فهرست مطالب
- سرطان خون چیست؟ (بیماری لوسمی یا لوکمی)
- علائم سرطان خون چیست؟ (علایم اولیه سرطان خون)
- علت ایجاد سرطان خون چیست؟
- چه زمانی باید برای تشخیص بیماری لوسمی اقدام کنیم؟
- درمان سرطان خون چیست؟ (آیا سرطان خون درمان دارد؟)
- انواع اصلی و نادر سرطان خون کدامند؟ (انواع سرطان خون)
- عوارض سرطان خون چیست؟
- چگونه می توان از سرطان خون پیشگیری کرد؟
- سرطان خون را بیشتر بشناسیم
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
ادامه این پادکست را میتوانید در این بخش گوش دهید:
ادامه این پادکست را میتوانید در این بخش گوش دهید:
سرطان خون یا لوسمی نوعی سرطان است که روی سلولهای خونی شما تاثیر میگذارد. این بیماری به دلیل تغییرات (جهش) در dna سلولهای خونی ایجاد میشود که در نهایت باعث تولید سلولهای غیرطبیعی در مغز استخوان و پخششدن آنها در جریان خون میشود. برخی از انواع سرطان خون کودکان را هم تحت تاثیر قرار میدهد که علائم و روش درمان آنها میتواند در کودکان و بزرگسالان متفاوت باشد. در صورتیکه در خانواده سابقه ابتلا به لوسمی را داشتید یا نگران ابتلا به عوارض این بیماری هستید، حتما با متخصص خون و سرطان مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره آنلاین یا تلفنی برای شما فراهم شده است.
سرطان خون چیست؟ (بیماری لوسمی یا لوکمی)
سرطان خون، لوکمی یا لوسمی، سرطان مربوط به سلولهای خونی و مغز استخوان و یکی از انواع بیماری های خونی است. بهعبارت دیگر، سرطان رشد کنترلنشده سلولهای غیرعادی است که میتواند در هر قسمتی از بدن رشد کند. در سرطان خون، این اتفاق در مغز استخوان رخ میدهد و سلولهای غیر عادی وارد جریان خون میشوند.
لوسمی در واقع مجموعهای از چند سرطان است. در تمامی این نوع بیماری، گلبولهای سفید خون یا WBCها درگیر میشوند. WBC بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن هستند که بدن را از هجوم باکتری، ویروس، قارچ و دیگر عوامل خارجی حفظ میکنند.
انواع مختلفی از لوسمی وجود دارد. برخی در کودکان و بعضی از آنها در بزرگسالان شایعتر هستند. برخلاف دیگر سرطانها، سرطان خون به شکل یک تومور نیست و به این دلیل معمولا در تصویربرداریها دیده نمیشود.
علائم سرطان خون چیست؟ (علایم اولیه سرطان خون)
علائم یا نشانههای سرطان خون بسته به نوع سرطان و حاد یا مزمن بودن آن متفاوت هستند. معمولا بیشتر بیماران با علائمی مانند عرق شبانه، ابتلا به عفونتهای مکرر، کاهش وزن ناگهانی و درد استخوان روبهرو میشوند. سایر علائم سرطان خون عبارت است از:
- خستگی
- تب
- تورم غدد لنفاوی
- مشکلات خونریزی
- تنگی نفس
- تورم شکم
- خارش
- از دستدادن اشتها
- ضعف
- کبودی آسان
- سردرد
- پوست رنگپریده
- بثورات پوستی
- کمخونی
- خونریزی لثه
- سرگیجه
- احساس سرما
- بزرگشدن طحال یا کبد
- درد در قفسه سینه، شکم یا استخوان
در این ویدئو دکتر محسن محمدیان، فوق تخصص خون و سرطان بزرگسالان در مورد علائم سرطان خون با شما صحبت میکند.
علت ایجاد سرطان خون چیست؟
علت سرطان خون بهطور کامل مشخص نشده است اما پزشکان معتقدند که این بیماری از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید و مواد شیمیایی سمی باعث افزایش ریسک ابتلا به لوسمی میشوند. بهعلاوه، عوامل ژنتیکی و محیطی زیادی هستند که در ابتلا به این بیماری تاثیر دارند:
- تاریخچه خانوادگی سرطان خون
- اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون
- اختلالات خونی مانند پری لوکمی
- سابقه شیمیدرمانی یا پرتودرمانی
چه زمانی باید برای تشخیص بیماری لوسمی اقدام کنیم؟
در صورتیکه فرد دچار کاهش وزن، عرق شبانه یا خستگی باشد یا اینکه به راحتی کبود شود و خونریزی کند، ممکن است نیاز به انجام آزمایشهای تشخیصی لوسمی با تجویز پزشک متخصص داشته باشد. معمولا اگر در آزمایش سرطان خون یا آزمایش خون تعداد گلبولهای سفید یا سلولهای غیرعادی خون زیاد باشند، پزشک یا متخصص انکولوژی تستهای دیگری را برای تشخیص ابتلا به لوسمی درخواست میکند.
