آشنایی با روش های درمان افسردگی و تأثیر آن‌ ها بر بهبود سلامت روان – مجله سلامت دکترتو

درمان افسردگی به چه روش‌ هایی ممکن است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

درمان افسردگی به روش‌های مختلفی امکان‌پذیر است که شامل روان‌درمانی برای تغییر الگوهای منفی فکری، دارو درمانی برای تنظیم مواد شیمیایی مغز، نورومدولاسیون مانند تحریک مغناطیسی مغز (TMS) برای درمان افسردگی شدید و تغییر سبک زندگی شامل ورزش، خواب و تغذیه سالم است. این روش‌ها بسته به شدت افسردگی و شرایط فردی ممکن است به صورت ترکیبی برای بهترین نتیجه استفاده شوند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
درمان افسردگی به چه روش‌ هایی ممکن است؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی است که می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر کیفیت زندگی فرد بگذارد. این بیماری نه تنها بر احساسات و افکار فرد تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند روابط اجتماعی، شغلی و حتی جسمانی او را تحت تأثیر قرار دهد. خوشبختانه، درمان افسردگی ممکن است و با استفاده از روش‌های مختلف مانند دارو درمانی، روان‌درمانی و تغییرات سبک زندگی، می‌توان به بهبود وضعیت روانی رسید. در این مقاله، به بررسی انواع روش‌های مؤثر درمان افسردگی خواهیم پرداخت و به شما کمک خواهیم کرد تا بهترین گزینه درمانی را برای خود انتخاب کنید. هدف این است که با شناخت دقیق‌تر از روش‌های موجود، بتوانید به درمان افسردگی خود یا عزیزانتان قدم‌های مؤثری بردارید.

مشاوره روانشناسی

با برترین روانشناسان ایران از دیدگاه کاربران

مشاوره حضوری و آنلاین۵۰۰+ خدمت

 روش‌ های درمان افسردگی

برای درمان افسردگی چهار روش اصلی وجود دارد که هر کدام از آنها به درمان جنبه‌­های مختلف این اختلال می­‌پردازد. افسردگی شدید و مزمن نسبت به ترکیب دارو درمانی و درمان شناختی رفتاری بهتر جواب می‌­دهد. نشانه­‌هایی نظیر کاهش کج­‌خلقی، افزایش انرژی، پریشانی کم­تر، عادی بودن اشتها، افزایش توانایی تمرکز، بازگشت میل جنسی و داشتن حس بهتر نسبت به خود، از جمله نشانه‌های درمان موفقیت‌آمیز افسردگی است.

متخصص بهداشت روان معمولا برای درمان افسردگی از ۴ روش اصلی استفاده می‌کند:

  1. روان درمانی
  2. دارو درمانی (استفاده از داروهای ضد افسردگی)
  3. نورومدولاسیون
  4. روان درمانی شناختی و رفتاری با تمرکز بر تغییر سبک زندگی.

در ادامه این روش‌ها را به‌صورت مجزا بررسی می‌کنیم.

همین الان بهترین دکتر روانشناس را برای درمان افسردگی پیدا کن

۱. درمان افسردگی با روان درمانی

بهتر است باورهای رایج و غلط در مورد مراجعه به روان‌شناس و روان‌‌پزشک برای درمان افسردگی یا خجالت از عنوان کردن بیماری خود را کنار بگذارید. این یکی از مهم‌ترین کارهایی است که در روان درمانی به شما آموزش داده خواهد شد. هرچند که روان درمانی یک روش پزشکی درمان افسردگی است، اما بیشتر روی شناخت ریشه‌های بروز بیماری و رفع مشکلات روحی فرد تمرکز دارد.

در روش روان‌ درمانی، روان‌شناس به فرد کمک می‌کند تا باورها، افکار و احساسات نادرستی که باعث افسردگی شده است را بشناسد و به کمک روان‌شناس نسبت به رفع آن‌ها اقدام کند.

براساس مطالعات انجام شده معمولاً ۱۶ تا ۲۲ جلسه روان‌درمانی تأثیر چشمگیری بر درمان افسردگی دارد. این روش که بدون استفاده از دارو و با شناخت رفتارهای فرد و اصلاح الگوهای نادرست انجام می‌شود، گاهی به عنوان روشی برای تشخیص بهترین روش درمان افسردگی هم استفاده می‌شود.

در روان درمان، روان‌شناس با شناخت ریشه‌های مشکل و تلاش برای حل آنها، برای درمان افسردگی تلاش می‌کند.

