درد دست نشانه چیست؟ این موارد را جدی بگیرید – مجله سلامت دکترتو

درد دست نشانه چیست؟ این موارد را جدی بگیرید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

درد دست یکی از مشکلاتی است که می‌تواند بسیار آزاردهنده و ناتوان کننده باشد. یکی از علت‌هایی که ممکن است باعث ایجاد درد دست شود، استرس است. دست درد عصبی، دست درد ناشی از آسیب و بیماری‌هایی که منجر به دست درد می شوند از دلایلی هستند که ممکن است برای شما پیش بیایند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
درد دست نشانه چیست؟ این موارد را جدی بگیرید

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

ادامه این پادکست را می‌توانید در این بخش گوش دهید:

دست درد یکی از مشکلات رایجی است که می‌تواند زندگی روزمره‌مان را به‌طور جدی مختل کند. این درد ممکن است ناشی از یک آسیب ساده، فعالیت تکراری یا حتی بیماری‌هایی مانند آرتریت یا دیسک گردن باشد. گاهی درد به‌صورت تیر کشیدن در دست ظاهر می‌شود و گاهی همراه با بی‌حسی، گزگز یا ضعف عضلانی است. خوشبختانه بسیاری از این دردها با درمان‌های ساده مانند استراحت، مصرف داروهای ضد التهاب یا فیزیوتراپی قابل کنترل هستند. اما اگر درد شدید یا طولانی‌مدت دارید، بهتر است با یک پزشک در دکترتو مشورت کنید تا علت دقیق را پیدا کرده و درمان را شروع کنید.

دست درد چگونه است؟

دست درد یکی از مشکلات شایع در میان افراد با فعالیت‌های روزمره متنوع است و می‌تواند نواحی مختلفی از بدن مانند شانه، بازو، آرنج، ساعد، مچ و حتی انگشتان را درگیر کند. این درد ممکن است حاصل التهاب، کشیدگی، آسیب یا فشار به پوست، عضلات، استخوان‌ها، مفاصل، اعصاب یا حتی رگ‌های خونی در دست و بازو باشد.

بعضی وقت‌ها علت، خیلی ساده است؛ مثلا نشستن طولانی پشت کامپیوتر و تایپ‌کردن بدون استراحت یا بلند کردن یک جسم سنگین بدون آمادگی. اما گاهی هم یک مشکل زمینه‌ای جدی‌تر مثل سندرم تونل کارپال، آرتروز، آسیب عصبی یا حتی مشکلات قلبی می‌تواند پشت این درد باشد.

نکته مهم اینجا است که دست درد همیشه یکسان نیست. ممکن است به‌صورت ناگهانی ظاهر شود یا به‌تدریج شروع شده و شدیدتر شود. بعضی‌ها درد خفیف و پیوسته دارند، بعضی دیگر موجی از درد شدید را تجربه می‌کنند. علائم همراه می‌توانند شامل بی‌حسی، گزگز، سوزش، ضعف یا حتی خارش باشند.

گاهی اوقات هم این درد اصلا منشأ مستقیمی در خود دست ندارد! مثلا مشکلی در گردن یا قفسه سینه می‌تواند درد را به بازو و دست ارجاع دهد.

علت درد دستتوضیحعلائم شایعروش درمانتوصیه پزشکی
سندروم کارپال تونلفشار به عصب مدین در مچ دستبی‌حسی، درد شبانه، گزگز انگشتانمچ‌بند، داروی ضد التهاب، فیزیوتراپیمراجعه به متخصص مغز و اعصاب
فتق دیسک گردنبیرون‌زدگی دیسک و فشار بر اعصاب گردندرد بازو، ضعف، بی‌حسیاستراحت، داروهای ضد درد، فیزیوتراپیMRI و ارزیابی توسط ارتوپد
التهاب تاندون (تاندونیت)التهاب بافت‌هایی که عضله را به استخوان متصل می‌کننددرد موضعی، محدودیت حرکتیخ‌درمانی، داروی ضد التهاب، استراحتمعاینه فیزیکی و گاهی تزریق کورتیزون
آسیب به روتاتور کافپارگی یا التهاب عضلات شانهدرد شانه، محدودیت در بالا بردن دستورزش‌های کششی، فیزیوتراپی، جراحی در موارد شدیدارزیابی توسط فیزیوتراپیست یا ارتوپد
استرس یا درد عصبیناشی از اضطراب یا فشار به اعصابسوزن‌سوزن شدن، درد مبهم، لرزشدرمان اضطراب، ورزش تنفسی، درمان داروییمراجعه به روانپزشک یا نورولوژیست
علل و روش درمان درد دست

۱. درد مفاصل دست

یکی از علل اصلی درد مفاصل در دست، بیماری آرتریت است. آرتریت التهاب یک یا چند مفصل است که در هر قسمت از بدن می‌تواند رخ دهد. اما این عارضه بیشتر در دست‌ها به‌خصوص مچ دست دیده می‌شود. آرتریت انواع مختلفی دارد. شاید بتوان بیش از ۱۰۰ نوع آرتریت معرفی کرد. اما شایع‌ترین آن‌ها آرتروز و آرتریت روماتوئید است.

یکی از انواع آن، استئوآرتریت است که بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود. با افزایش سن مفاصل دست دچار ساییدگی و پارگی می‌شوند. غضروف مفصلی که انتهای هر استخوان قرار دارد، به علت بافت لغزنده باعث حرکت راحت‌تر مفاصل می‌شود.

با کاهش تدریجی غضروف، علائم دردناک در مفاصل دست به‌مرور خود را نشان می‌دهد. آرتریت روماتوئید نیز بیماری مزمنی است که باعث التهاب مفاصل می‌شود. از علائم این التهاب درد و سفتی است.

متن انگلیسی:
Hand pain can result from injury, arthritis, and other health conditions, including autoimmune disease.
ترجمه فارسی:
دست درد می‌تواند ناشی از آسیب، آرتریت و سایر شرایط سلامتی از جمله بیماری خودایمنی باشد.

به نقل از سایت hopkinsmedicine

۲. درد استخوان دست

درد شدید استخوان دست می‌تواند به علت آسیب تروماتیک یا شکستگی استخوان باشد. آسیب به دست جز موارد بسیار شایع است. دست‌ها دائما در معرض صدمه قرار دارند. اگر شکستگی دست به‌خوبی درمان نشود، ساختار و نوع حرکت دست دچار مشکل می‌شود.

اگر درد استخوان دست شما شدید است و در حرکت‌دادن دست دچار مشکل هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید و با روش‌هایی مانند عکس‌برداری یا اشعه ایکس از وجود شکستگی در استخوان‌های دست مطلع شوید.

اینفوگرافی علت دست درد
علت دست درد می‌تواند مشکلات مفصلی، ماهیچه‌ای، تاندونی یا استخوانی باشد.

۳. درد کف دست

برخی از بیماری و صدماتی که به دست وارد می‌شود، باعث درد کف دست می‌شوند. بیماری سندرم تونل کارپال باعث فشار به عصب میانی و تاندون‌ها می‌شود. این بیماری علاوه بر دردی که در مچ دست و انگشتان ایجاد می‌کند، باعث درد کف دست هم می‌شود.

فاشئیت کف دست نیز یک وضعیت نادر است و باعث التهاب فاسیای کف دست می‌شود. فاسیا بافت ضخیمی است که کف دست را به انگشتان متصل می‌کند. هنگام بازکردن انگشتان به دلیل التهاب درد احساس می‌شود.

۴. درد ماهیچه دست

بسیاری از افراد گاهی دچار درد ماهیچه دست می‌شوند. معمولا به علت حرکات مکرر و استفاده بیش‌ازحد از دست‌ها درد ناشی از کشش عضلات به وجود می‌آید. زمانی که کاری به‌صورت مکرر یا با شدت بالا برای مدت طولانی انجام می‌دهید، عضلات درد می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال تایپ کردن، استفاده از ابزارهای خاص، بلندکردن وسایل سنگین یا تمرینات ورزشی باعث ایجاد این عارضه می‌شوند.

۵. دست درد ناشی از آسیب به تاندون و کشیدگی عضلات

تاندون‌ها نوارهای بافتی هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کنند. معمولا آسیبی که به تاندون‌ها وارد می‌شود، هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول می‌کشد تا بهبود پیدا کند. استفاده زیاد و حرکات مکرر مانند بازی تنیس یا بولینگ باعث آسیب به تاندون‌ها می‌شوند. حتی ضربه ناگهانی یا روند طبیعی ساییدگی در اثر پیری به تاندون آسیب وارد کرده و باعث دست درد شدید می‌شوند.

علت درد دست چیست؟
درد دست و شانه منجمد در حدود ۲ درصد از افراد بالای ۴۰ سال دیده می‌شود.

علائم دست درد چیست؟

به صورت کلی علائمی که ممکن است همراه با درد دست دیده شود، علایم متفاوتی است. ضعف، دشواری در صاف‌کردن دست، سوزن‌سوزن شدن و بی‌حسی می‌تواند نشانه آسیب عصبی باشد. برای مثال عصب رادیال از زیر بغل به دست‌ها می‌رود و حرکت بازو، مچ دست و دست‌ها را کنترل می‌کند.

