حتما از خود میپرسید که اندومتریوز چیست و چه علائمی دارد؟ تا به حال به این فکر کردهاید که اگر جای اندامهای شما عوض میشد چه اتفاقی میافتاد؟ مثلا اگر به جای گوشهای شما، چشمهایتان قرار داشت و به جای دستهایتان، پا قرار گرفتهبود. آیا میتوانستید فردی با این ویژگیها را تصور کنید؟ شاید این جور اتفاقها رایج نباشند، اما بیماری وجود دارد که در آن بافت اندومتر در جای دیگری از بدن قرار میگیرد. این هم جالب است. تصور کنید که بافتی که در داخل رحم وجود دارد، در جایی باشد که جای درست و همیشگی آن نیست. این بیماری چه علائمی دارد؟ چگونه میتوان اندومتریوز را تشخیص داد؟ چگونه میتوان این بیماری را درمان کرد؟ برای جواب دادن به همهی این سوالات میتوانید این مطلب دکترتو را بخوانید.
اگر به این بیماری مبتلا شدهباشید، میتوانید به دکتر زنان مراجعه کنید. برای دریافت نوبت حضوری از دکتر زنان میتوانید از سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین برای مشاوره تلفنی دکتر زنان هم از همین لینک کمک بگیرید.





بیماری اندومتریوز یا آندومتریوز چیست؟
اندومتریوز اختلالی است که در آن، بافتی که سطح داخلی رحم را میپوشاند (اندومتریوم)، در جایی خارج از رحم رشد میکند. بافت اندومتریوم از غدد، سلولهای خونی و بافت پیوندی تشکیل شدهاست و به شکل طبیعی در رحم رشد میکند و سطح پوششی رحم را برای تخمکگذاری آماده میکند. اندومتریوز اغلب دردناک است و تخمدانها، لولههای فالوپ و بافت پوشاننده سطح درون لگن را درگیر میکند و گسترش به خارج از ارگانهای لگن نادر است.
در فردی که مبتلا به اندومتریوز است، بافت اندومتریوم نابجا از نظر عملکرد همانند بافت طبیعی ضخیم میشود، ریزش میکند و با هر چرخه قاعدگی خونریزی میکند و چون راهی برای خروج از بدن ندارد، گیر میافتد. اگر اندومتریوز تخمدانها را درگیر کرده باشد، کیستهایی به نام اندومتریوما شکل میگیرند، بافت احاطهکننده آن آسیب میبیند و در نهایت بافت اسکار (بافت ترمیمشده پس از یک زخم) و چسبندگی (از طریق تشکیل باندهای غیرطبیعی از بافت فیبروز ارگانهای داخل لگن به یکدیگر میچسبند) به جا میگذارد.
اندومتریوز اختلالی است که در آن، بافتی که سطح داخلی رحم را میپوشاند (اندومتریوم)، در جایی خارج از رحم رشد میکند.
تقریبا ۶ تا ۱۰ درصد خانمها در جهان دچار اندومتریوز هستند که میتواند باعث دردی شود که گاهی، مخصوصا حین قاعدگی، بسیار شدید است. در نتیجهی این بیماری مشکلات باروری نیز ممکن است ایجاد شود.
اندومتریوز بیماری رایج در دوران باروری خانمهاست و علائم اغلب پس از یائسگی برطرف میشوند. برای خانمهایی که علائم را تجربه میکنند درمانهای موثری برای مدیریت آنها موجود است. همچنین برای نازایی مرتبط با اندومتریوز نیز درمانهایی برای افزایش احتمال باروری وجود دارد.
کیست شکلاتی یا کیست اندومتریوز چیست؟ (فرق کیست اندومتریوما با اندومتریوز)
کیست اندومتریوما یا کیست شکلاتی از جمله مواردی هستند که در روند بیماری اندومتریوز ایجاد میشوند. در این بیماری برخی از کیستهای حاوی خون و بافت که رنگ شکلاتی هم دارند و به آنها کیست شکلاتی هم گفته میشود، تشکیل میشوند که بیشتر هم در تخمدان دیدهمیشوند.