درمان افسردگی با روان درمانی
درمان افسردگی با روان‌درمانی به فرد کمک می‌کند تا الگوهای منفی فکری را شناسایی و تغییر دهد و به بهبود سلامت روانی‌اش بپردازد.

۲. دارو درمانی برای درمان افسردگی

گاهی برخی به غلط تصور می‌کنند که تنها کار روان‌پزشک برای درمان افسردگی تجویز دارو است. اما این‌طور نیست! پزشک ابتدا تمام روش‌های درمان را بررسی می‌کند و بعد با توجه به شرایط شما، بهترین روش را برای درمان انتخاب می‌کند. بهترین است ابتدا باید با روش دارو درمانی و تاثیر داروهای ضد افسردگی آشنا شوید و بعد با مشورت پزشک خود بهترین روش درمان افسردگی را انتخاب کنید.

برای این که بدانید بهترین روش درمان افسردگی و داروی ضد افسردگی برای شما کدام است، باید به روان‌ پزشک مراجعه کنید. پزشک در طی جلسات مشاوره و بررسی‌های متعدد، بهترین دارو را برای شما تجویز می‌کند. هر فرد بسته به شرایط روحی‌اش باید از دارویی خاصی کند و این تشخیص تنها بر عهده پزشک متخصص است.

سینگال‌های الکتریکی در مغز با کمک انتقال دهنده‌های عصبی از سلولی به سلول دیگر منتقل می‌شوند. مکانیسم عمل داروهای ضد افسردگی به این گونه است که بر روی انتقال دهنده‌های عصبی «نوراپی فرین»، «سروتونین»، «دوپامین» و دیگر انتقال‌دهنده‌های عصبی تاثیر گذاشته تا مونوآمین بیشتری تولید کنند. با اتولید مونوآمین بیشتر، اختلالی که باعث بروز افسردگی شده است، درمان می‌شود.

اینفوگرافی درمان افسردگی
افسردگی تاثیر زیادی روی عملکرد روزانه می‌گذارد.

رایج‌ ترین داروهای ضد افسردگی

  • بازدارنده های اختصاصی بازجذب سروتونین (SSRIs ) مانند پروزاک، فلوکستین، سرترالین، سیتالوپرام، فلووکسامین و غیره.
  • داروهای ضد افسردگی چند حلقه‌ای مانند دولوکستین، ونلافاکسین، لومیلناسیپران، نفازودون و ترازودن و غیره.
  • کتامین جهت درمان افسردگی‌های شدید به‌صورت وریدی تزریق می‌شود
  • داروهای سه حلقه ای (TCAs) مانند نورتریپتیلین، ایمی پرامین، آمی تریپتیلین و دسیپرامین و غیره.
  • بازدارنده های مونوآمین اکسیداز (MAOI) مانند فنلزین،سلژیلین و موكلوبمايد و غیره.

زولپیدوم و لیتیوم هم از جمله دیگر داروهای شناخته شده برای درمان افسردگی هستند. همان‌طور که پیش از این هم اشاره شد در روش دارو درمانی پزشک پس از بررسی علائم، درمان را با دوزهای پایین و داروهای سبک‌تر شروع می‌کند. سپس طی جلسات بعد با تغییر داروها و دوز آن‌ها در نهایت به بهترین داروی ضد افسردگی برای شما می‌رسد.

معمولا علائم بهبودی در این روش پس از ۶ تا ۸ هفته از شروع درمان خود را نشان می‌دهند. دقت داشته باشید با احساس بهبودی هرگز روند درمان خود را قطع نکرده و حتما به توصیه پزشک ۴ تا ۹ ماه استفاده از داروها را ادامه دهید.

عوارض جانبی دارو‏های ضد افسردگی

  • افزایش وزن
  • تهوع
  • پرخاشگری یا بی‌حالی و ضعف
  • مشکلات گوارشی
  • مشکلات زناشویی مانند کاهش میل شدید جنسی.

نگران نباشید. این علائم در هفته‌های اول درمان از بین می‌روند. البته برخی از آثار و عوارض دارو درمانی ممکن است تا زمان بهبود کامل با شما باقی می‌ماند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی خود با پزشک مشورت کنید.

دارو درمانی برای درمان افسردگی
داروهای ضدافسردگی تقریبا بعد از ۶ تا ۸ هفته تأثیر خود را نشان می‌دهند.

