دیسمنوره چیست و چگونه می توان قاعدگی دردناک را درمان کرد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

یکی از اصلی‌ترین مشکلات در دوران پریود، قاعدگی دردناک است که می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد. از آنجایی که برخی از این علت‌ها خطرناک هستند، توصیه می‌شود حتما برای تشخیص علت این علامت به دکتر زنان مراجعه کنید.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
دیسمنوره چیست و چگونه می توان قاعدگی دردناک را درمان کرد؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

دیسمنوره یا قاعدگی دردناک به درد شدیدی اطلاق می‌شود که در دوران قاعدگی تجربه می‌شود. این درد می‌تواند به صورت کرامپ‌های شدید در ناحیه تحتانی شکم و گاهی اوقات در کمر و ران‌ها احساس شود. درمان قاعدگی دردناک می‌تواند شامل استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، قرص‌های ضد بارداری و در برخی موارد، مداخلات جراحی باشد. برای درمان درد شدید قاعدگی، حتما از بهترین دکترهای زنان و مامایی در دکترتو کمک بگیرید. در دکترتو می‌توانید از مشاوره آنلاین با پزشک بهره‌مند شوید.

قاعدگی دردناک یا دیسمنوره چیست؟

درد شکم یکی از شایع‌ترین مشکلات آزاردهنده‌ی پریودی است، که ممکن است قبل از قاعدگی یا همزمان با آن ایجاد شود و به طور روتین بسیاری از زنان به آن دچار می‌شوند. این درد در قسمت پایین شکم و پشت حس می‌شود، که شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است. این درد معمولا با شروع قاعدگی و یا در دو سال اول آن وجود دارد و رفته رفته با افزایش سن درد کمتر شده و یا شاید بعد از به دنیا آمدن اولین بچه، کاملا از بین برود. ممکن است پزشک از اصطلاح “دیسمنوره” به جای قاعدگی دردناک استفاده کند.

دیسمنوره به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. دیسمنوره اولیه معمولاً با شروع قاعدگی در نوجوانان آغاز می‌شود و بدون علت بیماری‌زای خاصی است. این نوع دیسمنوره به تغییرات هورمونی مرتبط است که منجر به انقباضات رحمی می‌شود. دیسمنوره ثانویه معمولاً در سنین بالاتر بروز می‌کند و به دلایل مشخصی مانند اندومتریوز، فیبروم‌های رحمی یا بیماری‌های التهابی لگن ایجاد می‌شود. توجه داشته باشید که دیسمنوره از علائم پریودی طبیعی نیست.

متن انگلیسی:
«Pain associated with menstruation is called dysmenorrhea. More than half of women who menstruate have some pain for 1 to 2 days each month.»
ترجمه متن:
«درد مرتبط با پریود دیسمنوره نامیده می‌شود. بیش از نیمی از زنان ۱ یا ۲ روز در هر ماه دیسمنوره دارند.»

acog

علائم قاعدگی دردناک یا علائم دیسمنوره کدامند؟

توجه کنید که درد قبل از پریود یا هنگام پریود تا حدودی طبیعی است. اگر شدید شود دیسمنوره نامیده می‌شود. احتمالا شما نیز از این علائم آگاهی دارید و آن را تجربه کرده‌اید:

  • احساس درد در ناحیه‌ی شکم (گاهی اوقات بسیار شدید)
  • احساس فشار در شکم
  • درد در ناحیه لگن، پایین کمر و پشت و داخل ران

وقتی که درد شدید باشد، علائم عبارتند از:

  • ناراحتی و مشکل معده، گاهی اوقات همراه با استفراغ
  • آبکی و شل شدن مدفوع

آیا شما هم قاعدگی دردناکی دارید؟

برای تشخیص اندومتریوز نوبت بگیر.

علت قاعدگی دردناک یا دیسمنوره شدید چیست؟

درد شکم در قاعدگی به علت انقباض رحم که نوعی عضله است، رخ می‌دهد. حال اگر میزان این انقباضات بسیار قوی باشد، باعث مسدود شدن عروق نزدیک به رحم و در نتیجه اکسیژن رسانی به رحم متوقف می‌شود و همین کمبود اکسیژن منجر به درد می‌شود.