تشخیص سرطان خون با آزمایش
روند انجام تست سرطان خون از آزمایش CBC یا همان تستی که به نام آزمایش خون میشناسیم شروع میشود. در این آزمایش، تعداد، وضعیت، شکل و مشخصات دیگر سلولهای خونی بررسی میشود. پزشک ممکن است از تستهای تشخیصی دیگری هم برای بررسی بیشتر در این مرحله استفادهکند.
مقدار esr در سرطان خون چقدر است؟ (علائم سرطان خون در آزمایش خون)
معمولا مقدار ESR در سرطان خون بالا میرود. سطح ESR میتواند در سرطانهای تهاجمی یا پیشرفته به ۱۰۰ میلیمتر در ساعت یا بیشتر برسد.
تشخیص زود هنگام و مرحله پیشرفت بیماری لوسمی
بیشتر موارد ابتلا به سرطان خون در یک آزمایش خون ساده و به صورت اتفاقی مشخص میشود. آزمایش خون یا CBC به دلایل زیادی توسط پزشکان درخواست میشود و یکی از تستهایی است که در چکاپهای سالانه یا ۶ ماهه انجام میشود.
اگر اختلالی در سلولهای خونی وجود داشتهباشد، در این تست خود را نشان میدهد. بعد از تشخیص سرطان، مرحله پیشرفت بیماری باید مشخص شود:
- لوسمی حاد لنفوئیدی ALL و لوسمی حاد میلوئیدی AML، براساس ظاهر سلولهای سرطانی در زیر میکروسکوپ و نوع سلول درگیر در سرطان تعیین میشوند.
- مرحله رشد سرطانهای ALL و CLL (لوسمی لنفوئیدی مزمن) براساس شمارش WBC (گلبولهای سفید خون) در زمان تشخیص، مشخص میشود.
- وجود گلبولهای سفید نابالغ یا میوبلاست، در خون و مغز استخوان نیز برای تعیین مرحلهی پیشرفت AML (لوسمی میلوئیدی حاد) و CML (لوسمی میلوئیدی مزمن) مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش های ارزیابی مرحله پیشرفت سرطان
تعدادی از آزمایشهای سرطان خون وجود دارند که میتوان از آنها برای ارزیابی روند پیشرفت بیماری استفاده کرد. این موارد شامل فلوسیتومتری، آزمایش عملکرد کبد، لامبر پانکچر و تستهای تصویربرداری هستند:
- فلوسیتومتری، DNA سلولهای سرطانی را بررسی کرده و نرخ رشد آنها را مشخص میکند.
- آزمایش عملکرد کبد نشان میدهد که آیا سلولهای سرطان خون روی کبد تاثیر گذاشتهاند یا خیر.
- لامبر پانکچر یا ضربه نخاعی، با وارد کردن یک سوزن نازک بین مهرههای ستون فقرات انجام میشود. این کار به پزشک اجازه میدهد که مقداری از مایع نخاعی را جمعآوری کند. این نمونه برای بررسی انتشار سرطان به سیستم عصبی مرکزی جمعآوری میشود.
- تستهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سونوگرافی و سیتیاسکن، در تشخیص آسیبهای وارده بر اثر لوکمی به اندامهای دیگر مفید هستند.
تست سرطان خون در خانه
اولین تستی که برای تشخیص اولیه سرطان خون استفاده میشود، آزمایش خون برای بررسی کمیت و کیفیت گلبولهای سفید است. خوشبختانه بسیاری از آزمایشگاهها نمونهگیری بررسی سرطان خون را در خانه نیز انجام میدهند.
درمان سرطان خون چیست؟ (آیا سرطان خون درمان دارد؟)
درمان سرطان خون به عوامل بسیاری بستگی دارد. آنکولوژیست شما گزینههای درمان شما را براساس سن و سلامت کلی، نوع سرطان و اینکه سلولهای سرطانی به کدام بخش از بدن از جمله سیستم عصبی مرکزی حمله کردهاند، تعیین میکند. رایجترین روشهای درمان سرطان خون شامل موارد زیر هستند:
- شیمیدرمانی سرطان خون
- درمان هدفمند لوسمی
- ایمونوتراپی
- پرتودرمانی
- پیوند مغز استخوان
- درمان گیرنده آنتیژنی کیمریک (CAR) سلول T
انواع اصلی و نادر سرطان خون کدامند؟ (انواع سرطان خون)
چهار نوع اصلی و شایع سرطان خون شامل لوسمی حاد لنفوئیدی (ALL)، لوسمی حاد میلوئیدی (AML)، لوسمی مزمن لنفوئیدی (CLL) و لوسمی مزمن میلوئیدی (CML) هستند. انتخاب روش درمان بستگی به نوع بیماری فرد دارد.