۳. روش نورومدولاسیون یا تحریک مغزی برای درمان مغزی

امروزه افسردگی به عنوان یک مشکل سیستم عصبی شناخته می‌شود. روش‌های جدیدی وجود دارد که با تحریک فعالیت مغناطیسی مغز، می‌توانند اختلال در سیستم عصبی را برطرف کنند. این روش‌ها معمولاً برای درمان بیمارانی استفاده می‌شوند که سایر روش‌های درمان افسردگی برای آن‌ها مناسب نیست.

روش نورومدولاسیون در کلینیک یا بیمارستان‌های مخصوص و تحت نظر پزشک و متخصص انجام می‌شود. در این روش یک یا دو سیم به سر فرد وصل می‌شود. سپس جریان الکتریکی با ولتاژ مناسب و مخصوص به اعماق مغز فرستاده می‌شود تا به منشا اصلی بیماری افسردگی برسد. این روش معمولاً نیازی به بیهوشی نداشته و طی چند جلسه فرد درمان می‌شود. پس از آن بیمار ممکن است بنا به تشخیص پزشک برای ادامه روند درمان و بهبودی کامل به روان‌شناس مراجعه داده شود.

در روش نورومدولاسیون هدف تحریک نوروپلاستی و ایجاد پیوند عصبی جدید برای سلول‌های دچار اختلال است. این کار به مرور زمان و طی چند جلسه باعث بهبود روحیه و حافظه فرد می‌شود.

در صورتی که فرد دچار افسردگی مقاوم به درمان (زمانی که هیچ کدام از روش‌های درمان بیش از ۵۰ درصد کارایی ندارند) باشد، از درمان افسردگی با دستگاه TDCS استفاده می‌شود. در این روش به جای سیم، هدفونی روی گوش بیمار قرار گرفته و دستگاه دیگری برای ارسال سیگنال الکتریکی روی قفسه سینه او وصل می‌شود.

در روش‌های جدید درمان افسردگی مثل نورومدولاسیون از تحریک فعالیت‌های مغزی با محرک خارجی برای درمان اختلال افسردگی استفاده می‌شود.

روش نورومدولاسیون یا تحریک مغزی برای درمان مغزی
روش نورومدولاسیون یا تحریک مغزی با استفاده از تکنیک‌های خاص، به تنظیم فعالیت مغز و درمان اختلالات روانی مانند افسردگی کمک می‌کند.

۴. درمان افسردگی با تغییر سبک زندگی

درمان افسردگی بدون دارو نیاز به بیشترین میزان مشارکت بیمار دارد. از سویی دیگر این روش شامل اقدامات جدید و غیر دارویی بوده که بر اصلاح سبک زندگی فرد تمرکز دارند.

دو مسئله که روان‌شناسان بیشترین تأکید را بر آن دارند، عبارت‌اند از:

  1. اصلاح رژیم غذایی
  2. اضافه کردن ورزش به روتین زندگی

براساس مطالعات تاثیر ۳۰ دقیقه پیاده‌روی روزانه و آرام ۳ برابر بیشتر از قرص مشهور «زلفت» (Zoloft) بر درمان افسردگی مؤثر است.

آیا دچار افسردگی شده‌اید؟ این راهکارها به شما کمک می‌کنند.

۵. درمان افسردگی با چند تغییر در رژیم غذایی

رژیم غذایی روزانه شما باید سرشار از مواد معدنی، پروتئین‌ها و ویتامین‌های سالم باشد. یک رژیم خوب، رژیمی سرشار از گروه‌های غذایی برحسب کالری موردنیاز بدن است. دقت داشته باشید که عواملی مانند مصرف بیش از حد فست فود، چاقی، مصرف الکل، اعتیاد یا سیگار کشیدن در بروز افسردگی بسیار موثر هستند.

بنابراین اگر یک رژیم غذایی ناسالم و افسردگی دارید، تغییر را از خودتان شروع کنید. پیشنهاد می‌کنیم ابتدا به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و سپس با دریافت رژیم غذایی مناسب قدم اول برای درمان افسردگی را بردارید.