تصاویری از اندومتریوز
در ادامه به چند تصویر از اندومتریوز توجه کنید:




علائم سرطان آندومتریوز چیست؟ (ایا اندومتریوز سرطان است؟)
شاید از خود بپرسید که اندومتریوز سرطان است؟ علائم سرطان آندومتریوز چیست؟ اغلب افرادی که دچار اندومتریوز هستند علامتی ندارند. در بین افرادی که علائم و نشانهها را بروز میدهند، علامت اولیه درد لگن است که اغلب با دوران قاعدگی مرتبط است. گرچه بسیاری از افراد دردهای کرامپی (دردهای عضلانی) را حین دوره قاعدگی تجربه میکنند، اما افرادی که دچار اندومتریوز هستند دردهای بسیار بدتری را توصیف میکنند. همچنین این درد طی زمان بدتر میشود. شدت درد لزوما تعیینکننده میزان گسترش بیماری نیست. حتی ممکن است فردی با اندومتریوز وسیع درد کمی داشتهباشد یا درد نداشتهباشد. اندومتریوز معمولا چندین سال بعد از اولین قاعدگی ظاهر میشود و ممکن است موقتا با حاملگی بهبود یابد و با یائسگی به طور کامل برطرف شود، مگر اینکه فرد استروژن مصرف کند.
اغلب افرادی که دچار اندومتریوز هستند علامتی ندارند. در بین افرادی که علائم و نشانهها را بروز میدهند، علامت اولیه درد لگنی است که اغلب با دوران قاعدگی مرتبط است.
شایع ترین علائم اندومتریوز کدامند؟
علائم و نشانههای معمول اندومتریوز شامل موارد زیر میشود:
- قاعدگی دردناک (دیسمنوره): درد لگنی و کرامپی ممکن است از پیش از قاعدگی شروع شده و طی زمان بدتر شود. همچنین ممکن است بیمار درد کمر و شکم را تجربه کند.
- درد در رابطه جنسی: درد هنگام مقاربت یا درد زیر شکم بعد از نزدیکی در اندومتریوز رایج است.
- درد با حرکات روده یا هنگام تخلیه مثانه: این علامت اغلب طی دوره قاعدگی وجود دارد.
- خونریزی بیش از اندازه: فرد ممکن است گاهی پریود با خونریزی شدید داشتهباشد و یا بین قاعدگیهایش خونریزی و لکه بینی داشتهباشد. خونریزی شدید میتواند شبیه به فیبروم رحم باشد.
- نازایی: گاهی، اندومتریوز اولین بار هنگامی که فرد به دنبال درمان نازایی است، تشخیص داده میشود.
- سایر علائم و نشانهها؛ فرد ممکن است طی قاعدگی دچار موارد زیر شود:
- خستگی
- اسهال
- یبوست
- نفخ
- تهوع.


نشانه های اندومتریوز شدید چیست؟
گاهی ممکن است که اندومتریوز شدید باشد. این بدان معنی است که بافتی که در اثر مهاجرت در بخش مورد نظر و اشتباه قرار گرفتهاست، بزرگ است و خونریزی که میکند زیاد است. در این مورد درد زیادی در فرد بروز میکند و حتی میتواند در روند سلامت اختلال ایجاد کند. از طرفی در موارد شدید ممکن است که فرد بعد از سکس درد شدید داشتهباشید و یا بارداری برای او اتفاق نیفتد.
با دیدن علائم اندومتریوز به چه دکتری مراجعه کنیم؟
در صورتیکه علائم اندومتریوز را تجربه میکنید و یا علائم مشابه آن دارید و حتی به ذهن شما خطور نمیکند که با این بیماری مواجه شدهباشید، به دکتر زنان مراجعه کنید. در بسیاری از موارد تشخیص این بیماری آسان نیست و نمیتوان از روی علائم حدس زد که به این بیماری مبتلا هستید. البته که در موارد زیادی هم نیازی به درمان در این بیماری دیدهنمیشود. معمولا نیازی نیست که برای درمان این بیماری روشهای تهاجمی به کار گرفتهشوند.





علت بیماری اندومتریوز چیست؟
علت دقیق اندومتریوز هنوز مشخص نیست، اما احتمالات زیر مطرح هستند:
- قاعدگی عقب گرد: در قاعدگی عقب گرد، خون قاعدگی که شامل سلولهای اندومتریوم است از طریق لولههای فالوپ به سمت عقب جریان پیدا میکند و به جای اینکه از بدن خارج شود به درون حفره شکم میریزد. این سلولهای اندومتریوم نابجا، به سطح و دیوارههای ارگانهای لگن میچسبند و در آنجا رشد کرده و مانند بافت طبیعی عمل میکنند.