انواع لوسمی | علائم | درمان |
---|---|---|
لوسمی میلوئیدی مزمن (CML) | خستگی مفرط، کاهش وزن غیرعادی و بدون دلیل، تعریق شبانه، تب، درد زیر قفسه سینه چپ | درمانهای هدفمند |
لوسمی لنفوئیدی مزمن (CLL) | تورم غدد لنفاوی، ضعف یا خستگی مفرط، کبودی یا خونریزی بدون ضربه | درمانهای هدفمند درمانهای ترکیبی ایمونوتراپی شامل استفاده از گیرنده آنتیژن کایمریک (CAR) سلول T |
لوسمی میلوئیدی حاد (AML) | تب، خستگی، تعریق شبانه، کبودی، خونریزی آسان، کاهش وزن | شیمیدرمانی پرتودرمانی پیوند سلولهای بنیادی درمان هدفمند |
لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL) | خستگی، تنگی نفس، تب، کبودی یا خونریزی آسان | شیمیدرمانی پرتودرمانی پیوند سلولهای بنیادی درمان هدفمند |
انواع سرطان خون در کودکان
کودکان نیز همانند بزرگسالان میتوانند به انواع سرطان خون مبتلا شوند. برخی از انواع سرطان خون در کودکان شایعتر هستند و کودکان را بیشتر از بزرگسالان تحت تاثیر قرار میدهند. ۲ نوع سرطان شایع کودکان عبارتاند از:
- لوسمی لنفوسیتی حاد
- لوسمی میلوئید حاد
لوسمی لنفوئیدی حاد (ALL)
۳ مورد از هر ۴ مورد لوسمی کودکان از نوع لوسمی لنفوئیدی حاد است. این نوع از سرطان خون در نوعی از گلبول سفید به نام لنفوسیت شروع میشود. بیشترین موارد ابتلای این بیماری بین ۲ تا ۵ سال است و از نظر آماری ALL در کودکان سفید پوست و نژاد اسپانیایی و در پسران نسبت به دختران رایجتر است.
لوسمی میلوئیدی حاد (AML)
این نوع از لوسمی بعد از ALL بیشترین موارد ابتلا را در بین کودکان دارد. این سرطان رده سلولهای میلوئیدی را در مغز استخوان درگیر میکند و بیشتر در ۲ سال ابتدایی زندگی کودک یا در دوران نوجوانی دیده میشود. انواع لوسمی مزمن یعنی CML و CLL در کودکان نادر هستند و از بین این ۲ نوع لوسمی مزمن، CML رایجتر است. درمان این نوع از سرطان در کودکان همانند بزرگسالان است.
لوسمی میلوئیدی مزمن (CML)
سرطان خون میلوژن مزمن یا میلوئیدی مزمن در مغز استخوان شروع میشود و تعداد غیرطبیعی و بالایی از گلبولهای سفید خون ناسالم به نام گرانولوسیت را ایجاد میکند. این نوع سرطان خون در بزرگسالان میانسال شایع و در کودکان نادر است.
با پیشرفت CML، گرانولوسیتها مغز استخوان و خون را اشغال میکنند بهطوری که جایی برای گلبولهای قرمز، پلاکتها یا گلبولهای سفید سالم باقی نمیماند. برخی از علائم اولیه لوسمی میلوئیدی مزمن عبارتاند از:
- خستگی مفرط
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- تعریق شبانه
- تب و لرز
- درد زیر قفسه سینه چپ
در برخی افراد نیز سرطان خون میلوژن مزمن هیچ علامتی ایجاد نمیکند.
درمان لوسمی میلوئیدی مزمن
درمان CML شامل درمانهای هدفمندی است که جهشهای غیر طبیعی کروموزوم فیلادلفیا را درمان میکنند. محققان متوجه شدند که درمانهای هدفمند میتوانند برای داشتن یک زندگی طبیعی در افراد مبتلا به لوسمی میلوژن کمک کنند.
لوسمی لنفوئیدی مزمن (CLL)
سرطان خون لنفوسیتی مزمن در مغز استخوان رخ میدهد و باعث تولید لنفوسیتهای بسیار زیاد، نوع دیگری از گلبولهای سفید خون، میشود. CLL یکی از شایعترین انواع سرطان خون در بزگسالان است که سرعت رشد کمی دارد. برخی از علائم این نوع سرطان خون عبارتاند از:
- تورم غدد لنفاوی
- ضعف یا خستگی مفرط
- کبودی یا خونریزی آسان
ممکن است تا زمانی که لوسمی لنفوسیتی مزمن به مرحله بعدی نرسد، علائمی را تجربه نکنید.
