فهرست مطالب
طول عمر بعد از سکته مغزی چقدر است؟ این سوالی است که بسیاری از افراد از پزشک میپرسند. سکته مغزی یک رویداد پزشکی رایج و در عین حال جدی است که نیاز به بهبودی قابلتوجهی دارد. این مشکل میتواند بر امید به زندگی تاثیر زیادی داشته باشد. با این حال بسیاری از بیمارانی که سکته مغزی داشتهاند تا مدتها پس از توانبخشی به زندگی رضایتبخشی ادامه میدهند.
در خصوص این بیماری فاکتورهای مختلفی میتواند روی طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی تاثیر داشته باشد. برای مثال بسته به سن بیماران، سایر شرایط زمینهای و از همه مهمتر نوع سکته مغزی که در آنها اتفاق افتاده، امید به زندگی بیماران سکته مغزی متفاوت است.
مراجعه به موقع به متخصص مغز و اعصاب و رعایت یک برنامه غذایی مناسب میتواند در افزایش طول عمر بعد از سکته مغزی موثر باشد. در پنل دکترتو میتوانید از بهترین متخصصان مغز و اعصاب در سراسر ایران نوبت حضوری یا حتی تلفنی دریافت کنید. در این مقاله با فاکتورهای موثر روی طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی بیشتر آشنا میشویم.
طول عمر بعد از سکته مغزی چقدر است؟
طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی به عوامل مختلفی مانند شدت و میزان سکته، سن بیماران، نوع سکته، علت سکته مغزی، عوارضی که در بیماران مختلف ایجاد میشود و سایر عوامل زمینهای بستگی دارد. میزان و کیفیت درمانهایی که بیماران بعد از سکته مغزی دریافت میکنند، کیفیت خدمات پزشکی و مراقبتهایی که از بیماران میشود همگی بر امید به زندگی بیماران سکته مغزی تاثیر دارد.
به طور متوسط سکته مغزی نسبت به افراد عادی به طور متوسط پنج سال و نیم طول عمر بیماران را کاهش میدهد. این بدان معناست که سکته مغزی میتواند امید به زندگی را به یکسوم کاهش دهد.
آیا سکته مغزی موجب مرگ می شود؟
بر اساس آمار موجود سکته مغزی دومین عامل اصلی مرگومیر در سراسر جهان است. این بیماری همچنین بهعنوان سومین عامل ناتوانی بیماران در دنیاست. در بسیاری از مواقع ممکن است بیماران بعد از سکته مغزی زنده نمانند. در مواردی هم که بیماران بعد از سکته زنده میمانند، سایر فاکتورها و شرایطی که برای بیماران ایجاد میشود میتواند بعد از مدتی موجب مرگومیر بیماران شود. طول عمر بیماران سکته مغزی به عوامل مختلفی بستگی دارد.
فاکتورهای موثر در طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی
امید به زندگی افرادی که سکته کردهاند بر اساس فاکتورهای مختلفی تعیین میشود. شدت سکته مغزی و سن بیمار دو عامل مهم در پیشبینی شانس بقای فرد پس از سکته مغزی است. شدت سکته (حاد یا خفیف بودن) با تجزیه و تحلیل اختلالات عصبی در زبان و رفتار و از طریق انجام سیتیاسکن یا امآرآی اندازهگیری میشود.
علاوه بر این موارد یک سری عوامل تهدیدکننده زندگی هستند و میتوانند طول عمر بیماران سکته مغزی را به میزان زیادی کاهش دهند و حتی خطر مرگ سریع در آنها را بالاتر ببرند. نوع درمانی که بیماران دریافت میکنند، نوع سکته و سایر بیماریهایی که دارند از جمله این موارد است.
۱. مقایسه طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی بر اساس سن
مطالعات مختلفی امید به زندگی بیماران سکته مغزی در سنین مختلف را مورد بررسی قرار داده است. در یکی از مطالعات انجام شده برای بررسی میزان بقای ۵ ساله بیماران سکته مغزی مشخص شد که میزان بقای افراد ۵۰ ساله یا کمتر نسبت به افراد ۷۰ ساله یا مسنتر به ترتیب ۵۷ و ۹ درصد است.