پیشنهاد می‌کنیم، توصیه‌های زیر را برای رژیم غذایی درمان افسردگی خود در نظر بگیرید:

  • رژیمی سرشار از فولات، ویتامین B و C داشته باشید.
  • استفاده از سبزی‌های تازه و تیره رنگ را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
  • از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مانند گوجه فرنگی و توت‌ها بیشتر استفاده کنید.
  • غذاهای خانگی سرشار از فیبر را جایگزین وعده‌های ناسالم غذایی کنید.
  • موز، آووکادو، ماهی، مرغ و اسفناج را به رژیم خود اضافه کنید. این غذاها منبع غنی از ویتامین B6 هستند.
  • مرکبات بهترین منبع ویتامین C هستند.
  • جالب است بدانید افزایش منیزیم در مواد غذایی مصرفی میل به خودکشی در افراد را کاهش می‌دهد.
  • از غذاهای سرشار از امگا ۳ مانند ماهی سالمون، تخم کدو و غیره استفاده کنید.
  • از لوبیا و غلات سبوس دار می‌توانید به عنوان بهترین منبع پروتئین گیاهی استفاده کنید.
  • مصرف شیرینی و فست فودها را به پایین‌ترین میزان ممکن برسانید.
درمان افسردگی با چند تغییر در رژیم غذایی
درمان افسردگی با تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند شامل مصرف مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامین‌های گروه B برای بهبود عملکرد مغز و کاهش علائم افسردگی باشد.

۶. دمنوش‌ های خانگی برای درمان افسردگی

در کنار موارد فوق می‌توانید از دمنوش‌های گیاهی هم برای درمان افسردگی استفاده کنید. در طب سنتی خواص بی‌شماری برای این دمنوش‌ها و تأثیر آن بر احساس شادی و قوای جسمانی آورده شده است.

برای استفاده از دمنوش‌های گیاهی حتما با پزشک خود مشورت کنید. گاهی برخی از داروهای ضد افسردگی با برخی دمنوش‌های گیاهی تداخل دارند.

بسته به علاقه خو‏د می‌توانید یکی از دمنوش‌های زیر را برای درمان احساس ناراحتی و افسردگی خود استفاده کنید:

  • دمنوش بابونه: این دمنوش تأثیر چشمگیری در داشتن خوابی آرام و احساس آرامش و رفع اضطراب فرد دارد.
  • دمنوش بادرنجبویه: این دمنوش برای درمان افسردگی فصلی، استرس و خواب آرام بسیار مناسب است.
  • دمنوش زعفران: دمنوش برگ زعفران باعث ایجاد احساس شادی و خلق و خوی خوب در فرد می‌شود. مصرف این دمنوش در دوران بارداری ممنوع است.
  • دمنوش گل راعی: این دمنوش برای درمان افسردگی خفیف بسیار مفید است. برای گرفتن بهترین نتیجه در طولانی‌مدت با مشورت پزشک روزانه یک الی دو فنجان از دمنوش این گیاه را نوش جان کنید.
  • چای سبز: این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان بوده و گزینه‌ای مناسب برای رفع احساس بی‌حالی، افسردگی و اضطراب است.
  • دمنوش اسطوخودوس: اسطوخودوس باعث ترشح دوپامین در مغز، آرامش و خواب راحت می‌شود.
  • دمنوش جینسینگ: این دمنوش علاوه بر تأثیر بر قوای جنسی برای درمان افسردگی هم استفاده می‌شود.
  • دمنوش زنجبیل: زنجبیل می‌تواند دلهره و اضطراب را کاهش دهد. بنابراین نوشیدن روزانه دمنوش زنجبیل تازه یا خشک به همراه لیمو و عسل یا ترکیب آن با چای می‌تواند تأثیر چشمگیری در درمان افسردگی داشته باشد.

۷. تأثیر ورزش بر درمان افسردگی

شاید بتوان گفت برای افراد مبتلا به افسردگی گاهی سخت‌ترین کار، خارج شدن از رختخواب و فعالیت بدنی است. دقت داشته باشید که این حالت به هیچ وجه دست خود فرد نیست. او در هاله‌ای از اندوه و افکار منفی به سر می‌برد که رسماً او را فلج کرده‌اند. در چنین حالتی فعالیت بدنی می‌تواند یک محرک ذهنی برای درمان افسردگی باشد.

هرچند کم، اما شروع کنید. برای درمان افسردگی خود حتما ورزش یا پیاده‌روی سبک را به روتین روزانه‌تان اضافه کنید. به مرور زمان تأثیر آن را در بهبود روحیه خود خواهید دید. حتی اگر بیماری خاصی ندارید، باید همچنان برای سلامت خود به فعالیت و تحرک فیزیکی و ورزش کردن اهمیت بدهید.