درمان سرطان خون لنفوسیتی مزمن
در موارد اولیه لوسمی لنفوسیتی از درمانهای هدفمند استفاده میشود. تحقیقات نشان دادند که درمانهای ترکیبی ممکن است در مقایسه با استفاده از یک درمان هدفمند در یک زمان موثرتر باشند. یکی دیگر از درمانها شامل استفاده از گیرنده آنتیژن کایمریک (CAR) سلول T است. این نوع ایمونوتراپی سلولهای سالم را به گونهای تغییر میدهد تا دقیقتر به سلولهای سرطانی حمله کنند.
لوسمی میلوئیدی حاد (AML)
سرطان خون حاد میلوئیدی یا AML (که با نامهای لوسمی حاد میلوژن، لوسمی میلوبلاستیک حاد، لوسمی حاد گرانولوسیتی یا لوسمی غیر لنفوسیتی حاد نیز شناخته میشود) به رشد سریع سرطان خون و مغز استخوان گفته میشود. این سرطان شایعترین نوع از سرطان خون حاد است و معمولا بزرگسالان میانسال (بالای ۶۵ سال) را درگیر میکند. البته سرطان خون حاد میلوئیدی دومین سرطان خون شایع در کودکان و نوجوانان هم به شما میآید.
این بیماری باعث میشود که مغز استخوان تعداد زیادی گلبولهای سفید غیرطبیعی تولید کند درنتیجه روی توانایی بدن برای مبارزه با عفونتها تاثیر میگذارد. برخی از علائم این نوع سرطان خون ممکن است شبیه به آنفولانزا شامل تب، خستگی و کاهش وزن باشد.
درمان لوسمی میلوئید حاد
سرطان خون میلوئید حاد یکی از شایعترین انواع سرطان خون است و معمولا با شیمیدرمانی، پرتودرمانی، پیوند سلولهای بنیادی یا درمان هدفمند بهبود مییابد.
لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)
لوسمی لنفوسیتی حاد زمانی ایجاد میشود که تغییراتی در DNA (جهش) باعث شود مغز استخوان تعداد زیادی لنفوسیت غیرطبیعی تولید کند. لنفوسیتها قرار است به مبارزه با عفونتها کمک کنند، اما لنفوسیتهایی که در افراد مبتلا به ALL تولید میشوند، نمیتوانند این کار را بهدرستی انجام دهند. تکثیر این سلولهای غیرطبیعی سلولهای خونی سالم را از بین میبرد.
ALL شایعترین نوع سرطان خون در کودکان، نوجوانان، جوانان و افراد بالای ۳۹ سال است. متاسفانه ۷۵ درصد از موارد ابتلا به سرطان خون در کودکان از این نوع است که معمولا در سنین ۲ تا ۵ سالگی ایجاد میشود. این نوع بیماری در میانسالان بزرگسال هم نسبتا شایع است. داشتن سن بالا ۷۰ سال و قرار گرفتن تحت شیمیدرمانی، عوامل خطر ابتلا به این بیماری هستند.
درمان لوسمی لنفوسیتی حاد
لوسمی لنفوسیتی حاد درمانی مشابه با دیگر انواع سرطان خون دارد. شیمیدرمانی، پرتودرمانی، پیوند سلولهای بنیادی و درمان هدفمند گزینههای درمانی لوسمی لنفوسیتی حاد هستند.
لوسمی پرولنفوسیتیک (PLL) از انواع نادر سرطان خون
لوسمی پرولنفوسیتیک (PLL) ممکن است همراه با لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) یا خودبهخود ایجاد شود، اما معمولاً سریعتر از CLL معمولی پیشرفت میکند. این بیماری با تکثیر لنفوسیتهای نابالغ مشخص میشود. اگر لوسمی پرولنفوسیتی علائم ایجاد کند، ممکن است مشابه انواع دیگر سرطان خون باشد (علائمی مانند کبودی و کاهش وزن غیرقابل توضیح).
تشخیص لوسمی پرولنفوسیتیک (PLL) ممکن است شامل آزمایش خون و آسپیراسیون مغز استخوان و بیوپسی باشد. PLL بهخوبی به درمان پاسخ میدهد و گزینههای درمانی ممکن است شبیه درمانهایی باشند که برای درمان CLL استفاده میشوند.
لوسمی لنفوسیتی دانه ای بزرگ (LGL)
لوسمی لنفوسیتی دانهای بزرگ (LGL) یک نوع مزمن از انواع سرطان خون است که باعث میشود بدن لنفوسیتهای بزرگ غیرطبیعی تولید کند. در زمان تشخیص این بیماری، بیماران معمولا علائمی شبیه آنفولانزا مانند عفونتهای مکرر و کاهش وزن غیرقابل توضیح دارند. افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلا به LGL هستند. درمان استانداردی برای LGL وجود ندارد و بیماران بسته به شرایط خود ممکن است به گزینههای مختلفی نیاز داشتهباشند.
لوسمی سلول مویی (HCL)
سرطان خون سلول مویی (HCL) یک زیرگروه نادر از لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) است که به آرامی پیشرفت میکند. بر اساس گزارش انجمن انکولوژی بالینی آمریکا، هر ساله حدود ۷۰۰ نفر مبتلا به HCL تشخیص داده میشوند.
سرطان خون سلول مویی زمانی ایجاد میشود که مغز استخوان تعداد زیادی سلول B (لنفوسیت) بسازد. با افزایش تعداد سلولهای سرطان خون، گلبولهای سفید سالم، گلبولهای قرمز و پلاکت کمتری تولید میشود. کلمه «مودار» از ظاهر سلولهای تولیدشده در این نوع از سرطان خون میآید. به نظر میرسد در زیر میکروسکوپ، سلولهای HCL دارای برآمدگی های نازک و مو مانند هستند.
لوسمی سلول مویی معمولا نیازی به درمان فوری ندارد و بیماران برای مدیریت علاُم بیماری تحت نظر قرار میگیرند. زمانیکه عوارض مربوط به HCL رخ میدهد (مانند تعداد کم سلولهای خونی، عفونتهای مکرر یا تورم غدد لنفاوی) معمولاً از شیمیدرمانی استفاده میشود.
سندروم های میلودیسپلاستیک (MDS) از بیماری های مرتبط با انواع سرطان خون
سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) گروهی از بیماریهای نزدیک به هم هستند که در آن مغز استخوان تعداد کمی گلبولهای قرمز خون (که حامل اکسیژن هستند)، گلبولهای سفید (که با عفونت مبارزه میکنند) یا پلاکتها (که از خونریزی جلوگیری یا آن را متوقف میکنند) تولید میکند.
هر ترکیبی از این ۳ کمبود، انواع مختلف سندروم میلودیسپلاستیک را ایجاد میکند که بر اساس تغییرات خاصی در سلولهای خونی و مغز استخوان تشخیص داده میشوند. در این بیماری سلولهای خونی و مغز استخوان (که میلو نیز نامیده میشود) معمولاً غیرطبیعی (یا دیسپلاستیک) به نظر میرسند.
سالانه بیش از ۱۰,۰۰۰ نفر مبتلا به MDS تشخیص داده میشوند. در گذشته، MDS معمولاً به عنوان یک بیماری لوسمی حاد شناخته میشد (و هنوز هم گاهی اوقات به آن پره لوسمی حاد میگویند) زیرا برخی از افراد مبتلا به MDS به لوسمی حاد نیز بهعنوان عارضه این بیماری مبتلا میشوند. بااینحال، اکثر بیماران مبتلا به MDS هرگز به لوسمی حاد مبتلا نمیشوند.
انواع سرطان لنفوئیدی
برخی از سرطانها مانند لنفومها نیز میتوانند روی گلبولهای خون تاثیر بگذارند. سرطان خون معمولا در خود خون ایجاد میشود، اما سرطان لنفوئیدی معمولا در سیستم لنفاوی ایجاد میشود و سپس به خون منتقل میشود.
سیستم لنفاوی شامل غدد لنفاوی، عروق لنفاوی، بافت لنفاوی دستگاه گوارش، لوزهها، غده تیموس و طحال است. سرطان غدد لنفاوی نیز به ۲ دسته لنفوم هوچکین و غیرهوچکین دستهبندی میشود:
- لنفوم هوچکین: لنفوم هوچکین نوعی سرطان است که سیستم لنفاوی را که بخشی از سیستم ایمنی بدن است و با میکروب مبارزه میکند، تحت تاثیر قرار میدهد. در لنفوم هوچکین، گلبولهای سفید خون به نام لنفوسیتها بدون کنترل رشد میکنند و باعث تورم غدد لنفاوی میشوند. لوسمی لنفوسیتی مزمن و لنفوم سلول B و T از این دسته بیماری به شمار میآیند.
- لنفوم غیر هوچکین: این بیماری نیز عملکرد مشابهی با لنفوم هوچکین دارد. ماکروگلوبولینمی والدنستروم و لنفوم فولیکولار از این دسته به شمار میآیند.
تفاوت انواع سرطان خون
تفاوت اصلی انواع سرطان خون در علائم آنها است. خون نوعی بافت پیوندی است که میتواند تحت تاثیر سرطانهای مختلفی قرار بگیرد. لوسمیها، لنفومها و میلومها از شایعترین بدخیمیهای سرطان خون هستند. اما بسیاری از بیماریهای خون، خوشخیم هستند و ممکن است تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی شما نگذارند.
