لیست آزمایش های چکاپ کامل مردان + تفسیر و هزینه آن – مجله سلامت دکترتو

لیست آزمایش های چکاپ کامل مردان شامل چه مواردی است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

چکاپ مردان نوعی آزمایش کامل پزشکی همراه با معاینه بالینی است که برای پیشگیری از بیماری‌ها و حفظ سلامتی مردان ضروری است. برخی از این آزمایش‌ها سالانه، برخی ماهانه و برخی دیگر هر چند سال یک‌بار تکرار می‌شوند. آزمایش خون، تست ادرار و اندازه‌گیری فشارخون برخی از انواع آزمایش‌های موجود در چکاپ کامل مردان هستند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 11 دقیقه
لیست آزمایش های چکاپ کامل مردان شامل چه مواردی است؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

چکاپ مردان با هدف تشخیص مشکلات خونی، سلولی یا هورمونی در افرادی که هیچ نشانه‌ای از بیماری ندارند، انجام می‌شود. بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی عروقی، دیابت و برخی از سرطان‌ها در مراحل اولیه نشانه‌ای ندارند و با چکاپ سالانه مردان مشخص می‌شوند. این آزمایش‌ها می‌توانند از آزمایش خون تا آزمایش ادرار و بررسی پروستات متفاوت باشند. همچنین زمان انجام هرکدام هم متفاوت است. در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو همراه ما باشید تا به معرفی لیست آزمایش‌های چکاپ مردان و روش تفسیر آنها بپردازیم. همچنین با مراجعه به سایت دکترتو می‌توانید نوبت ویزیت حضوری برای آزمایش در آزمایشگاه دریافت کنید یا در بخش دکترتو کلینیک از خدمات پزشکی معتبرترین پزشکان با قیمت کمتر و دسترسی راحت‌تر استفاده کنید.

چکاپ کامل مردان شامل چیست؟

چکاپ کامل مردان شامل آزمایش‌های کلینیکی، آزمایش در خانه و معاینات فیزیکی است. همچنین برای بررسی تعدادی از بیماری‌ها آزمایش خون، ادرار یا مدفوع لازم است.

انواع لیست چکاپ کامل مرداننوع آزمایشسن مناسب برای انجام آنزمان انجام
آزمایش خون (CBC)اندازه‌گیری تعداد سلول‌های خونی۱۸ سال به بالاسالیانه
آزمایش کبد (آنزیم‌های کبدی)شامل اندازه‌گیری ALT، AST و ALPمعمولا بعد از ۳۰ سالگیسالیانه یا در صورت ابتلا به بیماری‌های کبدی
آزمایش عملکرد کلیه (کرئاتینین و اوره)بررسی عملکرد کلیه با میزان سطح مواد شیمیایی خونمعمولا بعد از ۳۰ سالگیسالیانه یا در افراد با سابقه بیماری کلیوی
آزمایش قند خوناندازه‌گیری سطح گلوکز در خون و تشخیص دیابتبعد از ۴۰ سالگیسالیانه
آزمایش چربی خوناندازه‌گیری میزان کلسترول و تری‌گلیسیرید خونبعد از ۳۰ سالگیسالیانه
آزمایش اوره خونبررسی میزان نیتروژن اوره در خوناز ۴۰ سالگیسالیانه یا در صورت مشکلات کلیوی
تست پروستات (PSA)آزمایش PSA برای اندازه‌گیری سطح آنتی‌ژن خاص پروستاتاز ۵۰ سالگیسالیانه
آزمایش هورمون‌های تیروئید (TSH، T3، T4)اندازه‌گیری عملکرد تیروئیداز ۳۵ سالگیسالیانه
آزمایش ویتامین Dآزمایش ویتامین D برای اندازه‌گیری سطح این ویتامین در خوناز ۱۸ سالگیسالیانه یا ۶ ماه یکبار
آهن خونبرای اندازه‌گیری سطح آهن و فریتین در خوناز ۱۸ سال به بالاسالیانه
آزمایش مدفوعبرای شناسایی خون غیرمشهود در مدفوع یا بیماری گوارشی۵۰ سال به بالاهر ۱ یا ۲ سال
تست ادراربررسی ترکیبات موجود در ادراراز ۳۰ سالگیسالیانه
آزمایش ویتامین B12برای اندازه‌گیری سطح ویتامین ب ۱۲ در خوناز ۴۰ سالگیسالیانه
آزمایش آنتی بادی HIVشناسایی عفونت ویروسی در خون۱۸ سال به بالادر صورت انجام رفتار جنسی پرخطر یا تزریق با سرنگ آلوده
آزمایش هپاتیت B و Cبرای شناسایی ویروس‌های هپاتیت B و Cاز ۳۰ سالگیدر صورت انجام رفتارهای پرخطر یا علائم بیماری کبدی
اندازه‌گیری فشار خونبرای بررسی فشار خون بالا یا فشار خون پاییناز ۱۸ سالگیهر ۶ ماه یکبار
تست عملکرد قلب (ECG)بررسی ریتم و عملکرد قلباز ۴۰ سالگیدر صورت درد قفسه سینه یا سابقه بیماری قلبی
تست عملکرد ریه (اسپیرومتری)برای ارزیابی ظرفیت و عملکرد ریهاز ۴۰ سالگیدر صورت مشکل تنفسی یا سابقه بیماری ریوی
معاینه فیزیکی و بررسی تاریخچه پزشکیشامل بررسی کلی بدن و سابقه پزشکی فرد مانند آزمایش سرطان سینه، سرطان پوست، چربی شکم و سرطان بیضه است.از ۱۸ سالگیسالیانه
تراکم استخوانتشخیص پوکی استخواناز ۶۰ سالگی۵ سال یکبار
لیست آزمایش‌های چکاپ کامل مردان

برای نوشتن نسخه چکاپ مردانه همین الان از دکتر متخصص نوبت بگیر. 

۱. آزمایش خون (CBC) در چکاپ کامل مردان

آزمایش cbc یا آزمایش خون کامل، تعداد سلول‌های خونی را اندازه‌گیری می‌کند. روش انجام آن نیز با خونگیری از رگ بازو است که معمولا برای افزاد بالای ۱۸ سال انجام می‌شود. زمان انجام آزمایش خون در چکاپ مردان سالیانه یا در صورت مشکوک بودن به کم‌خونی، عفونت یا بیماری‌های خونی است. این آزمایش می‌تواند مشکلات خونی مانند کم‌خونی، لوسمی و عفونت‌ها را تشخیص دهد. با وجود علائم مشکوک خستگی، رنگ‌پریدگی و خونریزی غیرطبیعی، ممکن است به متخصص هماتولوژی ارجاع داده شوید.

متن انگلیسی:
Men in their 30s should get physicals every one to three years. By ages 40-50, men should get physicals at least once every two years, and by age 50+, they should get them every year.
ترجمه فارسی:
مردان در ۳۰ سالگی باید هر یک تا ۳ سال یکبار معاینه شوند. در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی، مردان باید حداقل یکبار در هر ۲ سال و در سنین ۵۰ سال و بالاتر ، آنها باید هر سال چکاپ کامل دریافت کنند.

به نقل از سایت christushealth

۲. آزمایش کبد در چکاپ کامل مردان

آزمایش آنزیم‌های کبدی و آزمایش عملکرد کبد شامل اندازه‌گیری ALT، AST و ALP ادر آزمایش خون است. سن مناسب این آزمایش پس از ۳۰ سالگی، به صورت سالیانه یا در صورت ابتلا به بیماری‌های کبدی است. آزمایش کبد در چکاپ کامل مردان می‌تواند به تشخیص بیماری‌های کبدی مانند هپاتیت یا سیروز کمک کند.

۳. آزمایش عملکرد کلیه و چکاپ مردان

آزمایش عملکرد کلیه سطح مواد شیمیایی خون برای بررسی عملکرد کلیه را می‌سنجند. سن مناسب آن نیز معمولا از ۳۰ سالگی به بالا به صورت سالیانه یا در افراد با سابقه بیماری کلیوی است. آزمایش عملکرد کلیه در چکاپ مردان تشخیص بیماری‌های کلیوی را راحت‌تر می‌کند.

آزمایش چکاپ مردان شامل چه مواردی است؟

۴. آزمایش قند خون در چکاپ کامل مردان

آزمایش قند خون به اندازه‌گیری سطح گلوکز در خون و تشخیص دیابت یا پیش دیابت کمک می‌کند. روش انجام این آزمایش به صورت خونگیری ناشتا است که معمولا بعد از ۴۰ سالگی و سالیانه یا در صورت خطر ابتلا به دیابت انجام می‌شود.

۵. آزمایش چربی خون (کلسترول، HDL، LDL، تری گلیسیرید)

آزمایش چربی خون یکی از اجرای آزمایش خون در چکاپ کامل مردان است که میزان کلسترول و تری‌گلیسیرید خون (HDL، LDL) را اندازه‌گیری می‌کند. روش انجام آن نیز خونگیری ناشتا است و معمولا برای مردان بالای ۳۰ سال تجویز می‌شود. زمان انجام آن نیز سالیانه است و به تشخیص خطر بیماری‌های قلبی و سکته کمک می‌کند.

۶. آزمایش اوره خون و چکاپ مردان

آزمایش اوره برای بررسی میزان bun در آزمایش خون یا آزمایش BUN (نیتروژن اوره خون) انجام می‌شود. سطح نیتروژن اوره در خون یکی از نشانگرهایی است که نشان می‌دهد کلیه‌های شما چقدر خوب کار می‌کنند. سن مناسب این آزمایش از ۴۰ سالگی به صورت سالیانه یا در صورت مشکلات کلیوی است.

۷. آزمایش تیروئید (TSH، T3، T4) و چکاپ کامل مردان

آزمایش تیروئید برای اندازه‌گیری عملکرد تیروئید و تشخیص بیماری‌هایی مانند پرکاری یا کم‌کاری تیروئید است. این آزمایش همراه آزمایش خون کامل انجام می‌شود و سن مناسب آن معمولا از ۳۵ سالگی به بالا به صورت سالیانه یا در صورت داشتن علائم اختلال تیروئید است.

آزمایش تیروئید در چکاپ کامل مردان
آزمایش تیروئید در چکاپ کامل مردان به تشخیص بیماری‌های تیروئیدی کمک می‌کند.

۸. آزمایش ویتامین D برای چکاپ مردان

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که میزان مناسب آن در بدن برای ساخت کلسیم و سلامت استخوان‌ها بسیار مهم است. آزمایش ویتامین D نیز برای اندازه‌گیری سطح این ویتامین در خون انجام می‌شود. آزمایش ویتامین دی را می‌توان از ۱۸ سالگی به بعد به صورت سالیانه یا ۶ ماه یکبار انجام داد. تشخیص کمبود ویتامین D می‌تواند بر استخوان‌ها و سیستم ایمنی تأثیر بگذارد.

۹. آزمایش آهن خون در چکاپ کامل مردان

آزمایش آهن خون برای اندازه‌گیری سطح آهن و فریتین در خون انجام می‌شود. فریتین یکی از پروتئین‌های مهم است که نقش ذخیره‌سازی آهن درون سلولی را برعهده دارد. این آزمایش معمولا از ۱۸ سالگی به بعد به صورت سالیانه انجام می‌شود و در تشخیص کمبود آهن و مشکلات خونی نقش مهمی دارد.

۱۰. آزمایش مدفوع و چکاپ مردان

آزمایش مدفوع به شناسایی بیماری‌های روده و خون موجود در مدفوع که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شود کمک می‌کند. معمولا انجام سالیانه آن به افراد بالای ۵۰ سال توصیه می‌شود اما در سنین کمتر و وجود بیماری گوارشی هم می‌توان آن را انجام داد. آزمایش مدفوع در چکاپ مردان به شناسایی سرطان روده بزرگ کمک می‌کند.

۱۱. تست ادرار در چکاپ مردان

آزمایش ادرار برای بررسی ترکیبات موجود در ادرار و تشخیص عفونت‌های دستگاه ادراری، بیماری کلیوی و دیابت کمک‌کننده است. روش انجام ان نیز نمونه‌گیری جداگانه از ادرار است و معمولا از ۳۰ سال به بالا بهتر است سالیانه انجام شود.

تست ادرار در چکاپ مردان
تست ادرار در چکاپ مردان به تشخیص بیماری‌های عفونی دستگاه ادرار کمک می‌کند.

۱۲. آزمایش ویتامین B12

آزمایش ویتامین B12 برای اندازه‌گیری سطح این ویتامین در خون انجام می‌شود که نقش مهمی در خون‌سازی دارد. سن مناسب انجام آن بعد از ۴۰ سالگی به صورت سالیانه یا در صورت تشخیص پزشک هر ۱ یا ۲ سال یکبار است. کمبود B12 ممکن است باعث ضعف و مشکلات عصبی شود.

۱۳. آزمایش آنتی بادی HIV

آزمایش HIV یا آزمایش ایدز برای شناسایی عفونت ویروسی در خون انجام می‌شود. روش انجام آن همراه با خونگیری برای آزمایش خون است. سن مناسب آن نیز از ۱۸ سال به بالا در صورت انجام رفتارهای پرخطر یا علائم مشکوک به ایدز مانند تب، خستگی و تعریق شبانه است.

۱۴. آزمایش هپاتیت B و C در چکاپ مردان

آزمایش هپاتیت برای شناسایی ویروس‌های هپاتیت B و C انجام می‌شود. در آزمایش هپاتیت A، آزمایش هپاتیت B و آزمایش هپاتیت C نمونه‌گیری خونی از فرد انجام می‌شود. معمولا در صورت وجود علائم بیماری کبدی این آزمایش تجویز می‌شود. البته ممکن است بعد از ۳۰ سالگی نیز به عنوان بخشی از چکاپ کامل مردان انجام شود.

۱۵. اندازه‌ گیری فشار خون برای چکاپ کامل مردان

آزمایش فشار خون به اندازه‌گیری فشار خون برای بررسی فشار خون بالا یا پایین کمک می‌کند. روش انجام آن نیز استفاده از دستگاه فشارسنج است که از ۱۸ سالگی به بعد هر ۶ ماه یکبار یا در صورت وجود علائم فشار خون بالا یا پایین انجام می‌شود.

اندازه‌ گیری فشار خون برای چکاپ کامل مردان
اندازه‌‌گیری فشار خون معمولا هر ۶ ماه یکبار انجام می‌شود.

۱۶. تست عملکرد قلب

ممکن است برای بررسی تست عملکرد قلب در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، پزشک متخصص انجام نوار قلب را توصیه کند. نوار قلب برای بررسی ریتم و عملکرد قلب استفاده می‌شود و دید کلی به پزشک متخصص ارائه می‌کند. روش انجام آن اتصال الکترود به پوست است و معمولا از ۴۰ سالگی به بعد در صورت وجود درد قفسه سینه یا سابقه بیماری قلبی تجویز می‌شود.

۱۷. تست عملکرد ریه (اسپیرومتری) در چکاپ مردان

تست اسپیرومتری یک آزمایش ساده برای بررسی حجم تنفسی و عملکرد ریه است که با تنفس در دستگاه انجام می‌شود. سن مناسب انجام آن از ۴۰ سالگی است و در صورت مشکل تنفسی یا سابقه بیماری ریوی تجویز می‌شود.

۱۸. آزمایش پروستات در چکاپ مردان

یکی از موارد چکاپ مردان انجام غربالگری و آزمایش پروستات یا آزمایش PSA است. آزمایش پروستات برای اندازه‌گیری سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) استفاده می‌شود که نقش مهمی در باروری مردان دارد. روش انجام آن نیز با خونگیری است و معمولا برای افراد بالای ۵۰ سال کاربرد دارد. بهتر است این آزمایش سالانه در چکاپ مردان انجام شود.

معاینه دیجیتال مقعد (DRE) هم ممکن است در برخی افراد در کنار آزمایش پروستات توصیه شود. این آزمایش به عنوان یک آزمایش معمول انجام نمی‌شود اما گاهی ممکن است پزشک تشخیص دهد که این آزمایش را در کنار آزمایش PSA انجام دهد. در آزمایش DRE پزشک یک انگشت خود را با دستکش وارد مقعد می‌کند. در این حالت می‌تواند تغییرات غده پروستات را بررسی کند تا تصمیم بگیرد فرد را به متخصص اورولوژی ارجاع دهد یا خیر.

درصورتی‌که سابقه خانوادگی ابتلا به هر نوع سرطان از جمله سرطان پروستات را دارید، ممکن است بعد از ۴۰ سالگی به چکاپ سالانه PSA و DRE نیاز داشته‌باشید.

آزمایش پروستات و تراکم استخوان از انواع آزمایش‌های چکاپ مردان هستند.

۱۹. آزمایش سرطان بیضه برای چکاپ کامل مردان

یکی از انواع راه‌های چکاپ مردان، خودآزمایی بیضه‌ها است. با خودآزمایی می‌توان سرطان را در مراحل اولیه تشخیص داد و درمان به‌موقع را شروع کرد. بهترین زمان برای معاینه بیضه بعد از دوش گرفتن است. در این زمان کیسه بیضه در حالت خوبی قرار دارد.

برای اینکار با لمس دست، بیضه‌ها را از نظر وجود توده یا تغییر در اندازه بررسی کنید و درصورتی‌که مورد مشکوکی مشاهده کردید، به پزشک متخصص اورولوژی اطلاع دهید. بهتر است این خودآزمایی ماهی یکبار انجام شود.

۲۰. آزمایش سرطان روده برای چکاپ مردان

حدود ۹۰ درصد از سرطان‌های روده با تشخیص زودهنگام قابل‌درمان هستند. در مردان ۵۰ تا ۷۴ سال که هیچ علائمی از سرطان ندارند، غربالگری سرطان روده به تشخیص زودهنگام آن کمک می‌کند. انجام این آزمایش هر دو سال یک‌بار کافی است. آزمایش مورد استفاده در تشخیص سرطان روده، آزمایش خون مخفی مدفوع نامیده می‌شود. افرادی که سابقه خانوادگی سرطان روده دارند، بهتر است از ۴۰ سالگی این آزمایش را شروع کنند. اگر فرد در معرض خطر ابتلا به این سرطان قرار داشته باشد، احتمالا به متخصص کولونسکوپی ارجاع داده می‌شود.

۲۱. آزمایش سرطان پوست

مردان دوبرابر زنان به سرطان سلول‌های پایه و ۳ برابر بیشتر به سرطان سلول‌های سنگ‌فرشی مبتلا می‌شوند. برای انجام چکاپ ماهانه مردان باید به دنبال خال‌هایی باشند که اندازه، شکل، ضخامت یا رنگ آن‌ها تغییر کرده است. در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی، خونریزی، خارش، سوزش یا پوسته‌پوسته شدن حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.

در آقایان به دلیل مدل موهای کوتاه و محافظت ضعیف در برابر آفتاب، گوش‌ها بسیار آسیب‌پذیر است. به همین دلیل معاینه این ناحیه اهمیت زیادی دارد.

فشار خونت بالاست؟ همین الان از پزشک نوبت بگیر.

۲۲. آزمایش سرطان سینه در چکاپ مردان

شاید برخی افراد تصور کنند که سرطان سینه تنها برای خانم‌ها ایجاد می‌شود. اما این بیماران در آقایان نیز به میزان بسیار کمی وجود دارد. برای تشخیص سرطان سینه در آقایان از ماموگرافی استفاده نمی‌شود بلکه با معاینه لمسی انجام پذیر است.

بهترین کار خودآزمایی بعد از سن ۶۰ سالگی است و بهترین زمان برای خودآزمایی سینه بعد از دوش گرفتن است. برای پیداکردن توده سینه‌ها را لمس کنید. به دنبال تغییر در اندازه سینه خود باشید و هر دو نوک سینه را فشار دهید تا علائم مربوط به ترشح را مشاهده کنید. انجام این چکاپ برای مردان تقریبا ماهی یک‌بار لازم است.

۲۳. بررسی چربی شکم در چکاپ مردان

اندازه‌گیری چربی دور شکم یکی از مهم‌ترین خودآزمایی‌ها در چکاپ مردان است. چربی شکم بیش از سایر چربی‌ها، هورمون‌هایی تولید می‌کند که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت را در مردان افزایش می‌دهد. برای انجام این خودآزمایی باید با متر دور شکم را اندازه بگیرید. متر باید در سطح ناف قرار بگیرد. اگر اندازه دور شکم شما بیشتر از ۹۴ سانتی‌متر باشد، ممکن است در معرض مشکلات قلبی و تنفسی قرار بگیرید.

پزشکان پیشنهادی

۲۴. تراکم استخوان در چکاپ مردان

پوکی‌استخوان زمانی ایجاد می‌شود که استخوان‌ها مواد معدنی مانند کلسیم را سریع‌تر از زمانی که بدن بتواند جایگزین کند، از دست می‌دهد. این مشکل باعث می‌شود، تراکم استخوان کاهش پیدا کند. در این صورت استخوان استحکام خود را ازدست‌داده و راحت‌تر می‌شکند.

برای چلوگیری از پوکی استخوان، چکاپ سلامت استخوان بعد از ۶۰ سالگی انجام می‌شود. این نوع چکاپ بیشتر برای افراد با مشکلات زیر توصیه می‌شود:

  • پوکی‌استخوان که قبلا تشخیص‌داده‌شده است
  • سابقه طولانی استفاده از داروهای کورتیکواستروئید
  • تغذیه نامناسب
  • مقدار کم کلسیم در رژیم غذایی
  • سطح پایین ویتامین D
  • مصرف زیاد الکل
  • مصرف کافئین بیش از ۳ فنجان قهوه یا معادل آن در روز
  • عدم فعالیت بدنی
  • بیماری مزمن کلیه یا کبد
  • بیماری تیروئید یا غده تیروئید پرکار
  • درد مزمن استخوان به‌ویژه درد ستون فقرات
  • سابقه شکستگی در استخوان

علاوه بر موارد ذکر شده برخی آزمایش‌ها وجود دارد که برای تمامی خانم‌ها و آقایان لازم است. در جدول زیر می‌توانید لیست این آزمایش‌ها را مشاهده کنید.

انواع تست چکاپ مردانمزایا
تست آنتی‌بادی (AB)شناسایی پاسخ ایمنی بدن به عفونت‌ها یا بیماری‌ها
آزمایش ژنتیکبررسی تغییرات یا جهش‌های ژنتیکی که ممکن است منجر به بیماری‌های ارثی شود
آزمایش کشت خونشناسایی عفونت‌های خون و باکتری‌ها
آزمایش روماتیسمتشخیص بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید
بیوپسی از مغز استخوانبررسی تولید سلول‌های خونی در مغز استخوان
آزمایش کشت زخمشناسایی عفونت‌های باکتریایی در زخم‌ها
تست آلرژیبرای شناسایی حساسیت‌ به مواد مختلف
آزمایش سرطان خونبررسی سلول‌های خونی برای شناسایی لوسمی
آزمایش‌های لازم برای چکاپ مردان

چکاپ سالانه مردان

آقایان باید سالانه برای بررسی سلامت بدن خود به پزشک مراجعه کرده و چکاپ‌های لازم را انجام دهند. برخی آزمایش‌ها مانند آزمایش سرطان روده با آزمایش پروستات معمولا ۲ تا ۵ سال یکبار انجام می‌شوند. اما آزمایش‌هایی مانند دیابت، کلسترول، فشارخون و شاخص توده بدنی باید هرساله انجام شود.

چکاپ‌ سالانه مردانچکاپ‌ ماهانه مردانچکاپ‌ چند سال یکبار مردان
آزمایش خون کامل (CBC)اندازه‌گیری فشار خونآزمایش PSA پروستات (۲ سال یکبار)
آزمایش عملکرد کبدخودمعاینه پوست برای شناسایی تغییرات در خال‌ها و ضایعات پوستیتراکم استخوان (۲ تا ۳ سال یکبار)
آزمایش قند خونخودمعاینه سینه برای مردانآزمایش کشت خون (مشکوک بودن به بیماری خونی)
آزمایش عملکرد کلیهبررسی وزن و دور کمرسرطان پوست (۱ یا ۲ سال یکبار)
آزمایش چربی خونآزمایش ژنتیک (داشتن سابقه بیماری ژنتیکی)
آزمایش ادرارآزمایش روماتیسم (۳ تا ۵ سال یکبار)
آزمایش ویتامین Dبیوپسی مغز استخوان (مشکوک بودن به بیماری‌های خونی)
آزمایش هپاتیت B و Cآزمایش کشت زخم (زخم مزمن یا عفونت)
انواع چکاپ سالانه و ماهیانه مردان

آزمایش خون چکاپ کامل مردان

آزمایش خون چکاپ کامل مردان شامل لیست مواردی است که ممکن است پزشک متخصص آنها را همراه با آزمایش خون cbc درخواست کند. این موارد عبارت‌اند از:

  • آزمایش قند خون
  • آزمایش چربی خون
  • آزمایش عملکرد کبد
  • آزمایش عملکرد کلیه
  • آزمایش آنتی‌بادی HIV
  • آزمایش ویتامین‌ها مانند ویتامین D و B12

آزمایش چکاپ کامل مردان ناشتا

آزمایش چکاپ کامل مردان ناشتا مواردی هستند که لازم است قبل از رفتن به آزمایشگاه، حدود ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از آن ناشتا باشید و خوراکی مصرف نکنید. این موارد عبارت‌اند از:

  • آزمایش قند خون ناشتا (۸ ساعت ناشتایی)
  • آزمایش چربی خون ناشتا (۱۲ ساعت ناشتایی)
  • آزمایش عملکرد کبد ناشتا
  • آزمایش عملکرد کلیه ناشتا
  • آزمایش اسید اوریک ناشتا
  • آزمایش آهن خون ناشتا
چکاپ سالانه مردان چگونه است؟
چکاپ مردان به صورت سالانه یا ماهانه انجام می‌شود.

چکاپ هورمونی مردان

چکاپ هورمونی مردان لیستی از مواردی است که به شناسایی مشکلات هورمونی و متابولیک کمک کرده و بر اساس نیاز پزشکی و علائم فردی ممکن است توصیه شوند. این موارد عبارت‌اند از:

  • آزمایش هورمون تستوسترون
  • آزمایش هورمون تیروئید (TSH، T3، T4)
  • آزمایش هورمون FSH و LH
  • آزمایش هورمون کورتیزول
  • آزمایش هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) برای تشخیص مشکلات غدد فوق کلیوی

تفسیر آزمایش چکاپ مردان

تفسیر آزمایش چکاپ مردان توسط پزشک متخصص انجام می‌شود. اما جدول زیر می‌تواند درک خوبی از هر مولفه به شما بدهد.

انواع چکاپ مردانمقدار طبیعی در مردانسطح پایینسطح بالا
گلبول قرمز خون۴.۷ تا ۶.۱ میلیون در میکرولیترکمتر از ۴.۷ میلیون در میکرولیتربیشتر از ۶.۱ میلیون در میکرولیتر
هموگلوبین۱۳.۸ تا ۱۷.۲ گرم در دسی‌لیترکمتر از ۱۳.۸ گرم در دسی‌لیتربیشتر از ۱۷.۲ گرم در دسی‌لیتر
گلبول‌های سفید۴,۵۰۰ تا ۱۱,۰۰۰ در میکرولیترکمتر از ۴,۵۰۰ در میکرولیتربیشتر از ۱۱,۰۰۰ در میکرولیتر
پلاکت‌ها۱۵۰,۰۰۰ تا ۴۵۰,۰۰۰ در میکرولیترکمتر از ۱۵۰,۰۰۰ در میکرولیتربیشتر از ۴۵۰,۰۰۰ در میکرولیتر
آزمایش قند خون۷۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر (در حالت ناشتا)کمتر از ۷۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتربیشتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر
کلسترول کلکمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتربیشتر از ۲۴۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر
ALT (آلانین آمینوترانسفراز)۷ تا ۵۶ واحد در لیتربیشتر از ۵۶ واحد در لیتر
کرئاتینین در آزمایش عملکرد کلیه۰.۷ تا ۱.۳ میلی‌گرم در دسی‌لیتربیشتر از ۱.۳ میلی‌گرم در دسی‌لیتر
ویتامین D۲۰ تا ۵۰ نانوگرم در میلی‌لیترکمتر از ۲۰ نانوگرم در میلی‌لیتر
ویتامین B12۲۰۰ تا ۹۰۰ پیکوگرم در میلی‌لیترکمتر از ۲۰۰ پیکوگرم در میلی‌لیتر
آزمایش PSA (آنتی‌ژن خاص پروستات)کمتر از ۴ نانوگرم در میلی‌لیتربیشتر از ۴ نانوگرم در میلی‌لیتر
TSH (هورمون تحریک‌کننده تیروئید)۰.۴ تا ۴.۰ میلی‌واحد در میلی‌لیترکمتر از ۰.۴ میلی‌واحد در میلی‌لیتربیشتر از ۴.۰ میلی‌واحد در میلی‌لیتر
جدول تفسیر آزمایش چکاپ مردان

