چرا پریود می شویم؟ + عوارض پریود و مراقبت های بهداشتی قاعدگی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

هر زنی در دوره‌ی باروری خود معمولا یک بار در ماه خونریزی ماهیانه می‌کند. پریود بخشی طبیعی و ضروری از سلامت زنان است که نیازمند مراقبت‌های خاصی می‌باشد. اهمیت مراقبت در دوران قاعدگی برای کاهش علائم ناخوشایند و حفظ سلامت جسمی و روانی بسیار مهم است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
چرا پریود می شویم؟ + عوارض پریود و مراقبت های بهداشتی قاعدگی

پریود اهمیت بسیار زیادی دارد. در صورت داشتن اطلاعات دقیق می‌توانید از زمان تخمک‌گذاری خود آگاه شوید، تغییرات مهمی از قبیل از دست‌دادن یک قاعدگی یا تجربه‌ی چندین خونریزی در یک دوره را متوجه شوید. نامرتب‌بودن دوره پریود معمولا سریعا قابل درمان است و مسئله نگران‌کننده‌ای نیست؛ اما گاهی هم می‌تواند نشانه‌ی بیماری‌های جدی باشد.

علاوه‌بر آن باید در مورد نشانه‌های سندروم پیش از قاعدگی (pms) خود آگاه باشید. هر فردی ممکن است علائم منحصر‌به‌فردی را تجربه کند. چه میزان از درد پریود غیرطبیعی است؟ اگر خونریزی قاعدگی خیلی شدید بود چه کار کنیم؟ چه زمان باید به دکتر زنان مراجعه کنیم؟ در این مطلب سعی شده است هر آنچه را که باید در مورد پریود یا عادت ماهانه باید بدانید را توضیح دهیم. با ما همراه شوید.

پریود چیست؟ (قاعدگی چیست؟)

پریود یک سری تغییرات مهم ماهانه در بدن خانم‌ها و علائم آمادگی رحم برای بارداری است. دوره‌ی قاعدگی، پریود، عادت ماهانه یا منس، از عادی‌ترین مسائلی است که هر زن به طور طبیعی با آن برخورد خواهد‌کرد. قاعدگی بخشی جدایی‌ناپذیر از تجربیات زنان است.

هر زن به طور متوسط ۴۵۰ بار در طول زندگی خود پریود می‌شود. شما لازم است که مکانیسم پریود را بشناسید تا در زمان تجربه‌ی هر نوع اتفاق غیرعادی بدانید که چگونه رفتار کنید. آگاهی از روند قاعدگی می‌تواند اطلاعات زیادی در مورد سلامت شما بدهد.

متن انگلیسی:
«Menstruation, or period, is normal vaginal bleeding that occurs as part of a woman’s monthly cycle.»
ترجمه متن:
«قاعدگی یا پریود به خونریزی طبیعی در چرخه‌ی ماهانه‌ی زن گفته می‌شود..»

medlineplus

اولین قاعدگی و روز اول قاعدگی چگونه است و در چه سنی پریود میشویم؟

همه‌ی دختران زمانی که به بلوغ می‌رسند با توجه به تغییراتی که در بدنشان اتفاق می‌افتد وارد دوره‌ی بزرگسالی شده و بدن آنها آمادگی تولید مثل را پیدا می‌کند. قاعدگی یک چرخه است که به دلیل تغییر سطح هورمون‌های زنانه در ماه اتفاق می‌افتد. این چرخه می‌تواند منجر به بارداری شود.

میانگین سنی شروع قاعدگی در دختران ۱۲ سالگی است. اما ممکن است بین ۸ تا ۱۵ سالگی نیز اتفاق بیفتد. معمولا زنان نیز در سن ۴۵ تا ۵۵ سالگی دچار یائسگی می‌شوند. معمولا در سال‌های شروع قاعدگی طولانی شدن مدت زمان چرخه اتفاق می‌افتد و یک اتفاق شایع است.

با افزایش سن کم‌کم چرخه‌ی قاعدگی شما منظم‌تر و کوتاه‌تر می‌شود. اگر کودک شما زودتر از زمان طبیعی پریود شد (زیر ۱۱ سال)، برای بررسی علائم بلوغ در دختر یا بلوغ زودرس، به پزشک غدد اطفال مراجعه کنید. اگر زودتر از زمان طبیعی نیز علائم یائسگی را تجربه کردید (زیر ۴۵ سال)، برای بررسی یائسگی زودرس باید به پزشک زنان مراجعه کنید.

علائم پریود و خونریزی قاعدگی شامل چه مواردی است؟

در زمان قاعدگی فرد ممکن است علائمی مثل موارد زیر را تجربه کند:

  • درد شکم
  • خونریزی‌های شدید
  • خونریزی‌های پیش‌بینی‌نشده
  • PMS یا سندروم پیش از قاعدگی
  • نفخ یا بادکردن شکم
  • درد در سینه‌ها

در ادامه درباره علائم قبل از پریود و مسائلی که همراه با قاعدگی ایجاد می‌شوند و ممکن است طیعی یا غیرطبیعی باشند، صحبت کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

قاعدگی نامنظم داری؟

همین حالا مشاوره بگیر!

