هورمون آدرنالین از کدام اندام داخلی ترشح میشود و چه نقشی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آدرنالین یا اپی نفرین یکی از هورمون‌های غدد فوق کلیه (غده‌های درون‌ریز بالای کلیه‌ها) است. این هورمون وظیفه تنظیم عملکرد سیستم ایمنی، فشار خون، متابولیسم بدن و ​​پاسخ به استرس را دارد. ترشح بیش از حد یا وجود مقدار کمی آدرنالین در بدن، عوارض جدی دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

وقتی بحث از آدرنالین می‌شود سریعاً به یاد هیجان و تپش قلبمان در موقعیت‌های هیجان‌انگیز یا خطرناک می‌افتیم. در در یک موقعیت استرس‌زا، بدن هورمون آدرنالین (Adrenaline) ترشح می‌کند. این هورمون بخش مهمی از واکنش بدن در هنگام مبارزه یا فرار است، اما قرار گرفتن بیش از حد در معرض آن می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. اگر سابقه استرس و اضطراب زیادی دارید، برای بررسی کارکرد غدد فوق کلیه با متخصص غدد یا در مواردی با روانشناس برای درمان علل آن مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت مشاوره آنلاین و ویزیت حضوری برای شما وجود دارد.

آدرنالین خون یا اپی نفرین چیست و آدرنالین از کجا ترشح میشود؟

اپی نفرین چیست؟ آدرنالین به انگلیسی Adrenaline که به آن هورمون ترس یا هورمون هیجان هم می‌گویند، هورمونی است که از غدد فوق کلیوی و برخی سلول‌های عصبی‌ ترشح می‌شود. غدد فوق کلیوی دارای ۲ بخش هستند:

  • قشر غدد فوق کلیه (بخش بیرونی)
  • مغز غدد فوق کلیه (قسمت داخلی)

بخش مغزی فوق کلیه توسط سیستم سمپاتو آدرنال به سیستم عصب‌های همدردی متصل شده است که باعث تنظیم واکنش به استرس می‌شود. تنها با چند دقیقه قرار گرفتن در موقعیت استرس‌زا، آدرنالین در خون آزاد شده و به اندام‌های مختلف منتقل می‌شود و باعث بروز واکنش‌هایی خواهد شد که برای را برای جنگ و گریز آماده می‌کند. اگر این اتفاق نیفتد، از علائم بیماری غدد درون ریز بدن خواهد بود و نیاز به بررسی پزشک دارد.

متن انگلیسی:
Adrenaline (epinephrine) is a natural hormone released in response to stress.
ترجمه فارسی:
آدرنالین (اپی نفرین) یک هورمون طبیعی است که در پاسخ به استرس ترشح می‌شود.

به نقل از سایت healthdirect

۱. نام های جایگزین آدرنالین کدامند؟

اپی‌نفرین (epinephrime) نام دیگر هورمون آدرنالین است. اگر پزشک شما در مورد تأثیر اپی‌نفرین بر قلب، اثرات اپی‌نفرین بر سیستم عصبی سمپاتیک، عملکرد اپی‌نفرین یا مسیر اپی‌نفرین شما صحبت کرد، منظور همان آدرنالین است. گاهی اوقات به هورمون آدرنالین هورمون هیجان هم می‌گویند.

اینفوگرافی هورمون آدرنالین
اپی‌نفرین (epinephrime) نام دیگر هورمون آدرنالین است.

۲. هورمون آدرنالین و نورآدرنالین (اپی نفرین و نوراپی نفرین) چیست؟

اپی‌نفرین و نوراپی‌نفرین هر دو انتقال‌دهنده‌های عصبی هستند که به عنوان هورمون هم عمل می‌کنند و متعلق به گروهی از ترکیبات معروف به کاتکول آمین‌ها هستند. این دو ماده به عنوان هورمون‌، بر قسمت‌های مختلف بدن تأثیر می‌گذارد و سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کنند. وجود مقدار زیاد یا کم هر یک از آنها می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامتی شما بگذارد.

از نظر شیمیایی، اپی‌نفرین و نوراپی‌نفرین بسیار مشابه هستند. با این حال، اپی‌نفرین روی گیرنده‌های آلفا و بتا کار می‌کند، در حالی که نوراپی‌نفرین فقط روی گیرنده‌های آلفا کار می‌کند. گیرنده‌های آلفا فقط در عروق وجود دارند. گیرنده‌های بتا در قلب، ریه‌ها و عروق ماهیچه‌های اسکلتی قرار دارند. همین تفاوت است که باعث می‌شود اپی‌نفرین و نوراپی‌نفرین عملکرد کمی متفاوت داشته باشند.

۳. ترشح آدرنالین در بدن چگونه کنترل می شود؟

آدرنالین عمدتاً از طریق فعال شدن اعصاب متصل به غدد فوق کلیوی ترشح می‌شود که باعث ترشح آدرنالین و در نتیجه افزایش سطح آدرنالین در خون می‌شود. این روند نسبتاً سریع اتفاق می‌افتد، یعنی درعرض ۲ تا ۳ دقیقه پس از مواجهه با رویداد استرس‌زا این هورمون ترشح می‌شود. هنگامی که وضعیت استرس‌زا به پایان می‌رسد، تکانه‌های عصبی به غدد فوق کلیوی کاهش می‌یابد‌، به این معنی که غدد فوق کلیوی تولید آدرنالین را متوقف می‌کنند.

استرس همچنین باعث ترشح هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک از غده هیپوفیز می‌شود که باعث تولید هورمون استروئیدی کورتیزول از قشر غدد فوق کلیوی می‌شود. این هورمون استروئیدی در تغییر متابولیسم بدن (یعنی افزایش گلوکز پلاسما) در شرایط استرس طولانی مدت و مداوم (مزمن) از اهمیت بیشتری برخوردار است.

۴. عملکرد آدرنالین در بدن به چه صورت است؟

کار آدرنالین چیست و آدرنالین خوب است یا بد؟ آدرنالین بسته به نوع سلول‌هایی که بر روی آنها عمل می‌کند عملکردهای متفاوتی دارد. با این حال، اثر کلی آدرنالین این است که بدن را برای واکنش “مبارزه یا فرار” در زمان استرس، یعنی بدن را برای فعالیت شدید یا ناگهانی آماده کند. این واکنش باعث گشاد شدن مجاری هوا شده تا اکسیژن مورد نیاز ماهیچه‌ها را برای مبارزه با خطر یا فرار به ماهیچه‌ها برساند.

آدرنالین همچنین عروق خونی را منقبض می‌کند تا خون را دوباره به گروه‌های اصلی عضلانی، از جمله قلب و ریه‌ها هدایت کند. آدرنالین باعث انقباض در بسیاری از شبکه‌‌ رگ‌های خونی کوچک می‌شود اما رگ‌های خونی ماهیچه‌های اسکلتی و کبد را گشاد می‌کند. در قلب، سرعت و نیروی انقباض را افزایش می‌دهد، بنابراین خروجی خون از قلب را افزایش داده و فشار خون را افزایش می‌دهد. هورمون آدرنالین باعث افزایش چشمگیر قدرت و عملکرد و همچنین افزایش آگاهی در زمان استرس می‌شود. پس از کاهش استرس، اثر آدرنالین می‌تواند تا یک ساعت ادامه یابد.

آمپول آدرنالین چیست؟
تزریق آدرنالین با استفاده یک دستگاه تزریق خودکار از قبل پر شده حاوی محلول در یک شیشه ویال برای تزریق زیر جلدی (زیر پوست) یا عضلانی (به عضله) انجام می‌شود.

آمپول آدرنالین چیست؟

تزریق آدرنالین برای درمان واکنش‌های آلرژیک شدید که ممکن است کشنده باشند، استفاده می‌شود. این دارو با کاهش سریع تورم در گلو، بازکردن مجاری تنفسی و جلوگیری از افت بیش از حد فشار خون عمل می‌کند. گاهی اوقات برای افرادی که مشکلات تنفسی جدی دارند از جمله آسم همراه با آنافیلاکسی، کروپ و ایست قلبی استفاده می‌شود. آدرنالین به عضله بزرگ ران تزریق می‌شود و می‌تواند جان افراد را نجات دهد.

تزریق آدرنالین با استفاده یک دستگاه تزریق خودکار از قبل پر شده حاوی محلول در یک شیشه ویال برای تزریق زیر جلدی (زیر پوست) یا عضلانی (به عضله) انجام می‌شود. این آمپول معمولاً در اولین علائم واکنش آلرژیک جدی تزریق می‌شود. میزان تزریق اپی نفرین را دقیقاً طبق دستورالعمل استفاده کنید. آن را بیشتر یا کمتر از حد تجویز شده تزریق نکنید.

از پزشک یا داروساز خود بخواهید که نحوه استفاده از دستگاه تزریق خودکار از پیش پر شده را به شما و سایر مراقبین که می‌توانند دارو را تزریق کنند، نشان دهد.

۱. اپی نفرین تا چه حد موثر است؟

تزریق اپی‌نفرین به درمان واکنش‌های آلرژیک جدی کمک می‌کند اما جایگزین درمان پزشکی نمی‌شود. بلافاصله پس از تزریق اپی‌نفرین باید تحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید. می‌توانید در حالی که منتظر درمان فوری پزشکی هستید آرام استراحت کنید.

اکثر دستگاه‌های تزریق خودکار حاوی محلول کافی برای یک دوز اپی نفرین هستند. اگر علائم شما بعد از تزریق اول ادامه پیدا کرد یا عود کرد، ممکن است پزشک به شما بگوید از دوز دوم تزریق اپی نفرین با دستگاه تزریق جدید استفاده کنید. مطمئن باشید که نحوه تزریق دوز دوم و نحوه تشخیص تزریق دوز دوم را می‌دانید. فقط پزشک می‌تواند بیش از ۲ تزریق برای یک قسمت آلرژیک انجام دهد. از این رو در هر صورت بیشتر از دو دوز تزریق نکنید.

۲. آمپول آدرنالین در کدام قسمت از بدن باید تزریق شود؟

اپی‌نفرین باید فقط در وسط قسمت بیرونی ران تزریق شود و در صورت لزوم در مواقع ضروری از روی لباس تزریق می‌شود. اگر در حال تزریق اپی‌نفرین به کودک خردسال هستید که ممکن است در حین تزریق حرکت کند، پای او را محکم بگیرید و حرکت کودک را قبل و حین تزریق محدود کنید. اپی‌نفرین را به باسن یا هر قسمت دیگر بدن مانند انگشتان دست یا پا تزریق نکنید. اگر اپی‌نفرین به طور تصادفی به این مناطق تزریق شد، باید تحت مراقبت‌های پزشکی فوری قرار بگیرید.

پس از تزریق دوز کامل اپی‌نفرین، مقداری محلول در دستگاه تزریق باقی می‌ماند. این طبیعی است و به این معنا نیست که شما دوز کامل را دریافت نکرده‌اید. از مایع اضافی استفاده نکنید؛ مایع و دستگاه استفاده شده را طبق دستور پزشک خود به درستی دور بیاندازید.

آمپول آدرنالین در کدام قسمت از بدن باید تزریق شود؟
اپی‌نفرین باید فقط در وسط قسمت بیرونی ران تزریق شود و در صورت لزوم در مواقع ضروری از روی لباس تزریق می‌شود.

۳. چه زمانی باید آمپول اپی‌نفرین را تزریق کنید؟

شما باید اپی‌نفرین را به محض مشکوک شدن به واکنش حساسیتی جدی، تزریق کنید. علائم واکنش آلرژیک جدی شامل موارد زیر است:

  • بسته شدن مجاری تنفسی
  • خس خس سینه
  • عطسه
  • گرفتگی صدا
  • کهیر
  • خارش
  • تورم
  • قرمزی پوست
  • ضربان قلب سریع
  • نبض ضعیف
  • اضطراب
  • گیجی
  • درد معده
  • از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع
  • ضعف یا از دست دادن هوشیاری.

در مورد این علائم با پزشک خود مشورت کنید و مطمئن شوید که می توانید بروز واکنش آلرژیک جدی را تشخیص دهید و تزریق اپی نفرین را انجام دهید.

دستگاه تزریق خودکار خود را همیشه همراه خود داشته باشید یا همیشه در دسترس داشته باشید تا بتوانید با شروع واکنش آلرژیک سریع اپی‌نفرین را تزریق کنید. از تاریخ انقضای مهر شده روی دستگاه مطلع باشید و با گذشت این تاریخ دستگاه را تعویض کنید. هر از گاهی به محلول موجود در دستگاه نگاه کنید. اگر محلول تغییر رنگ داده یا حاوی ذرات است، با پزشک خود تماس بگیرید تا دستگاه تزریق جدیدی تهیه کند.

نحوه مصرف آدرنالین چگونه است؟

مصرف آدرنالین در شرایط بسیار حاد و خاص انجام می‌گیرد. این دارو به هنگام واکنش‌های اضطراری مثل حمله‌های خاص، واکنش آنافیلاکسی و آنژیوادم و موارد دیگر استفاده می‌شود. در مصرف این دارو موارد زیر را مد نظر داشته باشید:

  • این دارو را تنها در موارد خاص باید استفاده کنید.
  • در درمان واکنش‌های آلرژیک (شوک آنافیلاکسی) بلافاصله باید آدرنالین مصرف شود.
  • آدرنالین تزریقی برای واکنش‌های حساس مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو در یک قلم تزریقی آماده به تزریق قرار دارد.
  • هنگام استفاده از قلم دارویی آدرنالین تنها کافی است که نکات توضیح داده شده را مطالعه کنید و طبق دستورالعمل پیش بروید.
  • اگر بعد از تزریق قلم چیزی در انتهای آن باقی ماند اشکالی ندارد.
  • در صورتیکه احساس کنید یک دوز کافی نیست، ۲ دوز را باید استفاده کنید.
  • آدرنالین به شما فرصت می‌دهد تا مراقبت‌های پزشکی را دریافت کنید. پس سریعا به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کنید.