اگر نمی‌دانید از کجا شروع کنید، پیشنهاد ما به شما شروع یک برنامه ورزشی منظم و متوسط است. مهم‌ترین مسئله این است که برنامه‌ای داشته باشید که از پس آن بربیاید. سرخوردگی ناشی از ناتوانی در دنبال کردن برنامه نامناسب، می‌تواند به افسردگی فرد دامن بزند.

شرکت در کلاس‌های ورزشی متناسب با روحیه فرد می‌تواند تأثیر چشمگیری در روند درمان افسردگی داشته باشد. می‌توانید با دوست خود یا به تنهایی در این کلاس‌ها شرکت کنید. به مرور زمان علاوه‌بر سرگرم شدن و رسیدن به تناسب اندام، اعتماد به نفس و انرژی بیشتری برای درمان افسردگی خواهید داشت.

بهترین ورزش برای درمان افسردگی 

برای انتخاب بهترین ورزش، مهم‌ترین نکته اولویت‌های شما است. چه نوع فعالیتی دوست دارید؟ آیا کلاس گروهی را دوست دارید یا ورزش‌های تک نفره؟

به سوالاتی از این دسته پاسخ داده و سپس در کلاس مورد نظر خود ثبت نام کنید. بهتر است کار را به صورت یک روز در میان به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و تحت نظر مربی شروع کنید. به مرور زمان روزهای ورزشی خود را به ۵ روز در هفته افزایش دهید. این کار کمک زیادی به بهبود درمان افسردگی خواهد کرد.

کاهش افسردگی با یک ساعت ورزش در هفته
براساس مطالعات تاثیر ۳۰ دقیقه پیاده‌روی روزانه و آرام ۳ برابر بیشتر از قرص مشهور «زلفت» بر درمان افسردگی مؤثر است.

کاهش افسردگی با یک ساعت ورزش در هفته

بر اساس نتایج یک تحقیق گسترده، تنها یک ساعت فعالیت بدنی در هفته می‌تواند خطر ابتلا به افسردگی را به‌طور قابل توجهی کاهش دهد. این مطالعه که روی بیش از ۳۴۰۰۰ فرد بزرگسال از کشورهای بریتانیا، اتریش و نروژ انجام شده، نشان می‌دهد افرادی که حتی به‌طور هفتگی و منظم یک ساعت فعالیت فیزیکی (با هر شدتی) دارند، تا ۴۴ درصد کمتر از سایرین در معرض افسردگی قرار می‌گیرند.

دکتر ساموئل هاروی، یکی از محققان این پروژه، توضیح می‌دهد: «مهم‌ترین یافته این تحقیق این است که حتی میزان کمی از ورزش منظم می‌تواند تأثیر چشمگیری در پیشگیری از افسردگی داشته باشد. هدف، افزایش شدید فعالیت نیست، بلکه تنها ۱ تا ۲ ساعت تحرک در هفته برای ایجاد تغییرات مثبت در سلامت روان کافی است.»

نکته مهم دیگر این تحقیق آن است که نوع و شدت فعالیت بدنی اهمیتی ندارد؛ حتی راه رفتن ساده نیز می‌تواند چنین تأثیر مثبتی بر سلامت روان داشته باشد. شواهد علمی مدت‌هاست بر اهمیت ورزش برای سلامت جسم تأکید دارند، اما این تحقیق اثبات می‌کند که تحرک فیزیکی منظم حتی به میزان کم، نقش قابل‌توجهی در بهبود سلامت روان و کاهش افسردگی ایفا می‌کند.

این مطالعه در دو مرحله، ابتدا بین سال‌های ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۶ و سپس در فاصله ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۷ روی اکثریت شرکت‌کنندگان اولیه تکرار شد. شرکت‌کنندگان به‌طور میانگین ۴۵ سال داشتند و اطلاعاتی درباره فعالیت‌های بدنی، سبک زندگی و وضعیت سلامت خود در اختیار محققان قرار دادند.

در نهایت، هرچند ورزش تأثیر مستقیمی بر اضطراب نشان نداد، اما این تحقیق به‌روشنی ثابت کرد که صرف‌نظر از سن، جنسیت یا شدت تمرین، تنها یک ساعت ورزش در هفته می‌تواند راهی ساده و مؤثر برای کاهش خطر افسردگی باشد.

کاهش افسردگی با یک ساعت ورزش در هفته
کاهش افسردگی با یک ساعت ورزش در هفته می‌تواند به بهبود خلق و خو، کاهش استرس و افزایش سطح انرژی کمک کند.

