نرمی استخوان چیست؟ دلایل و درمان بیماری راشیتیسم

نرمی استخوان یا استئومالاسی چیست؟ دلایل و درمان راشیتیسم

آنچه در این مقاله می‌خوانید

نرمی استخوان یا راشیتیسم یک بیماری استخوانی است که بیشتر در کودکان بروز می‌کند. برای درمان این بیماری باید مصرف ویتامین دی و کلسیم را افزایش داد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
نرمی استخوان یا استئومالاسی چیست؟ دلایل و درمان راشیتیسم

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

یکی از مهم‌ترین استرس‌هایی که پدر و مادرها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، به دنیا آمدن فرزندی است که راشیتیسم یا نرمی استخوان داشته‌باشد. می‌دانیم که استخوان‌ها برای حفظ استحکام بدن هستند. اگر این استخوان‌ها مشکلی داشته‌باشند یا نرم باشند، نمی‌توانند استحکام بدن را حفظ کنند. اما راشیتیسم چرا ایجاد می‌شود و چه علائمی دارد؟ برای یافتن پاسخ این سولات می‌توانید این مطلب دکترتو را تا انتها بخوانید. اگر مشکوک هستید که فرزندتان دچار نرمی استخوان شده یا علائم خاصی دارد، می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی دکترتو با مجرب‌ترین دکتر متخصص ارتوپد صحبت کنید و مشاوره بگیرید.

نرمی استخوان یا راشیتیسم چیست؟

نرمی استخوان به انگلیسی osteomalacia نوعی بیماری ارتوپدی است که باعث نرم و ضعیف‌شدن استخوان‌ها در کودکان می‌شود. این بیماری معمولاً به دلیل کمبود شدید و طولانی‌مدت ویتامین D ایجاد می‌شود و مشکلات نادر وراثتی نیز می‌توانند دلیل ایجاد راشیتیسم باشند.

ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی کمک می‌کند؛ بنابراین کمبود ویتامین D، حفظ مقادیر مناسب کلسیم و فسفر در استخوان‌ها را دشوار می‌کند و این می‌تواند باعث ایجاد راشیتیسم شود.

به‌طور کلی اضافه‌کردن ویتامین D یا آمپول کلسیم به رژیم غذایی مشکلات استخوانی مرتبط با نرمی استخوان را اصلاح می‌کند. اگر نرمی استخوان به دلایل دیگری ایجاد شده‌باشد، ممکن است داروها و روش درمان کودک تغییر کند. برخی تغییرات ساختاری استخوان‌ها برای اصلاح ممکن است به جراحی نیاز داشته‌باشند. برخی مشکلات نادر ارثی مرتبط با کاهش فسفر یا سایر مواد معدنی، به داروهای دیگری برای اصلاح نیاز دارند.

۱. تفاوت راشیتیسم و استئومالاسی چیست؟

افراد مبتلا به راشیتیسم ممکن است دارای خمیدگی پاها باشند که با گذشت زمان بدتر می‌شود، مچ‌های بازتر و پیشانی برجسته‌و غیرمعمول ایجاد می‌شود. آنها همچنین می توانند رشد ضعیفی داشته باشند. استئومالاسی باعث درد استخوان می‌شود و خطر شکستگی آن را افزایش می‌دهد.

نکاتی که باید درباره نرمی استخوان بدانید.

۲. راشیتیسم مربوط به کدام عضو است؟

راکت یا راشیتیسم یک بیماری استخوانی است که تمام استخوان‌های بدن نوزادان و کودکان خردسال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. استخوان‌های در حال رشد کودک به دلیل کمبود ویتامین D به درستی رشد نمی‌کنند.

