فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
روان رنجوری به انگلیسی Neuroticism یا روان آزردگی یک تمایل طولانیمدت به یک حالات عاطفی منفی یا اضطراب است. روان رنجوری یک بیماری نیست بلکه یک ویژگی شخصیتی است که در آن افراد تمایل به افسردگی، احساس گناه، حسادت، عصبانیت و اضطراب دارد. این افراد نسبت به تنشهای محیطی حساس هستند و ممکن است شرایط روزمره را تهدیدآمیز تلقی کنند. همچنین سرخوردگیهایی که ممکن است برای دیگران بیاهمیت باشد، میتواند برای این افراد مشکلساز باشد و آنها را ناامید کند. مراجعه به روانشناس و استفاده از تکنیکهای رواندرمانی میتواند به برطرف کردن بیماری روان رنجوری کمک کند. اگر علائم روان رنجوری را دارید، برای پیدا کردن دکتر روانشناس خوب میتوانید از وبسایت دکترتو کمک بگیرید.
روان رنجوری چیست؟
روان رنجوری یک ویژگی شخصیتی است که در آن فرد تمایل به تجربه اضطراب، افسردگی، نگرانی و احساسات منفی به صورت مداوم را دارد. این ویژگی شخصیتی معمولا به صورت پایدار و در طول زمان در ذهن افراد باقی میماند و میتواند روی تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد. روان رنجوری در حقیقت نحوه واکنش فرد در برابر استرس و فشارهای زندگی را نشان میدهد. این افراد معمولا در شرایط سخت با احساسات منفی و نگرانیهای بیشازحد مواجه میشوند.
تفاوت روان رنجوری و روان نژندی
روان نژندی به اختلالات روانی مزمن و جدیتر مانند اضطراب و افسردگی اشاره دارد که برخلاف روان رنجوری که یک ویژگی شخصیتی است، اختلالات خاصی را شامل میشود. روان رنجوری بیشتر به ویژگی شخصیتی اشاره دارد که فرد در آن به صورت مداوم نگرانی، اضطراب، افسردگی و احساسات منفی را تجربه میکند.
اما روان نژندی به نوعی اختلال روانی گفته میشود که فرد در آن دچار اضطراب، افسردگی، یا مشکلات رفتاری خاص است و این وضعیت به صورت مزمن و مشکلساز در زندگی فرد ظاهر میشود. به عبارت دیگر، روان رنجوری بیشتر به ویژگی شخصیتی و روان نژندی به اختلالات روانی اشاره دارد.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت en.wikipedia
Neuroticism is a personality trait associated with negative emotions. Individuals with high scores on neuroticism are more likely than average to experience such feelings as anxiety, worry, fear, anger, frustration, envy, jealousy, pessimism, guilt, depressed mood, and loneliness.
ترجمه فارسی:
روان رنجوری یک ویژگی شخصیتی است که با احساسات منفی همراه است. افراد با نمرات بالا در آزمون روان رنجوری بیشتر از حد متوسط احساساتی مانند اضطراب، نگرانی، ترس، خشم، ناامیدی، حسادت، بدبینی، احساس گناه، خلق افسرده و تنهایی را تجربه میکنند.
تفاوت روان رنجوری و روان پریشی
روان رنجوری به معنای تمایل فرد به تجربه اضطراب، افسردگی و نگرانیهای مداوم است، در حالی که روان پریشی به وضعیتی اطلاق میشود که فرد از دنیای واقعی جدا میشود و هذیان، توهم و دیگر علائم جدی روانی را تجربه میکند.
علائم روان رنجوری
روان رنجوری با علائمی مانند نگرانی بیشازحد، اضطراب و افسردگی و ناتوانی در لذت بردن از زندگی و احساس بیارزشی مشخص میشود. فرد مبتلا به روان رنجوری ممکن است بیشتر از دیگران تحت فشارهای روانی قرار بگیرد و نسبت به رویدادهای روزمره واکنشهای شدیدتری نشان دهد:
- گرایش به احساسات منفی
- حس خودانتقادی مفرط
- عصبانیتهای مکرر
- احساس اضطراب یا تحریکپذیری
- ثبات عاطفی ضعیف
- افسردگی
- ناتوانی در کنترل استرس و ناراحتی
- احساس خود آگاهی یا خجالتی بودن
- تغییرات خلقوخو
- عدم انعطافپذیری یا تلاش برای بازگشت پس از سختیها
- نگرانی مزمن در مورد مسائل مختلف
- تمایل به تفسیر موقعیتهای خنثی به عنوان موقعیت تهدیدکننده
- تمایل زیاد به مشاهده مشکلات جزئی و بزرگنمایی آنها
- مشکل در کنترل خواسته ها یا احساسات در لحظه
- حسادت
- احساس ترس یا احساس گناه در مورد مسائل جزئی
علائم | درمان | عوارض |
---|---|---|
نگرانی بیشازحد | درمان شناختی رفتاری | گرایش به مصرف سیگار و مواد مخدر |
گرایش به احساسات منفی | داروهای ضد افسردگی | مشکلات ارتباطی |
عصبانیتهای مکرر | ورزش منظم | عزت نفس پایین |
روان رنجوری چگونه بر رفتار تأثیر می گذارد؟
روان رنجوری ممکن است به افراد برای موفقیت یا زنده ماندن کمک کند. زیرا این افراد تمایل دارند به نتایج یا خطرات منفی توجه بیشتری داشتهباشند. به عنوان مثال شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روان رنجوری کنترلشده، میتواند موفقیت دانشجویان را در دانشگاه رقم بزند.
در بدترین حالت، روان رنجوری ممکن است باعث مشکلات ثانویه سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب شود. افرادی که طیف وسیعی از روان رنجوری دارند در معرض خطر بیشتری برای اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و سوء مصرف مواد هستند.
همچنین متاسفانه مشاهده شده است که روان رنجوری تأثیر منفی بر روابط شخصی افراد میگذارد:
- دیگران را آزار میدهند
- نگرانیهایشان را به دیگران منتقل میکنند
- پتانسیل زیادی برای درگیری با دیگران دارند
- غیرقابل اعتماد به نظر میرسند
- احساس گناه میکنند
علت روان رنجوری چیست؟
علت روان رنجوری ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی است. مطالعات نشان دادهاند افرادی که در خانوادههایی با شدت بالای اضطراب، افسردگی یا سایر اختلالات روانی به دنیا آمدهاند، ممکن است بیشتر مستعد تجربه روان رنجوری باشند. همچنین تجربههای منفی در دوران کودکی مانند خشونت، فقدان یا عدم حمایت عاطفی هم میتوانند به بروز این ویژگی شخصیتی کمک کنند.
تشخیص روان رنجوری
تشخیص روان رنجوری معمولا توسط روانشناسان یا روانپزشکان با استفاده از ارزیابیهای شخصیتی و مصاحبههای بالینی صورت میگیرد. یکی از روشهای استاندارد برای ارزیابی روان رنجوری استفاده از تستهای شخصیت است که ویژگیهای مختلف شخصیتی فرد را بررسی میکند. در این ارزیابیها، فرد باید به سوالاتی درباره احساسات، افکار و رفتارهای خود پاسخ دهد تا میزان تمایل به نگرانی و احساسات منفی مشخص شود.
روان رنجوری در تست نئو
بسیاری از روانشناسان شخصیت معاصر معتقدند که ۵ بعد اساسی شخصیت وجود دارد که معمولا به عنوان ویژگیهای شخصیتی NEO از آنها یاد میشود. پنج ویژگی شخصیتی در این مدل شخصیت عبارتاند از: موافق بودن، توافق پذیری، برون گرایی، وظیفه شناسی و روان رنجوری.
در نظریه پنج عاملی شخصیت نئو یا تست نئو، فرد نارکوتیک ممکن است بیشتر مستعد ترس، عصبانیت، اضطراب، احساس گناه، افسردگی و سایر احساسات منفی باشد. ممکن است از راههای ناامیدکنندهای برای برآوردن خواستههای خود استفاده کند یا به طور تکانشی عمل کند. علاوه بر این، اگر این فرد با استرس روبرو شود، ممکن است به خوبی به آن پاسخ ندهد. در حالیکه فردی که کمتر این ویژگی را دارد، ممکن است استرس داشتهباشد اما به احتمال زیاد آن را بهتر کنترل میکند.
مانند همه ویژگیهای شخصیتی، اکثر مردم به طور کامل روان رنجور نیستند یا فردی وجود ندارد که اصلا این ویژگی را نداشته باشد. در وسط طیف روانرنجوری، ممکن است فردی پایدار باشد و در عین حال گاهی اوقات احساسات عصبی و روان رنجورانه هم داشتهباشد.
درمان روان رنجوری
درمان روان رنجوری به کمک رواندرمانی و گاهی دارو درمانی صورت میگیرد. در واقع ترکیب درمانهای روانشناختی با دارودرمانی ممکن است در بعضی از موارد نتایج بهتری داشتهباشد، بهخصوص در شرایطی که علائم فرد شدیدتر است. همچنین در برخی موارد، داروها ممکن است برای کاهش اضطراب یا افسردگی موقت تجویز شوند، در حالی که درمانهای روانشناختی بهطور کلی به تغییر الگوهای فکری و رفتاری بلندمدت کمک میکنند.
روشهای درمان طبیعی روان رنجوری هم وجود دارند که میتوانند در طولانی مدت کمککننده باشند. بهعنوان مثال تحقیقات نشان دادهاند که ورزش، خواب کافی و تغذیه سالم میتواند به بهبود وضعیت روانی افراد با ویژگیهای روان رنجوری کمک کند:
- هر روز ورزش کنید
- با اطرافیانتان صحبت کنید
- به اندازه کافی بخوابید
- مصرف الکل و کافئین را کاهش دهید
- غذاهای سالم بخورید
- افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید.
عوارض روان رنجوری
افراد روانرنجور بیشتر در مورد سلامت روحی و جسمی خود نگران هستند؛ بنابراین بیشتر به پزشک و اورژانس مراجعه میکنند. به نظر میرسد افرادی که دارای سطوح نسبتا بالایی از روان رنجوری هستند کمتر به دنبال موقعیتهای تفریحی، شغلی، مالی و اجتماعی هستند که احتمال از دستدادن آنها زیاد است. همچنین موارد زیر نیز در افراد روان رنجور بیشتر دیده میشود:
- گرایش به مصرف سیگار و مواد مخدر
- ابتلا به اختلالات خوردن
- مشکلات ارتباطی
- نشخوار فکری شدید
- عزت نفس پایین
- درگیرشدن با اضطراب و افسردگی شدید
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر احساس میکنید که همواره در هالهای از افکار منفی و استرس قرار دارید، ممکن است دچار شخصیت نارکوتیک یا روان رنجور باشید. روان رنجوری به خودی خود به معنی یک اختلال روانی نیست بلکه ویژگی شخصیتی است.
برای پیدا کردن دکتر روانشناس یا دکتر روانپزشک و درمان و مدیریت روان رنجوری سری به وبسایت دکترتو بزنید. در دکترتو میتوانید بهترین روانشناس را برای درمان مشکلات روحی پیدا کنید و علاوه بر تعیین نوبت مراجعه حضوری، از مشاوره غیرحضوری با بهترین پزشکان هم استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
از اطلاعات دقیق و کاملتون ممنونم.و ارزوی سلامتی و شادکامی برای شما دارم.
سپاس از همراهی شما.
بسیار عالی بود…خودم رو در مطالب تون دیدم،
سلام دوست عزیز. با ارزوی سلامتی شما
https://doctoreto.com/doctors/speciality/psychiatrist
خیلی عالی بود و چقدر علمی و واضح و دقیق،توضیح داده شده بود…!!؟؟این قدرت در ارائه مطالب مفید و ریشه دار و علمی،باعث افتخاره👌👏👏🌹.