فهرست مطالب
- اختلال هراس یا حمله پانیک چیست؟
- انواع حمله پانیک
- علائم اختلال هراس یا حمله پانیک چیست؟
- علت اختلال هراس یا حمله پانیک
- تشخیص پانیک یا وحشت زدگی
- آیا بیماری پانیک درمان قطعی دارد؟ (درمان اختلال هراس)
- عوارض بعد از حملات هراس و حمله پانیک کدامند؟
- چگونه می توان از بیماری پانیک پیشگیری کرد؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
حمله پانیک (اختلال هراس یا وحشت زدگی) یک اختلال اضطرابی است که با حملات هراس دائمی و غیر منتظره مشخص میشود. وحشت زدگی یک شکل ناگهانی از ترس شدید است که واکنشهای جسمانی شدیدی مانند لرزش بدن، افزایش ضربان قلب، گزگز دست و پا و تنگی نفس را (زمانی که فرد در استرس شدید قرار گرفته است یا زمانی که هیچ خطر جدی وجود ندارد) ایجاد میکند. اگر اختلال هراس مدیریت و درمان نشود، میتواند با ایجاد ناراحتی و آشفتگی، روی زندگی روزمره فرد تأثیر بگذارد. برای درمان اختلال وحشت زدگی میتوانید از سایت دکترتو مشاوره آنلاین یا نوبت ویزیت حضوری از دکتر روانشناس یا متخصص روانپزشکی دریافت کنید.
اختلال هراس یا حمله پانیک چیست؟
اختلال هراسی یا حمله پانیک (Panic Attack) موجی از حملات ناگهانی و شدید ترس، هراس و ناراحتی است که در عرض چند دقیقه به اوج میرسد. افراد مبتلا به اختلال هراس یا حملهی هراسی، با اضطراب شروع مجدد حملات هراس زندگی میکنند.
در حملات هراس که یکی از انواع اختلالات اضطرابی است، ممکن است نشانههای فیزیکی مانند افزایش ضربان قلب، مشکلات تنفسی و عرقکردن زیاد را تجربه کنید. طبق گزارش انجمن روانشناسی آمریکا از هر ۷۵ نفر ۱ نفر ممکن است حداقل یکبار حملات هراس را تجربه کند. اگرچه نشانههای این اختلال میتواند بسیار طاقفرسا و ترسناک باشند اما با مدیریت و درمان درست میتوان به بهبود علائم آن کمک کرد.
انواع حمله پانیک
حملات هراس را میتوان به چندین دستهی پانیک غیرمنتظره، هراس موقعیتی، پانیک پیشبینی شده و حملات هراس با علائم محدود طبقهبندی کرد:
- حملات هراس غیر منتظره: این حملات بدون هیچ محرک مشخصی رخ میدهند و میتوانند به صورت ناگهانی ایجاد شوند.
- اختلال هراس موقعیتی: در موقعیتهای خاص مانند سخنرانی عمومی یا مکانهای شلوغ ایجاد میشود.
- حملات هراس پیشبینی شده: زمانی رخ میدهد که فرد یک رویداد ترسناک مانند ارائه درسی در آینده را پیشبینی میکند.
- حملات هراس با علائم محدود: در مقایسه با حملات هراس کامل، علائم کم و خفیفتری را شامل میشود.
پانیک اتک در خواب (اختلال هراس شبانه)
حملات هراسی که در طول خواب رخ میدهد، حمله پانیک در خواب نام دارد. این اختلال میتواند فرد را به طور ناگهانی با علائمی مانند تپش قلب بالا و تنگی نفس از خواب بیدار کند. حمله پانیک در خواب معمولا ناراحتکننده است زیرا الگوهای خواب را بههم میریزد و ممکن است باعث ترس از رفتن به رختخواب و بیخوابی مزمن شود.
