فهرست مطالب
CDC تخمین میزند که یک سوم جمعیت جهان به بیماری سل آلوده باشند که منجر به حدود ۱/۳ میلیون مرگ در سال میشود. حدود ۶۰ درصد از کل افراد آلوده به سل در هند، اندونزی، چین، نیجریه، پاکستان و آفریقای جنوبی زندگی میکنند.
اگر با این بیماری و یا علائم آن مواجه شدید باید با متخصص ریه مشورت کنید. دکتر ریه میتواند برای درمان و جستجوی علائم شما را معاینه و بررسی کند. در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص ریه یا دکتر عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
سل چیست؟
سل به انگلیسی Tuberculosis یک بیماری عفونی و از جمله بیماری های ریه است که به وسیلهی باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (یا باکتری سل) ایجاد میشود و چندین ارگان را درگیر میکند. سل شایعترین علت مرگومیر ناشی از بیماریهای عفونی در سراسر جهان است. طبق آمارهای موجود، حدود ۱۰ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۱۷ به سل مبتلا بودند که بیشتر این افراد به فرم سل نهفته آلوده بودهاند. با توجه به آمارهای منتشرشده از سوی WHO و CDC، حدود ۱/۳ میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر سل فوت کردند.
طبق نظر محققان، سل یک مقلد بزرگ است، زیرا میتواند علائم بسیاری از بیماریهای دیگر را تقلید کند. شایعترین محل درگیری در سل (حدود ۸۵ درصد) دستگاه تنفسی است، اگرچه ممکن است سایر قسمتهای بدن را نیز آلوده کند. انسان تنها میزبان شناختهشدهی باکتری سل است.
جالب است بدانید، وزارت بهداشت برای کنترل بیماری سل، تمام آزمایشات تشخیصی و درمان این بیماری را کاملا رایگان در اختیار افراد قراردادهاست. برای تشخیص و درمان بیماری سل نیازی به پرداخت هیچ هزینهای نیست. افراد مشکوک به سل میتوانند برای غربالگری و درمان این بیماری، به مراکز بهداشت و درمان مراجعه کنند.
سل استخوانی یعنی چه؟
Bone tuberculosis یا سل استخوانی به بیماری گفته میشود که در آن باکتری از ریهها خارج شده و در استخوانها جای گرفته است. معمولا باکتری سل از طریق غدد لنفاوی و سیستم لنف از ریهها به بخشهای دیگر بدن راه پیدا کرده است. سل استخوانی از موارد نادر و خطرناک است.
میزان شیوع سل در چه کشورهایی بالاست؟
مناطقی از جهان با میزان بالای سل شامل کشورهای زیر هستند:
- آفریقا (به ویژه آفریقای جنوبی و صحرای بزرگ آفریقا و غرب آفریقا)
- جنوب آسیا (کشورهایی از جمله هند، پاکستان، اندونزی و بنگلادش)
- روسیه
- چین
- آمریکای جنوبی
- منطقه غرب اقیانوس آرام (از جمله ویتنام، کامبوج و فیلیپین)
علائم سل چیست؟
در صورت تجربهی هر یک از علائم زیر به نزدیکترین مرکز بهداشت مراجعه کنید. علائم بالینی کلاسیک و علائم سل ریوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب
- عرق شبانه (تعریق شبانه نشانه چیست؟)
- سرفه مزمن و سرفه کردن که که بیش از ۳ هفته طول بکشد
- خلط خونی صبحگاهی یا شبانه
- کاهش یا ازدستدادن اشتها
- کاهش وزن شدید یا کاهش حجم عضله (چه بیماری باعث لاغری میشود؟)
- خستگی یا بیحالی
- درد قفسه سينه و پشت (درد هنگام تنفس)
- خس خس کردن سینه
- احساس تنگی نفس
- تورم غدد لنفاوی
- پنومونی ریه یا ذات الریه که به معنای التهاب و عفونت در ریههاست (ممکن است تنها علامت در افراد مسن باشد).
