فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا از علائم فشار خون بالا اطلاع دارید؟ یکی از چالشها هنگام افزایش فشارخون عدم وجود علائم خاص است. معمولا افزایش فشارخون علامتی ندارد؛ مگر اینکه خیلی شدید بالا برود. به همین دلیل حدود یکسوم از افراد مبتلا به این عارضه از بالا بودن فشار خون اطلاعی ندارند. برای اطلاع از این عارضه بهترین راه این است که معاینه منظم داشته باشید. همچنین میتوانید از دستگاه فشار خون در خانه استفاده کنید.
اما برخی نشانههای اولیه وجود دارد که ممکن است از علائم افزایش فشار خون باشند. برخی از این علائم فقط در زمان افزایش شدید فشارخون ظاهر میشوند. در این مطلب توضیح میدهیم که علائم بالا بودن فشار خون چیست؟ آیا این علائم در زنان و مردان متفاوت است؟ در بارداری چه نشانههایی ایجاد میکند؟ آیا علائم فشارخون عصبی متفاوت است؟ چگونه علت بروز این علائم را تشخیص دهیم و راه درمان آن چیست؟
علائم فشار خون بالا چیست؟
فشار خون در واقع فشاری است که جریان خون به دیوارههای رگها وارد میکند. خون از قلب به سایر اندامها و از این اندامها به سمت قلب در حرکت است. در طول روز به طور طبیعی فشارخون کاهش و افزایش پیدا میکند. اما افزایش مداوم آن ممکن است خطراتی داشته باشد.
فشار خون بالا یک بیماری شایع و خطرناک است که روی عروق خونی بدن تاثیر میگذارد. در این وضعیت فشارخون به دیواره رگها افزایش پیدا کرده و قلب برای خونرسانی باید بیشتر کار کند.
فشارخون طبیعی باید ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه یا کمی کمتر باشد. اگر عدد بالایی بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ و عدد پایینی بین ۸۰ تا ۸۹ میلیمتر جیوه باشد، در مرحله اول فشارخون بالا هستید. اما زمانی که عدد بالایی بیشتر از ۱۴۰ و عدد پایینی بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه را نشان دهد، مرحله دوم فشارخون بالا بوده و علائم افزایش فشار خون ظاهر میشود. فشارخون بالاتر از ۱۲۰/۱۸۰ وضعیت اورژانسی بوده و نیاز به اقدامات پزشکی فوری دارد. در ادامه علائم فشار خون بالا را توضیح میدهیم.
به نقل از who دررابطهبا آمار فشارخون بالا در جهان:
علائم فشار خون بالا
در بسیاری از مواقع فشارخون بالا علامتی ندارد. حتی گاهی فشارخون در سطح خطرناکی بوده و شخص تا سالها هیچ علائمی را نشان نمیدهد. اما در برخی از افراد علائم بالا بودن فشار خون شامل موارد زیر میشود.
- سردرد شدید
- تنگی نفس و سختی در نفسکشیدن
- خونریزی بینی
- تاری دید
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- خستگی یا سردرگمی
- مشکلات بینایی
- ضربان قلب نامنظم
- خون در ادرار
- احساس کوبیدن در قفسه سینه، گردن یا گوش
- تشنج
- عصبی بودن
- تعریق
- مشکل خواب
- گرگرفتگی صورت
۱. فشار خون بالا و سردرد
شواهد نشان میدهد که معمولا فشارخون بالا باعث سردرد نمیشود. اما ممکن است در سطح بحرانی این علامت ظاهر شود. اگر سردرد شدید دارید و دستگاه فشارسنج عدد بالایی را نشان میدهد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
۲. فشار خون بالا و خونریزی چشم
ایجاد لکههای خون در چشم و خونریزی چشم در بیماری دیابت و فشارخون بالا شایع است. اگر به چشمپزشک مراجعه کنید، میتواند آسیب عصب بینایی ناشی از فشار خون بالا و درمان نشده را تشخیص دهد.
۳. فشار خون بالا و خون دماغ
اگر فشار خون به مقدار کمی افزایش پیدا کند، معمولا باعث خون دماغ نمیشود. اما در سطوح بحرانی ممکن است این علامت ایجاد شود. خونریزی بینی به علت فشار به مویرگها ایجاد شده و برای تشخیص علت آن باید به پزشک مراجعه کرد.