هزینه چکاپ کامل مردان در دکترتو کلینیک

هر کدام از آزمایش‌های چکاپ مردانه به صورت جدا محاسبه می‌شوند و بستگی به محلی که آزمایش را انجام می‌دهید هم دارند. در اینجا هزینه‌ی یکی از مهمترین فاکتورهای مهم چکاپ مردانه را آورده‌ایم. هزینه‌ی محاسبه‌ی اندازه‌ی کمی PSA (آزمایش مرتبط با پروستات) با بیمه بین ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تومان و به صورت آزاد حدود ۱۱۰۰ میلیون تا ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه می‌شود. اگر تحت پوشش بیمه درمانی قرار دارید، بیمه تا حدودی هزینه‌های مربوط به چکاپ را پوشش می‌دهد.

برای اطلاع دقیق از هزینه چکاپ کامل می‌توانید به دکترتو کلینیک مراجعه کنید. با مراجعه به بخش دکترتو کلینیک می‌توانید از خدمات پزشکی معتبرترین پزشکان با قیمت کمتر و دسترسی راحت‌تر استفاده کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

چکاپ کامل مردان شامل آزمایش‌ها و بررسی‌های مختلف برای شناسایی مشکلات سلامتی است که معمولا پنهان هستند. این آزمایش‌ها شامل آزمایش خون، عملکرد کبد و کلیه، چربی خون، بررسی تیروئید و PSA برای پروستات می‌شوند. برخی از آنها سالیانه و برخی را بهتر است هر ۶ ماه یکبار انجام دهید. انجام چکاپ کامل می‌تواند به حفظ سلامتی و پیشگیری از مشکلات جدی کمک کند.

برای تجویز و نوشتن نسخه الکترونیک یا دستی چکاپ کامل، به دکتر عمومی مراجعه کنید. می‌توانید همین حالا در سایت دکترتو نوبت ویزیت حضوری پزشک متخصص را دریافت کنید یا نسبت به مشاوره آنلاین یا تلفنی اقدام کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

آزمایش‌های قبل از ازدواج مردان شامل بررسی سلامت جنسی، عفونت‌ها و بیماری‌های منتقل‌شونده از راه جنسی (مانند HIV، هپاتیت B و C) و ارزیابی سلامت عمومی است. علاوه بر آن، آزمایش‌های ژنتیکی برای شناسایی بیماری‌های ارثی مانند تالاسمی و اختلالات خونی نیز انجام می‌شود. این آزمایش‌ها کمک می‌کنند تا هرگونه بیماری یا مشکل سلامتی پنهان شناسایی شوند و به زوجین در تصمیم‌گیری بهتر برای ازدواج کمک می‌کند.

آزمایش چکاپ کامل مردان برای همه افراد در سنین مختلف مفید است، اما برای کسانی که بالای ۴۰ سال هستند یا سابقه خانوادگی بیماری‌های خاص دارند (مانند بیماری‌های قلبی، سرطان یا دیابت) اهمیت بیشتری دارد. همچنین افرادی که سبک زندگی ناسالم دارند یا در معرض استرس و آسیب‌های محیطی هستند، باید چکاپ کامل انجام دهند تا مشکلات احتمالی شناسایی و درمان شوند.

انجام چکاپ کامل مردان به‌طور سالانه توصیه می‌شود، به‌ویژه اگر فرد بالای ۴۰ سال باشد. چکاپ سالانه امکان شناسایی مشکلات سلامتی در مراحل اولیه را فراهم کرده و در پیشگیری از بیماری‌ها موثر است.

هدف از آزمایش چکاپ کامل مردان، ارزیابی سلامت عمومی فرد و شناسایی بیماری‌ها و مشکلات سلامتی قبل از بروز علائم آنها است. این آزمایش‌ها به تشخیص زودهنگام بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی، سرطان‌ها و اختلالات هورمونی کمک می‌کنند. انجام چکاپ منظم هم می‌تواند از بروز بیماری‌های خطرناک جلوگیری کرده و کیفیت زندگی فرد را ارتقا دهد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.6از5)
دسته بندی:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن