خونریزی لثه چیست و چرا ایجاد می شود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

خون ریزی لثه یکی از عارضه‌‌های شایع دهان و دندان است که دلیل اصلی آن، التهاب لثه و پلاک دندانی است. این اتفاق در بیشتر موارد به دلیل ژنتیکی یا با مسواک زدن غلط ایجاد می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 16 دقیقه
عفونت و خون ریزی لثه از علت تا درمان آن
کاور پادکست دکترتو

خلاصه این مطلب درباره عفونت و خون ریزی لثه را در این پادکست گوش دهید.

لب

علت اصلی خون ریزی لثه، تجمع پلاک در خط لثه است که به بیماری ژنژیویت یا التهاب لثه منجر می‌شود. پلاک‌هایی که برداشته نشده‌اند، سخت شده و به جرم دندانی تبدیل می‌شوند. اگر این بیماری به موقع درمان نشود، از لثه به استخوان فک سرایت کرده و درمان سخت‌تری دارد. در ادامه به دلایل مختلف خونریزی لثه می‌پردازیم و بررسی می‌کنیم اگر دچار خون‌ ریزی لثه شدیم چگونه آن را درمان کنیم. برای چکاپ کلی دندان‌هایتان، می‌توانید همین حالا از سایت دکترتو یا سامانه نوبت‌دهی اینترنتی پزشکان، از بهترین دکتر دندانپزشک وقت ویزیت حضوری بگیرید.

خون ریزی لثه چیست و چگونه ایجاد می شود؟

در بسیاری از موارد خون ریزی لثه نشانه بیماری لثه است اما گاهی اوقات خونریزی لثه ناشی از شیوه‌های غلط مسواک زدن، نخ دندان کشیدن یا سایر موارد است. بیماری‌ها و مشکلات مختلفی می‌تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق می‌تواند خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکررا اتفاق بیوفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

متن انگلیسی:
If you have gingivitis, your gums may be irritated, red, and swollen.
ترجمه فارسی:
اگر التهاب لثه دارید، ممکن است لثه‌های شما تحریک، قرمز و متورم شده باشد.

به نقل از سایت webmd

خدمات دندانپزشکی

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

۲۰۰۰+ خدمت

عفونت دندان و عفونت و خونریزی لثه چه تفاوتی با هم دارند؟

عفونت لثه به انگلیسی Gum infection نامیده می‌شود. عفونت‌های لثه در درجه اول بر بافت‌های نرم اطراف دندان تأثیر می‌گذارد. اما عفونت‌های دندان معمولاً از عمق دندان شما منشأ می‌گیرند و در اثر حفره‌های درمان نشده دندان ایجاد می‌شوند. آنها معمولا با دندان درد مداوم، حساسیت به دمای سرد و گرم و تورم موضعی همراه هستند.

از طرفی خونریزی لثه همیشه نشان‌دهنده‌ی عفونت لثه نیست. لثه‌ای که تحریک پذیر شده باشد و التهاب داشته باشد، می‌تواند به عفونت دچار باشد یا نباشد.

علائم خون ریزی لثه چیست؟

در صورتیکه علائم زیر را دارید شما به خون ریزی لثه دچار هستید. مواردی که در ادامه به آن اشاره شده‌است، شایع‌ترین علائم خونریزی لثه هستند:

  • بوی بد دهان
  • خونریزی هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • ایجاد سوراخ‌هایی بین دندان‌ها و لثه‌ها
  • عقب‌رفتگی لثه‌ها
  • تغییر رنگ و التهاب لثه
  • تخریب ساختار دندان
  • از‌دست‌دادن دندان به خصوص زمان عفونت لثه در ارتودنسی

۱. علائم خونریزی لثه بعد از کشیدن دندان

برای اینکه از شر دندان درد خلاص شوید و آن را از بین ببرید، آن را می‌کشید اما گاهی خود جراحی و کشیدن دندان با جراحی باعث التهاب و درد دندان می‌شود اما این یک حالت موقتی است. علائم التهاب لثه پس از کشیدن دندان عبارت است از:

  • خون ریزی
  • درد و تورم
  • تب و لرز
  • ترشحات زرد و سفید از محل جراحی دندان.

۲. خونریزی لثه و آسیب لمینت دندان

بیماری لثه در بسیاری از افراد به روکش‌ها آسیب می‌رساند و طول عمر آنها را مختل می‌کند. بیماری پریودنتال می‌تواند منجر به لق شدن دندان‌ها یا حتی از دست دادن و افتادن لمینت دندان شود، بنابراین قبل از لمینت دندان، حتما از سلامت دهان و دندان مطمئن شوید.

۳. خونریزی لثه باعث سردرد میشود؟

بله، بیماری لثه می‌تواند باعث سردرد به دلیل پاسخ التهابی ناشی از عفونت باکتریایی شود. اگر سردردهای مداومی را تجربه می‌کنید و مشکوک به بیماری لثه هستید، مراجعه به دندانپزشک حرفه‌ای را حتما در برنامه خود داشته باشید.

اینفوگرافی عفونت و خونریزی لثه
عفونت‌های لثه در درجه اول بر بافت‌های نرم اطراف دندان تأثیر می‌گذارد.

علت خونریزی لثه چیست؟ (خونریزی لثه نشانه چیست)

گاهی علت اصلی خون ریزی لثه مسائل مربوط به مراقبت از دندان است، اما گاهی اوقات برخی بیماری‌ها مانند پریودنتیت و ژنژیویت باعث حساسیت بیش‌ازحد لثه و در نهایت خون ریزی لثه می‌شود. دلایل شایع خون ریزی لثه عبارتند از:

  • التهاب لثه
  • مسواک زدن محکم
  • پریودنتیت یا بیماری دهانی
  • سیگار کشیدن
  • کمبود ویتامین
  • دیابت
  • نخ دندان کشیدن نادرست

متن انگلیسی:
The main cause of bleeding gums is the buildup of plaque at the gum line.
ترجمه فارسی:
علت اصلی خونریزی لثه، تجمع پلاک در خط لثه است.