۴. فشار خون بالا و گرگرفتگی صورت
یکی دیگر از علائم افزایش فشار خون گرگرفتگی و داغشدن صورت است. این علامت میتواند نشانه افزایش فشارخون در هر سطحی باشد. گاهی وضعیتی مانند قرارگرفتن در معرض آفتاب، هوای سرد، غذای تند، نوشیدنی گرم، محصولات مراقبت از پوست، استرس، آب داغ، الکل و ورزش نیز باعث گرگرفتگی صورت میشوند. این موارد با افزایش فشارخون هم ارتباط دارند.
۵. فشار خون بالا و سرگیجه
سرگیجه از علائم بالا بودن فشار خون نیست. اما میتواند از علائم هشداردهنده سکته باشد. سکته مغزی از عوارض بسیار جدی فشارخون بالا است و باید این علامت را جدی گرفت. همچنین برخی از داروهای فشارخون باعث بروز این علامت میشوند.
۶. فشار خون بالا و خون در ادرار
فشارخون بالا ممکن است روی رگهای خونی کلیهها تاثیر بگذارد و باعث کاهش جریان خون شود. در نتیجه عملکرد کلیهها مختل میشود. فشارخون بالا باعث پاره شدن رگهای خونی کوچک کلیه شده و خون در ادرار دیده میشود.
۷. فشار خون بالا و خونریزی از گوش
اگر فشارخون تا سطح خطرناک افزایش پیدا کند، ممکن است باعث خونریزی گوش شود. گوش رگهای خونی زیادی دارد. به همین دلیل ایجاد فشار در این رگها ممکن است باعث ایجاد صدا در گوش شود. این علامت را باید جدی بگیرید.
۸. فشار خون بالا و سردی دست و پا
در افراد مبتلا به فشارخون بالا سردی دست و پا شایع است. به دلیل اختلال در گردش خون ممکن است این علامت ظاهر شود. در کنار این علامت ممکن است انگشتان قرمز یا آبی شوند و احساس سوزنسوزنشدن در دست و پا داشته باشید.
۹. فشار خون بالا و تکرر ادرار
تکرر ادرار بهویژه در شب میتواند نشانه فشار خون بالا و مصرف بیش از حد نمک باشد. پزشکان معتقدند که در ۴۰% مواقع این عارضه علامت فشار خون بالا است. زیرا در این وضعیت حجم خون افزایش پیدا کرده و در نتیجه آب بیشتری از بدن خارج میشود.
۱۰. فشار خون بالا و لرز
گاهی ممکن است این عارضه باعث لرز و اختلال در عضلات بدن شود. دقت داشته باشید که فشارخون بالا به همراه لرز ممکن است علامت تیروئید پرکار باشد و باید برای تشخیص آن به پزشک مراجعه کنید.
۱۱. فشار خون بالا و حالت تهوع
اگر فشارخون بیش از حد افزایش پیدا کند، به مغز آسیب وارد شده و ممکن است علائمی مانند تهوع و استفراغ، سردرد و تنگی نفس بروز کند. در این شرایط باید مراقبتهای اورژانسی انجام شود. در موارد نادر ممکن است شخص پس از این علائم به کما برود.
۱۲. فشار خون بالا و بی حالی
بی حالی و خستگی یکی از علائم افزایش فشارخون است. در برخی از افراد این علامت ایجاد میشود و ممکن است علامت هشداردهنده برای مشکلات قلبی باشد. گاهی هم فشارخون بالا باعث اختلالات خواب شده و از این طریق بیحالی ایجاد میکند.
۱۳. تپش قلب از علائم فشار خون بالا است؟
فشارخون بالا باعث افزایش جریان خون شده و فعالیت قلب بیشتر میشود. به همین دلیل ممکن است در این شرایط تپش قلب یا ضربان قلب نامنظم را تجربه کنید.
علائم فشار خون بالا ناگهانی
گاهی ممکن است عواملی مانند استرس، نوشیدن الکل یا مصرف تنباکو باعث افزایش ناگهانی فشارخون شوند. در این شرایط ممکن است شخص علائمی نداشته باشد. اما برخی از علائم افزایش ناگهانی فشار خون عبارتند از:
- اضطراب
- تاری دید
- درد قفسه سینه
- سردرد شدید
علائم فشار خون بالا در زنان
معمولا علائم بالا بودن فشارخون در زنان و مردان تفاوتی ندارد. اما معمولا در زنان دیرتر تشخیص داده میشوند. از علائم رایج فشارخون بالا در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سردردهای شدید
- نفخ شکم: زیرا معمولا این عارضه با دیابت و بیماری کلیوی مرتبط است.
- تاری دید یا تغییر ناگهانی در دید
- سرگیجه با مشکل در حفظ تعادل
علائم فشار خون بالا در بارداری
فشارخون بالا در بارداری میتواند از علائم پره اکلامپسی یکی از عوارض جدی بارداری باشد. در بارداری این عارضه با علائم زیر همراه است.