برخی از انواع سرطان خون روی تعداد گلبولهای قرمز خون تاثیر میگذارند در این صورت فرد علائمی مثل موارد زیر را تجربه میکند:
- خستگی مفرط
- سرگیجه
- از دستدادن تمرکز
- وزوز گوش
- تنگی نفس شدید
- ضربان قلب سریع
انواعی از سرطان خون که باعث تعداد کم پلاکتها میشوند میتوانند علائمی مانند کبودی بیشازحد، ایجاد لکههای قرمز در اندام تحتانی، خونریزی از دهان و لثه و خون در ادرار یا مدفوع را ایجاد کنند.
عوارض سرطان خون چیست؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است سرطان خون برای بیماران ایجاد کند، افسردگی و نوسانات خلق است. باتوجه به اینکه دوره درمان سرطان خون معمولا طولانی است، ممکن است فرد را درگیر اختلالات روانی کند. سایر عوارض جانبی لوکمی یا سرطان خون عبارت است از:
- شکستگی استخوان در زمان حمله سرطان به مغز استخوان
- هیپرکلسمی (کلسیم خون بالا) به دلیل تجزیه استخوان
- نارسایی کلیه به دلیل کاهش جریان خون
- آسیب کلیوی
- ابتلا به عفونتهای شدید
روابط زناشویی و سرطان خون
برخی درمانهای سرطان خون باعث مشکلات نعوظ یا انزال زودرس میشوند. در خانمها خشکی واژن و درد حین مقاربت، مانع از لذت جنسی میشود. اگر تعداد گلبولهای سفید یا پلاکتهای بدن پایین باشد، ممکن است پزشک شما را از نزذیکی با همسر منع کند. در طول درمان احساس افسردگی و اضطراب نیز باعث عدم تمایل شخص برای برقراری رابطه جنسی میشود.
عوارض شیمی درمانی سرطان خون
عوارض شیمیدرمانی معمولاً شامل ریزش مو، عفونتهای ناشی از پایینآمدن سطح گلبولهای سفید خون، زخم دهان، تغییرات پوست و ناخن و ازدستدادن اشتها هستند که بعد از پایان دوره شیمیدرمانی از بین میروند.
چگونه می توان از سرطان خون پیشگیری کرد؟
میتوان با کمک برخی از روشهای سبک زندگی سالم، احتمال ابتلا به سرطان خون را کاهش داد. هرچند نمیتوان مطمئن بود که این روشها میتواند موثر باشد. روشهایی که میتوانند به جلوگیری از ابتلا به سرطان کمک کنند شامل موارد زیر هستند:
- استفادهنکردن از دخانیات و ترک سیگار
- مصرف نکردن نوشیدنی الکلی
- کاهش وزن و تناسب اندام
- فعالیت بدنی روزانه
- مصرف رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی و گوشت تازه
چه غذاهایی برای شخص مبتلا به سرطان خون مفید است؟
درمان سرطان میتواند باعث ایجاد خستگی در شخص شود. داشتن رژیم غذایی خوب در طول و بعد از درمان، به کاهش این نوع علائم کمک میکند. در این دوره خوردن مواد غذایی زیر میتواند مفید باشد:
- میوههای تازه
- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلمپیچ، اسفناج، بروکسل و شاهی
- غلات کامل و حبوبات
- غذاهای کمچرب و پرپروتئین مانند ماهی، مرغ و گوشت بدون چربی
- لبنیات کمچرب
ازآنجاییکه درمان سرطان خون با بیاشتهایی، حالت تهوع و احتمالاً زخمهای دهان همراه است، بهتر است نکات زیر را رعایت کرد:
- ۴ تا ۶ وعده غذای کوچک در روز مصرف کنید.
- اگر در خوردن مواد غذایی جامد مشکل دارید، مایعات غنی از مواد مغذی مانند سوپ، آبمیوه و شیک بنوشید.
- برای جلوگیری از کمآبی بدن و کاهش حالت تهوع از آب، سایر مایعات شفاف و زنجبیل استفاده کنید.
سرطان خون را بیشتر بشناسیم
همانطور که اشاره کردیم، سرطان خون یا لوکمی یکی از بیماریهای خونی است که مغز استخوان را درگیر میکند. مغز استخوان محل تولید گلبولهای خون است و اختلال در عملکرد آن میتواند باعث تولید سلولهای غیرطبیعی شود. در نتیجه این سلولها رگهای خونی را پر میکنند و جایی برای گلبولهای قرمز، گلبول سفید و پلاکت سالم باقی نمیماند.
