علائم کم خونی چیست؟ نشانه‌ هایی که نباید نادیده بگیرید – مجله سلامت دکترتو

علائم کم خونی چیست؟ نشانه‌ هایی که نباید نادیده بگیرید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

علائم آنمی در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد اما برخی نشانه‌ها بین همه مشترک است. در کودکان ممکن است بی‌حالی، بی‌اشتهایی و رنگ‌پریدگی دیده شود. زنان گاهی دچار سرگیجه، تنگی نفس یا سردرد می‌شوند. مردان بیشتر با ضعف عضلانی یا خستگی روبه‌رو هستند. سالمندان هم ممکن است علائم کم بودن گلبول قرمز را با مشکل در تمرکز یا حافظه تجربه کنند. اگر این نشانه‌ها را مشاهده کردید، آزمایش خون و مشاوره با پزشک بهترین راه تشخیص آنمی است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
علائم کم خونی چیست؟ نشانه‌ هایی که نباید نادیده بگیرید

علائم کم‌ خونی شامل خستگی، ضعف، رنگ‌پریدگی پوست، تنگی نفس، سرگیجه و سردرد است. کم‌خونی زمانی اتفاق می‌افتد که بدن گلبول‌های قرمز سالم یا هموگلوبین کافی برای حمل اکسیژن به بافت‌ها نداشته‌باشد. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول‌های قرمز وجود دارد و اکسیژن را از ریه‌ها به سایر اندام‌ها می‌رساند. این بیماری می‌تواند کوتاه‌مدت یا بلندمدت، خفیف یا شدید باشد و تشخیص زودهنگام آن اهمیت زیادی دارد. در این مقاله از دکترتو درباره نشانه‌های کم‌خونی توضیح داده‌ایم تا آگاهی شما را افزایش دهیم. اگر نیاز به مشاوره با پزشک عمومی یا متخصص داخلی دارید، می‌توانید از وب‌سایت دکترتو نوبت ویزیت از باتجربه‌ترین دکتر را انتخاب کنید.

‏علائم کم خونی چیست؟

وقتی بدن شما دچار کم خونی می‌شود، انگار یک موتور بدون سوخت کار می‌کند! حس خستگی همیشگی، سردرد، پوست رنگ‌پریده، تپش قلب یا حتی تنگی نفس، از نشانه‌هایی هستند که به شما هشدار می‌دهند گلبول‌های قرمز کافی یا هموگلوبین لازم برای حمل اکسیژن ندارید.

گاهی آن‌قدر آرام اتفاق می‌افتد که متوجه نمی‌شوید، تا وقتی که ساده‌ترین کارها هم شما را خسته می‌کند. شناخت این علائم مهم است زیرا کم‌خونی می‌تواند علامت یک بیماری جدی‌تر باشد که نیاز به بررسی پزشک دارد.

‏علائم کم خونی چیست؟
یکی از رایج‌ترین روش‌های تشخیص دقیق ابتلا به کم خونی انجام آزمایش خون است.

‏۱. کم خونی با التهاب و تورم دهان و زبان

کم خونی باعث صاف به نظر رسیدن سطح زبان و همچنین تغییر رنگ آن از رنگ صورتی به رنگ قرمز می‌شود. زبان همچنین ممکن است از نظر بافت ضخیم یا گوشتی به نظر برسد. حتی ممکن است برخی از زبان‌ها متورم شوند یا ترک خورده به نظر برسند. علاوه‌براین، بیماران مبتلا به کم خونی ممکن است در دهان خود زخم هم احساس کنند.

‏۲. کم خونی و بی حسی سر و سردرد

کم خونی باعث می‌شود که اندام‌های بدن خون کافی برای عملکرد ۱۰۰ درصدی خود دریافت نکنند. هنگامی که این اتفاق در مغز می‌افتد، رگ‌های خونی در مغز متورم شده و باعث ایجاد فشار و در نتیجه سردرد می‌شود. همین فشار ممکن است باعث سرگیجه و بی حسی سر هم شود.

متن انگلیسی:
Transfusions help people with serious anemia quickly increase the number of red blood cells in their blood.
ترجمه فارسی:
تزریق خون به افراد مبتلا به کم خونی جدی کمک می‌کند تا به سرعت تعداد گلبول‌های قرمز خون افزایش پیدا کند.

به نقل از سایت internet-prod.nhlbi.nih

‏۳. کاهش اشتها از علائم کم خونی

کاهش اشتها می‌تواند یکی از علایم کم خونی به‌ویژه در کودکان و سالمندان باشد. وقتی بدن گلبول قرمز کافی ندارد، اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها کاهش می‌یابد و این موضوع روی سیستم گوارشی اثر می‌گذارد. در نتیجه ممکن است افراد کمتر غذا بخورند یا طعم غذاها برایشان غیرعادی باشد.

کاهش اشتها از علائم پایین آمدن گلبول قرمز است و اگر با خستگی، رنگ‌پریدگی یا ضعف همراه باشد، باید جدی گرفته شود. پزشکان توصیه می‌کنند در صورت مشاهده این نشانه گلبول قرمز پایین، از نظر فقر آهن یا کمبود ویتامین‌ها بررسی شوید.

