فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
اختلال نعوظ به معنای ناتوانی در بهدست آوردن یا نگهداشتن نعوظ پایدار در زمان رابطه جنسی است که ناتوانی جنسی نیز نامیده میشود. اگر اختلال عملکرد نعوظ در بعضی شرایط و برای مدت کوتاهی رخ دهد معمولا طبیعی است اما اگر طولانی مدت باشد یا فرد را دچار استرس یا کاهش اعتماد بهنفس کند، نیاز به درمان دارد. همچنین میتواند نشانهای از مشکلات عاطفی یا روانی باشد که لازم است توسط روان درمانگر بررسی شود. برای درمان مشکل نعوظ به متخصص اورولوژیست یا روانشناس (سکس تراپیست) مراجعه کنید. در سایت دکترتو علاوهبر دریافت نوبت ویزیت حضوری، امکان مشاوره آنلاین و تلفنی نیز برای شما فراهم شده است.
اختلال نعوظ چیست؟
اختلال نعوظ (ED) یک وضعیت شایع در مردان و یکی از انواع اختلالات جنسی است که باعث ناتوانی در بهدست آمدن یا حفظ نعوظ کافی برای عملکرد جنسی رضایتبخش میشود. این اتفاق میتواند به دلیل مشکلات روانی، جسمی و سبک زندگی ایجاد شود.
انواع دیگر اختلال عملکرد جنسی مردان که ممکن است با مشکل نعوظ ترکیب شوند یا علت ایجاد آن باشند شامل انزال زودرس، تاخیر در انزال یا نداشتن انزال و علاقهنداشتن به رابطهی جنسی هستند.
مکانیسم نعوظ
نعوظ در نتیجهی افزایش جریان خون به آلت تناسلی اتفاق میافتد. جریان خون معمولا با افکار جنسی یا تماس مستقیم با آلت تناسلی، افزایش مییابد. زمانی که یک مرد از نظر جنسی برانگیخته میشود، عضلات آلت تناسلی او شل میشوند. این شلشدن باعث افزایش جریان خون از طریق شریانهای آلت تناسلی میشود.
این خون در دو حفره در داخل آلت تناسلی به نام اجسام غاری (Corpus Cavernosum) تجمع مییابد. همان طور که حفرهها با خون پر میشوند، آلت تناسلی نیز سفت میشود. نعوظ زمانی پایان مییابد که ماهیچهها منقبض میشوند و خون انباشته شده در آلت تناسلی از طریق ورید آلت تناسلی خارج میشود.
اختلال عملکرد نعوظ به علت مشکل در هر مرحله از فرآیند نعوظ رخ میدهد. بهعنوان مثال، شریانهای آلت تناسلی ممکن است آسیب دیده باشند و نتوانند بهخوبی باز شوند و به خون اجازه عبور دهند.
علائم اختلال عملکرد نعوظ
مشکل در بهدست آوردن نعوظ کافی در زمان تحریک جنسی و ناتوانی در حفظ نعوظ از مهمترین نشانههای اختلال نعوظ هستند. اگر برای مدت طولانی دچار علائم زیر هستید، ممکن است مبتلا به اختلال عملکرد نعوظ باشید:
- اختلال در شروع نعوظ
- مشکل در حفظ نعوظ در طول فعالیتهای جنسی
- کاهش علاقه به رابطهی جنسی
اگر هر یک از این علائم را دارید، بهخصوص اگر بیشتر از ۲ ماه طول بکشد، باید با پزشک صحبت کنید. پزشک میتواند بیماری زمینهای عامل اختلال جنسی را تشخیص دهد و درمان کند.
علت اختلال نعوظ در مردان چیست؟
تحریک جنسی مردان یک فرایند پیچیده است که مواردی مانند عملکرد مغز، هورمونها، احساسات، عضلات و عروقخونی را درگیر میکند. اختلال عملکرد نعوظ میتواند ناشی از ایجاد مشکل در هر یک از این موارد باشد. علل احتمالی زیادی برای اختلال عملکرد نعوظ وجود دارد. شایع ترین علت اختلال نعوظ که شامل موارد زیر هستند:
- بیماریهای قلبی عروقی
- دیابت
- رگهای خونی مسدود شده (تصلب شرایین یا آترواسکلروز)
- چربی خون (کلسترول بالا)
- فشار خون بالا
- چاقی یا اضافه وزن
- افزایش سن
- بیماری پارکینسون
- مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس(MS)
- بیماری پیرونی (بیماری اکتسابی در آلت تناسلی مردانه است که به علت تشکیل بافت فیبروز (لیفی) در داخل آلت تناسلی مرد باعث انحراف و کوتاهی آن میشود)
- درمان سرطان پروستات یا بزرگشدن پروستات
- جراحی یا صدماتی که بر ناحیهی لگن یا نخاع تاثیر میگذارد
- انواع داروهای ضد افسردگی، آنتیهیستامین، مسکنها و ضد دردها یا داروهای بیماریهای پروستات
- استفاده از تنباکو
- سیگار کشیدن
- اعتیاد به الکل
- اختلالات خواب
- افسردگی
- استرس
- اضطراب
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اختلال عملکرد نعوظ میتواند تنها با یک یا چند مورد از این عوامل ایجاد شود. به همین دلیل مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان بیماریهای زمینهای مهم است.