علائم | علت | تشخیص |
---|---|---|
خستگی | جهش در دی ان ای | تستهای تصویربرداری |
تورم غدد لنفاوی | سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری | فلوسیتومتری |
کبودی سریع | سابقه شیمیدرمانی یا پرتو درمانی | سطح ESR |
تنگی نفس | اختلالات خونی مانند پری لوکمی | آزمایش CBC |
بدترین نوع سرطان خون یا کشنده ترین نوع لوسمی کدام است؟
لوسمی میلوئیدی حاد شایعترین نوع لوسمی تهاجمی در بزرگسالان است که میتواند کودکان را هم تحت تاثیر قرار دهد. این نوع لوسمی از سلولهای میلوئیدی مغز استخوان شروع میشود و میتواند به سرعت به خون گسترش یابد.
مهمترین علت مرگ در لوسمی چیست؟
از عوامل تأثیرگذار بر مرگومیر ناشی از سرطان خون لوسمی میتوان به دوره زمانی بین ابتلا و شروع درمان بیماری، سن بیمار، سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان یا بیماریهای خاص، مصرف دخانیات، مقاومت به درمان، محل سکونت و حتی وضعیت تاهل اشاره کرد. همچنین یکی از عوامل مهم در میزان موفقیت یا شکست بیماران در درمان سرطانهایی مانند سرطان خون، وضعیت روحی بیماران در زمان شناسایی بیماری و طول دوره درمان آن است.
آیا فقر آهن باعث سرطان خون می شود؟
مطالعات متعدد اپیدمیولوژیک و تجربی نشان دادند که آهن نقش مهمی در توسعه سرطان دارد. با این حال اینکه آیا کمبود آهن در ابتلا به سرطان خون موثر است یا خیر همچنان بحث برانگیز است.
آیا بیشتر کودکان مبتلا به لوسمی، زنده می مانند؟
در مورد بیماران مبتلا به سرطان خون لنفوئیدی حاد (ALL)، بیش از ۹۰٪ از بیماران کمتر از ۱۵ سال در دوره ۵ ساله بعد از درمان زنده میمانند. بعد از گذشت ۵ سال از درمان، بعید است که سرطان خون آنها باز گردد. برای کودکان کوچکتر از ۵ سال، نرخ بقای ۵ ساله حتی بالاتر است. این نرخ در کودکان زیر ۵ سال تقریبا ۹۳٪ است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سرطان خون از پیچیدهترین بیماریهایی است که انسان میتواند با آن سروکله بزند. در این بیماری برخلاف سایر سرطانها خبری از ایجاد توده سلولی سرطانی نیست و سلولهای غیرطبیعی در رگهای خونی قرار دارند. معمولا بهترین روش تشخیص لوسمی با مشاهده علائمی مانند تعریق سبانه، خستگی یا ضعف ناگهانی، مراجعه به دکتر متخصص و انجام آزمایش خون است.
در صورتیکه علائم مشکوک به سرطان دارید یا سابقه دیگر سرطانها و یا لوسمی را در خانواده داشتهاید، بهتر است هر چه سریعتر این موضوع را با متخصص خون درمیان بگذارید. در سایت دکترتو علاوهبر دریافت نوبت ویزیت حضوری از پزشک، امکان مشاوره تلفنی و مشورت با دکتر خون و سرطان آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
سلام
یک نفر از آشنایان پدر بزرگش سرطان خون داره
پدرش و مادرش هیچ مشکلی ندارن
ولی خودش نزدیک یک ساله هر روز خون پماغ میشه و خون بالا میاره
در طی این مدت یک بار غش کرد و دو سه بار هم از بیحالی درمانگاه رفته
یکمم کسله
آیا این میتونه سرطان خون داشته باشه؟
سلام
بعید می رشد
با این علایم نمی توان به کنسر پی برد
بیشتر از نظر فشار خون و مسایل قلبی عروقی چکاپ شوید
تندرست باشید
متخصص قلب و عروق
سلام خسته نباشید من ۱۶ سالم هست و بیشتر اوقات بدنم یخ هست به طوری که دوستام میگن مثل مرده ی متحرک هستم و نقطه ها کوچک خون مردگی بر روی دست و پام هست یعنی تا حیوانی نیش میزنه اطراف نقطه های کبودی ایجاد میشه پاهام همیشه یخ هستن و ناخنای پام کمی تیره میشن صبحا اصلا علاقه ای به خوردن غذا ندارم ولی ظهر اشتها دارم ریزش مو دارم و دوبار از حال رفتم احساس خستگی زیاد و بدن درد دارم و تا از جام بلند میشم یا شروع به حرکت میکنم چشمام سیاهی میره پارسال ازمایش دادم جواب منفی بود ولی از اون موقع علائم بیشتر شده میشه راهنماییم کنید
سلام
با توجه به علایمی که دارید
از نظر کاهش فشار خون، کمبود آهن، کم خونی و… بررسی شوید
علایم سرطان ندارید
بهتر است زیر نظر متخصص داخلی باشید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/internist
سلام ببخشین ممکنه که فرد ک دچار بیماریلوسمیALl حاد بوده و پیوند مغز استخوان زده بیماریش دوباره برگرده.
