فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
درماتیت عصبی نوعی بیماری پوستی است که باعث خارش مزمن یا پوسته پوسته شدن میشود. اولین علائم و نشانههای این بیماری پوستی با تاولها و برجستگیهای بزرگ، زبر و با خارش روی سطح پوست گردن، مچ دست، ساعد و بازو، پاها یا ران یا کشاله ران همراه است. درماتیت عصبی التهاب پوستی است که با خارش پوست شروع میشود. خارش، خشکی و رنگ پریدگی ناشی از درماتیت عصبی به ندرت بدون درمان پزشکی بهبود پیدا میکنند. این عارضه خطرناک نیست و باعث مرگ و میر نمیشود اما اذیت کننده است. برای درمان اگزما عصبی حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.
درماتیت عصبی (اگزمای عصبی) چیست؟
درماتیت عصبی از انواع بیماری های پوستی خارش دار غیرخطرناک و غیرکشنده است که باعث خارش روی پوست نواحی مختلف بدن میشود و به آن لیخن سیمپلکس مزمن هم میگویند. خارش ممکن است در هر جایی از بدن شروع شود اما در بیشتر موارد، دست و بازوها، شانه، آرنج، پاها، قوزک پا، مچ، پس سر یا پوست سر و گردن را درگیر میکند.
نواحی تناسلی و مقعدی و صورت هم ممکن است دچار خارش ناشی از درماتیت عصبی شوند. وقتی شدت خارش زیاد باشد فرد تحریک به خاراندن مداوم میشود یا در مواردی ممکن است خارش موقتی باشد و قطع شود. معمولا مواقع استراحت یا حین خواب شدت خارش بیشتر خواهد بود. گاهی هم بیمار از شدت خارش یا مالش ناحیههای متاثر اگزمای پوستی از خواب بیدار میشود.
علائم درماتیت عصبی
علاوه بر خارش (علت خارش بدن چیست؟)، سوزش و خشکی پوست بدن، تغییر رنگ پوست سایر علائم نورودرماتیت عبارتند از:
- درد
- ریزش مو در صورتی که خارش در ناحیه پوست سر باشد.
- زخمهای سرباز و خونریزی به خاطر خراشیدگی و خارش زیاد و مکرر
- عفونت حاصل از زخمها با پوستههای زرد رنگ، ترشح مایعات یا تاولهای آبکی
- اسکار ناشی از خراش یا خاراندن پوست
- چین و چروک پوستی در نواحی آسیب دیده
- ضخیم و زبر شدن پوست
- رنگ پریدگی و چروک پوست ناحیه تناسلی
متن انگلیسی:
clevelandclinic
It is estimated that neurodermatitis occurs in about 12% of the population. Research has shown that people between 30 years old and 50 years old are more likely to contract the condition
ترجمه متن:
تخمین زده میشود که درماتیت عصبی در حدود ۱۲ درصد از جمعیت رخ میدهد. تحقیقات نشان داده است که افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
علت درماتیت عصبی
علت اصلی بروز نورو درماتیت مشخص نیست. هر چیزی که باعث آزار و اذیت پوست شود ممکن است عامل محرکی برای بروز درماتیت عصبی باشد مانند پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان یا گزش و نیش حشرات. هرچقدر بیشتر ناحیه ملتهب را بخارانید، خارش آن شدیدتر میشود. گاهی هم درماتیت عصبی همراه سایر بیماریهای پوستی مانند خشکی پوست، درماتیت صورت یا پسوریازیس بروز میکند.
استرس و اضطراب هم میتواند خارش را تشدید کند. شواهد نشان میدهند که در مواقعی که فرد دچار استرس شدید، اضطراب، ترومای عاطفی یا افسردگی میشود میزان خارش و التهابات پوستی بیشتری نیز در او مشاهده میشود. گاهی خارش حتی بعد از برطرف شدن یا رفع استرس ذهنی همچنان ادامه پیدا میکند. سایر محرکهایی که ممکن است علت درماتیت عصبی باشند عبارتند از:
- آسیب دیدگی عصبها
- گزش و نیش حشرات
- خشک شدن پوست و دهیدراتاسیون
- پوشیدن لباسهایی با جنس نامرغوب مانند پولیستر یا ریون در افراد با پوست حساس میتواند باعث بروز واکنش آلرژیک و خارش شود.
- سایر بیماریهای پوستی مثل اگزما و پسوریازیس
راه های تشخیص درماتیت عصبی
متخصص پوست برای تشخیص اگزمای عصبی قبل از هر کاری ناحیه دچار خارش را معاینه میکند و احتمالاتی مانند اگزما یا پسوریازیس را درنظر میگیرد. سپس با بررسی سابقه پزشکی بیمار و زمان شروع خارش، شدت و مدت آن به تشخیص صحیح میرسد. از دیگر راههای تشخیص این التهاب پوستی میتوان به انجام آزمایشهای زیر اشاره کرد:
- آزمایش سواب پوستی جهت بررسی احتمال وجود عفونت
- آزمایش پچ (patch testing) برای اینکه مشخص شود آلرژی عامل درماتیت عصبی است یا خیر.
- تست قارچی جهت شناسایی اختلالات پوستی در کل بدن و احتمال وجود عفونتهای مقاربتی
- بیوپسی و نمونه برداری از پوست که مشخص شود پسوریازیس یا قارچ عامل خارش هستند یا خیر.
- آزمایش خون
درمان درماتیت عصبی
درماتیت عصبی به ندرت بدون درمان و معالجه التیام پیدا کند. متخصص پوست باید با توجه به وضعیت و شرایط هر بیمار یک برنامه درمانی مجزا بنویسد. هدف اصلی از درمان درماتیت عصبی، توقف خارش و خراش پوستی است. روشهای درمان اگزمای عصبی عبارتند از:
درمان درماتیت عصبی | توضیحات |
---|---|
کورتیکواستروئیدها | : به صورت موضعی یا تزریقی روی تاولها و برآمدگیهای پوستی مصرف میشوند و میزان قرمزی، التهاب، گرما، خارش و حساسیت پوستی را کاهش داده و باعث نرم شدن پوست ضخیم میشوند. |
آنتی هیستامینها | مصرف آنتی هیستامینها قبل خواب میتواند خارش پوستی در طول خواب را متوقف کند. به علاوه اینکه مصرف این داروهای ضد حساسیتی میتواند از بروز واکنشهای آلرژیک که باعث تشدید بیماری شده پیشگیری نماید. |
آنتی بیوتیکها | در مواردی که پزشک تشخیص دهد زخم و تاولهای پوستی عفونی شدند آنتی بیوتیک تجویز میکند که میتواند به صورت موضعی یا خوراکی به شکل قرص و کپسول باشد. |
مرطوب کنندهها و لوسیونها | مصرف مستمر و مرتب مرطوب کنندهها میتواند خشکی و خارش پوستی را به حداقل برساند. |
قطران ذغال سنگ | مصرف این نوع دارو باعث از بین رفتن و حذف سلولهای مرده پوست شده و رشد سلولهای جدید را کند میکند. میتوان آن را مستقیم روی پوست استفاده کرد یا به آب حمام اضافه کرد و با آن بدن را شست. |
کرمهای کپسایسین | درد و خارش را کم میکنند. |
پانسمان با باند، پوشیدن جوراب یا دستکش | مانع از خارش پوست در شبها و حین خواب شده و بیمار خواب بهتری را تجربه میکند. به علاوه اینکه پانسمان اجازه میدهد که داروی موضعی بهتر جذب پوست شود. |
کمپرس سرد | پنج دقیقه قبل از استفاده از کورتیکواستروئیدها کمپرس سرد را روی پوست بگذارید و فشار دهید. این کار باعث میشود که پوست نرمتر و لطیفتر شود و دارو راحتتر نفوذ کند، به علاوه اینکه خارش را هم تسکین میدهد. |
داروهای ضدافسردگی یا تراپی | در افرادی که اضطراب، استرس یا افسردگی علت اصلی خارش تشخیص داده شدند این روش تجویز میشود. |
سایر روش های درمان اگزمای عصبی
در صورتی که هیچکدام از این روشها اثر نداشتند میتوانید روشهای درمان زیر را دنبال کنید:
- استفاده از محلول ترکیبی آسپرین و دی کلرومتان روی نواحی دچار خارش
- روشهای درمان درماتیت صورت برای درماتیت عصبی هم به کار میآیند.
- تزریق بوتاکس که باعث فلج موقت عضلات و از بین رفتن التهاب پوستی میشود.
- نورتراپی
- عمل جراحی کرایو و برداشتن تاولهای خارش زا یا از بین بردن بافت ناخواسته با سرمای شدید
دارو برای درماتیت عصبی
از داروهای مناسب برای درماتیت عصبی میتوان به کرمهای غیراستروئیدی حاوی منتول یا پراموکسین اشاره کرد که میزان خارش را کم میکنند.
- آنتی هیستامینهای خوراکی مانند دیفن هیدرامین برای خارش شدید و کمک به خوابیدن
- کرم کاپسایسین
- کورتیکواستروئیدها
- آنتی بیوتیکها
درمان خانگی درماتیت عصبی
روشهای درمان خانگی درماتیت عصبی عبارتند از:
- کوتاه نگه داشتن ناخنها از خارش یا خراشیدن پوست جلوگیری میکند.
- استفاده از کیسه یخ، داروهای ضدخارش یا کمپرس سرد روی نواحی دچار خارش
- حمام و دوش سرد با حداقل آب گرم و مصرف پماد موضعی کلوئیدی
- دمای بدن را پایین نگه دارید.
- پوشیدن لباسهای گشاد و راحت ترجیحا از جنس نخ
- پانسمان همراه با کرمهای کورتیکواستروئیدی مانند زینک اکسید
- پرهیز از هر چیزی که باعث تحریک و تشدید خارش پوست یا واکنش آلرژیک میشود.
عوارض درماتیت عصبی
نورو درماتیت چندان خطرناک نیست اما عدم توجه به درمان صحیح باعث تشدید خارش شده و عوارض جدی برای پوست به دنبال خواهد داشت. خارش ناشی از درماتیت عصبی روی الگوی خواب فرد بیمار، عملکرد جنسی و کیفیت زندگی وی نیز تاثیر منفی میگذارد. از عوارض احتمالی درماتیت عصبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زبر و ضخیم شدن پوست
- چروک و پیری پوست
- پوسته پوسته شدن
- رنگ پریدگی و تغییر رنگ پوست به سمت قرمز، قهوهای یا خاکستری
- زخم شدن ناشی از خراشیدن و خارش شدید
- عفونت
- رد اسکار ناشی از زخم پوستی
- ریزش مو
متن انگلیسی:
mayoclinic
Persistent scratching can lead to a wound, a bacterial skin infection, or permanent scars and changes in skin color
ترجمه متن:
خاراندن مداوم میتواند منجر به زخم، عفونت باکتریایی پوست یا اسکارهای دائمی و تغییر رنگ پوست شود.
راه های پیشگیری از درماتیت عصبی
از جمله راههای پیشگیری از بروز این التهاب پوستی میتوان به مقابله و مدیریت استرس (استرس ذهنی)، مشاوره تغذیه، تغییر شرایط جوی منفی به سمت استراتژی، پرهیز از تماس پوست با مواد محرک و عامل ایجاد درماتیت عصبی اشاره کرد.
حفظ رطوبت دائمی پوست با استفاده مداوم از مرطوب کننده، ژلهای آبرسان و لوسیونهای بدن بعد از شستشو، استفاده از شویندههای ملایم برای پوست بدن و صورت و رعایت مراقبت پوستی از دیگر راهکارهای پیشگیرانه هستند. اگر نمیتوانید جلوی خود را در خاراندن، مالش یا خراشیدن محل موردنظر یا لمس نواحی ملتهب و مبتلا به درماتیت عصبی بگیرید بهتر است روی جوشها را با پانسمان بپوشانید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
درماتیت عصبی یک واکنش پوستی به تحریک عصبی است که مستقیم روی پوست ایجاد میشود. این تحریک میتواند ناشی از عواملی مانند استرس، اضطراب، تماس فیزیکی، گرما یا سرما باشد. خارش، سوزش، درد، تحریک و قرمزی پوست در منطقه تحریک شده از علائم اولیه درماتیت عصبی هستند که با استراحت روانی، کاهش تحریکهای عصبی، استفاده از لوسیونها و کرمهای ضد قارچ یا ضد التهاب، مصرف داروهای ضدآلرژیک و در موارد شدیدتر، مشاوره روانشناسی یا درمانگری قابل کنترل و درمان خواهد بود.