درد قاعدگی یا اولیه است یا ثانویه، که درد قاعدگی اولیه به دلیل چرخه‌ی قاعدگی رخ می‌دهد و می‌تواند ناشی از سندرم پیش از قاعدگی باشد، در حالیکه درد قاعدگی ثانویه ناشی از مشکل در اندام‌های تولید مثلی است. درد قاعدگی ثانویه دلایل متعددی دارد، که در ادامه به آنها پرداخته‌ایم:

شایع ترین علت دیسمنوره ثانویه (سندروم قاعدگی دردناک نشانه چیست؟)

برخی از علت‌های دیسمنوره ثانویه عبارتند از:

  • آندومتریوز رحم: اندومتریوز یک بیماری است که در آن بافتی داخلی رحم (اندومتر) در خارج از رحم یافت می‌شود.
  • بیماری التهابی لگن: عامل این عفونت باکتری است و از رحم شروع می‌شود و می‌تواند به سایر ارگان‌های تولید مثل نیز گسترش یابد.
  • تنگی دهانه‌ی رحم: که قسمت پایین رحم است، می‌تواند به علت آسیب دیدگی و همچنین کمبود استروژن پس از یائسگی ایجاد شود.
  • فیبرم داخل رحم: دیواره داخلی رحم ممکن است فیبروئید (تود‌ه‌ی خوش‌خیم دیواره‌ی رحم) داشته باشد.
شایع ترین علت دیسمنوره ثانویه (سندروم قاعدگی دردناک نشانه چیست؟)
ممکن است اندومتریوز باعث بروز درد هنگام پریود شود.

درمان قاعدگی دردناک چیست؟

در صورت خفیف بودن درد قاعدگی می‌توانید از آسپیرین یا سایر داروهای ضد درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید و اگر این داروها را به محض شروع خونریزی یا درد استفاده کنید، مؤثرتر خواهد بود. همچنین داروی دی سیکلومین می تواند در کاهش درد اثر گذار باشد.

گرما نیز می‌تواند کمک کند. استفاده از پدهای حرارتی یا بطری آب گرم در پشت یا شکم ،حمام آب گرم نیز می‌توانند کمک کننده باشند. شما هم چنین باید:

  • در صورت نیاز استراحت کنید.
  • از مصرف غذاهای حاوی کافئین و نمک اجتناب کنید.
  • از تنباکو یا مشروبات الکلی استفاده نکنید.
  • پشت و شکم خود را ماساژ دهید.

در صورت انجام اقدامات بالا و عدم بهبودی ممکن است پزشک داروهای زیر را تجویز نماید:

  • دوز بالای بروفن یا سایر داروهای ضد درد
  • قرص سلکوکسیب
  • داروهای ضد بارداری (زنانی که از این قرص‌ها استفاده می‌کنند، درد قاعدگی اندکی دارند.)

درد قاعدگی همه‌ی فعالیت‌های شما را مختل می‌کند؟ مشاوره بگیرید!

آمپول برای دیسمنوره

برای درمان دیسمنوره یا قاعدگی دردناک، گزینه‌های مختلفی وجود دارد که شامل داروهای تزریقی نیز می‌شوند. یکی از رایج‌ترین داروهای تزریقی که برای کاهش درد ناشی از دیسمنوره استفاده می‌شود، تزریق‌های هورمونی است. این تزریقات می‌توانند شامل پروژستین‌ها (مانند Depo-Provera) یا آگونیست‌های GnRH باشند.

Depo-Provera یک نوع تزریق پروژستین است که می‌تواند به کاهش دردهای قاعدگی و کنترل علائم دیسمنوره کمک کند. این تزریق معمولاً هر سه ماه یکبار انجام می‌شود و با جلوگیری از تخمک‌گذاری و کاهش ضخامت دیواره رحم، می‌تواند دردهای قاعدگی را کاهش دهد.

آگونیست‌های GnRH نیز با ایجاد یک وضعیت مشابه یائسگی موقت، سطح استروژن را کاهش داده و رشد بافت‌های آندومتریوزی را متوقف می‌کنند که می‌تواند به تسکین دردهای شدید قاعدگی کمک کند. این داروها معمولاً برای موارد شدیدتر و زمانی که سایر درمان‌ها موثر نباشند، تجویز می‌شوند.

