درمان شوره سر چیست و به چه علتی به وجود می آید؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

در این مقاله جامع، همه چیز درباره شوره سر را بررسی می‌کنیم: از علل و علائم گرفته تا روش‌های درمانی موثر و پیشگیری. شوره ی سر نوعی بیماری پوستی است که موجب پوسته پوسته شدن پوست سر می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
شوره سر چیست و چه علائمی دارد؟

شوره سر یکی از مشکلات شایع پوستی است که بر بخش پوست سر تأثیر می‌گذارد و منجر به برآمدن پوسته‌های کوچک و خشک یا گاهی چرب از پوست سر می‌شود. این پوسته‌ها ممکن است سفید یا کمرنگ باشند و معمولاً با خارش همراه هستند. شوره سر نه تنها موجب ناراحتی و خجالت فرد می‌شود، بلکه می‌تواند نشان‌دهنده‌ی برخی مشکلات پوستی نیز باشد. اگر به این مشکل دچار شدید، حتما به دکتر پوست و مو مراجعه کنید.

شوره سر چیست؟

شوره‌ی سر نوعی بیماری پوستی است که باعث پوسته پوسته شدن پوست سر می‌شود و اغلب با خارش همراه است. علت دقیق آن ناشناخته است، اما عوامل مختلفی باعث افزایش احتمال ابتلا به آن می‌شوند. این علل با بهداشت ضعیف ارتباطی ندارند، اما ممکن است در فردی که اغلب موهای خود را نمی‌شوید و شانه نمی‌کند بیشتر دیده شوند. شوره‌ی سر می‌تواند خجالت آور باشد و به سختی درمان شود، اما روش‌هایی برای بهبود آن وجود دارد.

فرق شوره و پوسته سر چیست؟

شوره سر به پوسته‌های کوچک و سفید رنگی اشاره دارد که به طور معمول از پوست سر جدا می‌شوند و ممکن است روی موها و شانه‌ها دیده شوند. شوره سر معمولاً با خارش همراه است و دو نوع دارد:

  • شوره خشک: این نوع شوره معمولاً ریز و خشک است و به آسانی از پوست سر جدا می‌شود. معمولاً در فصول سرد و خشک شایع‌تر است.
  • شوره چرب: شوره چرب به پوسته‌های بزرگ‌تر و چربی متصل به پوست سر اشاره دارد. این نوع شوره می‌تواند به موها چسبیده و سخت‌تر جدا شود.

پوسته‌ریزی پوست سر به وضعیتی اشاره دارد که در آن پوسته‌های بزرگ‌تر، ضخیم‌تر و اغلب قرمز رنگ از پوست سر جدا می‌شوند. این حالت می‌تواند نشان‌دهنده وجود بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس، درماتیت سبورئیک یا اگزما باشد که به درمان‌های تخصصی‌تری نیاز دارند.

علائم شوره سر چیست؟

شوره سر یک مشکل پوستی رایج است که با علائم خاصی همراه می‌شود. درک این علائم می‌تواند به تشخیص بهتر و انتخاب روش‌های مؤثر درمانی کمک کند. علائم شوره سر عبارتند از:

  • پوسته پوسته شدن پوست سر: این شایع‌ترین نشانه شوره سر است. پوسته‌ها ممکن است سفید یا خاکستری باشند و به طور معمول بر روی موها و شانه‌ها قابل مشاهده هستند.
  • خارش پوست سر: پوست سر می‌تواند به شدت خارش‌دار شود، که این امر ممکن است موجب ناراحتی و اذیت شود. (درمان شوره و خارش سر با هم انجام می‌شوند.)
  • قرمزی پوست سر: در برخی موارد، به ویژه اگر شوره سر ناشی از التهاب پوستی مانند درماتیت سبورئیک باشد، پوست سر ممکن است قرمز و ملتهب شود.
  • ریزش موی مختصر: هرچند شوره سر به طور مستقیم باعث ریزش مو نمی‌شود، اما خراشیدن مکرر و شدید پوست سر می‌تواند به فولیکول‌های مو آسیب رسانده و منجر به ریزش مو شود.
  • احساس سفتی پوست سر: برخی افراد ممکن است احساس کنند که پوست سرشان سفت و کشیده است، که این می‌تواند ناشی از خشکی و التهاب پوست سر باشد.

سریع‌ترین روش برای درمان شوره سر چیست؟

همین حالا مشاوره بگیر.

علت شوره سر چیست؟

علت دقیق شوره‌ی سر ناشناخته است. یک نظریه این است که با تولید هورمون مرتبط است، زیرا اغلب اوقات شوره در دوران بلوغ شروع می‌شود. در اینجا ما به عوامل دیگر اشاره می‌کنیم:

  • درماتیت سبورئیک سر: افراد مبتلا به درماتیت سبورئیک پوست تحریک‌پذیر و چرب و به احتمال زیاد شوره‌ی سر دارند. درماتیت سبورئیک روی بسیاری از مناطق پوست، از جمله پشت گوش‌ها، جناغ سینه، ابروها و دو طرف بینی تاثیر می‌گذارد.
  • شانه‌زدن ناکافی موها: شانه زدن مو به طور مرتب خطر ابتلا به شوره‌ی سر را کاهش می‌دهد، زیرا به ریزش نرمال پوست کمک می‌کند.
  • مخمر مالاسزیا: این نوع قارچ در پوست سر همه افراد وجود دارد اما در برخی افراد به دلایلی مانند تغییرات هورمونی، استرس، تغذیه نامناسب یا بیماری‌ها، می‌تواند رشد بیش از حد پیدا کند و شوره سر ایجاد کند.
  • شستشوی نامناسب موها: عدم شستشوی منظم موها و سر، می‌تواند باعث انباشته شدن سلول‌های مرده و چربی‌ها شده و به ایجاد شوره منجر شود.
  • محصولات مراقبت از مو: برخی شامپوها یا محصولات مراقبت از مو ممکن است باعث حساسیت پوست سر شده و شوره سر را تشدید کنند.
  • بیماری‌های پوستی: بیماری‌هایی مانند اگزما، پسوریازیس پوست سر، درماتیت سبورئیک می‌توانند باعث ایجاد شوره سر شوند.
  • رژیم غذایی: عدم مصرف کافی غذاهایی که حاوی روی، ویتامین B و بعضی از انواع چربی‌ها هستند ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند.
  • استرس: ممکن است ارتباطی بین استرس و مشکلات پوستی وجود داشته باشد.
  • سن: شوره‌ی سر از نوجوانی تا میانسالی شایع‌تر است، گرچه می‌تواند در تمام طول عمر باشد. احتمالا به دلایل مربوط به هورمون‌ها، مردان بیش از زنان تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

دلیل شوره سر و علت شوره سر کمبود کدام ویتامین است؟

شوره سر ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود و یکی از این عوامل می‌تواند کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد. کمبودهای غذایی که می‌توانند به تشدید یا ایجاد شوره سر کمک کنند عبارتند از:

  • ویتامین B6 (پیریدوکسین): این ویتامین در حفظ سلامت پوست، مو و اعصاب مهم است. کمبود ویتامین B6 می‌تواند منجر به پوسته پوسته شدن پوست سر شود.
  • ویتامین B12: کمبود این ویتامین ممکن است منجر به مشکلات پوستی مانند خشکی و التهاب پوست سر شود که می‌تواند به شوره سر منجر شود.
  • زینک (روی): زینک نقش کلیدی در سلامت پوست دارد و کمبود آن می‌تواند باعث شوره سر شود. زینک به تنظیم تولید سبوم (چربی پوست) کمک می‌کند و کمبود آن می‌تواند تعادل چربی پوست را برهم زند.
  • ویتامین B2 (ریبوفلاوین): ویتامین B2 برای حفظ سلامت پوست، مو و ناخن‌ها ضروری است. کمبود ریبوفلاوین می‌تواند منجر به شوره سر شود.
  • ویتامین B3 (نیاسین): نیاسین به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند و کمبود آن می‌تواند منجر به شوره سر شود.
اینفوگرافی شوره سر
تشخیص شوره سر معمولاً بر اساس بررسی بالینی پوست سر توسط پزشک انجام می‌شود.

تشخیص انواع شوره سر چگونه انجام می شود؟

تشخیص شوره سر معمولاً بر اساس بررسی بالینی پوست سر توسط پزشک انجام می‌شود. پزشک ممکن است سوالاتی درباره سابقه پزشکی، الگوی بروز شوره، و استفاده از محصولات مراقبت از مو بپرسد. در موارد خاص، نمونه‌برداری از پوست سر برای تست‌های آزمایشگاهی و رد کردن شرایط پوستی دیگر مانند اگزما یا پسوریازیس مورد نیاز است.

کندن شوره سر به تشخیص آن کمک می کند؟

کندن شوره سر نه تنها به تشخیص کمک نمی‌کند، بلکه می‌تواند وضعیت پوست سر را بدتر کند و منجر به تحریک یا عفونت شود. بهتر است از کندن شوره خودداری و تشخیص آن را به متخصص پوست بسپارید.

درمان شوره سر چیست؟ (درمان قطعی شوره سر)

درمان شوره سر معمولاً شامل استفاده از شامپوهای ضد شوره است که مواد فعال مختلفی مانند کتوکونازول، پیریتیون زینک، سلنیوم سولفاید، یا تار گیاهی دارند. این شامپوها به کنترل قارچ مرتبط با شوره و کاهش التهاب کمک می‌کنند. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدهای موضعی یا داروهای خوراکی تجویز کند.

چگونه شوره سر را از بین ببریم: بهترین شامپو برای شوره سر و خارش سر

بهترین شامپو برای شوره سر شامپوهایی هستند که حاوی زینک پیریتیون، شامپو کتوکونازول ۲ درصد، سلنیوم سولفاید، یا کل تار هستند. انتخاب شامپو بستگی به نوع پوست سر و شدت شوره دارد. استفاده منظم و طبق دستورالعمل‌های شامپو می‌تواند نتایج مطلوبی را ارائه دهد.

شما هم علائم شوره سر دارید؟ همین حالا مشاوره بگیرید.

درمان خانگی شوره سر چگونه است؟ (برای شوره سر چی خوبه)

هدف درمان، متوقف کردن تولید شوره با کاهش سرعت تولید سلولهای پوستی یا مقابله با تولید مخمری که عامل احتمالی می‌باشد، است. استراتژی درمان به سن بیمار و شدت بیماری بستگی دارد. با این حال، برخی تغییرات در شیوه زندگی و درمان‌های خانگی برای شوره سر با استفاده از مواد طبیعی عبارتند از:

  • مدیریت استرس
  • شستشوی بیشتر (درمان شوره سر چرب)
  • نور خورشید
  • روغن درخت چای
  • سرکه سیب
  • درمان شوره سر با آبلیمو
  • آلوئه ورا

این مواد به تعادل pH پوست سر کمک کرده و می‌توانند خواص ضد قارچی داشته باشند.

از بین بردن شوره سر و درمان شوره سر با نمک

استفاده از نمک درمانی دیگر برای شوره سر است. نمک می‌تواند به عنوان یک لایه بردار عمل کرده و سلول‌های مرده پوست سر را از بین ببرد. نمک را می‌توان مستقیماً بر روی پوست سر مرطوب ماساژ داد و پس از چند دقیقه با آب شستشو داد.

استفاده از نمک، درمانی دیگر برای شوره سر است.

رفع دائمی شوره سر با ماست (درمان شوره سر خانگی)

ماست به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی می‌تواند یک درمان خانگی مؤثر برای شوره سر باشد. ماست را بر پوست سر بمالید، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید، سپس با شامپو بشویید. این روش می‌تواند به تسکین التهاب و کاهش شوره کمک کند.

این روش‌ها می‌توانند به کنترل و در برخی موارد، به درمان شوره سر کمک کنند. با این حال، در صورتیکه شوره سر پس از استفاده از این روش‌ها بهبود نیابد یا شدید باشد، مراجعه به متخصص پوست توصیه می‌شود.

متن انگلیسی:
«While stress itself doesn’t cause dandruff, it may worsen symptoms such as dryness and itching.»
ترجمه متن:
«باجود اینکه استرس به تنهایی باعث بروز شوره نمی‌شود، می‌تواند علائم آن، مثلا خشکی و خارش را بدتر کند.»

healthline

پیشگیری از شوره سر چگونه است؟

پیشگیری از شوره سر مستلزم رعایت نکات بهداشتی (روتین مراقبت از مو) و تغییراتی در سبک زندگی است تا به حفظ سلامت پوست سر کمک کند. در ادامه به چند راهکار مؤثر برای جلوگیری از بروز شوره سر اشاره می‌کنیم:

  • شستشوی منظم موها برای درمان چربی موی سر
  • استفاده از شامپوهای ضد شوره
  • مدیریت استرس
  • تغذیه مناسب
  • پرهیز از محصولات محرک
  • کاهش مصرف دخانیات و الکل
  • توجه به بیماری‌های پوستی

رعایت این نکات می‌تواند به پیشگیری از شوره سر کمک کرده و به حفظ سلامت کلی پوست و مو کمک کند. در صورتیکه شوره سر پس از انجام این اقدامات پیشگیرانه بهبود نیابد، مشورت با متخصص پوست توصیه می‌شود.

علت شوره ی سردرمان شوره ی سر
بعضی از محصولات مراقبت از موروغن درخت چای
پوست خشکشستشوی روزانه
شانه زدن ناکافی موهاشامپو ضد قارچ
درماتیت سبورئیکمدیریت استرس
برخی بیماری‌های زمینه‌ایزغال سنگ
علت و درمان شوره‌ی سر

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

به‌ندرت عوارض جانبی ناشی از شوره سر وجود دارد و معمولا نیازی نیست با پزشک مشورت کنید. با این حال، گاهی اوقات شوره‌ی سر می‌تواند نشانه‌ای از بیماری جدی‌تر باشد. در صورتکه نشانه‌هایی از عفونت مانند قرمزی، رطوبت، یا تورم وجود داشته باشد، شوره‌ی سر بسیار شدید باشد و یا پس از درمان‌های خانگی همچنان ادامه دارد، نشانه‌هایی از اگزما، پسوریازیس یا بیماری پوستی دیگری وجود دارد یا پوست سر بسیار خارش دارد، لازم است به بهترین دکتر پوست مراجعه شود. برای دریافت نوبت حضوری یا مشاوره با دکتر پوست آنلاین می‌توانید از دکترتو کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

شستشوی منظم موها با شامپوی مناسب پوست سر می‌تواند به کاهش تجمع چربی‌ها و سلول‌های مرده پوست کمک کرده و از شوره سر پیشگیری کند. تعداد دفعات شستشو بستگی به نوع پوست سر دارد؛ پوست‌های چرب را باید بیشتر شست.

استرس مزمن می‌تواند تأثیر منفی بر سلامت پوست و مو داشته باشد و شرایطی مانند شوره سر را تشدید کند. یافتن روش‌های مؤثر برای کاهش استرس مانند ورزش منظم، مدیتیشن و تکنیک‌های تنفس عمیق می‌تواند مفید باشد.

برای افرادی که مستعد ابتلا به شوره هستند، استفاده منظم از شامپوهای ضد شوره حاوی زینک پیریتیون، کتوکونازول، یا سلنیوم سولفاید می‌تواند مفید باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(4.5از5)
دسته بندی:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره شوره سر

  1. ناشناس گفت:

    مو هام خیلی شوره میزنه و چند دقیقه بعد شستن چرب میشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      از نظر عفونت قارچی
      و همچنین افزایش چربی خون باید چک شوید
      سپس درمان صورت گیرد

      متخصص پوست و مو

  2. ناشناس گفت:

    سلام من ۵ ساله شوره سر و چربی مو دارم یه بار هم دکتر رفتم به هم چندتا قرص و شامپو داد ولی اصلا جواب نداد بعدشم اینکه موقع تابستون شوره ها از بین میرن ولی پاییز و زمستون برمیگرده بتظرتون چیکار میتونم برای درمانش بکنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      شوره سر با چرب شدن سر دو موضوع متفاوت است
      از نظر مشکلات عفونت قارچی
      و از طرفی از نظر کبد چرب و چربی خون باید همزمان چک شوید
      نیاز به درمان اصولی تری دارید

      متخصص پوست و مو

  3. مهسا گفت:

    سلام منم سرم چند ساله شوره داره ولی نمچسبه به سرم و قرمز نمیشه سرم
    درمان قطعی نداره؟ چجوری درمان میشه
    راستی مطالبتون خیلی مفید بود ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم درماتیت و عفونت قارچی دارید
      از شامپوهای ضدشوره با مشورت داروساز استفاده کنید
      ولی برای درمان اصولی بهتر است زیر نظر پزشک باشید

      متخصص پوست و مو

  4. مهسا گفت:

    سلام ببخشید منم شوره های سرم زیاده ولی اینجوری نیست که بچسبه یا قرمز بشه
    میشه بگید چجوری میشه درمان قطعی کنم
    مطالبتون هم خیلی مفید بود ممنون

  5. طاها گفت:

    سلام
    پسرم ۱۳ سالش شوره سرش تو یک نقطه تجمع داره که چسبیده به کف سر وقتی شوره رو از کف سرش جدا کردم ریشه موهاش خونریزی کمی داشت میتونم خودم شامپوی ضد قارچ بگیرم یا باید حتما پزشک بررسی کنه
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم مشخص عفونت شدید قارچی دارد
      شامپو مفید است ولی کافی نیست
      حتمن به پزشک مراجعه کنید

      متخصص پوست و مو

  6. ۰۰ گفت:

    سلام من چند ساله سرم شوره داره و وقتی میخا رونما قرمز می شه میشه لطفا راهنماییم کنیدایا میشه از آب پیاز هم استفاده کرد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم عفونت قارچی دارید
      بهتر است زیر نظر پزشک باشید
      و در صورت لزوم از داروهای ضدقارچ استفاده کنید

      متخصص پوست و مو

  7. مانی گفت:

    سلام من چند ساله که شوره سر رو دارم و شوره سر من به پوست سرم محکم میچسبه و به راحتی کنده نمیشه چندین نوع شامپو شوره استفاده کردم کتوکنازل هم استفاده کردم ولی باز هم نمیره ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      نیاز به درمان اصولی تری دارید
      بهتر است برای تشخیص قارچ نمونه برداری شود
      و پس از تایید درمان را شروع کنید
      در صورت تایید قارچ علاوه بر شامپو نیاز به قرص های ضد قارچ هم دارید

      متخصص پوست و مو

  8. سیدمهدی گفت:

    بسیار مفید بود مطالب اگر میشه در مورد شوره و خارش شدید سینه راهنماییم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      می توانید از شامپو کتوکنازول استفاده کنید