تاثیر سن بر اختلال عملکرد نعوظ
شیوع اختلال نعوظ با افزایش سن، افزایش مییابد. ممکن است داشتن نعوظ در سن بالا دشوارتر باشد، اما به این معنی نیست که به اختلال عملکرد نعوظ مبتلا شدهاید. به طور کلی، هرچه از نظر روحی و جسمی سالمتر باشید عملکرد جنسی شما نیز بهتر خواهد بود و از عوارض اختلالات جنسی دورتر میشوید. شیوع اختلال عملکرد نعوظ بر اساس سن مردان به صورت زیر است:
- ۱۲ درصد در مردان کمتر از ۶۰ سال
- ۲۲ درصد در مردان ۶۰ تا ۷۰ سال
- ۳۰ درصد در مردان ۷۰ سال یا بالاتر
اختلال عملکرد نعوظ میتواند در میان مردان جوان نیز به دلیل مصرف سیگار و مواد مخدر یا دیابت رخ دهد. این موضوع نشان میدهد که انتخاب شیوهی زندگی سالم عامل مهمی برای جلوگیری از اختلال عملکرد نعوظ در مردان جوان است.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت niddk
The ultrasound can detect poor blood flow through your penis. The technician passes a handheld device lightly over your penis to measure blood flow.
ترجمه فارسی:
سونوگرافی میتواند جریان خون ضعیف را از طریق آلت تناسلی شما تشخیص دهد. تکنسین یک دستگاه دستی را بهآرامی از روی آلت تناسلی شما عبور میدهد تا جریان خون را اندازهگیری کند.
تشخیص اختلال عملکرد نعوظ
برای تشخیص اختلال نعوظ، پزشک متخصص سوالاتی را در مورد علائم و سابقهی پزشکی برای تعیین بیماری زمینهای میپرسدو بعد از بررسی فشار خون، بیضهها و آلت تناسلی را معاینه میکند. برای بررسی پروستات نیز ممکن است معاینهی رکتوم (مقعدی) نیاز باشد. علاوهبر این، ممکن است متخصص برای شما آزمایش خون یا ادرار و سونوگرافی هم تجویز کند.
تست نعوظ شبانه آلت تناسلی (تست NPT) نیز یکی دیگر از روشهای تشخیص این بیماری است. آزمون NPT با استفاده از دستگاهی که با باطری قابل حمل کار میکند، انجام میشود و زمان خواب روی ران بسته میشود. این دستگاه کیفیت نعوظ شبانه را ارزیابی میکند و دادهها را ذخیره میکند تا پزشک بتواند به آنها دسترسی پیدا کند.
پزشک میتواند از این دادهها برای درک بهتر عملکرد آلت تناسلی و اختلال عملکرد نعوظ استفاده کند. نعوظ شبانه در زمان خواب رخ میدهد و بخشی طبیعی از عملکرد آلت تناسلی سالم مرد است.
درمان اختلال نعوظ
درمان اختلال نعوظ به علت زمینهای آن بستگی دارد و ممکن است به درمان ترکیبی از جمله دارو درمانی، تغییر سبک زندگی یا رواندرمانی نیاز داشته باشد. ماساژ پروستات، طب سوزنی یا تمرینات کگل نیز از روشهای درمان عدم نعوظ در مردان هستند.
اگر دچار اختلال عملکرد نعوظ روانی هستید، ممکن است گفتار درمانی مفید باشد. گفتار درمانی میتواند در مدیریت سلامت روان به شما کمک کند. درمانگر مواردی مانند استرس یا اضطراب که از عوامل اصلی این مشکل هستند، احساسات و عواطف هنگام رابطهی جنسی یا درگیریهای ناخودآگاه شما را بررسی میکند و روش درمانی موثری را ارائه میدهد.
