همه چیز درباره بلیچینگ دندان که باید بدانید – مجله سلامت دکترتو

همه چیز درباره بلیچینگ دندان که باید بدانید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

بلیچینگ دندان یکی از روش‌های محبوب و مؤثر سفیدکردن دندان است و بدون آسیب به مینای دندان لکه‌های ژنتیکی یا زردی دندان را از بین می‌برد. این فرایند با استفاده از مواد شیمیایی خاص، لکه‌ها و رنگدانه‌های سطحی دندان را تجزیه کرده و به دندان‌ها رنگ روشن‌تری می‌بخشد. بلیچینگ دندان می‌تواند به دو صورت حرفه‌ای در مطب دندانپزشک یا با استفاده از کیت‌های خانگی انجام شود. این روش به ویژه برای افرادی که به دلیل مصرف قهوه، سیگار یا افزایش سن دندان‌هایشان تغییر رنگ داده، یک راه‌حل سریع و کارآمد است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
همه چیز درباره بلیچینگ دندان که باید بدانید

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

بلیچینگ دندان یکی از روش‌های محبوب سفیدکردن دندان است. دندان یکی از عوامل مؤثر در زیبایی صورت است و تأثیر زیادی روی برداشت اول انسان‌ها از شما دارد. عوامل مختلفی زیبایی و سفیدی دندان را به خطر می‌اندازند مانند نوشیدن قهوه، سیگار کشیدن و افزایش سن. اگر سفیدی طبیعی دندان خود را از دست داده‌اید، ناراحت نباشید! شما هنوز هم می‌توانید تا حد زیادی سفیدی دندان‌هایتان را احیا کنید. بلیچینگ دندان، روشی ایمن و مؤثر است که می‌تواند رنگ دندان‌ها را روشن کرده و ظاهر آن‌ها را بهبود بخشد. این روش به‌ویژه برای افرادی که لکه‌های ناشی از مصرف مواد غذایی، نوشیدنی‌ها یا سیگار بر دندان‌هایشان ایجاد شده مفید است. بلیچینگ می‌تواند در مطب دندانپزشک یا با استفاده از کیت‌های خانگی انجام شود و نتیجه‌ای سریع و قابل مشاهده ارائه دهد. با استفاده از این روش می‌توانید دوباره لبخند زیبا و سفیدتان را به دست آورید.

بلیچینگ دندان چیست؟

بسیاری از افراد بلیچینگ را با سفید کردن دندان اشتباه می‌گیرند. بهتر است بدانید که سفیدکردن دندان راه‌های متفاوتی دارد و بلیچینگ فقط یکی از این روش‌هاست. دندان از دو بخش مینا و عاج تشکیل شده است. مینای دندان همان بخش سفید دندان است و عاج به رنگ زرد دیده می‌شود که در زیر مینا قرار دارد. به مرور زمان و با افزایش سن ضخامت مینای دندان کمتر می‌شود و این مسئله باعث می‌شود که عاج دندان نمایان شود و دندان به رنگ زرد دیده شود. گاهی اوقات به دلیل استفاده از رژیم غذایی نامناسب یا سیگار کشیدن رنگدانه‌های تیره وارد ساختار مینای دندان می‌شود و باعث می‌شوند دندان سفیدی خود را از دست بدهد و تیره شود. این مواد غذایی عبارت‌اند از قهوه، نوشابه، انواع سس و غیره. بلیچینگ با استفاده از مکانیزمی که دارد باعث خارج‌کردن رنگدانه‌ها از ساختار مینای دندان می‌شود و باعث سفیدشدن دندان می‌شود.

خدمات دندانپزشکی

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

۲۰۰۰+ خدمت

بلیچینگ دندان چقدر دوام دارد؟

مدت زمان دوام بلیچینگ دندان بستگی به عوامل مختلفی مانند نوع بلیچینگ، رعایت بهداشت دهان و دندان، و سبک زندگی فرد دارد. به طور معمول، بلیچینگ دندان می‌تواند بین ۶ ماه تا ۲ سال دوام داشته باشد. در صورتی که فرد از نوشیدنی‌های رنگی مانند قهوه، چای یا نوشابه‌های گازدار پرهیز کند و بهداشت دهان را به‌خوبی رعایت کند، این مدت زمان می‌تواند طولانی‌تر باشد. همچنین، برای حفظ نتایج بلیچینگ، ممکن است نیاز به جلسات ترمیمی هر چند وقت یک‌بار باشد.

نحوه سفیدشدن دندان توسط مواد شیمیایی بلیچینگ

بلیچینگ با استفاده از مواد شیمیایی که بخش اصلی آن از پراکسید هیدروژن تشکیل شده‌است باعث اکسیدشدن رنگدانه‌های رسوب‌کرده در مینای دندان می‌شود و به مرور از مینا عبور کرده و به عاج هم نفوذ می‌کند و رنگ عاج را هم روشن‌‌تر می‌کند. به این ترتیب باعث سفیدشدن دندان و اصلاح لبخند می‌شود. این روش نسبت به کامپوزیت و لمینت دندان کمتر به مینای دندان آسیب می‌رساند و مقرون‌به‌صرفه‌تر است. بلیچینگ دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌هایشان سالم است اما مقداری زرد شده‌است. این روش برای دندان‌های قهوه‌ای کمتر نتیجه‌بخش است و روی لکه‌های بنفش و خاکستری هیچ تأثیری ندارد.

مواد بلیچینگ دندان چیست؟

ماده اصلی و سفید‌کننده دندان در آفیس بلیچینگ (توسط دندانپزشک)، پراکسیدهیدروژن و در هوم بلیچینگ (در خانه)، پراکسیدکربامید است. در هر صورت این دو ماده نباید به‌هیچ‌وجه در تماس با لثه یا دندان‌های پوسیده قرار بگیرد، زیرا موجب حساسیت و آسیب به لثه و دندان می‌شود. بدون مشورت با دندانپزشک به‌هیچ‌وجه از این مواد استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث سایش و از‌بین‌رفتن مینای دندان و تحلیل و زخم‌شدن لثه شوید.

در بلیچینگ دندان از چه موادی استفاده می‌شود؟
بلیچینگ یکی از روش‌های سفیدکردن دندان است که با استفاده از مواد شیمیایی رنگدانه‌ها را از دندان خارج می‌کند.

انواع روش‌ های انجام بلیچینگ دندان

برای انجام بلیچینگ لثه‌ها و دندان‌های شما باید سالم و بدون بیماری و زخم باشند تا نسبت به مواد شیمیایی مورد استفاده در بلیچینگ واکنش منفی نشان ندهند. قبل از اقدام به انجام بلیچینگ، دندانپزشک وضعیت دهان و دندان شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود شما کاندیدای مناسبی برای انجام این عمل هستید یا خیر. به‌طورکلی دو روش برای بلیچینگ وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی یا Office Bleaching
  • بلیچینگ دندان در خانه یا Home Bleaching.

دریافت نوبت اینترنتی از بهترین دکترهای دندان پزشکی از سراسر ایران

دکتر دندانپزشکی تهران

دکتر دندانپزشکی شیراز

دکتر دندانپزشکی اصفهان

دکتر دندانپزشکی مشهد

دکتر دندانپزشکی کودکان

۱. بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی

این نوع بلیچینگ در مطب توسط دندانپزشک انجام می‌شود و نسبت به روش بلیچینگ خانگی سریع‌تر و مؤثرتر است یعنی دندان‌ها زودتر سفید می‌شوند، اما از نظر ماندگاری نسبت به روش خانگی ضعیف‌تر است. آفیس بلیچینگ ایمن‌ترین روش بلیچینگ است، زیرا توسط دندانپزشک در کوتاه‌ترین زمان انجام می‌شود. در آفیس بلیچینگ برای سفیدکردن دندان از هیدروژن پراکسید با غلظت مشخصی استفاده می‌شود و احتمالا نیاز باشد دو الی سه جلسه این کار تکرار شود تا بیشترین تأثیر را داشته باشد.

به دنبال تغییری اساسی در چهره‌ات با بلیچینگ دندونات هستی؟

با دکتر مشورت کن

مراحل آفیس بلیچینگ

آفیس بلیچینگ یکی از روش‌های سفید کردن دندان‌ها در مطب دندانپزشک است که به منظور از بین بردن لکه‌ها و رنگ‌دانه‌های غیرطبیعی دندان انجام می‌شود. این روش معمولاً در یک جلسه کوتاه در مطب صورت می‌گیرد و نتایج آن به‌طور قابل توجهی سریع‌تر از بلیچینگ خانگی قابل مشاهده است. در ادامه، مراحل دقیق انجام آفیس بلیچینگ را بررسی خواهیم کرد.

  1. قبل از انجام بلیچینگ احتمالا باید دندان شما جرم‌گیری شود اما اگر دندان‌هایتان جرم ندارد این مرحله حذف خواهد شد.
  2. برای شروع بلیچینگ، دندانپزشک برای دسترسی به تمام سطوح دندان‌ها از یک وسیله دندانپزشکی برای بازکردن دهان استفاده می‌کند.
  3. مرحله بعد تأمین امنیت و حفاظت لثه است. برای این کار دندانپزشک روی لثه را با ژل محافظ لثه می‌پوشاند و با استفاده از نور آبی آن را در طول انجام بلیچینگ روی لثه ثابت نگه می‌دارد تا مواد سفیدکننده دندان به لثه آسیب نرساند و باعث حساسیت آن نشود.
  4. سپس دندان را به یک محلول اسیدی آغشته می‌کند و یک ماده‌ی اکسیدکننده (پراکسیدهیدروژن) را با غلظت بسیار بالایی به مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه روی دندان اعمال می‌کند.
  5. در طول مدتی که سفیدکننده روی دندان‌ها قرار دارد، دندانپزشک دندان را در معرض نور یا لیزر قرار می‌دهد. این نور یا لیزر باعث فعال‌شدن مواد شیمیایی و تأثیرات بیشتر مواد سفیدکننده می‌شود. بخاطر همین به این روش برخی افراد سفید کردن دندان با لیزر یا بلیچینگ دندان با لیزر هم می‌گویند.
  6. ممکن است نیاز باشد مرحله قبل چند بار تکرار شود تا به بهترین نتیجه برسید. یعنی هر بار بین ۱۵ الی ۳۰ باید دندان‌ها درحالی که به پراکسید هیدروژن آغشته هستند زیر لیزر قرار بگیرند. دندانپزشک هم هر بار میزان سفیدی را چک می‌کند تا از تأثیر آن مطمئن شود.
  7. احتمالا برای اثربخشی بیشتر و تداوم بلیچینگ، پزشک توصیه کند که چند جلسه بلیچینگ خانگی هم انجام دهید.

بلیچینگ فوری دندان

اخیرا یک روش جدید در زمینه سفیدی دندان ارائه شده است که به پاور بلیچینگ (بلیچینگ قوی) معروف است و در ایران از آن به عنوان بلیچینگ فوری دندان یاد می‌شود. این روش درواقع از پراکسید هیدوروژن بسیار غلیظ استفاده می‌کند و دندان‌های شما فقط در یک جلسه کاملا سفید می‌شود اما توجه کنید که روش‌های کوتاه‌ مدت ماندگاری کمتری هم دارند و ممکن است شما دوباره ناچار شوید که آن را تکرار کنید. مانند هر روش و درمان دیگری در دندانپزشکی، انتخاب دندانپزشک برای بلیچینگ هم اهمیت زیادی دارد.

۲. بلیچینگ دندان در خانه

بلیچینگ دندان به روش بلیچینگ دندان در خانه نسبت به بلیچینگ در مطب طولانی‌تر است ولی ماندگاری بیشتری نسبت به بلیچینگ در مطب دارد و هزینه آن هم کمتر است. البته شایان ذکر است بلیچینگ خانگی به این معنا نیست که خودتان به‌صورت مستقل می‌توانید هر زمان دلتان خواست دندان‌هایتان را بلیچینگ کنید.

روش‌های بلیچینگ دندان را ببینید.

مراحل هوم بلیچینگ؛ بلیچینگ خانگی چگونه انجام میشود؟

بلیچینگ خانگی یا هوم بلیچینگ یک روش سفید کردن دندان در خانه است که به افراد این امکان را می‌دهد تا در خانه دندان‌های خود را سفید کنند. این روش به‌طور معمول با استفاده از ژل‌های مخصوص و قالب‌های دندانی انجام می‌شود که توسط دندانپزشک تهیه و تجویز می‌شود. در ادامه مراحل انجام بلیچینگ خانگی توضیح داده می‌شود:

  1. مشاوره با دندانپزشک: اولین قدم برای شروع بلیچینگ خانگی، مشاوره با دندانپزشک است. دندانپزشک شرایط دندان‌های شما را بررسی کرده و نوع ژل و قالب‌های مناسب را برای شما تجویز می‌کند.
  2. تهیه قالب دندان: دندانپزشک قالبی دقیق از دندان‌های شما می‌گیرد. این قالب برای تولید یک قالب شخصی برای شما استفاده می‌شود که به‌طور دقیق دندان‌هایتان را پوشش می‌دهد.
  3. استفاده از ژل بلیچینگ: پس از تهیه قالب، ژل مخصوص بلیچینگ درون قالب دندان‌ها قرار می‌گیرد. این ژل معمولاً شامل ترکیبات پراکسید هیدروژن است که باعث سفید شدن دندان‌ها می‌شود.
  4. قرار دادن قالب در دهان: قالب حاوی ژل باید به مدت معین (معمولاً چند ساعت در طول شب) در دهان قرار گیرد تا اثر خود را بگذارد.
  5. حفظ بهداشت دهان: در طول دوره بلیچینگ خانگی، مهم است که به بهداشت دهان و دندان توجه ویژه‌ای داشته باشید تا از بروز مشکلاتی مانند التهاب لثه یا حساسیت دندان جلوگیری شود.
  6. تکرار مراحل: برای رسیدن به نتایج مطلوب، ممکن است نیاز باشد که فرآیند بلیچینگ خانگی را به مدت چند روز یا هفته تکرار کنید.
  7. نتایج و مراقبت‌های بعد از بلیچینگ: پس از اتمام دوره بلیچینگ، دندان‌ها باید به‌طور قابل توجهی سفیدتر شوند. برای حفظ نتایج، رعایت مراقبت‌های خاص و پرهیز از مصرف مواد رنگی مانند قهوه و سیگار توصیه می‌شود.
بلیچینگ دندان در خانه
در بلیچینگ خانگی شما با استفاده مواد سفیدکننده و تری در مدت دو هفته دندان‌های خود را سفید می‌کنید.

کدام روش بلیچینگ بهتر است؟

متخصصین این حوزه بر این باورند که بهترین نتایج زمانی اتفاق می‌افتد که هر دو این روش‌ها در کنار هم اتفاق بیوفتد چرا که آفیس بلیچینگ در زمان کوتاه‌تری نتیجه بخش است اما هوم بلیچینگ نتایج ماندگارتری را ارائه می‌دهد. یعنی شما باید ابتدا در مطب دندانپزشکی آفیس بلیچینگ را انجام دهید سپس تحت نظر دندانپزشکتان مراحل و دوره درمان را با هوم بلیچینگ به پایان برسانید. البته شما باید هرچند وقت یک‌بار این کار را تکرار کنید تا نتایج به صورت دائمی باقی بمانند.

تأثیرات و قبل و بعد بلیچینگ

میزان سفیدشدن دندان بعد از انجام بلیچینگ دندان بستگی به جنس دندان و نوع رنگدانه‌هایی دارد که در ساختار دندان رسوب کرده‌است. بلیچینگ دندان تا ۶ لایه دندان را اکسیداسیون و سفید می‌کند و حدود ۴ درجه می‌تواند رنگ دندان را تغییر دهد. این روش بیشتر روی دندان‌های زرد تأثیر می‌گذارد. قبل از انجام بلیچینگ درمورد توقعات و انتظارات خود از تأثیرات بلیچینگ با دندانپزشک خود صحبت کنید تا باتوجه به ساختار دندان، شما را درمورد نتایج بلیچینگ آگاه و شفاف کند. اگر دندان شما خاکستری و سیاه شده‌است بلیچینگ نمی‌تواند کمک زیادی به شما بکند و باید روش‌های درمانی دیگر مثل کامپوزیت را امتحان کنید.ردر این تصویر می‌توانید تأثیر و ماندگاری بلیچینگ را مشاهده کنید و قبل و بعد آن را مقایسه کنید.

عکس بلیچینگ دندان
همان‌طور که در عکس بلیچینگ می‌بینید، ظاهر دندان قبل و بعد از بلیچینگ بسیار متفاوت است.

چه کارهایی را قبل از بلیچینگ دندان باید انجام دهیم؟

قبل از انجام بلیچینگ باید سلامت دندان و لثه را از هر نظر بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه مشکل آنها را رفع کنید. به طور مثال اگر دچار بیماری پریودنتال هستید و لثه‌های شما تحلیل رفته‌است یا دچار التهاب و آفت لثه شده‌اید این موارد باید درمان شوند. از طرفی سلامت دندان‌ها از نظر پوسیدگی بسیار مهم است. اگر دندان شما نیاز به ترمیم یا پرکردن دارد ابتدا باید این موارد را رفع کنید بعد اقدام به انجام بلیچینگ دندان کنید. شایان ذکر است که برای انجام بلیچینگ ممکن است نیاز باشد دندان را جرم‌گیری کنید تا سطح آن عاری از پلاک دندانی باشد و ماده سفیدکننده بتواند به همه جای دندان نفوذ کند.

چه کارهایی را قبل از بلیچینگ دندان باید انجام دهیم؟
قبل از بلیچینگ دندان، باید دندان‌ها و لثه‌ها توسط دندانپزشک بررسی شده و از سلامت کامل آن‌ها اطمینان حاصل شود.

مراقبت‌ های بعد از بلیچینگ

برای حفظ نتایج و جلوگیری از بازگشت لکه‌ها یا تغییر رنگ دندان‌ها، رعایت مراقبت‌های پس از انجام بلیچینگ دندان بسیار مهم است. مراقبت‌های مناسب نه تنها به افزایش ماندگاری نتایج کمک می‌کنند، بلکه سلامت کلی دندان‌ها و دهان را نیز تضمین می‌کنند. در ادامه به نکات کلیدی و توصیه‌هایی برای مراقبت‌های بعد از بلیچینگ می‌پردازیم تا بتوانید از لبخند زیبا و درخشان خود به بهترین شکل مراقبت کنید.

  • پس از انجام بلیچینگ، لثه خود را با آب گرم بشویید تا تمیز شود. می‌توانید کمی لثه را ماساژ دهید تا التهاب آن کمتر شود.
  • در روزهای بعد از بلیچینگ روزی دوبار دهان خود را با آب گرم بشویید.
  • به هیچ وجه پس از بلیچینگ سیگار و قلیان نکشید تا ماندگاری آن کم نشود.
  • تا ۲۴ ساعت از مصرف خمیردندان‌های رنگی خودداری کنید. سعی کنید چند روز اول از خمیردندان‌های ضدحساسیت استفاده کنید تا دندان‌های شما کمتر دچار حساسیت شود.
  • از مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های بسیار سرد خودداری کنید.
  • بعد از یک هفته باید به دندانپزشکتان مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌هایتان را مورد بررسی قرار دهد.

تغذیه بعد از بلیچینگ چگونه باید باشد؟

پس از انجام بلیچینگ دندان، دندان‌ها به طور موقت حساس‌تر و مستعد جذب رنگدانه‌ها می‌شوند. این حساسیت به دلیل باز شدن سطح مینا در فرآیند سفید کردن است که می‌تواند دندان‌ها را در برابر مواد رنگی آسیب‌پذیرتر کند. به همین دلیل، انتخاب غذاها و نوشیدنی‌های مناسب پس از بلیچینگ اهمیت زیادی دارد تا از تغییر رنگ مجدد دندان‌ها جلوگیری شود و نتایج درمان طولانی‌تر باقی بماند. در ادامه به معرفی غذاها و نوشیدنی‌هایی که باید از مصرف آن‌ها بعد از بلیچینگ خودداری کرد، می‌پردازیم.

  • تا ۲۴ ساعت اول سعی کنید از مواد غذایی با رنگدانه‌های نافذ استفاده نکنید.
  • در روزهای بعد از بلیچینگ سعی کنید از مواد غذایی رنگی مثل انواع سس و شکلات استفاده نکنید اما اگر استفاده کردید بلافاصله دندان‌هایتان را بشویید. استفاده از غذاهایی مثل سیب زمینی پخته، نان سفید، لبنیات و برنج هیچ مانعی ندارد.
  • از مصرف نوشیدنی‌هایی که می‌توانند باعث ایجاد لکه روی دندان شوند اجتناب کنید. مانند: نوشابه و قهوه.
  • تا ۲۴ ساعت از مصرف انواع میوه‌های رنگی مثل انار و آلبالو اجتناب کنید اما می‌توانید از میوه‌هایی مثل سیب و موز استفاده کنید توجه کنید که حتما پوست سیب را بگیرید.
  • مصرف نوشیدنی‌های بی‌رنگ مثل شیر و آب بعد از بلیچینگ مانعی ندارد.

فقط یک کلیک تا داشتن دندان‌های سفید فاصله داری!

چه زمانی دندان‌ های ما به بلیچینگ نیاز دارند؟

زمانی که دندان‌های شما به دلایل زیر دچار زردی و تیرگی شد می‌توانید از بلیچینگ استفاده کنید:

  • زرد شدن دندان به دلیل افزایش سن و نازک‌شدن مینای دندان
  • زردشدن دندان به دلیل نوشیدن نوشیدنی‌های رنگی با رنگدانه‌های بسیار نافذ مثل قهوه، چای، نوشابه و سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار
  • رژیم غذایی نامناسب و استفاده بیش‌از حد از مواد قندی یا خوردن غذاهای رنگی مثل انواع سس: سس سویا، سس کچاپ، سس خردل و غیره.
  • زردشدن و لکه گرفتن دندان به خاطر استعمال دخانیات مثل سیگار و قلیان
  • زردی دندان به دلیل عدم رعایت بهداشت دندان و دهان.

بلیچینگ دندان برای چه کسانی مناسب است؟

بلیچینگ دندان می‌تواند به طور مؤثر لکه‌ها و زردی‌های سطحی دندان را از بین ببرد و دندان‌ها را درخشان‌تر و جذاب‌تر کند. با این حال، بلیچینگ برای همه افراد مناسب نیست و بهترین نتایج زمانی حاصل می‌شود که کاندیدای مناسبی برای این روش باشید.بلیچینگ دندان برای افرادی مناسب است که:

  • دندان‌های سالم و بدون پوسیدگی دارند.
  • لثه‌های سالم و بدون بیماری دارند.
  • دچار تغییر رنگ دندان به دلیل مصرف مواد غذایی یا نوشیدنی‌های رنگی (مانند قهوه، چای و نوشیدنی‌های تیره) هستند.
  • از سیگار یا دخانیات استفاده کرده‌اند و دندان‌هایشان دچار لکه‌های ناشی از نیکوتین شده است.
  • دندان‌هایشان به مرور زمان و افزایش سن زرد شده است.
  • به دنبال روش غیرتهاجمی برای سفید کردن دندان‌های خود هستند.
  • انتظارات واقعی از نتایج بلیچینگ دارند و می‌دانند که این روش فقط رنگ دندان‌ها را اصلاح می‌کند و تأثیری روی شکل یا حالت دندان‌ها ندارد.
  • آماده رعایت مراقبت‌های بعد از بلیچینگ برای حفظ نتایج هستند.
بلیچینگ برای کسانی کاربرد دارد که دندان‌های سالمی دارند و هدف آنها فقط سفیدکردن دندان‌هاست.

چه کسانی نمی‌ توانند از بلیچینگ استفاده کنند؟

بلیچینگ دندان برای همه افراد مناسب نیست. برخی شرایط خاص ممکن است باعث شوند که انجام بلیچینگ برای افراد نه تنها بی‌نتیجه باشد، بلکه حتی می‌تواند مشکلات بیشتری را برای دندان‌ها یا سلامت دهان ایجاد کند. شناخت این شرایط قبل از تصمیم‌گیری برای انجام بلیچینگ بسیار مهم است تا از عوارض احتمالی جلوگیری شود و روش مناسب‌تری انتخاب گردد. در ادامه به بررسی افرادی که نباید از بلیچینگ استفاده کنند، می‌پردازیم. آنها نیست:

  • اشخاصی که دچار حساسیت لثه هستند.
  • افرادی که بیماری‌های لثه دارند و لثه آنها دچار تحلیل شده‌است مثل بیماری پریودنتال. این افراد پس از درمان لثه می‌توانند از بلیچینگ استفاده کنند.
  • افرادی که دچار پوسیدگی دندان هستند. برای انجام بلیچینگ، دندان باید عاری از پوسیدگی باشد، زیرا ممکن است مواد سفیدکننده به داخل پوسیدگی نفوذ کند و باعث ایجاد حساسیت دندان شود. این افراد قبل از بلیچینگ می‌توانند پوسیدگی دندان را ترمیم کنند.
  • افرادی که مینای دندان آنها دچار سایش شده‌است.
  • افرادی که از روکش‌های دندانی مثل کامپوزیت و لمینت‌های سرامیکی استفاده می‌کنند چون بلیچینگ دندان تأثیری روی کامپوزیت و سرامیک ندارد.
اینفوگرافی بلیجینگ دندان
اینفوگرافی افرادی که نمی‌توانند بلیجینگ کنند

مزایای بلیچینگ دندان

داشتن دندان‌های سفید و درخشان، افراد معمولاً احساس جذابیت بیشتری می‌کنند و این موضوع می‌تواند بر نحوه‌ی تعاملات اجتماعی و حرفه‌ای آن‌ها تأثیر بگذارد. این روش می‌تواند تأثیرات مثبت زیادی بر روی ظاهر و اعتماد به نفس فرد داشته باشد. در ادامه، به بررسی مزایای بلیچینگ دندان می‌پردازیم:

  1. سفیدتر شدن دندان‌ها: اصلی‌ترین مزیت بلیچینگ، سفیدتر و درخشان‌تر شدن دندان‌ها است. این روش می‌تواند به‌طور مؤثری لکه‌ها و رنگ‌دانه‌های دندان را از بین ببرد و دندان‌ها را روشن‌تر کند.
  2. افزایش اعتماد به نفس: داشتن دندان‌های سفید و درخشان می‌تواند تأثیر زیادی بر اعتماد به نفس فرد داشته باشد، زیرا لبخند زیبا می‌تواند تأثیر مثبت زیادی بر جذابیت فردی بگذارد.
  3. فرآیند سریع و آسان: بلیچینگ دندان معمولاً فرآیند ساده و سریع است. به‌خصوص در روش آفیس بلیچینگ، نتایج در یک جلسه کوتاه قابل مشاهده است.
  4. ایمنی بالا: اگر بلیچینگ تحت نظارت دندانپزشک حرفه‌ای انجام شود، این روش بسیار ایمن است و احتمال بروز عوارض به حداقل می‌رسد.
  5. بدون نیاز به جراحی: بلیچینگ دندان یک روش غیرتهاجمی است که به‌راحتی بدون نیاز به جراحی یا تزریق انجام می‌شود.
  6. سازگاری با دندان‌های طبیعی: بلیچینگ بر روی دندان‌های طبیعی به‌خوبی عمل می‌کند و با دندان‌های شما سازگاری دارد، بدون اینکه به ساختار دندان آسیب برساند.
  7. بهبود ظاهر لبخند: بلیچینگ نه‌تنها دندان‌ها را روشن می‌کند بلکه می‌تواند به بهبود کلی ظاهر لبخند و جذابیت آن کمک کند.
  8. مؤثر برای لکه‌ها و تغییرات رنگ: بلیچینگ به‌ویژه برای از بین بردن لکه‌های ناشی از مصرف قهوه، چای، دخانیات یا تغییرات طبیعی رنگ دندان‌ها بسیار مؤثر است.

این مزایا باعث می‌شود که بلیچینگ دندان یکی از گزینه‌های محبوب برای بهبود ظاهر دندان‌ها باشد.

عوارض بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان معمولاً روشی ایمن است، اما ممکن است برخی از عوارض موقت یا دائمی در پی داشته باشد. این عوارض معمولاً به دلیل استفاده از مواد شیمیایی فعال در فرآیند سفید کردن دندان‌ها ایجاد می‌شوند. برخی از عوارض ممکن عبارتند از:

  • دائمی نبودن نتایج: بلیچینگ دندان موقتی است و پس از گذشت یک الی سه سال، نتایج به‌مرور از بین می‌رود. ساختار دندان‌ها به طور طبیعی مستعد تغییر رنگ است، بنابراین برای حفظ نتایج باید هرازچند گاهی این فرایند را تکرار کنید.
  • احتمال حساسیت دندان: اگر بلیچینگ توسط دندانپزشک حرفه‌ای انجام نشود و مواد اکسیدکننده بیش‌ازحد روی دندان باقی بماند، ممکن است باعث حساسیت دندان‌ها و حتی دندان درد شود.
  • خطا در روش بلیچینگ خانگی: بلیچینگ خانگی که توسط خود فرد انجام می‌شود، ممکن است با اشتباهاتی همراه باشد که به دندان آسیب بزند و نتایج مورد انتظار را ندهد.
  • استفاده از مواد بی‌کیفیت: اگر از مواد با کیفیت پایین در بلیچینگ استفاده شود، می‌تواند به دندان‌ها آسیب برساند و پیامدهای بدی به همراه داشته باشد.
عوارض بلیچینگ دندان
عوارض بلیچینگ دندان ممکن است شامل حساسیت موقت دندان‌ها و تحریک لثه باشد.

آیا بلیچینگ دندان درد دارد؟

بلیچینگ دندان معمولاً بدون درد است، اما در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد حساسیت موقت در دندان‌ها شود. این حساسیت بیشتر به دلیل اثرات ژل بلیچینگ است که معمولاً حاوی مواد شیمیایی مانند پراکسید هیدروژن است. این مواد ممکن است به لایه‌های بیرونی دندان نفوذ کرده و باعث تحریک عصب‌های دندان شوند.

حساسیت معمولاً در طول مدت درمان احساس می‌شود و معمولاً پس از پایان دوره بلیچینگ از بین می‌رود. اگر حساسیت شدید یا درد طولانی‌مدت تجربه کنید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید. در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است پیشنهاد کند که درمان بلیچینگ با دوز کمتری از ژل یا مدت زمان کمتری انجام شود تا از بروز حساسیت جلوگیری شود.

تفاوت بلیچینگ دندان و جرم‌گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان مانند بلیچینگ دندان راهی برای سفید‌شدن دندان است با این تفاوت که جرم گیری، املاح رسوب‌کرده روی دندان و پلاک‌ها را پاکسازی می‌کند و کاری به ساختار مینای دندان ندارد، اما بلیچینگ دندان لکه‌هایی را که به صورت ژنتیکی یا محیطی روی دندان افتاده‌اند از بین می‌برد و با نفوذ به ساختار مینای دندان و عاج باعث روشن‌شدن رنگ دندان می‌شود. دقت کنید که جرمگیری دندان رنگ طبیعی دندان شما را تغییر نمی‌دهد و فقط جرم روی دندان را از بین می‌برد و باعث بازگشتن رنگ اولیه دندان می‌شود. درحالی که بلیچینگ قادر است رنگ طبیعی دندان را تغییر داده و چند درجه روشن‌تر کند.

پزشکان پیشنهادی

تفاوت بلیچینگ دندان و لیمنت دندان چیست؟

بلیچینگ دندان را افرادی انجام می‌دهند که از نظر شکل و نظم دندان مشکلی ندارند و می‌خواهند فقط رنگ دندان‌هایشان روشن و سفید شود. این روش برای افرادی که دچار بدشکلی دندان یا شکستگی هستند کاری در جهت تغییر شکل و فرم دندان انجام نمی‌دهد و مناسب نیست. اما کامپوزیت دندان و لمینت دندان راهی برای سفیدکردن، تغییر شکل، تغییر فرم و اندازه دندان است و کسانی که می‌خواهند علاوه بر سفیدکردن دندان شکل و سایز دندان را هم تغییر دهند باید از کامپوزیت یا لمینت دندان استفاده کنند.

ویژگیبلیچینگ دندانلیمنت دندانکامپوزیت دندان
هدفسفید کردن دندان‌هااصلاح شکل و اندازه دندان‌هاترمیم دندان‌های آسیب‌دیده و بهبود شکل دندان‌ها
روش انجاماستفاده از مواد سفیدکننده برای روشن‌تر کردن دندان‌هاچسباندن لایه نازک مواد سرامیکی یا کامپوزیتی به سطح دندان‌هااستفاده از مواد رزینی برای پر کردن و ترمیم دندان‌ها
نتایجموقتی و نیاز به تکرار بعد از مدتیدائمی و مقاوم به تغییرات رنگدائمی و مقاوم به تغییرات رنگ، ولی ممکن است نیاز به ترمیم داشته باشد
مدت زمان انجاممعمولاً در یک جلسه انجام می‌شودمعمولاً در ۲ یا ۳ جلسه انجام می‌شودمعمولاً در یک جلسه انجام می‌شود
مراقبت‌های بعد از درمانپرهیز از مصرف مواد رنگی مثل قهوه و سیگارمراقبت از دندان‌ها و پرهیز از فشار زیادپرهیز از جویدن مواد سخت و رعایت بهداشت دندان
هزینهنسبتاً ارزان‌تر از دیگر روش‌هامعمولاً گران‌تر از بلیچینگبسته به نوع مواد و تعداد دندان‌ها، می‌تواند گران‌تر از بلیچینگ باشد
مناسب برایافرادی که دندان‌های زرد یا لکه‌دار دارندافرادی که نیاز به اصلاح شکل یا اندازه دندان دارندافرادی که دندان‌های شکسته، ترک‌خورده یا دچار پوسیدگی دارند
طول عمر۱ تا ۳ سالدائمی (در صورت مراقبت صحیح)معمولاً ۵ تا ۱۰ سال (بسته به مراقبت)
مقایسه بلیچینگ، کامپوزیت و لمینت