پزشکان پیشنهادی

‏۴. ویارهای عجیب از نشانه های کم خونی

ویارهای عجیبی مانند میل زیاد به خوردن خاک، یخ، کاغذ و گچ از نشانه‌های کمبود آهن در بدن است. حتی زنان باردار مبتلا به کم خونی فقر آهن هم ممکن است این میل را تجربه کنند که به اصطلاح پیکا یا هرزه خواری نامیده می‌شود.

‏۵. سردی دست و پا

احساس سرما و دست سرد و پاهای یخ می‌تواند ناشی از کم خونی و فقر آهن باشد. افراد مبتلا به کم خونی گردش خون ضعیفی در بدن خود را تجربه می‌کنند چرا که گلبول‌های قرمز کافی برای تامین اکسیژن بافت خود ندارند.

‏۶. کم خونی و خشکی پوست و مو

پوست و موی خشک یا آسیب دیده ممکن است نشانه کمبود آهن باشد. کمبود آهن باعث کاهش سطح هموگلوبین در خون می‌شود که ممکن است میزان اکسیژن موجود در سلول‌هایی که باعث رشد مو می‌شوند را کاهش دهد. پوست و موهایی که فاقد اکسیژن هستند خشک و ضعیف می‌شوند.

‏۷. بی قراری پاها و آنمی

یکی از علائم آنمی که کمتر شناخته شده است، سندرم بی‌قراری پاها است. در این حالت، فرد هنگام استراحت یا شب‌ها تمایل زیادی به تکان دادن پاها دارد. این مشکل به دلیل کمبود آهن در مغز و سیستم عصبی بروز می‌کند.

بی‌قراری پاها به‌عنوان یکی از علائم کم بودن گلبول قرمز در برخی افراد دیده می‌شود، به‌خصوص در زنان باردار یا کسانی که دچار فقر آهن هستند. این علائم پایین آمدن گلبول قرمز اگر درمان نشود می‌تواند خواب را مختل کند و باعث خستگی بیشتر شود.

علائم کم خونی خطرناک چیست؟
برخی از افراد مبتلا به کم خونی علائم افسردگی را در خود مشاهده می‌کنند.

‏۸. خستگی زیاد و غیرطبیعی

احساس خستگی یکی از علائم رایج کم خونی است. این خستگی به این دلیل اتفاق می‌افتد که بدن آهن مورد نیاز برای ساخت پروتئینی به نام هموگلوبین را که به حمل اکسیژن در بدن کمک می‌کند، ندارد.

‏۹. بدشکل شدن ناخن (علائم کم خونی روی ناخن)

کمبود گلبول‌های قرمز خون ممکن است باعث ناهنجاری‌های ناخن مانند ناخن‌های قاشقی (کویلونیشیا) شود. به این معنی که وسط ناخن فرو می‌رود، لبه‌های آن بالا می‌آید و ظاهری گرد درست شبیه قاشق پیدا می‌کند. همچنین شکنندگی و خرد شدن ناخن‌ها هم جز علائم اولیه کم‌ خونی است.

‏۱۰. پوست رنگ ‌پریده و کم خونی

گلبول‌های قرمز حاوی هموگلوبین هستند که حامل اکسیژن است. بدون هموگلوبین و اکسیژن کافی، پوست ممکن است رنگ پریده به نظر برسد.

‏۱۱. علائم کم خونی از روی چشم

در صورت ابتلا به کم خونی ممکن است سفیدی چشم آبی شود، داخل پلک‌های پایینی رنگ پریده و شبکیه چشم ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن و نشت رگ‌های خونی آسیب ببیند. انواع خاصی از کم خونی می‌تواند باعث تغییرات خاصی در چشم شود که یکی از آن‌ها تورم در شبکیه است.

آیا علائم خطر کم خونی رو میشناسی؟
از دکتر سوال کن!

۱۲. کم خونی و سوزن سوزن شدن بدن

کم خونی و گزگز دست و پا می‌تواند از علائم کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد. این ویتامین برای سلامت اعصاب مهم است و کمبود آن باعث آسیب عصبی می‌شود. در این حالت، فرد ممکن است علاوه بر گزگز، احساس بی‌حسی، ضعف یا مشکل در تعادل داشته باشد.

۱۳. زردی پوست و کم خونی

زردی پوست یکی از علائم کم خونی همولیتیک یا وضعیتی است که گلبول‌های قرمز زودتر از معمول تخریب می‌شوند. این تخریب باعث افزایش بیلی‌روبین و زردی پوست و چشم می‌شود. گاهی کم خونی و زردی کف پا هم دیده می‌شود، به‌خصوص در کودکانی که به تالاسمی یا بیماری‌های مشابه مبتلا هستند.

زردی چشم و کم خونی هم می‌تواند نشانه مهمی باشد که نباید نادیده گرفته شود. این علائم پایین آمدن گلبول قرمز معمولا با خستگی، ضعف و بزرگی طحال همراه هستند.

۱۴. کم خونی و کبودی بدن

اگر بدون دلیل مشخصی دچار کبودی‌های مکرر می‌شوید، ممکن است این مشکل به کمبود پلاکت یا علائم کم بودن گلبول قرمز مربوط باشد. کم خونی آپلاستیک و برخی بیماری‌های خونی می‌توانند باعث کبودی آسان شوند.