- تورم صورت و دستها
- سردرد
- مشکلات بینایی مانند تاری دید یا دیدن لکهها
- درد سمت راست بالای شکم
- مشکل در تنفس
- تهوع و استفراغ
- کاهش ادرار
پیشنهاد دکترتو: مقاله علائم فشار بالا در بارداری را مطالعه کنید.
علائم فشار خون بالا در مردان
علائم افزایش فشارخون در مردان با زنان تفاوتی ندارد. تمامی نشانههای ذکرشده ممکن است در مردان مبتلا به فشارخون بالا دیده شود. باید دقت داشته باشید که مردان بیشتر از زنان در معرض این بیماری قرار دارند.
علائم فشار خون بالا در جوانان
یکچهارم جوانان ۱۸ تا ۳۹ سال ممکن است فشارخون بالا داشته باشند. معمولا این عارضه علائمی ندارد. اما اگر سطح فشارخون در سطوح خطرناک باشد، احتمال بروز هر یک از نشانهها وجود دارد.
علائم فشار خون بالا عصبی
در شرایط استرسزا یا عصبانیت احتمال افزایش فشارخون وجود دارد. در این شرایط ممکن است هر یک از علائم ظاهر شوند. گاهی هم شخص هیچ علامتی ندارد.
علت ایجاد علائم فشار خون بالا
اگر علائم بالا بودن فشار خون را تجربه کردهاید، باید برای تشخیص دلایل فشار خون بالا به پزشک مراجعه کنید. افزایش فشار خون علل مختلفی دارد. اما معمولا یک یا چند مورد از موارد زیر میتواند باعث بروز این عارضه شود. برخی از این عوامل نیز علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون هستند.
- اضافهوزن
- مصرف زیاد نمک و مصرفنکردن میوه و سبزیجات
- نداشتن فعالیت بدنی
- نوشیدن بیش از حد الکل و قهوه
- دود سیگار
- استرس زیاد
- سن بالای ۶۵ سال
- سابقه خانوادگی فشارخون بالا
- زندگی در مناطق محروم
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هر مورد از علائم فشار خون بالا را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا این علائم ممکن است نشانه سطح خطرناک فشارخون باشد. در این شرایط احتمال سکته و حمله قلبی بالا است. همچنین فشارخون بالا احتمال سکته مغزی، نارسایی کلیه و مشکلات چشمی را افزایش میدهد. گاهی هم ممکن است این علائم نشانه بیماری دیگری باشد.
برای بررسی علائم فشار خون بالا باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای بررسی این علائم و تشخیص فشارخون بالا باید به متخصص قلب و عروق یا دکتر داخلی مراجعه کنید. برای ارتباط و مشاوره با دکتر قلب یا متخصص داخلی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر قلب و متخصص داخلی وجود دارد.
تشخیص علت ایجاد علائم فشار خون بالا
اگر علائم افزایش فشار خون را تجربه میکنید، تنها یک راه برای تشخیص آن وجود دارد. از پزشک یا سایر متخصصان سلامت بخواهید که فشارخون شما را اندازهگیری کنند. اندازهگیری فشارخون با دستگاه فشارسنج در سریعترین زمان و بدون درد انجام میشود. در مورد اندازهگیری فشارخون در خانه با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما را راهنمایی میکند تا بهترین دستگاه فشارسنج را تهیه کنید.
برای ارتباط و مشاوره با دکتر قلب و عروق یا متخصص داخلی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر داخلی وجود دارد.
درمان علائم فشار خون بالا
اگر علائم فشار خون بالا را دارید، پزشک سریعا برای درمان و کنترل این عارضه اقدام میکند. برای درمان فشار خون بالا باید سبک زندگی تغییر کند. رژیم غذایی باید سالم باشد و مصرف نمک محدود شود. میزان فعالیت بدنی نیز باید افزایش پیدا کند. علاوه بر این موارد پزشک داروهایی را برای تنظیم فشارخون تجویز میکند.
داروهای رایج برای کاهش فشارخون عبارتند از:
- مهارکنندههای ACE مانند انالاپریل، لیزینوپریل، پریندوپریل و رامیپریل
- مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین ۲ (ARBs) مانند کاندسارتان، ایربسارتان، لوزارتان، والسارتان و اولمسارتان
- مسدودکنندههای کانال کلسیم مانند آملودیپین، فلودیپین و نیفدیپین یا دیلتیازم و داروی وراپامیل
- دیورتیکها مانند اینداپامید و بندروفلومتیازید
- مسدودکنندههای بتا مانند آتنولول و بیسوپرولول
- مسدودکنندههای آلفا مانند دوکسازوسین
- سایر دیورتیکها مانند آمیلوراید و اسپیرونولاکتون
پیشگیری از علائم فشار خون بالا
ایجاد علائم بالا بودن فشار خون به معنی رسیدن فشارخون به سطح خطرناک است. با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی میتوان فشارخون را کنترل کرد. معمولا پزشک به افرادی که دچار این عارضه هستند، موارد زیر را توصیه میکند.
