ویتامین b12 چیست و در چه صورت مکمل آن را مصرف کنیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

ویتامین B12 یکی از ویتامین‌های ضوروی برای بدن است که در لبنیات، گوشت و ماهی فراوان است. کمبود شدید این ویتامین منجر به افسردگی، پارانویا، هذیان و کم خونی می‌شود. مکمل ویتامین B12 به صورت قرص، آمپول و اسپری بینی در دسترس است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

مکمل ویتامین b12

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید

لب

ویتامین b12 (کوبالامین) نقش اساسی در تشکیل گلبول‌های قرمز، متابولیسم سلولی، عملکرد عصبی و تولید DNA دارد. منابع غذایی ویتامین ب۱۲ شامل مرغ، گوشت، ماهی و محصولات لبنی است. ویتامین B12 نیز به برخی غذاها مانند غلات صبحانه غنی شده اضافه می‌شود و به عنوان مکمل خوراکی نیز موجود است. تزریق ویتامین B12 یا اسپری بینی اشکال دیگری از مکمل‌های ویتامین ب۱۲ هستند که ممکن است برای درمان کمبود این ویتامین تجویز شوند.  

کمبود ویتامین b12 به طور کلی رایج نیست، با این حال، افرادی که از رژیم گیاهخواری یا وگان پیروی می‌کنند ممکن است مستعد کمبود باشند زیرا غذاهای گیاهی حاوی ویتامین B-12  نیستند. اگر از گوشت و لبنیات در رژیم خود به اندازه کافی استفاده نمی‌کنید، باید با یک متخصص تغذیه مشاوره کنید. همچنین مشاوره با یک داروساز به شما در تعیین اینکه مکمل ویتامین ب۱۲ برای شما خوب است یا خیر، کمک شایانی می‌کند.

دکترتو مجهز به سیستم مشاوره تلفنی است و شما می‌توانید از بخش مشاوره تلفنی و مشاوره دارویی با بهترین متخصص تغذیه و داروساز کنید. همچنین در صورت نیاز می‌توانید از بخش نوبت مطب، وقت ملاقات تنظیم کنید.

نحوه مصرف قرص ویتامین b12

سیانوکوبالامین یک نوع تجویزی و بدون نسخه از ویتامین B12 است که برای پیشگیری و درمان سطوح پایین ویتامین b12 خون استفاده می‌شود. اکثر مردم ویتامین b12 کافی را از رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند اما اگر این ویتامین به خوبی دریافت نشود ممکن است باعث کم خونی، مشکلات روده و معده، و آسیب دائمی عصبی شود.

این دارو را باید به صورت خوراکی و با یک لیوان آب مصرف کنید. دستورالعمل‌های روی بسته یا برچسب نسخه را دنبال کنید. اگر قرص این دارو را مصرف می‌کنید، آن را نجوید، برش ندهید یا خرد نکنید. اگر از محلول ویتامین استفاده می‌کنید، از قاشق یا قطره چکان مشخص شده برای اندازه گیری هر دوز استفاده کنید. قاشق‌های خانگی برای اندازه‌گیری دقیق نیستند. بهترین زمان مصرف ویتامین ب۱۲ همراه با غذاست. مصرف آن همراه با غذا به جذب سریع‌تر کمک می‌کند.

برای اثربخشی دارو باید آن را در فواصل معین مصرف کنید و به هیچ عنوان بیشتر از دفعات تعیین شده مصرف ننمایید. در صورت مصرف بیش از حد دارو و مشاهده علائم مشکوک باید به سرعت به اورژانس مراجعه کنید. به هیچ عنوان داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع مکمل‌ها و قرصهای ویتامین B12 نحوه مصرف آنها، تداخلات دارویی و غیره پیشنهاد ما این است که با استفاده از سرویس مشاوره دارویی دکترتو با دکتر داروساز مشورت کنید.

نحوه مصرف آمپول و قرص ویتامین b12 چجوریه؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

موارد مصرف قرص B12

از این دارو برای کمک به درمان بیماری‌های متعددی استفاده می‌شود. در ادامه این بیماری‌ها را بررسی خواهیم کرد.پ

۱. درمان بیماری ایمرسلوند-گراسبک با مکمل ویتامین B12

بیماری ایمرسلوند-گراسبک یک بیماری ارثی نادر که با کمبود ویتامین B12 مشخص می‌شود. تزریق ویتامین B12 به صورت تزریقی به مدت ۱۰ روز و سپس تزریق ماهانه برای درمان این بیماری موثر است.