به نقل از سایت medlineplus

۱. التهاب و خون ریزی لثه (علت خونریزی لثه بعد از روکش دندان)

در صورتیکه پلاک دندان به مدت طولانی روی خط لثه باقی بماند دچار التهاب لثه می‌شوید. پلاک به ذرات ریز و باکتری‌هایی گفته می‌شود که به دندان شما می‌چسبند و باعث تورم بافت لثه می‌شوند. درصورتیکه متوجه آن نشوید این پلاک‌ها باعث خون ریزی لثه می‌شوند.

خبر خوب این است که مسواک زدن پلاک دندان را از بین می‌برد و از پوسیدگی دندان و خونریزی لثه جلوگیری می‌کند. اما اگر به درستی مسواک نزنید و نخ دندان نکشید ممکن است پلاک روی خط مرزی لثه باقی بماند. این پلاک‌ها در بلندمدت سفت می‌شوند و تبدیل به جرم دندان می‌شوند که باعث التهاب و خون ریزی لثه می‌شود. مهمترین علائم التهاب لثه عبارت است از:

  • ورم لثه دندان روکش شده
  • احساس درد در ناحیه دهان و اطراف لثه
  • خون ریزی لثه.

۲. بیماری پریودنتال (پریودنتیت) و ایجاد لخته خون در لثه

بیماری پریودنتال زمانی رخ می‌دهد که التهاب لثه پیشرفته شود. در واقع این بیماری زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها و عفونت به دندان‌ها، استخوان فک و بافت لثه گسترش یابد. بیماری پریودنتال باعث شل‌شدن بافت لثه و جداشدن لثه از استخوان دندان می‌شود.

این موضوع موجب ایجاد فضایی منفی برای رشد و تجمع باکتری می‌شود که وضعیت را وخیم‌تر می‌کند و امکان دارد دندان از لثه جدا شود و بیوفتد! این اتفاق به علت تحلیل رفتن لثه رخ می‌دهد. قطعا کسی دوست ندارد در اوج جوانی دندان‌هایش را بخاطر سهل انگاری از مراقبت دندان و لثه از دست بدهد.

بیماری پریودنتال (پریودنتیت) و ایجاد لخته خون در لثه
بیماری پریودنتال زمانی رخ می‌دهد که التهاب لثه پیشرفته شود.

۳. دیابت و خون ریزی لثه

افرادی که به دیابت مبتلا هستند بیشتر مستعد ابتلا به عفونت و خونریزی لثه هستند چرا که دهان آنها در مبارزه با باکتری‌ها از ایمنی ضعیف‌تری برخوردار است و ممکن است به التهاب لثه دچار شوند و از آن‌جایی که سطح بالای قند خون مانع از بهبود علائم عفونت دهان و زبان می‌شود، بهبودی را برای این افراد سخت‌تر می‌کند و احتمال اینکه وارد فاز دوم خونریزی لثه شوند (پریودنتال) بسیار زیاد است.

۴. خونریزی لثه و سرطان خون (لوسمی)

مهمترین علت خونریزی لثه چیست؟ خون‌ریزی لثه یکی از علل شایع سرطان خون است. همانطور که می‌دانید پلاکت‌های خون باعث لخته‌شدن خون و جلوگیری از خون ربزی بیش‌ازحد می‌شوند. افرادی که مبتلا به سرطان خون هستند تعداد پلاکت‌های آنها از حد استاندارد کمتر است؛ بنابراین خون به درستی لخته نمی‌شود و ممکن است خون ریزی لثه را بارها و بارها تجربه کنند.

۵. ترومبوسیتوپنی یا کمبود پلاکت خون

یکی دیگر از بیماری‌هایی که باعث کاهش پلاکت خون می‌شود ترومبوسیتوپنی است. این بیماری هم مثل لوسمی از انعقاد خون جلوگیری می‌کند و بهبود خونریزی لثه را دشوار می‌کند.

۶. هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند

این روزها کمتر کسی پیدا می‌شود که واقعا نداند بیماری هموفیلی چیست و چه اختلالی در بدن ایجاد می‌کند. همانطور که می‌دانید افرادی که هموفیلی هستند خون در بدن آنها به درستی لخته نمی‌شود. این وضعیت ممکن است در صورت کوچکترین آسیب به لثه باعث خونریزی غیرمعمول لثه شود.

۷. اختلال در سیستم ایمنی مثل ایدز HIV

ایدز نوعی بیماری خود ایمنی است که به دلیل نقص سیستم ایمنی منجر به عفونت‌های جدی می‌شود. این بیماری از طریق تماس جنسی، تماس با خون فرد آلوده به HIV یا از مادر به فرزند انتقال می‌یابد. در این بیماری اختلال‌های مختلفی در سیستم ایمنی ایجاد می‌شود که یکی از آنها عفونت لثه و خونریزی لثه است.

۸. اسکوربوت (کمبود ویتامین C) و علت خونریزی دندان پوسیده

بیماری اسکوربوت در اثر کمبود شدید ویتامین C در بدن ایجاد می‌شود. ویتامین سی باعث رشد و ترمیم بافت بدن شما می‌شود و زخم‌ها را التیام می‌بخشد و از طرفی باعث استحکام و تقویت استخوان فک و دندان می‌شود. کمبود ویتامین C باعث ضعف لثه و خونریزی آن می‌شود.

