انواع مشکلات ستون فقرات کدامند و چه دلایلی دارند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

مشکلات ستون فقرات می‌توانند بسیار خطرناک و یا کم‌خطر باشند. آرتریت، بیماری دژنراتیو دیسک، فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی و اسپوندیلوز برخی از انواع بیماری‌های ستون فقرات هستند. درمان به موقع به کاهش علائم آنها کمک می‌کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 11 دقیقه
انواع مشکلات ستون فقرات کدامند و چه دلایلی دارند؟

آسیب ها و مشکلات ستون فقرات از پیچیده‌ترین بیماری‌هایی هستند که در پزشکی مشاهده می‌شوند. کمردرد بعد از سردرد، به عنوان شایع‌ترین علت درد در میان آمریکایی‌ها در رتبه دوم قرار دارد. ۸۰٪ مردم در دوره‌ای از زندگی خود دچار کمردرد می‌شوند. خوشبختانه، در اکثر موارد مشکلات ستون فقرات بدون هیچ‌گونه مداخله‌ی پزشکی یا جراحی بهبود می‌یابند. با‌این‌حال، در برخی موارد مشکلات ستون فقرات کمر می‌تواند زندگی روزمره را مختل کند. اگر شما یا نزدیکانتان به درد ستون فقرات و یا هر یک از مشکلات ستون فقرات مبتلا هستید، نگران نباشید! می‌توانید از دکتر ارتوپدی یا متخصص طب فیزیکی نوبت بگیرید یا از مشاوره آنلاین با پزشکان در سایت دکترتو استفاده کنید.

ستون فقرات چیست؟

بدن انسان توسط استخوان‌ها و غضروف‌ها در جای خود می‌ایستد. اگر شما استخوان نداشتید، مانند خمیر نانوایی روی زمین پهن می‌شدید. بنابراین چیزی که به بدن شما شکل می‌دهد، استخوان‌ها هستند. هرچند که وجود ماهیچه‌ها هم در بدن ضروری هستند اما اگر استخوان نباشد نمی‌توانید راست بایستید.

بیماری‌های ستون فقرات بسته به علت بیماری می‌توانند در بخش‌های مختلف ستون‌ فقرات رخ بدهند. برای درک بهتر بیماری‌های ستون ‌فقرات بهتر است ابتدا با ساختار آن به‌طور کلی آشنا شویم.

متن انگلیسی:
In total, there are 31 pairs of spinal nerves grouped regionally by spinal region.
ترجمه فارسی:
در مجموع، ۳۱ جفت عصب نخاعی وجود دارد که به صورت منطقه‌ای بر اساس ناحیه ستون فقرات گروه‌بندی شده‌اند.

به نقل از سایت ncbi

آناتومی ستون فقرات چه شکلی است؟

شاید از خود سوالات متنوعی درباره آناتومی ستون فقرات بپرسید. مثلا اینکه انسان چند مهره ستون فقرات دارد! در ادامه در یک جدول به طور خلاصه، آناتومی ستون فقرات انسان را توضیح داده‌ایم. با ما همراه باشید.

بخش‌های مختلف ستون مهرهتوضیحات
تعداد مهره‌های ستون فقراتستون فقرات از تعداد زیادی مهره (۳۳ مهره) یا استخوان‌های منفرد که روی هم قرار گرفته‌اند، تشکیل شده‌است.
بخش گردنیبالاترین قسمت ستون مهره در گردن، بخش گردنی نامیده‌ می‌شود.
بخش سرینیبخش بعدی که در قسمت فوقانی و میانی کمر قرار دارد، مهره‌‌های سینه‌ای هستند. بخش بعدی در قسمت پایینی کمر، مهره‌های کمری نام دارند. در انتها بخش کوچک پایین کمر که بین لگن قرار دارد و مهره‌های خاجی (سرینی) گفته‌ می‌شوند.
دیسک‌هادیسک‌های مهره‌ای مهره‌ها را در ستون فقرات محکم به هم متصل می‌کنند. این دیسک‌ها به عنوان عامل اتصال و ضربه‌گیر بین مهره‌ها عمل می‌کنند. هر دیسک از یک هسته ژله مانند که توسط یک حلقه بیرونی احاطه‌شده، تشکیل شده‌است.
اتصال بخش‌های مختلفدر ساختار مهره‌ها زائده‌ای وجود دارد که محل اتصال عضلات، تاندون‌ها و یا لیگامنت‌ها است.
آناتومی ستون فقرات انسان

انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟

بیماری‌های ستون فقرات انواع متنوع و زیادی دارند که شرح کامل آنها نیاز به ظرفیتی مانند یک کتاب کامل دارد. در اینجا بیماری‌هایی که شیوع بیشتری دارند اشاره‌می‌شود.