- در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید. میتوانید ۵ روز در هفته روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- سیگار نکشید.
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید. مصرف نمک و الکل را محدود کنید.
- وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
- استرس را تا حد ممکن مدیریت کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
علائم فشارخون بالا از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند و تا سالها متوجه این عارضه نشوند. اما گاهی هم این بیماری علائمی مانند سردرد، اضطراب، سرگیجه، تنگی نفس و گرگرفتگی ایجاد میکند. اگر چنین علائمی دارید، باید برای تشخیص فشارخون بالا یا بیماریهای دیگر به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. گاهی علائم بالا بودن فشار خون میتواند نشانه بیماری دیگری باشد. دقت داشته باشید که معمولا این علائم در سطوح خطرناک و جدی فشارخون ایجاد شده و ممکن است باعث سکته مغزی، حمله قلبی یا نارسایی کلیه شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم افزایش فشار خون باید با فوق تخصص قلب و عروق یا متخصص داخلی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر قلب وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
خیلی خیلی ممنون از مطالب مفیدتان
سپاسگذارم.
سپاس از شما دوست عزیزم
سالم باشید
آیا ورم دست و پا وصورت بدن هم از علایم فشار خون بالاست
سلام
یکی از موارد تغییرات فشار خون است
از نظر بیماری های کبدی و کلیوی هم باید معاینه شوید
سلام خسته نباشید ممنون از بابت مطالب عالیتون من ۵۰سالمه دوسه شب پیش وسط سرم خیلی سنگین بود و منم ی ادم استرسی هستم و همین باعث شد ک فکر کنم دارم سکته میکنم شروع کردم قرص فشار خون خوردم و ابغوره ولی همچنان وسط سرم سنگین بود از طرفی میترسیدم ک بخوابم ک نکنه توی خواب سکته کنم خلاصع خوابم بردو صبحش حالم خوب بود و چندشب دیگه خوب بودم من سابقه فشارخون نداشتم امشب باز وسط سرم سنگین شد و دوباره استرسو اضطراب گرفتم ممکنه ک از فشارخونم باشه درضمن من غذام شور میخورم ممنون اگه راهنمایم کنید؟ در ضمن چربی خونم دارم
سلام
بهتر است بجای استرس ازمایش خون بدهید و فشار خونتان اندازه گیری شود
پس از تشخیص دقیق درمان و یا پیشگیری لازم را انجام دهید
سلام وقتی فشارخونتون رو اندازه نگرفتید خود درمانی نکنید شایاد پایین باشه شما یه چیزی بخورید بیاد پایینتر و بلعکس و این کارو خطرناکتر میکنه
سپاس از راهنمایی بسیار خوبتان مرتضای عزیز
حتی اگر اندازه هم گرفتید
فقط زیر نظر پزشک دارو مصرف کنید
معمولا سردرد وسط سر مربوط میشه به خستگی
سلام
بله، سردرد وسط سر میتواند به دلیل خستگی، استرس یا اضطراب باشد. همچنین عوامل دیگری مانند کمبود خواب، خشکی بدن، یا مشکلات چشم مانند آسیب به دید نیز میتوانند باعث سردرد شوند. اگر سردرد ادامه پیدا کرد یا شدت گرفت، مشاوره با پزشک توصیه میشود.