علائم نرمی استخوان چیست؟

علائم بیماری نرمی استخوان شامل موارد زیر است:

  • تاخیر در رشد
  • تاخیر در مهارت‌های حرکتی
  • درد در ستون فقرات، لگن و پاها
  • ضعف عضلانی و درد مفاصل

از آنجا که نرمی استخوان بافت نواحی در حال رشد در انتهای استخوان کودکان (صفحات رشد) را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند باعث ناهنجاری‌های اسکلتی زیر شود:

  • پا و زانوی پرانتزی
  • ضخیم‌شدن مچ دست و پا
  • سینه برجسته و کبوتری

عدم درمان بیماری نرمی استخوان می‌تواند منجر به موارد زیر شود:

  • عدم رشد
  • ستون فقرات خمیده و غیرطبیعی یا استخوان نرم
  • ناهنجاری‌های استخوانی
  • نقایص دندانی
  • تشنج

آیا نرمی استخوان خطرناک است؟

برای بررسی دقیق همین الان نوبت بگیر.

۱. علائم نرمی استخوان در نوزاد چهار ماهه و کودکان زیر دو سال

بیماری راشیتیسم نرمی استخوان در کودکان معمولاً به دلیل یک بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شود. درمان آن نیز بستگی به علت ایجاد بیماری دارد، اما ممکن است شامل تغییرات رژیم غذایی، برنامه ورزشی تحت نظارت و درمان برای هر بیماری زمینه‌ای باشد. علائم استئومالاسی شامل تشکیل استخوان‌های نرم و ضعیف، شکستگی آنها و درد استخوان و عضلات و ناهنجاری‌های استخوانی است.

۲. علائم نرمی استخوان در زنان و مردان بزرگسال

نرمی استخوان در جوانی وضعیتی است که استخوان‌های شما را ضعیف و احتمال شکستگی را بیشتر می‌کند. این بیماری در اواخر زندگی، به ویژه در زنان پس از یائسگی و مردان با سنین بالا، شایع‌تر است. علائم راشیتیسم در بزرگسالان شامل موارد زیر است:

  • اگر بزرگسالی به نرمی استخوان مبتلا باشد، درد استخوانی را تجربه می‌کند
  • یکی دیگر از علائم شایع نرمی استخوان در بالغین، درد ماهیچه‌ای است
  • استخوان‌های کسی که به نرمی استخوان مبتلا است، در معرض خطر شکستن قرار دارد. بنابراین شکستگی‌ها در آنها بیشتر دیده می‌شود

۳. علائم راشیتیسم شدید و درد مفصلی

راشیتیسم شدید وضعیتی است که بر رشد استخوان در کودکان و بزرگسالان تأثیر می‌گذارد. بزرگسالان ممکن است شرایط مشابهی را تجربه کنند که باعث راشیتیسم مقاوم به ویتامین دی هم شود. علائم آن شامل موارد زیر است:

  • بدشکلی‌های اسکلتی
  • ضخیم‌شدن مچ پا، مچ دست و زانو
  • پاهای خمیده
  • درد مفاصل دست و پا
  • استخوان‌های نرم جمجمه
  • به ندرت خم شدن ستون فقرات
  • مشکلات دندانی از جمله ضعیف‌شدن مینای دندان
  • تاخیر در بیرون آمدن دندان و افزایش خطر پوسیدگی

۴. راشیتیسم و پوکی استخوان (تفاوت استئومالاسی و استئوپروز چیست؟)

استئوپروز همان پوکی استخوان است. پوکی استخوان بیماری اختلال در تشکیل استخوان است اما استئومالاسیا به دلیل اختلال در معدنی سازی استخوان، معمولا به دلیل کمبود شدید ویتامین d یا متابولیسم غیر طبیعی ویتامین d ایجاد می‌شود.

پزشکان استئومالاسیا را نرم شدن استخوان می‌دانند در حالی‌که مهمترین علائم پوکی استخوان از دست دادن تراکم استخوان است. پوکی استخوان و نرمی استخوان هردو استخوان‌ها را ضعیف می‌کنند اما روش تاثیرگذاری آنها متفاوت است.

آیا راشیتیسم با پوکی استخوان ارتباط دارد؟
استئوپنی و پوکی استخوان شرایطی هستند که منجر به از دست دادن توده و تراکم استخوان می‌شوند.

دلایل ایجاد نرمی استخوان چیست؟

اما علت نرمی استخوان چیست؟ بدن کودک برای جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی به ویتامین D احتیاج دارد، بنابراین در‌صورتی‌که ویتامین D به میزان کافی در دسترس بدن کودک وجود نداشته‌باشد و یا بدن فرد قادر به استفاده مناسب از ویتامین D موجود نباشد، کودک دچار راشیتیسم می‌شود. البته باید توجه داشت که مصرف زیاد ویتامین دی، باعث ابتلا به عوارض آن مانند استفراغ و یبوست خواهد شد.

۱. بیماری راشیتیسم به خاطر کمبود کدام ویتامین است؟ (کمبود ویتامین D)

کودکانی که به اندازه‌ی کافی ویتامین D از این دو منبع دریافت نمی‌کنند، می‌توانند دچار کمبود ویتامین دی شوند:

  • نور خورشید: پوست کودک در هنگام قرار‌گرفتن در مقابل نور خورشید به تولید ویتامین D می‌پردازد. در کشورهای توسعه‌یافته، کودکان زمان کمتری در خارج خانه می‌گذرانند و همچنین به احتمال زیاد از کرم‌های ضد‌آفتاب استفاده می‌کنند که این امر باعث عدم دریافت نور خورشید توسط پوست و عدم تولید ویتامین D می‌شود.
  • مواد غذایی: روغن ماهی، زرده تخم مرغ و ماهی‌های چرب مانند سالمون و ماهی خال مخالی سرشار از ویتامین D هستند. علاوه بر آن ویتامین D به برخی غذاها و نوشیدنی‌ها مانند شیر، غلات و برخی از آب میوه‌ها اضافه شده‌است.

۲. اختلال در جذب ویتامین D علت راشیتیسم است؟

برخی از کودکان با اختلالات مادرزادی در جذب ویتامین D به دنیا می‌آیند. برخی از این اختلالات شامل بیماری سلیاک، بیماری التهابی روده، فیبروز کیستیک و مشکلات کلیوی هستند. سایر عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به راشیتیسم را افزایش دهند در جدول زیر نوشته شده‌اند.

انواع اختلالات کمبود ویتامین دیمشخصات آن‌ها
کمبود ویتامین D مادر در دوران بارداریکودک متولد‌شده از مادر با کمبود شدید ویتامین D می‌تواند با علائم نرمی استخوان به دنیا بیاید یا در طی چند ماه پس از تولد علائم آن ظاهر شوند.
پوست تیرهتوانایی جذب ویتامین دی در پوست تیره به دلیل دارا بودن مقادیر بالای ملانین کاهش می‌یابد.
زندگی در عرض‌های شمالی جغرافیایی کودکانی که در مکان‌های جغرافیایی که نور خورشید به آن کمتر تابیده می‌شود زندگی می‌کنند، بیشتر از معرض ابتلا به راشیتیسم هستند.
تولد زودرسنوزادانی که قبل از موعد مقرر متولد می‌شوند، دارای سطح ویتامین D کمتری هستند، زیرا مدت زمان حضور آنها در رحم جهت دریافت ویتامین از مادران کمتر است.
عوارض برخی از داروهابه نظر می‌رسد برخی از داروهای ضدتشنج و داروهای ضد ویروسی که برای درمان عفونت HIV استفاده می‌شوند، در توانایی بدن جهت استفاده از ویتامین D اختلال ایجاد می‌کنند.
شیردهیویتامین D موجود در شیر مادر به اندازه‌ای نیست که بتواند از ابتلا به نرمی استخوان جلوگیری کند، بنابراین کودکانی که به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه می‌شوند، باید قطره ویتامین دی دریافت کنند.
نشانه‌های اختلال در جذب ویتامین D

نرمی استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟

همیشه این را به خاطر داشته‌باشید که درمان یک بیماری زمانی انجام می‌شود که تشخیص به درستی صورت گیرد. پس یکی از اصلی‌ترین قدم‌های درمان یک بیماری این است که آن را تشخیص بدهیم. اما برای تشخیص راشیتیسم چه کارهایی باید انجام داد؟ یکی از مهمترین روش‌ها آزمایش نرمی استخوان است. در ادامه به روش‌های تشخیص نرمی استخوان پرداخته‌ایم.

نرمی استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
با معاینه بالینی پزشک، آزمایش خون یا تصویربرداری اشعه ایکس می‌توان نرمی استخوان را تشخیص داد.

۱. معاینه فیزیکی تشخیص راشیتیسم در کودکان و نوزادان

در طول معاینات بالینی، پزشک به آرامی روی استخوان‌های کودک فشار می‌آورد، ناهنجاری‌ها را بررسی کرده و در حین معاینه به موارد زیر توجه می‌کند:

  • جمجمه: نوزادان مبتلا به نرمی استخوان دارای استخوان جمجمه‌ی نرمی هستند و در بسته شدن فونتانل یا ملاج دچار تاخیر هستند.
  • پاها: در‌حالی‌که حتی پاهای کودکان نوپا سالم نیز کمی حالتی پرانتزی دارد اما این کمان در کودکان مبتلا به راشیتیسم به صورت اغراق‌آمیزی دیده می‌شود.
  • قفسه سینه: قفسه‌ی سینه در کودکان مبتلا به نرمی استخوان دچار ناهنجاری می‌شود. این ناهنجاری‌ها می‌تواند باعث صاف و تخت‌شدن قفسه‌ی سینه و دنده‌ها یا حتی برجستگی و حالت قفسه‌سینه کبوتری شود.
  • مچ دست و مچ پا: مچ دست و پا در کودکان مبتلا به بیماری استئومالاسی بزرگ‌تر و ضخیم‌تر از حالت نرمال است.

۲. تصویربرداری از بیماری راشیتیسم

عکس رادیوگرافی ساده از استخوان‌های آسیب‌دیده می‌تواند ناهنجاری استخوان را نشان دهد. برخی دیگر از بررسی‌های تصویری شامل اسکن سنجش تراکم استخوانی و چکاپ سلامت استخوان است. یکی دیگر از مواردی که در تصویربرداری مورد استفاده قرار می‌گیرد و در تشخیص نرمی استخوان به ما کمک می‌کند، تصویربرداری با اشعه ایکس است.

۳. آزمایش خون راشیتیسم

آزمایش خون و ادرار می‌تواند تشخیص نرمی استخوان را تأیید کند و همچنین بر پیشرفت درمان نظارت داشته‌باشد. زمانی‌که کلسیم و ویتامین دی بدن شما کم باشد، می‌توان از آزمایش نرمی استخوان آن را دریافت.

درمان نرمی استخوان (راشیتیسم درمان دارد؟)

بیشتر مبتلایان به نرمی استخوان را می‌توان با تجویز مکمل‌های ویتامین D و کلسیم درمان کرد. در مصرف ویتامین D دوز تجویز‌شده توسط پزشک را به دقت دنبال کنید زیرا مصرف زیاد ویتامین D می‌تواند مضر باشد. پزشک با استفاده از عکس رادیوگرافی و آزمایش خون، پاسخ به درمان کودک را کنترل خواهدکرد و در صورت وجود هرگونه بیماری ارثی نادر که منجر به کمبود فسفر شود، ممکن است مکمل‌ها و داروهای دیگری تجویز کند.

در بعضی موارد از ناهنجاری‌های پاها یا ستون فقرات، پزشک ممکن است برای قرار دادن بدن در وضعیت مناسب در هنگام رشد استخوان‌ها، استفاده از بریس را پیشنهاد کند و ناهنجاری‌های اسکلتی شدیدتر ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته‌باشند.

متن انگلیسی:
Treatments for established osteoporosis may include exercise, vitamin and mineral supplements, and medications. Exercise and supplementation are often suggested to help you prevent osteoporosis. Weight-bearing, resistance and balance exercises are all important.
ترجمه فارسی:
ورزش، مصرف مکمل‌های ویتامینی، مواد معدنی و داروها از روش‌های درمان‌ راشیتیسم هستند. ورزش و مکمل‌ها در بیشتر موارد برای کمک به پیشگیری از پوکی استخوان پیشنهاد می‌شوند. تمرینات تحمل وزن، مقاومتی و تعادلی همگی مهم هستند.

به نقل از سایت my.clevelandclinic

۱. درمان نرمی استخوان در نوزادان

کم پیش می‌آید که پزشک نرمی استخوان را در سنین ۶ ماهگی تا ۲۴ ماهگی تشخیص بدهد. معمولا کمی که سن کودک بالاتر می‌رود، تشخیص نرمی استخوان داده می‌شود. از ۲ تا ۵ سالگی رشد کودک سرعت می‌گیرد و نیاز به فسفر و کلسیم زیادی دارد. هنگامی که این میزان کم شود، رشد کودک با مشکل مواجه می‌شود و خود را نشان می‌دهد.

از آنجایی که اصلی‌ترین علت ایجاد نرمی استخوان این است که نوزاد کمبود ویتامین دی و یا کلسیم دارد، باید این کمبود از طریق مختلفی جبران شود. یکی از راه‌های درمانی قرار گرفتن در معرض آفتاب است زیرا اصلی‌ترین منابع ویتامین دی در بدن با قرار گرفتن در نور آفتاب فعال می‌‌شوند.

درمان نرمی استخوان در کودکان و نوجوانان چیست؟
مصرف دارو و مکمل غذایی به درمان راشیتیسم در کودکان کمک می‌کند.

۲. درمان نرمی استخوان در کودکان و نوجوانان

شایع‌ترین گروه سنی که به راشیتیسم یا نرمی استخوان مبتلا هستند، کودکان هستند. از طرفی دیگر این مسئله را می‌دانیم که شایع‌ترین دلیل نرمی استخوان کمبود ویتامین دی و کلسیم است. پس اولین درمانی که برای این گروه سنی در نظر گرفته می‌شود، بالابردن میزان دریافت کلسیم و افزایش موارد مصرف ویتامین دی کودک است.

باید این کمبود جبران شود تا استخوان‌سازی بتواند به صورت طبیعی انجام شود و کمبود مواد معدنی در بدن وجود نداشته‌باشد. نکات زیر برای درمان بیماری استئومالاسی اهمیت زیادی دارند:

  • خوردن غذای غنی از کلسیم و ویتامین دی
  • قرار گرفتن در معرض آفتاب در ساعات صبح
  • خوردن مکمل‌های ویتامین دی و کلسیم

۳. درمان نرمی استخوان در بزرگسالان چیست؟

در بزرگسالان هم درمان مشابه کودکان است. هرچند در کودکان معمولا از برخی از بریس‌ها برای جلوگیری از بدشکلی و بدفورمی استخوان استفاده می‌شود و برای بزرگسالان چون استخوان‌ها شکل گرفته‌اند، دیگر فایده‌ای ندارد. اما برای بزرگسالان مصرف مکمل‌های ویتامین دی و کلسیم می‌تواند بسیار مفید باشد.

از طرفی به یاد داشته‌باشید که ممکن است بعد از مدتی با استفاده از مکمل‌ها درد استخوان‌ها و ماهیچه‌های شما کاهش پیدا کند و به همین دلیل مصرف مکلمل‌ها و ویتامین‌ها را کنار بگذارید. این کار اشتباه است و بهتر است مصرف داروها را ادامه دهید.

ناهنجاری استخوانی مهم‌ترین عارضه نرمی استخوان است.

۴. بهترین دارو برای درمان نرمی استخوان چیست؟ (قرص برای نرمی استخوان)

Fosamax یا داروی فوزاماکس یک داروی انتخابی برای نرمی استخوان است، اما گاهی اوقات Prolia ممکن است گزینه بهتری باشد. بیس فسفونات‌ها (مانند Boniva و Fosamax) و آمپول کلسیم عضلانی معمولا از گزینه‌های انتخابی پزشکان هستند. بسیاری از آن‌ها را می‌توان به صورت خوراکی مصرف کرد.

