فهرست مطالب
شاید شما هم جزء آن دسته از افراد باشید که برای کاهش وزن، انواع رژیمهای غذایی و ورزشها را امتحان کردهاید، اما به نتیجه دلخواهی نرسیدهاید. در این شرایط پزشک احتمال میدهد که مشکل از بیماری هایی که باعث چاقی می شوند، است. برخی از بیماریها و اختلالات در بدن چاقکننده هستند و باعث افزایش توده چربی میشوند. اما کدام بیماریها چاقکننده هستند؟ چگونه میتوان این دسته از بیماریها را تشخیص داد؟ آیا راهی برای درمان آنها و رسیدن به تناسباندام وجود دارد؟ در این مطلب پاسخ این سؤالات را عنوان کرده و برای چاقی ناشی از بیماریهای زمینهای راهحلی ارائه میدهیم.
اگر برای درمان چاقی و مشخصشدن علت ایجاد آن بهدنبال دکتر تغذیه هستید، میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد. همچنین برای دریافت مشاوره تلفنی دکتر تغذیه میتوانید از مشاوره تلفنی دکتر تغذیه دکترتو کمک بگیرید.
علت اصلی چاقی چیست؟
چاقی یک مشکل پیچیده است که در نتیجه تجمع توده چربی در بدن ایجاد میشود. این بیماری فقط از نظر ظاهری نگرانکننده نیست؛ بلکه میتواند باعث ب
روز بیماریهای مختلف از جمله بیماری قلبی، دیابت، فشارخون بالا و حتی برخی از سرطانها شود. دلایل زیادی برای چاقی وجود دارد که پزشک باید تمامی این موارد را بهدقت بررسی کند.
در بسیاری از مواقع علت چاقی عوامل ارثی، فیزیولوژیکی و محیطی است. امروزه رژیمهای غذایی ناسالم از دلایل اصلی چاقی افراد هستند. تغذیه سالم بسیاری از مشکلات مربوط به اضافه وزن را بهبود میبخشد. تغذیه سالم شامل خوردن مواد غذایی مفید از گروههای مختلف غذایی است که باید در مقدار و زمان خوردن هرکدام از مواد غذایی به اصول تغذیه دقت داشت.
اما همیشه دلیل اضافهوزن رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی نیست. گاهی یک علت پزشکی یا بیماری زمینهای باعث بروز این مشکل میشود. حتی برخی داروها دارای عوارض سنگینی هستند که با ایجاد تغییراتی در بدن به اضافه وزن کمک میکنند.
بیماری های زمینه ای و دلایل چاقی به هم مرتبط هستند؟
چاقی یک علامت است. این علامت میتواند در اثر بیماریهای زمینهای ایجاد شود. زمانیکه فرد با علامت چاقی مواجه میشود، باید بداند که این مشکل از کجا آب میخورد. شاید در این موارد مراجعه به دکتر داخلی موثر باشد. اگر چاقی شما با رعایت رژیمی که دکتر تغذیه به شما دادهاست، برطرف نشدهاست، بهتر است که از مشاوره تلفنی دکتر داخلی در دکترتو استفاده کنید و به دنبال علت آن باشید.
شناخت بیماریهایی که ما را چاق یا لاغر میکنند ممکن است دسترسی ما را به تناسباندام و در نهایت زندگی بهتر راحتتر کند. علل چاقی و لاغری بسیار گسترده است. اگرچه تأثیرات ژنتیکی، رفتاری، متابولیکی و هورمونی بر وزن بدن وجود دارد، اما چاقی هنگامی اتفاق میافتد که فرد کالری بیشتری از آنچه در فعالیتهای روزانه و ورزش سوزانده میشود (بهصورت طولانیمدت) دریافت کند. با گذشت زمان، این کالریهای اضافی جمع میشوند و باعث افزایش وزن میشوند. در واقع بیماریهای زمینهای چاقی یکی از علل اضافهوزن هستند.
اما چاقی همیشه فقط مربوط به کالری دریافتی یا داشتن یک زندگی کمتحرک نیست. درحالیکه اینها واقعا دلایل چاقی هستند، اما برخی از دلایل دیگر هم برای چاقی غیرقابل کنترل وجود دارد.