۸. درمان افسردگی شدید در زنان

درمان افسردگی شدید در زنان معمولاً نیازمند ترکیب چندین رویکرد است. یکی از مهم‌ترین روش‌ها، دارو درمانی است که با استفاده از داروهای ضد افسردگی مانند SSRIها و SNRIها تحت نظر پزشک می‌تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند. علاوه بر آن، روان‌درمانی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان بین‌فردی (IPT) نیز برای شناسایی و تغییر الگوهای فکری منفی و بهبود روابط اجتماعی مؤثر است. در بسیاری از موارد، ترکیب دارو درمانی و روان‌درمانی بهترین نتیجه را می‌دهد. همچنین، تغییرات سبک زندگی شامل خواب کافی، ورزش منظم، تغذیه سالم و حمایت اجتماعی از دوستان و خانواده می‌تواند روند درمان را تسریع کند و به زنان کمک کند تا بهبودی قابل توجهی تجربه کنند.

توصیه‌ هایی برای درمان افسردگی در خانه

علاوه‌بر موارد فوق، کارهای دیگری هم وجود دارد که برای کمک به روند بهبودتان می‌توانید در خانه انجام دهید؛ از جمله:

  • آروماتراپی: ماساژ هفتگی با روغن‌های گیاهی مانند اسطوخودوس تأثیر زیادی در بهبود افسردگی دارد.
  • نور‌درمانی: بهترین درمان برای افسردگی فصلی، نور درمانی است.
  • در صورت امکان محیط زندگی و شغل خود را عوض کنید. گاهی کمی تغییر باعث می‌شود خود به خود احساس بهتری داشته باشید.
  • روتین روزانه داشته باشید. برای خودتان یک برنامه روزانه درست کنید که شامل پیاده‌روی یا سرگرمی‌های روزانه است.
  • کارهایی که دوست دارید را انجام دهید. ساعاتی را به خودتان اختصاص داده و فعالیت مورد علاقه‌تان را انجام دهید، برای مثال کتاب خواندن، باغبانی یا حتی دراز کشیدن و مدیتیشن.
  • از مشکل خود با نزدیکان‌تان صحبت کنید. احساس خود را پنهان نکنید. در عوض دقیقاً توضیح دهید در چه شرایطی هستید تا دیگران بتوانند با شما همکاری کنند.
  • یک کار تازه شروع کنید. کسب و کار خانگی خود را داشته باشید. می‌توانید از کارهای ساده یا ایده‌های مختلف کمک بگیرید.
  • هدف داشته باشید. اهمال در کارها یکی از علائم ابتلا به افسردگی است. این کار را با هدف گذاری روزانه انجام کارهایتان شروع کنید.
  • بنویسید. در مورد هر چیزی که دوست دارید بنویسید. می‌توانید دفتر روتین روزانه داشته یا احساسات خود را در لحظه بنویسید. این مورد به شدت بر درمان افسردگی مؤثر است.
  • به اندازه کافی بخوابید. ۷ تا ۸ ساعت خواب مشخص داشته باشید و سعی کنید صبح زود بیدار شوید.
  • روز خود را با سر زدن به شبکه‌های اجتماعی شروع نکنید. در عوض یک لیوان آب خنک نوشیده، قرص‌هایتان را بخورید و برای ورزش و شروع یک روز تازه آماده شوید.

با انجام برخی کارهای روتین روزانه مثل نوشتن یا پیاده‌روی یا برخی تغییرات کوچک در سبک زندگی با فضای زندگی و کار، می‌توان گام‌های بزرگی برای درمان افسردگی برداشت.

یک بار برای همیشه از افسردگی خلاص شو، همین حالا مشاوره بگیر

چه زمانی باید برای درمان افسردگی اقدام کرد؟

مهم‌ترین نکته در برخورد با این بیماری‌ و اقدام برای درمان افسردگی، عدم جبهه‌گیری در مقابل آن است. البته این نکته در مورد تمام بیماری‌های روحی و روانی صدق می‌کند. متأسفانه هنوز به خاطر برخی کلیشه‌های فرهنگی، برخی افراد در برابر پذیرش بیماری‌های روانی مقاومت می‌کنند. اگر متوجه شدید که یکی از نزدیکان شما به افسردگی مبتلاست، بهتر است با او صحبت کرده و او را برای اقدام به درمان افسردگی تشویق کنید.

