فهرست مطالب
سندروم ژیلبرت یا سندروم گیلبرت نوعی بیماری ارثی است که عوارض جدی ایجاد نمیکند. اگر بهتازگی متوجه ابتلا به این بیماری شدهاید یا علائم مشکوکی شبیه به این بیماری دارید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که سندرم ژیلبرت چیست؟ چه علائمی ایجاد میکند؟ علت بروز آن چیست؟ چگونه میتوان این بیماری را تشخیص داد؟ راههای درمان آن چیست؟ چه رژیم غذایی برای آن مناسب است؟ چه موقع باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کرد؟
درصورتیکه علائمی مشابه این بیماری دارید یا در خانواده شما سابقه ابتلا به آن وجود دارد، باید برای تشخیص و درمان آن به دکتر کبد مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از خدمات سایت دکترتو استفاده کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین نوبت حضوری، امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
سندروم ژیلبرت چیست؟
سندروم ژیلبرت یا گیلبرت نوعی بیماری کبد است. این بیماری ارثی باعث میشود، کبد بهدرستی نتواند بیلیروبین را پردازش کند. در نتیجه بیلیروبین در خون افزایش پیدا کرده و باعث علائمی مانند زردی میشود. بیلیروبین مایع زردرنگی است که از تجزیه گلبولهای قرمز ساخته میشود.
افرادی که دچار این بیماری ژنتیکی میشوند، در تولید آنزیم های کبدی مشکل دارند. این آنزیمها بیلیروبین را در سطح طبیعی نگه میدارند. اختلال در عملکرد آنزیمهای کبد باعث افزایش بیلیروبین در خون و انباشته شدن آن میشود. در این شرایط شخص دچار بیماری هیپربیلی روبینمی شده است.
سندروم ژیلبرت نوعی بیماری ژنتیکی است. در این بیماری کبد نمیتواند بیلیروبین را پردازش کند. بیلیروبین از تجزیه گلبولهای قرمز خون به وجود میآید. انباشته شدن آن باعث بروز بیماری به نام هیپربیلی روبینمی میشود.
علائم سندروم ژیلبرت
تقریبا از هر سه بیمار مبتلا به سندروم ژیلبرت یک نفر هیچ علائمی ندارد. این بیماران پس از انجام آزمایش خون متوجه بیماری خود میشوند. در دیگر بیماران مهمترین علامت زردی پوست و گاهی زردی سفیدی چشم است. علت آن افزایش بیلیروبین در خون است. زردی عوارضی برای شما ایجاد نمیکند.
از دیگر علائم مربوط به این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- زردی پوست
- ادرار تیرهرنگ
- سرگیجه
- مشکلات گوارشی مانند اسهال و تهوع
- درد شکم
- خستگی
- علائمی شبیه آنفولانزا مانند تب و لرز
- ازدستدادن اشتها
اگر دچار چنین علائمی هستید باید برای تشخیص بیماری سندروم ژیلبرت به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. پزشک آزمایشهای لازم را تجویز کرده تا بیماری تشخیص داده شود. برای ارتباط با فوق تخصص گوارش و کبد میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
به نقل از my.clevelandclinic در رابطه با عوامل تشدیدکننده نشانههای سندروم گیلبرت:
برخی از عوامل مانند کمآبی بدن، حذف وعدههای غذایی، بیماری یا عفونت، پریود، فعالیت بدنی بیش از حد و استرس باعث تشدید علائم بیماری میشوند. به همین دلیل این بیماران باید سبک زندگی خاصی را رعایت کنند.
علت ابتلا به سندروم ژیلبرت
تغییرات ژنتیکی و بهارثبردن این اختلال در پدر یا مادر میتواند باعث بروز سندروم گیلبرت شود. ژن مربوط به این بیماری آنزیم خاصی در کبد را کنترل میکند. این آنزیم به تجزیه بیلیروبین در کبد کمک میکند. زمانی که ژن مربوط به آن ناکارآمد باشد، در عملکرد آنزیم اختلال ایجاد شده و باعث بروز سندرم ژیلبرت میشود.
عوامل خطر سندروم ژیلبرت
سندروم ژیلبرت از بدو تولد همراه شما است. اما معمولا تا زمان بلوغ متوجه آن نمیشوید. زیرا در دوره بلوغ تولید بیلیروبین افزایش پیدا میکند. به همین دلیل زردی نوزاد را مرتبط به این سندروم نمیدانند. زردی نوزاد ناشی از افزایش بیش از حد بیلیروبین بوده و میتواند خطرناک باشد.