چند ماهي ميشه دچتر فشار خون بالا هستم و در روز ممكنه فشارم ١٨روي ١٠ باشه خيلي كم پيش مياد كه نرمال باشه همه ازمايشها و چكاب هم شدم صبح قرص تريامترن اچ ميخورم شب هم اميلودپبن اما هيچ فايده اي نداره ديگه نميدونم چيكار كنم
سلام
در کنار دارو میزان مصرف نمک را تا حد صفر برسانید
از ورزشهای هوازی استفاده کنید
هر روز میزان فشار را اندازه بگیرید
نورتریپتلین خودش دربعضی افراد موجب فشارخون بالا می باشد
سلام
ممنونم از دقت نظر تان
بله
مخصوصا در دز های نامناسب
سلام خواهرم موقع استرسهای شدید فشارش بالا میره حالشم بد میشه وبدنش بیحال میشه و صداشم میگیره در ضمن کم خونی شدیدی هم داره طوری که ی هفته مریض میشه میفته تو رخت خواب پیش چه دکتری باید ببریم میشه درباره حال عمومیش توضیح بدین
سلام
احتمال مشکل قلبی وجود دارد
باید ازمایش cbc تکرار شود
از نظر کلسیم ویتامین دی هم باید بررسی شوند
تا تشخیص قطعی از دارو استفاده نکنید
سلام من یه مدتیه شبها از تپش قلب بیدار میشم فشارخونم بالا میره داخل بدنم ازبالاتنه خیلی داغ میشه .داروی فشار خون استفاده میکنم.یه چند ماهی میشه یایسه شدم تیرویید کم کارم دارم.از قلبه یا بیماری دیگه هست میشه راهنماییم کنید و بگین چه دکتری برم؟ممنونم از جوابتون🙏🌹
سلام
منشا ان از مشکلات تیروییدی است بهتر است ابتدا به متخصص غدد مراجعه کنید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/endocrinologist
سلام و وقت بخیر.
من گاهی اوقات نه همیشه ، صبح ها بعد از صبحانه بلافاصله که میرم بیرون از خونه و فعالیتم شروع میشه ،یواش یواش حالم شروع میکنه به بد شدن ،اولش با تنگی نفس شروع میشه ،بعد سرم سنگین میشه ،به اوج خودش که میرسه احساس میکنم الان چشمام میخواد بترکه از حالتی که بهم دست داده بعد یهو فروکش میکنه ،تنم یخ میکنه و سردم میشه و بیحال میشم.
میخوام بدونم ممکنه فشار خون بالا داشته باشم ؟ چون همیشه اینجوری نیستم شاید ماهی یکبار اونم چند لحظه بعد خوردن صبحونه اینجوری میشم.
سلام
هم احتمال فشار خون و هم چربی خون وجود دارد
بهتر است ازمایش خون را هرچه سریعتر بدهید
من قرص فشار گه گداری میخورم ۴روز پیش گردن و سمت پایینش ۱ روز به شدت درد میکرد دیروز خوب شد امروز باز هم به شدت درد میا فشاریم گرفتند ۱۵ رو ۹ بود البته سمت چپ گردن زیر شونه ممکنه دلیل سکته باشه
سلام یاسذ
ر عزیز
بعید می رسد سکته باشد
بیشتر به اسپاسم شبیه است
در هر صورت بهتر است از نزدیک هم معاینه شوید
سلام من ۱۳ سالمه ۱ سالی هست که هر دقیقه حالت تهوع دارم و اصلا خوب نمیشه ۱ دقیقه هم خطرناکه؟
سلام امیرعلی عزیز
باید دلیل اصلی تهوع مشخص شود
گاهی بخاطر ضعف و گاهی بعلت ورم معده است
بهتر است از نزدیک چک شوید
سلام دکتر من پوست بدنم بیشتر گردنم خارش داره آیا از فشار هست
سلام
هم از نظر فشار خون
و هم چربی و مشکلات کبدی باید بررسی شود
بهتر است زیر نظر متخصص پوست باشید و ازمایش کامل خون انجام دهید
متخصص پوست و مو
متشکر از مطالب مفیدتون
مخصوصا در مورد فشار خون بالا
سپاس از همراهی شما.
سلام وقتتون بخیر من ۳۱سالمه موقع خواب تعریق بسیار شدیدی دارم خیلی زیاد ک فکر میکنی ی پارچ آب خالی کردن رو سرم احساس حرارت تو سرم دارم ولی دست ب پیشونیم میزنم کاملا سرد سرده و عرق سرد میریزه ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام
ابتدا از نظر هورمون تیروییدی باید ازمایش دهید
فشار خون تان هفتگی چک شود
پس از ازمایش درمان دقیق تر صورت می گیرد
با تشکر از شما
چند وقته صبح ها با سردرد از خواب بیدار میشم… از پیشانی تا مغز سرم درد میکنه…. از دیشب پشت سرم تا استخون پشت کتف هام درد داره…یه کم مثل وقتایی که گرفتگی عضله داشتم… همیشه فشارم ۸ بود….. امروز فشارم و صبح گرفتم ۱۳روی ۹ بود. ده کیلو اضافه وزن هم دارم.. به نظر شما چه کنم..؟
فاطمه عزیز
با این علایم
هم نظر فشار خون (بطور منظم و روزانه) چک شوید
و هم از نظر مهره ها و دیسکبین مهره ای ناحیه گردن باید معاینات لازم صورت گیرد
متخصص ارتوپدی