- تمایز سلولهای پریتوئن: در یک تئوری که با نام “تئوری القا” شناخته میشود، متخصصین بیان میکنند که هورمونها و فاکتورهای ایمنی باعث تمایز سلولهای پریتوئن (سلولهایی که سطح داخلی شکم را میپوشانند) به سلولهای اندومتریوم میشوند.
- تمایز سلولهای جنینی: طی بلوغ هورمونهایی مانند استروژن میتوانند باعث تمایز سلولهای جنینی (سلولهایی که در ابتداییترین مراحل رشد هستند) به سلولهای اندومتریوم نابجا شوند.
- جانشینی روی اسکار جراحی: بعد از اعمال جراحی نظیر هیسترکتومی (خارج کردن رحم از بدن) یا سزارین، سلولهای اندومتریوم ممکن است به محل برش جراحی بچسبند.
- انتقال سلولهای اندومتریوم: رگهای خونی یا سیستم مایعات بافتی (لنفاتیک) ممکن است سلولهای اندومتریوم را به قسمتهای دیگر بدن منتقل کنند.
- اختلالات سیستم ایمنی: مشکل در سیستم ایمنی ممکن است بدن را در تشخیص و از بین بردن بافت اندومتریوم نابجا ناتوان کند.
سن ۳۰-۴۰ سالگی، باردار نشدن، قاعدگی در سن پایین و یائسگی دیررس، چرخههای قاعدگی کوتاه و دورههای خونریزی طولانی از عوامل خطر ابتلا به آندومتریوز هستند.
عوامل خطر اندومتریوز کدامند؟
فاکتورهایی که فرد را مستعد ابتلا به اندومتریوز میکنند شامل موارد زیر میشوند:
- سن بین ۳۰ تا ۴۰ سالگی
- بچهدار نشدن
- شروع قاعدگی در سن کم
- یائسگی دیررس
- چرخههای قاعدگی کوتاه (برای مثال کمتر از ۲۷ روز)
- قاعدگی با خونریزی شدید که بیش از ۷ روز طول بکشد
- سطوح بالای استروژن در بدن یا مدت زمان طولانی در معرض استروژن بودن
- شاخص توده بدنی کم
- ابتلا یکی از اقوام (مادر، خواهر، خاله، عمه) یا بیشتر به اندومتریوز
- هر بیماری که مانع از جریان طبیعی خون قاعدگی به بیرون از بدن شود.
- اختلالات ساختاری دستگاه تناسلی و عفونت لگنی.


تشخیص اندومتریوز چگونه انجام می شود؟
در تشخیص اندومتریوز ۴ مرحله وجود دارد:
- مرحله ۱: ضایعات کوچک و محدود
- مرحله ۲: ضایعات خفیف که ممکن است متعدد باشند و احتمال چسبندگی وجود دارد.
- مرحله۳: ضایعات متوسط عمیق یا سطحی با چسبندگی واضح
- مرحله۴: ضایعات متعدد و شدید که هم سطحی هستند و هم عمیق، با چسبندگیهای زیاد
اگر به این بیماری مبتلا شدهباشید، میتوانید به دکتر زنان مراجعه کنید. برای دریافت نوبت حضوری از دکتر زنان میتوانید از سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین برای مشاوره تلفنی دکتر زنان هم از همین لینک کمک بگیرید.
۱. معاینه
معاینه لگن: طی معاینه لگن پزشک با دست ارگانهای داخل لگن را از نظر ساختارهای غیرطبیعی مانند کیستهای دستگاه تناسلی یا اسکارهای پشت رحم لمس میکند. اغلب لمس نواحی کوچک حاوی اندومتریوز ممکن نیست مگر اینکه باعث ایجاد کیست شدهباشند.