علاوه بر این، میزان بقای طولانی مدت (پنج سال) در بیمارانی که از خونریزی داخل مغزی رنج میبرند در مقایسه با بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک بهتر است. با این حال، کسانی که از خونریزی داخل مغزی رنج میبردند، در ۳۰ روز اول سکته مغزی از بین میرفتند. بنابراین مشخصاً طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی با افزایش سن آنها، کاهش مییابد.
یک مطالعه اخیر در کانادا که روی افرادی که در سن ۶۱ سال یا بیشتر دچار سکته مغزی شده بودند، انجام شد، نشان داد که بیش از ۲۴% از افراد بالای ۸۰ سال در طول اقامت خود در بیمارستان فوت کردند، در حالی که اعداد مربوطه برای افراد در گروه سنی ۷۰ تا ۷۹ سال حدود ۱۳%، ۹% و کمتر از ۶% برای افراد زیر ۵۹ سال بود.
۲. امید به زندگی بیماران سکته مغزی حاد
بر اساس دادههایی که تاکنون به دست آمده طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی حاد به یک دهه محدود میشود و معمولاً دو سوم بیمارانی که سکته مغزی حاد کردهاند نتوانستهاند بیش از یک دهه زنده بمانند. این افراد خطر بالایی برای عود مجدد دارند. هر چه علائم سکته مغزی شدیدتر باشد، امید به زندگی کمتر است.
سکته مغزی حاد یکی از شایعترین علل بستری شدن در بیمارستان و ناتوانی بیماران است و از طرفی نیز با عوامل تهدیدکننده زندگی دیگری مانند فشارخون بالا، سطح کلسترول بالا، دیابت، سیگار کشیدن و بیماریهای قلبی و عروقی مرتبط است. در بررسی دقیقی که در این زمینه در دانشگاه کوئینزلند انجام شده، محققان دریافتند که تنها ۳۶.۴ درصد از بیماران بیش از ۱۰ سال زنده ماندند و ۲۶.۸ درصد از آنها نیز مجدد سکته کردهاند.
۳. مقایسه طول عمر بیماران بعد از انواع سکته مغزی
سکته مغزی به دو نوع اصلی سکته مغزی هموراژیک و ایسکمیک دستهبندی میشود. بیماران مبتلا به سکته هموراژیک که خونریزی مغزی دارند، نسبت به بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک که ناشی از پارگی رگ خونی است، در معرض خطر مرگ، سکته دیگر و کاهش امید به زندگی بیشتری هستند. گاهی ممکن است علائم سکته مغزی خاموش نیز روی کاهش امید به زندگی تاثیر داشته باشد.
۴. تاثیر سایر بیماری ها در میزان بقای بیماران سکته مغزی
یکی سری فاکتورهای دیگر هم میتوانند روی طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی تاثیر بگذارد. مواردی مانند فشارخون بالا، دیابت، سابقه سکته قلبی، بیماریهای قلبی، بیماری شریانها، آلزایمر، سایر ناتوانیهای جسمی، افسردگی و مشکلات گوارشی از جمله مواردی هستند که میتوانند روی کیفیت زندگی بیماران بعد از سکته مغزی و امید به زندگی آنها تاثیر قابلتوجهی داشته باشد.
۵. طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی با دریافت درمان مناسب
درمانی که بعد از سکته بیماران دریافت میکنند، کیفیت و میزان خدمات مراقبت پزشکی و میزان بهرهمندی بیماران از شیوههای جدید و پیشرفته درمانی و توانبخشی همگی میتواند روی امید به زندگی بیماران سکته مغزی تاثیر داشته باشد.
بر اساس دادههای موجود بیمارانی که درمانهای مناسب توانبخشی مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و درمانهای دارویی مناسب را دریافت میکنند هم کیفیت زندگی بهتری دارند و هم طول عمر آنها در مقایسه با بیمارانی که این درمانها را دریافت نکردهاند بیشتر است. مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل نقش مهمی در روند کنترل بیماری دارد.
یک نکته بسیار مهم در خصوص میزان بهبودی بیماران بعد از سکته مغزی و افزایش شانس زنده ماندن آنها، مدت زمانی است که بعد از سکته درمانهای مناسب را دریافت میکنند. میزان بهبودی بیماران تا حد زیادی به این بستگی دارد که آیا مداخله پزشکی در عرض سه تا چهار ساعت پس از سکته انجام شده است یا خیر.