مشکلات و بیماری هایی که باعث چاقی میشوند کدامند؟
شاید از دکتر خود بپرسید که «نام یک بیماری که موجب بروز چاقی میشود» چیست؟ کدام مشکلات و بیماریها میتوانند این علامت را ایجاد کنند؟ البته که بیماریهایی که باعث چاقی میشوند و بیماری های ناشی از چاقی با هم متفاوت هستند، اما همیشه این دو مورد به هم ارتباط دارند. در واقع بررسی «چاقی باعث چه بیماری هایی میشود» هم مهم است. ما در این مطلب سعی کردهایم مورد اول را بررسی کنیم. چه بیماری هایی باعث چاقی میشود؟!
عوارض برخی از بیماریها، چاقی مفرط و اضافهوزن است و در صورت عدم درمان ممکن است وضعیت خطرناکی را ایجادکنند. اگر با وجود رعایت رژیم غذایی و انجام فعالیتهای ورزشی روزانه بازهم اضافه وزن دارید و هر ماه مقداری به وزن شما اضافه میشود، احتمال دارد منبع مشکل، بیماریهای چاقی باشد. در ادامه مشکلات و بیماریهای مرتبط با چاقی را عنوان و علائم آنها را بررسی میکنیم.
۱. ژنتیک از دلایل چاقی
ژنهایی که از والدین خود به ارث میبرید ممکن است بر میزان چربی بدن و محل توزیع آن چربی تأثیر بگذارد و از علل چاقی و لاغری حساب شوند. ژنتیک همچنین ممکن است در میزان کارایی بدن شما برای تبدیل غذا به انرژی، تنظیم میزان اشتهای بدن و سوزاندن کالری بدن در هنگام ورزش نقش داشتهباشد.
۲. پیری
با افزایش سن، تغییرات هورمونی و سبک زندگی کمفعالیت، خطر چاقی را افزایش میدهد. علاوهبراین با افزایش سن، میزان عضله در بدن کاهش مییابد. بهطورکلی، توده عضلانی پایین منجر به کاهش متابولیسم میشود. اگر بهطور آگاهانه چیزهایی را که میخورید کنترل نکنید و با افزایش سن از نظر جسمی تحرک کمتری داشتهباشید، احتمالا اضافه وزن پیدا میکنید.
۳. خواب ناکافی
کم خوابیدن یا زیاد خوابیدن میتواند باعث تغییر در هورمونهایی شود که اشتها را افزایش میدهند. همچنین ممکن است هوس غذاهای پرکالری و کربوهیدرات کنید که میتوانند در افزایش وزن نقش داشتهباشند. به نقل از nhs:
علاوه بر رژیم غذایی و سبک زندگی ناسالم، برخی بیماریها و عوامل ژنتیکی هم ممکن است علت اصلی چاقی باشند.
۴. بارداری
افزایش وزن یکی از عوارض بارداری معمول است. ازدستدادن وزن بعد از تولد کودک دشوار است. این افزایش وزن ممکن است به پیشرفت چاقی در زنان کمککند. تغذیه با شیر مادر ممکن است بهترین گزینه برای کاهش وزن بهدستآمده در دوران بارداری باشد.
۵. ترک سیگار
ترک سیگار اغلب با افزایش وزن همراه است و برای برخی از افراد میتواند منجر به افزایش وزن کافی برای ایجاد چاقی شود. اغلب این اتفاق به این دلیل میافتد که مردم برای کنارآمدن با ترک سیگار از غذا استفاده میکنند. بااینحال ترک سیگار مزیت بیشتری برای سلامتی شما نسبت به استعمال سیگار دارد و پزشک میتواند به شما در جلوگیری از افزایش وزن پس از ترک سیگار کمککند.
۶. چاقی ناشی از بیماری کم کاری تیروئید
زمانیکه غده تیروئید دچار اختلال میشود و تولید هورمونهای تیروئید کاهش پیدا میکند، شخص دچار بیماری کم کاری تیروئید میشود. تیروئید غدهای کوچک و پروانهای شکل است که جلوی گردن قرار دارد. تیروئید با ترشح هورمونها به بدن کمک میکند تا انرژی را تنظیم و مصرف کند.