سلام
بستگی به شدت و حدت بیماری دارد
احتمال برنگشتن وجود دارد
ولی نیاز به درمان اصولی هم دارد
با ارزوی سلامتی
سلام خسته نباشید زیر بغل سمت راستم( داخل گودی نه اون تیکه ای که برامدگی داره و به بازو وصله درد دارم که میزنه داخل دست راستم بعد چند روز که اینجوری بودم دست چپ تخت شانه و قفسه سینم به درد اومد پاهامم همینطور و در کل بدن حالت خستگی و بی حالی هم دارم دکتر غدد امروز رفتم معاینه کرد ازمایشی هم نداد گفت چیزیت نیست. این مشکلاتم علائم این بیماری هست یانه؟
سلام
ازمایش cbc ضروری است
میزان لنفوسیت تان چک شود
از نظر قلبی عروقی هم باید معاینه شوید
سلام
خسته نباشید
اگر سرطان خون گرفته باشیم حالا هر مدلش چند وقت بعد از گرفتن علائم هاشو نشون میده از اول هست یا اینکه باید چند وقتی بگذره تا علائم هاش بیاد بعد علائم اولیه چی میتونه باشه خون ریزی از بینی یا لثه مثلاً قبل درمان هست ؟ در کل علائم اولیه باید چی باشه اگر یکیشو مثلاً تو خودمون داشته باشیم بعد از اون علائم حداقل توی کمترین حالت یک ماه یا دوماه گذشته باشه علائم های دیگه نیاد امکان سرطان خون باشه
سلام
عیدتان مبارک
یه سئوال داشتم در مورد این که آیا پتشی یا کمبود پلاکت خون میشه سرطان خون باشه ؟
سلام
بهار شما هم مبارک
در سرطان ممکن است این علایم دیده شود
ولی داشتن این علایم لزوما به معنای لوسمی نیت
سلام
روی دستانم لکه های قرمز هست ولی دست میزنم چیزی احساس نمیکنم زیر پوست هستن دونه دونه هستن از بازو تا پایین فقط روی دستانم هم هستن مثل خون هستن لکه ای آیا امکان داره که سرطان خون باشه علائم دیگه ای هم ندارم فقط یه ذره تب هم دارم ۱۹ سالم هست
سلام
احتمال هماتوم و حتی زونا وجود دارد
زیر نظر پزشک باشید
سلام وقت بخیر
یه چند وقتی هستش لکه های قرمز زیر پوستی روی دستانم هست روی کل دستم نیست بعضی از جاهاشه روی بازو یه ذره رو مچ دستم یه ذره هم روی ساعد هست
یه ماه پیش شده بود رفت دیگه خبری نبود منم گفتم شاید حساسیت بوده دیگه ولش کردم تا هفته پیش دوباره روی دست راستم اومد الان روی دست راستم رفت (خیلی کمرنگ شد ولی یه ذره التهاب رو داره ) تا امروز دست چپ هم شد میخواستم ببینم امکان داره سرطان خون باشه ۱۸ سالم هست دکتر رفتم دیشب متوجه نشد و گفت خیلی وقته که هست رو دستت اینو متوجه شد گفتن آزمایش کامل با سونوگرافی شکم و لگن بهم دادن و این که گفتن شاید مشکل از کبد باشه یا خون
سلام
خیر
علایم هماتوم یا واریس دارید
باسلام من چند سالی هست که همیشه مدام عفونت های پی در پی دارم وهرنوع انتی بیوتیک که بگید مصرف میکردم والان بعداز زایمانم به هر نوع دارو بدنم واکنش میده وحالم بد میشه وبعضی از داروها را که مصرف میکنم پوستم مثل تاول زدگی میشه وبعد سیاه میشه تمام بدنم مدام درد دارم وخسته هستم تنگی نفس هم دارم وسردرد وسوختن کف سر وبعضی وقتها هم انگار قلبم رافشار میدن
ازمایش خون هم دادم فقط میگه کم خونی شدید ولی بدن درد وخستگی اذیتم میکنه چیکار کنم
سلام
هم نیاز به مکمل مناسب دارید و ازمایش را هر سه ماه تکرار کنید
از مکمل پاورفیت استفاده نمایید
سلام وقت بخیر من یه مدته خون دماغ میشم و به شدت عرق میکنم گاهی وقتا هم بی دلیل خسته میشم دلیل اش چی میتونه باشه؟
۱۴ سالمه
سلام
علایم استرس، افزایش فشار خون و مشکلات تیرویییدی دارید
ازمایش خون کامل توصیه می شود