علائم سل خارج ریوی چیست؟
سل به انواع خارج ریوی نیز طبقهبندی میشود و اغلب علائم غیر اختصاصی را ایجاد میکند. انواع خارج ریوی سل عبارتند از:
- سل اسکلتی (بیماری پوت نیز نامیدهمیشود): باعث ایجاد درد ستون فقرات، سفتی کمر و فلج میشود.
- مننژیت سلی: سردرد (از نظر طول متغیر بوده اما مداوم است)، تغییرات ذهنی و کما از علائم آن است.
- آرتروز سلی: معمولا درد در یک مفصل ایجاد میشود که شایعترین مفاصل درگیر، ران و زانو هستند.
- سل ادراری: از علائم این نوع سل میتوان به سوزش ادرار، درد پهلو، افزایش دفعات ادرار (تکرر ادرار)، وجود توده یا گرانولوم، اشاره کرد.
- سل دستگاه گوارش: مشکل در بلع، زخمهای غیر التیام بخش، درد شکم، سوء جذب، اسهال و اسهال خونی، از علائم این نوع سل است.
- سل ارزنی یا سل میلیاری: نامگذاری این نوع سل، به علت وجود تعداد زیادی گرههای کوچکی است که در اندامها گسترده هستند و به بذر ارزن شباهت دارند.
- سل پلور: باعث تجمع مایع در ریه میشود.
- سل مقاوم به چند دارو (MDR TB): در بیماران آلوده به باکتری سل که به داروهای متعدد مقاوم هستند، دیده میشود.
- سل مقاوم به درمان: بیماران آلوده به باکتری سل که در برابر برخی از موثرترین داروهای ضد سل مقاوم هستند.
- سل پنیری یا کازئوس: بافت نکروتیک یا مرده که به ارگانیسمهای سل آلوده است، ظاهری نرم، خشک و پنیری دارد.
علائم سل نهفته کدامند؟
هر فردی که به میکروب سل (سل نهفته) آلوده باشد، علائم سل فعال را تجربه نمیکند. افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری سل فعال هستند، افرادی هستند که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، از جمله:
- نوزادان و کودکان خردسال
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت یا بیماری کلیوی
- افراد مبتلا به HIV و AIDS
- افرادی که پیوند اعضا داشتهاند.
- بیماران سرطانی که تحت شیمیدرمانی هستند.
- افرادی که داروهای خاصی برای اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا بیماری کرون دریافت میکنند.
مدت دوره کمون و دوره انتقال سل چقدر است؟
دورهی کمون ممکن است از حدود ۲ تا ۱۲ هفته متغیر باشد. فرد ممکن است به صورت طولانی مدت ناقل باقی بماند و باکتریهای زندهی سل در خلط وجود داشتهباشند. زمانی که فرد چندین هفته تحت درمان مناسب نباشند، میتواند ناقل باقی بماند.
بااینحال، برخی از افراد ممکن است آلوده باشند اما سیستم دفاعی بدن آنها، عفونت را سرکوب کرده و سالها بعد علائم سل را تجربهکنند. برخی افراد نیز هرگز علائمی مشاهده نمیکنند و بیماری را انتقال نمیدهند.
بیماری سل چگونه به وجود می آید؟ (علت سل چیست؟)
آيا میدانید که چگونه به بیماری سل مبتلا میشوید؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا با نحوه چگونگی ابتلا به سل آشنا شوید. زمانی که شما قطرات آلوده به باکتری توبرکلوز را که از یک شخص آلوده در هوا شناور هستند، تنفس میکنید، به بیماری سل مبتلا میشوید. باکتریهای توبرکلوز بیشتر به ریهها علاقه نشان میدهند و معمولا این عضو را درگیر میکنند. اما تنها بخشی از بدن که درگیر سل میشود، ریهها نیستند و معمولا بخشهای مختلف شکم هم میتوانند درگیر این بیماری شوند. پس نمیتوان گفت که سل تنها یک بیماری ریوی است. بلکه میتوان گفت که شایعترین نوع سل، سل ریوی است.