۲. مسمومیت با سیانید

تجویز هیدروکسوکوبالامین (سیانوتیک)، شکل طبیعی ویتامین b12 ، به عنوان یک تزریق احتمالاً برای درمان مسمومیت با سیانید موثر است. این دارو برای درمان مسمومیت با سیانید، توسط سازمان غذا و داروی جهانی تایید شده است. توجه داشته باشید، دارو حتما باید توسط یک دکتر عمومی تجویز شود.

۳. آفت دهان

آ‌فت دهان یک بیماری التهابی است که باعث تاول روی زبان و داخل دهان می‌شود. به نظر می‌رسد استفاده از پماد حاوی ویتامین B12 یا مصرف ویتامین b12 زیر زبان به کاهش علائم آفت کمک می‌کند.

مصرف ویتامین ب12 برای درمان آفت دهانی
مصرف ویتامین ب۱۲ می‌تواند به درمان آفت دهان کمک کند.

۴. سطح بالای هموسیستئین در خون (هیپرهموسیستئینمی)

مصرف خوراکی ویتامین B12، همراه با اسید فولیک و گاهی اوقات ویتامین B6، می‌تواند سطح هموسیستئین خون را کاهش دهد و از عوارض ناشی از این اختلال جلوگیری کند.

۵. درد عصبی ناشی از زونا

تزریق ویتامین B12 به شکل متیل کوبالامین زیر پوست شش بار در هفته به مدت حداکثر ۴ هفته، درد افراد مبتلا به آسیب عصبی ناشی از زونا را کاهش می‌دهد. توجه داشته باشید این دارو را نباید سرخود مصرف کنید، قبل از هر کاری با یک دکتر عمومی یا دکتر داروساز مشاوره کنید.

۶. درمان آلزایمر با مکمل ویتامین b12

بسیاری از افراد معتقدند که مصرف ب۱۲ می‌تواند آلزایمر و یا مشکلات حافظه را در افراد مسن، کاهش دهد. برخی مطالعات نشان می‌دهد که مصرف ب۱۲ نمی‌تواند تاثیر زیادی در درمان این بیماری داشته باشد. اما مصرف به اندازه آن ضرری ندارد و ممکن است کمک کننده باشد.

۷. آب مروارید

آب مروارید یک اختلال شایع است که زنان را بیشتر از مردان به خود درگیر می‌کند. بسیاری از افراد فکر می‌کنند ویتامین ب۱۲ می‌تواند آب مروارید را درمان کند. مکمل ویتامین b12 نه تنها تاثیری بر این بیماری ندارد، حتی ممکن است باعث تشدید آن شود.

۸. تاثیر بر اختلالات خواب و بیداری

ویتامین ب۱۲ در سنتز و متابولیسم سروتونین، یک ماده شیمیایی مسئول تنظیم خلق و خو، نقش حیاتی دارد. با بهبود خلق و خو ممکن است اختلالات خواب شما برطرف شوند.

علاوه بر بهبود خواب، ویتامین ب۱۲ می‌تواند بر درمان افسردگی شما نیز موثر باشد.

مصرف ویتامین b12 برای پوکی استخوان
کمبود ویتامین ب۱۲ باعث پوکی استخوان می‌شود.

۹. درمان پوکی استخوان با ویتامین b12

حفظ سطح کافی ویتامین B12 ممکن است از سلامت استخوان شما حمایت کند. یک مطالعه روی بیش از ۲۵۰۰ بزرگسال نشان داد که افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 نیز تراکم استخوانی کمتر از حد طبیعی داشتند.

استخوان‌هایی که تراکم مواد معدنی آنها کاهش یافته است می‌توانند در طول زمان ظریف و شکننده شوند و منجر به افزایش خطر پوکی استخوان شوند.

توجه داشته باشید که مصرف ویتامین ب۱۲ نمی‌تواند به تنهایی از پوکی استخوان جلوگیری کند و شما با افزایش سن باید از انواع مولتی ویتامین‌ مختلفی برای جلوگیری از این عارضه استفاده کنید.