مدام خونریزی لثه داری؟

حتما با دندانپزشک مشورت کن.

۹. کمبود کدام ویتامین باعث خونریزی لثه میشود؟ کمبود ویتامین K

خونریزی لثه هنگام مسواک زدن نشانه کمبود کدام ویتامین است؟ گاهی اوقات خون ریزی لثه ناشی از کمبود ویتامین K در بدن است. ویتامین K در بدن به انعقاد خون کمک می‌کند و برای استخوان فک بسیار مهم است. کمبود ویتامین K و C را می‌توان با تعدیل کردن رژیم غذایی و گنجاندن برخی مواد غذایی در برنامه‌ جبران کرد.

۱۰. کجی و بی‌ نظمی دندان‌ ها و خون آمدن از دهان

کجی و بی‌نظمی دندان‌ها باعث می‌شود شما نتوانید به درستی دندان‌هایتان را مسواک بزنید و پلاک‌های دندانی روی خط لثه باقی می‌ماند که این امر باعث خونریزی لثه می‌شود.

۱۱. شکستگی دندان و ترک دندان (خونریزی لثه کودک بر اثر ضربه)

شکستگی و ضرب دیدگی و ترک دندان معمولا موجب خون ریزی لثه می‌شود. گاهی اوقات ممکن است دندان در لثه شکسته باشد که این حالت باعث ناراحتی زبان و لثه فرد می‌شود. در صورتیکه فرد ترمیم دندان پوسیده را انجام ندهد یا دندان ترک خورده را جراحی نکند، لثه دچار التهاب، خون ریزی می‌شود.

۱۲. خونریزی لثه در بارداری

یکی از چالش‌هایی که خانم‌‌ها در دوران باداری با آن دست و پنجه نرم می‌کنند نوسانات هورمونی است. گاهی اوقات این نوسانات هورمونی باعث التهاب، درد و خون ریزی لثه می‌شود. روش‌های بهداشتی مثبت می‌تواند از خون ریزی لثه در دوران باداری جلوگیری کند. با این حال اگر دچار این عارضه شدید می‌توانید از یک دندان پزشک مشاوره بگیرید.

۱۳. استفاده از داروهای رقیق کننده خون و علت خونریزی لثه در خواب

داروهایی مثل وارفارین، آسپرین و هپارین باعث رقیق شدن خون می‌شوند و این امر ممکن است خونریزی لثه را بیشتر کند.

عفونت و خون ریزی لثه در دوران بارداری
یکی از چالش‌هایی که خانم‌‌ها در دوران باداری با آن دست و پنجه نرم می‌کنند نوسانات هورمونی است.

۱۴. استفاده از پروتز و دندان مصنوعی (خونریزی و التهاب لثه با دندان مصنوعی)

افرادی که از دندان مصنوعی یا پروتز دندان مصنوعی استفاده می‌کنند نیز ممکن است دچار خون ریزی لثه و برخورد با معایب دندان مصنوعی شوند. پروتزهای دندانی بسیار سفت هستند و در صورتیکه به درستی روی لثه قرار نگیرند و مناسب دهان شما نباشند باعث آسیب بافت لثه و در نهایت خونریزی لثه می‌شوند. در این صورت باید با متخصص دندانپزشک خود صحبت کنید. ممکن است دکتر شما تصمیم بگیرد پروتزی مناسب‌تر برای دندان شما سفارش دهد.

بیماری‌ها و مشکلات مختلفی می‌تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق می‌تواند خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکررا اتفاق بیوفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

۱۵. علت خونریزی لثه هنگام مسواک زدن

چرا هنگام مسواک زدن لثه خون میاد؟ مسواک زدن یکی از راه‌های اصلی جلوگیری از خون ریزی لثه است اما خود گاهی باعث خون ریزی لثه می‌شود. اولین دلیل خونریزی لثه، التهاب لثه یا بیماری پریودنتیت است. اگر شما مبتلا به پریودنتیت شده باشید پس از هر بار مسواک زدن طعم خون را در دهان خود احساس خواهید کرد. هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به بیماری‌های لثه از آن مطلع شوید و قبل از آنکه دیر شود جلوی آن را بگیرید.

بافت ظریف مینای دندان و لثه‌ها نیاز دارد با آنها با ملایمت بیشتری رفتار کنید. محکم مسواک زدن الزاما به معنای تمیزتر شدن دندان نیست! کافیست یاد بگیرید چگونه مسواک بزنید تا از شر پلاک دندان خلاص شوید. مسواک زدن به مدت طولانی نیز می‌تواند باعث آسیب‌پذیری و ساییده شدن لثه شود. زمان مسواک زدن شما نباید بیش از ۱۰ دقیقه باشد. استفاده از مسواک‌هایی که موهای سخت و زبر دارند یا مسواک‌های قدیمی و مستعد رشد باکتری، باعث و خونریزی لثه می‌شود.

۱۶. خونریزی لثه بعد از جراحی دندان عقل

اینکه لثه شما تا دو ساعت بعد از جراحی دندان خون ریزی کند کاملا طبیعی است اما اگر ناحیه مورد جراحی بعد از کشیدن دندان عقل به صورت غیر طبیعی خون ریزی داشت و بیش از دو ساعت خون ریزی کرد می‌تواند به این معنی باشد که بدن شما در ایجاد لخته مشکل دارد؛ بنابراین به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا مشکل را بررسی کند.

متن انگلیسی:
«If bleeding is heavy, or continues after 2 hours, moisten a tea bag, place on surgical site, and apply pressure or bite firmly for 30 minutes. This usually stops the bleeding.»
ترجمه فارسی:
«اگر خونریزی شدید بود یا بعد از ۲ ساعت ادامه داشت، یک چای کیسه‌ای را مرطوب کنید و روی محل جراحی قرار دهید. به مدت ۳۰ دقیقه محکم فشار دهید یا گاز بگیرید. این روش معمولا خونریزی را متوقف می‌کند.»