سخن پایانی دکترتو درباره بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان یکی از روش‌های سفیدکردن دندان است که از مواد شیمیایی برای خارج کردن رنگدانه‌ها از مینا و حتی عاج دندان استفاده می‌کند. بلیچینگ به دو روش خانگی و در دندانپزشکی انجام می‌شود که که در این دو روش ماده‌ی سفیدکننده تفاوت دارد. روش خانگی هزینه کمتری دارد و به دلیل تدریجی بودن فرایند سفیدکردن دندان، ماندگاری بیشتری نسبت به روش دیگر دارد، اما بلیچینگی که دندانپزشک انجام می‌دهد سریع‌تر نتیجه می‌دهد و باعث سفیدی بیشتر دندان‌ها می‌شود. برای اینکه بهترین و ماندگارترین نتیجه را بگیرید، بهتر است ابتدا در مطب دندانپزشکی بلیچینگ انجام بدهید و سپس با راهنمایی‌های پزشک این کار را در خانه ادامه دهید.

دکترتو، مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

از میان بهترین برندهای بلیچینگ دندان، محصولات شرکت‌های معتبر مانند Opalescence، Zoom (فیلیپس)، Pola و Beyond به دلیل کیفیت بالا و تأثیرگذاری قابل توجه شناخته شده‌اند. برند Opalescence با فرمولاسیون تخصصی خود، گزینه‌ای محبوب برای استفاده خانگی و حرفه‌ای است. Zoom نیز به دلیل فناوری پیشرفته و نتایج سریع در کلینیک‌های دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. Pola با ارائه محصولات متنوع برای کاربردهای مختلف و کاهش حساسیت دندان‌ها، یکی دیگر از برندهای معتبر است. همچنین، Beyond به دلیل استفاده از دستگاه‌های پیشرفته و مواد مؤثر در بلیچینگ، انتخابی مناسب برای کلینیک‌های حرفه‌ای محسوب می‌شود. انتخاب برند مناسب باید با مشاوره دندانپزشک و بر اساس نیاز و شرایط دندان‌های فرد انجام شود.

خانم‌های باردار به دلیل تغییرات هورمونی و حساسیت بیشتر بدن در این دوران، بهتر است از انجام بلیچینگ دندان خودداری کنند. مواد شیمیایی مورد استفاده در بلیچینگ ممکن است به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر سلامت مادر یا جنین تأثیر بگذارد، هرچند تحقیقات قطعی در این زمینه محدود است. همچنین، افزایش حساسیت دندان‌ها و لثه‌ها در دوران بارداری می‌تواند باعث تشدید ناراحتی و عوارض شود. توصیه می‌شود خانم‌های باردار تا بعد از زایمان و پایان دوران شیردهی صبر کنند و پیش از انجام بلیچینگ، با دندانپزشک مشورت کنند تا از ایمن بودن این روش اطمینان حاصل شود.

زرد شدن دندان‌ها پس از بلیچینگ معمولاً به دلیل عدم رعایت مراقبت‌های پس از درمان و عوامل خارجی رخ می‌دهد. مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگ‌دار مانند قهوه، چای، نوشابه، و خوراکی‌های اسیدی می‌تواند باعث جذب رنگدانه‌ها توسط دندان‌ها شود. همچنین، سیگار کشیدن و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مانند مسواک زدن و استفاده نکردن از نخ دندان، به بازگشت رنگ زرد کمک می‌کند. طبیعی است که با گذشت زمان و تأثیر عوامل محیطی، دندان‌ها مقداری از سفیدی خود را از دست بدهند. برای حفظ نتایج بلیچینگ، رعایت توصیه‌های دندانپزشک، کاهش مصرف مواد رنگ‌زا، و انجام جرم‌گیری دوره‌ای ضروری است.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
آیلین قشلاقی رحیمی هستم کارشناس سئو و تولید محتوا. دکترتو جاییه که بهم فرصت میده درباره علمی که عاشقشم تحقیق کنم و نتایج تحقیقمو با مردم به اشتراک بذارم تا سطح آگاهی اجتماعی درمورد دنیای پزشکی ارتقا پیدا کنه.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره بلیچینگ دندان

  1. امان گفت:

    سلام دندانم زرده اصلا سفید نمی سه چه کارکنم لطفاً راهنمای کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      سفید کردن دندان با بلیچینگ یکی دیگر از روش‌های پزشکی برای داشتن دندان‌هایی سفید رنگ، بلیچینگ است که باعث می‌شود دندان‌ها تا چند درجه سفیدتر شوند. سرعت انجام این روش برای سفید کردن دندان زرد شده و بی‌خطر بودن آن از جمله مزایایی است که می‌توان برای روش بلیچینگ توسط دکتر بلیچینگ نام برد.