دو عامل زیر احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
- هم پدر و هم مادر ژن تغییریافته مربوط به این بیماری را داشته باشند.
- جنسیت شخص مرد باشد.
سندروم ژیلبرت نقصی ژنتیکی است که در مردان بیشتر اتفاق میافتد. علائم این بیماری ممکن است تا سن بلوغ خود را نشان ندهد.
عوارض سندروم گیلبرت
سندروم گیلبرت عوارضی ایجاد نمیکند و میتوان با وجود این بیماری بهراحتی زندگی کرد. این سندروم دورههای نوسانی دارد. عوامل مختلف باعث بالارفتن بیلیروبین در خون شده و علائم بیماری ظاهر میشوند. این دورهها کوتاهمدت بوده و خودبهخود از بین میروند.
افزایش بیلیروبین خون و انباشته شدن آن در بدن باعث بروز بیماری به نام هیپربیلی روبینمی میشود. هیپربیلی روبینمی باعث زردی پوست، کاهش اشتها و کاهش انرژی میشود.
تشخیص سندروم ژیلبرت
برای تشخیص این بیماری باید سطح بیلیروبین در خون اندازه گرفته شود. در این بیماران سطح بیلیروبین از دوره بلوغ افزایش پیدا میکند. قبل از آن نمیتوان سندروم گیلبرت را تشخیص داد. علائمی مانند زردی پوست، تیره شدن ادرار و درد شکم به تشخیص بیماری کمک میکنند.
پزشک برای اندازهگیری سطح بیلیروبین و عملکرد کبد آزمایش عملکرد کبد را تجویز میکند. معمولا برای تشخیص این سندروم آزمایش عملکرد کبد و آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی کافی است. اما گاهی ممکن است برای تشخیص دقیقتر آزمایش ژنتیک انجام شود. در آزمایش ژنتیک جهش ژنی مربوط به این بیماری مشخص است.
برای تشخیص سندروم گیلبرت و اطمینان از عدم ابتلا به دیگر بیماریهای کبد باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. برای ارتباط با پزشک میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
درمان سندروم ژیلبرت
معمولا سندروم ژیلبرت نیازی به درمان ندارد. زردی پوست و بالارفتن میزان بیلیروبین کوتاهمدت بوده و پس از مدتی دوباره به سطح طبیعی خود بازمیگردد. این بیماری عوارضی ایجاد نمیکند. دورههای مربوط به بیماری در نوسان بوده و نیازی به درمان خاصی ندارد.
برای کنترل علائم بیماری باید عوامل تشدیدکننده آن را بشناسید. بهعنوانمثال سعی کنید از کمآبی بدن و استرس دوری کنید تا علائم بیماری ظاهر نشوند.
به نقل از nhs در رابطه با درمان و میزان شیوع سندرم ژیلبرت:
سندرم گیلبرت نیازی به درمان ندارد. این بیماری شایع است، اما بهسختی میتوان تعداد افراد مبتلا به آن را دانست. زیرا همیشه علائم واضحی ایجاد نمیکند. در بریتانیا، تصور میشود از هر ۲۰ نفر حداقل ۱ نفر (احتمالا بیشتر) به سندرم گیلبرت مبتلا هستند. در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ شایعتر است .سندرم گیلبرت مردان را بیشتر از زنان مبتلا میکند. معمولا در اواخر نوجوانی یا اوایل ۲۰ سالگی فرد تشخیص داده میشود.
درمان خانگی سندروم ژیلبرت
این سندروم نیازی به درمان نداشته و میتوان بهراحتی با وجود آن زندگی کرد. اما برای کاهش علائم بیماری و بروز دورههای زردی و افزایش بیلیروبین بهتر است تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. از جمله:
- این سندروم روی پردازش برخی داروها مانند داروهای شیمیدرمانی و داروی ایدز تاثیر دارد. به همین دلیل حتما باید به پزشک خود بیماری را اطلاع دهید.
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید و کالری روزانه خود را کاهش ندهید.
- استرس را مدیریت کنید.
- آب به مقدار لازم مصرف کنید.
رژیم غذایی برای سندروم گیلبرت
برای بیماران مبتلا به سندروم گیلبرت رژیم غذایی خاصی عنوان نشده است. شما میتوانید هر نوع غذایی را مصرف کنید. البته باید رژیم غذایی سالمی داشته باشید. سعی کنید به برنامه غذایی معمول خود پایبند باشید. رژیمهای خیلی کمکالری نگیرید و وعدههای غذایی خود را حذف نکنید. روزه گرفتن میتواند برای شما مضر باشد. به همین دلیل باید قبل از روزه گرفتن با پزشک خود صحبت کنید.
برای کنترل سندرم ژیلبرت نیازی به رژیم غذایی خاصی نیست. سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید و وعدههای غذایی خود را حذف نکنید.
سندرم ژیلبرت و ازدواج
سندروم ژیلبرت نوعی بیماری ژنتیکی است. برای ابتلا به این بیماری باید ژن معیوب آن هم از پدر و هم از مادر به ارث برسد. قبل از ازدواج میتوانید در آزمایشهای ژنتیکی این ژن را نیز بررسی کنید. البته سندروم گیلبرت شایع بوده و بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند. اما این بیماری عوارضی ایجاد نمیکند.
برای تشخیص و درمان سندروم ژیلبرت به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
سندروم ژیلبرت یکی از بیماریهای شایع کبد است. این سندروم ژنتیکی بوده و ژن تغییریافته آن از پدر و مادر به ارث میرسد. این ژن تغییریافته باعث اختلال در عملکرد آنزیمی خاص در کبد میشود. این آنزیم سطح بیلیروبین را کنترل میکند. زمانی که آنزیم دچار مشکل میشود، بیلیروبین در خون افزایش پیدا میکند.
بیلیروبین مایع زردرنگی است که از تجزیه گلبولهای قرمز قدیمی به وجود میآید. افزایش آن در بدن باعث زردی پوست و سفیدی چشم میشود. گاهی میتواند علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع و اسهال هم ایجاد کند. این دورهها نوسانی بوده و هرچند وقت یکبار عود میکنند. عواملی مانند کمآبی بدن، پریود و استرس باعث بروز این علائم میشوند.
برای تشخیص سندروم گیلبرت باید به دکتر گوارش و کبد مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ۳۵ سالمه ،سرکار میرم ،چندین متخصص کبد مراجعه کردم گفتن ژیلبرت ،ولی دارو ندادن ،رنگ چشام زرد میشه به خصوص وقتی سرکارم ،همه ازم میپرسن مطمئنی مشکلی نداری،،دیگه خسته شدم ،واسه همین هم ازدواج نکردم ،اعتماد بنفسم رو کلا از دست دادم ،خجالت میکشم توی چشم افراد مستقیم نگاه کنم ،تورو خدا بگید چه دارویی مصرف کنم بهتر بشم
سوگند عزیز!
در مورد سندروم ژیلبرت، باید بگویم که این وضعیت معمولاً نیازی به درمان خاصی ندارد و معمولاً بیضرر است. زرد شدن رنگ چشمها و پوست به دلیل افزایش بیلیروبین در خون اتفاق میافتد و در اکثر افراد، به طور طبیعی و بدون عوارض جدی برطرف میشود.
برای مدیریت علائم و افزایش احساس راحتی خود، میتوانید نکات زیر را در نظر بگیرید:
سبک زندگی سالم: تغذیه متعادل و ورزش منظم میتواند به بهبود سلامت عمومی شما کمک کند.
آب کافی بنوشید: هیدراته ماندن ممکن است به کاهش زردی کمک کند.
کاهش استرس: استرس میتواند علائم را تشدید کند، بنابراین تمرین تکنیکهای آرامشبخشی مانند مدیتیشن یا یوگا میتواند مفید باشد.
چکاپهای منظم: با پزشک خود در ارتباط باشید و چکاپهای منظم داشته باشید تا وضعیت کبد و بیلیروبین خود را پیگیری کنید.
در مورد دارو، چون سندروم ژیلبرت معمولاً نیازی به درمان ندارد، بهتر است قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید. آنها میتوانند به شما در مدیریت احساسات و اعتماد به نفس کمک کنند و همچنین در صورت نیاز به روانشناسان یا مشاوران مراجعه کنید.
در نهایت، بدانید که سندروم ژیلبرت یک وضعیت شایع است و بسیاری از افراد با این مشکل زندگی نرمالی دارند. به خودتان زمان بدهید و سعی کنید بر روی نقاط قوت خود تمرکز کنید.
متخصص داخلی
سلام وقتتون بخیر پیام شما رو خوندم و خواستم بگم منم ۳۸سالمه ازدواج کردم و این بیماری مانع ازدواجم نشد هرچند من هم مثل شما از اینکه ازم میپرسند چرا رنگ چشمتون زرده ناراحت و عصبی میشم دکترم به من کپسول اورسوفلور ۳۰۰معرفی کرد که رنگ زردی پوست و چشمم کمتر شده آب جوش زیاد مصرف میکنم که بی تاثیر نیست
زهره عزیز
سندرم ژیلبرت یک اختلال خفیف در متابولیسم بیلیروبین است که باعث زردی خفیف در چشمها و پوست میشود. خوشبختانه، این بیماری معمولاً تأثیر زیادی بر سلامت کلی فرد ندارد و مشکل خاصی برای زندگی روزمره ایجاد نمیکند، بهویژه زمانی که فرد تحت درمان مناسب باشد.
کپسول اورسوفلور (اسید اورسودئوکسیکولات) معمولاً برای بهبود عملکرد کبد و کاهش بیلیروبین در خون استفاده میشود که میتواند به کاهش زردی کمک کند. همچنین، نوشیدن آب زیاد و رژیم غذایی سالم میتواند مفید باشد.
در مورد تغییر رنگ چشمها و پوست، توجه به سلامت کبد و پیگیری درمانهای دکتر میتواند وضعیت را بهبود بخشد. مهم است که احساسات شما درباره این بیماری را درک کرده و به یاد داشته باشید که سندرم ژیلبرت عارضه خطرناکی نیست و افراد زیادی با آن زندگی طبیعی دارند.
اگر نگرانی دارید، بهتر است ادامه درمان تحت نظر پزشک را ادامه دهید و در صورت نیاز به مشاوره روانشناختی، برای مدیریت احساسات خود از مشاور کمک بگیرید.
سلام فکر میکنم برای بار دوم یا سوم باشه از مقاله های (دکتر تو ) اسنفاده میکنم
قابل تقدیر و تشکر هست
از خانم آیدا خدا پناه هم که در نگارش و تولید محتوا فعالیت دارند متشکرم .انتقال مطلب و مفهوم ،دفت در متنو دسته بندی متون، نشان تلاش و علاقه به کار هست .
سلام و سپاس از توجه شما
امیدوارم همیشه مفید باقی بمانیم
تندرست باشید دوست عزیز
سلام من ۲۳ سالمه پوستم زرد شده بود رفتم آزمایش دادم
bilirobin:2.3
Direct: 0.3
Alt:46
Ast: 27
۱۳۶ :Total cholestrol
Hgb: 16
Crp: 4
هپاتیت b و c نداشتم
داخل ادرار بیلی روبین نداشت
تشخیص شما چیه
لازمه سونو انجام بدم؟
سلام
میزان بیلی روبین خونتان بالاست
حتمن سونوگرافی از کبد و کیسه صفرا ضرورت دارد
متخصص گوارش و کبد
سلام.من شیش ماه پیش بیلی روبینم ۵بود.دو بار سونوگرافی و یک بار رادیولوژی رفتم که گفتن همه چیت سالمه و گفت مایعات مصرف کن منم ده روز بعد ازمایش دادم بیلی روبینم نرمال شده بود.من مشکل معده دارم و وقتی معدم درد میگیره زردیم بالا میره.الان زیر دندم یه درد خفیف دارم که هی میره و میاد و زرد شدم دوباره(بعد شیش ماه).میشه بگید چیکار کنم؟
سلام
نیاز به بررسی و درمان اصولی تر دارید
از نظر کبدی باید سونو گرافی شوید
فاکتور های کبدی یا lft باید اندازه گیری شود
ممکن است خطرناک باشد
جدی بگیرید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/gastroenterologist
سلام دخترم ۱۷ سالشه چند سال قبل دکتر تشخیص ژیلبرت دادن معمولا بیشتر اوقات خسته وکسل هستن صورت و چشماش زرد میشه حتی آیت خستگی روی درسش تاثیر منفی گذاشته آیا روشی هست که این خستگی و کسالت برطرف بشه ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام
نمهمترین کار تنظیم انزیم های کبد با رژیم، ورزش و دارو ست
هر سه ماه انزیم ها باید چک شوند
سلام ایا مصرف داروهای چاقی برای ژیلبرت مضر است؟
سلام
بهتر است مصرف نشود
سلام من ۴۸ سالمه تازه فهمیدم این سندروم را دارم آیا الان میتوانم روزه بگیرم
سلام
خیر
توصیه می شود روزه نگیرید
من قبلن نداشتم ولی الان که ۲۰ سالمه یه چن ماهی هست دچارشم – و ارثی مونده چون بابامم داشت – یه دکتری یا درمانی چیزی داشتین پاسخ بدهید ممنون میشم – چن وقته تو اینترنت دنبال یه دکترم -!
من دور چشم سفیدیش زرد میشه رنگ پوستمم زرد میشه چه باید بکنم خیلی بده هیچ راه حلی نداره
آزمایش زردی بده و برو پزشک متخصص کبد
من دور چشم سفیدیش زرد میشه رنگ پوستمم زرد میشه