پیش روی بیمار، انجام خواهند شد.

بیماری همراه سرطان مثانه

بیماری که ممکن است در کنار این سرطان رخ دهد، بیماری مجاری ادراری فوقانی است. سرطان اوروتلیال که شایع‌ترین نوع سرطان مثانه است می‌تواند در دستگاه ادراری فوقانی نیز دیده شود که بیش‌تر بر قسمت‌های زیر اثر می‌گذارد:

  • میزنای (حالب): لوله‌های نازکی که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل می‌کنند.
  • لگنچه کلیوی: منطقه‌ای در کلیه که ادرار قبل از تخلیه شدن به حالب در آن جمع آوری می‌شود.
بیماری همراه سرطان مثانه
بیماری که ممکن است در کنار این سرطان رخ دهد، بیماری مجاری ادراری فوقانی است.

پیشگیری از سرطان مثانه یا تومور مثانه

اگر چه راه تضمین شده‌ای برای جلوگیری از سرطان مثانه وجود ندارد، اما می‌توانید با رعایت موارد زیر خطر کارسینوم‌‌های مختلف را کاهش دهید:

  • سیگار کشیدن ممنوع: اگر برای سلامتی خود ارزش قائل هستید، سیگار کشیدن را ترک کنید، علاوه بر این از محل‌‌هایی که ممکن است در معرض دود سیگار قرار بگیرید نیز اجتناب کنید.
  • هنگام مواجهه با مواد شیمیایی احتیاط کنید: اگر با مواد شیمیایی کار می‌کنید، دستورالعمل‌های ایمنی برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی را رعایت کنید.
  • از میوه‌ها غافل نشوید: رژیم غذایی غنی از انواع میوه‌ها و سبزیجات رنگی را انتخاب کنید. آنتی اکسیدان‌های موجود در آن‌ها به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می‌کنند.
  • نوشیدن آب کافی
  • غربالگری منظم: در صورت داشتن ریسک فاکتورهایی که در بالا ذکر شد: در مورد ریسک فاکتور‌ها و زمان غربالگری با پزشک خود صحبت کنید.
  • جلوگیری از عود سرطان مثانه: عود به معنای بازگشت سرطان پس از درمان است. بازگشت دوباره‌ی سرطان می‌تواند در همان محل قبلی (عود مجدد در محل)، در نزدیکی محل قبلی (عود منطقه‌ای) و یا در مکان دیگری (عود دوردست یا متاستاز) باشد.

بنابراین پس از بهبودی سرطان اولیه، لازم است فرد هر ۳ تا ۶ ماه یکبار جهت غربالگری و معاینه‌ی مثانه به پزشک مراجعه کنید. اگر با وجود درمان‌‌های مکرر، این سرطان بازگردد ممکن است سیستکتومی لازم باشد. درمان متاستاز سلول‌های سرطانی نیاز به ترکیب شیمی درمانی و رادیوتراپی دارد.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

در صورت ظاهرشدن هر نوع علامت مشکوک مربوط به سرطان مثانه باید سریعاً به بهترین دکتر سرطان مثانه مراجعه کرد. تشخیص زودهنگام بیماری روند درمان را برای بیمار ساده‌تر کرده و امید به زندگی را بیشتر می‌کند.

برای پیداکردن بهترین دکتر اورولوژیست و متخصص انکولوژی می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین هم وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

هردو تا حد زیادی علائم مشابهی مانند تکرر و سوزش ادرار را دارند. اما عفونت شایع‌تر است.

حدود ۹۰ درصد از افراد مبتلا به سرطان مثانه بیش از ۵۵ سال سن دارند و میانگین سنی تومور مثانه ۷۳ سال است.

ضخیم شدن دیواره و افزایش اندازه تومور مثانه می‌تواند ناشی از عفونت یا گسترش تومور باشد. این اتفاق باعث ناراحتی، ادرار دردناک و حتی به خطر انداختن جان بیمار می‌شود.

به معنی وجود کریستال‌های ادراری یا عفونت در ادرار است.

سرطان مثانه می‌تواند ارثی هم باشد. سرطان در اثر تغییر ماده ژنتیک ایجاد می‌شود و ماده ژنتیک افراد خانواده شباهت‌های زیادی دارد.

بله. یکی از علائم سرطان مثانه درد هنگام ادرار کردن است. یکی دیگر از علائم سرطان مثانه‌ای که متاستاز داده‌است، درد پشت و استخوان است.

مثانه محل جمع شدن ادرار است و پروستات غده‌ای است که موادی را ساخته و به داخل مجرای میزراه می‌ریزد و همراه اسپرم می‌کند.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سرطان مثانه

  1. اعظم گفت:

    پدرم توده در مثانه داره و دکتر کفته باید هرچه سریعتر عمل کنه با توجه به اینکه ایشون قلبشون با باتری کار میکنه خطری ایشون رو تهدید میکه یا خیر و نیاز به بیهوشی هست یا خیر

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      عمل توده مثانه معمولاً از طریق سیستوسکوپی و به روش TURBT (برداشتن توده از طریق مجرای ادرار) انجام می‌شود، که به طور معمول به بیهوشی عمومی یا بی‌حسی نخاعی نیاز دارد. اما در مواردی که بیمار مشکلات قلبی جدی مانند استفاده از باتری قلب (پیس‌میکر) دارد، پزشکان اقدامات ویژه‌ای انجام می‌دهند:

      ارزیابی قلبی پیش از عمل: متخصص بیهوشی و قلب وضعیت باتری قلب، ضربان قلب، و وضعیت کلی قلب را ارزیابی می‌کنند.
      تنظیم باتری قلب: در صورت نیاز، باتری قلب ممکن است برای زمان عمل تنظیم شود تا از بروز مشکلات جلوگیری شود.
      گزینه‌های بیهوشی جایگزین: اگر بیهوشی عمومی ریسک زیادی داشته باشد، ممکن است از بی‌حسی نخاعی استفاده شود که برای چنین عمل‌هایی معمولاً ایمن‌تر است.

  2. ناشناس گفت:

    ممنون ازمطالب مفیدتان.امکان داره راهنمایی کنیدچه مدت میشه از ب ث ژ استفاده کرد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بطورکلی:
      برای شروع درمان با ب ث ژ اینتراوزیکال، شش تزریق داخل مثانه ای به فاصله یک هفته انجام می شود. سپس درمان نگهدارنده به فاصله هر سه تا شش ماه به مدت سه سال طبق نظر پزشک معالج می تواند توصیه شود.

  3. علی اکبر فاطمی عمادی گفت:

    تنگی مجرا داشتم عمل کردم اتفاقی دکتر به توده برخورد کرد .من توده مثانه داشتم تو سنوگرافی معلوم نبود. عکس ای وی پی انجام دادم. کیست کلیه سمت چپ+ سمت راست+ تنگی حالب لوله کلیه + دوتایی شدن لوله کلیه هم دارم.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      متوجه سوالتان نشدمم
      ولی در این موارد جراحی درمان مناسبی است
      و از عدم ایجاد متاستاز هم باید مطمئن شوید

    2. علی اکبر فاطمی عمادی گفت:

      توده داخل مثانه من از طریق سنوگرافی معاوم نشد. خطرناکه؟؟ ممکنه سرطان باشه؟؟ دکتر موقع عمل تنگی مجرا متوجه توده داخل مثانه شد ولی دست نزد بهش. ازمایش IVPانجام دادم. کلیه سمت راست و چپ باهم کیست داره. ویک سمت کلیه تنگی لوله حالب کلیه. ممکنه ارتباطی با توده مثانه داشته باشه؟؟ باتشکر

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        بله همه این ها می تواند بهم مرتبط باشد
        نمی توان با این توضیحات تشخیص قطعی داد
        حتمن زیر نظر نفرولوژیست باشید

        متخصص نفرولوژی

      2. همیارِ دکترِتو گفت:

        درود
        بله همه این ها می تواند بهم مرتبط باشد
        نمی توان با این توضیحات تشخیص قطعی داد
        حتمن زیر نظر نفرولوژیست باشید

        متخصص نفرولوژی

  4. مونا گفت:

    سلام سرطان کارسینوم پاپیلاری اورتیال درجه پایین چقدر احتمال عود داره و قابل درمان هست یکماه پیش توده رو برداشتن و گفتن هشت هفته بعد ایمونوتراپی

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      مونای عزیز
      سرطان کارسینوم پاپیلاری اورتیال (پاپیلاری تیروئید کارسینوما) معمولاً یک نوع سرطان تیروئید با پیش‌آگهی خوب است، به ویژه وقتی در درجه پایین (کمتر از پیشرفته) تشخیص داده می‌شود. این نوع سرطان معمولاً به درمان پاسخ خوبی می‌دهد و در بسیاری از موارد پس از جراحی و درمان‌های مکمل، احتمال عود کم است.

  5. آناهیتا گفت:

    سلام من ۱۸ سالمه الان یه هفته میشه که تو ادرارم خون مشاهده میکنم..قبلا به پزشک مراجعه کردم و آزمایش گرفتن و گفتن که کاملا سالمی..ولی سوزش و تکرر و ادرار و خونریزی باعث میشه اذیت بشم و فکرم خراب بشه نمیتونم رو چیزی تمرکز کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم عفونت مجاری ادراری تناسلی دارید
      بیشترین احتمال عفونت قارچی ست
      و
      قطعا نیاز به درمان دارید
      حتمن به یک پزشک خوب مراجعه کنید

      متخصص زنان

  6. لیداحکیمان گفت:

    باسپاس فراوان
    مطالب کامل،بسیارمفید و ‌کاربردی بود.
    اگاهی کافی درمورد انواع سرطان واشنایی با علائم هریک،بسیارمهم است .هرساعت تاخیر درمراجعه به پزشک زمان زیادی محسوب میشودودرمان رابه تاخیرمیاندازد

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سپاس از همراهی شما دوست گرامی .

  7. نرگس گفت:

    سلام پدرشوهرم سرطان مثانه داشت جراحی کردن وپیوندمثانه انجام دادن و پروستات غددلنفاوی که درگیر بوده رو برداشتن ولی دوباره مثانه جدیدش درگیرشده کبدولگنشم درگیره آیاامیدی به سلامتی و درمانیش هست

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      متاسفانه متاستاز به اندام های حیاتی به سرعت پیشرفت می کند. امیدواریم روند بیماری کند شود.

  8. بافنده گفت:

    مقالات سرطان مثانه فوق عالی بود ازدست اندرکاران بسیار سپاسگذارم
    دکتر بافنده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سپاس از همراهی شما دکتر بافنده عزیز
      تندرست باشید

  9. فروغ گفت:

    ممنون از توضیحات کاملتون …سه هفته پیش بدون هیچ علائمی صرفا جهت چکاپ سالانه سونو دادم و توده در مثانه دیده شد از طریق سیستوسکوپی توده خارج شد جواب پاتولوژی نشان داد توده غیرتهاجمی بوده با گرید پایین ..‌ باید از دوهفته دیگه ب ث ژ درمانی رو شروع کنم … احتمال عود مجدد چقدر هست ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      با تغییر بالانس غذایی پروتیینی و مصرف مایعات و با بهبود عملکرد کلیوی ادراری
      احتمال بازگگشت بالا نیست
      تندرست باشید