داروی تریامسینولون ان ان چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض تریامسینولون

آنچه در این مقاله می‌خوانید

داروی تریامسینولون به انگلیسی Triamcinolone، برای کمک به تسکین قرمزی، خارش، تورم یا سایر ناراحتی‌های پوستی استفاده می‌شود. این دارو یک کورتیکواستروئید (داروی شبیه کورتیزون یا استروئید) است و به شکل تزریقی/آمپول و پماد موضعی/کرم مصرف می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 11 دقیقه
داروی تریامسینولون چیست و چه کاربردی دارد؟

داروی تریامسینولون نوعی کورتیکواستروئید (داروی شبیه کورتیزون یا استروئید) است که التهاب، تورم، گرما، قرمزی و درد) را تسکین می‌دهد و برای درمان برخی از انواع آرتریت، مشکلات خونی، بیماری کلیه، چشم، تیروئید و اختلالات روده مثل کولیت)، آلرژی شدید و آسم استفاده می‌شود. داروی تریامسینولون همچنین برای درمان انواع خاصی از سرطان نیز کاربرد دارد. برای تجویز این دارو به متخصص عمومی یا متخصص پوست مراجعه کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص پوست و پزشکان عمومی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

داروی تریامسینولون چیست؟

تریامسینولون از دسته‌ی داروهای کورتیکواستروئیدی است که فرم کرم و پماد موضعی آن برای درمان انواع بیماری‌های پوستی مانند اگزما، درماتیت، آلرژی و بثورات پوستی استفاده می‌شود. تریامسینولون تورم، خارش و قرمزی ناشی از بیماری‌های پوستی را کاهش می‌دهد.

فرم تزریقی این دارو در شرایط مختلفی مانند اختلالات آلرژیک، آرتروز، نقرس، بیماری‌های خونی، مشکلات تنفسی، برخی از سرطان‌ها، بیماری‌های چشمی و اختلالات روده کاربرد دارد.

شناسنامه داروییتوضیحات
نام عمومی داروتریامسینولون به انگلیسی Triamcinolone
نام تجاریKenalog و Aristocort
نوع داروضدالتهاب استروئیدی
فرمول شیمیاییC۲۴H۳۱F۱O۶
تاریخچه تولید داروبرای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ برای کاربردهای درمانی در پزشکی ساخته شد
دسته بندی بارداریدسته بندی C، مصرف آن در بارداری ممنوع است
نیمه عمر۲ تا ۵ ساعت
متابولیسم دارودر درجه اول در کبد از طریق مسیرهای آنزیم کبدی متابولیزه می‌شود
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق، دور از رطوبت و نور مستقیم خورشید نگهداری شود
دفع از بدنادراری – مدفوعی
نحوه مصرفبه صورت تزریق داخل عضلانی و مفصلی و موضعی
اشکال داروییتزریقی و پماد، کرم، لوسیون و آیرسول (اسپری)
داروهای هم گروهپردنیزون، دکسامیتازون و هیدروکورتیزون
جدول اطلاعات دارویی تریامسینولون

نحوه عملکرد تریامسینولون چیست؟

تریامسینولون با سرکوب حرکت لکوسیتهای پلی مورفونوکلئر و فیبروبلاست و برگرداندن نفوذپذیری مویرگ‌ها، التهاب را کنترل یا از بروز التهاب جلوگیری می‌کند. همچنین با کاهش فعالیت سیستم لنفاوی، سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کند.

متن انگلیسی:
Apply Triamcinolone Acetonide Cream 0.025% to the affected area two to four times daily.
ترجمه فارسی:
کرم تریامسینولون استونید ۰.۰۲۵ ٪ را ۲ تا ۴ بار در روز به ناحیه آسیب دیده بمالید.

به نقل از سایت mayoclinic

نحوه مصرف و دوز مصرفی تریامسینولون به چه صورت است؟

تریامسینولون در شکل‌های پماد، کرم، لوسیون و آیرسول (اسپری) در نقاط مختلف بدن استفاده می‌شود. شکل موضعی آن روی پوست خشک و تمیز و اسپری آن برای دهان کاربرد دارد. این دارو معمولا ۲ تا ۴ بار در روز استفاده می‌شود. برای زخم‌های دهان، قبل از خواب و ۲ تا ۳ بار در روز، ترجیحا بعد از غذا استفاده کنید.

پماد و کرم تریامسینولون را فقط روی پوست استفاده کنید. از آن در صورت، کشاله‌ی ران یا زیر بغل استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک صلاح دیده باشد. یک لایه‌ی نازک از دارو را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید و به آرامی بمالید، حدود ۲ تا ۴ بار در روز انجام دهید. ناحیه را نپوشانید، بانداژ نکنید یا آن را نپیچانید، مگر اینکه پزشک دستور داده باشد. اگر در ناحیه اطراف پوشک نوزاد استفاده می‌شود، از پوشک تنگ یا شلوار پلاستیکی استفاده نکنید.

اگر از پماد و کرم تریامسینولون برای درمان بیماری پوستی در دست استفاده نمی‌کنید، پس از استفاده از دارو، دستتان را بشویید. دارو را به نزدیکی چشمانتان نزنید زیرا ممکن است باعث گلوکوم شود. از مصرف این دارو در بینی یا دهان خودداری کنید و اگر دارو با چشم، بینی یا دهان تماس پیدا کرد آن قسمت را با آب فراوان بشویید.

نحوه مصرف و دوز مصرفی تریامسینولون به چه صورت است؟
فرم تزریقی این دارو به درمان اگزما و آلرژی پوستی کمک می‌کند.

علائم اوردوز با داروی تریامسینولون

اگر فردی این دارو را بیش از حد مصرف کند و به علائم جدی مانند از دست دادن تنفس یا مشکلات تنفسی دچار شود، باید با اورژانس تماس بگیرید.

پماد تریامسینولون اِن اِن برای چیست؟

برای جلوگیری از عوارض دارویی با پزشک مشورت کن.

آمپول تریامسینولون برای چیست؟

از فرم تزریقی این دارو، آمپول تریامسینولون استوناید، برای درمان بیماری‌های مختلف مانند التهاب (تورم)، آلرژی شدید، مشکلات آدرنال، آرتریت، مشکلات خون یا مغز استخوان، مشکلات چشم یا بینایی، مشکلات ریه یا تنفسی (مثل آسم)، لوپوس، بیماری‌های پوستی، مشکلات کلیوی و کولیت اولسراتیو استفاده می‌شود.

۱. آمپول تریامسینولون کورتون است؟

خیر، کورتون نیست. آمپول تریامسینولون استوناید یک کورتیکواستروئید (داروی شبیه کورتیزون یا استروئید) است.

۲. نحوه تزریق آمپول تریامسینولون

این دارو ممکن است با تزریق به بخش‌های مختلف بدن مانند عضله، ضایعه پوستی یا مفصل تجویز شود. تزریق معمولا توسط یک متخصص آموزش دیده انجام می‌شود.

۳. دوز مصرفی آمپول تریامسینولون

شکل رایج مصرف داروی تریامسینولون، تزریق در عضله یا مفصل است. دوز مصرف نیز ممکن است ۱۰ میلی‌گرم در میلی لیتر (تزریق داخل مفصلی یا تزریق درون ضایعه) یا ۴۰ میلی‌گرم در میلی لیتر (تزریق عضلانی یا داخل مفصلی) باشد.

انواع بیماریدوز مصرف آمپول تریامسینولون
اختلالات روماتیسمی یا آرتروز۶۰ میلی‌گرم عضلانی هر ۶ هفته؛ ممکن است ۲۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم عضلانی در صورت نیاز اضافه شود.
تزریق داخل مفصلی، تزریق درون بافت نرم: در مفاصل بزرگ ۱۵ تا ۴۰ میلی‌گرم تزریق می‌شود و در مفاصل کوچک و التهاب غلاف تاندون ۲.۵ تا ۱۰ میلی‌گرم است.
درمان درماتوز، نقص یا ضایعه پوستی۱ میلی‌گرم در هر محل ضایعه پوستی، ۱ بار یا بیشتر در هفته. بیش از ۳۰ میلی‌گرم در روز نباشد.
دوز اولیه بسته به بیماری خاص و ضایعه تحت درمان، تزریق داخل ضایعه متفاوت است. ممکن است در فواصل هفتگی یا با تکرار کمتر شود. در صورت فاصله ۱ سانتی‌متر از محل‌های مختلف ممکن است تزریق شود.
شرایط سیستمیک (پخش شدن) التهاب و آلرژی۶۰ میلی‌گرم تزریق عضلانی؛ باید دوز در محدوده ۴۰ تا ۸۰ میلی‌گرم تنظیم شود.
برای بیماران مبتلا به تب یونجه یا آسم گرده که به تجویز گرده و سایر روشهای درمانی معمولی پاسخ نمی‌دهند، ممکن است یک تزریق از ۴۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم در هر فصل انجام شود.
مالتیپل اسکلروزیس (بیماری ناتوان کننده مغز و نخاع است) ۱۶۰ میلی‌گرم عضلانی یک بار در روز به مدت ۱ هفته و به دنبال آن ۶۴ میلی‌گرم هر روز در مدت زمان ۱ ماه
جدول دوز مصرفی آمپول تریامسینولون

۴. آمپول تریامسینولون یخچالی است؟

خیر، این دارو را در یک ظرف بسته در دمای اتاق، دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. از انجماد تریامسینولون جلوگیری کنید.

۵. آمپول تریامسینولون برای کمر درد (آمپول تریامسینولون ۴۰ برای چیست؟)

آمپول تریامسینولون استوناید معمولا برای کمردرد ناشی از آرتریت تجویز می‌شود. متخصص داروی ضد التهابی را به فضای اپیدورال اطراف اعصاب نخاعی شما تزریق می‌کند.

۶. آمپول تریامسینولون برای آلرژی

تریامسینولون علائم تب یونجه و آلرژی را کنترل می‌کند اما به طور کلی آن را درمان نمی‌کند. علائم الرژی شدید شما ممکن است در روزی که شروع به استفاده از آمپول یا اسپری بینی تریامسینولون می‌کنید بهبود یابد، اما ممکن است تا ۱ هفته استفاده روزانه طول بکشد تا شما مزایای کامل این دارو را احساس کنید.

آمپول تریامسینولون ۴۰ برای چیست؟
تزریق تریامسینولون برای کمک به تسکین درد زانو ناشی از آرتروز استفاده می‌شود.

پماد تریامسینولون اِن اِن برای چی خوبه؟

تریامسینولون یک گلوکوکورتیکوئید (نوعی کورتیکواستروئید‌) است که برای مدیریت شرایط مختلف پزشکی از جمله درماتیت آتوپیک، درماتیت تماسی، اگزما، درماتیت بولوس، پسوریازیس هرپتیفرم، لوپوس، درماتومیوزیت فصلی یا آلرژیک استفاده می‌شود. این دارو به صورت پماد تریامسینولون برای تبخال تناسلی هم ممکن است مصرف شود.

۱. پماد تریامسینولون استوناید ۰/۱ درصد برای چیست؟

کرم تریامسینولون اِن اِن برای درمان انواع بیماری‌های پوستی مانند اگزما، درماتیت، آلرژی و بثورات پوستی استفاده می‌شود. تریامسینولون تورم، خارش و قرمزی را که می‌تواند در این نوع شرایط رخ دهد را کاهش می‌دهد.

۲. پماد تریامسینولون برای لک صورت و جوش صورت خوبه؟

پماد تریامسینولون اِن اِن برای جوش صورت و لک صورت هم می‌تواند مفید باشد اما ممکن است تاثیر ۱۰۰ درصدی از خود نشان ندهد. این دارو را برای جلوگیری از برون‌ریزی پوستی با مشورت پزشک مصرف کنید.

۳. کرم یا پماد تریامسینولون برای واژن

کرم تریامسینولون یک عامل ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب و خارش مرتبط با برخی از بیماری‌های پوستی و اندام تناسلی زنان کمک کند. این پماد برای پوست خشک استفاده بیشتری دارد و درمورد مصرف موضعی در ناحیه اطراف واژن حتما باید از عوارض جانبی و موارد احتیاط قبل از مصرف آگاه باشید.

نحوه مصرف پماد تریامسینولون اِن اِن برای خارش واژن

تریامسینولون پماد حساسیت پوستی خارش و قرمزی است و برای درمان خارش واژن ممکن است شکل موضعی یا تزریقی آن تجویز شود. باتوجه به دوز تجویزی، حدود ۲ تا ۴ بار یک لایه نازک آن را در ناحیه بمالید.

۴. پماد تریامسینولون برای سوختگی خوبه؟

کرم تریامسینولون اِن اِن فقط برای بیماری‌های پوستی که پزشک شما توصیه می‌کند کاربرد دارد. این دارو نباید برای درمان انواع خاصی از عفونت‌ها یا بیماری‌های پوستی مانند سوختگی‌های شدید استفاده شود.

پماد تریامسینولون برای سوختگی خوبه؟
از این دارو روی صورت، کشاله ران یا زیر بغل استفاده نکنید مگر اینکه پزشک به شما دستور دهد.

۵. پماد تریامسینولون اِن اِن برای کودکان

کودکانی که از تریامسینولون triamcinolone استفاده می‌کنند ممکن است خطر عوارض جانبی از جمله کاهش رشد و تاخیر در افزایش وزن را تجربه کنند. با پزشک کودک خود در مورد خطرات استفاده از این دارو روی پوست کودک صحبت کنید.

۶. پماد تریامسینولون اِن اِن برای قارچ پوستی و خارش بدن

کرم تریامسینولون ترکیبی از داروی ضد قارچ و استروئیدی است که برای درمان انواع خاصی از عفونت‌های قارچی یا مخمری پوست و درمان خارش بدن استفاده می‌شود. این دارو ممکن است به کاهش التهاب پوستی حاصل از بیماری قارچی کمک کند.

۷. پماد تریامسینولون برای ورم بینی خوبه؟

بین کرم تریامسینولون اِن اِن و نوع تزریقی آن، آمپول تریامسینولون بعد از عمل بینی بیشترین کاربرد را در کاهش ورم و باد بینی دارد. این دارو که بیشتر به شکل تزریقی برای بینی استفاده می‌شود، به کاهش التهاب بینی کمک می‌کند و ورم آن را از بین می‌برد.

۸. پماد یا کرم تریامسینولون برای اگزما و کهیر

کرم تریامسینولون استونید یک داروی تجویزی برای اختلالات پوستی از جمله اگزما، بثورات پوستی و آلرژی است. این دارو یک کورتیکواستروئید قوی است که تورم و التهاب را خنثی می‌کند. همچنین از عمل بیش از حد سیستم ایمنی بدن جلوگیری می‌کند. درمورد درمان کهیر نیاز به صحبت با پزشک دارید.

به طور کلی، داروهای موضعی در کهیر کمتر از داروهای خوراکی یا تزریقی مفید هستند. با این حال، استروئیدهای موضعی مانند تریامسینولون، فلوسینونید، کلوبتاسول یا الوکون گاهی اوقات به بهبود علائم خارش آن کمک می‌کنند.

۹. پماد تریامسینولون برای گوشت اضافه، اسکار و زخم

کرم تریامسینولون اِن اِن یک داروی کورتیکواستروئید است که برای درمان بافت زخم ضخیم شده به نام زخم‌های کلوئید و هیپرتروفیک (که با ایجاد گوشت اضافه در بدن شناخته می‌شوند) استفاده می‌شود. کورتیکواستروئیدها التهاب (تورم و قرمزی) مرتبط با زخم‌های فعال کلوئید و هیپرتروفیک را کاهش می‌دهند.

پماد تریامسینولون اِن اِن برای آلرژی پوستی مناسبه؟‌ با پزشک مشورت کن.

عوارض جانبی داروی تریامسینولون

عوارض رایج تریامسینولون شامل سوزش، خشکی یا قرمزی ناحیه تحت درمان است که ممکن است در برخی افراد رخ دهد. اگر هر یک از این اثرات ادامه داشت یا بدتر شد، با پزشک مشورت کنید. سایر عوارض عبارت‌اند از:

  • مدفوع سیاه یا قیر مانند
  • رشد بیش از حد موهای صورت در زنان
  • بثورات پوستی
  • سرگیجه
  • بی‌خوابی
  • مشکلات پوستی
  • ضربان قلب سریع
  • سردرد
  • افسردگی روانی
  • تغییرات خلق و خو
  • نازک شدن پوست
  • درد شکم
  • لرز
  • اسهال
  • غش کردن
  • سوزش معده
  • گرفتگی صدا
  • فولیکول‌های موی ملتهب
  • ضعف عضلانی
  • پوسته پوسته شدن یا قرمزی در نزدیکی دهان
  • تنگی نفس

عوارض جانبی فرم موضعی تریامسینولون

سوزش، خارش، تحریک یا خشکی ممکن است هنگام استفاده کرم تریامسینولون روی پوست رخ دهد و چند ساعت بعد که بدن با دارو سازگار شد، عوارض از بین می‌روند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید:

  • علائم کشش، نازک شدن و تغییر رنگ پوست
  • آکنه و جوش جدید
  • افزایش رشد مو تا حد زیاد
  • فولیکولیت (التهاب یا عفونت فولیکول مو)

در مواردی هم ممکن است بعد از مصرف کرم تریامسینولون عفونت‌های پوستی بدتر شوند. این اتفاق به دلیل حساسیت بدن اتفاق می‌افتد و در صورت عدم بهبود قرمزی، تورم یا تحریک حتما به پزشک اطلاع دهید.

متن انگلیسی:
Burning, itching, irritation, or dryness may occur when this medication is first applied to the skin.
ترجمه فارسی:
سوزش، خارش، تحریک یا خشکی ممکن است زمانی رخ دهد که این دارو برای اولین بار روی پوست استفاده می‌شود.

به نقل از سایت webmd

عوارض پماد تریامسینولون استوناید با جذب خونی

به ندرت، ممکن است این دارو از پوست به جریان خون جذب شود اما اگر اتفاق بیفتد منجر به عوارض جانبی بیش از حد کورتیکواستروئید می‌شود. این عوارض جانبی بیشتر در کودکان و در افرادی که از تریامسینولون برای مدت طولانی یا در مناطق وسیعی از پوست استفاده می‌کنند رخ می‌دهد. در صورتیکه هر یک از موارد زیر را مشاهده کردید، به پزشک اطلاع دهید:

  • خستگی غیرمعمول و شدید
  • کاهش وزن
  • سردرد
  • تورم مچ پا و پا
  • افزایش تشنگی
  • افزایش ادرار
  • مشکلات بینایی

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی تریامسینولون از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

عوارض پماد تریامسینولون استوناید چیست؟
ممکن است این دارو از پوست جذب خون شود.

واکنش آلرژیک با آمپول triamcinolone

علائم یک واکنش آلرژیک جدی بعد از تزریق تریامسینولون ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بثورات پوستی 
  • خارش
  • تورم (به خصوص صورت، زبان و گلو) 
  • سرگیجه شدید
  • مشکل تنفسی

عوارض جانبی فرم تزریقی تریامسینولون

قرمزی یا درد در محل تزریق تریامسینولون از مهمترین عوارض جانبی این دارو است. در صورت ماندگاری یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید:

  • ناراحتی معده
  • سردرد
  • سرگیجه
  • مشکل خواب
  • افزایش وزن 
  • فشارخون بالا

عوارض آمپول تریامسینولون در افزایش قند خون

داروی تریامسینولون ممکن است باعث افزایش قند خون شود که این اتفاق با ایجاد بیماری دیابت یا بدتر شدن علائم آن همراه است. در صورت مشاهده علائم افزایش قند خون مانند افزایش تشنگی و افزایش ادرار، به پزشک اطلاع دهید.

اگر قبل از مصرف دارو دیابت دارید، قند خون خود را به طور منظم طبق دستورالعمل بررسی کنید و نتایج را با پزشک در میان بگذارید. ممکن است لازم باشد پزشک داروی دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی شما را تنظیم کند.

عوارض پماد تریامسینولون در ایجاد عفونت

داروی تریامسینولون می‌تواند توانایی بدن در مبارزه با عفونت‌ها را کاهش دهد. این اتفاق ممکن است باعث ابتلا به یک عفونت جدی (به ندرت کشنده) یا تشدید عفونت قبلی بدن شود. در صورت مشاهده علائم عفونت مانند گلودردی که از بین نمی‌رود، تب، لرز و سرفه یا موارد زیر، با دکتر متخصص مشورت کنید:

  • ضعف
  • پف صورت
  • افزایش وزن غیرمعمول
  • نازک شدن پوست
  • درد استخوان
  • تغییرات دوره قاعدگی
  • تغییرات ذهنی و خلقی (مانند افسردگی، نوسانات خلقی و تحریک)
  • کبودی و خونریزی
  • مشکلات بینایی
  • تورم مچ پا، کف پا و دست
  • ضربان قلب سریع، آهسته یا نامنظم

اگر تزریق این دارو را در مفصل انجام دادید، ممکن است ناراحتی موقتی مفصلی ایجاد شود. در صورت داشتن تب، درد شدید همراه با تورم مفصل، ضعف در مفصل یا کاهش دامنه حرکت در مفصل، به پزشک اطلاع دهید.

علائم خونریزی معده یا روده (مانند درد معده، درد شکم، مدفوع سیاه، استفراغی که شبیه رنگ قهوه است) نیازمند اورژانس پزشکی هستند.

موارد احتیاط و هشدار در مصرف تریامسینولون چیست؟
از داروهای کورتونی در طولانی مدت استفاده نکنید.

موارد احتیاط و هشدار در مصرف تریامسینولون

استفاده طولانی مدت از داروهای کورتونی می‌تواند پاسخ دادن به استرس‌ را برای بدن دشوارتر کند. بنابراین، قبل از جراحی یا درمان اضطراری، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از تریامسینولون استفاده می‌کنید. همچنین تا اتمام طول درمان این دارو، از تماس با افرادی که بیماری عفونی مانند آبله مرغان، سرخک یا آنفولانزا دارند، خودداری کنید.

قبل از استفاده از فرم موضعی داروی تریامسینولون موارد زیر را با پزشک خود درمیان بگذارید:

  • حساسیت به تریامسینولون، سایر داروها یا سایر مواد موجود در محصولات موضعی تریامسینولون 
  • ابتلا به عفونت در دهان یا گلو یا ابتلا به دیابت و سندرم کوشینگ
  • بارداری یا شیردهی یا اینکه هنگام استفاده از تریامسینولون باردار شدید
  • مشکلات خونریزی مانند لخته شدن خون
  • پوکی استخوان
  • بیماری‌های چشم مانند آب‌مروارید، آب‌سیاه، عفونت تبخال چشم
  • مشکلات قلبی مانند نارسایی قلبی و حمله قلبی
  • فشارخون بالا
  • عفونت‌های فعلی و گذشته مانند عفونت‌های مفصلی و عفونت‌های ناشی از قارچ، تبخال و سل
  • بیماری‌های کلیوی
  • بیماری کبدی
  • مشکلات روحی و خلقی مانند روان پریشی، اضطراب و افسردگی
  • مشکلات معده و روده مانند دیورتیکولیت و زخم، کولیت اولسراتیو
  • تشنج یا مشکلات تیروئید
  • واکسن یا آزمایش (بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون یا آزمایشات پوستی انجام ندهید)
  • از تماس با افرادی که اخیراً واکسن دریافت کرده‌اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می‌شود) خودداری کنید.

موارد ممنوعیت مصرف تریامسینولون

در موارد زیر، استفاده از انواع اشکال دارویی تریامسینولون ممنوع است:

  • عفونت قارچی سیستمیک یا گسترش یافته در بدن
  • حساسیت به کورتیکواستروئیدها یا سایر اجزای دارو
  • تزریق داخل رحم (سوسپانسیون تزریقی تریامسینولون استات برای تزریق داخل رحمی منع مصرف دارد)
  • مالاریای مغزی

هشدار قبل از مصرف آمپول یا قرص تریامسینولون استوناید

سوسپانسیون‌های تریامسینولون استوناید حاوی بنزیل الکل هستند. قرار گرفتن در معرض مقادیر بیش از حد الکل بنزیل با مسمومیت (افت فشار خون، اسیدوز متابولیک)، به ویژه در نوزادان و افزایش میزان کرنیکتروس، به ویژه در نوزادان نارس کوچک همراه است. سایر موارد که باید درمورد این دارو بدانید عبارت‌اند از:

  • کورتیکواستروئیدها می‌توانند سرکوب محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال قابل برگشت را ایجاد کنند، که ممکن است ماه‌ها ادامه داشته باشد.
  • کورتیکواستروئیدهایی مانند داروی تریامسینولون مانند ممکن است فشار خون، فشار چشم، احتباس نمک و آب و دفع پتاسیم را افزایش دهند.
  • کورتیکواستروئیدها از طریق تأثیر بر تنظیم کلسیم و مهار عملکرد استئوبلاست، باعث کاهش تشکیل و افزایش تحلیل استخوان می‌شوند.
  • آتروفی در محل تزریق گزارش شده است.
  • اختلالات روانپزشکی مرتبط با استفاده از کورتیکواستروئیدها، از جمله بی‌خوابی، تغییرات خلقی، سرخوشی و تغییرات شخصیت. 
  • آرتروز سپتیک ممکن است به عنوان عارضه‌ای برای تظاهرات داخل مفصلی یا بافت نرم رخ دهد. در صورت لزوم از درمان ضد باکتری مناسب استفاده کنید.
  • موارد نادری از آنافیلاکسی (شوک حساسیتی) در افرادی که تریامسینولون استوناید تزریق کرده‌اند، گزارش شده است.
  • در بیماران مبتلا به بیماری‌های گوارشی به دلیل خطر سوراخ شدن با احتیاط مصرف شود.
  • تغییر در وضعیت تیروئید ممکن است نیاز به تنظیم دوز داشته باشد. ترشح متابولیکی کورتیکواستروئیدها در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید افزایش و در بیماران کم کاری تیروئید کاهش می‌یابد.
موارد ممنوعیت مصرف تریامسینولون چیست؟
اگر به کورتیکواستروئیدها یا سایر اجزای دارو حساسیت دارید، تریامسینولون را مصرف نکنید.

تداخلات دارویی تریامسینولون

قبل از استفاده از این دارو، تمام داروهای تجویز شده و بدون نسخه و داروهای گیاهی که استفاده می‌کنید را به پزشک یا داروساز خود بگویید. از جمله این داروها کورتیکواستروئیدهای خوراکی (مثل پردنیزون) و داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کنند (مانند سیکلوسپورین) هستند.

برخی از محصولاتی که ممکن است با آمپول تریامسینولون این دارو تداخل داشته باشند عبارت‌اند از: 

  • آلدسلوکین
  • میفپریستون
  • ایبوپروفن
  • ناپروکسن
  • وارفارین
  • دابیگاتران
  • آسپرین (می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد)

اطلاعات دارویی تریامسینولون

تزریق هگزاسیتونید تریامسینولون برای تجویز در بیماری آلوپسی، لوپوس، کلوئیدها و نکروبیوز دیابتی استفاده می‌شود. این فرمولاسیون برای ضایعات التهابی خارش دار هم کاربرد دارد. برای آرتریت نقرس حاد، بورسیت و آرتریت روماتوئید، تزریق به صورت داخل مفصلی انجام می‌شود. جدول زیر اطلاعات مختصری از اشکال دارویی، عوارض و تداخل دارویی تریامسینولون را در اختیار شما می‌گذارد.

اشکال داروییعوارض جانبیتداخل دارویی
آمپول تریامسینولون البرز دارو ۴۰ میلی‌گرممدفوع سیاه یا قیر مانندآلدسلوکین
آمپول تریامسینولون آی پی دی آی سی ۴۰ میلی‌گرمرشد بیش از حد موهای صورت در زنانمیفپریستون
سوسپانسیون تزریقی دپوستیوا ۳۲ میلی‌گرمبثورات پوستیایبوپروفن
آمپول تریامسینولون ساندوز ۴۰ میلی‌گرم/میلی لیترسرگیجهناپروکسن
سوسپانسیون آهسته رهش زیلرتا ۳۲ میلی‌گرمبی‌خوابیوارفارین
جدول مشخصات دارویی تریامسینولون

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکنر

تریامسینولون یک گلوکوکورتیکوئید یا شبه کورتون است که برای مدیریت شرایط مختلف پزشکی از جمله درماتیت تماسی، اگزما، پسوریازیس، لیکن پلان، لوپوس و رینیت فصلی یا آلرژیک استفاده می‌شود. این دارو به شکل موضعی یا تزریقی موجود است و آمپول تریامسینولون از دوزهای ۱۰ تا ۱۶۰ میلی‌گرمی به صورت داخل مفصلی یا در محل ضایعه پوستی تزریق می‌شود.

در صورتیکه برای درمان بیماری پوستی یا بیماری‌هایی مانند آرتروز و لوپوس به تزریق دارو نیاز دارید، قبل از مصرف تریامسینولون درباره موارد احتیاط و عوارض جانبی مطمئن شوید و با بهترین دکتر پوست و مو یا دکتر عمومی مشورت کنید. در سایت دکترتو علاوه بر دریافت نوبت ویزیت حضوری امکان دریافت مشاوره با دکتر عمومی آنلاین و دکتر آنلاین پوست و مو و مشاوره دارویی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

از این دارو روی صورت، کشاله ران یا زیر بغل استفاده نکنید مگر اینکه پزشک به شما دستور دهد.

در این مورد اطلاعاتی در دسترس نیست. بهترین پماد برای آبله مرغان پماد کالامین، کالاندولا، پماد آلفا و زینک اکساید هستند.

بله، تزریق تریامسینولون برای کمک به تسکین درد زانو ناشی از آرتروز استفاده می‌شود.

بله، پماد تریامسینولون ان ان برای مقعد، درمان التهاب روی پوست، راست روده و حفره دهان، اگزما و بواسیر استفاده می‌شود.

ترکیب این دو دارو برای خارش قارچی استفاده میشود. پماد کلوتریمازول مصرف داخلی دارد و تریامسینولون موضعی بیرونی است.

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره داروی تریامسینولون

  1. قلیچ گفت:

    باسلام
    شوهرم حدود یک ماه پیش به علت کمردرد شدید از آمپول تریاماسینولون ۴۰ میلی گرم بصورت تک دوز استفاده کرده و الان قصدبچه دارشدن داریم این دارو بر اسپرم اثر منفی نداره؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      تاثیر منفی بر روی اسپرم ها ندارد.

    2. حمزه گفت:

      باسلام به علت گوش درد شدید به متخصص گوش مراجعه ودوقطره ،کپسول سفالکسین وپماد تریامسینولون ۱٪دادن گفتن بعداز قطرها داخل گوش باگوش پاکن بمالید.
      حال چون استعمال خارجی دارد آستفاده ضرر ندارد.ممنون

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        خیر ایرادی ندارد

  2. فهیمه گفت:

    سلام
    من برای خارش ازین پماد برای قسمت خارجی بدنم استفاده کردم ولی شدیدا دچار التهاب و قرمزی شده مثل کهیر شده چی میتونم استفاده کنم از بین بره؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      استفاده زیاد از این پماد باعث نازک شدن پوست می شود و بهتره اگه خارش شما ناشی از بیماری قارچی هست پماد مناسب قارچ استفاده شود. اگر خارش در ناحیه تناسلی هست بهتره توسط متخصص زنان ویزیت شوید و عفونت واژن بررسی شود. عفونت واژن موجب خارش گسترده تر بر روی پوست نیز می شود. از این لینک نوبت متخصص زنان بگیرید.
      متخصص زنان و زایمان

  3. مبين گفت:

    سلام،من در طول سال دچار آبریزش بینی و عطسه هستم،اول فصلی بود بعدا الان همیشگی شده،هردکتری رفتم طب سنتی هم امتحان کردم پرهیز غدایی داشتم ولی هیچ نتیجه ای نداشتهزندگی برام سخت شده،بهم آمپول تریامسینولون پیشنهاد دادن خیلی موثربود تالان چن دز رو به فاصله ۶ ماه تزریق کردم،به نظرتون ادامه بدم کار درستیه؟؟؟عواض نداره برام

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این دارو کورتونی هست و مصرف طولانی مدت مضراتی دارد. بهتره تحت نظر متخصص آلرژی باشید. از این لینک میتونید نوبت بگیرید.
      متخصص آلرژی

  4. ملیسا گفت:

    سلام، بنده ۱۵ سالمه و یکبار برای جوش هایم پماد تریامسینولون اِن اِن استفاده کردم، حدود یکساله که به صورتم میزنم و اگر استفاده نکنم صورتم به خارش میوفته و قرمز و میشه و جوش های ریز به وجود میان، با این حساب همش باید ازش استفاده کنم چیکار کنم خیلی ناراحتم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      استفاده مداوم از این پماد مناسب نیست. علت جوش های شما باید توسط متخصص پوست بررسی و داروی مناسب تجویز شود. از این لینک نوبت متخصص پوست بگرید.
      فوق تخصص پوست و مو

  5. فاطمه گفت:

    دکتر برای قسمت جلوی سرم که موهاش ریخته بود ، از این آمپول تزریق کرد. کلا دوبار با فاصله چندین ماه این اپول رو تزریق کرد که تاثیری نداشت .بعد الان بعد تقریبا ۳ماه از تزریق دوم ، متوجه فرورفتگی و گودی ای که همون محل تزریق ایجاد شده ، شدم. این فرو رفتگی رفع میشه آیا؟ یا نه میمونه تا آخر

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      تزریق این آمپول برای ریزش مو شاید کار صحیحی از نظر برخی پزشکان نباشه. علت ریزش مو باید ابتدا بررسی و روش مناسب جهت درمان انچام شود. مزوتراپی و تزریق هیلرفیلر گزینه های مناسبی هست که طبق توصیه متخصص پوست و مو باید انجام دهید. از این لینک میتونی با متخصصان پوست و مو در ارتباط باشی.
      پزشک متخصص پوست

    2. فهیم گفت:

      سلام فاطمه جان مشکل فرورفتگی و گودرفتگیت برطرف شد که بر اثر تزریق بود؟

  6. رضا گفت:

    سلام خانم دکتر .من اکرومیون تیپ دو دارم . برام سه تا امپول ترامیسیو ۴۰ تجویز کردن . تا حالا هم کورتون نزدم . چطوری باید فهمید که حساسیت دارم یا نه. و اینکه ایا بزنم یا نه

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این آمپول را میتونند برای شما تست کنند تا حساسیت را مشخص کنند. این داروی کورتونی ممکنه برای کاهش التهاب این ناحیه که به اعصاب ناحیه دست فشار می آورد تجویز شده باشه. از این لینک میتونید با متخصص طب فیزیکی و توانبخشی نیز مشورت کنید.
      بهترین دکتر طب فیزیکی و توانبخشی

  7. رضا گفت:

    سلام از کجا بلید فهمید به کورتون حساسیت داریم . من تا حالا نزدم..

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      برای شما تست پوستی قبل از تزریق انجام می شود.

  8. حمیدرضا اسماعیلی گفت:

    با سلام
    بنده دیابت کنترل شده دارم و روزانه ۳ عدد قرص متفورمین ۵۰۰ و ۲قرص لوزارتان ۵۰ مصرف می کنم هفته گذشته بدلیل درد کمر به پزشک متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات مراجعه کردم ایشان گفتند دیسک مهره ۴و۵و۱دنبالچه تحت فشار است و ۲ آمپول تریامسینولون به فاصله یک هفته برایم تجویز کردند آمپول اول را زدم بعد از آن تعداد دفعات دارم چند برابر شده و همراه با ادرار املاحی نیزخارج می شود که نگران دفع پروتئین در ادرار باشد. خواهشمندم راهنمایی فرمائید.

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      تکرر ادرار و دفع پروتئین شما به علت تزریق این آمپول نیست. مشکل شما توسط متخصص کلیه بررسی شود.
      جراح کلیه و مجاری ادراری

  9. ف گفت:

    سلام خسته نباشید خانم من دو دوز ۳ میلی گرمی برای حساسیت استفاده کرده قابل ذکر هست که خانم بچه شیرده هست آیا عوارض برای خودش وبچه ش نداره ممنون

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      استفاده در این دوز کم عارضه ای ندارد. مصرف طولانی مدت میتواند عوارضی ایجاد کند.

  10. نوا لهراسب پوریان گفت:

    با سلام
    من به کهیر مزمن مبتلا هستم و پرهیز غذایی و استفاده از داروهای مختلف بهبودی در شرایطم ایجاد نکرده است. بهم پیشنهاد کردن آمپول تریامسیلون بزنم. قبلا این آمپول رو تزریق کردم و نتایج اثربخشی دیدم. سوالم این هست که با توجه به اینکه یک کورتون هست ممکن است باعث بشه راحت تر به عفونت مبتلا بشم مثلا به کرونا؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      مصرف طولانی مدت کورتون می تونه سیستم ایمنی رو ضعیف کنه. تزریق تک دوز تریامسینولون باعث سرکوب سیستم ایمنی نمی شه.