انواع اختلال نعوظ
مشکل در رسیدن به نعوظ در مردان به ۴ نوع مختلف تقسیم میشود: اختلال نعوظ عروقی، اختلال نعوظ نوروژنیک، اختلال نعوظ هورمونی و اختلال نعوظ روانی. علل ایجاد و روش درمان هر کدام نیز متفاوت است:
اختلال نعوظ عروقی | به دلیل اشکال در خونرسانی (باریک یا مسدود شدن شریانها) به آلت تناسلی مردانه اتفاق میافتد. درمان این شکل از نعوظ ضعیف شامل تغییر سبک زندگی و دارو درمانی یا گزینههای دیگری مانند دستگاه خلاء یا ایمپلنت آلت تناسلی است. |
اختلال نعوظ عصبی | اختلال نعوظ عصبی به دلیل مشکلات سیگنالهای عصبی اتفاق میافتد. آسیب نخاعی، اسکلروز چندگانه و دیابت از علل اصلی آن هستند. |
مشکل نعوظ هورمونی | اختلال نعوظ هورمونی بیشتر به دلیل عدم تعادل در هورمونهای جنسی، بهویژه کاهش سطح تستوسترون و افزایش سطح پرولاکتین اتفاق میافتد. این نوع ED بیشتر در مردان مسن دیده میشود و با درمانهای جایگزین هورمونی بهبود مییابد. |
اختلال نعوظ ذهنی | مشکل نعوظ ذهنی معمولا با عوامل روانشناختی مانند اضطراب، افسردگی، استرس و مسائل مربوط به رابطه جنسی مرتبط است و حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از کل موارد ED را تشکیل میدهد. برای درمان اختلال نعوظ روانی درمان شناختی رفتاری (CBT) و مشاوره موثر است. |
عوارض اختلال عملکرد نعوظ
ناراحتی عاطفی (احساس خجالت، عزت نفس پایین، اضطراب و افسردگی ) و افزایش تنش بین زن و مرد از مهمترین عوارض اختلال نعوظ هستند. سایر عوارض ناشی از اختلال نعوظ میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ناباروری
- نارضایتی جنسی در زندگی
- استرس یا اضطراب
- مشکلات در رابطه جنسی
آیا اختلال عملکرد نعوظ برگشت پذیر است؟
برگشتپذیری اختلال نعوظ تا حد زیادی به علت آن بستگی دارد. تغییرات ساده در سبک زندگی مانند بهبود رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی و مدیریت استرس مانع از برگشت مشکل نعوظ میشوند. با این حال ممکن است با قطع ناگهانی مصرف دارویی که پزشک تجویز کرده است مجدد دچار اختلال نعوظ شوید.
پیشگیری از اختلال عملکرد نعوظ
بهترین راه برای جلوگیری از اختلال عملکرد نعوظ، انتخاب شیوهی زندگی سالم و مدیریت بیماریهای زمینهای است. حتما برای معاینات منظم و انجام آزمایشهای غربالگری به پزشک مراجعه کنید. ورزش منظم و تحرک روزانه را فراموش نکنید. سایر موارد نیز عبارت است از:
- با دکتر متخصص درباره مدیریت دیابت، بیماری قلبی یا سایر بیماریهای مزمن صحبت کنید.
- سیگار کشیدن یا مصرف الکل و مواد مخدر را محدود کنید.
- روشهای مدیریت استرس را آموزش ببینید.
علت | علائم | درمان |
---|---|---|
بیماریهای قلبی عروقی | اختلال در شروع نعوظ | ورزش منظم |
دیابت | مشکل در حفظ نعوظ در طول فعالیتهای جنسی | حفظ فشار خون پایین |
رگهای خونی مسدود شده (تصلب شرایین یا آترواسکلروز) | کاهش علاقه به رابطهی جنسی | رعایت رژیم غذایی متعادل |
چربی خون (کلسترول بالا) | حفظ وزن مناسب |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اختلال نعوظ (ED) یک اختلال جنسی در مردان است که باعث ناتوانی جنسی، کاهش اعتماد بهنفس یا بیماری روحی میشود. علت این اتفاق میتواند عوارض دارویی، بیماری زمینهای، مشکلات هورمونی یا تروما باشد و شناخت عواملی که باعث عدم نعوظ کامل در مردان میشوند، میتواند به درمان درست آن کمک کند.