در ادامه برخی از بیماری‌های دژنراتیو و پرخطر ستون فقرات را معرفی کرده‌ایم که وجود آنها می‌تواند مشکلات بسیاری برای بیماران ایجاد کند. این بیماری‌ها را تنها نام برده‌ایم. در صورت لزوم در ادامه مفصل‌تر این بیماری‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • آرتروز یا التهاب مفاصل (آرتریت)
  • بیماری دیسک دژنراتیو (حادشونده)
  • دیسک فتق شده
  • تنگی کانال نخاعی
  • اسپوندیلوز یا آرتروز مهره
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات
  • کمر درد شدید
  • انحرافات ستون فقرات شامل کیفوز یا قوز کمر، لوردوز یا گودی کمر و اسکولیوز
  • گردن درد
  • شکستگی مهره‌ها و درد استخوان ستون فقرات
  • سرطان نخاع
  • تومورها
  • میلوپاتی (آسیب نخاع در اثر فشار)
انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟

۱. انواع انحنا یا انحراف ستون فقرات

هنگام مشاهده از پشت، ستون فقرات باید مستقیما از وسط پشت حرکت کند و انحنای طبیعی داشته‌باشد. هنگامی‌که ناهنجاری‌های ستون فقرات اتفاق‌می‌افتد، به خصوص در زمان انحراف ستون فقرات در بزرگسالان و کودکان، انحنای طبیعی ستون فقرات در بعضی مناطق خاص نادرست است، همانطور که در لوردوز، کیفوز و اسکولیوز رخ می‌دهد.

کیفوز یا قوز کمر

روش تشخیص قوز کمر یا کیفوز اینگونه است که بخش بالایی ستون فقرات دچار برآمدگی غیرطبیعی می‌شود (انحنای بیشتر از ۵۰ درجه). دلایل کیفوز می‌تواند از کیفوز ارثی تا اثرات سبک زندگی را شامل بشود. چندین تمرین برای قوز کمر وجود دارد که می‌توانید از آنها برای بهبود این وضعیت یا پیشگیری از آن استفاده کنید.

بیماری لوردوز یا گودی کمر

لوردوز حالت برعکس کیفوز است. اصطلاحاً به آن گودی کمر یا انحنای کمر گفته‌می‌شود. به انحنای بخش پاینی ستون فقرات رو به سمت داخل بدن لوردوز گفته‌می‌شود.

بیماری سندروم دم اسبی

سندروم دم اسبی یا سندرم دم اسب یک وضعیت اورژانسی پزشکی است و زمانی اتفاق می‌افتد که آسیب یا فتق دیسک، ریشه‌های عصبی را در پایین نخاع شما فشرده می‌کند. اعصاب دم اسبی با پاها و مثانه ارتباط برقرار می‌کنند. این اتفاق می‌تواند علت درد ستون فقرات بالای کمر یا پایین و وسط کمر، ضعف و بی اختیاری ادرار باشد.. درمان سریع با جراحی می‌تواند از عوارض دائمی آن جلوگیری کند.

بیماری اسکولیوز (Scoliosis)

اسکولیوز انحنای ستون فقرات به سمت‌های جانبی و کناری بدن است، که دو حالت دارد. یا در بخش خاصی رخ می‌دهد، مانند اسکولیوز سینه‌ای که مهره‌های بخش سینه‌ای را تحت تأثیر قرار می‌دهد. یا به‌طور ترکیبی کل ستون فقرات را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. اسکولیوز معمولا به شکل حروف S یا C انگلیسی هستند.

آیا علائم بیماری ستون فقرات را داری؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیر.

۲. دیسک کمر از بیماری های ستون فقرات

همانطور که گفته‌شد، دیسک‌ها یک هسته ژله‌ای دارند که توسط یک حلقه بیرونی احاطه شده‌است. دیسک فتق‌شده یکی از انواع دیسک کمر است و زمانی اتفاق می‌افتد که برخی از هسته‌ها از طریق ایجاد‌شدن پارگی در حلقه بیرونی از جای خود خارج می‌شوند.

این حالت می‌تواند در هر قسمتی از ستون فقرات رخ بدهد و اعصاب اطراف خود را تحریک کند. بسته به محل رخ‌دادن می‌تواند منجر به درد، بی‌حسی یا ضعف در پاها و دست‌ها بشود.

در درمان دیسک کمر متخصص نورولوژی در کنار دکتر ارتوپد می‌تواند به شما کمک کند. برای درمان بیماری ستون فقرات، در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان، جراحان و فیزیوتراپ‌ها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و یا برای معاینه حضوری نوبت اینترنتی بگیرید.

در این ویدئو فیزیوتراپیست مهدی تفرشی درباره دیسک کمر، علل به‌‎وجودآمدن آن و راه‌های درمان با شما صحبت می‌کند.

۳. درد ستون فقرات

ستون فقرات ممکن است بیماری‌ها و مشکلات بسیاری داشته‌باشد. یکی از علائمی که بیماری‌های ستون فقرات نشان می‌دهد، درد شدید ستون فقرات است. درد از اولین علائمی است که مشکلات و بیماری‌های استخوانی از خود بروز می‌دهند. درد ستون فقرات ممکن است ناشی از بیماری‌هایی مانند دیسک کمر، سرطان ستون مهره‌ها، انحراف ستون مهره‌ها و بد نشستن و بد خوابیدن باشد. از دلایل اصلی درد ستون فقرات این است که در حالت نامناسبی دراز بکشید و یا بنشینید.

علت درد انتهای ستون فقرات چیست؟

علت درد آخرین مهره کمر یا درد انتهای ستون فقرات می‌تواند به دلیل بد نشستن و یا دیسک کمر باشد. این درد به صورت دردهای کشنده‌ای است که به بخش‌های دیگر کمر نیز ارسال می‌شود. معمولا افرادی که به دیسک کمر مبتلا هستند، دردهای گنگ و گاهی تیز در انتهای ستون فقرات دارند که با دراز کشیدن و نحوه‌ی صحیح دراز کشیدن بهبود پیدا می‌کند.

بهترین روشی که می‌تواند در بهبودی درد انتهای ستون فقرات موثر باشد، اصلاح موقعیت ایستادن و نشستن است. برخی از تمرین‌های موثر در کاهش درد انتهای ستون فقرات می‌تواند به شما کمک کند.

۴. کیست ستون فقرات چیست؟

هنگامی که در ستون فقرات شما حفره‌ای ایجاد می‌شود، این حفره با یک غشاء پوشیده می‌شود. درون کیست‌های ستون فقرات مایع جمع می‌شود و این مایعات می‌توانند شامل خون، مایع نخاعی و آب میان بافتی باشند.

کیست‌های ستون فقرات برای بدن شما ضرری ندارند اما می‌توانند در برخی از قسمت‌های ستون فقرات شما درد و ناراحتی ایجاد کنند. مهمترین علائم کیست ستون فقرات گرفتگی دردناک عضلات پا و بی‌حسی و مور مور شدن بخشی از نواحی پاها هستند. کسانی که از این کیست‌ها در بدن خود دارند، باید با متخصص ارتوپد مشورت کنند تا برای جراحی اقدامات لازم انجام‌شوند.

انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟
عکس واقعی ستون فقرات را مشاهده می‌کنید.

۵. روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان

نوعی روماتیسم است که در درجه اول ستون فقرات شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. منجر به التهاب شدید مهره‌ها می‌شود که در نهایت می‌تواند به درد مزمن و ناتوانی منجر شود. در موارد پیشرفته‌تر، التهاب می‌تواند منجر به شکل‌گرفتن استخوان جدید در ستون فقرات شود. همچنین علائم روماتیسم شدید این است که می‌تواند دیگر مفاصل بزرگ مثل شانه‌ها، باسن و زانوها را نیز درگیر کند.

۶. عفونت ستون فقرات چه علائمی دارد؟

گاهی درون ستون فقرات باکتری‌ها رشد می‌کنند و ایجاد عفونت می‌کنند که این مسئله می‌تواند مشکل‌ساز باشد. یکی از انواع این عفونت‌ها ورتبرال اوستئومیلیت است. گاهی نیز ممکن است که عفونت نخاعی برای فرد ایجاد شود که عوارض بسیار خطرناک‌تری را به دنبال دارد و درمان‌های آن نیز پیچیده‌تر است.

عفونت‌های ستون فقرات تنها باکتریایی نیست و ممکن است قارچی نیز باشد. یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد عفونت ستون فقرات یا التهاب مهره های ستون فقرات، باکتری استافیلوکوک است.

۷. آرتروز ستون فقرات

به از کار‌افتادن غضروف‌ها در مفاصل و دیسک‌های گردن، آرتروز ستون فقرات گفته‌می‌شود. گاهی آرتروز روی اعصاب خارج‌شده از ستون فقرات فشار ایجاد می‌کنند که منجر به درد در دست و پاها می‌شود.

به‌طور طبیعی علائم آرتروز با کهولت سن رخ می‌دهد، ولی در افراد جوان نیز می‌تواند اتفاق‌بیفتد. برای درمان یا از‌بین‌بردن اثرات آرتروز باید ورزش‌های کششی برای افزایش انعطاف و ورزش‌های هوازی برای سهولت عملکرد قلب و افزایش گردش خون انجام بشوند.