۱۰. ویتامین ب۱۲ برای بیماری های قلبی و عروقی

محققان قبلا معتقد بودند که ویتامین B-12، هنگامی که با اسید فولیک (ویتامین B-9) و ویتامین B-6 ترکیب شود، ممکن است با کاهش سطح یک اسید آمینه در خون (هموسیستئین) از بیماری‌های قلب و عروق خونی جلوگیری کند. با این حال، مطالعات نشان می‌دهد که ترکیب این ویتامین‌ها نمی‌تواند خطر یا شدت بیماری‌های قلبی عروقی و سکته را کاهش دهد.

همانطور که متوجه شدید، در رابطه با مصرف مکمل‌های ویتامین B12 باورهای غلط زیادی وجود دارد. به همین دلیل شما بدون توصیه متخصص تغذیه یا دکتر عمومی نباید از این دارو مصرف کنید.

آیا شما هم علائم کم خونی را دارید؟ برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیر.

دوز مصرفی مکمل ویتامین b12

تعیین دقیق دوز مصرفی ویتامین B12 به عهده متخصص عمومی یا دکتر تغذیه شما است، اما به طور کلی دوز معمول مصرف به شرح زیر است.

۱. دوز مصرفی ب۱۲ برای بزرگسالان

  • ۱۰۰ میکروگرم در روز
  • ۲۵۰ میکروگرم در روز
  • ۵۰۰ میکروگرم در روز
  • ۱۰۰۰ میکروگرم در روز

۲. دوز مصرفی ب۱۲ برای کودکان

  • ۱۰۰ میکروگرم در روز
  • ۲۵۰ میکروگرم در روز
  • دوزهای بالاتر باید توسط پزشک تجویز شود.

۳. دوز مصرفی B12 برای زنان باردار

زنان در دوران بارداری به مکمل‌های ضروری متعددی نیاز دارند که ویتامین ب۱۲ یکی از آن‌ها است. سطوح پایین این ویتامین در مادر با نقایص مادرزادی در نوزادان مرتبط است. علاوه بر این، یک بررسی سیستماتیک بزرگ نشان داد که کمبود B12 با خطر بیشتر تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد در نوزادان همراه است. بنابراین، مقدار طبیعی ویتامین ب۱۲ مورد نیاز مادران باردار ۲.۶ میکروگرم در روز است که می‌توانند آن را از رژیم غذایی دریافت کنند یا مکمل قرص b12 را باید مصرف کنند. مقدار دوز مکمل این دارو باید توسط پزشک تعیین شود.

مصرف ویتامین b12 در بارداری
ویتامین b12 یکی از مکمل‌های ضروری در دوران بارداری است.

۴. دوز مصرفی ویتامین ب۱۲ در افراد مبتلا به کم خونی خطرناک

دوز کودکان و بزرگسالان مبتلا به کم خونی خطرناک با یکدیگر متفاوت است.

بزرگسالان

  • توصیه سازنده: ۱۰۰ میکروگرم به صورت عضلانی یا زیر پوستی یک بار در روز به مدت ۶-۷ روز، سپس یک روز در میان برای ۷ دوز. مکمل ویتامین ب۱۲ برای این بیماری بیشتر به صورت تزریقی تجویز می‌شود.
  • اسپری بینی: ۵۰۰ میکروگرم (۱ اسپری در ۱ سوراخ بینی ) در هفته. اگر بیمار غذای گرم مصرف می‌کند، اسپری باید ۱ ساعت قبل یا بعد از غذا مصرف شود.

اطفال

۵۰-۳۰ میکروگرم به صورت عضلانی یا زیر پوستی یک بار در روز به مدت ۲ هفته یا بیشتر. این دارو باید تا زمانی که به دوز کلی ۱۰۰۰ میکروگرم تا ۵۰۰۰ میکروگرم برسد، مصرف شود.  

توجه داشته باشید به هیچ وجه بدون مشاوره با یک داروساز از این دارو مصرف نکنید. در ادامه عوارض مصرف اشتباه این دارو را بررسی خواهیم کرد.

میزان روزانه ویتامین B12 مورد نیاز بدن چقدر است؟

اگر قصد تامین این ویتامین را از طریق رژیم غذایی دارید، باید حد معمول مصرف ب۱۲ را بدانید. به طور کلی هر فرد با توجه به شرایط و سن خود باید به صورت زیر ویتامین b12 را مصرف کند.

  • نوزادان ۰-۶ ماه: ۰.۴ میکروگرم در روز
  • نوزادان ۷-۱۲ ماه: ۰.۵ میکروگرم در روز
  • خردسالان ۱-۳ سال: ۰.۹ میکروگرم در روز
  • کودکان ۴-۸ سال: ۱.۲ میکروگرم در روز
  • کودکان ۹-۱۳ سال: ۱.۸ میکروگرم در روز
  • نوجوانان بالای ۱۴ سال: ۲.۴ میکروگرم در روز
  • بزرگسالان بالای ۱۹ سال: ۲.۴ میکروگرم در روز
  • زنان باردار: ۲.۶ میکروگرم در روز
  • زنان شیرده: ۲.۸ میکروگرم در روز.
مقدار ویتامین B12 مورد نیاز بدن
هر فرد بسته به سن، جنسیت، وضعیت سلامتی یا شرایط خاصی که دارد به مقدار مشخصی از ویتامین ب ۱۲ نیاز دارد.

عوارض جانبی قرص b12

عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:

  • درد مفاصل
  • سرگیجه
  • سردرد
  • علائم سرماخوردگی
  • واکنش آلرژیک شدید
  • تورم پوست
  • نارسایی احتقانی قلب
  • بیماری عروق محیطی
  • وجود مایع در ریه‌ها
  • اسهال
  • سوء هاضمه
  • گلبول‌های قرمز اضافی
  • گلو درد
  • بینی گرفته
  • التهاب زبان
  • بی حسی
  • خارش
  • تورم
  • گرفتگی عضلات
  • سطح پایین پتاسیم خون
  • ضربان قلب نامنظم.

این مقاله حاوی تمامی عوارض جانبی احتمالی نیست. برای اطلاع از عوارض بیشتر با دکتر داروساز مشاوره کنید.

عوارض جانبی مکمل ویتامین ب12
سرگیجه می‌تواند یکی از عوارض جانبی مصرف مکمل ویتامین b12 باشد.

هشدارها و موارد منع مصرف قرص ب۱۲

ویتامین B12 می‌تواند برخی از مشکلات سلامتی جدی ایجاد کند. این خطر ممکن است برای گروه های خاصی حتی بیشتر باشد. در ادامه برخی از این خطرات را بررسی خواهیم کرد.

۱. خطر سطوح پایین پتاسیم و تعداد پلاکت بالا

استفاده از دوزهای بالای ویتامین B12 برای درمان کم خونی می‌تواند منجر به سطوح پایین پتاسیم و یا تعداد پلاکت بالا در خون شود. سطوح پایین پتاسیم شدید می‌تواند باعث مشکلات قلبی تهدید کننده زندگی شود و تعداد بالای پلاکت‌ها می‌تواند منجر به مشکلات لخته شدن بیش از حد خون شود. پزشک شما ممکن است به طور منظم در طول درمان، آزمایش خون شما را برای نظارت بر این عارضه جانبی بررسی کند.

۲. کم خونی به دلیل سطوح پایین اسید فولیک

کم خونی می‌تواند به دلایل مختلف از جمله سطوح پایین اسید فولیک ایجاد شود. ویتامین b12 می‌تواند تشخیص کم خونی ناشی از سطوح پایین اسید فولیک را دشوار کند. این ویتامین جایگزینی برای اسید فولیک نیست. به همین دلیل مصرف آن نمی‌تواند مشکل کم خونی شما را جبران کند و ممکن است همچنان شما کم خون باقی بمانید.

۳. خطر آسیب عصبی چشم

اگر به بیماری لبر، یک بیماری نادر اعصاب چشم مبتلا هستید، مصرف ویتامین B12 (سیانوکوبالامین) می‌تواند منجر به آسیب شدید چشم شود. قبل از شروع مصرف ویتامین b12 یا هر مکمل ویتامین B کمپلکس با پزشک خود صحبت کنید.

موارد احتیاط مصرف ویتامین b12
افراد مبتلا به مشکلات چشمی نباید از قرص ویتامین ب۱۲ استفاده کنند.

۴. سرطان‌های مغز استخوان و خون

سطوح پایین ویتامین B12 می‌تواند علائم پلی سیتمی ورا، یک سرطان نادر مغز استخوان که منجر به تولید بیش از حد گلبول‌های قرمز خون می‌شود را پنهان کند. مصرف ویتامین ب۱۲ می‌تواند علائم پلی سیتمی ورا را آشکار کند. اگر علائمی مانند خارش بعد از حمام یا دوش آب گرم، مشکلات عصبی یا احساس سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها، یا احساس پری یا نفخ در سمت چپ شکم خود را تجربه کردید، به متخصص عمومی مراجعه کنید.

۵. سندرم گسپینگ در نوزادان نارس

فرم تزریقی ویتامین B12 حاوی بنزیل الکل، یک نگهدارنده رایج است. بنزیل الکل می‌تواند برای نوزادان نارس بسیار خطرناک باشد. اگر در مورد ایمنی این دارو سوالی دارید با یک دکتر داروساز تماس بگیرید.

۶. سطوح بالای آلومینیوم

نوع تزریقی ویتامین B12 حاوی مقادیر کمی آلومینیوم است. مشکلات کلیوی می‌تواند باعث تجمع آلومینیوم در بدن شود که می‌تواند منجر به مشکلاتی در مغز و استخوان شود. نوزادان نارس نیز ممکن است این مشکل را داشته باشند زیرا کلیه‌های آنها در سنین پایین به خوبی کار نمی‌کند و همچنین ممکن است مقداری آلومینیوم از سایر تزریقات الکترولیت دریافت کنند. اگر شما یا فرزندتان عملکرد کلیه ضعیفی دارید، پزشک باید این عارضه جانبی را تحت نظر داشته باشد.

۷. واکنش آلرژیک شدید

به ندرت، تزریق ویتامین B12 می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک شدید و حتی مرگ شود. اگر هرگز هیچ شکلی از B12 مصرف نکرده‌اید، پزشک ممکن است مقدار کمی از دارو را زیر پوست شما تزریق کند تا مطمئن شود که با دوز کامل تزریق ویتامین B12 یا اسپری بینی، واکنش آلرژیک نشان نمی‌دهید.

عوارض جانبی مصرف مکمل ب12
تاول‌های پوستی از عوارض قرص ویتامین ب۱۲ به شمار می‌آیند.

تداخلات دارویی قرص b12

مصرف سیانوکوبالامین معمولاً همراه با سایر داروها از جمله مسکن‌ها بی خطر است. برخی از داروها ممکن است میزان سیانوکوبالامین جذب شده از قر‌ ها یا غذایی که می‌خورید را کاهش دهند. این معمولاً تأثیر قابل توجهی نخواهد داشت. با این حال، طبق گفته NHS، ویتامین ب۱۲ می‌تواند با داروهای زیر تداخل داشته باشد:

  • متفورمین برای دیابت
  • آنتی اسیدها مانند گاویسکون
  • مسدود کننده های H2 مانند رانیتیدین، سایمتیدین، فاموتیدین، نیزاتیدین
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs) مانند لانزوپرازول، امپرازول، پنتوپرازول یا رابپرازول
  • آنتی بیوتیک‌هایی مانند کلرامفنیکل و نئومایسین
  • داروهای ضد بارداری خوراکی مانند قرص‌های ترکیبی

درخصوص مصرف داروهای تقویتی مانند آمپول تقویتی نوروبیون با پزشک متخصص مشورت کنید.

شرایط بهینه نگهداری قرص‌های ب۱۲ چیست؟

شما باید مکمل‌های b12 را در دمای اتاق (۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد) و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید. این دارو نباید در معرض نور و گرما قرار گیرد.

ا‌گر یک دوز قرص ب۱۲ را فراموش کردم، باید چه کار کنم؟

اگر یک نوبت را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید. از مصرف دو دوز در یک زمان خودداری کنید.

برای رفع کمبود ویتامین ب ۱۲ چه غذاهایی بخورم؟

تعیین رژیم غذایی متناسب با شما به عهده متخصص تغذیه است، اما به طور کلی شما می‌توانید ویتامین b12 را از غذاهای زیر تامین کنید:

  • جگر و کلیه بره، گاو و گوساله
  • ماهی ساردین
  • گوشت گاو
  • غلات
  • ماهی تن
  • ماهی قزل آلا
  • شیر و لبنیات
  • تخم مرغ

چه زمانی در رابطه با ویتامین ب۱۲ باید به متخصص مراجعه کنیم؟

همانطور که گفتیم، این دارو همراه با مزایایی خود می‌تواند عوارضی را نیز به دنبال داشته باشد. در صورت داشتن سردرد بعد از مصرف دارو، ضعف، آبریزش بینی، حالت تهوع و التهاب زبان، باید به سرعت به یک دکتر عمومی مراجعه کنید.

ویتامین ب۱۲ معمولا توسط متخصص تغذیه برای پیشگیری از کم خونی ناشی از برخی رژیم‌های تغذیه تجویز می‌شود. ناگفته نماند، اگر قصد مصرف ویتامین ب۱۲ را به صورت خود محور دارید، مشاوره با داروساز شما را از تمامی جوانب این دارو آگاه می‌سازد.

شما می‌توانید از طریق دکترتو با تمامی متخصصان گفته شده ارتباط تلفنی برقرار کنید و در صورت نیاز وقت مطب رزرو کنید.

Vitamin-B12-6
ویتامین ب۱۲ باید تحت نظر متخصص داخلی مصرف شود.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

ویتامین B12 یک ماده مغذی است که نقش‌های اساسی بسیاری در بدن شما ایفا می‌کند. اکثر مردم این ویتامین را تنها از طریق رژیم غذایی تامین می‌کنند، اما افراد مسن، افرادی که رژیم‌های سخت گیاهی دارند و آنهایی که اختلالات گوارشی دارند ممکن است از مکمل‌ها بهره ببرند، اگرچه دوزها بر اساس نیازهای فردی متفاوت است.

دکتر عمومی، دکتر داروساز یا دکتر تغذیه، کسانی هستند که می‌توانند مقدار ویتامین ب۱۲ مورد نیاز شما را تشخیص دهند. بدون مشورت با متخصصین مذکور، به هیچ عنوان از مکمل‌های ویتامین b12 استفاده نکنید. در دکترتو می‌توانید به راحتی با پزشک مورد نظر خود به صورت اینترنتی یا نلفنی مشورت کنید و برای مشاوره حضوری نوبت بگیرید. همچنین با استفاده از سرویس مشاوره دارویی دکترتو در سریع‌ترین زمان می‌توانید با دکتر داروساز در مورد این دارو و مکمل صحبت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

ویتامین B12 را می‌توان در هر زمانی از روز مصرف کرد، بنابراین برنامه‌ریزی کنید که آن را هر زمان که به خاطر سپردن آسان‌تر است، مصرف کنید.

سطح ویتامین B12 شما پس از مصرف دوز این دارو به سرعت بالا می‌رود، به خصوص اگر آن را به صورت اسپری بینی یا تزریقی مصرف کنید، اما مقدار زیادی از آن از طریق کلیه‌ها و ادرار از بدن خارج می‌شود. چند هفته طول می کشد تا اثر کامل ویتامین B12 مشخص شود.

مطالعه خاصی وجود ندارد که نشان دهد ویتامین ب12 باعث افزایش وزن می‌شود.

 

 

بسته به دوز و شرکت تولید کننده این مکمل، قیمت‌ها از 30 تا 70 هزار تومان متغیر هستند.

ویتامین B12 در رشد سلول‌های خونی سالم، سلول‌های عصبی و پروتئین‌ها در بدن ضروری است. این ویتامین همچنین به متابولیسم چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها کمک می‌کند. بنابراین این دارو برای حفظ سلامت کلی بدن بسیار ضروری است.

مکمل‌های ویتامین ب12 برای درمان شرایط و اختلالات متعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال:
۱. رفع کم خونی
۲. جلوگیری از نقایص مادرزادی
۳. جلوگیری از پوکی استخوان
۴. کاهش احتمال ابتلا به دژنراسیون ماکولا (یک بیماری چشمی که بینایی مرکزی را دچار مشکل می‌کند)
۵.بهبود خلق و خو و رفع افسردگی
۶. بهبود مشکلات خواب
۷. افزایش انرژی
۸. کاهش درد عصبی ناشی از زونا
۹. کاهش علائم ناشی از آفت دهان.

۱. کمبود انرژی
۲. خستگی مفرط
۳. سوزن سوزن شدن دست و پا
۴. قرمزی و درد در زبان
۵. زخم در دهان
۶. اختلالات بینایی
۷. مشکلات روانی مانند افسردگی
۸. ضعف عضلانی.
در نظر داشته باشید ممکن است علائم کمبود ویتامین ب12 با علائم کمبود دیگر ویتامین‌ها یکسان باشد. توصیه می‌شود برای اطلاعات بیشتر مطلب علائم کمبود ویتامین را مطالعه نمایید.