درد پریودی چیست و چرا ایجاد می شود؟

درد قبل از پریود یا حین آن بسیار شایع است. درد شکم یکی از شایع‌ترین مشکلات آزاردهنده‌ی پریود است، که ممکن است قبل از پریود یا همزمان با آن ایجاد شود و به طور روتین بسیاری از زنان به آن دچار می‌شوند. این درد در قسمت پایین شکم و پشت حس می‌شود، که شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است.

این درد معمولا با شروع پریود و یا در دو سال اول آن وجود دارد و رفته‌رفته با افزایش سن درد کمتر شده و یا شاید بعد از به دنیا‌آمدن اولین بچه، کاملا از بین برود.

پریود بدون درد نشانه چیست؟

گاهی برخی از افراد در دوران پریودی هیچ دردی احساس نمی‌کنند. گاهی نیز ممکن است که آستانه‌ی تحمل فرد به اندازه‌ای باشد که درد دوران پریودی را به اندازه‌ی زیاد احساس نکند و برای او آزاردهنده نباشد. این اتفاق نشان‌دهنده‌ی مشکل خاص نیست. نگران نباشید و از خوش‌شانسی که در زندگی با آن مواجه شده‌اید، لذت ببرید.

چرخه قاعدگی چیست؟ (علت خونریزی ماهانه چیست؟)

پریود طبیعی روند خاصی دارد که هر ماه بعد از بلوغ از طریق آلت تناسلی زنان اتفاق می‌افتد. اگر فرد باردار شود، این روند تغییر می‌کند و به مدت ۹ ماه متوقف می‌شود. اما در هر شرایط دیگری که فرد بیماری یا مشکل خاصی نداشته‌باشد، همین روتین را می‌گذراند. فازهای قاعدگی عبارتند از:

  • فاز خونریزی: معمولا ۲ تا ۷ روز خونریزی از واژن ادامه دارد.
  • فاز فولیکولار: تخمک از تخمدان آزاد می‌شود و هورمون‌ها توسط مغز ترشح می‌شوند.
  • تخمک‌گذاری: در روز ۱۰ تا ۱۴‌ام چرخه‌ی قاعدگی اتفاق می‌افتد و هورمون استروژن در بیشترین میزان قرار دارد. تخمک بعد از ۲۴ ساعت بعد از لقاح اگر بارور نشود از بین می‌رود.
  • فاز لوتئال: از بعد از تخمک‌گذاری آغاز می‌شود و در روز اول قاعدگی تمام می‌شود. در این مدت بدن پروژسترون تولید می‌کند که باعث ضخیم‌شدن دیواره‌ی رحم شده و در صورتی‌که فرد حامله نشود، سطح پروژسترون افت می‌کند.

متن انگلیسی:
«If fertilization does not occur, the endometrium, coupled with blood and mucus from the vagina and cervix (the lower, narrow part of the uterus located between the bladder and the rectum) make up the menstrual flow (also called menses) that leaves the body through the vagina.»
ترجمه فارسی:
«اگر لقاح اتفاق نیفتد، آندومتر همراه با خون و مخاط واژن و دهانه رحم (قسمت باریک و تحتانی رحم که بین مثانه و راست روده قرار دارد) جریان قاعدگی را تشکیل می‌دهد که از طریق واژن از بدن خارج می‌شود.»

به نقل از سایت chop.edu

تخمک گذاری و قاعدگی؛ محاسبه زمان تخمک گذاری بعد از پریود

تخمک گذاری کی اتفاق می افتد؟ هر ماه هر تخمدان یک تخمک آزاد می‌کند که این فرایند تخمک‌گذاری نام دارد. در همین حین تغییرات هورمونی ایجاد‌شده در بدن رحم را برای بارداری آماده می‌کند. در صورت عدم بارور‌شدن تخمک، لایه‌های رحم ریزش پیدا می‌کنند و قاعدگی اتفاق می‌افتد. قاعدگی یعنی تخلیه‌ی خون و ترشحات از واژن خانم‌ها که تا زمان یائسگی ادامه دارد.

برای متوجه‌شدن هر نوع مشکلی در دوره پریود و سلامتتان بهتر است زمان پریود خود را بدانید. برای این کار بهتر است بر روی تقویم روز اول پریود خود را علامت زده و این کار را برای چندین ماه ادامه دهید تا هرگونه نامنظمی که اتفاق بیفتد را متوجه شوید. با این کار، شما فاصله‌ی بین هر پریود را می‌توانید محاسبه کنید و بدانید که چرخه قاعدگی شما معمولا چقدر طول می‌کشد.