پانیک عصبی چیست؟
حمله پانیک عصبی یک دوره ناگهانی از ترس شدید است که وقتی هیچ خطر واقعی یا علت ظاهری وجود ندارد، واکنشهای فیزیکی شدیدی را ایجاد میکند. پانیک عصبی میتواند بسیار ترسناک باشد و هنگامی که رخ میدهد، ممکن است فرد مبتلا فکر کند در حال از دستدادن کنترل خود، بالا رفتن فشارخون، حمله قلبی یا در موارد شدید دچار علائم مرگ شده است.
بسیاری از مردم فقط یک یا دوبار در طول زندگی خود حملات پانیک عصبی را تجربه میکنند که معمولا بعد از برطرفشدن عامل استرسزا از بین میرود. حملات پانیک به خودی خود تهدید کننده زندگی نیست اما میتواند ترسناک باشند و روی کیفیت زندگی تاثیر منفی بگذارد.
علائم اختلال هراس یا حمله پانیک چیست؟
در طول حملات پانیک سطح آدرنالین افزایش مییابد. این اتفاق هوشیاری، انرژی و انقباضات بدنی را زیاد میکند که باعث آماده شدن بدن برای مبارزه یا دویدن میشود. این شرایط حمله پانیک را ایجاد میکند که علائم حمله پانیک در بیشتر افراد شامل احساس خفگی، حالت تهوع، عرق کردن و لرزش بدن هستند. بعد از اینکه حمله پانیک اتفاق افتاد و تحریک بدنی از بین رفت، فرد احساس خستگی یا درد شدید میکند.
سایر علائم شایع حمله پانیک عبارتاند از؛
- تنگی نفس
- سرگیجه
- سبکی سر
- تغییر در وضعیت ذهنی، از جمله احساس مسخ واقعیت (احساس عدم واقعیت) یا مسخ شخصیت (از خود جدا شدن)
- بیحسی یا سوزش دست و پا
- درد قفسه سینه یا احساس تنگی قفسه سینه
- ترس ازمرگ ناگهانی
حملات هراس معمولا باعث ایجاد ترس شدیدی میشوند که بدون هشدار قبلی و ناگهانی اتفاق میافتند. هر حمله معمولا ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد اما در موارد شدید، علائم ممکن است بیشتر از یک ساعت ادامه داشته باشند.
علت اختلال هراس یا حمله پانیک
هنوز علت حملهی هراسی بهخوبی درک نشده است اما تحقیقات نشان میدهند که پانیک ممکن است با ژنتیک فرد مرتبط باشد. این اختلال با قرار گرفتن در شرایط مهم و استرسزا مانند دوری از خانواده برای ادامه تحصیل یا کار و ازدواج یا به دنیا آمدن اولین فرزند هم رخ میدهد. معمولا بروز اختلال هراس و ترس در زنان بیشتر از مردان است.
تشخیص پانیک یا وحشت زدگی
بیشتر افرادی که برای اولین بار حمله هراس را تجربه میکنند، فکر میکنند دچار حمله قلبی شدند. در بخش اورژانس بیمارستان برای بررسی اینکه آیا علائم شما به علت حمله قلبی ایجاد شده یا خیر و برای بررسی عملکرد قلب، پزشک تستهای تشخیصی مانند آزمایش خون و نوار قلب (ECG) را درخواست میکند.
اگر هیچ علت خطرناک جسمانی وجود نداشته باشد، پزشک در مورد علائمتان از شما سوالاتی خواهد پرسید و معاینهی سلامت روان را انجام خواهد داد. امکان انجام تست تشخیص پانیک هم برای بیماران وجود دارد. قبل از تشخیص اختلال هراس یا حمله پانیک توسط پزشک، تمام بیماریهای دیگر پزشکی باید بررسی شوند.
آیا بیماری پانیک درمان قطعی دارد؟ (درمان اختلال هراس)
درمان حمله پانیک یا بیماری وحشت زدگی معمولا شامل رواندرمانی، دارو درمانی یا درمانهای تحریکی مغز است. در شیوه رواندرمانی، متخصص روانشناس یا روانپزشک معمولا از درمان شناختی رفتاری (CBT) یا مواجهه درمانی برای روبهرو شدن فرد با نگرانی و ترسهایش استفاده میکند.
درمان شناختی رفتاری (CBT) روی تغییر الگوهای فکری و رفتارهای مرتبط با حملات هراس با تکنیکهای آموزش تنفس عمیق و بازسازی تفکرات فرد تمرکز دارد. مواجهه درمانی نیز یکی دیگر از روشهای CBT است که به فرد کمک میکند تا با ترس خود روبهرو شود و بهتدریج آن را کاهش دهد.
دارو درمانی نیز از روشهای درمان سریع حملات پانیک است. داروهای مورد استفاده برای درمان حمله ی هراسی معمولا مهار کنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) که از داروهای ضد افسردگی هستند، داروهای ضد تشنج، آرامبخشها و مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIs) هستند.
علاوه بر این درمانها، کارهایی که میتوانید در خانه برای کاهش علائم حمله پانیک انجام دهید عبارتاند از؛
- داشتن یک برنامه منظم روزانه
- ورزش منظم
- خواب کافی
- دوری از مصرف محرکهایی مثل کافئین
عوارض بعد از حملات هراس و حمله پانیک کدامند؟
عوارض بعد از حمله پانیک شامل خستگی طولانی مدت، تنش عضلانی و افزایش اضطراب در مورد حملات آینده است. اگر این اختلال درمان نشود میتواند با افسردگی و مشکلات سوء مصرف مواد همراه شود. سایر عوارض رایج بعد از حمله پانیک عبارتاند از؛
- بیحالی یا خستگی
- خوابآلودگی
- درد عضلانی
- درد فک
- بالا بودن ضربان قلب
- لرزیدن
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- سرگیجه
- حالت تهوع یا درد معده
در حالی که بیشتر علائم فیزیکی حمله پانیک بعد از حدود ۲۰ دقیقه کاهش مییابند، برخی از علائم ممکن است برای مدت زیادی باقی بمانند. ممکن است فرد همچنان بترسد یا سینه و معده او درد بگیرد.
چگونه می توان از بیماری پانیک پیشگیری کرد؟
اقدامات پیشگیرانه برای اختلال هراس شامل حفظ یک سبک زندگی سالم با ورزش منظم و خواب کافی، مدیریت استرس و کمک گرفتن از دارو درمانی یا روان درمانی با مشاهده علائم حمله پانیک است. تشخیص بهموقع این بیماری میتواند از ایجاد اختلالات اضطرابی شدیدتر جلوگیری کند.
علائم | علت | درمان |
---|---|---|
تنگی نفس | ژنتیک | دارو درمانی |
سرگیجه | استرس شدید | درمان شناختی رفتاری |
سبکی سر | محیط پر تنش | تغییر سبک زندگی |
بیحسی یا سوزش دست و پا | دوری از حمایت عاطفی | ورزش منظم |
چند توصیه از تجربیات بیماران پانیک
تجربه هر فرد در مورد علائم حملات پانیک متفاوت است. برخی افراد مبتلا به این اختلال بهخوبی به درمان پاسخ میدهند اما برخی دیگر ممکن است در یک دوره زمانی هیچ نشانهای نداشته باشند و در زمانی دیگر دچار نشانههای بسیار شدید اختلال وحشت زدگی شوند.
کسانی که پانیک داشتند و خوب شدند معمولا مصرف منظم داروهای تجویزی پزشک را توصیه کردند. قطع مصرف دارو میتواند علائم پانیک را برگرداند. سایر تجربیات بیماران پانیک شامل دوری از افرادی که تفکرات منفی دارند (بهعنوان مثال در جمعهایی که احتمال بحث و درگیری شدید وجود دارد وارد نشوید)، بیکار نبودن در طول هفته برای کمتر فکر کردن به مسائل تلخ و انجام یوگا و مدیتیشن هستند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
حمله پانیک یا اختلال هراس یک نوع اختلال عصبی است که میتواند به صورت ناگهانی یا بعد از قرار گرفتن در یک محیط پرتنش و پر استرس اتفاق بیفتد. علت دقیق این بیماری مشخص نیست اما وراثت و محیط میتوانند در ایجاد آن نقش داشتهباشند. پانیک میتواند روی زندگی روزمره فرد تاثیر بگذارد به همین دلیل برای مدیریت و درمان آن حتما به فوق تخصص روانشناسی یا در صورت لزوم به متخصص روانپزشک مراجعه کنید. در سایت دکترتو علاوهبر دریافت نوبت ویزیت حضوری امکان مشورت با دکتر روانشناس آنلاین و دکتر روانپزشک آنلاین نیز برای شما وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقت بخیر . من یه سوالی داشتم
میخواستم بدونم وقتی پانیک اتفاق میوفته
فرد مورد نظر هوشیاری خودشو از دست میده؟
داداش من افتاده بود . بدنش میلرزید به مدت ۵ دیقه هوشیاری نداشت هر چی صداش میزدم
سلام
پانیک (حمله پانیک) معمولاً باعث احساس ترس و اضطراب شدید، تپش قلب، تعریق زیاد، مشکل در نفس کشیدن، و احساس اختلال در واقعیت میشود. در حملات پانیک، فرد هوشیاری خود را از دست نمیدهد و به طور معمول همچنان قادر به درک محیط اطراف است، اگرچه ممکن است دچار احساس ترس و بیقراری شدید شود.
با این حال، اگر فرد دچار از دست دادن هوشیاری و علائم مشابه آنچنان که توصیف کردهاید (مثل لرزش بدن و هوشیاری نداشتن به مدت طولانی) میشود، این ممکن است به علت مشکلی دیگر باشد و نه فقط حمله پانیک. این علائم میتوانند نشاندهنده اختلالات دیگر مانند تشنج، افت فشار خون یا مشکلات قلبی باشند.
پیشنهاد میکنم که برای بررسی دقیقتر و تشخیص درست، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت دقیق این اتفاقات مشخص شود.
متخصص روانپزشک
خوب بود
درود و مهر بر شما
تندرست باشید همراه عزیز دکترتو
سلام من وقتی که میخوابم احساس میکنم یه چیزی منو کنترل میکنه یعنی احساس لرز ، بی حسی و تنفس سریع اینا علائم منه . و اون موقع نمیتونم فریاد بزنم نه میتونم حرکت کنم .
حتی وقتی احساسی میشم (ترس،شاد) بی حس میشم و میفتم زمین بیهوش نمیشم فقط بیحس میشم طوری که کنترل خودم رو ازدست میدم .
اوایل فکر میکردم جن منو آزار میده حتی پیش دعا نویس هم رفتم تاثیر نداشت😂 .
بعد پیش چند پزشک خوب رفتم بازم هیچی نفهمیدن خیلی دورانه سختیه برام اگه میشه یه راهنماییم بکنید که این علائم ها مال چه بیماریه ، خواهش میکنم یه جواب بدین که بتونم طبق همون درمان بشم
سلام
بسیار متاسفم که این علائم را تجربه میکنید. آنچه که شما توصیف کردهاید، میتواند به عنوان اختلالات خواب یا اختلالات اضطرابی در نظر گرفته شود. یکی از علائم رایج در این زمینه، فلج خواب (Sleep Paralysis) است که معمولاً هنگام بیدار شدن از خواب یا به خواب رفتن رخ میدهد. در این حالت، فرد ممکن است احساس کند که نمیتواند حرکت کند یا صحبت کند و در عین حال دچار احساس ترس یا بیحسی میشود.
فلج خواب معمولاً به دلیل اختلالات خواب، اضطراب، یا کمبود خواب بروز میکند و ممکن است همراه با حس لرز یا تنفس سریع باشد. این اختلال معمولاً بیضرر است، اما میتواند بسیار ترسناک و آزاردهنده باشد.
از طرفی، این علائم میتواند به دلیل استرس شدید، اضطراب مزمن یا حتی اختلالات عصبی هم ایجاد شود. در هر صورت، توصیه میکنم که به یک پزشک متخصص خواب یا روانپزشک مراجعه کنید تا علائم دقیقتر بررسی شوند و درمان مناسب برای شما تجویز گردد.
متخصص روانپزشک
سلام منم همینطور ترس وتپش قلب ولرزش بدن
چندین بار پانیک رو تجربه کردم .و توضیحات شما هم کامل بود ممنون
من ب شخصه تجربه خودم رو میگم برا کسانی ک حمله پانیک براشون اتفاق میفته شاید کمکی براشون بشه تو لحظه .
نفس عمیق زیاد کشیدن .و حتی شده تو تاریکی رفتن و حتی من گوشم رو میگرفتم هیچ صدایی نشنوم و متمرکز میشدم ب جایی مثل وسط جنگل یا جایی زیبا ک خیلی کمک میکنه این حالت تمرکز گرفتن تو با چشم بسته
سلام آوای عزیز
ممنونم از راهنمای و کامنت خوب تان
تندرست باشد همیشه
با سلام، وقتتون بخیر. من دوماه پیش بعد از یه دورهی تنش زا و سخت به طور ناگهانی حس کردم وسط سینم سقوط میکنه و از شدت ترس شروع به گریه و لرزش کردم و حس میکردم میخوام بمیر:) وقتی رفتم بیمارستان نوارقلب گرفتن و مشکلی نبود. اما از اون موقع به بعد همش مشکل معده دارم و استرس و اضطراب شذید معده پیدا کردم. انگار حملهی عصبی بهم دست داده بود ک بعد از اون از ترس زیاد، اسید معدم بیشتر از همیشه ترشح مبشه و حالمو بد میکنه. و همین مسئله باعث شده گاهی به طرز عجیبی یه ضعف وحشتناک توی معدم حس کنم. وقتی ضربانمو میگیرم آروم و معمولیه. اما خودم از ترس حس میکنم قلبم میخواد بایسته. دیشبم یهو با وحشت از خواب بیدار شدم و تپش قلبم برای چند ثانیه شدیدا بالا رفت. حس میکنم بخاطر تنشهای روانی اینطوری شدم. چون قرص معده مصرف میکنم همه چیز خوبه، ولی اون استرس معده به محض اینکه بهش فکر میکنم برمیگرده، و تو کنترلش خیلی عاجزم. دلم نمیخواد دارو مصرف کنم ولی از شدت نشخوار ذهنی واقعا دارم افسرده میشم.
سلام
در این مواقع خودتان را راضی کنید برای دوره کوتاهی دارو مصرف کنید
برخی داروهای سبک به شما کمک می کند کمتر رنج بکشید و برای حل مسایل انرژی کمتری صرف کنید
با سلام در این قسمت خلاصه و مفید بیماری پانیک توضیح داده شده و خیلی مفید است ممنون من خیلی در موردش تحقیق و مطالعه کردم که خلاصه شده مطالب را اینجا دیدم . باتشکر
سلام
ممنونم از حسن نظر شما
واقعا آرزو میکنم که همیشه سلامت باشید
افرادی که پانیک دارند بسیار چیز بدی رو حس میکنند که بقیه شاید حتی متوجه هم نشن و اونو ساده بگیرن توضیحات شما بسیار عالی و پر بار بود تشکر بسیار ویژه ای دارم از هرکسی که زحمت این اطلاعات رو کشیدن
با سپاس یک بیمار پانیک❤️
سلام محمد متین عزیز
ممنونم از همراهی تان
تندرست باشید
باسلام.من دکترهای زیادی رفتم. هیچکدوم اینقدر جامع وکامل وشفاف توضیخات ارائه نکردند.
تشکر ازشما
سپاس از همراهی شما.