فهرست مطالب
آلرژی یا حساسیت زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به یک مادهی خارجی مانند گرده، نیش زنبور، غذا، موی حیوانات خانگی و دیگر موادی که در بیشتر افراد باعث واکنش نمیشود، واکنش نشان میدهد. هنگامی که آلرژی دارید، سیستم ایمنی بدن آنتیبادیهایی تولید میکند که آلرژن (مادهی خارجی و حساسیتزا) را به عنوان مادهی مضر خارجی شناسایی میکند، حتی اگر مضر نباشد. بدن در مقابل آلرژن یک واکنش ایمنی نشان میدهد که ما آن را به عنوان پاسخ آلرژی میشناسیم.
برای تشخیص و درمان انواع آلرژی باید به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین آسم و آلرژی آشنا شوید، بهصورت آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
آلرژی چیست؟
هنگامی که بدن با آلرژن در تماس قرار میگیرد، واکنش سیستم ایمنی باعث التهاب پوست، سینوسها، راههای هوایی و دستگاه گوارش میشود. شدت آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و میتواند از تحریک جزئی تا شوک آنافیلاکسی که تهدید کنندهی حیات است، متغیر باشد. با اینکه آلرژی را نمیتوان درمان کرد، اما میتوان علائم آن را کاهش داد.
حساسیت زمانی شروع میشود که فرد، محرک یا آلرژن را تنفس کند، ببلعد و یا در تماس با پوست وی قرار گیرد. در پاسخ به آلرژن، بدن شروع به ساخت پروتئینی به نام IgE میکند که بر روی آلرژنها قرار میگیرد. سپس هیستامین و سایر مواد شیمیایی به خون آزاد میشوند که باعث بروز علائم آلرژی میشوند. در ادامه انواع آلرژی را معرفی کردهایم.
آلرژن چیست؟
آلرژن مادهای است که میتواند باعث واکنش آلرژیک در بدن شود. در برخی از افراد، سیستم ایمنی آلرژنها را به عنوان ماده خارجی خطرناک تشخیص میدهد. در نتیجه، سیستم ایمنی با ساخت نوعی آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین E (IgE) برای دفاع در برابر آلرژن واکنش نشان میدهد. این واکنش منجر به علائم آلرژی میشود.
واکنش آلرژیک چیست؟ وقتی واکنش آلرژیک دارید چه اتفاقی می افتد؟
واکنش آلرژیک زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به یک ماده بی ضرر معروف به آلرژن واکنش بیش از حد نشان دهد. سیستم ایمنی بدن در این شرایط از عفونتهای احتمالی، ویروس و بیماری محافظت میکند.
علائم آلرژی چیست؟
احتمالا از خود بپرسید که علائم انواع آلرژی و حساسیت فصلی کدامند؟ در ادامه به برخی از این علائم اشاره کردهایم؛
- ممکن است که بینی و حلق دچار گرفتگی شود.
- عطسه کردن از علامتهای شایع است.
- خارش در چشمها، گلو و بینی دیده میشود.
- آبریزش از چشمها و آبریزش شدید بینی وجود دارد.
- ترشحات پشت حلق زیاد میشوند که به خاطر افزایش موکوس در سینوسهاست.
- خستگی مفرط دیده میشود.
- سرفه کردن هم ممکن است از علائم آلرژی فصلی باشد.
هر کدام از این علائم ممکن است به تنهایی و یا همراه با هم و با شدتهای مختلفی بروز کنند.
علائم آلرژی شدید در بزرگسالان و کودکان چیست؟
علائم آلرژی تحت تاثیر عوامل مختلفی شامل نوع حساسیت و شدت حساسیت و همچنین چگونگی قرارگیری در معرض آلرژنها است. مصرف دارو قبل از شروع واکنش آلرژیک، علائم را کاهش میدهد.
برای بررسی نشانههای حساسیت باید ابتدا انواع و محرکهای مربوط به هرکدام را بشناسیم. در بخش انواع آلرژی با برخی از علائم اصلی آلرژیها آشنا شدید. در این بخش به برخی از سوالات پرتکرار درباره علائم آلرژی پاسخ دادهایم. با ما همراه باشید.
آیا تب می تواند یکی از نشانه ها و علائم آلرژی باشد؟
احتمالا از خود میپرسید که آیا تب از علائم آلرژی است؟ پاسخ کوتاه است! بله. در حساسیت ریه ممکن است که تب دیدهشود. در بیشتر حساسیتهای تنفسی تب مشاهده میشود.
آیا آلرژی باعث ورم صورت میشود؟
ممکن است که این اتفاق بیفتد. ترشح هیستامین باعث گشادی رگها و ورم صورت میشود.
علائم آلرژی نوزاد شیر خشکی چیست؟
گاهی نوزادان به پروتئینهای موجود در شیر گاو حساسیت زیادی نشان میدهند. خس خس سینه، سرفه کردن، ناراحتی معده، استفراغ، اسهال، خارش، آبریزش و تورم چشم، کهیر و ورم از علائم آن هستند.
آیا آلرژی باعث سردرد و گیجی میشود؟
ممکن است که سردرد و گیجی هم در حساسیتهای شدید بروز کند.
علائم آلرژی شدید فصلی (علائم حساسیت گلو چیست؟)
هنگامی که وارد فصل بهار میشویم، گردهافشانی گلها و گیاهان بیشتر میشود و در هوا با این ذرات خارجی بیشتر برخورد داریم. تعداد زیادی از این ذرهها به قدری ریز هستند که ممکن است ما بدون اینکه آنها را ببینیم و حس کنیم، وارد بینی، چشمها و دهان ما بشوند و ما آنها را وارد بدن خود و سیستم تنفسی کنیم.
این گردهها و آلرژنها برای افرادی که به آنها حساسیت فصلی بهار دارند، میتوانند علائم مختلفی مانند موارد زیر را ایجاد کنند؛
- سرفه کردن
- عطسه کردن
- آبریزش بینی
- آبریزش چشم
- گرفتگی بینی
- ترشحات پشت حلق
- خارش چشم و بینی و حلق
- افزایش ساخت و ترشحات مایع مخاطی
محل ورود گردهها و میزان ورود آنها و حساسیتی که فرد به آلایندهها دارند میتوانند تعیینکنندهی شدت و نوع علائم باشند.
علائم آلرژی پوستی
برخی از علائم حساسیت پوستی شامل موارد زیر هستند؛
- بثورات: بثورات یکی از علائم شایع آلرژی پوستی هستند. نواحی پوستی تحریک شده، قرمزو متورم میگردد که میتواند دردناک یا خارش دار باشد. مثلا بثورات پوستی زیر پستان میتواند به دلیل آلرژی ایجاد شود. حساسیت به نیش حشرات میتواند دلیل آن باشد.
- اگزما پوستی: تکههایی از پوست ملتهب میشود و میتواند خارش و خونریزی بدهد.
- درماتیت تماسی: بلافاصله پس از تماس با آلرژن، پوست قرمز شده و ممکن است خارش دار باشد.
- گلو درد: حلق یا گلو ملتهب میشود.
- کهیر: قرمزی، خارش و تاول که با اندازه و شکلهای مختلف بر روی سطح پوست به دلیل حساسیت و آلرژی به گرده گل و آلرژی به کنه ایجاد میشود.
- تورم چشمها: آبریزش و خارش چشم باعث پف کردن چشمها میشود.
- خارش: به علت تحریک و التهاب در پوست یا آلرژی به گربه ایجاد میشود.
- سوزش: التهاب پوست منجر به ناراحتی و احساس سوزش پوست میشود.
علائم حساسیت غذایی
حساسیت غذایی علائم مختلفی دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر هستند؛
- آلرژی غذایی میتواند باعث سوزن سوزن شدن در دهان شود
- تورم لبها و زبان و صورت و گلو یکی دیگر از علائم آلرژی غذایی است.
- کهیر ممکن است پدیدار شود.
- درد معده، تهوع و اسهال از جمله علائم گوارشی هستند.
- خستگی ممکن است در فرد دیدهشود.
- شوک آنافیلاکسی از خطرناکترین علائم آلرژی غذایی است.
اگر پس از غذا دچار واکنش جدی شدید بلافاصله به متخصص آلرژی مراجعه کنید.
علائم حساسیت تنفسی (علائم آلرژی ریه)
حساسیت تنفسی میتواند علائم سرماخوردگی را تقلید کند که شامل موارد زیر هستند؛
- عطسه
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- خارش بینی
- خارش سقف دهان
- خارش چشم
- آبریزش چشم
- قرمزی و تورم چشم
برای تشخیص و درمان انواع آلرژی باید به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین آسم و آلرژی آشنا شوید، بهصورت آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
عوامل موثر در ابتلا به آلرژی چیست؟
ابتلا به آلرژی غالبا ارثی است، به این معنا که والدین میتوانند آن را به فرزندانشان منتقل کنند. ریسک فاکتورهای ابتلا به آن شامل سابقهی خانوادگی آسم و آلرژی است. سن کودکی، داشتن سابقهی آسم یا بیماری آلرژیک دیگر نیز ریسک فاکتورهای دیگری برای ابتلا به آن هستند. انواع مختلف آلرژنها عبارتند از:
- آلرژنهای هوایی: مانند گردهی گیاهان، موی بدن حیوانات، گرد و غبار و سوسک
- برخی غذاها: به خصوص بادام زمینی، آجیل، گندم، سویا، ماهی، صدف، تخم مرغ و شیر
- گزش حشرات: حشراتی مانند زنبور عسل و پشهها
- داروها: به ویژه پنی سیلین یا آنتی بیوتیکهای مبتنی بر پنی سیلین
- لاتکس: لاتکس که اغلب در دستکشهای لاتکس و کاندوم و مواد دیگری که با آنها در تماس هستید وجود دارد، میتواند واکنشهای پوستی آلرژیک ایجاد کند.
تشخیص آلرژی چگونه انجام میشود؟
روش تشخیص آلرژی (حساسیت) چگونه است؟ ابتدا دکتر آلرژی درباره نشانهها از شما سوال میکند و معاینهی فیزیکی انجام میدهد. همچینین میتونید با انجام تست آلرژی در صورت داشتن هرگونه آلرژی از آن آگاه شوید. سپس دربارهی هر غذای غیرمعمولی که ممکن است اخیرا خورده باشید و هر مادهای که با آن تماس داشته باشید میپرسد. در نهایت، آزمایش خون و آزمایش پوستی میتواند آلرژنهایی را که پزشک به آنها مشکوک است را تایید کند یا تشخیص دهد. با این حال آگاه باشید که این آزمایشها میتوانند مثبت کاذب یا منفی کاذب باشند.
۱. تست پوستی
پزشک پس از خراشیدن پوست مقدار کمی آلرژن پروتئینی را در تماس با محل خراش قرار میدهد. اگر حساسیت داشته باشید در محل خراش ضایعات پوستی و کهیر ایجاد خواهد شد.
۲. آزمایش خون
آنتیبادی ای که هنگام حساسیت در خون آزاد میشود، تحت عنوان ایمونوگلوبولین (IgE) شناخته میشود. در آزمایش خون IgE خاصی (sIgE) در خون اندازهگیری میشود.
۳. تشخیص های افتراقی
برخی از مشکلات و موارد زیر ممکن است که با آلرژی اشتباه گرفته شوند و برای افتراق دادن آنها باید از متخصص آسم و آلرژی کمک بگیرید. این مشکلات شامل موارد زیر هستند؛
سرماخوردگی
آبریزش بینی، عطسه و سرفه از علائم شایع آنها هستند که در سرماخوردگی و عفونت سینوس نیز اتفاق میافتند. علایم همراه میتواند در افتراق بین بیماریها کمک کند. به عنوان مثال، آلرژی میتواند باعث خارش پوست و چشم شود. سرماخوردگی میتواند باعث بدن درد و تب شود. عفونت سینوس معمولا با ترشحات غلیظ و زرد از بینی همراه است. آن میتواند در طولانی مدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و مستعد ابتلا به عفونتهای ویروسی کند که ویروس سرماخوردگی یکی از آنها است.
سرفه آلرژیک
هنگامی که فردی مبتلا به آلرژی فصلی در معرض آلرژن قرار گیرد، راههای هوایی تنگ شده و منجر به سرفه میشود. تب یونجه میتواند نشانههایی مانند عطسه، سرفهی مزمن و تنگی نفس ایجاد کند. تب یونجه مسری نیست، اما میتواند ناراحت کننده باشد. بر خلاف سرفههای مزمن، سرفهی ناشی از آن و تب یونجه موقتی است و تنها در زمانهای خاصی از سال که گیاهان گل میدهند علائم آن را تجربه میکنید. علاوه بر این، آلرژی فصلی میتواند باعث آسم شود، و آسم میتواند موجب سرفه شود.
برونشیت
برونشیت میتواند ناشی از ویروس و باکتری و یا آلرژی باشد که دو نوع دارد. نوع اول، برونشیت حاد، معمولا پس از چند روز یا چند هفته بهبود مییابد. برونشیت مزمن میتواند به مدت چندین ماه، پایدار باشد و اغلب عود میکند. سرفه تنها علامت مشترک بین برونشیت مزمن و حاد است. قرار گرفتن در معرض آلرژنهایی که در محیط خانه یا کار یافت میشوند مانند دود سیگار، آلودگی هوا، گرد و خاک، گردهی گیاهان و گازهای شیمیایی، شایعترین علت برونشیت مزمن هستند.
برای تشخیص و درمان انواع آلرژی باید به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین آسم و آلرژی آشنا شوید، بهصورت آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
روش درمان آلرژی چیست؟
درمان آلرژی بر اساس سابقه پزشکی شما، نتایج آزمایشهای آلرژی و علائم شما که خفیف است یا شدید صورت میگیرد. برنامه درمان آلرژی ممکن است شامل ۳ نوع درمان باشد: اجتناب از آلرژنها، درمان دارویی و ایمونوتراپی (آلرژنهایی که به صورت تزریقی وارد بدن میشوند یا زیر زبان قرار میگیرند).
۱. درمان آلرژی شدید، آیا آلرژی درمان دارد؟
به طور کلی بهترین و مهمترین گام در جلوگیری از واکنشهای آلرژیک و کاهش علائم، دوری از مواد حساسیتزا و آلرژنها است. معمولا پزشکان کورتیکواستروئیدها یا داروهایی مانند قرص سیپروهپتادین را تجویز میکنند. کورتیکواستروئیدها مولکولهای ضد التهابی قوی هستند. کورتیکواستروئیدهای داخل بینی به عنوان درمان خط اول برای رینیت آلرژیک متوسط، شدید یا مداوم توصیه میشوند.
۲. داروی آلرژی چیست؟ (بهترین دارو برای حساسیت)
انواع قرص ضد حساسیت، متناسب با شدت آلرژی و نوع آلرژی مشخص میشود. بسته به آلرژی، داروها میتوانند به کاهش واکنش سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم کمک کنند که به شکل قرص، شربت و اسپری بینی استفاده میشود. داروهای ضد آلرژیک عبارتاند از؛
- آنتی هیستامینها مانند دیفن هیدرامین (Benadryl)
- کورتیکواستروئیدها
- سیتریزین (Zyrtec)
- لوراتادین (Claritin)
- کرومولین سدیم (Gastrocrom)
- قرص هیدروکسی زین
- ضد احتقان (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)
- تعدیلکنندههای لوکوترین (Singular, Zyflo)
- قرص فکسوفنادین
داروی ضد سرفه درمان آلرژی دائمی
اگر سرفه شدت داشتهباشد و نیاز به مصرف دارو باشد، معمولا پزشک داروهای ضد سرفهی زیر را تجویز میکند؛
- پزودوافدرین
- اکسپکتورانت
- فنیل افرین هیدروکلراید
- آلتادين
- داروی نئوتادین
- هیدروکودون-کلرفنیرامین
- هیدروکودون-هماتروپین
- هیدروکودون-گایافنزین
- کلداکس
۳. آمپول تریامسینولون برای آلرژی
آمپول تریامسینولون یکی از داروهایی است که برای واکنشهای حساسیتزا استفاده میشود. این دارو استفادههای دیگری مانند بیماریهای خونی، سرطانها، نقرس و بیماریهای چشمی هم دارد. تزریق آمپول تریامسینولون اپیدورال است و وارد فشای بین مهرهای میشود.
۴. قرص کلداکس سینوس و آلرژی برای چیست؟
قرص کلداکس یک نوع مخصوص برای سینوس و آلرژی هم دارد که مکانیسم عمل آن مهار کننده سیکلوکسیژناز، دکونژستانت، آنتی هیستامین است. بنابراین با این ویژگیها برای درمان گرفتگی بینی، التهاب سینوزیتها و درد مناسب است. این دارو حاوی ۵۰۰ میلیگرم استامینوفن، ۵ میلیگرم فنیل افرین هیدروکلراید و ۲۵ میلیگرم دیفن هیدرامین هیدروکلراید است.
۵. ایمونوتراپی آلرژی
برای درمان آلرژیهای شدید یا آلرژیهایی که هیچگاه به طور کامل از بین نمیروند، ایمونوتراپی با آلرژن توصیه میشود. این درمان شامل تزریق عصارهی آلرژن تخلیص شده است که طی دورهی چند ساله داده میشود. شکل دیگر ایمونوتراپی قرصی است که زیر زبان قرار میگیرد. داروهای زیر زبانی برای درمان آلرژی به گردهی گیاهان استفاده میشود.
۶. درمان حساسیت با اپی نفرین
اگر حساسیت شدید دارید، ممکن است لازم باشد همیشه اپی نفرین همراه خود داشته باشید. در زمان حساسیت شدید که تهدید کنندهی حیات است، تا زمانی که کمک پزشکی برسد تزریق اپینفرین میتواند نشانهها را کاهش دهد.
۷. درمان خانگی آلرژی چشم
به طور کلی برای درمان آلرژیها میتوان از روشهای خانگی استفاده کرد و سبک زندگی را تا حدودی تغییر دارد. مثلا کاهش رطوبت در مناطق مرطوب مانند حمام و آشپزخانه با استفاده از فن تهویهی هوا و رطوبت گیر، جایگزینی فرش و موکت با کف پوش سخت، شستن ملحفهها و اسباب بازیها، استفاده از فیلتر هوا میتوانند موثر باشند.
اما در رابطه با درمان خانگی آلرژی چشم، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید؛
- آب و نمک گرم
- آلوئه ورا
- خیار
- کمپرس سرد
- کیسهی چای سبز
- روغن بابونه
- شیر و عسل
۸. درمان آلرژی سرفه (درمان خانگی آلرژی کودکان و بزرگسالان)
ابتدا باید از نظر ابتلا به بیماری آسم مورد بررسی قرار بگیرید. کسی که آلرژی سرفه دارد، باید حساسی سرفهی خود را با دوری از آلرژنها کنترل کند. اگر سرفه در شما بیش از دو هفته ادامه پیدا کرد حتما به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. مواد غذایی زیر میتواند در بهبود سرفه به شما کمک کند؛
- بابونه
- عسل
- پونه
- لیمو
- پیاز
درمان خارش گلو ناشی از آلرژی
یکی از علائم آلرژی خارش گلو است. این حالت بسیار آزاردهنده است. برای درمان آن بهتر است که از شر هیستامین خلاص شوید. برای همین هم بهتر است که یک آنتی هیستامین مصرف کنید و از شدیدتر شدن واکنش آلرژیک خود را خلاص کنید. وجود خارش گلو به علت آلرژی است اما میتواند علتهای دیگری هم داشتهباشد.
۹. درمان آلرژی فصلی
بهترین راه درمان آلرژی فصلی دوری از مادهی حساسیتزا است. از طرفی اگر محدودیت زیادی برای شما ایجاد میکند بهتر است که با دارودرمانی آن را کنترل کنید.
۱۰. درمان آلرژی یا حساسیت با طب سنتی و داروی گیاهی
برخی از گیاهان مانند بابونه و پونه خاصیت ضد آلرژی دارند. همچنین اسطخودوس میتواند اثرات فوقالعادهای بر روی بدن شما داشتهباشد و واکنشهای آلرژیک را کنترل کند.
اگر حساسیت دارید، بهتر است که از داروهای ضد آلرژی زیر کمک بگیرید؛
- چای سبز
- بادرنجبویه
- پرتقال
- دارچین
- زردچوبه
- بابونه
۱۱. درمان بالا بودن ige در آزمایش خون
مطالعات نشان دادهاند که مصرف چای سبز سطح آنتی بادی IgE در خون را کاهش میدهد. چای سبز ترکیبی است که نقش اصلی در واکنشهای آلرژیک و التهابی بدن را دارد. غذا نقش مهمی در کمک به بدن ما برای تقویت دفاع طبیعی ایفا میکند.
انواع آلرژی کدامند؟
بیش از ۵ نوع آلرژی متفاوت وجود دارد. شدیدترین واکنش آلرژیک آنافیلاکسی است، یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی برای کل بدن که میتواند تنفس شما را مختل کند، باعث کاهش شدید فشار خون شود و بر ضربان قلب شما تأثیر بگذارد. آنافیلاکسی میتواند در عرض چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض غذای محرک ظاهر شود.
۱. انواع آلرژی فصلی
آلرژیهای فصلی شامل موارد زیر هستند؛
انواع آلرژی فصلی | علائم آنها |
---|---|
بهاری | هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از آن انجام دهید. |
تابستانی | آلرژی تابستانی معمولا توسط گردهی گیاهان ایجاد میشود. |
پاییزی | گرد و غبار بزرگترین عامل ایجاد آلرژی در پاییز است. استفاده از آنتی هیستامین طبیعی برای آبریزش بینی میتواند به شما کمک کند. |
زمستانی | علائم آلرژی در زمستان افزایش مییابند و فرد مجبور میشود زمان بیشتری را در منزل سپری کند. |
بیماری تب یونجه | به عنوان رینیت آلرژیک یا آبریزش بینی آلرژیک نیز شناخته میشود، نوعی اختلال ایمنی است که باعث پاسخ حساسیتی به گرده و دیگر مواد میشود. دو نوع تب یونجه وجود دارد؛ نوع فصلی که فقط در طی فصولی گرده افشانی گیاهان رخ میدهد و نوع پایدار که در کل طول سال وجود دارد. |
۲. آلرژی پوستی
آلرژی و حساسیت پوستی، انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم؛
- درماتیت تماسی: زمانی که مادهای حساسیتزا با پوست تماس مییابد، سیستم ایمنی بدن آن را مورد حمله قرار میدهد و آنتیبادی تولید میکند که نتیجهی آن بثورات خارش دار و قرمز در محل تماس آن ماده است.
- کهیر و آنژیوادم: تاول و کهیر قرمز رنگ و متورم به شکل تکه ای، بهطور ناگهانی بر روی پوست ظاهر میشوند. در آنژیوادما، تورم در زیر پوست، نه بر روی سطح پوست، اتفاق میافتد.
- آلرژی به سم پیچک، بلوط، و سماق: پیچک سمی، بلوط سمی و سماق سمی گیاهانی هستند که حاوی روغن تحریک کنندهای به نام اوروشیول هستند. اوروشیول باعث ایجاد واکنش آلرژیک هنگام تماس با پوست میشود و باعث بروز خارش پوست بدن میشود که در عرض چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض سم، ظاهر میشود.
- آلرژی به نیش حشرات: نیش زنبور عسل، زنبور زرد، زنبور سرخ و مورچه آتشین اغلب آلرژیزا است. علائم آن شامل تورم(ادم) در محل نیش، حساسیت پوستی خارش و قرمزی و حساسیت پوستی کهیر در سراسر بدن، سرفه، تنگی قفسهی سینه، خس خس سینه، تنگی نفس و آنافیلاکسی است. میتوانید برای درمان آن از بهترین پماد برای حساسیت پوستی در داروخانهها با تجویز پزشک استفاده کنید.
- آلرژی به نور خورشید: قرار گیری بیش از حد در معرض اشعهی ماوراء بنفش باعث سوختن پوست میشود.
- آلرژی به لوازم آرایشی و بهداشتی: مواد خاص استفاده شده در لوازم آرایشی، مانند رایحه و مواد نگهدارنده، میتواند به عنوان آلرژن عمل کرده و باعث واکنشهای آلرژیک شوند.
- آلرژی به نیکل
۳. آلرژی چشمی
حساسیت چشمی حالتی است که در آن ملتحمهی چشم به علت حساسیت نشاندادن به یک مادهی خارجی، ملتهب میشود و علائمی نظیر خارش و سوزش و قرمز شدن چشم در آن ایجاد میشود. جالب است بدانید که در بیشتر موارد علائم آلرژی چشم در هر دو چشم دیده میشوند و کمتر پیش میآید که تنها یک چشم آلرژی نشان دهد. از شایعترین علائم آلرژی چشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- چشمها قرمز میشوند.
- خارش چشمی بیمار را آزار میدهد.
- احساس سوزش در چشم ایجاد میشود.
- آبریزش از چشم دیده میشود.
- پلکها ممکن است که ورم کنند.
- فرد احساس میکند که در چشمانش آلودگی، گرد و خاک و یا یک جسم خارجی وجود دارد.
آلرژی پلک چشم
ممکن است که به علت حضور مواد آلرژیزایی مانند گردهها، مو، پوست و یا پشم حیوانات، آلودگی، گرد و خاک و بسیاری مواد حساسیتزای دیگر، چشم فرد دچار آلرژی یا اشک آمدن از چشم شود. در این شرایط، هستامین به دور چشم آزاد میشود. هیستامین یک پیک شیمیایی است که گشادکنندهی رگی و فراخوان دهندهی سلولها است. بنابراین پلک چشمها ورم میکند و سنگین میشود و این به علت تجمع مایعات در آن است. چشمی که دچار آلرژی شدهباشد، علاوه بر ورم پلک، دچار سوزش و خارش و آبریزش چشم هم میشود.
۴. آلرژی غذایی
آلرژی غذایی به حالتی گفته میشود که فرد به یک مادهی غذایی حساسیت داشتهباشد. مثلا اگر در معرض بوی آن ماده قرار بگیرد، علائم حساسیت و آلرژی نشان دهد و یا با خوردن مادهی غذایی مذکور، واکنشهای حساسیتزا در بدن او بروز کند. برخی از حساسیتهای غذایی خطرناک هستند و برخی دیگر چندان تهدیدکنندهی حیات نیستند و باعث ناراحتی و آزردگی فرد میشوند. بهترین راه مقابله با حساسیتهای غذایی، دوری از مادهی غذایی حساسیتزا است.
انواع آلرژی غذایی
انواع آلرژیهای غذایی و موادی که میتوانند آلرژن باشند شامل موارد زیر هستند؛
- آلرژی به شیر: علائم آن شامل خس خس سینه، استفراغ و کهیر است. اگر از حساسیت به شیر رنج میبرید، اجتناب از محصولات شیری و مواد غذایی حاوی شیر تنها راه جلوگیری از واکنشهای آلرژیک است.
- آلرژی به کازئین: اگر خوردن یک لیوان شیر و یا یک تکه پیتزا باعث تورم لبها، کهیر یا نشانههای دیگر میشود ممکن است به پروتئین کازئین موجود در شیر آلرژی داشته باشید. یکی دیگر از پروتئینهای موجود در شیر، پروتئین وی (Whey Protein) است. برخی از افراد به کازئین و پروتئین حساسیت دارند.
- حساسیت به تخم مرغ: در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده میشود.
- آلرژی به گندم: پیشگیری از این آلرژی میتواند مشکل باشد زیرا گندم در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد.
- آلرژی به مغزها و آجیل: تنها راه جلوگیری از واکنشهای حساسیتی، اجتناب از آجیلهایی مانند بادام زمینی، گردو، بادام هندی و سایر غذاهای حاوی آجیل است.
- آلرژی به صدف دارها: اگر به یک نوع از سخت پوستان آلرژی دارید، ممکن است با دیگر صدف دارها نیز حساسیت داشته باشد.
- آلرژی به سولفید: سولفیدها گروهی از ترکیبات گوگردی هستند که ممکن است به طور طبیعی در غذاها وجود داشته باشند یا به عنوان نگهدارنده به غذا اضافه شوند. سازمان FDA تخمین میزند که یک نفر از هر ۱۰۰ نفر به این ترکیبات حساسیت دارند.
- آلرژی به سویا: سویا، سس سویا و Tofu (پنیر سویا) بخش بزرگی از غذاهای فرآوری شده است که میتواند حساسیتزا باشد.
- عدم تحمل غذا
- آلرژی به ماهی
- آلرژی به انگور
- حساسیت به گلوتن
- حساسیت به انجیر
آلرژی به گردو
آلرژی به آجیلها و مخصوصا آلرژی به گردو چندان کم نیست و حساسیت به آلرژی میتواند از نظر شدت بروز متنوع باشد. این واکنش حساسیت زا میتواند از کهیر گرفته تا شوک آنافیلاکسی تغییر کند و بستگی به میزان حساسیتی که فرد به گردو دارد تعیین میشود.
معمولا به محض خوردن گردو واکنشهای آلرژیک در بدن فردی که به گردو حساسیت دارد بروز میکند. علائمی که ممکن است در اثر حساسیت به گردو در فرد دیدهشود، شامل موارد زیر است؛
- خارش در دهان و بروز التهاب و قرمزی در دهان
- خارش گلو
- ورم لبها، زبان، دهان و گلو
- خارش گوشها
۵. آلرژی های تنفسی
حساسیتهای تنفسی زمانی بروز میکنند که سیستم ایمنی بدن ما نسبت به گرده، ذرات گرد و غبار، موی حیوانات و یا یک آلرژن خاص واکنش نشاندهد. این آلرژیها بسیار شایع هستند و در هر سنی میتوانند بروز کنند. شایعترین آلرژنهایی که دستگاه تنفس به آنها واکنش نشانمیدهد شامل موارد زیر هستند؛
- گرده
- موی حیوانات
- کپک یا هاگ قارچها
- غبار
احتمال داشتن حساسیت تنفسی در افرادی که یک نوع دیگر حساسیت دارند و یا آسم دارند بیشتر از باقی افراد است و علائم در این افراد با شدت بیشتری بروز میکند. کودکان بیشترین احتمال برای داشتن حساسیتهای تنفسی دارند که با بزرگ شدن ممکن است از شر آنها نجات پیدا کنند. اگر درد سینه شما را اذیت میکند، برای درمان خس خس سينه و سرفه میتوانید از دارو و شربتهای تنفسی استفاده کنید.
انواع آلرژی تنفسی
آلرژی تنفسی انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر هستند؛
- آلرژیهای فصلی و انواع مختلف آنها
- آلرژی به گرده
- آلرژی به هاگ گیاهان و کپکها
- آلرژی به گرد و غبار
- آلرژی به سگ
- آلرژی به گربه؛ آلرژی به گربه دو برابر شایعتر از آلرژی به سگ است.
۶. آلرژی ریه
معمولا افرادی که برای مدت طولانی در مجاورت آلرژن تنفسی قرار میگیرند، دچار فیبروز ریه میشوند. افرادی که حساسیت ریه دارند ممکن است که علائم زیر را نشان دهند؛
- ممکن است در زمان فعالیت کردن و یا ورزش کردن، دچار تنگی نفس شوند.
- زیاد سرفه میکنند.
- خسته میشوند.
- در حالت عادی هم احساس تنگی نفس دارند.
- ممکن است که در طول زمان با کاهش وزن مواجه شوند.
- تب، سرفه و لزر هم میتوانند بروز کنند.
یکی از مسائل خطرناک در ارتباط با حساسیت ریه، در مجاورت آلرژن بودن برای زمان طولانی است که میتواند بسیار خطرناک باشد. باید از موادی که حساسیت ریههای شما را زیاد میکنندد، پرهیز کنید.
۷. حساسیت های رایج
برخی از آلرژیهای دیگر شامل موارد زیر هستند؛
- ملتحمهای (چشم صورتی): ورم ملتحمه بیماری رایج و قابل درمان در کودکان و بزرگسالان است.
- حساسیت دارویی: بسیاری از داروها دارای عوارض جانبی هستند که میتوانند باعث واکنشهای آلرژیک شامل: کهیر، خارش پوست، حساسیت پوستی در کودکان، تورم صورت، خس خس سینه و آنافیلاکسی شوند.
- آلرژی به آسپرین (سالیسیلات): اگر به سالیسیلات حساسیت دارید، از مصرف غذاها، داروها و سایر محصولات حاوی سالسیلات خودداری کنید.
- آلرژی به پنی سیلین
- آنافیلاکسی: نشانههایی که آنافیلاکسی ایجاد میکند شامل احساس تنگی نفس ناگهانی، خس خس سینه، خشونت صدا، تورم زبان و دهان، کهیر زدن بدن و خارش در تمام بدن، سوزن سوزن شدن دستها و پاها و لبها و پوست سر، تهوع و استفراغ، افزایش ضربان قلب، سرگیجه و از دست دادن هوشیاری است.
عوارض آلرژی چیست؟
ممکن است تصور شما از آلرژی، گرفتگی بینی و سرفههایی باشد که در شروع هر فصل جدید اتفاق میافتند، اما برخی از این واکنشهای آلرژیک میتوانند تهدیدکنندهی زندگی باشند. حساسیت باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای دیگری میشود، که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
۱. شوک آنافیلاکسی
واکنش شدید به آلرژنها است. غذاها، داروها و نیش حشرات شایع ترین عواملی که موجب بروز آنافیلاکسی هستند.
۲. آسم
آلرژی احتمال ابتلا به آسم را افزایش میدهد. آسم بر راههای هوایی تاثیر میگذارد. در بسیاری موارد، آسم ناشی از قرار گرفتن در معرض آلرژنهای محیطی (آسم ناشی از آلرژی) است.
۳. سینوزیت و عفونت گوش و ریه
خطر ابتلا به این بیماریها در صورت داشتن تب یونجه یا آسم، بیشتر است.
جلوگیری از آلرژی ممکن است؟ (چگونه از آلرژی پیشگیری کنیم؟)
جلوگیری از واکنشهای آلرژیک به نوع آلرژی بستگی دارد. بهترین اقدام، خودداری از تماس با آلرژن است. اقدامات عمومی برای پیشگیری از حساسیت عبارتاند از:
۱. دوری از ماده حساسیت زا
حتی اگر در حال درمان علائم هستید، سعی کنید از محرکها دوری کنید. به عنوان مثال، اگر به گردهی گیاهان حساسیت دارید، زمانی که تجمع گردهها در هوا بالا است، پنجرهها و درها را ببندید و درون خانه بمانید. اگر به گرد و غبار و خاک حساسیت دارید، گردگیری و شستن ملحفهها و استفاده از فیلتر هوا به کاهش علائم کمک میکند.
۲. ثبت مواد محرک
به هنگام بروز علائم، بررسی و پیگیری آنچه که خوردهاید یا با آن در تماس بودهاید، به شناسایی آلرژنهایی که باعث علائم آلرژیک میشوند کمک میکند.
۳. استفاده از دستبند هشدار پزشکی
اگر به مادهای واکنش آلرژیک شدید نشان میدهید، پوشیدن دستبند یا گردنبند هشدار پزشکی کمک میکند زمانی که قادر به صحبت نیستید، دیگران از حساسیت شدید در مورد مادهی خاصی آگاهی داشته باشند.
رژیم غذایی برای کاهش علائم آلرژی (برای آلرژی چی بخوریم؟)
یکی از مواد غذایی که به درمان حساسیت کمک میکند، کوئرستین است. کوئرستین در انواع توت، انگور، کلم، گل کلم، پیاز (به خصوص پیاز قرمز)، موسیر، چای و گوجه فرنگی یافت میشود. کوئرستین به دلیل خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد ویروسی که دارد میتواند به بدن در مبارزه با آلرژی کمک کند. همچنین گیاهانی مانند زنجبیل برای درمان آلرژی نیز مفید هستند.
مواد آلرژی زا در کودکان چه هستند؟
آلرژی در کودکان؛ آلرژی پوستی با رشد کودک کاهش مییابد اما آلرژیهای تنفسی و آلرژی به مواد غذایی با افزایش سن کودک بیشتر میشوند. اما کودکان میتوانند به مواد غذایی مختلف، پوشکها، شیر خشک، برخی مواد غذایی و موارد دیگر آلرژی داشتهباشند. حساسیت پوستی در کودکان زیاد دیده میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر هر یک از علائم آلرژی در شما بروز کردهاست و یا به ماده یا شرایطی که در آن قرار میگیرید، حساسیت دارید، وقت را تلف نکنید و حما به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. آلرژی در عین اینکه نام ساده و آشنایی دارد، اما میتواند بیماری بیرحم و خطرناکی باشد و در کوتاهترین زمان ممکن، شما را در دام بیندازد.
مسئلهای که در آلرژی اهمیت دارد، آگاهی از بیماری است. شما باید به خوبی آلرژی خود را بشناسید تا در موقعیتهای اورژانسی قرار نگیرید. برای درمان حساسیت، به دکتر عمومی و دکتر آسم و آلرژی مراجعه کنید. همچنین میتوانید در سایت دکترتو از سیستم مشاوره آنلاین دکتر آسم و آلرژی و مشاوره آنلاین با دکتر عمومی استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من رفتم شهرستان دوروز چشمام سوخت بعد تنگی نفس گرفتم
سلام
علایم مشخص حساسیت دارید
می توانید تا دو روز از انتی هیستامین مثل سیتریزین است
در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه کنید
متخصص داخلی
سلام من رفتم شهرستان دوروز چشمام سوخت بعد تنگی نفس گرفتم میتونه از آلرژی باشه
سلام من رفتم شهرستان دوروز چشمام سوخت بعد تنگی نفس گرفتم آیا از آلرژی است
سلام من یکی دوماهی میشه جای جای بدنم شروع ب خاریدن میکنه و بلافاصله جاش برآمده میشه آزمایش دادم گفت ک الرژی دارید لطفآ راهنمایی کنید
سلام
طبیعتا بعد از تشخیص نیاز به درمان دارید
زیر نظر پزشک
از انتی هیستامین و سایر داروها باید استفاده کنید
متخصص آلرژی
سلام وقت شما به خیر.بند مدت زیادی(حدودا ۳ تا ۴ ماه)هر چند روز یکبار متاسفانه سرفه شدید دوتایی دارم.دکتر متخصص رفتم و عکس از ریه گرفتم که خداروشکر عفونت و مشکلی نداشتم.دکتر الرژی رو تشخیص داد و به من قرص نئوتادین و یک اسپری تنفسی با یک اسپری بینی داد.من هروقت قرص نئوتادین رو میخورم سرفه هام تا یه مدت قطع میشه و دوباره شروع میشه.متاسفانه این روند ادامه داره و سرفه قطع نمیشود.۱۵ سالم هست.با تشکر🙏
محسن عزیز!
سرفههای مکرر میتواند ناشی از آلرژی، آسم یا سایر مشکلات تنفسی باشد. اگر سرفهها با مصرف نئوتادین و اسپریهای تجویز شده قطع نمیشوند، بهتر است دوباره به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو یا تغییر درمان داشته باشید. همچنین، سعی کنید عواملی که ممکن است سرفه را تشدید کنند، مانند گرد و غبار، دود، یا آلرژنها را شناسایی و از آنها دوری کنید. پزشک شما ممکن است آزمایشهای بیشتری انجام دهد تا علت اصلی سرفهها را پیدا کند.
متخصص آلرژی
سلام من همیشه آلرژی دارم وبعضی موقع تا ۲روز می خوابم بازم خوابم میاد یا معده بهم می ریزد در کل خستگی زیاد وتعطیل همه دارو هارا مصرف کردم خوب نشدم فقط یک آمپول می زنم خوب میشم ولی عوارض دارد این آمپول پوکی استخوان می آورد کلا کلافه شدم یکی نیست راهنمایی کند همه تست هازی آلرژی انجام دادم انگار کرونا گرفتم جالب که زمان کرونا این طوری نبودم
سلام
اگر کورتون مصرف می کردید درمان اصولی یی قلمداد نمی شود
در آلرژی مزمن نیاز به ایمونوتراپی بطور اصولی دارید
زیر نظر پزشکان باتجربه باشید
متخصص آلرژی
من دارم از حساسیت میمیرم بخدا
من شاید در روز بتونم کلا ۲ دقیقه مث آدم نفس بکشم، موقع خواب هم بینی هام بستس و باید با دهن باز بخوابم، موقع غذا خوردن چون بینی هام بستس مجبورم با دهن باز غذا بخورم ک وسطاش ی نفسی بکشم، بابا من دارم دیووووونه میشم
به درختی چیزی نزدیک میشم تا ی هفته افتادم
موقع مدارس هم ک مجبورم قرص بخورم بعدش سر کلاسا خوابم میبره
سلام
بله دچار حساسیت شدید هستید
نیاز به دارو های مداوم و ازمایش های ایمنولوژی مخصوص زیر نظر متخصص الرژی دارید
با عرض سلام
موقع خوابیدن در شب ساعت ۴صبح بلند میشوم میشینم بینی ام کیپ میکند سیستم بدنم مرا اذیت میکند و خواب را از چشمم میگیرد
سلام
از قطره ضد احتقان بینی تا یک هفته استفاده نمایید
سلام در بدن حساسیت دارم
سلام
میتوانید از داروهای انتیهیستامین مثل سیتریزین تحت نظارت پزشک استفاده کنید