اولین گام برای درمان افسردگی، مشارکت شخص با روان‌شناس است. به این معنا که فرد خودش هم باید مشتاق درمان باشد و برای رهایی از افسردگی روش‌های مختلف توصیه شده توسط روات‌شناس را انجام دهد.

در صورت مشاهده علائم دوره‌‌ای و ماندگار، از هرگونه درمان خودسرانه یا بی‌توجهی با تصور درمان خود‌به‌خودی بیماری، جداً خودداری کنید. بهتر است همان ابتدا به روان‌شناس مراجعه کرده و روند درمان افسردگی را با راهنمایی او آغاز کنید. افراد خبره‌ای در این زمینه وجود دارند که برای کمک به شما آموزش دیده و سال‌ها تجربه دارند.

یکی از مهم‌ترین نکات در درمان افسردگی، نادیده نگرفتن این مسئله و صحبت در مورد آن است. کلیشه های فرهنگی و قدیمی را در مورد بیمار‌ی‌های روانی دور بریزید. بیماری‌های روانی گاهاً از بیماری‌های جسمی بسیار خطرناک‌ترند.

چه زمانی باید برای درمان افسردگی اقدام کرد؟
برای درمان افسردگی باید زمانی اقدام کرد که علائم آن تأثیر منفی بر زندگی روزمره، روابط اجتماعی یا عملکرد شغلی داشته باشد.

عوارض جدی نگرفتن درمان افسردگی

همانطور که بارها در این متن اشاره شد، افسردگی می‌تواند هیچ نشانه‌ای نداشته باشد. به خصوص در سال‌های اخیر و با افزایش انزوای اجتماعی به دلیل بحران کرونا، تعداد مبتلایان به این بیماری بیشتر شده است. با دیدن نشانه‌های افسردگی که به صورت دوره‌ای و ماندگار (بیش از ۲ هفته) در فرد ظاهر می‌شوند، باید به روان‌شناس مراجعه کنید.

جدی نگرفتن بیماری افسردگی می‌تواند عوارض جبران‌ ناپذیری به همراه داشته باشد. از جمله این عوارض می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • اقدام به خودکشی
  • اقدام به خودزنی
  • ابتلا به سایر بیماری‌های روانی مانند اختلال چند شخصیتی یا دوقطبی
  • طلاق
  • اعتیاد.

چطور به درمان فرد مبتلا به افسردگی کمک کنیم؟

زمانی که متوجه می‌شوید یکی از دوستان و اعضای خانواده شما دچار بیماری جسمی است، منطقی است که بخواهید به او کمک کنید. اما در خصوص بیماری‌های روحی و روانی اغلب افراد نوعی حالت دفاعی داشته و صحبت از این بیماری‌ها را نوعی عیب می‌دانند.

بهتر است بدانید چیزی برای خجالت و شرمندگی وجود ندارد. هیچ دلیلی ندارد که از زندگی با کسی که دچار اختلال روانی است امتناع کنید. در عوض کنار او باشید و اجازه دهید در سکوت و آرامش خودش را پیدا کند. در مورد افراد دچار اختلال افسردگی مهم‌ترین نکته این است که بیماری‌ آن‌ها را نادیده نگرفته و برای کمک پیشقدم شوید، اما اصراری نداشته باشید. می‌توانید با مشورت یک روان‌شناس پیش از مراجعه‌ی خود فرد، راه‌های کمک به او را یاد بگیرید. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید راضی کردن او برای شروع به درمان و مراجعه به روان‌شناس است.

چطور احساسات ناخوشایند خود را در افسردگی مدیریت کنید؟

وظایف روزمره‌ای که انجام آن برای ما بسیار ساده است مانند سرکار رفتن، درس خواندن، غذا خوردن، دوش گرفتن و حتی از تختخواب بیرون آمدن، برای افراد دچار افسردگی بسیار سخت و کابوس روزانه آن‌ها است. هر کار کوچک و ساده روزمره برای فردی با احساس افسردگی، پوچی و ناامیدی، یک مانع بزرگ است، به‌خصوص اگر مجبوب باشد که به‌تنهایی آن را انجام دهد.

نکته اصلی در زندگی با احساس افسردگی این است که فرد خودش نسبت به درمان اقدام کند. به این ترتیب اولین قدم برای برگشتن به چرخه زندگی را برداشته و کم کم با صبر و شکیبایی درمان خواهد شد. اینکه خود فرد در فعالیت‌های روان درمانی شرکت کند نیاز به تلاش و زحمت زیادی دارد، اما قابل انجام است و در نهایت به او کمک می‌کند از تمام این احساسات و هاله غم و اندوه جدا شود.