۲. تشخیص اندومتریوز در سونوگرافی
سونوگرافی: این تست برای ایجاد تصاویر درون بدن از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده میکند. برای گرفتن این تصاویر وسیلهای که مبدل نامیده میشود یا روی شکم یا درون واژن (سونوگرافی درون واژن) قرار داده میشود. ممکن است برای ایجاد بهترین تصویر از دستگاه تناسلی هر دو نوع سونوگرافی مورد استفاده قرار گیرند. تصاویر یک سونوگرافی استاندارد وجود یا عدم وجود اندومتریوز را به طور قطع مشخص نمیکند، اما میتواند کیستهای مرتبط با اندومتریوز (اندومتریوما) را مشخص کند.
۳. MRI
ام آر آی: ام آر آی از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دارای جزئیات از ارگانها و بافتهای درون بدن استفاده میکند. برای برخی از بیماران که برنامه درمانیشان جراحی است، ام آر آی کمک میکند که جراح اطلاعات با جزئیات درمورد محل و اندازه بافتهای نابجای اندومتریوم به دست آورد.
۴. جراحی
لاپاراسکوپی: پزشک برخی از بیماران را برای انجام عملی که به کمک آن میتوان درون شکم را دید (لاپاراسکوپی) به جراح ارجاع میدهد، در این عمل تحت بیهوشی عمومی، پزشک یک شکاف کوچک نزدیک ناف ایجاد میکند و لاپاراسکوپ را که وسیلهای بلند و باریک دارای دوربین کوچکی است وارد میکند و علائم بافتهای اندومتریوم خارج از رحم را جستجو میکند. همچنین به کمک لاپاراسکوپی میتوان اطلاعاتی در مورد محل، میزان گسترش و ابعاد بافتهای جایگزین شده اندومتریوم جمعآوری کرد و میتوان نمونه بافتی برای آزمایشات برداشت کرد.


تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون ممکن است؟
اندومتریوز را نمیتوان با آزمایش خون تشخیص داد اما برای بررسی سرطانی شدن این بیماری ممکن است که آزمایشهای خون انجام شوند.
تشخیص افتراقی های اندومتریوز چیست و چگونه انجام می شود؟
اندومتریوز گاهی با سایر بیماریهایی که باعث درد لگنی میشوند از جمله بیماریهای التهابی لگن (PID) یا کیستهای تخمدان اشتباه میشود. همچنین ممکن است با سندرم روده تحریکپذیر (IBS)، بیماری که باعث دورههای اسهال و یبوست و درد شکمی میشود، اشتباه گرفته شود. البته ممکن است بیمار هم دچار اندومتریوز و هم IBS باشد و این تشخیص را بسیار پیچیده میکند.





درمان اندومتریوز چگونه انجام می شود؟
درمان اندومتریوز معمولا دارویی یا جراحی است. انتخاب درمان مناسب به شدت علائم و نشانهها و تمایل بیمار به باردارشدن بستگی دارد. معمولا پزشک ابتدا درمانهای دارویی را پیشنهاد میکند و اگر این درمانها شکست خوردند، روشهای جراحی انجام میشوند. هدف از درمان اندومتریوز برطرف شدن علائم و درصورت تمایل بیمار افزایش احتمال باروری است.
بهترین دارو برای درمان اندومتریوز
- داروهای ضد درد: معمولا مسکنهای بدون نسخه از جمله ضدالتهابهای غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم برای کاهش درد کرامپی قاعدگی توصیه میشوند.
- درمان هورمونی: در مورد افرادی که تمایلی به بارداری ندارند، این درمان در کنار مسکنها پیشنهاد میشوند. مکملهای هورمونی میتوانند با کاهش رشد بافت اندومتریوم نابجا و جلوگیری از ایجاد بافت نابجای جدید باعث کاهش یا قطع درد شوند اما درمان دائمی نیستند و با قطع داروها علائم ممکن است بازگردند.
- هورمونهای پیشگیری از بارداری: قرصها، پچها و حلقههای واژنی کنترل بارداری به کنترل هورمونهایی که هر ماه باعث تشکیل بافت اندومتریوم میشوند، کمک میکنند. همچنین در بعضی افراد باعث کاهش طول دوره قاعدگی و کاهش خونریزی میشود و میتوانند باعث کاهش و یا قطع درد شوند. از عوارض این داروها میتوان به تهوع، خونریزی نامنظم، دردناک شدن پستانها و افزایش وزن که گاهی اتفاق میافتند، اشاره کرد.