مطلب پیشنهادی: میوه های مفید برای سکته مغزی
عوامل کاهش دهنده طول عمر بیماران بعد از سکته مغزی
سکته مغزی باتوجهبه شدت، نوع و سن بیماران میتواند عوارض مختلفی را در افراد ایجاد کند. مشکلاتی مانند سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن یا سکته مغزی و بی حسی سمت راست بدن، ناتوانی در حرکت و بیتحرکی بیماران، فلج اندامهای مختلف، مشکلاتی که در حافظه آنها ایجاد میشود، مشکلات شناختی، مشکلات گفتاری (زمان برگشت تکلم بعد از سکته مغزی چقدر است؟)، افسردگی، مشکل بلع و خوردن و از کار افتادن اندامهای داخلی همگی ممکن است در بیماران سکته مغزی ایجاد شود که هر یک از آنها به نوبه خود میتوانند روی امید به زندگی و طول عمر بیماران سکته مغزی تاثیر بگذارند.
علت مرگ بعد از سکته مغزی
بعد از سکته مغزی چه اتفاقی می افتد؟ علت مرگ بعد از سکته مغزی میتواند به عوامل مختلفی برگردد. در بسیاری از موارد، مرگ پس از سکته مغزی ممکن است به دلیل عوارض جدی و وخیمی باشد که در نتیجه سکته مغزی و صدمات در مغز رخ میدهند. برخی از علل معمول مرگ پس از سکته مغزی عبارتند از:
علت مرگ بعد از سکته مغزی | توضیحات |
---|---|
آسفیکسی (اختناق یا خفگی) | سکته مغزی ممکن است باعث مختل شدن عملکرد نازوفارینکس شود. این موضوع میتواند منجر به خفگی و مشکلات تنفسی شدید شود که در نهایت به مرگ منجر میشود. |
پاره شدن رگهای مغزی | سکته مغزی میتواند باعث پاره شدن رگهای مغزی شود. اگر خونرسانی به مغز بهطور کامل قطع شود یا قسمتی از مغز تا حدی آسیب ببیند ممکن است به مرگ فرد منجر شود. |
ایست قلبی | سکته مغزی میتواند باعث ایست قلبی شود. این اتفاق ممکن است به دلیل تاثیر سکته روی ضربان منظم قلب، اختلال در گردش خون یا عوارض جانبی مانند فشار خون بالا باشد. ایست قلبی میتواند به مرگ فرد منجر شود. |
عوارض مرتبط با عوامل خارجی | سکته مغزی ممکن است باعث عوارض جانبی دیگری مثل عفونتها، آسیب ریوی، تشدید بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشار خون بالا و سایر عوارض مرتبط با بیماریهای قلبی شود. این موارد در نهایت به مرگ منجر میشوند. |
در هر صورت، مرگ پس از سکته مغزی میتواند به دلیل ترکیبی از عوامل فیزیکی، عوارض مغزی و عوارض جانبی متعدد باشد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
با وجودی که درمانهای ارائه شده برای بیماران سکته مغزی بسیار پیشرفتهتر شده است، اما سکته مغزی همچنان در میان سه علت اصلی مرگومیر در سطح جهانی قرار دارد و طول عمر بعد از سکته مغزی کم میشود. بازماندگان این بیماری معمولاً طول عمر کمتری دارند. یک مطالعه دانمارکی که روی بیش از ۵۰۰۰ بیمار انجام شد، نشان داد که شانس مرگ در میان افرادی که سکته مغزی در یک سال گذشته داشتهاند ۵ برابر بیشتر از کسانی است که هرگز سکته نکردهاند. حتی در افرادی که بیش از یک سال پیش دچار سکته مغزی شدهاند، احتمال مرگ دو برابر بیشتر از افراد غیربیمار است.