این نشانه گلبول قرمز پایین معمولا همراه با خستگی، خونریزی لثه یا خون دماغ بروز می‌کند. علائم آنمی در این حالت نیاز به بررسی فوری دارد، زیرا ممکن است نشان‌دهنده مشکل جدی در مغز استخوان یا سیستم ایمنی باشد. پزشک معمولا برای نشخیص قطعی، آزمایش خون و مغز استخوان را تجویز می‌کند.

متن انگلیسی:
There are more than 400 types of anemia, each with different causes ranging from iron deficiency, blood loss, or damaged red blood cells to issues with red blood cell production. Some of the most common forms of anemia are inherited, tied to malnutrition, or caused by abnormal blood cell function.
ترجمه فارسی:
بیش از ۴۰۰ نوع کم خونی وجود دارد که هر کدام علل مختلفی دارند از کمبود آهن، از دست‌دادن خون یا گلبول‌های قرمز آسیب دیده گرفته تا مشکلات تولید گلبول‌های قرمز. برخی از شایع‌ترین اشکال کم خونی شامل آنمی ارثی، آنمی مرتبط با سوء تغذیه یا کم خونی ناشی از عملکرد غیر طبیعی سلول‌های خونی است.

به نقل از سایت pennmedicine

۱۵. کم خونی و حالت تهوع

حالت تهوع یکی از علائم کم خونی در برخی افراد است، به‌خصوص وقتی کم خونی ناشی از مشکلات گوارشی یا خونریزی داخلی باشد. وقتی بدن گلبول قرمز کافی ندارد، اندام‌ها اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند و این می‌تواند باعث تهوع، سرگیجه و ضعف شود. همچنین برخی از علائم پایین آمدن گلبول قرمز شامل رنگ‌پریدگی، خستگی و کاهش اشتها هستند که ممکن است همراه تهوع ظاهر شوند.

کم خونی و حالت تهوع
کم خونی و حالت تهوع معمولا همراه هم هستند و این حالت می‌تواند به دلیل کمبود اکسیژن‌رسانی به دستگاه گوارش و مغز رخ دهد.

۱۶. کم خونی و صدای گوش

کمبود آهن باعث می‌شود سرخرگ‌ها برای رساندن خون بیشتر، پمپاژ بیشتری داشته‌باشند. این تغییرات در جریان خون  منجر به وزوز ضربان‌دار می‌شود، به‌طوری که افراد مبتلا به آنمی می‌توانند نبض یا ضربان قلب را در گوش خود بشنوند.

۱۷. کم خونی و جوش و لک صورت

پوست صورت، پلک‌ها یا ناخن‌ها به دلیل کمبود آهن در خون رنگ پریده می‌شوند. با این حال، مصرف بی‌رویه آهن برای جبران کم‌خونی می‌تواند باعث بروز آکنه، لک و جوش صورت شود. آهن اضافی در بدن به دلیل کمبود فضای ذخیره سازی، در پوست رسوب می‌کند.

‏علائم انواع کم خونی

برحسب اینکه به چه نوع کم‌ خونی مبتلا هستید، علائم شما ممکن است متفاوت باشد. کم‌خونی انواع مختلفی دارد که هر کدام علت و علائم خاص خود را دارند. فقر آهن، کمبود ویتامین B12 و فولات از رایج‌ترین علت‌ها هستند. علائم هم شامل خستگی، ضعف، رنگ‌پریدگی، سرگیجه و زردی است. در ادامه دلایل کم خونی و انواع نشانه‌های کم‌ خونی‌های مختلف را توضیح داده‌ایم.

نوع کم‌خونیعلت اصلیعلائم اصلیدرمان
فقر آهنکمبود آهن در بدنخستگی، ضعف، رنگ‌پریدگی، تنگی نفس، سرگیجه، سردرد، ناخن‌های شکنندهمصرف مکمل آهن، اصلاح رژیم غذایی
کمبود ویتامین B12کمبود ویتامین B12 در بدنخستگی، ضعف، بی‌حسی و گزگز دست و پا، مشکلات تعادل، مشکلات حافظهمصرف مکمل ویتامین B12، اصلاح رژیم غذایی
کمبود فولاتکمبود فولات در بدنمشابه کمبود ویتامین B12مصرف مکمل فولات، اصلاح رژیم غذایی
کم‌خونی آپلاستیکاختلال در مغز استخوان و تولید سلول‌های خونیخستگی، ضعف، عفونت‌های مکرر، خونریزی آسانداروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، تزریق خون، پیوند مغز استخوان
کم‌خونی همولیتیکتخریب زودرس گلبول‌های قرمز خونزردی، خستگی، ضعف، بزرگ شدن طحالداروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، تزریق خون، برداشتن طحال
کم‌خونی ناشی از بیماری‌های مزمنبیماری‌های مزمن مانند سرطان، بیماری‌های کلیوی و روماتیسمیخستگی، ضعفدرمان بیماری زمینه، تزریق اریتروپویتین
تالاسمیاختلال ژنتیکی در تولید هموگلوبینخستگی، ضعف، زردی، بزرگ شدن طحالانتقال خون، پیوند مغز استخوان
مقایسه انواع کم‌خونی

‏۱. علائم کم خونی آپلاستیک (آپلازی)