عوامل خطر ابتلا به سل کدامند؟
- عوامل خطر زیادی برای ابتلا به سل وجود دارد. گرچه سل به راحتی شیوع پیدا نمیکند، اما معمولا بین افرادی که در تماس نزدیک با یکدیگر هستند، با هم کار یا زندگی میکنند، شیوع پیدا میکند.
- گروه خاصی از افراد در معرض خطر زيادی هستند مانند افرادس كه در بيمارستانها و ساير مناطقی كه ممکن است افراد آلوده به سل در آنجا زندگی كنند مانند زندانها، خانههای سالمندان و محلهای نگهداری از بيماران اچآیوی.
- ارتباط نزدیک با مصرفکنندگان مواد مخدر یا افراد مبتلا به عفونت سل شناختهشده، احتمال ابتلا به سل را افزایش میدهد.
سایر عوامل خطری که فرد را در معرض خطر ابتلا به سل قرار میدهند، شامل موارد زیر هستند:
- مسافرت به مناطقی که شیوع سل در آنها بالا است.
- کودکان و سالخوردگانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- بیماران مبتلا به عفونت HIV
- سوءمصرف مواد مخدر، به ویژه مصرف مواد مخدر تزریقی
- مصرف دخانیات و دود سیگار خطر ابتلا به سل را افزایش میدهد. این عوامل همچنین درمان بیماری را دشوارتر کرده و احتمال بازگشت آن پس از درمان را نیز بیشتر میکنند.
- افرادی که برای زندگی و کار بیش از ۳ ماه در منطقهای با شیوع بالای سل، زندگی کرده باشند.
- بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن
- بیمارانی که پیوند عضو شدهاند.
- افراد مبتلا به دیابت
- بیماری کلیوی
- افرادی که داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی دریافت میکنند. مانند داروهایی که برای درمان سرطان، روماتیسم مفصلی، بیماری کرون، پسوریازیس و لوپوس استفاده میشوند.
- سیلیکوز؛ نوعی بیماری ریوی که بر اثر استنشاق ذرات غبار سیلیس ایجاد میشود.
آیا سل مسری است؟
سل یک بیماری مسری است و میتواند توسط قطرات تنفسی که هنگام عطسه و سرفه در هوا پخش میشوند و تماس با خلط، به دیگران منتقل شود. بنابراین تماس نزدیک با افراد آلوده به این بیماری، میتواند فرد را مبتلا کند. شیوع سل، بیشتر در مکانهای شلوغ و پر ازدحام رخمیدهد. البته، ابتلا به سل آسان نیست. معمولا فرد باید مدت زمان طولانی را در اطراف بیمار مبتلا به سل که مقدار زیادی باکتری در ریههای خود دارد، قرار بگیرد.
باکتری سل روی سطوح رشد نمیکند. به همین دلیل این بیماری از طریق حمام و دستشویی مشترک، بوسه، خمیردندان، دستدادن با شخص مبتلا، غذا یا نوشیدنی، منتقل نمیشود.
سل چگونه تشخیص داده می شود؟ (تست سل)
قبل از انجام هرگونه تستی، پزشک مواردی مانند بررسی سابقهی بیماریهای قبلی و معاینهی فیزیکی را انجام میدهد.
۱. آزمایش خلط
از آنجا که سل میتواند نهفته یا فعال باشد، تشخیص قطعی سل با استفاده از کشت خلط انجام میشود. دریافت جواب این تست، ۴ تا ۸ هفته به طول میانجامد.
۲. تست سل یا تست مانتو
تست پوستی سل که اصطلاحا به آن تست پوستی توبرکولین یا PPD نیز گفتهمیشود، آزمایشی است که برای تعیین اینکه آیا کسی سیستم ایمنی بدن در مقابل باکتری مسبب سل، پاسخ ایمنی ایجادکردهاست یا خیر.
این آزمایش شامل تزریق توبرکولین (عصارهی ساختهشده از باکتری ازبینرفته) به پوست است. در حدود ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از تزریق، پوست از نظر ورم بررسی میشود. اگر در محل تزریق PPD روی پوست، جوشی با اندازهی بیش از ۵ میلیمتر ایجادشدهباشد، تست مثبت تلقی میشود.
در افرادی که اکنون مبتلا به سل هستند، افرادی که در گذشته در معرض آن بوده باشد یا افرادی که واکسن بثژ علیه سل دریافت کردهباشند، پاسخ تست میتواند مثبت باشد.
این آزمایش میتواند نتایج مثبت کاذب داشتهباشد (به خصوص در افرادی که با واکسن بثژ برای سل واکسینه شدهاند). نتایج منفی کاذب میتواند در بیمارانی که نقص ایمنی دارند، ایجاد شود.
۳. آزمایش خون
برای تایید یا رد سل پنهان یا فعال ممکن است از آزمایش خون استفاده شود. در این آزمایشات از فناوری پیشرفتهای برای اندازهگیری واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری سل استفاده شدهاست.
علاوه بر این، ممکن است از یک آزمایش PCR (واکنش زنجیرهای پلیمراز) برای شناسایی آنتیژنهای سطح باکتری سل استفادهشود.
۴. آزمایشات تصویربرداری از ریه
آزمایش دیگر، عکس اشعهی ایکس از قفسهی سینه و سیتیاسکن ریه است که میتواند شواهدی از عفونت ریه را نشاندهد.
درمان سل چیست؟ (آیا بیماری سل درمان دارد ؟)
سل یک بیماری قابل درمان است. همهی افراد مبتلا به سل، بدون توجه به فعال یا نهفتهبودن بیماری، به درمان نیاز دارند. مصرف آنتیبیوتیک برای یک دورهی ۶ تا ۹ ماهه میتواند این بیماری را از بین ببرد. چندین آنتی بیوتیک مختلف برای درمان این بیماری استفادهمیشود زیرا برخی از اشکال سل در برابر آنتیبیوتیکهای خاصی مقاوم هستند.
درمان سل به نوع عفونت سل و حساسیت دارویی باکتری بستگی دارد. برای درمان سل، از داروی ضدسل استفاده میشود. این داروها عبارتند از:
- قرص ایزونیازید (INH)
- قرص ریفامپین (RIF)
- ریفاپنتین (RPT)
- اتامبوتول (EMB)
- پیرازینامید.
آنتیبیوتیکهای تزریقی مانند:
- آمیکاسین
- کاپرئومایسین
- کانامایسین
- بداکویلین
- اتیونامید
- و اسید پارا آمینو سالیسیلیک
از دیگر داروهایی هستند که در درمان سل موثر میباشند. این داروها میتوانند بر عملکرد کبد تاثیر بگذارند. بنابراین افرادی که از داروهای سل استفاده میکنند باید از علائم آسیب کبدی مطلع باشند که عبارتند از:
- کاهش اشتها
- تیرهشدن ادرار
- تب که بیش از ۳ روز طول بکشد
- حالت تهوع یا استفراغ غیرقابل توضیح
- زردی چشم یا پوست
- و درد شکم.
در صورت مشاهدهی هر یک از این علائم بلافاصله به دکتر ریه یا دکتر عفونی خود اطلاع دهید. ضمن استفاده از این داروها، باید با آزمایش خون مکرر، عملکرد کبد خود را نیز بررسی کنید. اگر به فرمی از سل که در برابر دارو مقاوم است آلوده شدهباشید، ممکن است به درمان با ۶ داروی مختلف یا بیشتر، نیاز داشتهباشد.
آیا سل انواع مختلفی دارد؟
انواع مختلفی از بیماری سل وجود دارد، اما به ۲ نوع اصلی فعال یا پنهان طبقهبندی میشود:
- سل فعال زمانی است که بیماری به طور فعال علائم ایجاد میکند و میتواند به افراد دیگر نیز منتقل شود.