۸. بیماری دیسک دژنراتیو (Degenerative Disc)

بیماری دیسک دژنراتیو نوعی بیماری مرتبط با بالارفتن سن است. در صورت بروز مشکل در یک یا چند تا از دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات رخ می‌دهد و منجر به درد می‌شود. احساس ضعف، گزگز کردن و درد در پاها ایجاد می‌کند.

برخلاف نامش این حالت یک بیماری نیست، بلکه یک فرایند طبیعی است که به دلیل کهولت سن رخ می‌دهد. دیسک‌ها به مرور زمان ساییده می‌شوند و به اندازه قبل کارایی ندارند که منجر به این حالت می‌شود.

تنگی کانال نخاعی و بیماری ستون فقرات
تصویر حاضر عکس ستون فقرات ناسالم مربوط به درد پایین کمر است.

۹. تنگی کانال نخاعی و بیماری ستون فقرات

تنگی کانال نخاعی بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد. در افراد جوان‌تر با سابقه آسیب به ستون فقرات یا دارای کانال نخاعی باریک نیز احتمال آن وجود دارد. بیماری‌های نظیر اسکولیوز یا آرتروز می‌توانند منجر به علائم تنگی کانال نخاعی شوند. این باریک‌شدن کانال می‌تواند باعث فشار بر اعصاب و نخاع شود و درد ایجاد کند.

۱۰. اسپوندیلوز از مشکلات ستون فقرات

حالتی است که با تنگ‌شدگی فضاهای بین مهره‌ای و لب‌به‌لب شدن بدنه مهره‌ها که روی ریشه‌های عصبی می‌چسبند مشخص می‌شود. همانند بسیاری از اصطلاحات دیگر برای توصیف مشکلات ستون فقرات، اسپوندیلوز بیشتر از اینکه بالینی باشد یک توصیف است. یعنی فرد هم درد و هم تحلیل رفتن ستون فقرات را دارد، صرف نظر از اینکه چه چیزی باعث آن می‌شود.

۱۱. شکستگی مهره ها و درد مهره های ستون فقرات

شکستگی مهره‌ها و علائم مو برداشتن استخوان می‌تواند ناشی از ضربه مستقیم یا غیرمستقیم باشد و احتمالاً در بیماران مبتلا به پوکی استخوان اتفاق‌می‌افتد. تشخیص این حالت شامل معاینه دقیق عصبی و تصویربرداری‌ها است. به دلیل نزدیک بودن مهره‌ها به نخاع، اعصاب و رگ‌های خونی، شکستگی و درمان با جراحی این شکستگی‌ها ممکن است عوارض جدی به همراه داشته‌باشند.

برای تشخیص و درمان انواع بیماری‌های ستون فقرات و درد بالای کمر بین دو کتف باید دکتر ارتوپد مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

۱۲. سرطان نخاع و سوزش ستون فقرات

سرطان نخاع هنگامی است که سلول‌های غیرطبیعی در نخاع یا استخوان‌ها، بافت‌ها، مایع یا اعصاب تشکیل‌دهنده آن رشد می‌کنند و تومور تشکیل می‌دهند. تومورهای بدخیم مغز و نخاع یک بیماری نادر محسوب می‌شوند. علائم تومور نخاع شامل درد، ضعف عضلانی، مشکل در راه‌رفتن و فلجی است.

تومور در ستون فقرات ضرر دارد؟
در عکس ستون فقرات سالم و ناسالم، تفاوت شکل‌گیری ستون فقرات مشخص است.

۱۳. تومور در ستون فقرات

تومور مهره‌ای نوعی تومور ستون فقرات است که بر استخوان‌ها یا مهره‌های ستون فقرات تأثیر می‌گذارد. تومورهای نخاعی را که از نخاع یا پوشش نخاع شروع می‌شوند، تومور نخاع می‌نامند.

تومورهایی که مهره‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، غالبا از سرطان‌ها در سایر قسمت‌های بدن متاستاز می‌شوند. اما انواع مختلفی از تومورها وجود دارد که از استخوان‌های ستون فقرات شروع می‌شوند.

سرطان استخوان در مهره‌ها با فشار بر نخاع یا ریشه‌های عصبی در نزدیکی خود می‌تواند بر عملکرد عصبی تأثیر بگذارد. از آنجا که این تومورها در داخل استخوان رشد می‌کنند، ممکن است باعث درد، شکستگی مهره‌ها یا مشکلات ستون فقرات بشوند.

۱۴. میلوپاتی و درد پشت ستون فقرات

میلوپاتی نوعی آسیب است که به دلیل فشار شدید در اثر ضربه، تنگی مادرزادی کانال نخاعی، دیسک دژنراتیو یا فتق‌شده ممکن است ایجاد شود. وقتی هر بخشی از نخاع فشرده یا منقبض بشود، علائم آن به نام میلوپاتی شناخته می‌شوند.