کم خونی آپلاستیک که به آنمی آپلاستیک، کم خونی مغز استخوان یا نارسایی مغز استخوان هم معروف است، نوعی اختلال خونی نادر و جدی بوده که به سلول‌های بنیادی در مغز استخوان آسیب وارد می‌کند. علائم کم خونی آپلاستیک عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • عفونت‌های مکرر
  • کبودی
  • خونریزی بینی
  • خونریزی لثه
  • رنگ پریدگی پوست
  • ضعف
  • تنگی نفس
  • برپز لکه‌های قرمز یا بنفش روی پوست
  • تند یا نامنظم شدن ضربان قلب
  • سرگیجه
  • بثورات پوستی
  • تب
  • سردرد

‏۲. علائم کم خونی مگالوبلاستیک

کم خونی مگالوبلاستیک ناشی از تخریب و ناکافی بودن گلبول‌های قرمز خون است. علائم این نوع کم خونی عبارت‌اند از:

  • رنگ پریدگی پوست، لب‌ها و دست‌ها
  • کاهش اشتها
  • احساس کمبود انرژی یا خستگی
  • اسهال یا یبوست
  • مشکل در راه رفتن
  • بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها
  • نرمی زبان

‏۳. علائم کم خونی فانکونی

کم خونی فانکونی یک اختلال نادر خونی است که روی تولید سلول‌های خونی در مغز استخوان تاثیر می‌گذارد. این بیماری می‌تواند علائم جدی ایجاد کند و اگر درمان نشود خطرات جدی مانند عفونت‌های مکرر یا خونریزی‌های غیرقابل کنترل به همراه داشته‌باشد. علائم خطرناک کم خونی فانکونی عبارت‌اند از:

  • خستگی و رنگ پریدگی ناشی از کم خونی (به دلیل کم بودن گلبول‌های قرمز خون)
  • ابتلا به عفونت‌های مختلف به دلیل کاهش گلبول‌های سفید
  • کبودی و خونریزی سریع (ناشی از کم بودن پلاکت‌ها)
  • احساس ضعف عمومی و تنگی نفس
  • افزایش ضربان قلب
  • ناهنجاری‌های اسکلتی و اختلالات رشد در برخی موارد
رنگ پریدگی ناخن از علائم کم خونی است؟
کم خونی و رنگ پریدگی ناخن‌ها ارتباط مستقیم دارند و این نشانه می‌تواند یکی از علائم هشداردهنده پایین بودن گلبول‌های قرمز باشد.

‏۴. علائم کم خونی فقر آهن

کم خونی فقر آهن یکی از شایع‌ترین انواع کم خونی است که به دلیل کمبود آهن در بدن ایجاد می‌شود. آهن برای تولید هموگلوبین در گلبول‌های قرمز ضروری است و کمبود آن می‌تواند باعث مشکلات جدی در حمل اکسیژن به بافت‌های بدن شود. علائم خطرناک کم خونی فقر آهن عبارت‌اند از:

  • خستگی و ضعف عمومی به دلیل کاهش اکسیژن رسانی به بافت‌ها
  • رنگ پریدگی پوست و ناخن‌های شکننده
  • تنگی نفس و سرگیجه در فعالیت‌های روزمره
  • سردردهای مکرر
  • احساس ضعف در دست‌ها و پاها
  • کاهش اشتها و مشکلات گوارشی
  • وزوز گوش و درد در قفسه سینه در موارد شدید

‏۵. علائم کم خونی داسی شکل (کم خونی سیکل سل)

کم خونی داسی شکل یک بیماری ژنتیکی و نوعی اختلال خونی بوده که با هموگلوبین معیوب (Hbs) شناخته می‌شود. این نوع کم خونی سیکل سل با علائم زیر همراه است:

  • دردهای دوره‌ای شدید
  • ورم دست و پا
  • تاخیر در رشد یا بلوغ
  • مشکلات بینایی

‏۶. علائم کم خونی ناشی از لوسمی

بسیاری از افراد مبتلا به لوسمی یا سرطان خون هیچ علامتی ندارند. علائم آنمی در سرطان خون در ابتدا خفیف هستند و به آرامی شدت می‌یابند. اصلی‌ترین علائم لوسمی عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • رنگ پریدگی
  • ضعف
  • افزایش کبودی و خونریزی

سایر علائم کمتر رایج لوسمی و آنمی هم عبارت‌اند از:

  • درد استخوان
  • تورم و حساسیت لثه
  • بثورات پوستی
  • سردرد
  • مشکلات بینایی
  • استفراغ
  • رشد غدد لنفاوی
  • بزرگ شدگی طحال همراه با درد
  • درد قفسه سینه

‏۷. علائم کم‌ خونی ناشی از کمبود ویتامین ث

افراد مبتلا به کم‌ خونی ناشی از کمبود ویتامین ث احساس خستگی، ضعف و تند مزاجی می کنند. کمبود شدید آن که اسکوربوت نامیده می‌شود هم باعث کبودی، مشکلات لثه و دندان، خشکی مو و پوست و کم خونی می‌شود. 

آیا سرگیجه از علائم کم خونی است؟
کمبود گلبول قرمز باعث کاهش اکسیژن‌رسانی به مغز می‌شود و سرگیجه ایجاد می‌کند.