البته قبل از اینکه برای درمان سراغ روشهای مختلف بروید ابتدا به پزشک متخصص پوست و مو یا برای تسکین اضطراب به دکتر روانشناس خوب مراجعه کنید تا با مشورت پزشک معالج ابتدا بیماری درست تشخیص داده شود و سپس روش درمانی مناسبی برایتان تعیین گردد. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر پوست آنلاین و همچنین دکتر روانشناس آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من ۴ ساله اگزما دارم خیلی دکتر رفتم هی خوب میشد دوباره پس از اتمام داروها دوباره شروع میشد
حدود دوماه پیش رفتم طب سوزنی و بهم گفت که اگزمای عصبی دارم و پس از اتمام مراحل طب سوزنی دستام کاملا خوب شدن بعد مدتی پیش بهم استرس وارد شد و دوباره شروع شد
به نظرتون واسش باید چیکار کنم ؟ واقعا بخاطر اعصابمه؟
سلام. با توجه به اینکه اگزما شما بعد از استرس و فشارهای عصبی بدتر شده، احتمالاً ریشه آن به مشکلات عاطفی و استرس مرتبط باشد. اگزما میتواند به عنوان یک واکنش پوستی به استرس و اضطراب ظاهر شود. در این صورت، مدیریت استرس و تمرکز بر روشهای آرامشبخش مانند مراقبه، یوگا یا مشاوره روانشناسی میتواند مفید باشد. همچنین، برای کنترل علائم و جلوگیری از عود مجدد، توصیه میشود که از کرمهای مرطوبکننده و ضد التهاب برای حفظ سلامت پوست خود استفاده کنید و در صورت لزوم، به پزشک متخصص پوست برای بررسی دقیقتر وضعیت مراجعه کنید.
متخصص پوست و مو
من اگزما دارم
سلام من از مهرماه هست ک پوستم تمام دانه های قرمز ریخته بیرون و خارش شدید داره و مجدد باز. دوباره قدمز روشن میشه و قبلی ها قهوه ای میشن تمام بدنم تقریبا ریخته بیرون هر دکتری ک رفتم هرکاری گفت انجام دادم خوب نشد حتی آزمایش گال دادم نبود الان پنج شش ماهه آمپول ترمیسلیون آلمانی هم زدم بازم خوب نشد چکارکنم خیلی بد شده تموم دونه ها برجسته اعتماد ب نفس برام نزاشته قبلا ب شکلان وگوجه حساسیت داشتم قرص میخوردم خوب میشدم اما الان هیچی جواب نمیده
سلام
با توجه به توضیحات شما، ممکن است که دانههای قرمز و خارش شدید مربوط به یک مشکل پوستی مانند اگزما، پسوریازیس، یا حتی یک واکنش آلرژیک مزمن باشد. اگر آزمایش گال منفی بوده و داروهایی که مصرف کردهاید جواب نداده، ممکن است نیاز به بررسی دقیقتر توسط متخصص پوست یا آلرژیدان باشد. گاهی اوقات مشکلات پوستی میتوانند ریشه در عوامل داخلی مانند استرس، تغییرات هورمونی، یا واکنش به غذاها و مواد شیمیایی داشته باشند. پیشنهاد میکنم به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا علت دقیق را تشخیص دهد و درمانهای مناسب را برای شما تجویز کند.
متخصص پوست و مو
سلام من بداز گذاشتن رنگ مو اکسیدانم همیشه ۶ بود اینبار ۹ از قسمت پیشانی دوتیکه اول خارش داشت بد قرمز هم شد روش پوسته پوسته چی میتونه باشه و جه دارویی خوبه بزنم
سلام. استفاده از اکسیدان با درصد بالاتر ممکن است باعث تحریک پوست و واکنشهای حساسیتی مانند خارش، قرمزی و پوستهپوسته شدن شود. این نوع واکنشها معمولاً ناشی از حساسیت پوست به مواد شیمیایی موجود در رنگ مو و اکسیدان است. برای کاهش علائم، پیشنهاد میشود از کرم یا پماد ضد التهاب مانند هیدروکورتیزون استفاده کنید. همچنین، پوست خود را با آب خنک بشویید و از استفاده از محصولات حاوی الکل یا مواد شیمیایی دیگر اجتناب کنید. در صورتی که علائم ادامه یابد یا شدت یابد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
متخصص پوست و مو
چندماهه پوست گردنم میسوزه مدام سوزش دارم از پشت گوش چپ تا گردنم حتی به ریشه موهام هم رسیده و نمیزاره بخابم تو کل روز هم این مشکلو دارم
سلام
سوزش پوست گردن و پشت گوش میتواند ناشی از چند عامل باشد، از جمله مشکلات عصبی (مانند نوروپاتی)، التهاب پوست، حساسیت به مواد آرایشی یا شویندهها، یا حتی مشکلات عضلانی. این علائم میتوانند به دلیل فشردگی عصبی یا مشکلات گردن نیز ایجاد شوند. اگر این وضعیت ادامه دارد و باعث اختلال در خواب شما میشود، توصیه میکنم به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق مشخص شود و درمان مناسب تجویز گردد.