۱۵. دیسک گردن و بیماری ستون فقرات

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای فرد ایجاد شود، دیسک گردن است. دیسک گردن به علت‌های مختلفی می‌تواند تحت فشار قرار گیرد و یا بیرون بزند. همچنین جابجا شدن این دیسک از جای خود می‌تواند علائم مشکلات ستون فقرات گردن را تشدید کرده و درد شدیدی برای بیمار ایجاد کند. برای اینکه این بیماری به نخاع آسیب نرساند یا برای جلوگیری از گسترش علائم دیسک گردن، می‌توانید به دکتر ارتوپد مراجعه کنید تا درمان به موقع شروع شود.

اینفوگرافی علائم مشکلات ستون فقرات
MRI می‌تواند به تشخیص آسیب یا بیماری بافت‌های نرم مانند دیسک‌ها و ریشه‌های عصبی در ستون فقرات و اطراف آن کمک کند.

علائم مشکلات ستون فقرات چیست؟

بسته به نوع آن و مدت زمان بیماربودن فرد علائم آسیب‌دیدگی ستون فقرات متنوع است. همچنین بسته به این که چه بخشی دچار آسیب‌شده و اعصاب نخاعی آن ناحیه به کدام قسمت بدن عصب‌دهی می‌کنند؛ ممکن است در دیگر اندام‌ها هم علائمی نشان‌دهند. علائم مشکل ستون فقرات شامل موارد زیر است:

  • شانه‌ها یا کم به‌طور غیرطبیعی خم بشوند (علت درد ستون فقرات بین دو کتف)
  • کمر درد یا گردن درد که می‌تواند ناگهانی یا تکرارشونده، دردناک یا همراه با ایجاد حس سوزش باشد.
  • عدم کارایی مناسب مثانه یا روده. (مشکل در دفع ادرار یا مدفوع)
  • حالت تهوع و یا استفراغ
  • دست درد
  • پا درد
  • فشار یا گرفتگی عضلات کمر
  • وضع ظاهری ناصاف؛ مثلا وقتی یک شانه بالاتر از دیگری باشد.
  • ضعف، بی‌حسی یا گزگز در بازوها و پاها.
علائم بیماری ستون فقراتعوارض مشکلات ستون فقراتروش درمان بیماری ستون فقرات
کمر درد مزمنآسیب عصبیفیزیوتراپی
بی‌حسی یا گزگز در اندام‌هااز دست دادن تحرکداروها درمانی و مصرف قرص
محدوده حرکتی محدودسندرم‌های درد مزمنتزریقات
ضعف عضلانیناهنجاری‌های ستون فقراتمراقبت های کایروپراکتیک
تغییرات در وضعیت بدناختلال عملکرد مثانه و رودهعمل جراحی
مشکل در راه رفتنافزایش خطر سقوط و از دست دادن تعادلاستفاده از وسایل کمکی
جدول علائم، عوارض و درمان بیماری ستون فقرات

علت بیماری های ستون فقرات چیست؟

بیماری‌های ستون فقرات می‌تواند علت‌های مختلفی داشته‌باشد. در ادامه به برخی از این علت‌ها اشاره‌کرده‌ایم:

  • بیماری‌ها و التهاب‌ها
  • رشد غیرطبیعی بعد از تولد (ارثی)
  • با کهولت سن و یا سائیدگی (دژنراتیوها)
  • آسیب ستون فقرات در ورزش
  • آلودگی با تومورها
  • آسیب ستون فقرات بر اساس ضربه
  • در ارتباط با دیگر شرایط سلامتی و پزشکی

چه عواملی احتمال بیماری های ستون فقرات را افزایش می دهند؟

مهمترین مواردی که در افزایش درد و بیماری ستون فقرات نقش دارند عبارتند از:

  • اضافه وزن یا چاقی
  • برداشتن و بلند‌کردن وسایل به روش‌های نامناسب
  • عادت‌های غذایی یا سبک زندگی ناسالم: مثل استعمال دخانیات یا کم دریافت‌کردن کلسیم در غذاها
  • دیگر شرایط سلامتی یا پزشکی مانند بیماری‌های تیروئیدی و یا روماتیسم مفصلی
  • بد نشستن
  • فعالیت‌های شدید و پرتکرار بدنی
تست ها و راه تشخیص مشکلات ستون فقرات چیست؟
ام آر آی و سی تی اسکن از روش‌های بررسی مشکلات ستون فقرات هستند.

تست ها و راه تشخیص مشکلات ستون فقرات چیست؟

در ابتدا متخصصین ارتوپدی از بیمار در مورد علائم، سوابق خانوادگی پرس‌و‌جو می‌کند. پس از انجام معاینه فیزیکی ممکن است یک یا چند تست از مجموعه زیر لازم باشد:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس: اشعه ایکس از بافت‌های نرم بدن عبور می‌کند و آنها را نشان نمی‌دهد. اما از بافتی مانند استخوان تصویر تهیه می‌کند.
  • MRI: این اسکن برخلاف اشعه ایکس از بافت‌های نرم مثل اعصاب و دیسک‌ها تصویربرداری می‌کند.
  • CT اسکن: تصویرهای با جزئیات بالا از ساختار استخوان‌ها می‌دهد. در این روش علاوه بر اشعه ایکس از کامپیوتر‌ها برای تجزیه و تحلیل بهتر نتایج استفاده می‌شود.
  • الکترومایوگرافی: تست فعالیت الکتریکی ریشه اعصاب برای تعیین علت درد در بیماران.

متن انگلیسی:
In a CT myelogram, a contrast dye is injected to outline the spinal cord and nerves. This can show herniated disks, bone spurs and tumors.
ترجمه فارسی:
در CT میلوگرام، رنگ حاجب برای مشخص کردن نخاع و اعصاب تزریق می‌شود. این کار می‌تواند فتق دیسک، خار استخوان و تومور را نشان دهد.

به نقل از سایت mayoclinic

برای تشخیص و درمان مشکلات ستون فقرات به چه دکتری مراجعه کنیم؟

اگر هر یک از علائم مشکلات و بیماری‌های ستون فقرات را دارید، بهتر است که آن را جدی بگیرید. سعی نکنید که برای درمان درد ستون فقرات تنها از مسکن‌ها استفاده کنید. برای درمان درد ستون فقرات می‌توانید به دکتر ارتوپدی مراجعه کنید. اگر درد یا علامتی دارید و نمی‌دانید به چه علت این حالت ایجاد شده‌است، می‌توانید از مشاوره تلفنی ارتوپدی کمک بگیرید.

همچنین اگر بیماری ستون فقرات دارید و علت آن تشخیص داده‌شده‌است، می‌توانید به دکتر فیزیوتراپی یا پزشک کایروپراکتیک مراجعه کنید و برای درمان دردهایی که ایجاد شده‌است، اقدامات درمانی لازم را انجام دهید. همچنین برای آگاهی از قیمت‌ها و یا درمان‌هایی که برای دردهای ستون فقرات انجام می‌شود، می‌توانید از مشاوره تلفنی فیزیوتراپی کمک بگیرید.

روش های درمانی مشکلات ستون فقرات چیست؟

درمان آسیب‌های ستون فقرات به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. در بیشتر موارد درمان‌های غیرجراحی تنها چیزی است که لازم است. روش‌های درمانی به طور کلی شامل موارد زیر هستند:

  • استفاده از کمپرس‌های یخ یا گرم برای صدمات
  • فعالیت‌های اصلاحی
  • فیزیوتراپی و ورزش‌ها برای تقویت و کشش عضلات کمر و شکمی
  • درمان‌های سرطان‌ها برای برداشتن تومورها مانند جراحی، رادیوتراپی (درمان با اشعه) و شیمی‌درمانی
  • جراحی برای جایگزینی دیسک، باز کردن کانال نخاعی (هنگام تنگی کانال نخاع) و اتصال مهره‌ها
  • تزریقات، مانند کورتیکواستروئیدها برای کاهش درد
  • استفاده از داروها مانند ضدالتهاب‌ها، کاهش‌دهنده‌های درد و یا شل‌کننده‌های عضلانی

برای درمان درد مهره‌های ستون فقرات از بهترین پزشک نوبت بگیر.

عوارض و مشکلات ستون فقرات در کودکان و بزرگسالان

مشکلات ستون فقرات در نوزادان و کودکان نیز وجود دارد، اما شیوع کمتری دارد. در سنین پایین یکی از دلایل آسیب‌های ستون فقرات، بیماری‌های ارثی است.

علاوه بر این عدم صحیح نشستن کودکان و عادات بد در فعالیت‌های روزانه به علت در رشد بودن آنها منجر به شکل‌گیری نامناسب ستون فقرات می‌شود که در سنین بالاتر برای آنها مشکلاتی به همراه خواهد‌داشت. بهترین پیشنهاد جلوگیری و مراقبت از کودکان و سبک زندگی آنها است.