برای متوجه‌شدن هر نوع مشکلی در دوره پریود و سلامتتان بهتر است زمان پریود خود را بدانید.

pms چیست و چه زمانی در پریود آغاز می شود؟

سندروم پیش از قاعدگی (PMS) شامل مجموعه‌ای از علائم جسمی و عاطفی است که در روزهای قبل از قاعدگی رخ می‌دهد. این علائم می‌تواند شامل نوسانات خلقی، حساسیت سینه‌ها، خستگی، تحریک‌پذیری و افسردگی باشد. عوامل متعددی مانند تغییرات هورمونی و شیمیایی در مغز می‌توانند این علائم را تشدید کنند. درمان‌ها شامل تغییرات در شیوه زندگی، داروهای ضد افسردگی و ضد التهابی هستند. تشخیص دقیق با توجه به الگوی علائم در چند دوره قاعدگی انجام می‌شود.

در دوران پریود این مراقبت ها را جدی بگیرید

مصرف داروهایی مثل ضدانعقادها، داروهای ضدافسردگی و ضد سایکوز، داروهای گیاهی مثل جینسینگ، تاموکسیفن می‌توانند بر تعداد و طول مدت و میزان خونریزی شما در دوران قاعدگی تاثیر بگذارند. قرص‌های جلوگیری از بارداری مانند قرص ال دی و IUD هم باعث کوتاه‌شدن و سبک‌تر شدن دوران قاعدگی می‌شوند (در این موارد باید حواستان به استفاده از قرص‌های پریودی و قرص برای سقط جنین و پریود شدن باشد). البته بهتر از قبل از مصرف قرص، با نحوه مصرف قرص ال دی برای جلوگیری از پریود آشنا باشید.

باید توجه داشته‌باشید دستگاه‌های پیشگیری‌کننده از بارداری مثل IUD، می‌توانند در روند قاعدگی اختلال ایجاد کنند. برای درمان درد کمر در این دوره می‌توانید با مصرف قرص‌های ویتامین دی، منیزیم و استفاده از پد‌های گرمایشی این علائم را کاهش دهید. در صورتی‌که این دردها زیاد باشند نیز می‌توانید با مصرف مسکن، درد را کاهش دهید.

درمان مشکلات خلقی چگونه است؟

داروهای ضدافسردگی مهارکننده‌ی باز جذب سروتونین (SSRI) شامل فلوکستین، پاروکستین، سرترالین و غیره هستند، که در کاهش علائم خلقی موفق بوده‌اند. SSRI درمان خط اول برای PMS شدید و یا PMDD هستند و روزانه مصرف می‌شوند. اما برای بعضی از زنان مبتلا به PMS، مصرف داروهای ضدافسردگی ممکن است فقط به دو هفته قبل از شروع قاعدگی محدود شود.

برای کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی مشاوره بگیر!

توصیه های تغذیه ای در عادت ماهانه

دوران پریودی چی بخوریم؟ برای کسب اطلاعات بیشتر، بهتر است با دکتر تغذیه مشورت کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص تغذیه در شهر خود آشنا شوید. نکات تغذیه‌ای زیر را به خاطر داشته باشید:

  • در زمان قاعدگی باید بدن خود را هیدراته نگه دارید (زیاد آب بنوشید)، تا میزان آب از‌دست‌رفته بدن را جبران کنید.
  • خوردن میوه و سبزیجات تازه نیز برای حفظ سلامت شما در دوران پریود بسیار اهمیت دارد.
  • مصرف مرغ و ماهی به دلیل دارا بودن مواد معدنی و آهن بسیار در زمان پریود توصیه می‌شود.
  • مصرف الکل در زمان قاعدگی باعث ایجاد سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال قبل پریود، خستگی زیاد می‌شود.
  • شکلات تلخ نیز به دلیل دارا بودن مقدار زیادی منیزیم و آهن می‌تواند به سلامت شما کمک‌کند.
  • مصرف زیاد نمک باعث ایجاد احتباس آب و بادکردن شکم و نفخ می‌شود، پس بهتر است در این دوران مصرف نمک خود را به حداقل برسانید.

سکس پریود (سکس در پریود) خطرناک است؟

به دلیل شرایطی که رحم دارد و خونریزی آن، رابطه در دوران پریودی می‌تواند ریسک ابتلا به بیماری‌هایی از قبیل HIV، هپاتیت و بیماری های مقاربتی را افزایش دهد. همچنین ریسک ابتلا به عفونت‌های واژینال و حتی رحم را افزایش می‌دهد. به دلیل مناسب‌بودن شرایط برای رشد میکروب‌ها ممکن است حتی فرد به عفونت های مجاری ادراری نیز مبتلا شود.

ارگاسم جنسی می‌تواند باعث کاهش خونریزی‌های پریود شود. زیرا این فرایند با انقباض‌های زیاد رحمی همراه است که می‌تواند خون را از رحم سریع‌تر خارج کرده و مدت زمان خونریزی را کاهش دهد.

بهداشت پریود چه اهمیتی دارد؟

توجه داشته‌باشید که در دوران پریود، اگر بهداشت خود را رعایت نکنید، ممکن است که با مشکلات جدی مواجه شوید. یکی از اصلی‌ترین علت‌های اهمیت رعایت بهداشت قاعدگی در این است که از شما خون خارج می‌شود. خون مایعی است که سلول‌ها از آن تغذیه می‌کنند.