۵. درمان نرمی استخوان با طب سنتی و داروی گیاهی

اگرچه این بیماری بهتر است با تشخیص پزشک درمان شود، اما در طب سنتی، لیستی از گیاهان وجود دارد که ممکن است سلامت استخوان را بهبود بخشد و به عنوان یک درمان جایگزین برای راشیتیسم عمل کند:

  • مریم قرمز
  • شبدر قرمز
  • دم اسب
  • آویشن
  • زردچوبه
تفاوت راشیتیسم و استئومالاسی چیست؟
استئومالاسیا به راشیتیسم یا نرمی استخوان در بزرگسالان گفته می‌شود که معمولا به دلیل کمبود طولانی مدت ویتامین D رخ می‌دهد.

۶. بهترین ورزش برای نرمی استخوان چیست؟

تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش منظم مانند پیاده روی، بالا رفتن از پله، تنیس، بدمینتون، پینگ پنگ، ایروبیک اصلاحی و رقص می‌تواند از دست دادن استخوان را کاهش دهد.

۷. برای درمان نرمی استخوان چی بخوریم؟

اگر شما مبتلا به استئومالاسی هستید، درمان با مکمل‌ها معمولا آن را بهبود می‌بخشد. حتی با درمان خانگی نرمی استخوان در بزرگسالان و کودکان که شامل مصرف مکمل ویتامین دی است، ممکن است چند ماه طول بکشد تا درد استخوان و ضعف عضلانی تسکین پیدا کند. شما باید مصرف مکمل‌های ویتامین d را به طور منظم ادامه دهید تا از بازگشت بیماری جلوگیری کنید.

۸. درمان نرمی استخوان چقدر طول میکشد؟

در مورد کودکان مبتلا به این بیماری با مصرف منظم داروهای مکمل تجویزی پزشک، معمولا علائم بیماری بعد از یک تا ۲ هفته بهبود پیدا می‌کند. برای بزرگسالان ممکن است زمان آن طولانی باشد.

۹. برای نرمی استخوان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

پزشکان استخوان که به عنوان پزشکان ارتوپدی شناخته می‌شوند، متخصص در تشخیص، درمان و جلوگیری از بیماری‌ها و آسیب‌های استخوانی مانند نرمی استخوان و سایر بیماری‌های اسکلتی – عضلانی هستند.

اگر درد یا کاهش عملکرد مربوط به آسیب یا بیماری استخوانی عضلانی را تجربه می‌کنید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. درصورتیکه متخصص ارتوپد باتجربه سراغ ندارید نگران نباشید، در سایت دکترتو امکان مشاوره آنلاین و دریافت نوبت ویزیت حضوری با بهترین پزشکان ارتوپدی سراسر کشور برای شما قرار گرفته است.

پرطرفدارترین راه برای درمان نرمی استخوان چیست؟ همین الان مشاوره بگیر.

انواع راشیتیسم چیست؟

راشیتیسم یک بیماری شایع استخوان در سراسر جهان است که با اختلال در هموستاز کلسیم و فسفات همراه است و می‌تواند منجر به کوتاهی قد و بدشکلی مفاصل شود. انواع دیگری از راشیتیسم وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:

  • راشیتیسم نوع ۱ وابسته به ویتامین D
  • راشیتیسم نوع ۲ وابسته به ویتامین D (به دلیل نقص در متابولیسم ویتامین D)
  • راشیتیسم کلیوی (به دلیل عملکرد ضعیف کلیه)
  • راشیتیسم هیپوفسفاتمیک
  • راشیتیسم مقاوم به هدر رفتن فسفات کلیه

چگونه از نرمی استخوان پیشگیری کنیم؟

قرار‌گرفتن در معرض نور خورشید بهترین منبع تامین ویتامین D است، در اکثر فصول سال، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار‌گرفتن در معرض آفتاب ظهر کافی است. با‌این‌حال اگر پوست تیره دارید، اگر زمستان است یا در عرض‌های شمالی کره زمین زندگی می‌کنید، ممکن است نتوانید ویتامین D کافی را از قرارگرفتن در معرض آفتاب دریافت کنید.

علاوه‌بر این به دلیل جلوگیری از سرطان پوست، به‌ویژه در نوزادان و کودکان خردسال باید از قرار‌دادن آنها در نور آفتاب به صورت مستقیم خودداری کرد یا همیشه از ضد‌آفتاب و لباس‌های محافظ برای آنها استفاده کنید.