علایم تیرویید کم کار
اولین علائم مربوط به کمکاری تیروئید اضافه وزن و خستگی است. این دو علامت در صورت سالمبودن تیروئید با افزایش سن هم ایجاد میشوند. اما اگر بهمرور علائم زیر خود را نشان دادند، باید سریعا به دکتر متخصص غدد مراجعه کنید تا اختلالات تیروئید مورد بررسی قرار بگیرد.
- خستگی
- چاقی
- صورت پفکرده
- افسردگی
- یبوست
- احساس سرما
- کاهش تعریق
- ضربان قلب کند
- کلسترول خون بالا
- پوست خشک
- موهای خشک
- حافظه ضعیف
- مشکلات باروری
- تغییرات در قاعدگی
- ضعف عضلانی
- سفتی عضلات، درد و حساسیت
- درد و سفتی در مفاصل
- گرفتگی صدا.
۷. بیماری کوشینگ از بیماری های چاق کننده
سندروم کوشینگ یا هیپرکورتیزولیسم بهدلیل افزایش غیرطبیعی هورمون کورتیزول ایجاد میشود. این اختلال یکی از بیماریهای مرتبط با چاقی است. اگر اضافهوزن همراه با علائم زیر ایجاد شود، احتمال ابتلا به سندروم کوشینگ بالا است.
- رسوبات چربی در صورت، قسمت میانی بدن و بالای کمر
- نازکشدن پوست و ایجاد کبودی
- آسیبهای پوستی که دیر بهبود پیدا میکنند.
- آکنه
- خستگی
- ضعف عضلانی.
بسیاری از بیماریها با تغییر ترشح هورمونها و اختلال در متابولیسم بدن باعث چاقی میشوند، مانند کمکاری تیروئید، سندروم کوشینگ، بارداری و تنبلی تخمدان.
گاهی هم علائم زیر در بیماری سندروم کوشینگ ایجاد میشوند:
- قند خون بالا
- افزایش تشنگی
- افزایش ادرار
- پوکیاستخوان
- فشارخون بالا
- سردرد
- نوسانات خلقی
- اضطراب
- تحریکپذیری
- افسردگی
- عفونت.
۸. افسردگی
احساس ناراحتی در زندگی کاملا طبیعی است. اما اگر این احساس از بین نمیرود و ادامهدار است، احتمال افسردگی وجود دارد. گاهی افسردگی بهقدری شدید است که فعالیتهای روزانه را با مشکل روبرو میکند. این بیماران دچار خلقوخوی غمگین میشوند و فعالیتهای لذتبخش برای این افراد جذابیت خود را از دست میدهند. علائم این بیماری عبارتاند از:
- خستگی و کاهش انرژی
- بیخوابی (بیدارشدن در صبح زود)
- خواب زیاد
- سردرد
- گرفتگی عضلات.
گاهی افرادی که دچار افسردگی هستند، پرخوری میکنند. خوردن غذای زیاد در کنار احساس خستگی و عدم تحرک میتواند منجر به اضافهوزن شود.
۹. پرخوری ناشی از بیماری های روانی
در برخی افراد احساسات مختلف میتواند روی عادات غذایی تأثیر داشتهباشد. در این افراد احساساتی مانند غم، بیحوصلگی، استرس یا عصبانیت باعث پرخوری میشود که آن را بهعنوان پرخوری عصبی میشناسیم. حدود ۳۰% از افرادی که به دنبال روشهای کاهش وزن هستند، با چنین مشکلاتی روبرو هستند و در شرایط احساسی مختلف پرخوری میکنند.
۱۰. مقاومت به انسولین از بیماری های چاقی
مقاومت به انسولین زمانی ایجاد میشود که سلولهای ماهیچهها، چربی و کبد بهخوبی به انسولین پاسخ ندهند. در این شرایط بدن نمیتوان از گلوکز برای تأمین انرژی استفاده کند. در نتیجه پانکراس انسولین بیشتری تولید میکند و سطح قند خون بالا میرود. این اختلال باعث بروز مشکلاتی از جمله چاقی، فشارخون بالا، کلسترول بالا و دیابت نوع ۲ میشود.
۱۱. سندروم پرادر ویلی
این بیماری یک اختلال ژنتیکی است که مشکلات جسمی و ذهنی ایجاد میکند. یکی از ویژگیهای اصلی آن احساس گرسنگی مداوم است. این افراد دائما غذا میخورند و احساس سیری نمیکنند. بسیاری از عوارض این بیماری به دلیل چاقی ایجاد میشوند. علائم سندروم پرادر ویلی در نوزادان عبارتاند از:
- توان عضلانی ضعیف
- ایجاد تغییرات خاص در صورت
- رفلکس مکیدن ضعیف
- پاسخگویی ضعیف
- عدم رشد اندام تناسلی.
علائم این بیماری از کودکی تا بزرگسالی عبارتاند از:
- میل به غذا و افزایش وزن
- رشد ناکافی و عدم بلوغ اندامهای جنسی
- رشد فیزیکی ضعیف
- ناتوانی ذهنی خفیف تا متوسط
- تأخیر در رشد حرکتی
- مشکلات گفتاری
- مشکلات رفتاری
- اختلالات خواب.
گاهی اختلالات و بیماریهای روانی دلیل اصلی چاقی هستند. مثلا گاهی افسردگی و حتی داروهای ضدافسردگی و یا پرخوری عصبی دلیل اصلی اضافه وزن هستند.
۱۲. چاقی هورمونی و تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
یکی دیگر از بیماریهای مرتبط با چاقی، تنبلی تخمدان(سندرم تخمدان پلیکیستیک) است. این بیماری روی سطح هورمونهای جنسی زنان تأثیر میگذارد. در این بیماران هورمونهای مردانه بیشازحد طبیعی تولید میشوند. عدم تعادل هورمونی باعث میشود، بارداری با مشکلاتی روبرو شود. این بیماری باعث رشد مو در صورت و بدن و ریزش موهای سر میشود.
علائم چاقی هورمونی در اثر تنبلی تخمدان
یکی از علائم اصلی این بیماری چاقی و اضافهوزن است. اگر این علامت با نشانههای زیر همراه بود، باید برای تشخیص تخمدان پلیکیستیک به پزشک مراجعه کنید.
- پریودهای نامنظم
- خونریزی شدید
- رشد موی زائد
- آکنه
- طاسی با الگوی مردانه
- لکههای تیره روی پوست
- سردرد.
۱۳. آرتروز (OA) از بیماری هایی که باعث چاقی می شوند
شایعترین بیماری مزمن مربوط به مفاصل آرتروز است. مفصل قسمتی است که دو استخوان به هم میرسند. این ناحیه با غضروف محافظت میشود. زمانیکه غضروف آسیب میبیند، استخوانها به هم ساییده شده و باعث درد و ایجاد سفتی میشود. این عارضه بیشتر در دستها، انگشتان، شانه، ستون فقرات، باسن و زانو به وجود میآید. آرتروز ازاینجهت که توانایی انجام بسیاری از فعالیتها را با مشکل روبرو میکند و باعث کاهش تحرک میشود، بهمرورزمان به چاقی و اضافهوزن کمک میکند. علائم اصلی آرتروز عبارتاند از:
- درد مفاصل
- سفتی مفاصل
- ازدستدادن انعطافپذیری و کاهش دامنه حرکتی
- حساسیت و ناراحتی در قسمت آسیبدیده
- التهاب
- ایجاد صدا هنگام حرکتدادن مفاصل
- ایجاد تودههای اضافی استخوان.
۱۴. افزایش وزن در زمان تخمک گذاری
جالب است بدانید که در زمان تخمک گذاری، ممکن است که با اندکی اضافه وزن مواجه شوید. این اضافه وزن به چه علت است؟ زمانیکه شما به تخمکگذاری نزدیک میشوید، در بدن شما مایعات جمع میشوند. این احتباس مایعات میتواند باعث افزایش وزن شود. همچنین از دیگر علائمی که ممکن است در زمان تخمک گذاری برای فرد ایجاد شود، نفخ است.