به نقل از سایت lehmanmenis

۱۷. آیا آبسه لثه علت خونریزی لثه است؟

اگر بخشی از لثه آسیب ببیند، باکتری‌ها راهی برای ورود به بافت پیدا می‌کنند و تکثیر شده و باعث عفونت می‌شوند. در این حالت بدن با ارسال گلبول سفید به ناحیه عفونی باکتری‌ها را به مبارزه می‌طلبد. تجمع باکتری و گلبول‌های سفید و مبارزه آنها باهم باعث ایجاد تورم و التهاب می‌شود و بافتی دردناک و چرک آلود در دهان به وجود می‌آید که آبسه نام دارد. درمان آبسه دندان ضروری است. دو نوع آبسه وجود دارد:

  • نوع اول: فقط در بافت لثه ایجاد می‌‍شود و دندان را درگیر نمی‌کند. مثلا زمانی که یک تکه غذای تیز در لثه فرو رود و باعث عفونت شود این نوع آبسه ایجاد می‌شود.
  • نوع دوم: نوع دیگری از آبسه وجود دارد که به آبسه پریودنتال معروف است. این آبسه‌ها در در فضای بین دندان‌ها و لثه ایجاد می‌شود. این مورد در افراد مبتلا به بیماری پریودنتال شایع است. استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها یا درمان آبسه لثه در طب سنتی کمک زیادی به کاهش علائم و بهبود آبسه در دهان می‌کند.
علت عفونت حاد و عفونت مزمن لثه چیست؟
اگر به طور مداوم پلاک و جرم را از روی دندان‌های خود پاک نکنید، لثه‌های شما قرمز و ملتهب می‌شوند.

۱۸. آیا خونریزی لثه از علائم کروناست؟

درد و التهاب لثه می‌تواند علل بالقوه زیادی مانند بیماری لثه، مسواک زدن نادرست یا تغییرات هورمونی داشته باشد. اما اگر التهاب همراه با علائم شایع‌تری مانند تب، سرفه و خستگی باشد، به احتمال زیاد ممکن است با COVID-19 یا یک بیماری جدی دیگر سر و کار داشته باشید. عفونت و خونریزی بدون هیچ علامت دیگری احتمال کمی دارد که نشانه کووید ۱۹ باشد.

برای خونریزی لثه در زمان کرونا چه باید کرد؟ باید ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید تا بتواند به شما با تجویز داروهای درمانی مقابله با ویروس کرونا، در کاهش علائم التهاب لثه کمک کند. بعد از رفع عفونت می‌توان به دندانپزشک مراجعه کرد.

۱۹. علت خونریزی لثه در اول صبح و خونریزی لثه در خواب چیست؟

از دهن خون بیاد نشانه چیست؟ محتمل‌ترین علت خونریزی دهان در صبح ایجاد پلاک دندانی است که باعث خونریزی لثه می‌شود. معمولا در روش تشخیص عفونت لثه، عواملی مانند دندان قروچه، دیابت، نوسانات هورمونی و کمبود ویتامین هم در نظر می‌گیرند.

۲۰. علت خونریزی لثه و بوی بد دهان چیست؟

علت بوی بد دهان گاهی ناشی از بیماری پریودنتال است که وخیم‌ترین حالت خونریزی لثه است. باکتری‌ها روی دندان باعث به وجود آمدن سموم می‌شوند که این سموم بوی بد دهان را ایجاد می‌کنند.

دلیل خون ریزی لثه ناگهانی چیست؟

درمان خونریزی لثه چگونه است؟ (+ درمان فوری خونریزی لثه)

برای خونریزی لثه چی خوبه؟ اگر خون ریزی لثه به علت بیماری خاص یا علت زمینه‌ای نباشد اقداماتی (مانند مصرف داروی عفونت لثه) وجود دارد که می‌تواند از خونریزی لثه جلوگیری کند و یا اینکه اگر مبتلا شدید به روند بهبود و رفع خونریزی لثه کمک کند. در صورتیکه دچار بیماری‌های خاص هستید باید با پزشک درمورد نحوه درمان صحبت کنید.

متن انگلیسی:
Proper brushing and flossing can remove plaque from your gum line and reduce your risk of developing periodontal disease.
ترجمه فارسی:
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صحیح می‌تواند پلاک را از خط لثه شما پاک کند و خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را کاهش دهد.

به نقل از سایت healthline

۱. بهترین دهانشویه برای خونریزی لثه و خون مردگی لثه

اگر لثه عفونت کند چیکار کنیم؟ شستشوی عفونت لثه و استفاده از دهانشویه، یک روش درمانی دیگر است که می‌توانید از آن استفاده کنید. دهانشویه پیشرفته دفاعی (مانند LISTERINE) بیماری لثه را برای لثه‌های سالم‌تر در کمتر از ۲ هفته درمان می‌کند. دهان خود را دو بار در روز با آن بشویید تا یک سپر محافظ تشکیل شود و از چسبیدن میکروب‌های پلاک به لثه جلوگیری کند.

از دهان شویه خانگی برای عفونت لثه نیز می‌توان آب نمک را نام برد که بسیاری از افراد با نسبت ۱/۳ نمک و ۲/۳ آب از آن استفاده می‌کنند.

دهانشویه پرسیکا برای التهاب لثه خوب است؟

بله دهانشویه با عصاره persica دارای فعالیت ضد میکروبی است و می‌تواند از لثه در برابر التهاب محافظت کند. برای درمان آفت دهان هم کابرد دارد.

