فهرست مطالب
خماری الکل به حالتی گفته میشود که فرد پس از مصرف زیاد نوشیدنی الکلی دچار علائمی مانند سردرد، خستگی، حالت تهوع، سرگیجه، تشنگی، تحریکپذیری و حساسیت به نور و صدا میشود. خماری میتواند تأثیرات منفی بر شناخت، خلق و خو و سلامت جسمانی داشته باشد و منجر به کاهش بهرهوری و ناراحتی شود. مصرف زیاد آب آشامیدنی و استراحت کافی برای تسکین علائم آن توصیه میشود. اگر نیاز به مصرف مسکن دارید، حتما با دکتر عمومی مشورت کنید. میتوانید همین حالا در سایت دکترتو نوبت مشاوره آنلاین و تلفنی بگیرید.
خماری الکل چیست؟
خماری الکل مجموعهای از علائم و نشانههای مرتبط با مصرف بیشازحد نوشیدنیهای الکلی است. فرد در زمان خماری الکل معمولا سردرد، احساس بیماری، سرگیجه، خواب آلودگی، سردرگمی و تشنگی را تجربه میکند. خماری الکل در هر زمان از روز میتواند اتفاق بیفتد اما بیشتر در صبح روز بعد از مصرف بیشازحد نوشیدنیهای الکلی رخ میدهد. علاوهبر علائم جسمی ممکن است سطح اضطراب، پشیمانی، شرم، خجالت و افسردگی نیز افزایش یابد.
شدت خماری الکل به میزان الکل مصرفی شخص بستگی دارد و این که آیا فرد خواب کافی داشته یا نه، کمبود خواب باعث بدتر شدن وضعیت خماری الکل میشود. تخمین این که مصرف چه مقدار الکل باعث خماری الکل میشود غیر ممکن است، زیرا در هر فرد متفاوت بوده و به عواملی همچون میزان خستگی فرد و کمبود آب بدن قبل از مصرف الکل، میزان نوشیدن آب همزمان با مصرف الکل و میزان خواب فرد بعد از نوشیدن الکل بستگی دارد.
خماری الکل چه نشانه هایی دارد؟ (علائم خماری الکل)
علائم و نشانههای خماری الکل زمانی که میزان الکل در خون کاهش مییابد، شروع میشود. به طور معمول در صبح روز بعد از مصرف بیشازحد الکل اتفاق میافتد و علائم آن شامل موارد زیر است:
- افزایش ضربان قلب
- اضطراب
- پرخون و قرمز بودن چشمها
- درد عضلانی و بدنی
- اسهال
- سرگیجه
- بوی بد دهان و بینی
- سردرد
- ترشح زیاد بزاق
- نفخ و درد شکم
- بیحالی، خستگی، بیمیلی
- حالت تهوع و استفراغ
- ترس و حساسیت نسبت به نور
- اختلال در تمرکز
- حساسیت به صدای بلند
- افسردگی (بی قراری)
- تحریک پذیری و زود رنجی
- کج خلقی
- تشنگی و خشکی دهان
- لرزش و عملکرد نامنظم حرکتی
- اختلال در حافظه
جای تعجب نیست، که اختلالات بالا باعث ایجاد مشکلاتی در مدرسه و محل کار شود، از قبیل:
- غیبت و عدم حضور در مدرسه یا محل کار
- اختلال در انجام وظایف
- جر و بحث با دیگران
- خواب آلودگی در مدرسه یا محل کار
- آسیبهای محل کار
دلایل ایجاد خماری الکلی چیست؟
عواملی که احتمال یا شدت خماری الکل را افزایش میدهند، عبارتند از:
- مصرف مشروبات الکلی با معده خالی: معدهی خالی باعث افزایش سرعت جذب الکل میشود.
- استفاده از داروهای دیگر، مانند نیکوتین، همراه با الکل: به نظر میرسد سیگار کشیدن همراه با نوشیدن الکل باعث افزایش احتمال مستی در روز بعد میشود.
- نداشتن خواب کافی پس از استفاده از نوشیدنیهای الکلی: برخی از محققان بر این باورند که برخی علائم خماری الکل ناشی از کیفیت ضعیف خواب و عدم خواب کافی پس از مصرف مشروبات الکلی است.
- داشتن سابقه خانوادگی اعتیاد به الکل: داشتن خویشاوندان نزدیک با سابقه اعتیاد به الکل ممکن است نشان دهنده یک مشکل ارثی در متابولیسم الکل در بدن شما باشد.
- مصرف مشروبات الکلی تیره رنگ: اغلب نوشیدنیهای تیره رنگ حاوی حجم بالایی از ترکیبات شیمیایی هستند، که احتمال خماری الکل را افزایش میدهند.