افزایش ادرنالین چه علائمی در بدن دارد؟

برای راهنمایی دقیق، از پزشک مشاوره بگیر!

اپی نفرین از نظر دارویی چه کاربردی دارد؟ (قرص آدرنالین برای چیست؟)

ترشح آدرنالین چه فوایدی دارد و کاربرد هورمون آدرنالین در بدن چیست؟ یکی از مهمترین کاربردهای دارویی آدرنالین، درمان شوک آنافیلاکسی است. شوک آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید و به طور بالقوه کشنده است. آدرنالین برای کاهش علائم شوک آنافیلاکسی و به طور خاص برای کاهش تورم صورت و مجاری تنفسی و افزایش فشار خون تجویز می‌شود. آدرنالین در موارد پزشکی دیگری هم استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • به عنوان بی حس کننده موضعی
  • برای کاهش احتمال خونریزی
  • به عنوان کمک هنگام احیای قلبی ریوی (CPR) هنگام تلاش برای انقباض ماهیچه‌های قلب.

هرچند آدرنالین می‌تواند یک داروی نجات‌دهنده باشد، اما استفاده از آن برای کسانی که از داروهای ضدافسردگی سه‌‌حلقه‌ای، مهار کننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) و مسدود‌کننده‌های بتا، بیماران مسن و کسانی که فشار خون بالا دارند‌، می‌تواند خطرناک باشد.

متن انگلیسی:
The drug adrenaline (epinephrine) belongs to a group of drugs used to treat serious shock caused by a severe allergic reaction.
ترجمه فارسی:
داروی آدرنالین (اپی نفرین) متعلق به گروهی از داروهای مورد استفاده برای درمان شوک جدی ناشی از یک واکنش آلرژیک شدید است.

به نقل از سایت medicines

۱. علائم ترشح آدرنالین در شرایط استرس زا کدامند؟

افزایش ناگهانی آدرنالین می‌تواند توانایی‌های شما را بالا ببرد و باعث شود احساس شکست‌ناپذیری کنید. این فرایند به شما کمک می‌کند تا بر موقعیتی که باعث استرس شدید شما می‌شود، غلبه کنید. دلیل اینکه در هنگام افزایش آدرنالین احساس قدرت می‌کنید، واکنش شیمیایی درون شما است.

آدرنالین باعث می‌شود عروق خونی منقبض شوند تا خون شما به گروه‌های اصلی ماهیچه‌ای هدایت شود. آدرنالین خون بیشتری را به قلب و ماهیچه‌های شما پمپ می‌کند. اثرات آدرنالین می‌تواند تا یک ساعت پس از حذف از وضعیت استرس‌زا ادامه یابد.

بدن شما آدرنالین را به‌عنوان راهی برای محافظت از شما ترشح می‌کند. ترشح آدرنالین به افزایش تمرکز ذهنی شما کمک می‌کند. ترشح این هورمون درد را از بین نمی‌برد، اما احساس درد را تا مدتی غیرفعال می‌کند. بیشتر افراد گاه‌به‌گاه در معرض شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرند؛ بنابراین اکثر ما با علائم معمول ترشح آدرنالین آشنا هستیم، علائمی مثل:

  • ضربان قلب سریع
  • فشار خون بالا
  • اضطراب و افزایش آدرنالین در کودکان
  • کاهش وزن
  • تعریق زیاد
  • گشاد شدن مردمک چشم
  • تپش قلب.

با این حال، این یک واکنش طبیعی بدن است که قصد دارد به ما در پاسخ به شرایط استرس‌زا کمک کند. پس از پایان استرس حاد، علائم به سرعت از بین می‌روند و ترشح بیش از حد آدرنالین متوقف می‌شود.

۲. آدرنالین خون پایین

آدرنالین خون پایین بسیار غیرمعمول است، حتی اگر هر دو غده فوق کلیوی را در اثر بیماری یا جراحی از دست داده باشید. از آنجا که ۹۰% آدرنالین بدن از سیستم عصبی تأمین می‌شود، و تنها ۱۰% از کل نور اپی نفرین خون از غدد فوق کلیوی تأمین می‌شود.