شرکت در گروه‌های روان‌درمانی و صحبت با افرادی که دچار مشکل مشابه هستند هم کمک بزرگی به افراد مبتلا به افسردگی خواهد بود.  با این کار افراد مبتلا به افسردگی می‌فهمند که تنها نیستند و افراد دیگری هم مانند آن‌ها وجود دارند که حتی قدرت از تخت بیرون آمدن هم نداشته است.

بهترین و سریع‌ترین درمان افسردگی چیست؟

هزینه مشاوره درمان افسردگی چقدر است؟

هزینه درمان افسردگی بسیار بازه‌ی متفاوتی دارد. چرا که این قیمت بسته به مشکل مراجع، سابقه تراپیست و هم‌چنین مکان مطب می‌تواند متفاوت باشد. شما می‌توانید برخی خدمات ویژه مربوط به درمان افسردگی را در دکترتو کلینیک ببینید و هزینه مشاوره درمان افسردگی را دقیق‌تر بدانید.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

بهبودی از بیماری افسردگی نیاز به زمان و همچنین تمایل فرد به بهبودی و تغییر دارد. اگر خودتان دچار چنین احساسی هستید، از صحبت کردن نترسید از افرادی که می‌شناسید کمک بگیرید. حمایت‌های عاطفی تأثیر زیادی در روند بهبودی بیماری دارند. برای قدم اول می‌توانید با مراجعه وب‌سایت دکترتو نسبت به مشاوره و نوبت‌‌گیری آنلاین از بهترین روانشناس و روانپزشک اقدام کنید. علاوه بر این در دکترتو امکان مشاوره آنلاین و تلفنی هم برای شما فراهم شده است. هیچ وقت از کمک گرفتن نترسید. این اولین قدم برای بیرون آمدن از چاه عمیق ناراحتی است.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بی‌حوصلگی و افسردگی بعد از ترک اعتیاد معمولاً نتیجه تغییرات شیمیایی مغز و استرس ناشی از ترک است. برای درمان این مشکلات، می‌توان از روش‌هایی مانند مشاوره روانشناختی، درمان‌های شناختی-رفتاری، ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و حمایت‌های اجتماعی بهره برد. همچنین، در برخی موارد استفاده از داروهای ضد افسردگی تحت نظر پزشک می‌تواند کمک‌کننده باشد.

بله، درمان افسردگی با شوک درمانی (ECT) در صورتی که تحت نظر پزشک متخصص و در محیط کنترل‌شده انجام شود، ایمن است. این روش معمولاً در مواردی استفاده می‌شود که سایر درمان‌ها مؤثر نبوده‌اند و به طور معمول با حداقل عوارض جانبی مانند سردرد یا گیجی موقتی همراه است. پزشکان قبل از تصمیم‌گیری برای استفاده از این روش، سلامت بیمار را به دقت ارزیابی می‌کنند.

برای درمان افسردگی، بسته به شدت و نوع مشکل، ممکن است مراجعه به روانشناس یا روانپزشک مناسب باشد. اگر افسردگی شما خفیف یا متوسط است، روانشناس با استفاده از روش‌هایی مانند مشاوره و درمان‌های شناختی-رفتاری می‌تواند به شما کمک کند. اما در صورتی که افسردگی شدید باشد یا نیاز به داروهای ضد افسردگی داشته باشید، مراجعه به روانپزشک ضروری است، زیرا روانپزشکان قادر به تجویز دارو و مدیریت درمان دارویی هستند. در برخی موارد، ترکیب مشاوره روانشناسی و دارو درمانی بهترین نتیجه را می‌دهد.

درمان افسردگی کودکان با بازی یکی از روش‌های موثر در روان‌درمانی است که به کودکان کمک می‌کند تا احساسات خود را بیان کرده و با مشکلات روانی خود مقابله کنند. در این روش، بازی به عنوان ابزاری برای ایجاد ارتباط و کاهش اضطراب و افسردگی استفاده می‌شود. از طریق بازی، کودک می‌تواند تجربه‌های منفی را بازسازی کرده و احساسات خود را به شیوه‌ای طبیعی و بدون فشار روانی بیان کند. این روش می‌تواند به کودکان در مقابله با استرس، غم و اضطراب کمک کند و به آنها ابزارهای بهتری برای مدیریت احساساتشان بدهد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.3از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن