فهرست مطالب
- چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن چیست؟
- چسبندگی رحم چگونه بر باروری تأثیر می گذارد؟
- علائم چسبندگی رحم چیست؟
- علت چسبندگی رحم چیست؟
- تشخیص چسبندگی رحم چگونه است؟
- راه درمان چسبندگی رحم چیست؟
- درمان های خانگی و طب سنتی برای چسبندگی رحم
- انواع چسبندگی رحم چیست؟
- عوارض چسبندگی رحم چیست؟
- پیشگیری از چسبندگی رحم امکان پذیر است؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
ادامه این پادکست را میتوانید در این بخش گوش دهید:
چسبندگی رحم یک عارضه خطرناک برای زنان است که میتواند در زمان بارداری باعث آسیب به جنین شود. چسبندگی رحم که به آن چسبندگی داخل رحمی نیز گفته میشود میتواند از نظر شدت و نیاز به درمان متفاوت و مشکل ساز باشد.
زیرا باعث میشود قسمتهایی از بدن که به طور معمول متصل نیستند به یکدیگر بچسبند. به عنوان مثال، روده ممکن است با چسبندگی به رحم متصل شود یا لوله فالوپ ممکن است به تخمدان بچسبد. این عارضه حرکت طبیعی اندامهای لگنی را مختل میکند و میتواند باعث درد شود.
اگر بعد از یک عمل جراحی بزرگ در قسمت رحم یا یک بیماری خاص احساس میکنید دچار چسبندگی رحم شدهاید، میتوانید از طریق دکترتو با برترین پزشکان متخصص زنان و زایمان در سایت دکترتو به صورت تلفنی ارتباط برقرار کنید تا از وجود این بیماری اطمینان حاصل نمایید. در ادامه همراه ما باشید که به بررسی بیشتر این بیماری خواهیم پرداخت.
چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن چیست؟
چسبندگی رحم به انگلیسی Uterine adhesions یکی از بیماریهای شایع در زنان است. داخل رحم شبیه بادکنکی است که دیوارههای جلویی و پشتی آن به صورت صاف روی هم قرار دارند. داخل آن با بافتی به نام آندومتر پوشیده شده است و در طی قاعدگی، لایه سطحی (بالایی) آندومتر ریخته میشود. هنگامی که باردار میشوید، جنین در آندومتر لانه گزینی میکند. آسیب و یا عفونت ممکن است به پوشش داخلی رحم آسیب برساند و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیوارههای داخلی رحم شود، به این حالت چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن گفته میشود.
چسبندگی داخل رحمی در موارد خفیف میتواند نوارهای کششی و نازک بافت اسکار (بافت اسکار به مجموعهای از سلولها و کلاژنها گفته میشود که جای زخم را میپوشانند) را درست کند. در موارد شدید میتواند با تشکیل نوارهای ضخیم همراه باشد. در شدیدترین موارد، انسداد یا تخریب جزئی یا کامل داخل حفره رحم ممکن است رخ دهد.
چسبندگی رحم چگونه بر باروری تأثیر می گذارد؟
سندروم آشرمن (چسبندگی رحم و جفت) به شکلهای زیر میتواند بر بارداری تاثیر بگذارد:
- جفت آکرتا: در این وضعیت، چسبندگی رحم جفت خود را بیش از حد عمیق به دیواره رحم میچسباند. این اتفاق منجر به بارداری پرخطر میشود. حتی ممکن است پس از تولد نوزاد، تمام یا بخشی از بافت اسکار چسبیده باقی بماند و باعث خونریزی بیش از حد شود.
- جفت سر راهی: در این وضعیت جفت دهانه رحم را مسدود میشود که ممکن است باعث خونریزی شدید در دوران بارداری و زایمان شود. همچنین خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد.
- خونریزی بیش از حد: این وضعیت میتواند منجر به از دست دادن بارداری، عفونت یا حاملگی خارج رحمی شود. حاملگی خارج رحمی حاملگی است که در لوله فالوپ شما اتفاق میافتد.
سندرم آشرمن یک وضعیت تهدید کننده زندگی نیست، اما ممکن است شما را در معرض سقطهای مکرر و نازایی قرار دهد. اگر شما نازا شوید، دیگر نمیتوانید فرزندی به دنیا بیاورید. مطمئن شوید که به طور منظم به پزشک مراجعه میکنید تا در صورت داشتن چسبندگی داخل رحمی، بارداری شما را تحت نظر داشته باشند.
بارداری بعد از چسبندگی رحم امکان پذیر است؟
درمان سندرم آشرمن با جراحی امکان پذیر است. این جراحی معمولا شانس شما را برای باردار شدن و داشتن یک بارداری موفق افزایش میدهد. از این رو پزشکان توصیه میکنند قبل از شروع تلاش برای باردار شدن، یک سال کامل پس از عمل جراحی صبر کنید.
چسبندگی رحم در بارداری سوم (کیا چسبندگی رحم داشتن و باردار شدن)
بدون درمان چسبندگی رحم بعد از سزارین یا زایمان طبیعی، چسبندگی تخمدان به رحم یا بیشتر چسبندگیها بدون علامت باقی میمانند و بر باروری یا شرایط بارداری تأثیر نمیگذارند. اما ممکن است در برخی از زنان منجر به ناباروری و عوارض بارداری شود.
علائم چسبندگی رحم چیست؟
از کجا بفهمیم چسبندگی رحم داریم؟ شایع ترین علامت سندرم آشرمن پریودهای کم یا بدون قاعدگی است. همچنین ممکن است در زمان پریود شدن شما احساس درد کنید اما خونریزی نداشته باشید. درد در تاریخ پریودی میتواند نشانه این باشد که شما در پریود هستید اما به دلیل انسداد، خون نمیتواند از رحم شما خارج شود. با این حال، عوامل دیگری میتوانند باعث شوند که شما پریود نشوید، از جمله:
- یائسگی
- ورزش بیش از حد
- فشار
- کاهش وزن ناگهانی
- مصرف قرصهای ضد بارداری
- سندرم تخمدان پلی کیستیک.
درد در هنگام مقاربت جنسی نیز میتواند یکی دیگر از علائم چسبندگی رحم باشد. البته همانطور که گفتیم علل دیگری همچون بیماری التهابی لگن و افتادگی رحم نیز میتوانند باعث درد در هنگام سکس شوند.
سقط جنین به از بین رفتن جنین قبل از هفته ۲۰ بارداری گفته میشود. یکی دیگر از علائم سندرم آشرمن سقط مکرر جنین است. اگر دچار این عارضه شدهاید ممکن است به چسبندگی رحم مبتلا باشید. در هر حال تشخیص نهایی مشکل شما به عهده پزشک است.
۱. علائم چسبندگی روده به رحم (علائم سندروم آشرمن)
همانطور که گفتیم چسبندگی رحم و بافت اسکار میتوانند باعث اتصال روده به رحم شوند. اگر علائم زیر را در خود مشاهده کردید ممکن است این اتفاق برای شما افتاده باشد. در این صورت به مراقبتها ویژه پزشکی نیاز خواهید داشت:
- درد و گرفتگی شکم
- نفخ
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد مزمن
- اختلال در عملکرد مثانه.
۲. علائم چسبندگی رحم بعد از سزارین و زایمان طبیعی (چسبندگی بخیه سزارین)
اگر بعد از عمل سزارین علائم زیر را داشته باشید، ممکن است به سندرم آشرمن مبتلا شده باشید:
- در ایستادن یا صاف ایستادن مشکل داشته باشید.
- سالها پس از انجام سزارین، درد غیر قابل توضیحی در شکم خود داشته باشید.
- دچار نفخ مکرر یا برآمدگی شکم شوید.
- در هنگام رابطه جنسی دچار درد شوید.
- حساسیت یا درد را در جای زخم خود تجربه کنید.
- درد شدید قاعدگی را تجربه کنید، به خصوص پس از انجام سزارین.
- درد لگنی شدید داشته باشید.
- با ناباروری ثانویه مواجه شوید.
۳. علائم چسبندگی رحم بعد از کورتاژ یا سقط جنین
بیشتر زنان ممکن است قاعدگی بسیار کم، قاعدگیهای سبک یا دردناک یا حتی درد لگن را تجربه کنند. سقط های مکرر مهمترین علت قطع شدن قاعدگی است که میتواند نشانه چسبندگی رحم در برخی از زنان نیز باشد.
۴. علائم چسبندگی رحم به مثانه
نشانه های چسبندگی رحم به مثانه شامل موارد زیر است:
- درد مزمن لگن
- ناباروری
- انسداد روده و ناتوانی در دفع گاز روده
- اختلال عملکرد مثانه
- درد و مشکل در اجابت مزاج
- درد حرکتی مانند راه رفتن، نشستن یا دراز کشیدن
۵. چسبندگی رحم و پریودی
چسبندگی رحم سندرمی است که در آن غشای پایه آندومتر در اثر جراحی، عفونت و علل دیگر آسیب میبیند. این اتفاق میتواندمنجر به قاعدگی نامنظم، آمنوره و حتی پریود دردناک شود.
۶. چسبندگی رحم بعد از عمل فیبروم
بعد از عمل، چسبندگی میتواند با عوارض شدیدی مانند انسداد روده کوچک، درد مزمن لگن، عوارض دردناک برای عملهای بعدی یا اختلال در باروری همراه باشد. ترومای بافتی و میزان تجربه جراح در عمل فیبروم از عوامل موثر در ایجاد چسبندگی است.
علت چسبندگی رحم چیست؟
چرا چسبندگی رحم می گیریم؟ سندروم آشرمن میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، اما اغلب اوقات به دلیل جراحی رحم یا دهانه رحم به وجود میآید. احتمالا بعد از شنیدن این جمله اولین سوالی که میپرسید این باشد که چه جراحیهایی باعث چسبندگی رحم میشوند؟ در ادامه جراحیها و شرایطی که باعث بروز این بیماری میشوند را بررسی خواهیم کرد.
۱. جراحی هیستروسکوپی چسبندگی رحم
جراحی که در آن پزشک یک دوربین را در رحم شما قرار میدهد و سپس فیبرومها را با استفاده از یک ابزار الکتریکی قطع و خارج میکند. از عوارض برداشتن رحم، ایجاد درد شدید در زیر شکم و لگن است.
۲. اتساع و کورتاژ
اتساع و کورتاژ نوعی عمل جراحی است که از آن برای باز کردن دهانه رحم (اتساع) و سپس برداشتن بافت از رحم استفاده میشود. این بافت میتواند پوشش داخلی رحم شما (آندومتر) یا بافت ناشی از سقط جنین باشد. در طول عمل، از ابزاری برای خراش دادن بافت اضافی استفاده میشود. این عمل معمولا باعث ایجاد اسکار نمیشود مگر اینکه شما یک عفونت زمینهای داشته باشید. طبق تحقیقات، علت ناباروری زنان کورتاژ متعدد است.
۳. سزارین
از این جراحی برای زایمان نوزاد استفاده میشود. در برخی موارد، سزارین میتواند باعث ایجاد بافت اسکار و چسبندگی داخل رحمی شود. این اتفاق زمانی میافتد که از بخیهها برای توقف خونریزی در طول سزارین استفاده شده باشد و یا اینکه در زمان انجام عمل عفونت داشته باشید. در غیر این صورت، بسیار نادر است که سزارین باعث سندرم آشرمن شود.
۴. عفونت ها
عفونتها به تنهایی معمولا باعث چسبندگی رحم نمیشوند. اما، هنگامی که در حین انجام جراحی رحم، مانند D&C یا سزارین، دچار علائم عفونت رحم میشوید، میتوانید به چسبندگی داخل رحمی مبتلا شوید.
۵. پرتو درمانی (علت چسبندگی رحم و تخمدان چیست)
گاهی اوقات، یک گزینه درمانی میتواند باعث ایجاد بافت اسکار در رحم شما شود. پرتودرمانی برای درمان شرایطی مانند سرطان دهانه رحم استفاده میشود، اما این درمان میتواند باعث چسبندگی رحم شود.
تشخیص چسبندگی رحم چگونه است؟
تستهای تصویربرداری به متخصصان زنان و زایمان اجازه میدهد تا اندامهای داخلی شما را ببینند. تستهای مختلف جزئیات مختلفی را ارائه میدهند، از این رو ممکن است برای تشخیص بیماری شما چند آزمایش صورت گیرد. برخی از این آزمایشها را میتوان بر روی پوست انجام داد و نیاز به آمادگی کمی دارند، اما در مواردی دیگر ممکن است از روشهای پیچیدهتری استفاده شود. تستهای تصویربرداری زیر میتوانند برای تشخیص چسبندگی داخل رحمی استفاده شوند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت ncbi
IUA can be visualized by hysterosalpingography (HSG), ultrasonography including contrast sonohysterography (SHG) and 3D ultrasonography, hysteroscopy and magnetic resonance imaging (MRI).
ترجمه فارسی:
سندروم اشرمن را میتوان با هیستروسالپنگوگرافی (HSG)، سونوگرافی (شامل سونو هیستروگرافی کنتراست (SHG) و سونوگرافی سه بعدی)، هیستروسکوپی و تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) مشاهده کرد.
۱. سونوگرافی اولتراسوند برای تشخیص چسبندگی رحم
روش تشخیصی سونوگرافی چسبندگی رحم در بارداری چگونه انجام میشود؟ این نوع آزمایش تصویربرداری از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از اندامهای داخلی شما استفاده میکند. سونوگرافی را میتوان به صورت خارجی، از روی پوست شما یا به صورت داخلی با سونوگرافی ترانس واژینال انجام داد. در این نسخه از آزمایش، یک گرز نازک به داخل واژن وارد میشود.
۲. هیستروسکوپی
در طی این روش، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی از یک لوله باریک و نازک که یک دوربین در انتهای آن قرار دارد استفاده میکند تا داخل رحم شما را مشاهده کند. لوله هیستروسکوپی در واژن شما وارد میشود و از طریق دهانه رحم به سمت بالا و داخل رحم حرکت میکند.
هیستروسکوپی به متخصص این امکان را میدهد که نگاهی بسیار دقیق به داخل رحم شما داشته باشد. همچنین می توان از این روش برای درمان چسبندگی رحم نیز استفاده کرد.
۳. سونوگرافی انفوزیونی سالین
چسبندگی رحم تو سونوگرافی مشخص میشه؟ این تست تصویربرداری از اولتراسوند به همراه محلول سالین (مخلوطی از نمک و آب) برای ایجاد تصویر واضحی از داخل رحم استفاده میکند. این مایع رحم شما را منبسط میکند تا پزشک بتواند جزئیات، شکل و نقایص حفره رحم شما را ببیند. این آزمایش دقیق٬تر از سونوگرافی ساده است و میتواند به خوبی سندرم آشرمن شما را نشان دهد.
راه درمان چسبندگی رحم چیست؟
راههای مختلفی برای درمان چسبندگی داخل رحمی وجود دارد. در طول مکالمه با دکتر خود، خوب است در مورد اینکه این وضعیت چه احساسی در شما ایجاد میکند صحبت کنید. همچنین اهداف خود برای باروری آینده را مورد بحث قرار دهید. در برخی موارد که یک زن علائمی را تجربه نمیکند، یک گزینه درمانی در واقع میتواند عدم درمان باشد.
با این حال، اگر برنامه شما شامل حاملگیهای آینده باشد، گزینه های درمانی زیادی وجود دارد که میتواند بافت اسکار را از بین ببرد. همچنین اگر دچار گرفتگی یا درد لگن باشید نیز باید تحت درمان قرار بگیرید. هدف اصلی درمان برداشتن بافت اسکار و بازگرداندن رحم به اندازه و شکل اولیه است. درمان چسبندگی رحم معمولا به سه شکل صورت انجام میگیرد.
۱. درمان چسبندگی رحم با هیستروسکوپی (درمان چسبندگی تخمدان)
عمل چسبندگی رحم چگونه انجام میشود؟ رایجترین درمان برای سندرم آشرمن، جراحی هیستروسکوپی (هیستروسکوپ به علاوه قیچی یا سایر ابزارهای برش) برای برش چسبندگی دیواره رحم است. هیستروسکوپ به پزشک اجازه میدهد تا با دید مستقیم قسمتهای بزرگ شده رحم را برای برش دقیق چسبندگیهای رحم مشاهده کند.
اکثر جراحیهای هیستروسکوپی را میتوان در یک محیط سرپایی انجام داد. درمان موارد شدید سندرم آشرمن میتواند چالشبرانگیزتر باشد، زیرا ممکن است حفره کاملاً مسدود شده یا آنقدر باریک باشد که امکان قرار دادن هیستروسکوپ در داخل دهانه رحم وجود نداشته باشد. خطر احتمالی این روش آسیب رساندن به بافت سالم داخل رحم در حین برداشتن بافت اسکار است.
اغلب پس از جراحی هیستروسکوپی آنتی بیوتیکها نیز تجویز میشوند. در حالی که آنتی بیوتیکها مستقیما از چسبندگی مجدد جلوگیری نمیکنند، اما به جلوگیری از عفونتها و التهابهایی که ممکن است به رحم آسیب برسانند و باعث چسبندگی مجدد دیوارههای رحم شوند، کمک میکنند.
مراقبتهای بعد از عمل چسبندگی رحم چیست؟
از آنجایی که بیشتر عملهای هیستروسکوپی سرپایی هستند، شما میتوانید در مدت زمان کوتاهی به روال عادی زندگی خود برگردید. نکات زیر را برای پیمایش هر چه بهتره مسیر بهبودی در نظر داشته باشید:
- تا ۲۴ ساعت پس از عمل، از خوردن مشروبات الکلی و رانندگی اجتناب کنید.
- اگر دچار درد در لگن و رحم خود هستید میتوانید از مسکنهای معمولی مانند پاراستامول یا ایبوپروفن استفاده کنید.
- اگر دچار لکه بینی یا خونریزی واژینال هستید، بهتر است به جای استفاده از تامپون، از نوار بهداشتی استفاده کنید.
- به اندازه کافی پس از عمل استراحت کنید.
- سعی کنید بعد از عمل وعدههای غذایی کوچک و سبک بخورید.
- اگر در طول عمل بیهوش بودهاید، بهتر است تا ۲۴ ساعت بعد حمام نکنید.
- شما باید به مدت یک هفته یا تا زمانی که خونریزی متوقف شود از رابطه جنسی خودداری کنید.
۲. هورمون درمانی (درمان سریع چسبندگی شدید رحم)
هورمون درمانی و مکملهای استروژن برای کمک به ترمیم بافت و بازیابی پوشش داخلی رحم پیشنهاد میشود. برخی از مطالعات نشان دادهاند که استروژن درمانی ممکن است ترمیم و رشد سلولها در دیواره رحم را افزایش دهد، با این حال مطالعات بالینی بیشتری برای تایید ارزش استروژن درمانی در درمان چسبندگی رحم مورد نیاز است.
هورمون درمانی ممکن است با یک کاتتر کوچک داخل رحمی که چند روز پس از هیستروسکوپی در داخل رحم باقی میماند، همراه شود. این امر خطر تشکیل بافت اسکار مکرر پس از عمل را کاهش میدهد. در واقع، استروژن باعث بهبود آندومتر میشود و کاتتر یک مانع فیزیکی بین دیوارههای قدامی و خلفی رحم شما ایجاد میکند، به طوری که در چند روز پس از عمل اسکار به یکدیگر نمیچسبند.
۳. آنزیم درمانی سیستمیک
آنزیم درمانی با استفاده از آنزیمهای سیستمیک به بدن کمک میکند تا بافت اسکار را تجزیه کند و سندرم آشرمن را درمان کند. اگر میدانید که قصد انجام کورتاژ دارید، یک ترکیب آنزیمی سیستمیک برای بهبودی پس از عمل در دسترس داشته باشید.
مصرف آنزیمهای سیستمیک پس از قطع خونریزی کورتاژ، ممکن است به جلوگیری از تشکیل بافت اسکار کمک کند. در نتیجه چسبندگی رحم ایجاد نخواهد شد. این درمان به صورت زیر سندرم آشرمن را درمان و از بروز دوباره آن جلوگیری میکند:
- ترکیب آنزیم سیستمیک به عنوان یک تعدیل کننده پاسخ بیولوژیکی عمل میکند و با سیستم دفاعی ایمنی بدن برای تعدیل پاسخ التهابی کار میکند.
- این آنزیمها از پاکسازی بافتها حمایت میکنند و همچنین گردش خون را بهتر میکنند.
- این داروها “فیبرین” را که ترکیب التهاب طولانی مدت و تشکیل بافت اسکار است را میشکنند و از بین میبرند.
- آنزیمها پروتئینهایی که باعث التهاب در خون میشوند را تجزیه میکنند. این امر حذف آنها را از طریق سیستم لنفاوی و گردش خون تسهیل میکند.
برای درمان چسبندگی رحم به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
بیماریهای زنان، اختلالاتی هستند که فقط زنان را تحت تاثیر قرار میدهند. چسبندگی رحم، سرطان پستان، سرطان تخمدان و دهانه رحم نمونهای از این بیماریها هستند. متخصصان زنان و زایمان انواع بیماریهای زنان را تشخیص داده و درمان میکند.
اگر هر یک از علائم سندروم آشرمن را در خود مشاهده کردید، اصلا نگران نباشید! شما میتوانید از طریق دکترتو با یک متخصص زنان ارتباط برقرار کنید و از وجود بیماری اطمینان حاصل کنید. و همچنین اگر نیاز به معاینه فیزیکی داشته باشید میتوانید از بخش نوبت مطلب، وقت مراجعه تنظیم کنید.
درمان های خانگی و طب سنتی برای چسبندگی رحم
اگر مشخص شود که برای برداشتن چسبندگی رحم به یک روش جراحی نیاز است، درمانهای طبیعی یا درمان چسبندگی رحم با طب سنتی و طب اسلامی و گیاهان دارویی ممکن است یک رویکرد مکمل برای بهبودی باشند. در زیر برخی از روشهای درمانی سندروم آشرمن و طب سنتی را بررسی کردهایم.
۱. ماساژ خود باروری
ماساژ خود باروری یکی از سادهترین و مقرون بصرفهترین راهها برای بهبود سلامت رحم و جلوگیری از ایجاد چسبندگی رحم است. به علاوه، این کار را در خانه و محیطهای راحت انجام داد. شما انجام تمرینات ماساژ خود باروری را میتوانید با چند سرچ، به سادگی بیاموزید. از امزیتهای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت ماهیچه رحم
- حمل خون با اکسیژن تازه به رحم
- شکستن بافت اسکار و رفع سندرم آشرمن
- کاهش التهاب
- شل کردن بافتهای سفت و پیچ خورده
توجه داشته باشید، نباید حداقل ۲ تا ۳ هفته بعد از عمل کورتاژ یا سایر عملهای شکمی ماساژ خودباروری انجام دهید. همچنین این ماساژ را در هنگام خونریزی پس از سقط جنین یا قاعدگی انجام ندهید. درمان چسبندگی رحم با فیزیوتراپی هم بسیار کمک کننده خواهد بود.
۲. مارچوبه راسموزوس
برای درمان چسبندگی رحم یا درمان سندروم آشرمن چه بخوریم؟ واسه چسبندگی رحم چی خوبه؟ گیاه مارچوبه فعالیت فاگوسیتیتیک ماکروفاژها را افزایش میدهد و به نوبه خود چسبندگی داخل رحمی را کاهش میدهد. مطالعات نشان داده است که ماکروفاژها در توسعه چسبندگی رحم نقش دارند.
۳. روغن کرچک
روغن کرچک به افزایش گردش خون روی پوست کمک میکند و میتواند باعث بهبود بافتها و اندامهای زیر پوست شود. برای بهبود چسبندگی رحم باید یک پارچه را به روغن کرچک آغشته کنید و آن را روی پوست واژن قرار دهید. این داروی گیاهی معمولا به صورت ترکیبی با ماساژ خودباروری استفاده میشود. در طب سنتی، درمان چسبندگی رحم با سیاهدانه و درمان چسبندگی رحم با شنبلیله نیز توصیه شده است.
انواع چسبندگی رحم چیست؟
چسبندگی داخل رحمی با توجه به شدت بیماری به دستههای مختلفی تقسیم بندی میشود، اما هیچ طبقه بندی دقیقی از این بیماری در دسترس نیست. بیشتر متخصصان سندروم آشرمن را به ۵ نوع زیر تقسیم بندی میکنند:
انواع سندروم اشرمن | علائم |
---|---|
سندروم آشرمن نوع ۱ | ناهنجاریهای مورفولوژیکی در سطح کانال دهانه رحم بدون چسبندگی فیزیولوژیکی. |
چسبندگی دهانه رحم نوع ۲ | باریک شدن در سطح کانال دهانه رحم همراه با انسداد کامل بدون چسبندگی فیزیولوژیکی. |
سندرم اشرمن نوع ۳ | چسبندگیهای ظریف متعدد در سطح کانال دهانه رحم (ناحیه ایستمی) |
چسبندگی رحم نوع ۴ | دیافراگم فوق ایستمی که یک بخش کامل از حفره فوقانی رحم را از حفره تحتانی رحم ایجاد میکند. |
سندرم آشرمن نوع ۵ | ناهنجاریهای مورفولوژیکی در سطح کانال دهانه رحم همراه با چسبندگی فیزیولوژیکی |
عوارض چسبندگی رحم چیست؟
برخی از زنان مبتلا به سندرم آشرمن قادر به بارداری نیستند یا سقطهای مکرر دارند. در صورت ابتلا به این بیماری ممکن است باردار شوید، اما چسبندگی در رحم میتواند برای جنین در حال رشد خطر ایجاد کند. احتمال سقط جنین و مرده زایی نیز بیشتر از زنان بدون این شرایط خواهد بود. درد شکم و عدم پریودی از دیگر عوارض احتمالی این بیماری هستند که معمولا به دلیل انسداد لوله فالوپ بروز میکنند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت my.clevelandclinic
Asherman’s syndrome causes there to be less space inside your uterus.
ترجمه فارسی:
سندرم آشرمن باعث میشود فضای کمتری در داخل رحم شما وجود داشته باشد.
عوارض بارداری با چسبندگی رحم چیست؟
حاملگیهایی که بلافاصله بعد از درمان یا همراه با این بیماری اتفاق میافتند بیشتر با سقط جنین، زایمان زودرس، خونریزی در سه ماهه سوم بارداری و یا چسبیدن غیر طبیعی جفت به دیواره رحم همراه هستند. شانس بارداری موفق پس از درمان با نوع و میزان چسبندگیها ارتباط دارد.
عوارض چسبندگی رحم برای زایمان سزارین ممکن است چسبندگی رحم به مثانه و شکم یا خطر چسبندگی رحم در بارداری بعدی باشد.
پیشگیری از چسبندگی رحم امکان پذیر است؟
چگونه از چسبندگی رحم جلوگیری کنیم؟ آیا جلوگیری از چسبندگی رحم بعد سزارین ممکن است؟ بهترین راه برای پیشگیری از چسبندگی داخل رحمی پرهیز از کورتاژ است. در بیشتر موارد، میتوان به دنبال سقط ناقص یا فراموششده، جفت باقیمانده یا خونریزی پس از زایمان، روش تخلیه پزشکی را انتخاب کرد. اگر کورتاژ مورد نیاز باشد، جراح میتواند از سونوگرافی برای هدایت آنها استفاده کند و خطر آسیب به رحم را کاهش دهد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آسیب و یا عفونت ممکن است به پوشش داخلی رحم آسیب برساند و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیوارههای داخلی رحم شود، به این حالت چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن گفته میشود.
چسبندگی داخل رحمی در موارد خفیف میتواند نوارهای کششی و نازک بافت اسکار درست کند. در موارد شدید میتواند با تشکیل نوارهای ضخیم همراه باشد. در شدیدترین موارد، انسداد یا تخریب جزئی یا کامل داخل حفره رحم ممکن است رخ دهد.
این بیماری میتواند از نظر شدت و نیاز به درمان متفاوت باشد. اگر متوجه شدید که گرفتگی دردناک، درد لگن یا مشکلات ناباروری را تجربه میکنید، همیشه ایده خوبی است که با دکتر زنان یا فوق تخصص مامایی خود صحبت کنید. چسبندگی رحم یک بیماری قابل درمان است و علائم معمولا پس از درمان بهبود مییابند. میتوانید برای ارتباط سریعتر از سیستم مشاوره آنلاین زنان زایمان و نازایی و مشاوره آنلاین دکتر مامایی سایت دکترتو استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
باسلام من سوالی داشتم من سه ساله چسبندگی رحم دارم ودستگاه هم دوساله گذاشتم آیادارویی وجودداره مصرف کنم بچه یکی دارم تنهاست
سلام
چسبندگی رحم، که معمولاً به دلیل عفونتها، جراحیهای قبلی یا بیماریهای خاص ایجاد میشود، ممکن است باعث مشکلاتی در باروری و حتی درد یا علائم دیگر شود. در مورد درمان، ابتدا باید علت چسبندگی مشخص شود تا درمان مناسب تجویز گردد. معمولاً جراحی یا درمانهای خاصی برای از بین بردن چسبندگیها توصیه میشود. در صورتی که دستگاه داخل رحمی (IUD) قرار دادهاید، باید توجه داشته باشید که ممکن است در برخی موارد دستگاه به چسبندگیها دامن بزند. بهترین کار مشورت با پزشک متخصص زنان و زایمان است تا در مورد درمانهای موجود مانند داروها یا جراحی تصمیمگیری شود و راهکارهایی برای بهبود وضعیت شما ارائه گردد.
متخصص زنان و زایمان
بنده ۳۵ سالمه وسنو رشد دادم هفته ۲۷ بارداری ام
گفتن همه چی خوبه
دکتر سنو و متخصص هم چیزی نگفت
برا فهمیدن چسبندگی باید سنوی خاصی بدم؟
سلام من بارداریه سومم هست و سزارینی هستم
هفته ۲۷ بارداری ام سنو غربالگری دادم و گفتن بچه خوبه
برای فعمیدن چسبندگی باید سنوی خاصی و در زمان خاصی انجام داد؟؟؟؟
من سنو رشد دادم هفته ۲۷ بارداری ام
گفتن همه چی خوبه
دکتر سنو و متخصص هم چیزی نگفت
برا فهمیدن چسبندگی باید سنوی خاصی بدم؟
سلام
اگر پزشک شما در سونوگرافی هفته ۲۷ بارداری گفته که همه چیز خوب است و هیچ مشکلی از جمله چسبندگی مشاهده نکردهاند، احتمالاً نیاز به سونوگرافی خاص دیگری برای تشخیص چسبندگی نیست، مگر اینکه علائم مشکوک یا مشکلی خاصی پیش بیاید. چسبندگیهای رحمی معمولاً به وسیله سونوگرافی معمولی قابل تشخیص نیستند و ممکن است نیاز به سونوگرافیهای پیشرفتهتری مانند سونوگرافی با ماده کنتراست یا هیستروسالپنگوگرافی (HSG) باشد. با این حال، اگر نگران چسبندگی یا مشکل خاصی هستید، میتوانید با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهد.
متخصص زنان و زایمان