‏۸. علائم کم ‌خونی ناشی از کمبود ویتامین ب ۱۲

علائم هر فرد در صورت ابتلا به کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ب ۱۲ ممکن است متفاوت باشد. اما علائم رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ضعف عضلانی
  • احساس بی‌حسی یا گزگز در دست‌ها و پاها
  • مشکل در راه رفتن
  • حالت تهوع
  • کاهش اشتها
  • کاهش وزن
  • احساس خستگی یا کمبود انرژی
  • اسهال
  • تند شدن ضربان قلب

‏۹. علائم کم ‌خونی ناشی از کمبود فولات

کم خونی ناشی از کمبود فولات زمانی اتفاق می‌افتد که بدن به مقدار کافی فولات (یکی از ویتامین‌های گروه B) دریافت نکند. فولات برای تولید گلبول‌های قرمز سالم و رشد سلولی ضروری است. این نوع کم خونی مشابه کمبود ویتامین B12 بوده و به دلیل نداشتن فولات کافی، تولید گلبول‌های قرمز مناسب کاهش می‌یابد.

علائم کم خونی ناشی از کمبود فولات عبارت‌اند از:

  • خستگی و ضعف
  • رنگ پریدگی پوست
  • بی‌حسی و گزگز در دست‌ها و پاها
  • مشکل در حافظه و تمرکز
  • سردرد و سرگیجه
  • مشکلات گوارشی مانند اسهال یا نفخ

۱۰. علائم کم خونی ارثی

کم خونی ارثی شامل اختلالاتی مانند تالاسمی و کم خونی سلول داسی شکل است که از والدین به فرزندان منتقل می‌شود. علائم آنمی در این افراد معمولا از کودکی شروع می‌شود و شدت آن متفاوت است.

نشانه گلبول قرمز پایین در این نوع کم خونی شامل خستگی، رنگ‌پریدگی، کندی رشد، زردی پوست و تغییر شکل استخوان‌ها است. همچنین علائم کم خونی در این بیماران ممکن است با بزرگی طحال یا مشکلات قلبی همراه باشد.

۱۱. علائم کم خونی مزمن

کم خونی مزمن به کم خونی طولانی‌مدت گفته می‌شود که معمولا به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری کلیوی، التهابات مزمن یا سرطان‌ها ایجاد می‌شود. علائم آنمی در این حالت ممکن است تدریجی و خفیف‌تر باشد اما به مرور شدید می‌شود. نشانه گلبول قرمز پایین شامل خستگی مداوم، ضعف، تنگی نفس با فعالیت، رنگ‌پریدگی و سردی دست و پا است.

برای درمان و تشخیص دقیق کم خونی همین حالا اقدام کن!

‏علائم کم خونی فقر آهن در نوزادان

کم خونی فقر آهن در نوزادان می‌تواند علائم مختلفی را ایجاد کند. این نوع کم‌خونی معمولا به دلیل کمبود آهن در بدن نوزاد رخ می‌دهد و باعث می‌شود تا گلبول‌های قرمز به مقدار کافی تولید نشوند.

علائم این نوع کم‌خونی می‌تواند شامل خستگی، کم‌تحرکی، و ضعف عمومی باشد. نوزادان مبتلا به کم خونی فقر آهن ممکن است در تغذیه دچار مشکل شوند و رشدشان کندتر از حالت معمول باشد:

  • خستگی و کم‌تحرکی
  • مشکل در تغذیه و کاهش وزن
  • خواب‌آلودگی و بی‌حوصلگی
  • رنگ پریدگی پوست و لب‌ها
  • تنگی نفس و مشکلات تنفسی

‏شایع ترین علائم کم خونی در کودکان

کم خونی در کودکان به دلیل کمبود آهن یا دیگر ویتامین‌ها ممکن است علائم مشابهی با بزرگسالان داشته‌باشد اما در کودکان علائم کم خونی بیشتر می‌تواند روی رشد و فعالیت‌های روزانه‌شان تأثیر بگذارد.

علائمی مانند خستگی، بی‌حوصلگی و کاهش فعالیت‌های بدنی از شایع‌ترین علائم هستند:

  • خستگی و بی‌حالی
  • رنگ پریدگی پوست
  • تنگی نفس و سرگیجه
  • کاهش انرژی و افت تمرکز
  • کاهش وزن و کاهش اشتها

‏علائم کم خونی در دختر نوجوان و پسر نوجوان

علائم کم خونی در دختران و پسران که به دلیل فقر آهن یا دیگر مشکلات خونی ایجاد می‌شود، می‌تواند خستگی مفرط، سردرد و رنگ پریدگی باشد. همچنین نوجوانان ممکن است در تمرکز بر درس و فعالیت‌های روزمره دچار مشکل شوند. کم‌خونی در این گروه سنی باید جدی گرفته شود تا از مشکلات رشدی و جسمی جلوگیری کنید:

  • کاهش انرژی و کاهش اشتها
  • خستگی شدید و ضعف
  • رنگ پریدگی پوست
  • سردرد و سرگیجه
  • مشکلات در تمرکز و یادگیری
علائم کم خونی شدید و خطرناک چیست؟
تنگی نفس، درد قفسه سینه، تپش قلب سریع و بی‌حسی اندام‌ها، علائم کم خونی شدید و خطرناک هستند.