برای درمان مشکل نعوظ به متخصص اورولوژیست یا فوق تخصص روانشناسی مراجعه کنید. در سایت دکترتو علاوهبر دریافت نوبت ویزیت حضوری، امکان مشاوره با دکتر اورولوژی آنلاین و دکتر روانشناس آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام مشکل نعوذ دارم . میشه یک دکتر خوب ارولوژی معرفی کنید. چون من بالغ بر ۱۵ دکتر عوض کردم ولی جواب نگرفتم. همشون فقط بلدن . هورمن یا وینامین تجویز کنند . آزمایش هم فرستادن ولی هیچ مشکلی نبوده.در ضمن بعد از ترک مواد خوب بود … ولی کم کم مشکل به سراغم آمد. لطفا راهنماییم کن. با تشکر.
سلام
مشکل نعوظ میتواند دلایل متعددی داشته باشد، از جمله عوامل روانی مانند استرس، اضطراب یا افسردگی، مشکلات فیزیکی مثل مشکلات گردش خون، و حتی عوامل هورمونی. اگر آزمایشها نرمال بوده و بعد از ترک مواد بهبود موقتی داشتید، احتمالاً باید به جنبههای روانی مشکل توجه بیشتری شود. ممکن است اضطراب یا تجربههای قبلی شما در رابطه با مصرف مواد یا استرسهای مربوطه تأثیر داشته باشد. توصیه میکنم با یک روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید تا مشکلات احتمالی روانی را بررسی کرده و در کنار آن، یک متخصص اورولوژی برای ارزیابی دقیقتر از سلامت جسمی شما کمک کند. درمانهای ترکیبی شامل مشاوره و درمان دارویی ممکن است مؤثر واقع شوند.
از لینک زیر نوبت بگیرید:
متخصص اورولوژیست
من ۵۲ سالمه دیابت دارم دیابتم کنترل شده است. سیگار هم میکشم. متأسفانه دو ساله مشکل نعوظ دارم به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از آزمایش و معاینه قرص تادالافیل تجویز کردن . اوایل خوب بود اما الان با مصرف قرص سر درد میگیرم و دیگه اثر ابتدایی را برای رفع مشکلم ندارد. الان نمیدانم باید چکار کنم؟
باسلام مردی ۶۵ ساله هستم که گاهی با مشکل نعوظ مواجه می شوم دچار دیابت نوع ۲ می باشم لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
با توجه به اینکه شما دچار دیابت نوع ۲ هستید، یکی از عوارض شایع این بیماری میتواند مشکلات نعوظ باشد. دیابت میتواند باعث آسیب به عروق خونی و اعصاب شود که در نهایت میتواند بر عملکرد جنسی تأثیر بگذارد. پیشنهاد میشود با پزشک خود مشورت کنید تا درمانهای مناسب مانند داروهای کمکی (مثل سیلدنافیل)، تغییرات سبک زندگی، کنترل قند خون و درمانهای دیگر را دریافت کنید. درمان مناسب میتواند به بهبود وضعیت شما کمک کند.
متخصص اورولوژیست
سلام من کمی مشکل نعوظ دارم ولی مشکل اصلی بیشتر از یک بار نمیتونم رابطه داشته باشم برا بار دوم مشکل نعوظ دارم باید چند ساعتی از رابطه گذشته باشه(دوسالی هست مشکل استرس و اضطراب دارم ۱۵ سال میشه واریکوسل خفیف دارم)ک مشکلی در بچه دار شدن نداره علتش چی میتونه باشه
سلام
مشکل شما ممکن است به دلیل ترکیبی از استرس، اضطراب، و واریکوسل خفیف باشد. استرس و اضطراب میتوانند تأثیر زیادی بر عملکرد جنسی بگذارند و باعث مشکل در حفظ نعوظ و کاهش توانایی برای برقراری رابطه دوباره شوند. همچنین، واریکوسل ممکن است در برخی موارد باعث مشکلات جنسی شود، اگرچه به نظر نمیرسد که تأثیر زیادی بر توانایی شما در بچهدار شدن داشته باشد. برای بهبود وضعیت، مشاوره با پزشک اورولوژیست و درمان مشکلات استرس و اضطراب میتواند مفید باشد. درمانهای دارویی و روشهای روانشناختی ممکن است به شما کمک کنند تا مشکلات نعوظ و اضطراب را مدیریت کنید.
متخصص اورولوژیست
سلام من خیلی کم مشکل نعوظ دارم ولی مشکل اصلیم فقط یک بار میتونم رابطه داشته باشم بار دوم مشکل نعوظ ۱۰۰٪دارم تا دو سه ساعت این مشکل رو دارم(دوسالی میشه مشکل استرس اضطراب دارم و ۱۵ساله واریکوسل خفیف دارم)