متخصص مغزواعصاب
سلام من یه مدتی هست سوزش پوست پیدا کردم که پوستم کاملا میسوزه و قرمز میشه کف سرمم پوسته پوسته شده چند بار دکتر رفتم ولی هنوز خوب نشدم پوستم درد میگیره و می سوزه چیکار باید انجام بدم
دوست عزیز
آسیب عصب محیطی ایجاد شده است که بهتره متخصص نورولوژی شما را ویزیت کند.
متخصص نورولوژی
سه سال هست ناحیه زیر بغل و پشت گردنم و بغضی اوقات پشتم میخاره یک و دو ماه خوب میشم دوباره شروع میشه و یک ماه درگیرشم پونه های ریز می نه از خارش زیاد زیر بغلم و اطرافش همیشگی هست خسته شدم کلی دکتر پوست رفتم همش قرص های ضد حساسیت و پوماد های موضعی ولی درمان نشدم _ دکتر داخلی رفتم ازمایش انزیم مبدی و … دادم و همچنین سونو از کبد و کلیه چیزی نبوده
سلام
با توجه به اینکه مدت زیادی است که این مشکل را دارید و آزمایشها هم نشاندهنده مشکل جدی نبودهاند، ممکن است این خارش ناشی از مشکلات پوستی مزمن مانند درماتیت آتوپیک، پسوریازیس یا حتی واکنش به مواد تحریککننده یا آلرژی باشد. اگر داروهای ضد حساسیت و پمادها به طور کامل مؤثر نبودهاند، ممکن است نیاز به بررسی دقیقتر آلرژیها یا تغییر درمان باشد. پیشنهاد میکنم برای بررسی بیشتر به متخصص پوست یا آلرژی مراجعه کنید تا درمانهای تخصصیتر مثل درمانهای سیستمیک یا تغییراتی در شیوه زندگی (مثل پرهیز از مواد تحریککننده) توصیه شوند.
متخصص پوست و مو
سه سال هست ناحیه زیر بغل و پشت گردنم و بغضی اوقات پشتم میخاره یک و دو ماه خوب میشم دوباره شروع میشه و یک ماه درگیرشم پونه های ریز می نه از خارش زیاد زیر بغلم و اطرافش همیشگی هست خسته شدم کلی دکتر پوست رفتم همش قرص های ضد حساسیت و پوماد های موضعی ولی درمان نشدم _ دکتر داخلی رفتم ازمایش انزیم مبدی و … دادم و همچنین سونو از کبد و کلیه چیزی نبوده
سلام نزدیک دو هفته است زیر بغلم مخصوصا سمت چپ میخاره و یجوری قرمز شده و تاول های کوچیک ریز زده باید چیکار کنم؟
سلام
تا یک هفته روزی دوبار شستشو دهید
و سپس از پماد بتامتازون استفاده کنید
در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه نمایید
متخصص پوست و مو
سلام کف دستام چندتا دونه قرمز زده میخاره درد داره
سلام
با این علایم
احتمال حساسیت زیاد است
از شوینده مناسب استفاده کنید
از کرم مرطوب کننده استفاده کنید
در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه کنید
متخصص پوست و مو
سلام
مدت تقریبا ۸ ماهه بدنم سوزن سوزن میشه و میخواره، چند وقتی هست که احساس سوزش در پوستم مخصوصا دستام هم دارم، این سوزش بیشتر در اوایل شب قبل از خواب اذیتم میکنه،ولی موقع خواب اصلا اذیت نمیشم راحت می خوابم، آزمایش کامل هم دادم مشکلی نداشتم، البته مشکل استرس و افسردگی هم از چند سال پیش دارم ولی قبلا اینجوری نبودم، الان هم سه ماهه باردارم احساس میکنم خارشم یکم تشدید شده
سلام
با توجه به توضیحات شما، احتمالاً علائم سوزش و خارش پوست شما میتواند به ترکیب استرس، افسردگی، و تغییرات هورمونی در دوران بارداری مرتبط باشد. در دوران بارداری، به دلیل تغییرات هورمونی، پوست ممکن است حساستر شده و علائم خارش تشدید یابد. همچنین استرس و افسردگی میتوانند بر روی سیستم عصبی تأثیر گذاشته و باعث احساس سوزنسوزن شدن یا سوزش در پوست شوند. اگر علائم شما ادامه پیدا کند یا شدت پیدا کند، بهتر است با پزشک متخصص مراجعه کنید تا از نظر سلامت پوست و وضعیت بارداری شما بررسی دقیقتری انجام دهند.
متخصص پوست و مو