بعد از مسواک زدن خونریزی لثه داری؟ حتما مشاوره بگیر!

۲. درمان خونریزی لثه در بارداری

بعضی از خانم‌ها ممکن است در زمان بارداری به درمان ورم و تحلیل لثه و خونریزی لثه در بارداری احتیاج پیدا کنند. جراحی لثه برای التهاب در این زمان ممکن است با عوارض روبه‌رو باشد به همین دلیل حتما باید با متخصص دندانپزشکی مشورت کنید. دندان‌های خود را تمیز نگه دارید و از توصیه‌های بهداشتی غافل نشوید تا کمترین درد و ناراحتی را تجربه کنید.

۳. درمان خونریزی لثه دندان مصنوعی (خونریزی لثه سالمندان)

درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چیست؟ بهتر است دهان خود را با آب نمک گرم در حالیکه پروتزهای مصنوعی را برداشته‌اید، بشویید. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه قرقره کردن آن می‌تواند التهاب و درد را کاهش دهد. همچنین به طور منظم لثه‌های خود را ماساژ دهید تا گردش خون را افزایش داده و تورم را به حداقل برسانید.

درمان خونریزی و عفونت لثه چگونه است؟
بهتر است دهان خود را با آب نمک گرم در حالیکه پروتزهای مصنوعی را برداشته‌اید بشویید.

۴. درمان التهاب و خونریزی لثه در ارتودنسی

تاول در دهان و خون آمدن از لثه به خصوص در زمانی که بریس‌های ارتودنسی روی دندان‌ها قرار دارد، عارضه تلخی است. رعایت موارد زیر به جلوگیری از التهاب و بیماری دهان و دندان کمک می‌کند:

  • با غذا آب بنوشید تا به شستن ذرات غذا کمک کند.
  • از دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنید.
  • هرچند وقت یک‌بار با آب نمک گرم غرغره کنید.
  • یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید.

۵. درمان خونریزی لثه بعد از کامپوزیت

پرطرفدارترین روش درمان با جرم‌گیری است که در مطب دندانپزشک انجام می‌شود. این روش می‌تواند تمام جرم و پلاک‌های دندان را کامل از بین ببرد.

۶. درمان خونریزی لثه بعد از کشیدن دندان چیست؟ (درمان خونریزی لثه با دارو)

دندانپزشک معمولا برای درمان خون ریزی لثه و پیشگیری از عفونت لثه بعد از جراحی دندان به شما آنتی بیوتیک‌هایی نظیر پنی‌سیلین و مترونیدازول می‌دهد. علاوه بر آن گاهی اوقات غرغره کردن آب نمک گرم در ناحیه ملتهب موجب تسکین درد و کاهش احتمال عفونت می‌شود.

درمان عفونت دندان و لثه در طب سنتی چیست؟
خواص ضد باکتریایی موجود در انار و رب انار باعث خنثی کردن پلاک دندانی می‌شود.

۷. درمان خانگی خونریزی لثه بعد از کشیدن دندان + درمان خونریزی لثه در طب سنتی

برخی روش‌های خانگی برای درمان لثه وجود دارند که عبارتند از:

  • نوشیدن چای سبز: چای سبز التهاب لثه را کاهش می‌دهد و از بیماری پریودنتیت جلوگیری می‌کند.
  • شست‌وشوی دهان با آب نمک: شستشوی منظم دهان با مخلوطی از آب نمک گرم هم می‌تواند باکتری‌ها را کاهش داده و خون ریزی لثه را متوقف کند.
  • استفاده از کمپرس سرد: خونریزی لثه همیشه ناشی از بیماری لثه نیست. لثه‌های شما نیز ممکن است به دلیل ضربه یا آسیب به بافت لثه خون ریزی کنند. استفاده از کمپرس سرد روی خط لثه می‌تواند تورم را کاهش داده و جریان خون را متوقف کند.

در جدول زیر به روش‌های خانگی درمان خونریزی لثه و عفونت لثه چه بعد از کشیدن دندان و چه در مواقع دیگر اشاره کرده‌ایم. توجه داشته باشید که این روش‌ها از نظر دندانپزشک تایید شده نیستند و تنها طب سنتی این موارد را معرفی کرده‌است. پیشنهاد دکترتو پیروی از دستورات دندانپزشک است.

درمان گیاهی خونریزی و التهاب لثهروش‌های استفاده آن
پودر میخک برای التهاب و خونریزی لثهمیخک حاوی یک بی حس‌کننده قوی به نام اوژنول است که به عنوان ضد عفونی‌کننده در برابر باکتری‌های عامل عفونت و التهاب عمل می‌کند.
چای و نمک برای خونریزی لثه۱/۲ قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب یا چای ولرم اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و محلول را تا ۳۰ ثانیه در دهان بچرخانید. ۲ تا ۳ بار در روز تکرار کنید.
درمان خونریزی لثه با گلابگلاب دارای خواص تسکین‌دهنده است که می‌تواند به کاهش التهاب و قرمزی لثه کمک کند.
رب انار برای عفونت دندانیکی از بهترین روش‌ها، درمان عفونت لثه با رب انار است. خواص ضد باکتریایی موجود در انار و رب انار باعث خنثی کردن پلاک دندانی می‌شود و احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری لثه را کاهش می‌دهد.
درمان خونریزی لثه با عسلعسل در درمان علائم لثه مانند خونریزی، التهاب و عقب نشینی لثه مفید است. هنگامی که عسل با آب مخلوط شود، پراکسید هیدروژن تولید می‌کند که یک ماده ضد عفونی کننده در درمان بیماری لثه و دندان محسوب می‌شود.
زردچوبه برای خونریزی لثهمی‌توانید با جوشاندن پودر زردچوبه، دهان‌شویه‌ای از زردچوبه ایجاد کنید. این دهانشویه علاوه‌بر کمک به درمان ورم لثه و بیماری پریودنتال، می‌تواند به کاهش التهاب و درد نیز کمک کند.
درمان عفونت دندان و خونریزی لثه در طب سنتی

برای جلوگیری از خون ریزی لثه چه کنیم؟

در این بخش به بررسی روش‌هایی می‌پردازیم که بهتر از سایر موارد می‌توانند در جلوگیری از عفونت و خون مردگی در لثه به شما کمک کنند. حتما مسواک زدن روزانه و نخ دندان کشیدن را در برنامه خود داشته باشید که از بهترین روش‌های پیشگیری خانگی برای سلامت دهان و دندان محسوب می‌شوند.