درمان دیسمنوره در طب سنتی (دمنوش برای قاعدگی دردناک)

در طب سنتی، درمان دیسمنوره یا قاعدگی دردناک با استفاده از روش‌های طبیعی و گیاهان دارویی انجام می‌شود. این روش‌ها می‌توانند به کاهش درد و تسکین علائم کمک کنند. برخی از درمان‌های رایج در طب سنتی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • زنجبیل: زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند به کاهش دردهای قاعدگی کمک کند. مصرف چای زنجبیل یا افزودن زنجبیل تازه به غذاها می‌تواند مفید باشد.
  • دارچین: دارچین به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد اسپاسم، می‌تواند در کاهش دردهای قاعدگی موثر باشد. مصرف چای دارچین یا افزودن آن به غذاها توصیه می‌شود.
  • رازیانه: رازیانه به عنوان یک داروی گیاهی مفید برای تسکین دردهای قاعدگی شناخته شده است. مصرف دمنوش رازیانه می‌تواند به کاهش اسپاسم‌های رحمی کمک کند.
  • نعناع: نعناع دارای خواص آرام‌بخش و ضد اسپاسم است و مصرف چای نعناع می‌تواند به تسکین دردهای قاعدگی کمک کند.
  • گیاه چای کوهی: این گیاه به دلیل خواص ضد التهابی و آرام‌بخش خود، در تسکین دردهای قاعدگی موثر است.
درمان خانگی دیسمنوره چیست؟
استراحت و استفاده از حرکات یوگا در کاهش درد دیسمنوره موثر است.

درمان خانگی دیسمنوره

برخی از روش‌های خانگی که می‌توانند به کاهش دردهای قاعدگی کمک کنند عبارتند از:

  • استفاده از کیسه‌ی آب گرم: قرار دادن کیسه‌ی آب گرم بر روی ناحیه تحتانی شکم می‌تواند به کاهش اسپاسم‌های عضلانی و درد کمک کند.
  • ماساژ: ماساژ ناحیه‌ی پایین شکم با روغن‌های گیاهی مانند روغن اسطوخودوس یا نعناع می‌تواند به تسکین درد کمک کند.
  • ورزش‌های سبک: فعالیت‌های فیزیکی مانند پیاده‌روی یا یوگا می‌توانند به کاهش دردهای قاعدگی کمک کنند.
  • استفاده از مکمل‌های غذایی: مصرف مکمل‌هایی مانند منیزیم، ویتامین B6 و امگا-۳ می‌تواند به کاهش علائم دیسمنوره کمک کند.
علت‌هادرمان داروییدرمان خانگیدرمان سنتی
تغییرات هورمونیNSAIDs (ایبوپروفن، ناپروکسن)استفاده از کیسه‌ی آب گرمدمنوش زنجبیل
اندومتریوزقرص‌های ضد بارداری، تزریق پروژستین (Depo-Provera)ماساژ با روغن‌های گیاهیدمنوش دارچین
بیماری التهابی لگنآنتی‌بیوتیک‌هااستراحت و اجتناب از مواد کافئین‌داردمنوش رازیانه
تنگی دهانه رحمداروهای ضد درد قوی‌ترحمام آب گرمدمنوش نعناع
فیبروم‌های رحمیآگونیست‌های GnRHورزش‌های سبک مانند یوگادمنوش چای کوهی
جدول درمان دیسمنوره (قاعدگی دردناک)

روش های پیشگیری از بروز قاعدگی دردناک

برای پیشگیری از قاعدگی دردناک، می‌توان از ترکیبی از روش‌های دارویی و غیردارویی استفاده کرد. در ادامه به برخی از این روش‌ها اشاره می‌شود:

  • ورزش‌های منظم می‌توانند به کاهش دردهای قاعدگی کمک کنند. فعالیت‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دویدن و شنا موثر هستند.
  • مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بالا، میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل و کاهش مصرف نمک، قند و چربی‌ها می‌تواند در پیشگیری از دردهای قاعدگی موثر باشد.
  • نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز به کاهش نفخ و دردهای قاعدگی کمک می‌کند.
  • استفاده از قرص‌های ضد بارداری هورمونی می‌تواند در تنظیم هورمون‌ها و کاهش دردهای قاعدگی موثر باشد.
  • تمرین‌های یوگا و مدیتیشن می‌توانند به کاهش استرس و در نتیجه کاهش دردهای قاعدگی کمک کنند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

در صورت شدید و غیر معمول بودن درد قاعدگی، یا ادامه دار شدن درد بیش از ۲-۳ روز با پزشک خود تماس بگیرید. درد قاعدگی به هر علتی که باشد، قابل درمان است، بنابراین مهم است که بررسی شود.

دکتر زنان از علائم و چرخه‌های قاعدگی شما سوال خواهد کرد و با اسپکولوم واژن و رحم شما را معاینه می‌کند و در صورت نیاز از آن نمونه برداری خواهد کرد. در صورتیکه پزشک تشخیص دهد، که درد شما با قاعدگی مرتبط نیست، آزمایشات دیگری را جهت انتخاب درمان مناسب انجام خواهد داد.