- آگونیستها و آنتاگونیستهای هورمون آزادکننده گنادوتروپین (Gn-RH): این داروها منجر به قطع تولید هورمونهای تحریککننده تخمدان، کاهش سطح استروژن و جلوگیری از قاعدگی میشوند. این کار باعث کوچک شدن بافت اندومتریوم میشود. با توجه به اینکه این داروها باعث یائسگی مصنوعی در بدن میشوند، مصرف دوزهای پایین استروژن یا پروژستین در کنار آنها از عوارض یائسگی مانند گرگرفتگی، خشکی واژن، خونریزی غیرطبیعی از واژن، خستگی، تغییرات خلق و کاهش تراکم استخوان جلوگیری میکند. با توقف مصرف این داروها، قاعدگی و توانایی بارداری بازمیگردند.
- درمان با پروژستین: انواع مختلفی از درمانهای پروژستین وجود دارد از جمله ابزارهای داخل رحمی حاوی لوونورژسترل، ایمپلنتهای ضدبارداری، آمپولهای ضدبارداری یا قرصهای پروژستین، میتوانند قاعدگی و رشد بافت اندومتریوم نابجا که باعث علائم اندومتریوز میشود، را متوقف کنند. عوارض مصرف این داروها شامل دردناک شدن پستانها، نفخ، خونریزی نامنظم رحم، افزایش وزن و افسردگی میشود.
- مهارکنندههای آروماتاز: این دسته دارویی تولید استروژن درون بدن توسط تخمدانها، بافت چربی و بافت اندومتریوز را کاهش میدهند و ممکن است در کنار پروژستین یا داروهای ضدبارداری هورمونی مورد استفاده قرار گیرند.
- درمان ناباروری: درمانهای ناباروری که تحت نظر متخصص زنان انجام میشوند، از تحریک تخمدانها برای تولید تخمکهای بیشتر تا لقاح خارج رحمی متفاوتند.
امپول درمان اندومتریوز
گاهی داروهای معرفیشده برای درمان اندومتریوز از طریق آمپول هستند و شکل تزریقی دارند. هورمون درمانی و روشهای درمانی سرکوبگر میتوانند از این طریق باشند.
عمل اندومتریوز
- جراحی: جراحی در مورد بیمارانی که علائم شدید دارند و یا بیمارانی که دچار انسداد لولهها، رودهها یا مثانه شده باشند و همچنین در مورد بیمارانی که اختلال ساختاری در سیستم تناسلی دارند، میتواند درمان انتخابی باشد. جراحی به دو دسته، محافظتی که در آن رحم و تخمدانها حفظ میشوند و جراحی مطلق که در آن رحم با یا بدون تخمدانها برداشته میشود، تقسیم میشود.
- هیسترکتومی به همراه خارجکردن تخمدانها: پیش از این، خارج کردن رحم (هیسترکتومی) و تخمدانها (اوفورکتومی) به عنوان درمان قطعی اندومتریوز شناخته میشد. اما امروزه متخصصین به جای آن به دنبال خروج بادقت و کامل تمام سلولهای بافت اندومتریوز هستند. با خارج کردن تخمدانها، یائسگی اتفاق میافتد و با فقدان هورمونها برای برخی از بیماران دردها بهبود مییابند اما برای سایرین بافت اندومتریوز باقیمانده باعث ادامه یافتن علائم میشود. به علاوه، یائسگی زودرس باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی، مشکلات متابولیکی خاص و مرگ زودرس میشود. خارجکردن رحم (هیسترکتومی) گاهی میتواند در افرادی که قصد بارداری ندارند، برای درمان علائمی از جمله خونریزی شدید قاعدگی و قاعدگی دردناک به علت کرامپهای رحمی، استفاده شود. حتی در صورتیکه تخمدانها دستنخورده باشند، خروج رحم مخصوصا در سن زیر ۳۵ سال میتواند باعث مخاطرات سلامتی برای بیمار شود.


روش جدید درمان آندومتریوز
جراحی محافظتی روش جدیدی برای درمان این بیماری است. درمورد بیمارانی که به دنبال باردار شدن هستند، جراحی برداشت بافت اندومتریوم نابجا و حفظ رحم و تخمدان میتواند به موفقیت درمان کمک کند. در بیمارانی که درد شدید دارند نیز جراحی میتواند مفید باشد اما باید توجه داشت که تا ۴۰ درصد ممکن است هم اندومتریوز و هم درد بازگردند. این جراحی اغلب به شکل لاپاراسکوپی و در موارد نادر با گستردگی زیاد به شکل لاپاراتومی انجام میشود. به علت احتمال عود مجدد بعد از جراحی، پزشک داروهای هورمونی را برای ادامه درمان توصیه کند.
درمان خانگی اندومتریوز چیست؟
اگر دردهای دائمی داشتید و یا تا ظاهر شدن اثرات درمان به زمان نیاز است، میتوانید در منزل کارهایی انجام دهید تا احساس بهتری داشتهباشید:
- حمام گرم و حوله گرم میتواند به ریلکس شدن عضلات لگن و کاهش کرامپ و درد کمک کند.
- استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه که پیشتر اشاره شد.
- کاهش مصرف کافئین و الکل که میتوانند باعث بدتر شدن علائم شوند.
- ورزشهایی مانند پیادهروی میتواند باعث کاهش درد شده و با کاهش استروژن باعث بهبود شرایط شوند.
- به دلیل عوارض درازمدت اندومتریوز بهتر است علائم را تحت نظر داشتهباشید و در صورت وجود درد غیرقابل تحمل یا خونریزی بیشازحد زیاد به پزشک اطلاع دهید.
- با اینکه مطالعات کمی بر روی درمانهای کمکی اندومتریوز وجود دارد، برخی بیماران کاهش درد را پس از استفاده از طب سوزنی گزارش کردهاند.
اگر به این بیماری مبتلا شدهباشید، میتوانید به دکتر زنان مراجعه کنید. برای دریافت نوبت حضوری از دکتر زنان میتوانید از سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین برای مشاوره تلفنی دکتر زنان هم از همین لینک کمک بگیرید.
درمان گیاهی آندومتریوز: قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز
به نقل از webmd، ممکن است که داروهای گیاهی زیر برای درمان اندومتریوز موثر باشند:
- یکی از اصلیترین داروهای گیاهی که میتواند برای فرد کاربرد درمانی داشتهباشد، داروهای حاوی کورکومین هستند. این ماده در زردچوبه دیدهمیشود و میتواند خاصیت درمانی داشتهباشد. کورکومین یک مادهی ضدالتهابی است و کاربرد آن در درمان اندومتریوز تقریبا قابل توجه است.
- گیاه پنج انگشت از دیگر مواردی است که در کاهش درد اندومتریوز و همچنین از بین بردن التهاب در این بیماری موثر است.
- پوست کاج هم از مواردی است که برای کاهش درد در این بیماری تاثیر دارد. میگویند این گیاه میتواند مسکن بسیار قوی باشد.
- از دیگر آرامبخشهایی که برای درمان درد در اندومتریوز کاربرد دارد، بابونه است.
- اسطخودوس از گیاهانی است که برای کاهش درد در عادت ماهیانه هم استفاده میشود. بنابراین در درمان این بیماری هم موثر است.
زردچوبه، گیاه پنج انگشت، پوست کاج، بابونه و اسطوخودوس از جمله داروهای گیاهی هستند که به تسکین درد و درمان آندومتریوز کمک میکنند.
عسل درمانی اندومتریوز
گفته شدهاست که عسل حاوی کریسین است و میتواند برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که این بیماری درمان قطعی ندارد، بهتر است که برای بهبود آن از روشهای درمانی خانگی و درمانهای علامتی استفاده کنید.
عوارض آندومتریوز چیست؟
- نازایی: اصلیترین عارضه اندومتریوز اختلال در باروری و نازایی است. تقریبا یک سوم تا نیمی از زنانی که دچار اندومتریوز هستند، به سختی حامله میشوند. برای حاملگی لازم است سلول تخمک از تخمدان آزاد شده و از طریق لوله فالوپ مجاور به سمت رحم حرکت کرده و در مسیر توسط یک اسپرم، بارور شده و به دیواره رحم اتصال پیدا کند. اندومتریوز از طریق انسداد مسیر حرکت تخمک و همچنین از طرق غیرمستقیم مانند از بین بردن تخمک و اسپرم میتواند مانع از بارداری شود. با این وجود بسیاری از خانمهایی که دچار اندومتریوز هستند، میتوانند باردار شده و فرزندی سالم داشتهباشند، بنابراین پزشکان به افرادی که دچار اندومتریوز هستند توصیه میکنند که بارداری را به تعویق نیاندازند، زیرا بیماری طی زمان بدتر میشود.