‏علائم کم خونی شدید در بانوان (علائم کم خونی در زنان)

کم خونی شدید در بانوان می‌تواند علائم مختلف و جدی‌تری را به دنبال داشته‌باشد. زنان ممکن است در اثر کم خونی دچار خستگی و ضعف مفرط شوند. علائمی مثل ضربان قلب سریع و سرگیجه از علائم شایع در زنان هستند. در بانوان، کم خونی شدید ممکن است به دلیل خونریزی زیاد در دوران قاعدگی یا کمبود تغذیه‌ای باشد:

  • خستگی شدید و ضعف مفرط
  • سرگیجه و سردرد
  • رنگ پریدگی و کاهش انرژی
  • مشکل در انجام فعالیت‌های روزانه

علائم کم خونی در بارداری

کم خونی در دوران بارداری یکی از مشکلات شایع است که ممکن است مادر باردار را دچار خستگی و ضعف مفرط کند. این نوع کم‌خونی به دلیل نیاز بالای بدن به آهن و دیگر مواد مغذی در دوران بارداری رخ می‌دهد. علائمی همچون تنگی نفس، سردرد و کاهش اشتها نیز از دیگر علائم کم خونی در بارداری هستند.

علائم کم خونی در پریودی چیست؟

کم‌خونی در دوران پریودی به دلیل خونریزی زیاد در این دوران می‌تواند ایجاد شود. اگر خونریزی ماهانه شدید باشد، ممکن است فرد به کم‌خونی دچار شود. علائم شامل خستگی مفرط، رنگ پریدگی پوست، سرگیجه و تنگی نفس هستند. این علائم در صورت درمان نکردن مشکل، ممکن است شدیدتر شوند.

علائم کم خونی بعد از قاعدگی چیست؟

بعد از قاعدگی، برخی زنان به دلیل خونریزی زیاد ممکن است کم‌خونی را تجربه کنند. علائم کم‌خونی در این دوران شامل ضعف عمومی، خستگی، سردرد و دردهای عضلانی است. کاهش میزان آهن در بدن می‌تواند این علائم را بدتر کند و نیاز به درمان سریع دارد.

علائم کم خونی مینور در زنان چیست؟

کم‌خونی مینور یا خفیف در زنان معمولا علائم کمتری دارد و بیشتر در مراحل ابتدایی خود نمایان می‌شود. این نوع کم‌خونی ممکن است به دلیل فقر آهن یا مشکلات تغذیه‌ای باشد. علائمی مانند خستگی مفرط، رنگ پریدگی و کاهش انرژی از نشانه‌های رایج این نوع کم‌خونی هستند.

علائم کم خونی در زنان یائسه چیست؟

در زنان یائسه، کم‌خونی می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی، کمبود آهن یا خونریزی‌های غیرطبیعی ایجاد شود. علائم معمولا شامل خستگی مفرط، تنگی نفس و احساس ضعف عمومی هستند. زنان یائسه به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات بدن در معرض خطر کم‌خونی بیشتری قرار دارند.

علائم کم خونی در زنان چگونه است؟
برای اطمینان از ابتلا به کم خونی در زنان می‌توان آزمایش خون انجام داد.

علائم کم خونی در مردان

کم‌خونی در مردان ممکن است به دلیل مشکلات تغذیه‌ای، بیماری‌های مزمن یا خونریزی‌های داخلی ایجاد شود. نشانه های کم خونی در مردان شامل خستگی، ضعف، رنگ پریدگی و تنگی نفس هستند. مردان باید به نشانه‌های کم‌خونی توجه کرده و در صورت مشاهده علائم، به پزشک مراجعه کنند:

  • خستگی و ضعف
  • سردرد
  • رنگ پریدگی پوست
  • سرگیجه و کاهش انرژی
  • کاهش اشتها و مشکلات گوارشی

‏علائم کم خونی در سالمندان

در سالمندان، کم‌خونی ممکن است به دلیل بیماری‌های مزمن یا تغذیه نامناسب ایجاد شود. علائم کم‌خونی در این گروه سنی معمولا شامل خستگی، ضعف، تنگی نفس و کاهش توان حرکتی است. سالمندان باید به علائم کم‌خونی توجه کنند و رژیم غذایی مناسبی داشته‌باشند:

  • خستگی و ضعف
  • کاهش انرژی و توان حرکتی
  • تنگی نفس و سرگیجه
  • کاهش تمرکز و حافظه ضعیف
  • رنگ پریدگی و کاهش اشتها

‏نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

کم‌خونی علائم مختلفی دارد و این علائم بستگی به نوع کم‌خونی و شرایط هر فرد متفاوت است. وقتی کم‌خونی دارید، بدن شما به اندازه کافی اکسیژن نمی‌گیرد که این موضوع می‌تواند باعث خستگی، ضعف، تنگی نفس، سرگیجه، سردرد و حتی ضربان قلب نامنظم شود.

اگر فکر می‌کنید دچار کم‌خونی هستید، خیلی مهم است که سریع‌تر برای تشخیص و درمان اقدام کنید. می‌توانید به راحتی با یک پزشک عمومی یا متخصص داخلی به‌صورت حضوری یا آنلاین در دکترتو مشاوره کنید. اگر دنبال یک پزشک با تجربه هستید، وبسایت دکترتو می‌تواند به شما کمک کند تا پزشک مناسب را پیدا کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بله، سرگیجه یکی از علائم کم خونی یا همان علائم آنمی است. زمانی که گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین پایین باشد، مغز اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند و این اتفاق می‌تواند باعث سرگیجه، احساس سبکی سر یا حتی غش کردن در موارد شدید شود.