پس اگر حتی این غدد را هم از دست بدهید، تنها ۱۰% کاهش در مقدار آدرنالین خون خواهیم داشت که واقعاً قابل توجه نیست. کمبود آدرنالین، یک اختلال پزشکی بسیار نادر و غیرمعمول شناخته می‌شود.

افزایش ادرنالین چه علائمی در بدن دارد؟

۳. آدرنالین و فشار خون

اگر غدد فوق کلیوی شما به علت هیجان بالا بیش از حد آدرنالین (اپی نفرین) تولید کند، می‌تواند علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون ناشی از فئوکروموسیتوم باشد. فئوکروموسیتوم توموری است که در غده فوق کلیه ایجاد می‌شود. فقط به این دلیل که فشار خون بالا دارید، به این معنی نیست که تومور دارید یا خیر، این مورد نیاز به بررسی دقیق پزشک دارد. افزایش آدرنالین در مغز یا آدرنالین در بدنسازی نیز به بررسی دکتر متخصص نیاز دارد.

۴. آدرنالین و ضربان قلب و پانیک (آدرنالین برای قلب)

افزایش آدرنالین می‌تواند باعث شود که احساس کنید قلبتان در حال تپش است یا نامنظم بودن ضربان قلب اذیتتان می‌کند. این اتفاق می‌تواند باعث عصبی شدن، اضطراب، گزگز و لرزش یا حتی علائم حمله پانیک شود. در برخی موارد ممکن است نیاز به تزریق آدرنالین به قلب باشد.

۵. آدرنالین و قند خون

برخی از تمرین‌ها مانند وزنه‌برداری سنگین، دوی سرعتی و ورزش‌های رقابتی باعث تولید هورمون‌های استرس (مانند آدرنالین) می‌شوند. آدرنالین با تحریک کبد برای ترشح گلوکز، سطح گلوکز خون را افزایش می‌دهد.

۶. قرص آدرنالین برای لاغری خوب است؟ (آدرنالین و چربی سوزی)

آدرنالین برای چه خوب است؟ افزایش هیجان و آدرنالین، بدن شما را در حالت هوشیاری ثابت نگه می‌دارد، به این معنی که کالری بیشتری نسبت به حالت عادی می‌سوزانید و وزن کم خواهید کرد.

برای درمان اضطراب و بی‌قراری (از علائم آدرنالین بالا) از پزشک نوبت بگیر!

درمان اختلالات آدرنالین چیست؟

اکثر مشکلات آدرنالین ناشی از استرس است. آدرنالین و سایر هورمون‌های استرس در شرایطی که نیاز به دعوا یا فرار داریم بسیار مفید است. اما اینکه نحوه کنترل کردن آدرنالین را بیاموزیم، یعنی اینکه بتوانیم ضربان قلب و فشار خون خود را به حالت عادی برگردانیم، یک مساله حیاتی است.

خاموش کردن پاسخ استرس همیشه آسان نیست. به ویژه هنگامی که شرایط زندگی چالش برانگیز است یا زمانی که ما به مدت طولانی به احساس استرس عادت کرده‌ایم. گزینه‌های درمانی متعددی برای ترشح بیش از حد آدرنالین وجود دارد. بیایید نگاهی دقیق‌تر به برخی از مواردی که می‌تواند کمک‌کننده باشد، بیندازیم.

راهکار برای کنترل آدرنالینتوضیحات
عوامل محرک استرس خود را مشخص کنیدمی‌توانید مواردی که باعث استرس شما می‌شود را کشف کنید و راه‌های سالم برای مقابله با آنها را در نظر بگیرید.
مدیتیشن کنیدیک تمرین مدیتیشن منظم، حتی ۱۰ دقیقه ۲ بار در روز، می‌تواند تأثیرات شگرفی بر سطح استرس و سطح آدرنالین خون شما داشته باشد.
ورزش کنیدورزش به کاهش استرس، کاهش ضربان قلب و تنفس منظم کمک می‌کند. حتی یک پیاده‌روی ۱۰ دقیقه‌ای چند بار در روز می‌تواند برای کاهش سطح استرس و اضطراب شما کافی باشد. تمرین یوگا یا تای چی یکی از بهترین گزینه‌ها برای کنترل ترشح اپی‌نفرین هستند.
رژیم غذایی سالمخوردن مقدار کافی سبزیجات تازه، میوه‌ها، غلات کامل، دانه‌ها، آجیل و پروتئین بدون چربی به کنترل واکنش استرس شما کمک می‌کند.
به اندازه کافی بخوابیدمطالعات نشان می‌دهد که خواب منظم و با کیفیت باعث افزایش تمرکز، یادگیری، حافظه، خلق و خو، قضاوت، تصمیم‌گیری بهتر و سلامت هورمونی می‌شود و به شما کمک می‌کند تا با استرس کنار بیایید.
یک سیستم پشتیبانی قوی داشته باشیدبا خانواده یا دوستانتان صحبت کنید و ببینید در چه مواقعی ‌می‌توانند به شما کمک کنند. خانواده، دوستان، همکاران، مراکز اجتماعی، کلاس‌های یوگا، همه امکانات گسترده‌ای برای گسترش حلقه حمایت شما هستند.
۶ راهکار برای کنترل آدرنالین

۱. درمان رفتاری شناختی CBT (چگونه آدرنالین را کاهش دهیم)

درمان رفتاری شناختی (CBT) عموما مؤثرترین نوع درمان برای اکثر اختلالات اضطرابی محسوب می‌شود. این متد به‌طور کلی شامل شناسایی موقعیت‌ها، افکار و افراد محرک و سپس یادگیری و تمرین مهارت‌های مقابله سالم است. هر نوع فعالیتی برای تمرکز حواس، مانند تنفس عمیق، یوگا و مدیتیشن برای کنترل استرس می‌تواند بسیار مفید باشد.

۲. حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم (EMDR)

حساسیت‌زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم (EMDR) هم می‌تواند کمک‌کننده باشد. این کار با شناسایی باورهای منفی در مورد خود یا جهان، به شما کمک می‌کند تا به باورهای مثبت یا جایگزین برسید. باورهایی که بیشتر قدرتمند هستند و کمتر ترسناک و منفی به نظر می‌رسند.

در EMDR شما یاد می گیرید که از منابع داخلی مانند مهارت‌های حل مسئله، گفتگوی مثبت با خود، اظهارات آرامش بخش و پردازش مجدد آسیب‌های گذشته برای کاهش سطح کلی استرس و اضطراب خود استفاده کنید.

این روزها اکثر مردم تحت استرس مزمن هستند. داروها می‌توانند کمک کنند، اما استفاده از تکنیک‌های رفتاری مختلف برای کاهش استرس و اضطراب همراه با دارو مؤثرتر از دارو است. هر نوع سرگرمی که در آن بتوانید تنش و اضطراب اضافی را حذف کنید به درمان اختلال آدرنالین کمک خواهد کرد.

۳. دارو درمانی (داروی تنظیم هورمون آدرنالین)

همانطور که اشاره کردیم درمان اختلال آدرنالین و روش کاهش آدرنالین با دارو در کنار درمان رفتاری شناختی موثر است و باید هردو آن‌ها را درکنار هم داشته باشید تا مشکلات افزایش آدرنالین‌تان را درمان کنید. داروهایی که برای این کار استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • مسدودکننده‌های بتا: با جلوگیری از تماس آدرنالین با گیرنده‌های بتا قلب به کاهش علائم استرس کمک می‌کنند. این داروها می‌توانند رگ‌های خونی شما را شل کرده و فشار خون را کاهش دهند. مسدودکننده‌ها به‌صورت کوتاه‌مدت عمل می‌کنند و می‌توانند در شرایط خاصی که از آن عصبی هستید، استفاده کنید (مثل اجرای عمومی‌، کنفرانس و پرواز در هواپیما). این داروها ۱ یا ۲ ساعت طول می‌کشد تا به اثر کامل خود برسند و اثر آنها حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت باقی می‌ماند. متداول‌ترین مسدودکننده‌های بتا شامل آتنولول، پروپرانولول و متوپرولول هستند.
  • بنزودیازپین‌ها: یکی دیگر از داروهای کوتاه‌مدت سریع‌الاثر هستند. آنها روی انتقال‌دهنده‌های عصبی شما کار می‌کنند تا ماهیچه‌های شما را آرام کرده و ذهن شما را آرام کنند. بنزودیازپین‌ها بیشتر برای درمان اختلالات اضطرابی مانند اختلال هراس‌، اختلال اضطراب عمومی و اختلال اضطراب اجتماعی استفاده می‌شوند. برای پیش‌بینی یک تجربه استرس‌زا می‌توانید از مسدودکننده‌های بتا استفاده کنید. اما بنزودیازپین‌ها در اوج اضطراب یا حمله وحشت مؤثرتر هستند. در صورت بروز مشکل در تنفس یا سرگیجه ناشی از وحشت زدگی، بنزودیازپین‌ها با غیرفعال کردن سریع آدرنالین اضافی خون، علائم را به سرعت تسکین می‌دهند. آلپرازولام، کلونازپام، لورازپام و دیازپام به‌طور مرتب به‌عنوان بنزودیازپین تجویز می‌شوند.
درمان اختلالات آدرنالین چیست؟
درمان اختلال آدرنالین و روش کاهش آدرنالین با دارو در کنار درمان رفتاری شناختی موثر است.

عوارض ناشی از افزایش غیرطبیعی آدرنالین در بدن کدامند؟

شروع ناگهانی استرس و هورمون‌های اضافی استرس در بدن شما می‌تواند اثرات منفی داشته باشد. اگر آدرنالین برای مدت طولانی مدام ترشح شود اختلالاتی برای شما به بار می‌آورد که عبارتند از:

  • مشکلات گوارشی
  • بیماری قلب و عروقی
  • افزایش وزن
  • مسائل متابولیک
  • سردرد
  • علائم فشار خون بالا ناگهانی
  • اختلال حافظه و تمرکز
  • اختلالات خواب
  • اضطراب
  • افسردگی
  • سرگیجه، سبکی سر و تغییر بینایی

تولید بیش از حد آدرنالین بسیار شایع است. برخی از افراد مبتلا به چاقی و آپنه انسدادی خواب بدون درمان، ممکن است هر شب هنگام تنفس در معرض سطوح بالای آدرنالین قرار بگیرند و این مساله در ایجاد فشار خون بالا در چنین افرادی نقش دارد. گاهی افزایش این هورمون به علت بیماری فئوکروموسیتوم است.

چه فعالیت هایی باعث افزایش آدرنالین می شوند؟

اگرچه ترشح آدرنالین یک هدف تکاملی دارد، اما برخی افراد فقط برای افزایش آدرنالین و حس هیجان در فعالیت‌های خاصی شرکت می‌کنند. فعالیت‌هایی که می‌توانند باعث افزایش آدرنالین و هیجان شوند عبارت‌اند از:

  • تماشای فیلم ترسناک
  • چتربازی
  • پرش از صخره
  • بانجی جامپینگ
  • غواصی در قفس با کوسه‌ها
  • بازی‌های پرهیجان و خطرناک شهربازی.

موارد هشدار و منع مصرف ادرنالین چیست؟

هنگام مصرف این دارو به هشدارهای زیر توجه کنید:

  • تاریخ انقضای دارو را مورد توجه قرار دهید.
  • این دارو را با کسی شریک نشوید.
  • از دسترس کودکان دور کنید.
  • اگر رنگ دارو عوض شده است، آن را کنار بگذارید.

در صورتی که هر یک از شرایط زیر را دارید، با دکتر مشورت کنید:

  • حساسیت
  • بیماری قلبی و عروقی
  • فشارخون بالا
  • شوک کاردیوژنیک
  • تروماتیک یا خونریزی
  • پرکاری تیروئید
  • اختلال غده آدرنال
  • دیابت
  • مشکلات کلیوی
  • افزایش فشار چشم (گلوکوم)
  • پارکینسون
  • مشکل پروستات

هنگام مصرف در بارداری یا شیردهی، حتما با پزشک مشورت کنید. این دارو از داروهای گروه C برای بارداری و شیردهی است که به معنی این است که در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است.

موارد هشدار و منع مصرف ادرنالین چیست؟
آدرنالین (اپی نفرین) یک ماده شیمیایی است که رگ‌های خونی را باریک کرده و راه‌های هوایی را در ریه‌ها باز می‌کند.

تداخلات دارویی اپی نفرین یا داروی ادرنالین چیست؟

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید را با دکتر در میان بگذارید. برخی از داروهایی که با داروی آدرنالین تداخل دارند، عبارتند از:

  • داروهای ضد افسردگی
  • بتابلاکرها
  • داروهای ضربان قلب
  • داروهای مهارکننده MAO
  • مشتقات ارگوت
  • داروهای حاوی آنتی هیستامین
  • داروهای ضد دیابت
  • داروهای ادرارآور
  • دیگوکسین
  • لووتیروکسین

اطلاعات دارویی آدرنالین

آدرنالین (اپی نفرین) یک ماده شیمیایی است که رگ‌های خونی را باریک کرده و راه‌های هوایی را در ریه‌ها باز می‌کند. این اثرات می‌تواند فشار خون پایین شدید، خس خس سینه، خارش شدید پوست، کهیر و سایر علائم واکنش آلرژیک را بهبود ببخشد.

اشکال دارویی اپی نفرینعوارض آدرنالینتداخلات دارویی اپی‌نفرین
آمپول اپی نفرین دی پی ۰.۰۱% ۱۰ میلی لیترخواب آلودگیبنزیل پنی‌سیلوئیل پلی‌لیزین
آمپول اپی نفرین دی پی ۱ میلی گرم/ ۱ میلی لیتراختلال حافظهلورازیدون
آمپول اپی نالین ۱ میلی گرم/ ۱ میلی لیترسردردمشتقات ارگوت
EPINEPHRINE 1% 7.5ML OPH DROPتشدید بیماری پارکینسونبلونانسرین
EPINEPHRINE 1MG/ML SYRINGEسرگیجهبرومپریدول
اطلاعات دارویی اپی نفرین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

در کوتاه مدت، افزایش آدرنالین تأثیر زیادی بر سلامتی ندارد. اما با گذشت زمان، سطوح بالای مزمن آدرنالین در بدن شما می‌تواند مشکلات سلامتی واقعی ایجاد کند. اگر احساس می‌کنید استرس دائمی دارید، در حالت هشدار شدید اضطراب یا وحشت زدگی هستید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک متخصص می‌تواند آنچه را که ممکن است باعث ناراحتی شما شده ارزیابی کند و شما را به روانپزشک ارجاع دهد.

مشکل ترشح بیش از حد آدرنالین فقط مربوط به استرس نیست و گاهی ریشه بیولوژیکی دارد. در این مورد باید به متخصص غدد مراجعه کنید. برای پیدا کردن دکتر فوق تخصص غدد و همچنین دکتر روانشناس به سایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر راهنمایی برای انتخاب پزشک می‌توانید به صورت آنلاین نوبت بگیرید یا از مشاوره با دکتر غدد آنلاین و دکتر روانشناس آنلاین استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

آدرنالین  گاهی اوقات با ترشح بی‌موقع و اشتباه باعث اختلالاتی در فعالیت‌های روزمره و شبانه می‌شود. این مساله به‌ویژه در شب هنگام خوابیدن صادق است. برخی از افراد نمی‌توانند فکر خود را از اتفاقاتی که در طول روز افتاده منحرف کنند و نگران این نباشند که فردا چه خواهد شد. مغز شما این موضوع را به عنوان استرس درک می‌کند، درحالیکه خطر واقعی وجود ندارد. در این حالت شروع به افزایش ترشح آدرنالین می‌کند و این می‌تواند باعث بی‌قراری و تحریک‌پذیری فرد شود و خوابیدن را غیرممکن کند.

آدرنالین همچنین ممکن است در پاسخ به صداهای بلند، نورهای روشن و درجه حرارت بالا ترشح شود. تماشای تلویزیون، استفاده از موبایل، رایانه یا گوش دادن به موسیقی با صدای بلند قبل از خواب می‌تواند باعث افزایش آدرنالین در شب شود.

کافئین ماده‌ای محرک است که در قهوه، چای، کولاها، شکلات و تعدادی از داروها وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی حاوی کافئین همانند استرس عمل می‌کند و سطح آدرنالین را افزایش می‌دهد. علاوه بر این‌ها مرکبات، موز و وانیل می‌توانند سطح اپی‌نفرین را افزایش دهند.

C9H13NO3 فرمول شیمیایی آدرنالین است.

خستگی آدرنال اصطلاحی است که برای توضیح شرایط ناشی از قرار گرفتن مزمن (طولانی مدت) در موقعیت‌های استرس‌زا استفاده می‌شود.

دوپامین با نام هورمون شادی هم شناخته می‌شود. آدرنالین از بستگان نزدیک دوپامین است.

آدرنالین ضربان قلب را تندتر می‌کند، فشار خون را بالا می‌برد و انرژی بیشتری به شما می‌دهد. کورتیزول، هورمون استرس اولیه، گلوکز را در جریان خون افزایش می‌دهد و بافت‌ها را ترمیم می‌کند.

برخی از موارد داروی افزایش شجاعت، وازوپرسورها، افدرین، دوپامین، فنیل افرین و سودوافدرین هستند.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
آیلین قشلاقی رحیمی هستم کارشناس سئو و تولید محتوا. دکترتو جاییه که بهم فرصت میده درباره علمی که عاشقشم تحقیق کنم و نتایج تحقیقمو با مردم به اشتراک بذارم تا سطح آگاهی اجتماعی درمورد دنیای پزشکی ارتقا پیدا کنه.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آدرنالین

  1. ایلیا گفت:

    دمتون گرم مردم رو اگاه میکنین..

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خواهش می‌کنم. خوشحالم که توانستم کمکی به شما بکنم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا مشاوره، با ما در ارتباط باشید