- سرطان: سرطان تخمدان با شیوع بیشتری در افراد دچار اندومتریوز اتفاق میافتد. اما ریسک سرطان تخمدان در طول عمر، باز هم نسبتا پایین است. نوع دیگری از سرطان (آدنوکارسینوم مرتبط با اندومتریوز) نیز میتواند در افرادی که دچار اندومتریوز هستند اتفاق بیفتد، اما نادر است. گاهی نیز ممکن است اندومتریوز باعث ایجاد سرطان دهانه رحم شود.
- کیست تخمدان
- التهاب آندومتر
- ایجاد بافت اسکار و چسبندگی رحم
- عوارض رودهای و مثانهای.
نازایی، آندومتریت، کیست تخمدان، ایجاد بافت اسکار و چسبندگی رحم و افزایش احتمال ابتلا به سرطانهای زنانه از عوارض اصلی این بیماری هستند.
ایا اندومتریوز باعث مرگ میشود؟
ممکن است که اندومتریوز باعث ایجاد سرطان در تخمدان شود. سرطان تخمدان در موارد نادر متاستاز میدهد و باعث مرگ میشود. تمامی این موارد در صورتی اتفاق میافتند که فرد اصلا به سلامتی خود اهمیت ندهد و غربالگریها را پیگیری نکند.


پیشگیری از ابتلا به اندومتریوز ممکن است؟
اندومتریوز را نمیتوان پیشگیری نمود. اما جالب است بدانید که مصرف سیگار یکی از مواردی است که احتمال ابتلا به اندومتریوز را کم میکند.
ورزش و اندومتریوز
یکی از مواردی که میتواند احتمال ابتلا به اندومتریوز را کاهش دهد، ورزش سنگین است. توجه داشتهباشید که این موارد یائسگی کاذب ایجاد میکنند زیرا میزان هورمونهای بدن را به طرز جدی بالا و پایین میکنند.
سوالات متداول شما
در ادامه به برخی از سوالات متداول پاسخ دادهایم. با ما همراه باشید.
کیست شکلاتی یکی از عوارض و نشانههای اندومتریوز است. معمولا کیست شکلاتی در تخمدان ایجاد میشود.
درد و کرمپ عضلاتی در شکم زیاد دیدهمیشود و میتواند نشاندهندهی وجود بافت رحم در روده باشد.
بهترین زمان انجام سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز در زمان پریود و یا در روزهای اول بعد از پریود است.
آویشن میتواند در کاهش درد اندومتریوز تاثیر داشتهباشد. هر چند داروهای گیاهی بهتری هم وجود دارند که در این مطلب به آنها اشاره کردیم.
نمیتوان گفت که میتوان اندومتریوز را با سیر یا داروهای گیاهی دیگر به طور کامل درمان کرد. اما این مواد غذایی میتوانند در تسکین این بیماری موثر باشند.
در موارد نادر کیستهای شکلاتی و اندومتریوز به خودی خود از بین میروند. معمولا این کیستها باید برداشتهشوند. البته که کیستهای شکلاتی کوچک چندان علائمی ایجاد نمیکنند و آنها را به حال خود رها میکنند. اما در مواردی که کیستهای شکلاتی علائم زیادی را ایجاد میکنند، برای درمان آنها از روشهایی مانند جراحی استفاده میشود.





نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اندومتریوز یک بیماری زنانه است که در آن بافت اندومتر در بخشهای دیگر بدن جای گرفتهاست و زندگی میکند. زمانیکه پریود میشوید، این بافت شروع به خونریزی میکند و درد در جاهای دیگر بدن ایجاد میشود. برای درمان این بیماری باید به دکتر زنان مراجعه کنید. روشهای درمانی متفاوت هستند و متناسب با شدت بیماری و شرایط بیمار، بهترین روش انتخاب میشود. برای دریافت نوبت از دکتر زنان میتوانید از سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین برای دریافت مشاوره تلفنی میتوانید از لینک زیر استفاده کنید:
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
https://www.medicalnewstoday.com/articles/149109.php
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656