- سل نهفته زمانی است که فرد به باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس آلوده است، اما باکتریها علائمی ایجاد نمیکنند. معمولا به دلیل سرکوب رشد و گسترش باکتری توسط سیستم ایمنی بدن، این فرم از سل ایجاد میشود. در این نوع باکتری سل در خلط وجود ندارند و افراد مبتلا به سل نهفته معمولا باکتری سل را به دیگران منتقل نمیکنند. سل نهفته شبیه عفونت آبله مرغان است که خاموش میماند و ممکن است سالها بعد دوباره فعال شود و باعث بیماری زونا شود. اگر سیستم ایمنی بدن از کار بیفتد، باکتریها مجددا فعال شده و رشد میکنند، که منجر به سل فعال میشود که مسری بوده و قابل انتقال به دیگران است.
عکسبرداری از قفسهی سینه در فرد مبتلا به سل نهفته، هیچ علائمی را نشان نمیدهد. اما آزمایش خون یا تست پوستی سل میتواند وجود باکتری در بدن را نشان دهد.
طبق معیار دیگری، بر اساس ارگانی از بدن که توسط باکتری سل آلوده میشود، میتوان این بیماری را دستهبندی کرد.
- سل ریوی به طور عمده سیستم تنفسی (ریهها) را آلوده میکند، در واقع باکتریهای سل ترجیح میدهند به ارگانهایی حمله کنند كه به خوبی اکسیژن دریافت میكنند، به عنوان مثال ریهها، كلیهها و استخوانها.
- سل پوستی باعث ایجاد علائم پوستی میشود.
- درحالیکه سل میلیاری یا ارزنی، قسمتهای کوچک آلودهای (ضایعات یا گرانولوم با اندازهی حدود ۱ تا ۵ میلی متر) را در سراسر اندامهای بدن، ایجاد میکند.
واکسیناسیون سل وجود دارد؟ (واکسن سل)
بله. برای پیشگیری از ابتلا به سل از واکسن BCG استفاده میشود و بسیار موثر است:
- واکسن بثژ، از ابتلا به سل جلوگیری میکند. این واکسن به نوزادان، کودکان و بزرگسالان زیر ۳۵ سال که خطر ابتلا به سل در آنها بالا است، تزریق میشود.
- واکسن بثژ، به طور معمول در افراد بالای ۳۵ سال تزریق نمیشود، زیرا هیچ مدرکی دال بر اثربخشی این واکسن برای افراد در این گروه سنی وجود ندارد.
علت | علائم | درمان |
---|---|---|
باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس | خس خس سینه | دارو درمانی |
—- | خلط خونی | درمان علامتی |
—- | سرفه مزمن | استراحت |
—- | تنگی نفس | خوردن مایعات |
—- | تعریق شبانه | —- |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورتیکه هر یک از علائم نامبرده را داشتید، به متخصص ریه یا دکتر عفونی مراجعه کنید و برای درمان مشکل خود اقدام کنید. علائمی که ممکن است نشاندهندهی بیماری سل باشند شامل موارد زیر هستند؛
- تب
- عرق شبانه
- سرفه مزمن که که بیش از ۳ هفته طول بکشد
- خلط خونی
- کاهش یا ازدستدادن اشتها
- کاهش وزن یا کاهش حجم عضله
- خستگی یا بیحالی
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تورم غدد لنفاوی
- پنومونی یا ذات الریه
با دیدن این علائم بهتر است که از دکتر ریه نوبت بگیرید. برای اینکار میتوانید وارد سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو شوید و با جستجوی تخصص ریه در شهر مورد نظر خود از بهترین دکتر ریه نوبت بگیرید. همچنین میتوانید از مشاوره آنلاین متخصص عفونی یا مشاوره آنلاین دکتر متخصص ریه هم استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام مه خیلی وقت میشه که سرما خوردم چند ماه طول کشیده خوب نشودم درد قفسه سینه دارم سرفه دارم کمر درد دارم تب لرز دارم التهاب ادرار دارم دوکتور رفتم میگه مشکوک به سل هستی
