فهرست مطالب
اگزمای لاله گوش چیست؟ اگزما یک بیماری شایع است که با پوستهپوسته شدن، خارش شدید و خشکی پوست همراه است و میتواند هر قسمتی از بدن ازجمله لاله گوش را درگیر کند. اگر سابقه قبلی پوستهپوسته شدن گوش را داشته باشید، ممکن است ناگهانی بروز کند اما در بیشتر موارد به دلیل تماس با محرکهای حساسیتزا مانند عطر، صابون، شامپو، رنگ مو و حتی زیورآلات فلزی ایجاد میشود. خوشبختانه روشهایی برای رهایی از علائم و درمان اگزما وجود دارد که در ادامه این مطلب، به آنها میپردازیم.
در این مطلب توضیح میدهیم که درماتیت تماسی لاله گوش چیست؟ چه علائمی دارد؟ چگونه میتوان آن را تشخیص داد؟ چرا این عارضه روی گوش ایجاد میشود؟ چگونه میتوان آن را درمان کرد؟ آیا راهی برای درمان خانگی دارد؟
اگزمای لاله گوش چیست؟
اگرما یا درماتیت تماسی لاله گوش یکی از بیماری های لاله گوش است. زمانی که در لاله گوش خود احساس خارش، التهاب و خشکی بیشازحد میکنید، درواقع شما به اگزمای گوش مبتلا شدهاید. اگر گوش خود را بخارانید یا با شستشو و قرارگرفتن در برابر آلرژنها آن را تحریک کنید، احساس درد و خونریزی نیز اضافه میشود.
اگزمای گوش میتواند تمام قسمتهای گوش ازجمله پشت لاله گوش، لبههای داخلی لاله گوش، نرمه گوش، کانال خارجی و قسمتی که گوش به سمت گونه میرسد را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین باعث احساس خارش شدیدتر از بیماری پسوریازیس میشود. بسیاری از افراد، بهویژه کودکان، ممکن است به اگزما و پسوریازیس مبتلا شوند.
همهگیرشناسی اگزمای لاله گوش
- اگزما در هر قسمت از بدن باعث خشکی و خارش پوست میشود.
- کودکان بیشتر از بزرگسالان، حتی قبل از رسیدن به یکسالگی، اگزما را تجربه میکنند.
- تقریباً ۱۵ تا ۳۰ درصد کودکان و ۲ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان به اگزما مبتلا هستند.
- اگزمای گوش معمولاً شدید نیست. بااینحال، خارش و خشکی پوست میتواند اذیتکننده باشد.
- افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به اگزما، بیماری آسم، تب یونجه یا آلرژی داشتهاند، بیشتر از دیگران اگزما میگیرند.
- درحالیکه اگزمای گوش برای مدتی طولانی باقی میماند، میتواند با گذشت زمان بهتر شده و بهبود یابد.
انواع اگزمای گوش
انواع مختلفی از اگزما وجود دارد که بیشتر آنها علاوه بر سایر قسمتهای بدن، میتوانند بر گوش تأثیر بگذارند:
- اگزمای درماتیت آتوپیک: در افراد با پوست بسیار حساس.
- درماتیت تماسی آلرژیک: در اثر برخورد با محرک حساسیتزا مانند لوازم آرایشی یا هدفون.
- اگزمای استئاتوتیک: بیشتر در افراد مسن و بهدلیل تغییرات آبوهوایی.
- درماتیت سبورئیک: بیشتر در نواحی چرب بدن و بهاحتمالزیاد به دلیل بیماری قارچی اتفاق میفتد.
در تمام موارد پوست لاله گوش شما با خارش، قرمزی، پوستهپوسته شدن و حتی التهاب همراه خواهد بود. هر نوع اگزما روش درمان متفاوتی دارد و در صورت احساس درد و ناراحتی لازم است به پزشک متخصص پوست یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
علائم اگزمای لاله گوش
علائم اگزمای لاله گوش میتواند از خشکی جزئی گوش تا درد شدید و ازدستدادن گسترده پوست، متغیر باشد و هر دو بخش خارجی و داخلی گوش را درگیر کند. شایعترین علائم اگزمای گوش عبارتاند از:
- قرمزی و التهاب
- خارش شدید
- خونریزی یا پوستهپوسته شدن مناطق آسیبدیده
- احساس درد و ناراحتی
در موارد شدیدتر
- ترک خوردن و خشکی پوست
- عفونت گوش (ازجمله قسمتهای داخلی به دلیل تجمع پوستههای گوش)
- ترشحات چرکی از گوش
- التهاب و درد در پرده گوش
- تأثیر در شنوایی با شنیدن صدای وزوز گوش یا کاهش شنوایی
چه زمانی برای بررسی علائم درماتیت تماسی لاله گوش به دکتر مراجعه کنیم؟
اگزمای گوش آزاردهنده است و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. با مشاهده علائم اگزمای گوش، در سریعترین زمان به دکتر گوش و حلق و بینی یا متخصص پوست مراجعه کنید. در وبسایت دکترتو امکان تعیین وقت حضوری و مشاوره تلفنی با دکتر گوش و حلق و بینی وجود دارد.
علل ابتلا به اگزمای لاله گوش
باتوجهبه اینکه انواع مختلفی از اگزمای گوش وجود دارد، هرکدام علل متفاوتی دارند:
- علل درماتیت آتوپیک
افراد مبتلابه اگزمای آتوپیک پوستی حساستر از حالت طبیعی دارند که باعث خشکی و خارش پوست میشود و در صورت شکستهشدن پوست، احتمال بروز عفونت وجود دارد. این نوع اگزما زمانی رخ میدهد که پوست نتواند رطوبت کافی را در خود نگه دارد و خشک شود. اگزمای آتوپیک معمولاً در پشت گوش یا جایی که لاله گوش بهصورت میرسد، رخ میدهد و پوست این نواحی میتواند آنقدر خشک شود که ترک بخورد.
- علل درماتیت تماسی آلرژیک
در اثر تماس با آلرژنها یا محرکهای خاص ایجاد میشود. محرکهای رایج اگزمای آلرژیک گوش یا درماتیت تماسی لاله گوش عبارتاند از: هدفون تلفنهای همراه، گوشواره فلزی، محصولات مو (مانند شامپو، اسپری، ژل و موم و غیره)، آرایش، گرده گل، غذا، عطرها و لوسیونهای مرطوبکننده.
- علل درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک (که بهعنوان اگزمای سبورئیک نیز شناخته میشود) عمدتاً پوست سر و سایر نواحی چرب بدن ازجمله گوشها، پلک، ابروها، کنارههای بینی، صورت و سینه را درگیر میکند. این نوع اگزما همچنین میتواند باعث پوستهپوسته شدن پوست سر یا شوره سر شود.
هنوز دلایل اصلی ایجاد اگزمای سبورئیک مشخص نیست، اما ممکن است به دلیل پاسخ ایمنی نامنظم یا وجود نوعی مخمر روی پوست باشد.
- علل اگزمای استئاتوتیک
اگزمای استئاتوتیک یا اگزمای خشکی، به دلیل خشکی پوست و بیشتر در افراد ۶۵ سال به بالا ایجاد میشود.
زندگی در محیطهای کم رطوبت (مانند آبوهوای سرد، ارتفاعات بالا، بیابان و غیره) و استفاده زیاد از صابون و مواد شوینده، از دلایل بروز این بیماری هستند.
سایر علل زمینهای ابتلا به این عارضه عبارتاند از:
- ژنتیک
- داشتن سابقه خانوادگی آسم یا تب یونجه
- محرک یا آلرژن صنعتی
- محرکهای زیستمحیطی
- فشار و استرس
- کمبودهای تغذیهای
تشخیص اگزمای گوش
اگزما گوش با انجام معاینه فیزیکی و پرسیدن سابقه علائم قابل تشخیص است. در برخی موارد، برای شناسایی آلرژنهایی که ممکن است علائم اگزما را تحریک کنند، آزمایش پوستی تجویز میشود.
تست پوستی آلرژی، آزمایش خون برای بررسی علل بیماری پوستی که ممکن است با اگزمای گوش مرتبط باشد و بیوپسی پوست، از آزمایشهای تشخیص اگزمای لاله گوش یا پوستهپوسته شدن گوش هستند.
درمان اگزمای لاله گوش
برای درمان اگزمای گوش رعایت دو نکته مهم است: چه عاملی باعث ایجاد آن شده و از چه نوعی است؟ با جلوگیری از علت بروز اگزما، درد و ناراحتی و علائم آن نیز درمان خواهد شد.
در حالت کلی درمان اگزما شامل موارد زیر است:
- کرم موضعی مانند هیدروکورتیزون
- قطره گوش (اگر اگزما در کانال گوش باشد)
- استفاده از مرطوبکننده
- پرهیز از مواد حساسیتزا
- درمان خانگی
به نقل از سایت healthline:
۱. داروی اگزمای گوش
کرمهای استروئیدی، قرصها، واکسنها یا قطرههای گوش از داروهای درمانی اگزمای گوش هستند که میتوانند در مدت زمان کمتری علائم پوستهپوسته شدن گوش را برطرف کنند. اما در نظر داشته باشید که عوارض جانبی مانند فشارخون بالا، افزایش وزن و نازکشدن پوست را به همراه خواهند داشت. قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
۲. پماد برای اگزمای پشت گوش
استفاده از وازلین (ژل نفتی) یا پمادهای مراقبت از پوست میتوانند به درمان اگزمای گوش شما کمک کنند. این محصولات پوست آسیبدیده را مرطوب و محافظت میکنند. ضدحساسیت، ضدباکتری و ضدقارچ هستند که به بهبود پوست شما کمک میکند.
قبل از مصرف، گوش خود را بهآرامی با آب جاری گرم و صابون بشویید. سپس، با استفاده از یک گوشپاککن، مقدار کمی پماد روی گوشهای خود بمالید و به گوشتان دست نزنید تا باکتری و آلودگی وارد نشود.
۳. درمان خانگی درماتیت تماسی گوش
میتوانید اگزمای گوش را با داروهای بدون نسخه درمان کنید. بسیاری از داروخانهها محلولهای موضعی و خوراکی دارند که به تسکین خارش و قرمزی اگزما کمک میکند. آنتیهیستامین و استامینوفن از این دست داروها هستند اما نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد.
به نقل از سایت my.clevelandclinic.org
برای درمان اگزمای گوش به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
با انتخاب یک روش درمانی مناسب، علائم اگزمای گوش شما بعد از یک تا سه هفته از بین میرود. اما همچنان امکان بازگشت آن وجود خواهد داشت.
بهتر است حتماً توسط متخصص پوست و مو معاینه شوید. در وبسایت دکترتو این شرایط فراهمشده است به صورتی که امکان تعیین وقت معاینه حضوری و مشاوره تلفنی با دکتر پوست وجود دارد.
عوارض اگزمای تماسی گوش
یکی از شایعترین عوارض اگزمای گوش و درماتیت تماسی لاله گوش، التهاب و عفونت مجرای گوش است. به این بیماری اوتیت خارجی حاد میگویند که ناشی از تحریک و خشکی پوست و همچنین خراشیده شدن آن است.
درنهایت، ترکهایی در پوست ایجاد میشود که خطر عفونت لاله گوش را افزایش میدهد. موم گوش، مو و پوستههای پوست نیز میتوانند در مجرای گوش جمع شوند و عفونت را بیشتر کنند. اگر عفونت گوش درمان نشود، باعث کاهش شنوایی میشود.
پیشگیری از درماتیت تماسی گوش
- هنگام بیرون رفتن در هوای سرد، از کلاه گرم استفاده کنید که گوشهای شما را بپوشاند.
- از خاراندن پوست خودداری کنید.
- از کرم یا پماد هیدروکورتیزون استفاده کنید. هیدروکورتیزون یک کورتیکواستروئید با مسکن بیحسکننده است که خارش و تغییر رنگ پوست را برطرف میکند.
- مرطوبکننده به حفظ رطوبت پوست کمک میکند.
- با آب ولرم حمام کنید و دوش بگیرید.
- از محصولات مراقبتی بدون عطر، رنگ و الکل استفاده کنید.
- لباسهای نخی بپوشید. پشم، ابریشم و سایر پارچهها میتوانند پوست شما را خشک کنند.
- از تغییر ناگهانی دما و رطوبت خودداری کنید.
- در سبک زندگی خود تغییر ایجاد کنید. رژیم غذایی جدید، ورزش و نوشیدن ۸ لیوان آب در روز را امتحان کنید.
تفاوت پسوریازیس و اگزمای گوش چیست؟
پسوریازیس و اگزمای گوش دو بیماری پوستی متفاوت در محل ظاهرشدن بیماری در بدن و میزان خارش هستند.
پسوریازیس یک اختلال پوستی مزمن است که از بین نمیرود. افراد مبتلا به پسوریازیس به لکههای بزرگ سفید یا نقرهای و تغییر رنگ پوست دچار هستند. درصورتیکه اگزما براثر تماس با مواد حساسیتزا ایجاد میشود و پوستهپوسته شدن و خارش پوست، از مهمترین علائم آن هستند.
اگزمای گوش نوزاد
اگزمای گوش یک بیماری شایع در نوزادان و کودکان است که به دلیل تجمع آلودگی و باکتری، آلرژی یا اختلال متابولیک ایجاد میشود. درصورتیکه درمان نشود، عوارضی مانند ترشح دائمی چرک از گوش و درنهایت ازدستدادن شنوایی نوزاد را در پی خواهد داشت.
عکس درماتیت تماسی لاله گوش
در این قسمت، عکس کودک مبتلا به درماتیت تماسی گوش را مشاهده میکنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک متخصص
اگزمای لاله گوش یک بیماری التهابی پوستی است که باعث خارش مداوم، پوسته پوسته شدن گوش و در شرایط حاد، زخم و خونریزی میشود. در بیشتر مواقع، با کرمهای موضعی میتوان آن را درمان کرد. بااینحال باز هم امکان عود مجدد وجود دارد.
اگر آسیب پوستی شما شدید است، به متخصص پوست مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر پوست در هر جای ایران در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و مشاوره تلفنی با دکتر پوست وجود دارد.
سلام من
سلام. اولش به خاطر ماسک زدن پشت لاله گوشم حساس شد. بعد به فلز عینکم حساسیت زدم و پشت گوشم پوسته پوسته شد و بعد زخم شد که چیزهای چرکی انگار داشت. دو ماه هست که اون عینک رو نزدم، وضع بهتر شد و زخم بسته تر شده. ولی هنوز یه مایع هایی در میاد و وقتی خشک میشن دچار خارش میشه پشت لاله گوش و جداش که میکنم یه بافت زرد-نارنجی طور هست و بو میده. نمیدونم چکار کنم و در چه مرحله ای از بهبودی هست.
سلام
برای تسریع در بهبودی نیاز به داروی موضعی دارید
مخصوصا انتی بیوتیک
متخصص پوست و مو
سلام حدود ۱ سال که پشت گوشم علائم قارچ داره پوسته پوسته کمی ترک هم داره شده خارش وقتی میرم حموم صورتم خارش قرمز میشه
۲ بار به پزشک متخصص پوست مو مراجعه کردم پماد و شامپو تجویز کرد ولی خوب نشده لطفا کمکم کنید سن ۱۵
سلام
با توجه به علایم
حتمن از نظر سیستم ایمنی نیاز به دارو دارید
برای قارچ هم ازمایش اسکرب لازم است
شاید این التهابات قارچ نباشد
متخصص پوست و مو
سلام وقت بخیر ، من ۱۵ سالمه و تقریبا یک ساله که دور گوشم پوسته پوسته میشه و هر شبم بهش مرطوب کننده میزنم ولی خوب نمیشه ، بنظرتون ممکنه بخاطر هندزفری که میزارم باشه چون داخل گوشم نمیشه فقط دورش
سلام
هم می تواند بعلت خشکی پوست
و
هم درماتیت قارچی باشد
جدی بگیرید چون در صورت عفونت قارچی مکلات جدی تری را در اینده ایجاد میکند
متخصص پوست و مو
تشکر
سلام
یعنی اگه درمان نشه هم خوب میشه
سلام دوست عزیز
اگه میشه سوالتون را دقیق تر بپرسید
ممنونم