برای دریافت نوبت از بهترین دکتر متخصص زنان و لیست بهترین دکترهای مامایی از دکترتو کمک بگیرید. در دکترتو همچنین می‌توانید از مشاوره با دکتر زنان آنلاین و دکتر مامایی آنلاین بهره‌مند شوید.

پرسش‌های متداول

علت‌های اصلی قاعدگی دردناک شامل تغییرات هورمونی، افزایش سطح پروستاگلاندین‌ها، اندومتریوز، فیبروم‌های رحمی، بیماری التهابی لگن و تنگی دهانه رحم است. این عوامل می‌توانند منجر به انقباضات شدید رحمی و درد شوند

درمان قاعدگی دردناک شامل مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، استفاده از قرص‌های ضد بارداری، تزریق‌های هورمونی (مانند Depo-Provera)، و در موارد شدیدتر مداخلات جراحی است. روش‌های خانگی مانند استفاده از کیسه‌ی آب گرم، ماساژ، و ورزش‌های سبک نیز می‌توانند موثر باشند

بله، قاعدگی دردناک می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تر مانند اندومتریوز، فیبروم‌های رحمی، و بیماری التهابی لگن باشد. در صورت تجربه دردهای شدید و مداوم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم انجام شود

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره قاعدگی دردناک

  1. صادقی گفت:

    سلام من ۳۶ سالمه هیچ وقت پریود منظمی نداشتم دوماه چهل روز طول می کشید ولی الان نز دیک یک ماه میشه ماه به ماه میشم اونم درد و خونریزی نسبتاً شدید میخواستم بدونم علتش چیست؟

  2. نفس گفت:

    سلام من ۱۷سالمه پنج ساله پریود میشم تو دوسال اول هیچ دردی نداشتم اما از سال سوم تا الان خیلی تو ناحیه کمر شکم و باسن درد دارم و همچنین حالت تهو دارم داروی گیاهی مث رازیانه هم خوردم از قرصای مسکن هم استفاده کردم ولی تا اثرش میره دردم شروع میشه دکتر هم رفتم ولی بازم فایده نداشت ممنون میشم کمکم کنید

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      درد شکم در قاعدگی به علت انقباض رحم که نوعی عضله است، رخ می‌دهد. حال اگر میزان این انقباضات بسیار قوی باشد، باعث مسدود شدن عروق نزدیک به رحم و در نتیجه اکسیژن رسانی به رحم متوقف می‌شود و همین کمبود اکسیژن منجر به درد می‌شود.
      درد قاعدگی یا اولیه است یا ثانویه، که درد قاعدگی اولیه به دلیل چرخه ی قاعدگی رخ می‌دهد، در حالی که درد قاعدگی ثانویه ناشی از مشکل در اندام‌های تولید مثلی است. درد قاعدگی ثانویه دلایل متعددی دارد، از جمله: اندومتریوز، بیماری التهابی لگن، تنگی دهانه رحم و فیبروئید.
      درمان های دارویی و رژیم خاص غذایی نیز وجود دارد. بررسی این موارد توسط متخصص زنان باید صورت بگیرد. بهتره از این لینک نوبت متخصص زنان گرفته و مراجعه کنید.
      متخصص زنان و زایمان

  3. عزیزی گفت:

    سلام من ۳۷ سالمه از همون اولش دردهای شدیدی داشتم
    حالت تهوع
    احساس خفگی
    درد شدید شکم و کمر که توی پاها میکشه و امانم را میبره
    هر بار انگار زایمان دارم
    با وجود یکبار زایمان بازم خوب نشدم
    دکتر هم هر بار میگه طبیعیه ولی واقعا تا دو روز زندگیم فلجه چکار باید بکنم؟؟

  4. زهرا گفت:

    سلان بعله دقیقا منم همین مشکلو دارم هیجده سالم هست و مجردم و بعضی ماه ها سه روز قبل پریودی درد دارمو وقتی پریود میشم درد شدید دارمم اصلا نمیشه تکون بخورم کلا از شکن ب پایین انگار فلج میشم میشه راهنمایی کنین چی کار کنم چند دکتر هم رفتم تا قرص میخورم خوبم وقتی قط میکنم بازم همینجوری میشمح

  5. لاریسا گفت:

    سلام من در ۱۲ سالگی پریود شدم و الان ۱۵ ساله هستم ولی پریود هنوز نامنظم هست و تست کیست هم دادم منفی بود و در سال شاید فقط ۱ بار یا ۲بار بیشتر
    شم چه کتر باید بکنم الفا راهمایی کنید

  6. ناشناس گفت:

    سلام من در ۱۲ سالگی پریود شدم و الان ۱۵ ساله هستم ولی پریود هنوز نامنظم هست و تست کیست هم دادم منفی بود و در سال شاید فقط ۱ بار یا ۲بار بیشتر
    شم چه کتر باید بکنم الفا راهمایی کنید

  7. زهرا گفت:

    سلام وقت بخیر من ۱۸سالمه تا الان پریودي نداشتم که بدون درد باشه کلا در دارم از روز اول تا ۳ همش قرص میخوزم با ۱عدد قرص هم اروم نمیشه بعد اروم شد اثر قرص که از بین میرع بازم درد دارم بعضی وقتا که قرص ندارم از درد زیاد بالا میارم باید پیش دکتر برم اخه از ی دکتر عمومی پرسیدم گفت دردش عادی خیلی به خاطر درد رفتم دکتر بهم فقط مسکن زدن از درد نمیتونم تکون بخورم فقط درد شکم نه جایی دیگع

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      درد پریودی به خاطر ترشح هورمون پروستاگلاندین و انقباضات رحمی است رژیم دارویی و غذایی برای کاهش درد وجود دارد. از این لینک می تونید با متخصص مامایی مشاوره تلفنی یا متنی در این خصوص داشته باشید.
      مشاوره تلفنی زنان، بارداری، زایمان

    2. زهرا گفت:

      سلان بعله دقیقا منم همین مشکلو دارم هیجده سالم هست و مجردم و بعضی ماه ها سه روز قبل پریودی درد دارمو وقتی پریود میشم درد شدید دارمم اصلا نمیشه تکون بخورم کلا از شکن ب پایین انگار فلج میشم میشه راهنمایی کنین چی کار کنم چند دکتر هم رفتم تا قرص میخورم خوبم وقتی قط میکنم بازم همینجوری میشم

  8. نینینی گفت:

    ۳۰ سالمه هر بار از همون بچگی دردای وحشتناکی رو تجربه میکنم، بچگیام هر دوره پریودیک دو ماه بود دیگه جون واسم نمیموند، الانم هر بار که پریود میشم با خودم میگم این بار دیگه میمیرم ، دکترم رفتم ولی میگه چیز خاصی نیست، ولی آخه مگه میشه درد من اصلا طبیعی نیست، اونقدر درد دارم که حتی نمیتونم از کسی کمک بخوام نفس کشیدنم هم درد داره چ برسه ب حرف زدن، از درد بیهوش میشم از درد بهوش میام

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      رژیم غذایی و دارویی برای کاهش این درد موثر خواهد بود که میتونید از این لینک با متخصص مامایی در این خصوص مشاوره متنی یا تلفنی داشته باشید.
      مشاوره تلفنی زنان، بارداری، زایمان

    2. Ssss گفت:

      دقیقا مثل من.. هربار سونو و دکتر میگه طبیعیه. واقعا ک طبیعی نیست

    3. قادری گفت:

      سلام من ۲۰ سالمه دوسال های اول پریودم هیچ دردی نداشتم ولی الان دردهای شدید دارم حتی استرافقم همراهش دارم

  9. رقیه سلطانی فر گفت:

    سلام.من از اول پریودم تا الان که سندم ۳۳هست درد دارم هر ماه یه مدلی دردمیاد سراغم دلپیچه کل بدنم دردمیکنه شکم زخمیه میشه سردرد شدید حالت تهوع شدید چند روز که مونده بشم این دردهامیاد سراغم پریود که میشم بیشتر بیشتر میشه دردها سرکیچه فشارمیافته بی حال میشم رنگ زرد میشه یه هفته هم ادامه پیدا میکنه

  10. فهی گفت:

    سلام من ۳۱ سالمه و مجردم
    از اوایل تا سن ۳۰ که پریود میشدم دردم خیلی کم بود
    ولی این یکسال اخیر انقدر دردم شدید میشه که به خودم میپیچم. دردهام ۱. دل پیچه ۲. حالت تهوع ۳. بدن درد ۴. گلو درد و احساس خفگی ۵. تپش قلب

    انگار مرگ رو تجربه میکنم بنظرتون چه کنم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      برای بررسی علل رحمی، تخمدانی و بررسی اندومترویز که اصلی ترین عامل این دردها در برخ یافراد است نیازه به متخصص زنان مراجعه کنید.
      متخصص زنان و زایمان

    2. صادقی گفت:

      سلام من ۳۶ سالمه هیچ وقت پریود منظم نداشتم دو ماه یا ۴۰ روز طول میکشید ولی الان نزدیک دوماهه ماه به ماه میشم اونم نسبتاً با درد و خونریزی شدید میخواستم بدونم علتش چیست