۱. علت استخوان درد بعد از مصرف الکل چیست؟
درد استخوان پس از مصرف الکل یا افتری مشروب معمولاً به نام پوکی استخوان الکلی شناخته میشود. یکی از علائم اعتیاد به الکل کاهش تراکم و ضعیف شدن استخوانها است.
مصرف مشروبات الکلی در جذب کلسیم، ویتامین D و سایر مواد معدنی لازم برای حفظ سلامت استخوانها اختلال ایجاد میکند و باعث درد استخوان، شکستگی و افزایش خطر پوکی استخوان میشود. علاوهبر این، الکل میتواند به کبد آسیب برساند و تولید هورمونها را مختل کند.
۲. علت سردرد و تشنگی بعد از خوردن نوشیدنی الکلی چیست؟
چرا بعد از خوردن مشروب سردرد میگیریم؟ علت سرگیجه بعد از مصرف الکل و حالت تهوع بعد از مشروب را میتوان به ترکیبی از عوامل نسبت داد. الکل ادرارآور است و منجر به کم آبی بدن میشود. کم آبی بدن می تواند باعث سردرد و سرگیجه فردای مستی و احساس تشنگی شود. الکل همچنین باعث ترشح برخی مواد شیمیایی مانند هیستامین در مغز میشود که رگهای خونی را گشاد کرده و به علائم سردرد کمک کند. علاوه بر این، الکل میتواند الگوهای خواب را مختل کند و استراحت ناکافی سردرد را تشدید میکند.
۳. دلیل درد معده بعد از مشروبات الکلی
سوزش معده بعد از مصرف الکل نیز در برخی افراد مشاهده شده است که دلایل مختلفی دارد:
- گاستریت: پوشش معده را تحریک کرده و منجر به التهابی به نام گاستریت میشود. این اتفاق میتواند باعث درد معده، حالت تهوع و استفراغ شود.
- بیماری رفلاکس معده (GERD): الکل اسفنکتر تحتانی مری را شل کرده و به اسید معده اجازه میدهد تا به مری برگردد.
- پانکراتیت: مصرف بیش از حد الکل باعث التهاب لوزالمعده و پانکراتیت میشود. این وضعیت اغلب با درد شدید شکم، حالت تهوع و استفراغ ظاهر میشود.
- زخم معده ناشی از الکل: مصرف طولانی مدت الکل خطر ایجاد زخم در پوشش معده را افزایش میدهد. برای درمان معده درد بعد از مشروب، آنتی اسیدها میتوانند به خنثی کردن اسید معده و کاهش علائم سوزش سر دل یا سوء هاضمه کمک کنند.
راه های درمان خماری الکل چیست؟ (روش از بین بردن اثر الکل در بدن)
برای رفع خماری الکل یا سندروم ترک الکل در درجه اول بهتر است از الکل استفاده نکنید اما بهطور کلی، نباید بیش از ظرفیت بدن خود مشروبات الکلی بخورید. در واقع کاهش یا عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی سادهترین راه برای جلوگیری از خماری الکل است. نوشیدن مقدار زیادی آب در کنار نوشیدنیهای الکلی و یا مصرف یک وعده غذایی بعد از نوشیدن بیش از حد الکل باعث بهبود خماری الکل صبحگاهی میشود.
میتوان با نوشیدن آب و جایگزینی الکترولیتهای بدن از طریق مواد غذایی و استراحت علائم خماری الکل را کاهش داد. در اکثر اوقات خماری الکل پس از ۲۴ ساعت از بین میرود. خماری الکل هیچ درمانی ندارد و بهترین راه برای اجتناب از آن عدم استفاده یا استفاده محدود از مشروبات الکلی است.
علت خماری الکل | علائم خماری الکلی |
---|---|
اثرات سمی اتانول، ماده اصلی نوشیدنیهای الکلی | سردرد و حالت تهوع |
تجمع استالدئید در بدن | مشکلات گوارشی |
کم آبی ناشی از افزایش تولید ادرار | حساسیت به نور و صدا |
داروی رفع خماری الکل چیست؟ (قرص رفع خماری الکل)
بعد از مستی چی بخوریم یا بعد از خوردن مشروب زیاد چه باید کرد؟ داروی خاصی برای خماری الکل وجود ندارد. در حالت کلی، مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا آسپرین میتوانند به کاهش سردرد و دردهای عضلانی کمک کنند. استراحت کافی نیز موثرترین روش برای تسکین علائم خماری است.
درمان خانگی حالت تهوع و سردرد بعد از نوشیدنی الکلی
براي حال بد بعد از مشروب چه كنيم؟ برای درمان مستی زیاد و سرگیجه بعد از مستی، سعی کنید مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید، غذاهای سبک با هضم راحت بخورید، در یک اتاق ساکت و تاریک استراحت کنید و مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را طبق دستور برای تسکین موقت مصرف کنید.
عوارض خماری الکل چیست؟
خماری الکل نتیجه استفادهی بیشاز حد نوشیدنیهای حاوی الکل است، که عوارض جانبی متعددی به دنبال دارد:
- افزایش ادرار: مصرف الکل باعث تکرر ادرار و در نتیجه کمبود آب بدن میشود. کم آبی منجر به احساس تشنگی و سرگیجه میشود.
- پاسخ سیستم ایمنی: الکل باعث پاسخ التهابی سیستم ایمنی میشود، که میتواند اشتها، تمرکز و حافظه را تحت تأثیر قرار دهد.
- تحریک معده: باعث افزایش تولید اسید معده و کاهش سرعت خالی شدن معده میشود، این ترکیب میتواند منجر به حالت تهوع، استفراغ یا معده درد شود.
- کاهش قند خون: هنگام مصرف الکل در برخی از افراد امکان کاهش شدید قند خون وجود دارد و موجب شکنندگی، کج خلقی، خستگی، ضعف عمومی و حتی در برخی موارد باعث تشنج میشود.
- گشاد شدگی عروق: مصرف الکل باعث گشاد شدن عروق و در نتیجه سردرد میشود.
- کیفیت خواب: اگر چه خواب در هنگام مستی شایع است، اما کیفیت آن خواب بسیار ضعیف است و فرد ممکن است بعد از بیدار شدن باز هم احساس خستگی و خواب آلودگی کند.
بدن الکل را با سرعت خاصی فرآوری میکند. متابولیزه شدن الکل به دلیل تنوع ژنتیکی در افراد متفاوت است و ممکن است یک فرد حتی با نوشیدن مقدار کمی الکل دچار علائمی چون گرگرفتگی، تعرق و یا احساس بیماری شود.
موارد احتیاط خماری الکل چیست؟
شدت این علائم در هر فردی متفاوت است و ممکن است برخی افراد علائم شدیدتری را تجربه کنند. هنگامی که شدت علائم بالا در هر فردی در هنگام یا بعد از مصرف الکل افزایش یافت، فرد دچار مسمومیت با الکل شده است و یک اورژانس پزشکی تلقی میشود.در صورت وجود هر یک از علائم زیر سریع به پزشک مراجعه نمایید:
- تنفس نامنظم (بیش از ۱۰ ثانیه وقفه میان هر تنفس)
- کاهش تعداد تنفس به کمتر از ۸ بار در دقیقه
- گیجی و سردرگمی، فردی که الکل مصرف کرده به یک جا خیره میشود
- تشنج و بیهوشی
- کاهش دمای بدن
- رنگ پریدگی یا تغییر رنگ پوست به آبی کم رنگ
- ادامه دار شدن استفراغ و عدم توقف آن
روش پیشگیری از خماری الکل چیست؟
خماری الکل باید دورهی خود را طی کند و بهترین اقدامات کمک کننده آن استراحت، نوشیدن آب و استفاده از برخی داروهای ضد درد است. برخی از اقدامات شایع پیشگیری از خماری الکل عبارتند از:
- نوشیدن مایعات: در طول روز آب بنوشید.
- خوردن مواد غذایی: از غذاهایی شیرین همچون نان و کلوچه استفاده کنید چون باعث افزایش قند خون میشود و هضم آن در معده راحت است. در نظر داشته باشید که غذاهای حاوی فروکتوز باعث افزایش سرعت متابولیسم (سوخت و ساز) الکل میشوند.
- مصرف مسکن: توجه داشته باشید که برخی داروهای مسکن مانند استامینوفن (تیلنول، پاراستامول) در غلظتهای بالا به کبد آسیب میرساند، در حالی که مثلا مصرف آسپیرین برای معدهی حساس مناسب نیست. اگر قادر به انتخاب داروی مناسب نیستید حتما با دکتر داروساز مشورت نمایید.
- استراحت: ممکن است خواب به افزایش سرعت بهبودی کمک کند. حتما مقداری آب در کنار تخت خواب خود قرار دهید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
مصرف الکل میتواند منجر به عوارض مختلفی از جمله سردرد، حالت تهوع، خستگی، سرگیجه و افزایش تولید ادرار شود که معمولا به عنوان خماری الکل شناخته میشود. این اثرات ناشی از تحریک معده، تأثیر مستقیم بر مغز و آسیب کبدی هستند. اگرچه خماری بعد از مصرف مشروبات الکلی درمان قطعی ندارد اما بهترین روش رفع آن مصرف آب کافی، استراحت و تغذیه مناسب است.