۱. نحوه صحیح مسواک زدن و جلوگیری از خون ریزی لثه

هنگامی که باکتری‌هایی که در پلاک وجود دارند با غذا تماس پیدا می‌کنند اسید تولید می‌کنند و این اسید باعث پوسیدگی دندان و عفونت و التهاب لثه می‌شود. بنابراین مسواک زدن را جدی بگیرید:

  • سعی کنید بین صرف غذا و مسواک زدن ۳۰ دقیقه فاصله بیوفتد. این کار باعث می‌شود مینای دندان شما که حین خوردن غذاهای اسیدی نرم شده است دوباره سفت شود و در مقابل حرکات مسواک آسیب نبیند.
  • سعی کنید از یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
  • با یک حرکت دایره‌ای ملایم و کوچک مسواک را روی دندان‌ها حرکت دهید به این صورت که هر بار یک دندان را تمیز کنید. نوک موهای مسواک را روی خط لثه بکشید ولی از فشار دادن آن روی لثه خودداری کنید. توجه کنید که فقط نوک مسواک دندان را عمیق تمیز می‌کند.
  • طوری مسواک بزنید که موی مسواک بین شیارها و شکاف‌های بین دندان‌ها را نیز تمیز کند. در این حالت درمان عفونت لثه و بوی بد دهان زودتر انجام می‌شود.
  • از همان حرکت دایره‌ای برای تمیز کردن قسمت پشتی دندان استفاده کنید. منظور از قسمت پشتی دندان سمتی است که رو به زبان است.
  • برای تمیز کردن پشت دندان‌های فک بالا، سرتان را بالا نگه‌دارید و برای مسواک زدن دندان‌های پایین سرتان را پایین بگیرید و از حرکات دایره‌ای برای مسواک زدن استفاده کنید.
  • می‌توانید به صورت ملایم موی مسواک را روی زبان نیز بکشید اما محکم این کار را نکنید. این کار به حذف باکتری‌ها از روی ناحیه زبان کمک می‌کند و حس طراوت و تازگی را در شما ایجاد می‌کند.
  • هر ۳ الی ۴ماه یک بار مسواک خود را عوض کنید. زیرا مسواک قدیمی شما خود مستعد رشد باکتری است و می‌تواند باعث عفونت و خونریزی لثه شما شود.

برای جلوگیری از خونریزی و تورم لثه چند بار باید مسواک بزنیم؟

شما نیاز دارید حداقل دو بار در روز مسواک بزنید زیرا مسواک زدن روزانه پلاک دندان را از بین می‌برد و از عفونت و خون ریزی لثه جلوگیری می‌کند.

روش های پیشگیری از عفونت و خونریزی لثه چیست؟
حتما مسواک زدن روزانه و نخ دندان کشیدن را در برنامه خود داشته باشید.

۲. شیوه صحیح نخ دندان کشیدن (پیشگیری از خونریزی لثه بعد از نخ دندان)

برای اینکه سلامت دندان و لثه شما تضمین شود نیاز دارید علاوه بر مسواک زدن نخ دندان بکشید. مسواک نمی‌تواند به صورت مؤثر پلاک‌های بین شیارهای دندانی را از بین ببرد و اگر از نخ دندان کشیدن صرف نظر کنید به باکتری‌ها اجازه رشد و تجمع در بین دندان‌ها را صادر می‌کنید. دست از تنبلی بردارید و با حوصله بین مرواریدهای صورتتان را تمیز کنید:

  • حدود ۴۵ سانت از نخ را از دستگاه خود خارج کنید.
  • نخ را دور انگشتان میانی هر دست بپیچید و یک قسمت ۳ سانتی برای نخ دندان کشیدن باز کنید. ابتدا دندان‌های بالا و سپس دندان‌های پایین را نخ دندان بکشید.
  • نخ را بین شیار دندان‌ها بکشید و از انگشتان اشاره خود برای فشار دادن نخ بین دندان‌ها استفاده کنید. مراقب باشید فشار زیادی وارد نکنید و لثه‌ها آسیب نبینند.
  • نخ دندان را سمت بالا و پایین و اطراف خط لثه حرکت دهید. در حین استفاده از نخ دندان، نخ دندان باید در اطراف دندان شکل C ایجاد کند.
  • نخ دندان را باید بین هر دندان و همچنین پشت دندان‌های عقبی بکشید.
  • حین استفاده از نخ دندان، در صورت نیاز به قسمت تمیز از نخ دندان می‌توانید با پیچاندن نخ دور دستتان و باز کردن بخش تمیز آن را تنظیم کنید.
شیوه صحیح نخ دندان کشیدن چیست؟
برای اینکه سلامت دندان و لثه شما تضمین شود نیاز دارید علاوه بر مسواک زدن نخ دندان بکشید.

۳. استفاده از دهانشویه برای خونریزی لثه

دهانشویه برای طراوت بخشیدن و حس تازگی در دهان شما فوق‌العاده است و بوی بد دهان را از بین می‌برد. دهانشویه نوعی ضدعفونی کننده دهان است و از ایجاد پلاک و بیماری زودرس لثه جلوگیری می‌کند اما هرگز نمی‌تواند جایگزین مسواک و نخ دندان شود. در واقع هدف استفاده از دهانشویه، ضدعفونی نقاطی از دهان است که مسواک و نخ دندان نمی‌توانند تمیز کنند مانند: داخل گونه، رو و زیر زبان و داخل گلو.

چند نکته مهم درمورد دهانشویه وجود دارد:

  • دهانشویه‌های حاوی فلوراید بیشترین تأثیر ممکن را دارند.
  • استفاده از دهانشویه محدودیت زمانی خاصی ندارد؛ فرقی نمی‌کند قبل یا بعد از مسواک زدن از دهانشویه استفاده کنید.
  • پیش از استفاده از دهانشویه حتما برچسب روی دهانشویه را مطالعه کنید. برخی از دهانشویه‌ها باید با آب رقیق شوند.
  • سعی کنید از دهانشویه‌های حاوی الکل استفاده نکنید چون باعث خشکی دهان می‌شوند.
  • افرادی که دچار حساسیت‌های دندانی هستند باید از دهانشویه مخصوصی که پزشک تجویز کرده استفاده کنند.
  • دهانشویه را به مدت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید( غرغره کنید).
  • با توجه به نوع دهانشویه، پس از استفاده از آن باید به مدت نیم ساعت الی دو ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید تا اثر بخش باشد. اگر دهانشویه حاوی الکل است حتما دهان خود را پس از مدت ذکر شده آبکشی کنید.

۴. جرم گیری دندان و خون ریزی لثه

در برخی موارد ممکن است به مدت طولانی خونریزی لثه بعد از جرم گیری دندان اتفاق بیفتد و دندانپزشک توصیه‌های لازم را به شما خواهد گفت. جرم گیری دندان باعث از بین رفتن پلاک‌های سخت شده دندان می‌شود بنابراین از عفونت و خون ریزی لثه جلوگیری می‌کند و از بیماری پریودنتال پیشگیری می‌کند. حتی برای بیمارانی که مبتلا به پریودنتیت مزمن هستند، جرم‌گیری ریشه توصیه می‌شود.

۵. تغذیه مناسب برای سلامت دندان و لثه

برای سلامت دندان باید تغذیه متنوعی داشته باشید و غذاهایی که می‌خورید باید حاوی انواع ویتامین مخصوصا ویتامین C و ویتامین K باشد. غذاهای حاوی قند و نشاسته را به حداقل برسانید. این غذاها بیشترین میزان اسید را در دهان تولید می‌کنند و باعث پوسیدگی دندان و ایجاد پلاک می‌شوند که این موارد در نهایت موجب عفونت و خون ریزی لثه می‌شود.

غذاهایی که برای جذب ویتامین C و K توصیه می‌شوند عبارتند از:

  • مرکبات مثل پرتقال و نارنگی
  • توت فرنگی
  • هویج
  • گوجه فرنگی
  • کاهو
  • اسفناج
  • کلم سبز
  • کلم پیچ
  • برگ خردل
  • روغن زیتون.

۶. نوشیدن آب کافی پس از صرف غذا

آب نوشیدن پس از غذا باقیمانده‌های غذا را می‌شوید. علاوه بر این آب حاوی فلوراید است و می‌تواند باعث استحکام دندان و لثه شود.

عدم استعمال سیگار و محصولات تنباکو برای جلوگیری از عفونت دندان خوب است؟
عامل اصلی بیماری‌های لثه خونریزی و عفونت لثه، سیگار کشیدن است.

۷. عدم استعمال سیگار و محصولات تنباکو

بر اساس تحقیقات انجام شده عامل اصلی بیماری‌های لثه خونریزی و عفونت لثه، سیگار کشیدن است. سیگار به سیستم ایمنی بدن آسیب می‌رساند یعنی باعث می‌شود بدن در مبارزه با عوامل بیماری زا آسیب پذیرتر شود. زمانی که لثه آسیب می‌بیند بدن فرد سیگاری نمی‌تواند بافت‌هایش را به خوبی بهبود بخشد بنابراین دچار عفونت و خون ریزی لثه می‌شود.

ترک سیگار نه تنها به سلامت دهان کمک می‌کند باعث می‌شود سلامت جسمانی و روحی فرد وضعیت مطلوبی داشته باشد. تغذیه مناسب و نوشیدن آب کافی، نکشیدن سیگار، رعایت بهداشت دهان و دندان و نداشتن استرس از راهکارهای خوب برای جلوگیری از عفونت و خون ریزی لثه است.

۸. کنترل سطح هورمون استرس

استرس یکی از عواملی است که باعث خون ریزی لثه می‌شود. به این ترتیب که استرس باعث ترشح برخی هورمون‌ها می‌شود که تولید بیش از حد آن به سلامت دندان آسیب می‌رساند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

عفونت و خون ریزی لثه یک مشکل شایع است که تقریبا با اطمینان می‌توان گفت که برای همه پیش آمده‌است. مسائل مختلفی می‌تواند باعث بروز آن شود. دلیل اصلی این مشکل بیماری پریودنتال است که به التهاب شدید لثه گفته می‌شود. دلیل اصلی دیگر ورم لثه تشکیل پلاک دندان است که با جرم گیری می‌توان آن را برطرف کرد.

حداقل هر ۶ ماه یک بار باید به دکتر دندانپزشک مراجعه کنید تا سلامت دندان‌ها و لثه شما را مورد معاینه قرار دهد و در صورت لزوم به صورت حرفه‌ای دندان‌های شما را جرمگیری و تمیز کند تا دچار عفونت و خون ریزی لثه نشوید.

برای اطلاعات بیشتر، می‌توانید لیست بهترین دندانپزشکان شهر خود را در سایت دکترتو مشاهده کنید و با توجه به معیارهای انتخاب پزشک، یکی از آنها را انتخاب کرده و به صورت آنلاین نوبت بگیرید. در دکترتو همچنین می‌توانید با پزشکان در مورد شرایط پزشکی به‌صورت دکتر دندانپزشک آنلاین یا تلفنی خود مشورت کنید.

دکترتو، مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

خونریزی لثه معمولا به دلیل کمبود ویتامین C و ویتامین K است. از قرص‌های مکمل، بعد از آزمایش و مشورت با دکتر، استفاده کنید.

بله، تحقیقات نشان داده است که بیماری پریودنتال یا بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی، دیابت، سکته مغزی و زایمان زودرس ممکن است دلیل خونریزی لثه باشند.

شایع‌ترین علت عفونت لثه، بهداشت نامناسب دهان و دندان است که باعث ایجاد ورم لثه می‌شود. زمانی که قارچ‌ها یا ویروس‌ها باعث تورم لثه ‌شوند و تبخال هم ایجاد کنند. این حالت می‌تواند منجر به بیماری ژنژیویت و ورم لثه شود که نشان دهنده عفونت لثه است.

شما وقتی خوابید به صورت غیر اردای دندان‌هایتان به هم ساییده می‌شود که حالتی شبیه به دندان قروچه است. این فشار دندان‌ها روی هم در خواب روی لثه تأثیر منفی می‌گذارد و ممکن است دچار خونریزی لثه شوید.

بله گاهی اوقات خون ریزی لثه نشانه عفونت و بیماری لثه است اما گاهی به دلیل استفاده نادرست از مسواک و نخ دندان خون‌ریزی ایجاد می‌شود.

بیماری پریودنتال باعث سستی لثه و جدا شدن از بافت دندان و استخوان می‌شود که این موجب تحلیل رفتن لثه و به عقب رانده شده آن می‌شود.

دندان درد یکی از علائم شایع عفونت لثه است.

اگر هر بار پس از نخ دندان کشیدن دچار خون ریزی می‌شوید ممکن است دچار بیماری‌های لثه مثل پریودنتیت و ژنژیویت شده باشید. برای تشخیص علت خون‌ریزی لثه باید با دندانپزشک ملاقات کنید. اما اگر دلیل خون ریزی لثه شما بیماری لثه نباشد اثبات می‌شود که شما به طور صحیح نخ دندان نمی‌کشید. اگر دچار آبسه شوید، امکان تورم لثه وجود دارد.

بله تحقیقات ثابت کرده است که شستشوی دهان و دندان با آب نمک حاوی ۰.۹ تا ۱.۸ درصد کلرید سدیم به بهبود بیماری لثه کمک می‌کند.

پس از کشیدن دندان و عصب کشی، باکتری‌ها همچنان در دهان زنده خواهند ماند، به خصوص در مورد افرادی که بهداشت دهان و دندانشان نامناسب است.

خیر، برای کاشت ایمپلنت دندان به لثه‌های سالم و قوی نیاز دارید و بیماری بافت و استخوان لثه را ضعیف و حل می‌کند. بنابراین حتما به درمان آن اقدام کنید تا بافت لثه و استخوان فک شما به اندازه کافی قوی باشد و بتواند ایمپلنت را پشتیبانی کند. حتی اگر اقدام به ایمپلنت کردید، بهتر است از عوارض ایمپلنت دندان با وجود ورم لثه آگاه شوید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره خونریزی لثه

  1. حسین گفت:

    سلام دکتز خسته نباشید دندان هایم خیلی دارن زد میشن و همیشه خون در میاد با در هفته حداقل سه بار مسواک میزنم ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      جدا از بهداشت دهان و دندان
      روزانه از دهان‌شویه استفاده کنید
      احتمالا نیاز به مکمل و ویتامین های مخصوص برای تقویت لثه دارید

  2. Negin گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    الان چهار ساعته که مامانم دندونشو کشیده ولی هنوز خونریزی داره آیا طبیعیه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر طبیعی نیست
      اگر هنوز هم خونریزی ادامه دارد حتمن به درمانگاه مراجعه کنید

  3. Negin گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    الان سه ساعته که مامانم دوتا از دندونای فک بالاشو کشیده ولی هنوز خونریزی داره آیا طبیعیه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      نگین عزیز
      خیر طبیعی نیست
      اگر هنوز هم خونریزی ادامه دارد حتمن به درمانگاه مراجعه کنید

  4. مینا گفت:

    سلام من دندون شماره ۵ ام خراب شده بود رفتم پر کردم لثه بالاش یه شدت عفونت کرد و خونریزی داشت حین مسواک زدن و قرمز شده بود به دندونپزشک دوباره مراجعه کردم گفت که عفونت زیر پر کردن مونده دوباره اون مواد رو ریختن و عصب کشی کردن یه هفته ورمش خوابید ولی بعدش کل اون طرف فک سمت چپ لثه قرمز و متورم شد بعد دوباره مراجعه کردم گفتن باید جرم گیری بشه که انجام دادم الان باز قرمز هست دوتا دونه کوچک سفید هم در اومده سفت هستن و درد نمیکنن لطفا راهنمایی کنید چیکار کنم ممنون.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در این مواقع علاوه بر رووش های دندانپزشکی
      نیاز به داروهای ضدالتهاب هم دارید
      معمولا مفنامیک‌اسید پیشنهاد می شود
      زیر نظر پزشکتان مصرف نمایید