آسیب به این عصب می‌تواند علت درد بازو باشد. به ندرت درد بازو ممکن است از نشانه بیماری‌های قلبی باشد. در بیماری‌های قلبی، بیمار ممکن است دچار تهوع، تعریق زیاد، دشواری در تنفس، تپش قلب، درد بازو به ویژه دردی که به بازوی چپ کشیده می‌شود را تجربه کند.

هر کدام از علائم زیر نیز ممکن است همراه با درد دست دیده شوند:

  • قرمزی
  • احساس سوزن‌سوزن شدن
  • ضعف
  • بی‌حسی
  • تورم
  • درد در هنگام لمس
  • محدودیت در حرکت
  • تورم غده لنفاوی زیر بغل

علل دست درد چیست؟ (علت درد دست در زنان و مردان)

دلایل زیادی برای دست درد وجود دارد و برخی از آن‌ها کمتر شناخته شده‌اند اما همچنان مهم‌اند. مثلا سندرم دکوروان باعث التهاب تاندون‌های اطراف شست می‌شود و گرفتن اشیاء را دردناک می‌کند. عفونت‌هایی مثل استئومیلیت یا سلولیت نیز می‌توانند با درد، ورم و علائم عمومی مثل تب همراه باشند.

بیماری‌هایی مثل نقرس، دررفتگی آرنج، آسیب به شبکه عصبی براکیال یا بیماری عروق محیطی هم در گروه علل جدی‌تر قرار می‌گیرند. حتی بیماری‌های پوستی مثل پسوریازیس، زونا یا مشکلات مزمنی مانند فیبرومیالژیا می‌توانند دست‌ها را درگیر کرده و باعث درد شوند.

درد دست شدید داری و دلیلش رو نمی‌دونی؟

برای تشخیص دقیق، از دکتر مشورت بگیر.

علت درد دست راست

درد دست راست معمولا با فعالیت‌های روزمره مثل تایپ، استفاده از ماوس یا بلند کردن اجسام مرتبط است، به‌ویژه اگر فرد راست‌دست باشد. اما گاهی این درد می‌تواند ناشی از مشکلات جدی‌تری مانند سندروم تونل کارپال، التهاب تاندون، یا حتی آسیب دیسک گردن باشد. درد ناگهانی و همراه با بی‌حسی یا ضعف، نیازمند بررسی پزشکی دقیق است.

علت درد دست چپ

علت درد و تیر کشیدن دست چپ می‌تواند آسیب استخوان یا مفصل، عصب فشرده شده یا بیماری قلبی باشد. اگر درد دست چپ همراه با درد قفسه سینه باشد، موضوع جدی‌تر بوده و باید برای تشخیص حمله قلبی به متخصص مراجعه کرد. حمله قلبی در نتیجه پارگی یا ایجاد لخته در عروق کرونر به وجود می‌آید.

در صورت بروز این اتفاق جریان خون به بخشی از قلب متوقف شده و ممکن است عضله قلب آسیب ببیند. ازآنجایی‌که اعصاب منشعب شده از قلب و دست به سلول‌های یکسان در مغز می‌رسد، مغز محل درد را تشخیص نداده و مشکل قلبی همراه با درد دست چپ ظاهر می‌شود.

دست درد چگونه است؟
یکی از علل اصلی درد مفاصل دست بیماری آرتریت است.

علت درد دست چپ از آرنج به پایین چیست؟

یکی از اصلی‌ترین علت‌های درد دست از آرنج به پایین دردهای بی‌دلیل و طبیعی هستند که به علت کار کردن و فعالیت ایجاد می‌شوند. این دردها بعد از مدتی از بین می‌روند. از طرفی گاهی استراحت طولانی مدت دست‌ها می‌تواند آزاردهنده باشد و باعث شل‌شدن و ضعیف شدن عضلات شود. برخی از علت‌های درد دست از آرنج به پایین شامل موارد زیر هستند؛

  • فعالیت: درد دست در اثر فعالیت و ورزش مداوم در یک جهت
  • بورسیت: گاهی بورس پشت آرنج ملتهب می شود و ایجاد درد می‌کند. در این محل کیسه‌هایی از مایع ایجاد می‌شوند و حرکت را دردناک می‌کنند.
  • سندرم گیرافتادن: یکی دیگر از علت‌های درد آرنج دست این است که اعصاب داخل ساعد تحت فشار قرار بگیرند. این حالت ایجاد درد، گزگز و ضعیف شدن عضلات را می‌کند.
  • سندروم تونل کوبیتال: این سندروم بی‌حس شدن آرنج به پایین و گزگز کردن دست را ایجاد می‌کند.

علت دست درد در شب

اگر شب‌ها از درد دست بیدار می‌شوید، ممکن است علت آن فشار روی عصب مدین باشد که نشانه‌ای از سندروم کارپال تونل است. در این حالت معمولا درد با بی‌حسی یا گزگز همراه است و با تکان دادن دست کمی بهتر می‌شود. استفاده از مچ‌بند هنگام خواب و کاهش حرکات تکراری دست در روز می‌تواند کمک‌کننده باشد.

علت درد استخوان دست و پا

درد استخوانی در دست و پا می‌تواند ناشی از عواملی مثل پوکی استخوان، آرتریت، آسیب‌های ناشی از ضربه یا حتی عفونت‌هایی مثل استئومیلیت باشد. در مواردی مثل نقرس یا بیماری‌های خودایمنی نیز این درد دیده می‌شود. بررسی دقیق توسط پزشک و آزمایش‌های تصویربرداری معمولا برای تشخیص لازم است.

آیا می‌دانید علت دقیق درد دست چیست؟ در این ویدیو، شما را با مهمترین نکات آن آشنا می‌کنیم.

علت درد انگشتان دست

درد انگشتان ممکن است از مشکلاتی مثل آرتریت، سندروم تونل کارپال، یا تاندونیت ناشی شود. اگر این درد را صبح‌ها پس از بیدار شدن تجربه می‌کنید، احتمال دارد که علت آن التهاب مفاصل یا فشردگی عصب در هنگام خواب باشد. گاهی یک وضعیت خواب نادرست یا نداشتن حرکت کافی در طول شب هم باعث این حالت می‌شود. ماساژ ملایم، حرکات کششی و در صورت نیاز، مصرف داروی ضد التهاب می‌تواند مفید باشد.

علت درد مچ دست

عوامل مختلفی می‌توانند دلیل درد مچ دست باشند. در جدول زیر، برخی از مهم‌ترین موارد را قرار دادیم:

دلایل درد مچ دستتوضیحات
آسیبمعمولا مچ دست‌ها زمانی آسیب می‌بینند که شما ناگهان بر روی دست‌های کشیده‌شده و باز شده‌ی خود بیفتید. این فشار ناگهانی به مچ دست می‌تواند آسیب‌هایی بزند که دردناک باشند. این کار می‌تواند در دست شما کشیدگی، ضرب‌دیدگی و یا حتی شکستگی ایجاد بکند.
استرساز دیگر مواردی که می‌توانند ایجاد درد در مچ دست بکنند، استرس و اضطراب دائمی هستند.
فعالیت دائماگر شما یک حرکت را با مچ دست خود در یک جهت به طور دائم انجام دهید، احتمال اینکه آسیب به مچ دست شما وارد شود، وجود دارد. همچنین کسانی که فعالیت‌هایی مانند تایپ کردن دائم انجام می‌دهند، معمولا به درد دست دچار می‌شوند که ناشی از استرس و فشار وارد کردن به مچ دست برای مدت طولانی است.
آرتریتآرتریت می‌تواند در اثر استئوآرتریت یا همان آرتروز و یا آرتریت روماتوئید ایجاد شود. این دو مورد می‌توانند ایجاد درد در مچ دست بکنند که ناشی از التهاب در دست است. برای درمان باید به روماتولوژیست مراجعه کنید.
سندروم تونل کارپالاز علت‌هایی که درد در دست ایجاد می‌کند، سندروم تونل کارپال است. آسیب رسیدن به عصب دست می تواند درد در مچ دست ایجاد کند که درمان آن نیازمند مداخله‌ی متخصص است.
کیست گانگلیوناز موارد دیگر که به درد در مچ دست منتهی می‌شود، وجود کیست گانگلیون است.
علت درد مچ دست

علت درد ساق و ساعد دست

درد در ناحیه ساعد یا ساق دست معمولا ناشی از استفاده زیاد، حرکات تکراری (مثل تایپ کردن یا بلند کردن وزنه)، یا فشار روی عضلات و تاندون‌ها است. شرایطی مانند تاندونیت ساعد، آسیب‌های عصبی، یا حتی التهاب مفاصل هم می‌توانند باعث این نوع درد شوند. در برخی موارد، این درد به مشکلاتی در گردن یا شانه هم مرتبط است.

علت دست درد شدید

دست درد شدید معمولا علامتی از یک مشکل حادتر است. علت درد شدید دست می‌تواند شامل مواردی مانند شکستگی استخوان، دررفتگی مفصل، التهاب شدید تاندون (تاندونیت) یا سندرم تونل کارپال پیشرفته باشد. گاهی هم این درد شدید ناشی از فشار روی اعصاب (مثلا در اثر دیسک گردن یا آسیب‌های گردنی) است.

اگر درد به‌طور ناگهانی شروع شده و با بی‌حسی، تورم یا کاهش توان حرکتی همراه است، نیاز فوری به ارزیابی پزشکی دارید.

علت دست درد شدید
معمولا آسیبی که به تاندون‌ها وارد می‌شود، هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول می‌کشد تا بهبود پیدا کند.

علت دست درد در بارداری

دست درد در دوران بارداری معمولا به دلیل احتباس مایعات و تورم بافت‌ها است که می‌تواند باعث فشار به عصب مدین در مچ دست و بروز سندروم تونل کارپال شود. علائم شامل درد، بی‌حسی و گزگز به‌ویژه در شب‌ها یا هنگام بیدار شدن است. تغییر وضعیت خواب، استفاده از مچ‌بند و در صورت نیاز مشورت با پزشک در این دوران توصیه می‌شود.

آرتروز گردن و درد دست

آرتروز گردن یا اسپوندیلوز گردنی می‌تواند باعث فشرده شدن ریشه‌های عصبی در ناحیه ستون فقرات گردنی شود. این فشار ممکن است باعث درد تیرکشنده در دست، بی‌حسی، ضعف عضلانی یا گزگز در انگشتان شود.

دیسک گردن و درد دست

فتق یا بیرون‌زدگی دیسک گردن یکی از دلایل شایع درد دست است. دیسک آسیب‌دیده ممکن است به ریشه‌های عصبی فشار وارد کند و باعث درد تیرکشنده از گردن تا شانه و بازو، بی‌حسی یا سوزش در انگشتان شود.

پزشکان پیشنهادی

علت دست درد در کودکان

در کودکان، درد دست ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود؛ از آسیب‌دیدگی در حین بازی گرفته تا رشد استخوان‌ها یا حتی شرایطی مانند آرتریت نوجوانان. در برخی موارد، عفونت‌های ویروسی نیز می‌توانند باعث درد مفاصل و دست شوند. اگر درد کودک ادامه‌دار، همراه با تورم یا تب باشد، بررسی پزشکی لازم دارید.

دست درد عصبی چیست؟

آسیب به اعصاب و همچنین استرس و اضطراب می‌توانند به‌طور مستقیم باعث درد در ناحیه دست شوند. اعصاب محیطی که از گردن و ستون فقرات منشأ می‌گیرند، وظیفه انتقال پیام‌های حسی و حرکتی به دست‌ها را دارند. هرگونه فشار، آسیب یا التهاب این اعصاب چه به دلایل جسمی و چه روانی، می‌تواند منجر به دست درد عصبی شود.

از سوی دیگر، استرس و اضطراب طولانی‌مدت می‌توانند تاثیرات پیچیده‌ای روی بدن داشته‌باشند. این حالات روانی باعث تحریک مداوم سیستم عصبی سمپاتیک (Fight or Flight) می‌شوند که در نتیجه، ممکن است فرد دچار علائمی چون سوزش دست‌ها، گزگز، بی‌حسی یا حتی لرزش و درد مبهم در بازو و انگشتان شود.

بسیاری از افرادی که دلیل مشخصی برای درد دستشان پیدا نمی‌شود، در نهایت متوجه می‌شوند که فشار روانی مزمن عامل اصلی بوده است.

علائم درد عصبی دست راست چیست؟
یکی از اصلی‌ترین علائمی که در دست درد عصبی راست می‌بینید، لرزش دست است.

درد عصبی دست چپ

درد دست چپ عصبی، یکی از علت‌های درد دست چپ است. داشتن هر کدام از علائم زیر در دست چپ شما می‌توند نشان‌دهنده‌ی این باشد که به بیماری دست درد عصبی دچار هستید. بیشتر مواقع درد عصبی در هر دو دست و در انگشتان دیده می‌شود اما ممکن است که یکی از دستان را به تنهایی نیز درگیر کند.

الگوی دست درد عصبی چندان ثابت نیست و ممکن است که هر شکل و رفتاری از خود نشان دهد. اما چیزی که اهمیت دارد این است که دست درد عصبی ممکن است با علائم زیر در دست چپ بروز کند؛

  • لرزش دست
  • سوزش دست
  • گز گز کردن
  • بی‌حسی
  • به سختی حرکت دادن دست‌ها
  • بی‌قراری
  • گرفتگی

هر کدام از این علائم می‌توانند نشان‌دهنده‌ی دست درد عصبی در دست چپ باشند. برای درمان آنها بعد از بررسی ارتوپد، باید به روانپزشک مراجعه کنید.

درد عصبی دست راست

دست درد عصبی دست راست هم از دردهایی است که ممکن است به آن دچار شوید. معمولا این دردها با دردهای دیگری که در دست راست ایجاد می‌شوند تفاوت دارند. یکی از اصلی‌ترین علائمی که در دست درد عصبی راست می‌بینید، لرزش دست است.

هنگامی که شما در حالت اضطراب و استرس قرار می‌گیرید، هورمون آدرنالین در بدن شما افزایش پیدا می‌کند. هورمون آدرنالین باعث آزاد شدن انرژی زیادی در بدن شما می‌شود که این حالت می‌تواند شما را وارد حالت لرزش دست بکند. برای بهتر شدن این علامت، باید منبعی که استرس را به بدن شما وارد می‌کند، کنترل کنید و آن را برطرف کنید.

اگر دقت کنید، بیشتر افرادی که استرس و اصظراب دارند، معمولا با لرزش دست مواجه می‌شوند. لرزش دست‌ها هنگامی که شما در موقعیت استرس‌زا قرار می‌گیرید، بیشتر می‌شود. این حالت برای دست راست هم می‌تواند ایجاد شود.

روش درمان دست درد چیست؟ (چگونه درد دست را خوب کنیم)

به طور کلی درمان دست درد شامل استراحت، بالا نگه داشتن دست‌ها، کمپرس سرد، استفاده از باند‌های کشی و اسپیلینت (آتل)، استامینوفن و داروهای ضد التهاب (NSAID)، فیزیوتراپی و حتی جراحی است. همچنین اگر درد به دنبال عفونت ایجاد شده باشد، درمان آن استفاده از کمپرس گرم و مصرف آنتی بیوتیک است.

در موارد شدید درد بازو، مانند پارگی رباط ها و شکستگی استخوان ها جراحی ضروری است. همچنین در مواردی فیزیوتراپی برای کاهش درد و محدودیت حرکت کمک‌کننده است.

برای درمان درد دست و کنترل عوارض آن، از متخصص کمک بگیر.

درمان فوری دست درد چیست؟

استراحت دادن به دست، استفاده از یخ (۱۵ تا ۲۰ دقیقه هر چند ساعت یک‌بار) و بالا نگه‌داشتن آن، از بهترین اقدامات فوری هستند. اگر درد ناشی از کشیدگی یا ضربه است، این کارها به کاهش التهاب کمک زیادی می‌کنند.

استفاده از داروهای ضدالتهاب مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن (در صورت نداشتن منع پزشکی) هم می‌تواند مفید باشد.

درمان درد بند انگشتان دست

اگر درد انگشتان به علت جراحت یا بریدگی باشد، به‌مرور بهبود پیدا کرده و نیاز به درمان خاصی نیست. اما گاهی علت درد انگشتان دست رگ‌به‌رگ شدن، کشیدگی یا دررفتن انگشتان است. اگر تورم و درد انگشتان شدید است، باید حتما به پزشک مراجعه کرد تا با معاینه و عکس‌برداری علت آن مشخص شود. اما اگر درد جزئی است با برخی درمان‌های خانگی می‌توان درد را کاهش داد:

  • به مفاصل انگشتان استراحت دهید.
  • برای کاهش درد و تورم روی محل آسیب یخ بگذارید.
  • از مسکن‌هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
  • از پماد یا کرم ضد درد موضعی استفاده کنید.
چگونه درد دست را خوب کنیم؟
درمان دست درد شدید تنها با صلاح‌دید پزشک امکان‌پذیر است.

برای درد دست چه دارویی بخوریم؟

داروهای مسکن مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا استامینوفن ممکن است برای کنترل درد دست استفاده شوند. تزریق آمپول‌های کورتیکواستروئید نیز برای شرایط خاصی مانند آرتریت التهابی و درمان دست درد شدید استفاده می‌شوند.

پماد برای دست درد

برخی از پمادهای مناسب و مسکن‌های موضعی حاوی موادی مانند منتول، لیدوکائین یا کپسایسین و پمادهای ضدالتهابی حاوی موادی مانند دیکلوفناک یا ایبوپروفن برای درمان مناسب هستند:

  • ژل دیکلوفناک
  • پماد متیل‌سالیسلات یا کپسایسین
  • ژل ایبوپروفن موضعی

درمان خانگی دست درد

در کنار پماد و استراحت، این چند راه ساده اما مؤثر برای درمان خانگی دست درد هستند:

  • کمپرس سرد یا گرم بسته به نوع درد (یخ برای التهاب، گرما برای اسپاسم)
  • ماساژ ملایم با روغن زیتون یا روغن‌های ضد التهاب مثل روغن آرنیکا
  • تمرینات کششی ملایم مخصوص دست و مچ
  • استفاده از آتل یا مچ‌بند در طول شب یا هنگام فعالیت برای حمایت بیشتر
علت دست درد در بارداری چیست؟
در دوره بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش مایعات به عصب مدیان مچ فشار وارد می‌شود.

درمان درد عصبی دست چپ و راست

زمانی که درد دست ناشی از مشکل عصبی باشد، مثلا در اثر فشردگی عصب (مثل تونل کارپال، دیسک گردن یا سندرم خروجی توراکس)، درمان کمی پیچیده‌تر است. راهکارهای زیر می‌توانند برای درد دست عصبی موثر باشند:

  • داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی
  • داروهای مخصوص درد عصبی مثل گاباپنتین یا پره‌گابالین (فقط با تجویز پزشک)
  • فیزیوتراپی تخصصی برای اصلاح وضعیت گردن و دست
  • تزریق استروئید در محل عصب در صورت لزوم
  • در موارد خاص جراحی برای آزادسازی عصب

درمان درد دست در طب سنتی

دررابطه‌با دست درد در طب سنتی گیاهان زیادی پیشنهاد شده است. اگر درد دست به علت آسیب مفاصل باشد، آلوئه‌ورا برای کاهش التهاب پیشنهاد می‌شود. گیاهی به نام پنجه گربه نیز خاصیت ضدالتهابی داشته و تورم ناشی از آرتریت را کاهش می‌دهد. برای کاهش تورم و درد در قسمت‌های مختلف بدن گیاه اکالیپتوس توصیه می‌شود.

روش درمان درد انگشتان دست در طب سنتی چیست؟
اگر درد دست به علت آسیب مفاصل باشد، آلوئه‌ورا برای کاهش التهاب پیشنهاد می‌شود.

داروی گیاهی برای دست درد

در حالی که از داروهای گیاهی هم می‌توان برای کمک به کاهش درد استفاده کرد، اما گیاهان اثربخشی محدودتری دارند. ۵ گیاهی که برای تسکین درد دست استفاده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • زردچوبه
  • زنجبیل
  • کندر هندی
  • گل همیشه بهار کوهی
  • پوست درخت بید

مچ بند برای درد دست

استفاده از مچ‌بند طبی یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین راه‌ها برای کنترل درد دست، مخصوصا در سندرم تونل کارپال، التهاب تاندون‌ها یا بعد از آسیب هست. مچ‌بند با ثابت نگه داشتن مفصل، فشار روی عصب‌ها و عضلات را کاهش می‌دهد. معمولا توصیه می‌شه مچ‌بند هنگام خواب یا در فعالیت‌هایی که باعث درد می‌شوند، استفاده شود.

متن انگلیسی:
If your hands are painful and stiff, applying heat could help.
ترجمه فارسی:
اگر دستتان دردناک و سفت شده است، استفاده از گرما (گرمادرمانی) می‌تواند در بهبود آن کمک‌کننده باشد.

به نقل از سایت versusarthritis

ورزش برای دست درد

ورزش‌های ملایم و ماساژ دست درد، برای تسکین درد مفید هستند. به عنوان مثال می‌توان به کشش انگشت، چرخش مچ دست، تمرینات مخالف شست و تمرینات تقویت چنگ با استفاده از توپ‌های استرس اشاره کرد. برای تهیه برنامه‌های ورزشی شخصی سوزش دست‌ها و راهنمایی مناسب، مشاوره با یک فیزیوتراپ یا کاردرمانگر را در نظر داشته‌باشید.

روش درمان دست درد عصبی چیست؟
برای بهتر شدن دست درد عصبی باید مستقیما به سراغ منبع ایجاد استرس و اضطراب برویم.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

دست درد ممکن است در ابتدا مسئله‌ای ساده به نظر برسد اما گاهی نشانه‌ای از یک مشکل جدی‌تر مانند فشار عصبی، التهاب یا بیماری‌های مفصلی است. اگر با وجود مراقبت‌های اولیه، درد همچنان ادامه دارد یا علائمی مانند بی‌حسی، گزگز یا ضعف دیده می‌شود، بهتر است پیگیری تخصصی انجام شود.

پیشنهاد ما این است که با یک متخصص ارتوپدی یا مغز و اعصاب در پلتفرم دکترتو مشاوره بگیرید. از طریق ویزیت آنلاین می‌توان شرایط را بررسی و بهترین مسیر درمان را انتخاب کرد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

درد هم‌زمان در دست و پا ممکن است به دلایل عصبی مانند نوروپاتی محیطی یا دیسک گردن و کمر باشد. همچنین بیماری‌های خودایمنی، دیابت یا کمبود ویتامین B12 هم می‌توانند نقش داشته باشند. بررسی دقیق علت نیازمند ارزیابی پزشکی و آزمایش‌های مرتبط است.

تیر کشیدن ناگهانی در دست یا پا معمولا به تحریک یا فشار روی اعصاب برمی‌گردد. فتق دیسک، سندرم تونل کارپ یا بیماری‌های عصبی مثل ام‌اس از دلایل احتمالی‌اند. این علامت اگر مکرر باشد، نیاز به بررسی تخصصی توسط پزشک دارد.

مصرف مواد ضدالتهاب طبیعی مانند زردچوبه، ماهی‌های چرب، مغزها و سبزیجات برگ‌دار می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. همچنین ویتامین‌های B، D و C در سلامت اعصاب و عضلات نقش دارند. نوشیدن آب کافی و رژیم غذایی متعادل نیز اهمیت دارد.

درمان جراحی فقط زمانی توصیه می‌شود که روش‌های غیرجراحی مانند دارو، فیزیوتراپی یا استراحت مؤثر نباشند. بیماری‌هایی مانند سندرم تونل کارپ یا پارگی تاندون‌ها در صورت پیشرفت ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند. تصمیم نهایی به تشخیص پزشک بستگی دارد.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره دست درد

  1. فاطمه عباس زاده گفت:

    من هنگامی ک بغض میکنم در ثانیه ای تقریبا بیشتر استخوان های بدنم تیر میکشه
    اما این درد در دست هام بیشتره
    و ب خصوص در انگشت شصت و اشاره دست راستم
    و تا موقعی که اروم نشم و یا بغضم نترکه این درد دست هام و گلوم ادامه پیدا میکنه
    و گاها از درد دستم،دستم رو گاز میگیرم
    الانم درگیرشم
    دلیلش چیه؟
    چجور میشه درمانش کرد؟

    1. فاطمه عباس زاده گفت:

      راستی من متولد ۸۴ام و فقط ۱۵سالمه

    2. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای این مشکلتون می تونین به متخصص روانپزشک مراجعه کنین:
      لیست متخصصین روانپزشک

    3. ناشناس گفت:

      فقط ورزش کمترین تحرک در ورزش در پیاده روی است که باز هم بسیار نافع است

  2. شایان گفت:

    اعصاب

  3. زهرا هادی گفت:

    سلام وقت بخیر ،من روی بازوی سمت راستم کمی سفت وباد داره نسبت به بازوی سمت چپم،‌ازقبل‌هم دست درد و مچ درد داشتم الان که متوجه شدم زیر بازوم آویزون تر شده نسبت به بازوی چپم،دوبار در مدت فاصله دوهفته ای دستم وقتی از خواب بیدار میشم کلا بی حس بود و بعد خوب میشه میشه لطف کنید و پاسخگوی من باشید ممنون میشم.

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      لازمه نوار عصب بگیرین. برای این مشکلتون می تونین به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنین:
      لیست متخصصین مغز و اعصاب

  4. سجاد گفت:

    دیسک دارید

  5. معصومه گفت:

    سلام مدتی هست که وقتی دست به اب میزنم دستم انگشتانش درد میکنه
    به نظرتون از چی میتونه باشه نمیتونم حتی صورتمو صبح هااا بشورم از درددست

  6. محمد اقایی گفت:

    با عرض سلام خسته نباشید
    من ۳۶ سالمه
    درد کمی روی ارنج دست قبلا احساس میکردم
    ولی الان این درد به کتف اسیب زده
    و احساس میکنم کل دستم سنگین شده
    یکم ماساژ میدم احساس ارامش دست میده
    ولی دوباره درد دست از ارنج به کتف شروع میشه
    ممنون میشم کمک کنید
    چه کاری باید انجام بدم ؟

  7. mz گفت:

    علت درد دست شدید طرف راست وانگشت وسطی و درد بازو چیست ؟ (به همراه درد خیلی شدید زیرمعده طرف راست)

  8. شاهرخ عزيزى گفت:

    سلام مدتى است دستانم درد ميكند و هنگام بيدار شدن از خواب چندبار پنجه هام را بايد باز و بسته كنم تا به حالت عادى برگردد بيشتر موقع خواب به پهلو بازوهام درد ميگيرد و نميتوانم به پهلو بخوابم البته دردش خيلى شديد نيست ممنون ميشم راهكارى به بنده ارائه دهيد

  9. علی. گفت:

    سلام.دست.راست.درد.میکند‌.انگشتان.ومچوساعد.وارنج.به‌کدام.دکترمراجعه.کنم

  10. فاطمه گفت:

    علت درد دست شدید و درد گردن چیست ؟ (به همراه درد خیلی شدید معده)

    1. بهزاد عارف نیا گفت:

      سلام حرکتهای کششی برای درد آرنج اگر هست راهنمایی کنید

    2. یونس مهربانی گفت:

      سلام وقت بخیرچندروزی هست که آرنج دست چپم دردشدیدی داره علتش چیه

      1. همیار دکترِتو گفت:

        دوست عزیز
        عصب هایی که از انجا عبور کرده از یک کانال در این مکان عبور کرده که در صورت وجود التهاب این کانال تنگ شده و عصب تحت فشار قرار می گیرد. بهتره نوار عصب را تحت نظر متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام دهید.