برای جلوگیری از راشیتیسم، مطمئن شوید که کودک شما غذاهایی که به‌طور طبیعی حاوی ویتامین D هستند، مانند ماهی‌های چرب سالمون و ماهی تن، روغن ماهی و زرده تخم مرغ یا مواد غذایی غنی شده با ویتامین D را مصرف می‌کند. غذاهای غنی‌شده با ویتامین D عبارت‌اند از:

  • مکمل‌های غذایی در نوزادان
  • غلات و نان
  • شیر، البته شامل غذاهای تهیه‌شده از شیر مانند ماست و پنیر نمی‌شود
  • آب پرتقال

نکات تغذیه‌ای مهم دیگری که باید در نظر داشته‌باشید شامل موارد زیر هستند:

  • برچسب‌های مواد غذایی را بررسی کنید تا میزان ویتامین D غذاهای غنی‌شده مشخص شود.
  • اگر باردار هستید، در مورد مصرف مکمل‌های ویتامین D از پزشک خود سوال کنید.
  • دستورالعمل‌ها توصیه می‌کنند که همه نوزادان باید روزانه ۴۰۰ IU ویتامین D دریافت کنند. به این دلیل که شیر انسان دارای ویتامین D کمی است، نوزادانی که به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه می‌شوند باید روزانه مکمل ویتامین D دریافت کنند.
  • در‌صورتی‌که نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند به مقدار کافی ویتامین D دریافت نکنند، ممکن است به مکمل‌های ویتامین D احتیاج داشته‌باشند.
پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

استئومالاسی یا نرم شدن استخوان‌ها در بیشتر موارد به دلیل مشکل جذب ویتامین D در کودکان و خردسالان رخ می‌دهد. ویتامین دی به بدن کمک می‌کند کلسیم را جذب کند. کلسیم نیز برای حفظ قدرت و سختی استخوان‌هاضروری است. معمولا این بیماری با مصرف مکمل ویتامین دی بهبود پیدا می‌کند. اما مقدار مصرف ویتامین دی بسیار مهم است زیرا مصرف زیاد آن برای بدن عوارض دارد.

اگر فرزند شما درد استخوانی، ضعف عضلانی و ناهنجاری‌های ظاهری اسکلتی دارد، بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین دکتر ارتوپد در شهر خود آشنا شوید، با آن‌ها به صورت تلفنی مشورت کنید یا از مشاوره با دکتر ارتوپد آنلاین استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده که برای نرمی استخوان چی خوبه؟ در بیشتر کودکان بیماری راکت با خوردن غذاهایی که حاوی کلسیم و ویتامین D هستند یا با مصرف مکمل‌های ویتامین دی با موفقیت درمان می‌شوند.

بیماری نرمی استخوان در اثر چیست یا نرمی استخوان‌ها در اثر چه چیزی ایجاد می‌شود؟ استئومالاسی یا بیماری استخوان نرم یک اختلال استخوان متابولیکی است. این وضعیت ناشی از کمبود ویتامین d، کلسیم یا فسفات و تضعیف و نرم شدن استخوان‌ها است. ویتامین D به بدن شما کمک می‌کند کلسیم را جذب کنید بنابراین کمبود آن باعث مشکل در جذب کلسیم و ایجاد مشکلات ساختاری در استخوان‌های بدن با ایجاد راشیتیسم پای پرانتزی یا انواع راشیتیسم می‌شود.

با معاینه بالینی پزشک، آزمایش خون یا تصویربرداری اشعه ایکس.

بله، بدن شما برای ساختن صفحات استخوانی و حفظ سلامت استخوان‌ها به مواد معدنی کلسیم و فسفات نیاز دارد. در غیر این صورت، بیماری باعث ضعف و شکستگی آن‌ها می‌شود.

استئومالاسیا به راشیتیسم یا نرمی استخوان در بزرگسالان گفته می‌شود که معمولا به دلیل کمبود طولانی مدت ویتامین D رخ می‌دهد.

استئوپنی و پوکی استخوان شرایطی هستند که منجر به از دست دادن توده و تراکم استخوان می‌شوند که می‌تواند خطر شکستگی استخوان را افزایش دهد. پوکی استخوان وضعیتی است که بر تراکم استخوان تأثیر می‌گذارد و نرمی استخوان شکل آن را تغییر می‌دهد.

اشکال نادر راشیتیسم نیز می‌تواند به صورت ارثی یا ژنتیکی رخ دهد. به عنوان مثال، راشیتیسم هیپوفسفاتمیک یک اختلال ژنتیکی است که در آن کلیه‌ها و استخوان به طور غیر طبیعی با فسفات برخورد می‌کنند. فسفات ماده‌ای است که به کلسیم متصل می‌شود و استخوان‌ها و دندان را سخت می‌کند.

دریافت خیلی کم کلسیم می‌تواند باعث ایجاد چندین بیماری شود:
۱.پوکی استخوان: که باعث ایجاد استخوان‌های ضعیف و شکننده می‌شود.
۲. راشیتیسم: بیماری در کودکان که باعث نرمی و ضعف استخوان:ها می:شود.
۳. استئومالاسی: که باعث نرمی استخوان در کودکان و بزرگسالان می‌شود.

بله، پروتئین به حفظ استحکام و تراکم استخوان‌ها کمک می‌کند. دریافت ناکافی پروتئین با کاهش تراکم مواد معدنی استخوان و افزایش خطر شکستگی مرتبط است.

کمبود کلسیم در خون می‌تواند منجر به ضعیف شدن و نرمی استخوان‌ها شود. کاهش کلسیم خون به دلیل سطح پایین ویتامین D در خون است. ویتامین دی از مواد غذایی جذب می‌شود و یا در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید توسط پوست تولید می‌شود.

ویتامین دی در جذب کلسیم و استخوان‌سازی بدن نقش بسیار مهمی دارد. در کنار اینکه این ویتامین کارهای دیگری هم در بدن انجام می‌دهد اما اصلی‌ترین نقش آن، نقشی است که در کنار کلسیم ایفا می‌کند. بنابراین کمبود آن می‌تواند به استخوان‌سازی بدن آسیب برساند. همچنین می‌تواند بر روی دندان‌ها و عصب نیز تاثیرگذار باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.7از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره نرمی استخوان

  1. کمک گفت:

    سلام من دختری ۱۲ سالم من پاهای من تازه متوجه شدم پاهای من صافه تقریبا ولی سر دوتا زانوها به طرف هم دیگه نگاه میکنن اصتلاحا بعد من بعضی وقت ها پاهمام زود رگ به رگ یا درد شدید یا سر درد شدید می گیرم لطفا برای این مشکل به من کمک کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم کمبود آهن و کمبود ویتامین دی۳ دارید
      در صورت تایید بوسیله ازمایش نیاز به مکمل های لازم دارید

  2. کمک گفت:

    سلام من ۱۳ سالم من پاهای من تازه متوجه شدم پاهای من صافه تقریبا ولی سر دوتا زانوها به طرف هم دیگه نگاه میکنن اصتلاحا بعد من بعضی وقت ها پاهمام زود رگ به رگ یا درد شدید یا سر درد شدید می گیرم لطفا برای این مشکل به من کمک کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم کمبود آهن و کمبود ویتامین دی۳ دارید
      در صورت تایید بوسیله ازمایش نیاز به مکمل های لازم دارید

  3. ناشناس گفت:

    سلام و روز بخیر . پسر من ۱۳ ساله است ۳ روز پیش در هنگام بازی کردن در زانوی چپش صدای بلندی به همراه درد بوجود امد ،من ان ناحیه رو پماد ضد درد و ویکس مالیدم و بستمش که گرم بمونه ولی چندان افاقه نکرده و هنوز اندکی درد داره . میشه لطفا کمکم کنید که باید چکار کنم ؟ به کدام دکتر مراجعه کنم و یا علت و راه درمان این مسئله چیست ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال در رفتگی کشکک و یا پارگی رباط وجود دارد
      حتمن به پزشک مراجعه کنید