پس حاوی مواد غذایی است و میکروب‌ها به راحتی می‌توانند از آن تغذیه کرده و رشد کنند. از طرفی خون پریودی بر روی وسایل مورد نیاز پریودی مثل پد و کاپ باقی می‌ماند و می‌تواند ایجاد محیطی گرم، تاریک و مرطوب و مغذی برای میکروب‌ها کند. پس موارد زیر را در نظر داشته‌باشید.

اینفوگرافی پریود
برای متوجه شدن هر نوع مشکلی در دوره پریود و سلامتتان بهتر است زمان پریود خود را بدانید.

سندروم  TSS چیست؟

در زمان قاعدگی شما باید پد بهداشتی یا تامپون خود را هر ۴ تا ۸ ساعت عوض کنید تا از ایجاد TSS جلوگیری کنید. یکی از عارضه‌های قاعدگی، TSS است که به دلیل سم تولید‌شده از باکتری‌ها است. احتمال ابتلا به این بیماری در زنان جوان و افرادی که از تامپون استفاده می‌کنند، بیشتر است. در صورت تجربه‌ی هر یک از علایم TSS، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تب ناگهانی
  • درد در ماهیچه‌ها
  •  اسهال
  • استفراغ
  • سرگیجه و از حال رفتن
  • راش‌های پوستی که شبیه به آفتاب سوختگی هستند
  • گلو درد

شستن واژن در دوران پریود

بهتر است در طول پریود ناحیه‌ی تناسلی خود را روزی یک بار بشویید تا از تجمع میکروب‌ها و ایجاد بوی نامطبوع در زمان خونریزی جلوگیری کنید. شستشو قسمت خارجی ناحیه تناسلی با مواد بهداشتی با از بین‌بردن میکروب‌ها یکی از روش‌هایی است که به موارد ایجادکننده و کاهش دلیل عفونت واژن کمک می‌کند.

این کار باید به آرامی انجام شود و پس از آن ناحیه به خوبی خشک شود. زیرا باقی‌ماندن رطوبت در محیط، محل را برای رشد باکتری‌ها مساعد می‌کند. استفاده از آب ولرم نیز به کاهش درد شما در این دوران کمک می‌کند. پس از اتمام پریود هم واژن را شستشو دهید تا هرگونه آلودگی ناشی از خونریزی از محیط تمیز شود.

آیا در طول پریود نباید حمام کنیم؟

این باور کاملا اشتباه است. دلیلی برای عدم حمام یا دوش‌گرفتن در طول دوره‌ی پریودی وجود ندارد. حمام باعث بهبود روحیه‌ی شما می‌شود و به شما در مقابله با علائم قاعدگی کمک می‌کند. آب گرم می‌تواند به تحریک جریان خون کمک کند و گرفتگی عضلات را بهبود ببخشد. بدون نگرانی از حمام لذت ببرید!

حمام و دوش باعث می‌شود احساس بهتری داشته‌باشید. خونریزی به دنبال غوطه‌وری کامل در آب متوقف نمی‌شود. با این وجود، ممکن است فشار آب به طور موقت مانع از جاری‌شدن خون از واژن شود.

رفتار پدر و مادر با فرزند خود در هنگام قاعدگی چگونه باید باشد؟

این مورد هم یکی از بایدها و نبایدهای قاعدگی محسوب می‌شود. شروع پریود در دختران یک اتفاق بزرگ است. بنابراین نحوه‌ی برخورد والدین، آموزش فرزند خود در رابطه با این اتفاق بسیار مهم است. زمانی که فرزند شما به سن ۶ یا ۷ سالگی می‌رسد، می‌توانید در این رابطه با او صحبت کنید. زیرا در این سن اغلب بچه‌ها کم و بیش با پریود آشنایی دارند.

شما می‌توانید در مورد تغییراتی که بدن فرزندتان در طول دوره‌ی بلوغ می‌کند صحبت کرده و برای او پریود را به طور کامل توضیح دهید. در زمان پریود با فرزند خود صبورانه برخورد کرده و برای او غذاهای مورد علاقه و سالم فراهم کنید. به نیازها و احساساتش توجه کنید و زمانی که فرزند شما می‌خواهد تنها باشد به او کمی فضا دهید.

تاخیر در پریودی
یکی از مشکلات دوران پریود بی نظمی دوران پریودی است.

عوارض پریود چیست؟

پریود می‌تواند باعث بروز برخی از عوارض شود که در ادامه به مهمترین آنها پرداخته‌ایم:

۱. اسهال در پریودی چیست و چرا ایجاد می شود؟

اسهال در پریودی یا در دوران قاعدگی یک پدیده شایع است که به علت تغییرات هورمونی، به ویژه افزایش هورمون پروستاگلاندین، رخ می‌دهد. این هورمون باعث انقباض رحم و همچنین انقباض روده می‌شود که می‌تواند منجر به اسهال گردد. زنانی که دچار اضطراب و افسردگی در دوران پریود می‌شوند، بیشتر به این عارضه دچار می‌شوند. اگر اسهال شدید یا مداوم باشد، بهتر است به پزشک متخصص زنان یا گوارش مراجعه کنید.

متن انگلیسی:
«Menstrual bleeding might happen every 21 to 35 days and last 2 to 7 days»
ترجمه فارسی:
«چرخه قاعدگی معمولا بین ۲۱ تا ۳۵ روز است (به طور میانگین ۲۸ روز) که خونریزی فرد بین ۲ تا ۷ روز طول می‌کشد.»

به نقل از سایت mayoclinic

۲. خونریزی زیاد در پریودی خطرناک است؟

در ماه از مدت ۳ تا ۷ روز خونریزی خواهید داشت و اصطلاحا می‌گوییم که پریود شده‌ایم. پریود یا همان قاعدگی ممکن است کم، زیاد و یا حتی متوسط باشد. در این مطلب به انواع مختلف خونریزی پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید. خونریزی‌های شما ممکن است کم یا زیاد باشد و حتی میزان درد شما در این دوره متفاوت است و بستگی به فرد دارد. مدت زمان چرخه پریود که از اولین روز قاعدگی تا اولین روز قاعدگی بعدی است، در هر فرد متفاوت است. چرخه قاعدگی معمولا بین ۲۱ تا ۳۵ روز است (به طور میانگین ۲۸ روز) که خونریزی فرد بین ۲ تا ۷ روز طول می‌کشد.

گرچه خونریزی شدید پریودی یا منوراژی یک نگرانی مشترک در میان زنان است، با این وجود اکثر زنان خونریزی شدید به عنوان خونریزی شدید قاعدگی را تجربه نکرده‌اند. اگر دچار خونریزی شدید قاعدگی هستید نمی‌توانید فعالیت‌های معمول خود را ادامه دهید زیرا خونریزی‌تان زیاد است و دچار درد نیزهستید.

اگر به دلیل خونریزی زیاد پریود یا به دلیل خونریزی ده روز بعد از پریود دچار ترس و وحشت شده‌اید و می‌خواهید بدانید علت خونریزی زیاد در پریودی چیست، بهتر است برای درمان خونریزی طولانی قاعدگی به متخصص زنان مراجعه کنید. درمان‌های مؤثر زیادی برای خونریزی شدید پریود وجود دارد.

لخته خون در پریود خطرناک است؟
درمان‌های مؤثر زیادی برای خونریزی شدید پریود وجود دارد.

۳. علت درد شدید پریودی چیست؟ (قاعدگی دردناک)

علت پریود دردناک این است که فرد به بیماری خاصی مبتلا است. یکی از اصلی‌ترین علت‌های ناشی از بیماری که باعث درد زیاد دوران پریود می‌شود، اندومتریوز است. اندومتریوز یکی از بیماری‌های رحمی است که زنان را درگیر می‌کند. در واقع در این بیماری، بافت رحم یا آندومتر در خارج از رحم رشد می‌کند.

گاهی نیز ممکن است که علت درد شدید پریودی ناشناخته باشد و برای درمان آن نتوان علت را رفع کرد. بلکه تنها راهی که در پیش روی شما وجود دارد این است که این مشکل را با دارو برطرف کنید. توجه داشته‌ باشید که اگر به درد شدید پریود مبتلا هستیدِ، حتما باید به دکتر زنان مراجعه کنید تا برای درمان درد شما روش‌های درمانی موثری را پیشنهاد دهد. برای اینکار می‌توانید از مشاوره تلفنی دکتر زنان کمک بگیرید.

۴. سردرد در پریودی چرا ایجاد می شود؟

سردرد در پریودی، ناشی از نوسانات هورمونی است که معمولاً قبل، حین یا پس از قاعدگی رخ می‌دهد. کاهش استروژن قبل از پریود می‌تواند موجب این نوع سردردها شود. برای درمان می‌توان از مسکن‌ها، کمپرس سرد، مکمل‌های ویتامینی و روش‌های خانگی مثل استراحت و ورزش‌های سبک استفاده کرد. مشاوره با پزشکان متخصص نیز توصیه می‌شود.

۵. پرخوری قبل از پریودی ناشی از چیست؟

پرخوری قبل از پریودی یکی از علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است که به دلیل تغییرات هورمونی رخ می‌دهد. افزایش هورمون پروژسترون و کاهش سروتونین می‌تواند میل به مصرف کربوهیدرات‌ها و غذاهای شیرین را افزایش دهد. این وضعیت معمولاً باعث احساس گرسنگی مداوم و خوردن غیر ضروری می‌شود. برای مدیریت این مشکل، می‌توان از رژیم‌های غذایی سالم، ورزش‌های منظم و تکنیک‌های آرام‌سازی استفاده کرد. همچنین، مشورت با متخصصان تغذیه و پزشکان می‌تواند در کاهش این علائم موثر باشد.

در چه شرایطی به پزشک زنان مراجعه کنیم؟
در دوران پریودی باید مکمل آهن مصرف شود یا از غذاهای غنی از آهن استفاده شود.

۶. پریودی نامنظم چه عوارضی دارد؟

اگر می‌خواهید بدانید پریودی نامنظم چه عوارضی دارد و اصلا چرا ایجاد می‌شود، باید انواع بی‌نظمی پریود و پریود طبیعی را بشناسید. پریود نامنظم انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلایل خاصی ایجاد می‌شوند. از جمله این انواع می‌توان به پریودهای خیلی کوتاه (کمتر از ۲۱ روز) یا خیلی بلند (بیش از ۳۵ روز) اشاره کرد. همچنین، پریودهای سنگین یا خیلی سبک، عدم تخمک‌گذاری، و پریودهای همراه با درد شدید نیز از انواع دیگر هستند. عوامل مؤثر بر این نامنظمی‌ها می‌تواند شامل تغییرات هورمونی، استرس، تغییرات وزن، ورزش شدید، استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری، و بیماری‌هایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و مشکلات تیروئید باشد.

عوارض پریودمراقبت‌های دوران پریودتغذیه‌های مناسب دوران پریود
درد شکممصرف مسکن‌ها، استراحت و پد گرممصرف مرغ و ماهی برای آهن و مواد معدنی
خونریزی‌های شدیدمراجعه به پزشک در صورت نیازمصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه
سردردکمپرس سرد و مکمل‌های ویتامینیشکلات تلخ برای منیزیم و آهن
اسهالمراجعه به پزشک در صورت شدتمصرف آب زیاد برای هیدراته نگه‌داشتن بدن
نفخ و بادکردگی شکمورزش‌های سبک و تکنیک‌های آرام‌سازیکاهش مصرف نمک
حساسیت سینه‌هااستفاده از لباس‌های راحت و مناسبپرهیز از مصرف الکل
جدول عوارض، مراقبت‌ها و تغذیه‌های مناسب دوران پریود

فواید پریود شدن منظم چیست؟

همان طور که گفته‌شد داشتن یک چرخه‌ی قاعدگی منظم، نشان‌دهنده‌ی سلامتی بدن شما است. با داشتن یک چرخه‌ی منظم شما می‌توانید برای زندگی، ورزش، کار، زندگی جنسی خود برنامه‌ریزی کنید.

پریودهای منظم نشان می‌دهند که هورمون‌های شما در سطح طبیعی قرار دارند و همچنین استخوان‌ها، غده تیروئید و سیستم متابولیک شما به‌درستی عمل می‌کند. پریود باعث می‌شود که دیرتر پیر شوید و پوست و بدن شما را شاداب نگه‌می‌دارد. بر اساس تحقیقات انجام‌شده در آمریکا، محققان فکر می‌کنند یکی از دلایل اینکه زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند این است که هر ماه مقداری آهن از طریق خونریزی قاعدگی از دست می‌دهند. زیرا آهن زیاد در بدن می‌تواند با تولید رادیکال‌های آزاد باعث ایجاد بیماری شود.

درد شکم یکی از شایع‌ترین مشکلات آزاردهنده‌ی پریود است، که ممکن است قبل از پریود یا همزمان با آن ایجاد شود و به طور روتین بسیاری از زنان به آن دچار می‌شوند. این درد در قسمت پایین شکم و پشت حس می‌شود، که شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است.

برای تنظیم کردن پریود می‌توان از قرص‌های جلوگیری از بارداری استفاده کرد. باید علت زمینه‌ای این مشکل را یافت و آن را درمان کرد. اگر پریود شما نامنظم است لازم است پیش از استفاده از هر دارویی با دکتر زنان مشاوره کنید. 

پریود یا عادت ماهانه مردانه چیست؟

پزشکان معتقدند که مردان هم دارای نشانه‌هایی از پریود هستند. مطالعات علمی در سال‌های اخیر نشان داده‌است که مردان هم مانند زنان ممکن است در برهه‌ای از ماه دچار مشکلاتی در ترشح هورمون‌های جنسی خود شوند، به همین دلیل برخی پزشکان معتقدند که آقایان هم مانند خانم‌ها می‌توانند دارای نشانه‌هایی از پریود در ماه باشند. اگرچه بروز پریود در مردان به منظمی خانم‌ها نیست، اما از آنجایی که در طی ماه دچار حالات خاصی از بی‌نظمی هورمونی در بدن خود می‌شوند، این حالت به پریود مردان معروف شده‌است.

مردان در طی ماه دچار حالات خاصی از بی‌نظمی هورمونی در بدن خود می‌شوند که به این حالت به پریود مردان می‌گویند.

متن انگلیسی:
«According to one study, around 26 % of men experience these regular man periods»
ترجمه فارسی:
«طبق یک مطالعه، حدود ۲۶ درصد از مردان پریود مردانه را تجربه می‌کنند.»

به نقل از سایت ltmensclinic

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

پریود یکی از دوره‌هایی است که در دوران باروری زن اتفاق می‌افتد. هر ماه برای چند روز دیواره‌ی رحم ریزش می‌کند و به شکل خون و لخته‌های کوچک از واژن بیرون می‌آید. پریود ممکن است طبیعی و یا غیرطبیعی باشد. گاهی ممکن است که پریود خود را عقب بیندازید و یا خونریزی شدید داشته‌باشید. اگر هیچ خونریزی را طی ۹۰ روز گذشته تجربه نکرده‌اید و باردار نیستید، باید به پزشک زنان مراجعه کنید. همچنین:

  • اگر خونریزی شما بیش از ۷ روز طول می‌کشد یا خونریزی شما خیلی زیاد است به طوری که هر ۱ تا ۲ ساعت باید نوار بهداشتی یا تامپون خود را عوض کنید.
  • در صورتیکه چرخه‌ی شما کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز طول بکشد.
  • اگر درد خیلی شدیدی را در زمان قاعدگی تجربه می‌کنید.
  • تجربه‌ی خونریزی بین دو چرخه‌ی قاعدگی، لکه بینی یا خونریزی واژینال.
  • تب یا احساس بیمار بودن بعد از استفاده از تامپون 
  • اگر قاعدگی شما تا سن ۱۵ سالگی آغاز نشود.

برای دریافت نوبت از بهترین دکتر متخصص زنان و لیست بهترین دکترهای مامایی از دکترتو کمک بگیرید. در دکترتو همچنین می‌توانید از مشاوره با دکتر زنان آنلاین و دکتر مامایی آنلاین بهره‌مند شوید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

ترشحات واژن در هر زمان از این پریود متفاوت است. در زمان تخمک‌گذاری ترشحات واژن مثل سفیده تخم مرغ کشدار و حالت آبکی دارند.

یکی از نشانه‌های پریود شدن در فاصله‌ای زودتر از زمانی که باید اتفاق بیفتد، حساس بودن به تغییرات استروژن است که به آن estrogen withdrawal می‌گویند.

بله. در مواقع زیادی ممکن است که فرد به تنبلی تخمدان مبتلا باشد و پریودهای نامنظم داشته‌باشد یا برای مدتی پریود نشود. در این افراد حجم خونریزی هم به اندازه‌ی زیاد نیست. البته علائم دیگری هم باید همراه با پریود نشدن همراه باشد تا بتوان تنبلی تخمدان را تشخیص دهیم.

خون قاعدگی از دهانه‌ی رحم بیرون می‌آید و وارد واژن می‌شود.

بارداری، شیردهی، یائسگی و تنبلی تخمدان از دلایل آن هستند.

این اتفاق معمولا به دلیل کاهش موقت سطح هورمون استروژن ایجاد می‌شود.

بین ۲۱ روز تا ۳۵ روز طبیعی است.

زیرا در طول دوران پریود رحم منقبض شده و باعث درد در معده می‌شود.

دلایل آن استرس، داروهایی مانند قرص‌های ضد بارداری، داروهای شیمی درمانی، داروهای ضد افسردگی، تومور یا انسداد ساختاری که بر رهاسازی تخمک از لوله فالوپ تأثیر می‌گذارد، هستند.

یکی از علامت‌های اولیه‌ی حاملگی خارج رحمی خونریزی واژینال است. حاملگی خارج رحمی زمانی اتفاق می‌افتد که تخمک بارورشده به جایی غیر از دیواره‌ی رحم، مثل لوله‌های فالوپ متصل شود. با بزرگ‌شدن تخمک بارور، لوله‌ی فالوپ پاره می‌شود و باعث خونریزی شدیدی می‌شود.

در صورت تجربه‌ی درد شدید در شکم و لگن که معمولا یک طرفه است، سرگیجه شدید، خونریزی، احساس فشار در رکتوم باید به حاملگی خارج رحمی شک کرده و به پزشک زنان مراجعه کنید.
در صورتی‌که سقط جنین اتفاق بیفتد نیز ممکن است فرد خونریزی‌هایی به صورت لکه‌لکه یا خیلی شدید تجربه کند. مقدار و مدت زمان این خونریزی بستگی به مدت زمان حاملگی دارد. علامت‌های سقط:

    • کرامپ شکمی

    • درد شکم یا لگن

    • درد در پشت

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره پریود

  1. ناشناس گفت:

    سلام . من ۱۳ سالمه.
    من بعد از اتمام پریود تا پریود بعدی لکه بینی میبینم و آنها کاملا سفید و بیرنگ هستند . آیا این مشکل خاصیه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ترشحات ممکن است طبیعی باشد
      اما اگر تغییر رنگ یا بو داشت بهمتخصص مراجعه فرمایید

  2. فروغ گفت:

    سللم من ۲۱سالمه وقتی پریودم‌خیلی درددارم چکار کنم؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      درد زمان پریودی به علت ترشح هورمون پروستاگلاندین است و میتونید با مصرف مسکن و انجام ورزش های هوازی درد را تسکین دهید.

  3. نسرین گفت:

    سلام وقتتون بخیر من ماه قبل زودتر از موعود پریود قبلم پریود شدم و رنگ خون قهوه ایی بود روزای اولم لکه بینی داشتم به مدت سه روز مشکل خاصیه خیلی نگرانم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      اگر در این ماه قرص های هورمونی مصرف کرده باشید طبیعی است در غیر ای صورت اگر در ماه بعد نیز تکرار شد انجام آزمایش کامل هورمونی و چک هورمون تیروئید برای شما ضروری است. به متخصص زنان مراجعه کنید.
      متخصص زنان و زایمان

  4. ناشناس گفت:

    ماه گذشته من تقریبا دوماه بود ک پریود و لکه بینی داشتم با مراجعه به دکتر ماما و خوردن قرص استروژن متوقف شد ولی دوباره این لکه بینی و پریود شروع شد و خوردن قرص ها تاثیر نداره

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      آزمایش کامل هورمونی و سونوگرافی رحم و تخحمدان بدهید ممکنه مشکل شما کیست و یا دیگر مشکلات هورمونی باشد. بهتره به متخصص زنان مراجعه کنید.

  5. اسما گفت:

    سلام من هروز سکس دارم ولی باردار نمیشم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      فاکتورهای زیادی در باروری موثر است. اگر بیش از یک سال رابطه بدون محافظت داشته اید و باردار نشدید برای بررسی علت ناباروری نیازه به متخصص زنان مراجعه کنید.

    2. مینا گفت:

      سکس هر روز دلیل بر باردار شدن نیست

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        بله ارتباطی ندارد
        نزدیکی در زمان تخمک گذاری است که اهمیت دارد

  6. زهرا گفت:

    سلام من سکس داشتم ولی ۶ روز بعدش پریود شدم این احتمال بارداری نیست ؟!

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز.
      لکه بینی بعد از سکس عوامل متعددی دارد: فشار به مخاط واژن، عفونت قارچی تا لانه گزینی جنینی. اما برای بررسی دقیق تر بهتر است آزمایش بدهید یا به متخصص زنان مراجعه نمایید.

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/ob-gyn

    2. یاسر گفت:

      اشکال نداره

  7. سارا گفت:

    سلام من ۱۴ سالمه و این چهارمین باری هست که پریود میشم. دفعه های قبلی خیلی راحت پریودیم رو گذروندم اما الان خیلی درد دارم و عضلات شکمم گرفته . خون بیشتری هم نسبت به قبل از دست دادم. میخواستم بدونم آیا طبیعیه و اینکه مفنامیک اسید رو هر چند ساعت یک بار میشه خورد؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      پریودهای قبل چوت تخمک گذاری ممکنه وجود نداشته است درد کمتری داشته اید ولی این دردها طبیعی است و میتونید در چند روز اول که درد و خونریزی بیشتری دارید هر ۸ ساعت مفنامیک اسید را مصرف کنید.

  8. حسنا گفت:

    سلام من ۱۳ساله هستم می خواستم بگم وقتی پریود میشیم چه کارهایی رو انجام ندیم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      اگر میزان خونریزی شما زیاد باشد ممکنه محدودیت حرکت ایجاد کند و گرنه محدودیت های دیگری ندارد.

  9. سلام گفت:

    سلام
    اگر عادت ماهانه بیشتر از۱۰ روز طول بکشید اما اوایل خون زیاد باشد ولی بعدش خون کمتر کمتر شود ولی بازم خون هست چه باید کرد ۱۸ سال دارم.

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      قاعدگی نرمال بین ۷ تا ۱۰ روز است و بنظر نمی رسد مشکلی متوجه شما باشد.

      1. سارا گفت:

        ببخشید من تقریبا ۷ماهه پریود میشم و ۱۳ سالو نیممه ولی رشد سینه ندارم خیلی میترسم ک سینه هام رشد نکنه چون همسنای من سینه هاشون هیلی بزرگتره

        1. همیار دکترِتو گفت:

          دوست عزیز
          رشد سینه ها ۵ مرحله دارد و با تغییرات هورمونی و تغییرات ظاهری بیشتر می شود و جای نگرانی ندارد.

      2. مریم گفت:

        سلام خسته نباشید،،من ۲۲سالمه ولی دفعه اخر ک پریود شدم سه روز بیشتر طول نکشید علتش چیه؟

        1. همیار دکترِتو گفت:

          دوست عزیز
          اگر در دوره های بعدی نیز میزان خونریزی کم بود و به صورت لکه بینی در امد بهتره ازمایش کامل هورمونی برای بررسی هورمون ها انجام شود.

  10. پرنيا گفت:

    سلام من ١٢ سالم هست و هر وقت كه پريود ميشم استرسل اينكه يه وقت خون از لباس زير يا شلوار عبور كنه و دارم وبه خاطر اين همش يه جا ميشينم ومدل رآه رفتن و نشستنم تغيير ميكنه وهمش يه جا ميشينم لطفا ي راح حل براى از بين بردت همچين استرسى بگين ممنون

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      پدهای مخصوص روز و شب میتونید استفاده کنید و این استرس را نخواهید داشت.

      1. یکی گفت:

        سلام من ۱۲ سالمه الان ۲ ماه که پریود نشدم 🥴این نگرانم کرده میشه بگید چیکار کنم؟

        1. همیار دکترتو گفت:

          سلام و درود همراه عزیز
          سن شروع پریود متفاوت است.
          توصیه می‌شود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.پزشک متخصص زنان

        2. ندا گفت:

          اره