نفخ از مواردی است که میتواند در افزایش وزن موثر باشد. این چاقی یا اضافه وزن ناگهانی بعد از گذر از دورهی تخمکگذاری برطرف میشود. بنابراین نیازی به نگرانی نیست. برخی افراد نیز در نزدیکی پریود خود احساس نفخ و سنگینی رحم میکنند که همین مسئله هم میتواند در افزایش وزن موثر باشد. البته توجه داشتهباشید که این افزایش وزن ناچیز ایجاد چاقی نمیکند و به سرعت برطرف میشود.
علت بالا رفتن وزن در رژیم چیست؟
آیا تا به حال این حالت را تجربه کردهاید که زمانیکه رژیم لاغری میگیرید، وزن شما به جای اینکه کمتر شود، افزایش پیدا میکند؟ میدانید چرا این اتفاق میافتد؟ آیا این مسئله نشاندهندهی این است که رژیم لاغری برای شما پاسخگو نیست و باید از روشهای دیگر برای کاهش وزن کمک بگیرید؟ بیایید یکبار دیگر این مسئله را ارزیابی کنیم.
اول از همه این جمله را به خاطر بسپارید: «شما نباید هر لحظه خود را وزن کنید و بالا و پایین شدن وزن خود را ثبت کنید!». تغییرات وزن در بازهای که رژیم غذایی گرفتهاید کاملا طبیعی است. با دیدن یکی دو کیلو بالا و پایین شدن وزن خود، ناراحت نشوید و رژیم غذایی را کنار نگذارید. صبور باشید و اندکی به خود فرصت بدهید.
خیلی از افزایش وزنهایی که در زمان رژیم لاغری گرفتن به آنها دچار میشوید در اثر احتباس مایعات است. اگر مایعات زیاد بخورید، قبل از ادرار کردن، وزن شما بیشتر از چیزی که واقعا هست، نشان دادهخواهدشد.
برخی از افراد با رژیم گرفتن ابتدا چند کیلو وزن اضافه میکنند و سپس با رد کردن دورهی اضافه وزن، شروع به کاهش وزن میکنند. این اتفاق کاملا طبیعی است. نباید نگران باشید. البته که رعایت تغذیه سالم یا استفاده از یکی از رژیم های غذایی معروف در دنیا میتواند در کاهش وزن شما موثر باشد.
برای دریافت رژیم غذایی مناسب میتوانید از مشاوره تلفنی دکتر تغذیه کمک بگیرید. همچنین برای دریافت نوبت حضوری میتوانید وارد سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو شوید و با بررسی تخصص دکتر تغذیه در شهر خود، از بهترین دکتر تغذیه نوبت حضوری دریافت کنید.
علت اضافه وزن ناگهانی چیست؟
افزایش وزن ناگهانی ممکن است شما را نگران کند. تا به حال پیش آمدهاست که در زمانی کوتاه وزن شما افزایش پیدا کند و متوجه این تغییر شوید؟ به نظر شما چرا این اتفاق میافتد؟ دلایل زیادی برای افزایش وزن ناگهانی وجود دارد. یکی از اصلیترین دلایل چاقی، افزایش وزن به علت بارداری است. گاهی نیز ممکن است به علت مصرف برخی از داروها مانند داروهای پیشگیری از بارداری، آب و مایعات در بدن شما محبوس شود و این اتفاق باعث بالا رفتن وزن شما شود. افزایش وزن ناگهانی مانند کاهش وزن ناگهانی میتواند علامت مهمی باشد. هرچند به اندازهی آن خطرناک نیست. اما برای بررسی علت این علامت، باید به دکتر مراجعه کنید. میتوانید به دکتر متخصص غدد و یا دکتر داخلی مراجعه کنید.
چه زمانی به دکتر تغذیه مراجعه کنیم؟
احتمالا میخواهید بدانید که چاقی چه زمانی خطرناک است و چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟ یکی از مهمترین مواردی که در ارتباط با چاقی وجود دارد، این است که شما با ورزش کردن و یا رژیم لاغری گرفتن، وزن کم کنید. اگر علارغم تمامی این موارد، وزن شما تغییر نکند و یا حتی وزن هم اضافه میکنید، باید به دکتر مراجعه کنید.