برای مصرف مسکن با بهترین پزشکان عمومی مشورت کنید یا از دکتر مشاوره دارویی آنلاین و دکتر عمومی آنلاین کمک بگیرید. برای ترک الکل نیز در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری از دکتر روانپزشک خوب یا دریافت نوبت مشاوره دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) برای شما وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
عرض ادب.
متاسفانه یکی از اقوام من در یک مهمانی مشروب الکلی استفاده کرده بود و فرادی اون شب اصلا حاله خوبی نداشت و به اصطلاح خماری الکل اومده بود سراغش.راههای متعارف رو امتحان کردیم،مثل نوشبدن اب کافی و غیره ولی جالب اینجا بود که به توصیه پدربزرگم بهش دوغ گازدار ابعلی دادیم خورد و در کمتل تعجب خیلی زود حالش بهتر شد و هر چند ساعت یک بار یک لیوان خورد و تا بعدظهر حالش کاملا خوب شد.به نظرم الکل باعث ضعف الکترولیت در بدن هم میشه و شاید نمکه دوغ باعث شده الکترولیتها سریع جایگزین بشن یا خلاصه به هر دلیلی خیلی زود اون دوغ خماری این فامیل کم عقل رو از بین برد
سلام
بله دقیقا
ممنونم از به اشتراک گذاشتن تجربه تان
سالم باشید
درود
بله دقیقا
ممنونم از به اشتراک گذاشتن تجربه تان
سالم باشید
سلام دکتر وقتی عرق میخورم بعد چند ساعت درد در بیضهام شروع میشه
سلام
درد در بیضهها پس از مصرف الکل ممکن است به دلایل مختلفی مانند التهاب، حساسیت یا تاثیرات جانبی الکل بر سیستم عصبی یا هورمونی باشد. اگر درد به طور مکرر رخ میدهد یا شدید است، بهتر است با پزشک اورولوژیست مشورت کنید تا علت دقیق بررسی شود.
متخصص اورولوژیست
بهترین راه حل:
اندازه نگهدار، که اندازه نکوست
هم لایق دشمن است و هم لایق دوست
سلام من دیشب ساعت ۹ آخرین الکل رو خوردم و اثرش یکی دوساعت بعد رفت، صبح از درد قاعدگی بیدار شدم ۵ و نیم صبح یه ژلوفن خوردم، آیا تداخلی ایجاد میکنه؟ امکان این که برم کما یا بمیرم هست؟ 😶
سلام
خیر معمولا مشکلی ایجاد نمی کند
آب زیاد بنوشید
هیچ خماری نداره اگه بلد باشی
چگونه مصرف کنیم تابلو نشو
سلام
باید دوبرابر میزان مصرف ، آب بنوشید
هیچ خماری نداره اگه بلد باشی
چگونه مصرف کنیم تابلو نشویم
🥃خوشی جمع
سلام
باید دوبرابر میزان مصرف ، آب بنوشید
سلام آقای دکتر من چن ساله الکل میخورم تقریبا هفته یی چهار پنج بار الان تقریبا پنج ماهه که به صورت داعم بعضی وقتا روزی دو بار میخوریم فردای روز مستی سر درد میگیرم لرزش دست پا دارم غذا نمیتونم بخورم تا این ک یخرده میخورم حالم خوب میشه لرزش اینا خوب میشه میتونم غذا بخورم چی کار کنم
سلام
علایم مشکلات کبدی و کلیوی دارید
درمان ش فقط کم کردن مصرف الکل است
سه ماه برای خودتان وقت بگذارید و مصرف الکل را ماه به ماه کم کنید
ازمایش خون کامل هم الزامی است
سلام وقت بخیر من فردایی مستی که از خواب بلند میشم سر درد و گیجی و حالت تحوع دارم مشکل چیه
سلام
احتمال مشکلات کبدی و کم ابی بدن وجود دارد
سعی کنید از اب با دمای ملایم به مقدار زیاد استفاده کنید
ناموسا نخورید بچه ها چیز مزخرفیه، به حال خرابیش نمیارزه
سالم باشید
ممنون
سلام من امروز الکل خوردم و انگار مثل حرف خماری الکل ک میگین دقیقا با عوارضی ک گفتین شدم باید چیکار کنم خوب بشم
سلام
نوشیدن مقدار زیادی آب در کنار نوشیدنیهای الکلی و یا مصرف یک وعده غذایی بعد از نوشیدن بیش از حد الکل باعث بهبود خماری الکل صبحگاهی میشود. میتوان با نوشیدن آب و جایگزینی الکترولیتهای بدن از طریق مواد غذایی و استراحت علائم خماری الکل را کاهش داد. در اکثر اوقات خماری الکل پس از ۲۴ ساعت از بین میرود.