در بزرگسالان نیز شایع‌ترین عوارض بیماری‎‌های ستون فقرات، عفونت عمیق و از دست دادن تعادل است. به همین دلیل پیشگیری و درمان به موقع بیماری‌ها بسیار اهمیت دارد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگر خوش‌شانس باشید، مشکلات ستون فقرات علائمی ایجاد نمی‌کنند و آسیب جدی به همراه ندارند. اما اگر علائمی را احساس کردید، حتما به آنها توجه کنید و برای درمان اقدام کنید. اگر در دست و پاهای خود احساس ضعف یا بی‌حسی کردید یا به‌طور ناگهانی نتوانستید ادرار یا مدفوع خود را کنترل کنید.

همچنین اگر دردی حس کردید که ناشی از سخت کار‌کردن نباشد، به مرور بدتر بشود و شب‌ها بیشتر درد کند باید حتما به دکتر متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. شما می توانید از هر جایی با استفاده از مشاوره تلفنی با متخصص ارتوپد  ارتباط برقرار کنید. برای دریافت مشاوره تلفنی می‌توانید از مشاوره تلفنی دکتر ارتوپد دکترتو کمک بگیرید.

اگر به دنبال بهترین دکتر ارتوپد، متخصص طب فیزیکی یا متخصص فیزیوتراپی هستید، می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان استفاده از سیستم مشاوره آنلاین دکترارتوپد، پزشک آنلاین طب فیزیکی و دکتر فیزیوتراپی آنلاین وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

اگر ستون فقرات شما انحنا داشته‌باشد و بخواهید برای درمان آن اقدام کنید، نباید سرخود به انجام برخی از ورزش‌ها بپردازید. برای درمان این ناصافی باید به دکتر مراجعه کنید. می‌توانید با دریافت مشاوره تلفنی فیزیوتراپی و یا مشاوره تلفنی طب فیزیکی و توانبخشی از برخی از ورزش‌هایی که می‌توانند به صاف شدن ستون فقرات کمک کنند، اطلاعات کسب کنید. مخصوصا اگر انحراف ستون فقرات در کودکی باشد، می‌توان آن را با ورزش درمان کرد.

ضعف ستون فقرات نشانه‌ی ضعیف بودن استخوان‌ها و یا ماهیچه‌های اطراف این مهره‌هاست. اگر ستون مهره‌های شما مشکلی نداشته‌باشند و تنها دچار ضعف عضلانی باشید، می‌توانید برای درمان آن از ورزش کردن کمک بگیرید. ورزش می‌تواند ماهیچه‌های شما را تقویت کند. همچنین تغذیه در تقویت عضله موثر است.

خیر. تتو بر روی پوست و یا لایه‌های اولیه‌ی پوست شما قرار دارد و به لایه‌های زیرین نمی‌رسد. بنابراین نگران این مشکل نباشید زیرا با تاتو بر روی ستون فقرات به بیماری خاصی مبتلا نمی‌شوید.

ستون فقرات دارای ۳۳ مهره است.

یکی از علت‌هایی که به درد ستون فقرات بین دو کتف می‌انجامد، استفاده بیش‌از‌حد از کتف و بد نشستن می‌تواند باعث درد در ناحیه‌ی کتف شود. همچنین ممکن است که به علت گاهی نیز ممکن است به علت‌های دیگری هم این درد ایجاد شود که برای درمان آن باید به متخصص ارتوپد و یا متخصص فیزیوتراپ مراجعه کنید. همچنین می‌توانید برای پاسخگویی به سوال‌های خود از مشاوره‌ی تلفنی دکترتو کمک بگیرید.

گاهی ممکن است که برخی از مسائل باعث ایجاد درد در ستون فقرات و یا در دستگاه گوارش شوند. بنابراین برای بررسی علت درد گوارش و درد ستون فقرات باید به دکتر مراجعه کنید.

به ستون فقرات spine گفته می‌شود.

عوامل ژنتیکی، کم آب شدن دیسک کمر و افزایش سن از مهمترین دلایل تغییر رنگ یا سیاه شدن رنگ مهره کمر هستند.

درد دیسک کمر در طب سنتی با طب سوزنی یا روغن درمانی (از گیاهان دارویی مختلف همچون سنبل الطیب، زردچوبه، زنجبیل یا پوست درخت بید) امکان‌پذیر است. البته توصیه می‌کنیم ابتدا علت درد را پیدا کنید بعد به درمان خانگی بپردازید.

فتق دیسک کمر شایع‌ترین اختلال ستون فقرات در دوران بارداری است و می‌تواند باعث نقص دائمی عصبی در زنان باردار شود.

به دلیل عفونت اتفاق می‌افتد و می‌تواند به خاطر ابتلا به آرتریت و پوکی استخوان هم باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
کارشناس تولید محتوا و کارآموز طراحی سایت و سئو هستم. خوشحالم که به عنوان نویسنده در تیم خوب دکترتو مشغول به فعالیت هستم. چراکه اینجا می‌تونم برای آگاهی عموم مردم و کمک به سلامت جسمی و روحی همنوعان خودم تلاش کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره مشکلات ستون فقرات

  1. کاکائو گفت:

    سلام من موی بدنم زیاد بعد پشت ستون فقرات وپایین تنه یه بر آمدگی داره بعد بهش دست می‌زنم سفط و درد داره و موقع که بع پشت دراز میکشم یه کم درد می گیره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمالا دچار کیست مویی شدید
      حتمن به پزشک مراجعه نمایید

  2. مهسا گفت:

    سلام خسته نباشید من هژده سالم است و خیلی از درد کمر رنج میبرم اونقد درد داره ک اصلا پیاده رویی نمیتونم خیلی خیلییی وضعم رو بهم زده کرده راهنمایی کنید لطفا

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در اسرع وقت باید از ستون فقرات عکس بگیرید یا mri انجام دهید
      احتمال فتق دیسک بین مهره ای وجود دارد

  3. مهسا گفت:

    سلام خسته نباشید من هژده سالم است و خیلی از درد کمر رنج میبرم اونقد درد داره ک اصلا پیاده رویی نمیتانم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در اسرع وقت باید از ستون فقرات عکس بگیرید یا mri انجام دهید
      احتمال فتق دیسک بین مهره ای وجود دارد

  4. افسانه گفت:

    سلام من حدود سه سال هروقت مصافتیو میرم وقتی میام خونه خیلی خسته میشم کل بدنم خسته میشه پشت کتفام کوفته احساس خستگی زیاد میکنم شونه و گردنمم وقتی مدتی بشینم درد میکنه و کمرمم درد میگیره گودی کمرم دارم افتادگی شونه هم دارم مشکل مهره دارم ؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      هم احتمال مشکل ستون فقرات و هم مشکلات قلبی و خونی وجود دارد
      انجام ازمایشات الزامی است

  5. ...... گفت:

    سلام
    من نمی‌دونم چند مدته ولی از پارسال تا باحال کمر درد دارم زیاد و همراه اون معده درد و شکم درد هم دارم همینطور سر درد سر گیجه هم دارم می‌تونه مشکلی باشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اولویت با کمردرد است.
      در اسرع وقت نیاز به عکس رادیولوژی و mri از ستون فقرات دارید
      مشکلات گوارشی هم می تواند تحت تاثیر مشکلات ستون فقرات باشد

  6. حسینی گفت:

    با سلام مادرم دوماه قبل پهلوی راستش درد گرفت رفت دکتر بعد از سی تی اسکن و آزمایش بهش گفتن که سه تا از مهره های کمرش دچار تو رفتگی شدید شده علتش چی میتونه باشه ممنون میشم اگر جوابم رو بدید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ممکن است بعلت اختلال در کلسیم و ویتامین دی این اتفاق افتاده باشد

  7. نازی گفت:

    مدت دوساله دیسک گردن روعمل کردم همون موقع وسط مهره پشتم درد گرفت بعضی اوقات خوبه اما مدت چند روز که یک سره درد میکنه لطفآ راهنماییم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بعلت ضعیف شدن اعصاب محیطی پس از عمل تا مدت ها نیاز به دارو و فیزیوتراپی دارید

  8. سلام گفت:

    من از بندر مزاحم میشم پسرم ۱۵ سالشه و مهره ۴ و ۵ ستون فقرات کمرش دکتر تشخیص داده پوکی داره لطفا راهنماییم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ابتدا باید دارو درمانی کنید
      طبق نظر پزشک نیاز به امپول ویتامین D و کلسیم دارد
      همه دارو ها را طبق نظر پزشکشان مصرف کنید

  9. رفیعی گفت:

    سلام وقتتون بخیر.من چندوقتی هست درد ستون فقرات دارم بیشتر قسمت مهره های سینه اس تا ب گردن و گاهی اوقات سردرد شبها موقع خواب بدن درد ذوق ذوق دردست و پاها .وقتی هم ک ازخواب بلندمیشم بدن درد قسمت معره های سینه بیشتره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      احتمال بیرون زدگی دیسک و یا تنگی کانال نخاع وجود دارد
      نیاز به MRI دارید
      لطفا جدی بگیرید

  10. ناشناس گفت:

    سلام من تو آزمایشهای غبلی روماتیسم کمی داشتم ولی الان آزمایش میدم روماتیسم تشخیص نمیشه. ولی کمر درد دارم هر دو زانو ها م درد دارم وتوی استخون نام میسوزه خیلی سوزش داره واین درد روزی شاید بیست بار میاد میره حتی مچ پاهام درد میکنه ومیسوزه. واز پاهام سرد هستن وکمر هم درد داره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      فاکتور crp تان باید چک شود
      هم نیاز به دارو و احتمالا فیزیوتراپی دارید