همیشه پرخوری باعث افزایش وزن نمیشود. گاهی علتهای دیگری هم باعث این علامت میشود. مثلا ممکن است که در اثر بیماریهایی مانند کمکاری تیروئید وزن شما افزایش پیدا کند. گاهی نیز در اثر مصرف برخی از داروها وزنتان بیشتر میشود. برای تشخیص و درمان این موارد باید به دکتر مراجعه کنید.
برای تشخیص و درمان علت چاقی به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اکنون که میدانید چه زمانی به دکتر مراجعه کنید، این سوال مطرح میشود که به چه دکتری مراجعه کنیم؟ موارد زیر را به خاطر داشتهباشید:
- در صورتیکه میخواهید رژیم لاغری دریافت کنید و با رعایت یک رژیم غذایی سالم، بدون اینکه به بدن خود آسیب برسانید، وزن کم کنید، باید به دکتر تغذیه مراجعه کنید. برای دریافت مشاوره تلفنی دکتر تغذیه میتوانید از مشاوره تلفنی دکترتو کمک بگیرید.
- اگر چاقی شما به علت بیماریهای ناشی از اختلال هورمونی باشد، باید به دکتر متخصص غدد مراجعه کنید. دکتر غدد برای تشخیص علت و درمان عدم تعادل هورمونی شما اقدامات لازم را انجام خواهدداد. برای دریافت مشاوره تلفنی متخصص غدد میتوانید از دکترتو کمک بگیرید.
- در صورتیکه میخواهید برای درمان چاقی خود از روشهایی مانند انواع عمل های لاغری استفاده کنید، باید از دکتر گوارش نوبت بگیرید. برای آگاهی از عملهای جراحی لاغری از مشاوره تلفنی دکتر گوارش بهرمند شوید.
تشخیص بیماری های مرتبط با چاقی چگونه انجام می شود؟
برای تشخیص بیماریهای مرتبط با چاقی متخصص علائم را بررسی کرده و در بیشتر مواقع با آزمایش خون میتوان به نتیجه رسید. روش تشخیص برخی از بیماریهای چاقکننده عبارتاند از:
- کمکاری تیروئید: پزشک ابتدا با معاینه فیزیکی خشکی پوست، تورم گردن و ضربان قلب را بررسی میکند. برای تشخیص دقیق بیماری آزمایش خون توصیه میشود. این تست شامل آزمایش تیروئید (TSH) و آزمایش سطح تیروکسین (T۴) است.
- تخمدان پلیکیستیک: ابتدا علائم بیماری بررسیشده و در صورت نیاز معاینه واژینال انجام میشود. سطح غیرطبیعی هورمونهای مردانه با آزمایش خون بررسی میشود. در آزمایش خون باید سطح کلسترول، انسولین و تریگلیسیرید اندازهگیری شود. مرحله بعدی در تشخیص انجام سونوگرافی است.
- سندروم کوشینگ: در صورت وجود علائم این بیماری پزشک برای بررسی سطح هورمون کورتیزول آزمایش خون تجویز میکند.
- افسردگی: هنوز برای تشخیص افسردگی آزمایش خاصی وجود ندارد. اما پزشک با بررسی علائم، سوابق پزشکی و داروهای مصرفی میتواند بیماری را تشخیص دهد. گاهی برخی بیماریهای زمینهای یا داروها باعث افسردگی میشوند.
- مقاومت به انسولین: برای تشخیص بیماری ابتدا وزن و فشارخون اندازهگیری میشود. سپس آزمایش خون شامل تست قند خون، تست تحمل گلوکز خوراکی و آزمایش هموگلوبین انجام میشود.
- سندروم پرادر ویلی: پزشک باتوجهبه علائم بیماری را تشخیص میدهد. برای تشخیص دقیقتر آزمایش خون انجام میشود. این آزمایش ژنتیکی است و ناهنجاریهای کروموزومی را شناسایی میکند.