اگر یکی از عزیزان شما دچار سکته مغزی شده است، برای بهبود علائم و افزایش طول عمر بیمار حتما با فوق تخصص مغز و اعصاب مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر مغز و اعصاب وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام. من ۴۰ سالم هست و سکته خفیف کردم و در mri مغز هم دکتر یک ضایعه دیدن که گفتن باید با تزریق هم گرفته بشه، جنب چپم از زیر بغل تا بازو هم یه درد مبهمی دارم بنظرتون امیدی به زندهبودن هست و چندسال میتونم زنده بمونم؟
سلام
با این توصیفات
مشکل بحرانی یی دیده نمی شود
حتمن درمان را کامل کنید
رژیم غذایی و ورزش را رعایت کنید
همیشه تندرست باشید
با سلام
پدرم ۵۷ سالشه پارسال دو سکته مغزی خفیف کرده بود حدود دو هفته هم تحت نظر بستری بود ولی بعدش خودش همه کار ها رو انجام میداد و همه چیز عادی بود و بعد چهار ماه دوباره یک سکته خفیف کرد که پاش کم حس شده بود
و تعادل نداشت این چند ماه دکتر هم زیاد بردیمش ولی هیچکدوم تا الان نتونستن تشخیص درستی بدن و الان خود هم حسابی نا امید شده به نظرتون باید چیکار کنیم چه دکتری ببریمش اصلا بهش امیدی هست؟
و آیا این علائم خطرناکه؟
سلام
پدرم ۵۷ سالشه پارسال دو سکته مغزی خفیف کرده بود حدود دو هفته هم تحت نظر بستری بود ولی بعدش خودش همه کار ها رو انجام میداد و همه چیز عادی بود و بعد چهار ماه دوباره یک سکته خفیف کرد که پاش کم حس شده بود
و تعادل نداشت این چند ماه دکتر هم زیاد بردیمش ولی هیچکدوم تا الان نتونستن تشخیص درستی بدن و الان خود هم حسابی نا امید شده به نظرتون باید چیکار کنیم چه دکتری ببریمش اصلا بهش امیدی هست؟
و آیا این علائم خطرناکه؟
دوست عزیز
باید از نظر گوش داخلی ( قسمت تمپورال) و مخچه اسکن شوند
نیاز به بررسی دقیق تری دارند
با ارزوی سلامتی
متخصص مغزواعصاب
سلام
پدرم ۵۷ سالشه پارسال دو سکته مغزی خفیف کرده بود حدود دو هفته هم تحت نظر بستری بود ولی بعدش خودش همه کار ها رو انجام میداد و همه چیز عادی بود و بعد چهار ماه دوباره یک سکته خفیف کرد که پاش کم حس شده بود
و تعادل نداشت این چند ماه دکتر هم زیاد بردیمش ولی هیچکدوم تا الان نتونستن تشخیص درستی بدن و الان خود هم حسابی نا امید شده به نظرتون باید چیکار کنیم چه دکتری ببریمش
آیا این علائم خطرناکه؟
سلام
باید از نظر گوش داخلی ( قسمت تمپورال) و مخچه اسکن شوند
نیاز به بررسی دقیق تری دارند
با ارزوی سلامتی
متخصص مغزواعصاب
سلام وقتتون بخیر من پدربزرگم سکته مغزی شدید کرده و نیمی از بدنش بی حسه و الن دیگه حرفم نمیتونه بزنه و بلع هم نداره ۸۷ سالشه ولی برای ام ارا ای دوم بردن گفتن نیاز ب بیشهوشی داره ک دکترش هم گفت نمیشه بیهوش کرد و دارو هم نمیشع داد واقعن باید چیکار کرد؟ یعنی باید گذاشت طرف بمیره
سلام
نیاز به سرم تراپی و مراقبت های خاص دارند
ولی درمان جراحی بعلت ریسک بالا انجام نمی شود
سلام ۳۶ سالمه سکته مغزی کردم لخته خون درسر دارم سمت چپم فقط سر انگشتام بی حسی داره با پای چپم تا سر زانو فقط خواستم بدونم امید به زندگی چقدره وه این لخته خون از بین میره توسرم
سلام
بله حتمن
امروزه امبولی و لخته با درمان اصولی درمان می شود
زیر نظر پزشک تان باشید
سلام
سکته مغزی کرده پدرم یک طرف بدنش دست پا سوزن سوزنی هستش علتش چیه
سکته مغزی کرده پدرم یک طرف بدنش دست پا سوزن سوزنی هستش علتش چیه
سکته مغزی کرده پدرم دست پا یک طرف بدنش سوزن سوزنی هست علتش چیه
سلام
دقیقا بعلت سکته مغزی است
و متعاقبا ممکن است مشکل نخاعی هم داشته باشند
حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص مغزواعصاب