تنگی نفس یکی از عوارض کم خونی است اما می‌تواند از علائم کم خونی هم باشد. وقتی گلبول‌های قرمز پایین باشند، خون اکسیژن کافی به عضلات و اندام‌ها نمی‌رساند. در نتیجه فرد حتی با فعالیت سبک هم احساس کم آوردن نفس یا تنگی نفس دارد. این اتفاق در کم خونی شدید شایع‌تر است.

علائم کم خونی شدید و خطرناک شامل تنگی نفس حتی در حالت استراحت، تپش قلب سریع، درد قفسه سینه، سرگیجه شدید، سردی اندام‌ها، پوست بسیار رنگ‌پریده و بی‌هوشی است. این علائم پایین آمدن گلبول قرمز نیاز به رسیدگی فوری پزشکی و درمان اضطراری دارند.

علائم آنمی در آزمایش خون شامل کاهش سطح هموگلوبین، هماتوکریت و شمارش گلبول قرمز است. نشانه گلبول قرمز پایین همچنین می‌تواند شامل تغییرات در MCV، MCH و سطح آهن باشد. پزشک با بررسی این شاخص‌ها نوع و شدت کم خونی را تشخیص می‌دهد.

خارش بدن می‌تواند یکی از علائم کم خونی، به‌ویژه در نوع کم خونی ناشی از مشکلات کلیوی یا کمبود آهن باشد. این علامت معمولا در شب‌ها شدیدتر است. اگر همراه با زردی پوست، کبودی یا سایر علائم آنمی باشد، لازم است با پزشک مشورت کنید.

بله، بی‌حسی یا سوزن‌سوزن شدن دست و پا می‌تواند از علائم کم خونی، به‌ویژه کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد. این نشانه پایین آمدن گلبول قرمز به دلیل آسیب به اعصاب محیطی ایجاد می‌شود و در صورت ادامه داشتن، نیاز به درمان تخصصی دارد.

سردرد ناشی از آنمی معمولا به‌صورت فشار یا تیرکشیدن در دو طرف سر یا پشت سر احساس می‌شود. علت آن کمبود اکسیژن‌رسانی به مغز است. این نشانه گلبول قرمز پایین می‌تواند با سرگیجه و خستگی همراه باشد و در روزهای با فعالیت زیاد شدید شود.

علائم کم بودن گلبول قرمز پس از زایمان شامل خستگی شدید، سرگیجه، رنگ‌پریدگی، تپش قلب، ضعف، و احساس غش است. این علایم کم خونی معمولا به دلیل از دست دادن خون حین زایمان ایجاد می‌شوند و در صورت شدید شدن، فرد نیاز به مکمل آهن یا تزریق خون دارد.

علائم آنمی در کودکان زیر دو سال شامل بی‌اشتهایی، رنگ‌پریدگی، ضعف، کندی رشد، بی‌قراری، خواب‌آلودگی، و تمایل به خوردن مواد غیرخوراکی مثل خاک است.

علائم آنمی در زنان و مردان مشابه است اما در زنان به‌دلیل قاعدگی و بارداری، کم خونی شایع‌تر است. نشانه گلبول قرمز پایین در زنان شامل خستگی، رنگ‌پریدگی، سردرد، ریزش مو و ضعف عمومی است. مردان بیشتر دچار ضعف عضلانی و تنگی نفس می‌شوند.

علائم کم خونی خطرناک شامل تنگی نفس شدید، ضربان قلب نامنظم، درد قفسه سینه، خستگی مفرط، رنگ‌پریدگی شدید و سردی اندام‌ها است. این نشانه‌ها هشدار پایین آمدن گلبول قرمز هستند و نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارند، زیرا می‌توانند زندگی فرد را تهدید کنند.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره علائم کم خونی

  1. مرادی گفت:

    سلام میشه کم خونی باعث وزوزگوش بشود

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، بله، کم‌خونی می‌تواند یکی از عوامل مؤثر در بروز وزوز گوش باشد. کم‌خونی به دلیل کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون و کمبود اکسیژن رسانی به بافت‌های مختلف بدن، از جمله گوش‌ها، می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند وزوز گوش (tinnitus) شود. همچنین، کاهش میزان هموگلوبین و کمبود آهن می‌تواند بر سیستم عصبی تأثیر گذاشته و باعث بروز این نوع مشکلات گردد. توصیه می‌شود که در صورت مشاهده چنین علائمی، برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه نمایید.
      متخصص گوش و حلق و بینی

  2. نادری گفت:

    سلام وزوزگوش ازطریق ففول برطرف میشود

  3. نادری گفت:

    سلام وزوزگوش ازطریق ففول برطرف میشودوتوهم صداروازبین می برد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      قرص ففول (مکمل آهن) معمولاً برای درمان کم خونی به کار می‌رود و می‌تواند به بهبود علائم کم‌خونی مانند خستگی و ضعف کمک کند. اما در مورد وزوز گوش (تینیتوس)، شواهد علمی کافی برای تأثیر مستقیم مکمل آهن در بهبود آن وجود ندارد. اگر وزوز گوش شما به دلیل کم‌خونی باشد، ممکن است بهبودی در وضعیت شما با درمان کم‌خونی و افزایش سطح آهن در بدن اتفاق بیفتد. اما اگر وزوز گوش ناشی از دلایل دیگر باشد، نیاز به بررسی و درمان خاصی خواهد داشت. پیشنهاد می‌کنم برای ارزیابی علت وزوز گوش به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
      متخصص گوش و حلق و بینی

  4. نادری گفت:

    سلام میشه کم خونی یکی ازعلائمش توهم صداباشد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام و وقت بخیر،
      کم خونی به خودی خود معمولاً علائم شایع‌تری مانند خستگی، ضعف، سرگیجه، و رنگ‌پریدگی پوست ایجاد می‌کند. توهم شنیدن صدا معمولاً به مشکلات روانی یا عصبی مربوط می‌شود، نه به کم خونی. اگر این علائم را تجربه می‌کنید، توصیه می‌شود به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق آن بررسی شود و درمان مناسب برای شما ارائه گردد.
      متخصص مغزواعصاب

  5. Saa گفت:

    سلام ب مدت یک ماهه ک بدنم ب شدتت خسته ،بیحال هست.در زمان پریودی این حالت هم دوباره تکرار میشه ،طوری ک توانایی انجام کاری رو ندارم،الان هم حالات هام سرگیجه ،نفس تنگی ،سردی دست پا هست ،همیشه هم احساس سردی و بیحالی میکنم ،چن روزه قرص ففول میخورم بیحالی بدنم بهتره اما سرگیجه نه.

    ایا کم خونیی دارم؟؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، علائمی مثل خستگی شدید، بی‌حالی، سرگیجه، سردی دست‌و‌پا و تنگی نفس به‌ویژه در زمان پریود، می‌تونن نشونه‌هایی از کم‌خونی، به‌خصوص فقر آهن باشن. بهبود نسبی با مصرف ففول هم این احتمال رو تقویت می‌کنه، ولی برای تشخیص قطعی حتما باید آزمایش خون (CBC، آهن، فریتین) بدین. کم‌خونی قابل درمانه، اما اگه پیگیری نشه می‌تونه روی کیفیت زندگی و سلامت قلبی‌تنفسی هم اثر بذاره، پس بهتره هرچه زودتر بررسی دقیق انجام بدین.

  6. یاسی گفت:

    ممنون مطلب جامعی بود. به خصوص جدول دسته بندی علائم.

    آیا در کم خونی احساس ضعف و غش رفتن در ساق پاها هم به وجود میاد؟ من سردی احساس نمی‌کنم ولی پاهام به شدت بی حال میشه و ضعف داره. انگار نیاز دارم همش یه چیز سنگین روی پاهام بذارم.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      خواهش می‌کنم، خوشحالم که مطالب براتون مفید بوده.
      در کم‌خونی، به‌ویژه انواع شدید یا مزمن آن، احساس ضعف عمومی، بی‌حالی و گاه بی‌حسی یا سنگینی در اندام‌ها از جمله ساق پاها کاملاً محتمل است. این حالت معمولاً به دلیل کاهش اکسیژن‌رسانی به عضلات و بافت‌ها اتفاق می‌افتد و می‌تواند باعث حس فرسودگی یا نیاز به فشار خارجی برای آرامش عضلات شود. اگرچه احساس سردی پاها در برخی افراد مبتلا به کم‌خونی دیده می‌شود، نبود آن دلیل بر نفی مشکل نیست. توصیه می‌شود با انجام آزمایش خون، سطح هموگلوبین، آهن، فریتین و ویتامین B12 بررسی شود تا علت دقیق ضعف مشخص گردد.

  7. ندا گفت:

    من رفتم فشار گرفتم ۹بود آیا کم خون هستم سر درد شدید دارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      فشار خون ۹۰/۶۰ یا پایین‌تر می‌تواند نشان‌دهنده فشار خون پایین باشد، که معمولاً با علائمی مانند سرگیجه، ضعف و سردرد همراه است. با این حال، سر درد شدید می‌تواند علل دیگری نیز داشته باشد، مانند کم‌خونی، استرس، اضطراب یا مشکلات دیگر. برای تشخیص دقیق، بهتر است که سطح هموگلوبین خون شما بررسی شود تا مشخص شود که آیا کم‌خونی دارید یا نه. همچنین، در صورت تداوم سردرد و فشار خون پایین، مراجعه به پزشک ضروری است تا علت دقیق و درمان مناسب مشخص شود.
      متخصص قلب و عروق

  8. ناشناس گفت:

    باسلام.ازعلایم کم خونی مشکل درراه رفتن‌یعنی چجوری‌راه رفتن‌وسردی پا ودست حتما علتش کم‌خونیه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام! علائم کم‌خونی می‌تواند شامل ضعف، سردی دست‌ها و پاها، مشکل در راه رفتن و احساس خستگی شدید باشد. کم‌خونی به دلیل کاهش سطح هموگلوبین در خون، ممکن است باعث کاهش خون‌رسانی به اندام‌ها شده و به این علائم منجر شود. اما این علائم می‌توانند ناشی از مشکلات دیگر مانند مشکلات عروقی یا عصبی نیز باشند.