اگر با وجود رعایت رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، دچار اضافه وزن و چاقی شدهاید، در قدم اول باید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید. متخصص تغذیه بعد از تشخیص اولیه علت مشکل چاقی، شما را به متخصص مربوطه ارجاع خواهد داد.
درمان بیماری های چاقی چیست؟
درمان بیماریهای چاقی باتوجهبه علائم و نوع بیماری تعیین میشود. برخی از اصلیترین درمان بیماریهای چاقی عبارتاند از:
- کمکاری تیروئید: این بیماری درمان قطعی ندارد و با تجویز دارو میتوان علائم آن را کاهش داد. یکی از بهترین داروها برای کنترل کمکاری تیروئید داروی لووتیروکسین است.
- تخمدان پلیکیستیک: معمولا مهمترین بخش درمان کاهش وزن، رعایت رژیم و انجام ورزش است. داروهایی مانند قرصهای ضدبارداری هم به تنظیم چرخه قاعدگی و درمان علائمی مثل آکنه کمک میکنند.
- سندروم کوشینگ: متخصص برای مدیریت سطح کورتیزول داروهایی تجویز میکند. برخی داروهای تولید کورتیزول در غدد فوقکلیوی را کاهش داده و برخی تولید آن را در غده هیپوفیز کم میکند. دسته دیگری از داروها هم اثر کورتیزول بر بافتها را کاهش میدهند.
- آرتروز: مهمترین درمان تغییر شیوه زندگی و درمانهای خانگی است. برای کاهش علائم مسکنهای خوراکی یا موضعی تجویز میشود. برای کاهش تورم ممکن است پزشک داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی تجویز کند.
- افسردگی: درمان باتوجهبه خفیف یا شدیدبودن افسردگی تعیین میشود. بخشی از درمان مربوط به گفتاردرمانی است. ممکن است پزشک داروهای افسردگی هم تجویز کند.
- پرخوری: برای کنترل پرخوری ناشی از بیماریهای روانی باید عادات غذایی خود را تغییر دهید. در کنار تغییر این رفتارها میتوان با کمک روانشناس روشهای کنترل استرس یا عصبانیت را تمرین کرد.
- مقاومت به انسولین: برای درمان و مدیریت این اختلال باید ورزش، تناسباندام و رژیم غذایی سالم را در برنامه خود قرار دهید. گاهی پزشک داروی متفورمین را برای کنترل قند خون تجویز میکند.
- سندروم پرادر ویلی: تغذیه این بیماران باید مناسب باشد. برای درمان این سندروم از روشهای درمانی هورمون رشد انسانی استفاده میشود. هورمونهای جنسی با دارو درمان میشوند و وزن باید مدیریت شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
عوامل زیادی در چاقی و اضافه وزن مؤثر هستند. در اغلب موارد دلیل اصلی چاقی رعایتنکردن رژیم غذایی و سبک زندگی ناسالم و کمتحرک است. اما گاها میبینیم که برخی افراد با وجود رعایت رژیم غذایی و ورزش و داشتن سبک زندگی سالم، دچار اضافه وزن میشوند. در این موارد باید بهدنبال علل زمینهای چاقی و وجود بیماریهایی بود که به دلایل مختلف باعث اختلال در متابولیسم و چاقی شدهاند.
اگر دچار اضافه وزن هستید و بهدلیل وجود علائم مختلف احتمال میدهید که علت آن بیماریهای زمینهای چاقی است، باید به متخصص تغذیه مراجعه کنید. متخصص ابتدا سبک زندگی و نوع رژیم غذایی شما را بررسی میکند. اگر تغذیه شما سالم باشد و میزان فعالیتهای ورزشی روزانه شما در حد معمول باشد، باید برای تشخیص علت چاق و نوع بیماری چاقکننده آزمایشهایی انجام شود. متخصص تغذیه بعد از بررسی آزمایشات و تشخیص اولیه، در صورت نیاز شما را به متخصصین دیگر ارجاع خواهدداد.
برای پیداکردن بهترین دکتر متخصص تغذیه میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد. برای دریافت مشاوره تلفنی دکتر تغذیه میتوانید از دکترتو کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!