کمبود شدید ویتامین B12 می‌تواند منجر به افسردگی عمیق، پارانویا و هذیان، از دست دادن حافظه، بی‌اختیاری، از دست دادن کنترل و کم خونی شدید شود. برخی از این موارد حتی می‌توانند تهدید کننده زندگی باشند. بنابراین کمبود این ویتامین بسیار خطرناک است.

منابع غذایی بهترین راه تامین ویتامین b12 هستند. اگر از رژیم غذایی وگان استفاده می‌کنید، برای تامین این ویتامین مهم باید از قرص یا اسپری ویتامین ب12 استفاده کنید.

ویتامین B12 را می‌توان به صورت خوراکی، اسپری بینی یا تزریقی مصرف کرد. فرم‌های خوراکی معمولا ارزان هستند و بدون نسخه در دسترس هستند، اما اگر شرایط شما جدی‌تر باشد، ممکن است به اندازه کافی جذب نشوند. افرادی که سطح ویتامین B12 بسیار پایینی دارند معمولاً نیاز به تزریق ویتامین B12 دارند. بنابراین هر یک از فرم‌های این مکمل در شرایط خاصی مفید هستند.

۱. سالمندان
۲. افراد مبتلا به اختلالات گوارشی، مانند بیماری کرون یا بیماری سلیاک
۳. کسانی که جراحی‌های گوارشی مانند جراحی چاقی یا جراحی برداشتن روده داشته‌اند.
۴. افرادی که رژیم غذایی سخت گیاهخواری دارند
۵. کسانی که برای کنترل قند خون متفورمین مصرف می‌کنند
۶. کسانی که برای سوزش سر دل مزمن از مهارکننده های پمپ پروتون استفاده می‌کنند.

B12 با تبدیل غذایی که می‌خوریم به قند و سایر انواع سوخت بدن، عمل می‌کند. با این کار قند و دیگر مواد به چربی اشباع تبدیل نخواهند شد و به صورت روزانه مصرف خواهند شد. B12 اغلب با کاهش وزن همراه است زیرا توانایی آن در افزایش متابولیسم و ​​تامین انرژی پایدار است. البته باید در نظر داشته باشید برای عملکرد درست این دارو در کاهش وزن باید به طور مداوم ورزش کنید.

جواب کوتاه این سوال “بله” است. کمبود این ویتامین در کودکان می‌تواند باعث کوتاهی قد، وزن کم و مشکلات عصبی شود.

مطالعات دقیقی در رابطه با این موضوع وجود ندارد، اما محققان معتقدند که مصرف این دارو می‌تواند عملکرد ویروس را کاهش دهد و از این طریق در درمان موثر باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.7از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
آیلین قشلاقی رحیمی هستم کارشناس سئو و تولید محتوا. دکترتو جاییه که بهم فرصت میده درباره علمی که عاشقشم تحقیق کنم و نتایج تحقیقمو با مردم به اشتراک بذارم تا سطح آگاهی اجتماعی درمورد دنیای پزشکی ارتقا پیدا کنه.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره ویتامین b12

  1. رضا گفت:

    عرض ادب
    شنیدم ویتامین B12 برای گودی زیر چشم مناسب هست آیا درسته ؟؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      این ویتامین در افراد دچار کمبود آن موثر است ولی برای رفع گودی چشم تاثیر قابل بیانی ندارد. میتونید این لینک را مطالعه کنید تا با روش های خانگی رفع گودی چشم آشنا شوید.
      ۸ روش خانگی رفع گودی زیر چشم و دلایل فرورفتگی چشم

    2. ناشناس گفت:

      عالی بود .ممنون از مطالب مفیدتون 🌹

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سپاس از همراهی تون
        سالم باشید

  2. مهسان اسدی گفت:

    سلام من گیاهخوار از نوع لاکتو اوو هسم دکتر ب پدرم گفته ک باید هر ماه نوروبیون بزنم
    آیا میشه قرص ب ۱۲ رو مصرف کنم ک نیازی ب تزریق نباشه ؟
    و بجز این قرص برای این رژیم مکمل دیگه ای هم باید مصرف کنم ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      نوروبین ترکیبی از ویتامین ب ۱، ب۶ و ب ۱۲ است که با تزریق هر سه ویتامین را دریافت می کنید. رژیم گیاهخواری نیاز به مصرف مکمل هایی دارد که بدن شما دچار کمبود ویتامین نشوذ. در این خصوص با متخصص تغذیه نیز مشورت کنید.
      متخصص تغذیه

    2. احمد سلطانی گفت:

      مخمر مغذی بخور

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سپاس

  3. طاهره گفت:

    من بچه سقط کردم دوماه است دردعضلات وکاربرد دارم ویتامینC وکلسیم
    پایین پلاکت خونم کم چشم تار میبینه سردرد رنگچشم زرد میشه ممکنه ویتامینb۱۲ کم باشه

  4. باران گفت:

    من به مدت طولانی دچار حملات سرگیجه وعدم تعادل درراه رفتن بودم ..تا با آزمایش مشخص شد میزان ب ۱۲ بدنم پایینه …توصیه میکنم کمبود این ویتامین رو واقعا جدی بگیرید وباتجویز درست متخصص داخلی مصرفش کنید

  5. سمیرا گفت:

    مبتلا به کم خونی و فقر اهن هستم و همیشه در زمان پریودی و بعد ان دچار ضعف و بی حالی شدید می شم..ایا می تونه دلیل ضعف د بی حالیم علتش کمبود ویتامین b12 باشد؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      علت ضعف شما کم خونی می باشد. آزمایش ب ۱۲ را برای بررسی کمبود این ویتامین میتونید انجام بدید.

  6. ناشناس گفت:

    سلام عزیز ایا ویتامین B12برای کسانی که کم خونی دارن مناسب است

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      منعی در مصرف این ویتامین در افراد دچار کم خونی وجود ندارد.

  7. S hashem muhammady گفت:

    سلام بنده ۲۶سالمه بخاطریکه افسردگی و عضلات گرفتگی و زود فراموشی که داشتم یکی از دوستانم پیشنهاد ویتامینB12رو کرد و منم بیدون مشورت دکتر از دارو خانه قرص ویتامین B12 گرفتم و هرشب استفاده میکنم
    حالا شب دهم هستش البته کمی از قبل سری حالترهستم آیابنظر شما عوارض جانبی داره؟
    و چطوری متوجه بشم؟

  8. حمید گفت:

    سلام
    جواب ازمایش مادرم که ۸۰ سالشه وبیماری قلبی وکلیوی هم داره سطح ویتامین b12رو زده ۱۵۰ وپایین تر از حدنرماله ،آیا تا قبل از مراجعه به پزشک معالجش که زمانبر هست و طول میکشه تا نوبتش برسه می تونم ویتامین بهشون بدم وچه دوزی مناسبش هست؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مکمل های ویتامین ب۱۲ در داروخانه ها موجود می باشد. از این لینک می تونید از مشاوران دارویی مشورت بگیرید.
      نوبت‌دهی حضوری بهترین دکترهای مشاوره دارویی

  9. سيما گفت:

    خوردن زیادی ویتامین چ عوارضی دارد؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ویتامین های گروه ب محلول در آب است و اضافی آن از راه ادرار دفع می شود و بهتره در دوز معمول و نرمال استفاده شود.

      1. رضا گفت:

        سلام
        من پیوندکلیه شدم وجدیداآزمایش دادم کم تون هستم همیشه کم انرژی وکم حوصله و همبشه خسته هستم ومدتهاست اشتیاق به غذاخوردن ندارم لرزش داخلی بدن دارم افسردگی شدیددارم لطفابفرماییدمن چه دارو وکدام مکمل را مصرف کنم تاسرحال بشم .ممنون ازلطف پزشکان محترم سایت

      2. رضا فلاح گفت:

        سلام
        من پیوندکلیه شدم وجدیداآزمایش دادم کم خون هستم و همیشه کم انرژی وکم حوصله و همبشه خسته هستم ومدتهاست اشتیاق به غذاخوردن ندارم لرزش داخلی بدن دارم افسردگی شدیددارم لطفابفرماییدمن چه دارو وکدام مکمل را مصرف کنم تاسرحال بشم .ممنون ازلطف پزشکان محترم سایت

  10. سيما گفت:

    اگر ندونیم ویتامین ب ١٢ ما چ اندازه اس مصرف زیادی ان ضرر دارد؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ویتامین های گروه ب محلول در آب است و اضافی آن از راه ادرار دفع می شود و بهتره در دوز معمول و نرمال استفاده شود.

      1. saeed_gh گفت:

        سلام
        کمبوده این ویتامین میتونه روی دیر خوب شدن زخم تاثیر داشته باشه؟