سلام
بله باید از نظر سل و همچنین تب مالت بررسی شوید
جدی بگیرید
متخصص عفونی
اطاقم را چگونه زد آفتی کنم
سلام
سطوح کوچک را با اسپری الکل
و سطوح وسیع را با محلول ۱۰ درصد آب و وایتکس ضد عفونی کنید
در حین ضد عفونی از دستکش و ماسک استفاده کنید
سلام وقت بخیر
من سه ماهه متوجه شدم سل غیر فعال دارم و داروی ایزونیازید و ویتامین ب ۱ هم شروع کردم و تحت درمانم،البته مبتلا به اچ پی وی هم هستم
در کنارش بخاطر آرتریت روماتوئید هم ماهی دو عدد آمپول سبنورا هم استفاده میکنم.الان تقریبا دو هفته ای میشه که خلط دارم و گاهی خلط خونیه،حتی بوی خون هم تو مشامم حس میکنم.ممکنه با اینکه دارو استفاده میکنم فعال شده باشه؟آیا با اینکه دکتر گفته غیر فعاله به کسی منتقل میشه؟اگه فعال بشه برای اینکه به کسی سرایت نکنه باید چیکار کنم
سلام
معمولا سل غیر فعال و غیر ریوی
امکان انتقال به سایرین وجود ندارد
سلام ، من چند وقتیه که سرفه میکنم و یک چند روزی بود نفسم درست بالا نمیومد و قفسه سینم درد میکرد ، بعضی وقتا اینطور میشم
ولی از جایی حس میکنم سرما خوردم ، بنظرتون دکتر برم؟؟
فرنوش عزیز
بله، با توجه به علائمی که دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. سرفههای مداوم، درد قفسه سینه، و مشکل در نفس کشیدن میتوانند نشانههای عفونتهای تنفسی یا مشکلات دیگر در ریهها باشند، بهویژه اگر بهبودی خودبهخودی حاصل نمیشود. پزشک ممکن است برای تشخیص دقیقتر، معاینه بالینی انجام دهد و اگر لازم باشد آزمایشها یا عکسبرداری از ریهها را توصیه کند.
در این بین، توصیه میشود از مصرف دخانیات خودداری کنید، در هوای تمیز و مرطوب قرار بگیرید، مایعات گرم مصرف کنید، و در صورت وجود تب یا علائم سرماخوردگی دیگر، به اندازه کافی استراحت کنید.
متخصص داخلی
سلام، من هیچ کدام از علائم سل را ندارم اما بعداز اسکن قفسه سینه وتست خون مشکوک به سل شدم، امروز رفتم تست بلغم دادم، آیا امکان دارد به سل مبتلا باشم.
سلام
با توجه به اسکن
هم از نظر خونریزی، اتلکتازی ریه و عفونت سل باید ازمایش و بررسی دقیق تری صورت گیرد
حتمن پیگیر باشید
متخصص عفونی
سلام من همسرم سل دارن و همینطور مننژیت
دو هفته ای هست ک ب کما رفتن
میخواستم بدونم امکان اینکه منو بچهام سل گرفته باشیم از همسرم هست؟
ولی ن خودم ن بچهام هیچ علائمی نداریم
سلام
بله
میکروب سل به صورت ذرات ریز وارد هوا شده و نظیر سرماخوردگی منتقل می شود . این ذرات در صورتی که مبتلا به سل ریوی باشید توسط سرفه ،عطسه ، صحبت ، خنده و یا فریاد شما ، ایجاد و در هوا پخش می شوند
متخصص عفونی
سلام
من tb بیضه داشتم ۹ دارو مصروف کردم خوب شدم
البته سمت چپم بود
ولی حالا سمت راستم در د های اولیه سمت چپم را داره ازمایش هم دادم منفی بود
بنظر شما چرا
؟
سلام
در کنار بررسی و ازمایش توبرکلوزیس
نیاز به سونو
و معاینه جداگانه اپیدیدیم ها دارید
بهتر است زیر نظر متخصص درمان و تشخیص را تکممیل کنید
متخصص اورولوژیست