فهرست مطالب
هیسترکتومی عمل جراحی برداشتن رحم است. زنانی که عمل برداشتن رحم انجام میدهند، دیگر پریود و باردار نمیشوند. خانمها بنا به دلایل مختلفی مجبور به برداشتن رحم میشوند از جمله خونریزی غیرعادی، پرولاپس رحم، فیبروز و سرطان رحم. دوره نقاهت این عمل حدود ۴ تا ۶ هفته طول میکشد که بسته به نوع عمل متغیر خواهد بود. در این مطلب با ما باشید تا بیشتر با عمل برداشتن رحم آشنا شوید.
انتخاب روش درمان مناسب با توجه به شرایط بدنی بیمار، بر عهده متخصص زنان است. پزشکان دکترتو در این زمینه کمککننده هستند. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو به صورت آنلاین، تلفنی یا حضوری با این پزشکان در ارتباط باشید.
جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی) چیست؟
هیسترکتومی، جراحی برداشتن رحم و احتمالا دهانه رحم (سرویکس) است که بسته به علت عمل ممکن است بافت و اندامهای اطراف رحم مثل لولههای فالوپ و تخمدانها هم برداشته شوند. رحم محل نگهداری و رشد جنین در دوران بارداری است و پوشش آن هر ماه میریزد و خون ناشی از آن در طول دوره پریود از بدنتان خارج میشود؛ بنابراین طبیعی است که با انجام هیسترکتومی و جراحی برداشتن رحم دیگر خانم توانایی بارداری نداشته و پریودی قطع میشود.
انواع هیسترکتومی
پیش از تصمیمگیری در مورد روند درمانی، باید شرایط بیمار و علائم به خوبی بررسی شود. در نهایت چنانچه نتیجه عمل برداشتن رحم باشد، انواع آن هم در نظر گرفته میشود. عمل برداشتن رحم چهار نوع دارد که در ادامه توضیح میدهیم.
متن انگلیسی:
clevelandclinic
Your healthcare provider will discuss which type of hysterectomy is needed depending on your condition. This will determine if your fallopian tubes and/or ovaries need to be removed.
ترجمه متن:
بسته به شرایط و وضعیت بیمار، متخصص زنان درباره نوع هیسترکتومی مورد نیاز صحبت میکند و بر همین اساس هم مشخص میشود که آیا لازم است لولههای فالوپ یا تخمدانها برداشته شوند یا خیر.
۱. هیسترکتومی کامل
در این نوع از هیسترکتومی، رحم و دهانه رحم برداشته میشوند اما تخمدانها سرجای خود باقی میمانند.
۲. هیسترکتومی جزئی
در نوع جزئی صرفا قسمت فوقانی رحم برداشته میشود اما دهانه رحم سرجای خود میماند.
۳. هیسترکتومی رادیکال
همان هیسترکتومی کامل است که بافتهای اطراف رحم یعنی پارامتریوم کامل برداشته میشوند. هیسترکتومی رادیکال بیشتر به خانمهای مبتلا به سرطان توصیه میشود.
۴. هیسترکتومی واژینال
در این روش، عمل جراحی برداشتن رحم بدون برش روی شکم و صرفا از طریق واژن است. این نوع هیسترکتومی بهخاطر دوره نقاهت کوتاهتر و کم تهاجمی بودن بیشتر مورد استقبال متخصص زنان و زایمان قرار دارد.
چرا عمل برداشتن رحم (هیسترکتومی) انجام می شود؟
معمولا برای درمان بیماریهای رحم و برخی بیماریهای اندام زنانه، متخصص زنان عمل برداشتن رحم را تجویز میکند، مانند:
- درد مزمن لگن ناشی از فیبروم (فیبروم چیست و چه علائمی دارد؟)، آدنومیوز، بیماری التهاب لگن، یا آندومتریوز
- پرولاپس رحم
- دوره پریود سنگین و خونریزی شدید در پریودی و همچنین خونریزی غیرعادی ناشی از فیبروم
- سرطان رحم، تخمدان یا سرطان دهانه رحم
- افتادگی رحم
هیسترکتومی برای چه کسانی مناسب است؟
خانمهایی که از فیبروز رحم، افتادگی رحم، آندومتریوز یا سرطان رحم رنج میبرند یا دچار مشکلات خونریزی غیرعادی رحم در دوران پریود هستند بهترین کاندید برای عمل جراحی برداشتن رحم به شمار میآیند. برای اینکه بدانید نشانههای انواع بیماری زنان و علائم آندومتریوز چیست، باید با متخصص زنان مشاوره داشته باشید.
هیسترکتومی برای چه کسانی مناسب نیست؟
از آنجایی که بعد از هیسترکتومی بیمار دیگر توانایی باروری نخواهد داشت ممکن است برخی از خانمها با این موضوع کنار نیایند و بار روانی زیادی به آنها وارد شود؛ بنابراین خانمهایی که سابقه یا زمینه بیماری افسردگی دارند شاید گزینه مناسبی برای این عمل نباشند و حتما قبل عمل باید تمام جوانب را با دقت برررسی کرده و با متخصص زنان مجرب مشورت کنند. برای اینکه بدانید چه چیزهایی باعث ناباروری میشود و در چه صورت این جراحی لازم است، باید با متخصص زنان و زایمان صحبت کنید.
مزایای جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی)
انجام عمل هیسترکتومی یا برداشتن رحم کمک میکند که بیمار زندگی سالمتر و لذتبخشتری را تجربه کند، به خصوص در افرادی که درد مزمن لگن یا خونریزی غیرعادی و سنگین دارند. افرادی که ریسک ابتلا به سرطان رحم در آنها بالا است به کمک این عمل میتوانند ریسک این بیماری را کاهش داده و طول عمر بیشتری داشته باشند.
روش جراحی برداشتن رحم
روش جراحی هیسترکتومی بسته به نوع عمل، شرایط بیمار و نوع بیماری رحم از طریق واژن، شکم یا لاپاراسکوپی انجام میشود.
هیسترکتومی شکمی
در مواردی که چسبندگی رحمی وجود دارد یا اندازه رحم بزرگ شده باشد متخصص زنان و زایمان گزینه هیسترکتومی ابدومینال را تجویز میکند که در آن برش عمودی یا افقی روی شکم بیمار میزنند. خونریزی، عفونت، لختگی خون و آسیب دیدگی بافت و عصب از عوارض هیسترکتومی شکمی هستند.
هیسترکتومی واژینال
کم تهاجمیترین روش جراحی برداشتن رحم از طریق واژن است که برشی روی شکم ایجاد نمیشود.
هیسترکتومی با لاپاراسکوپی
کم خطرترین و کم عوارضترین روش هیسترکتومی است که از طریق دستگاه لاپاراسکوپی انجام میشود. برشهای ریزی روی شکم ایجاد شده یا دستگاه از طریق واژن وارد رحم شده و رحم را به شکل تکهتکه بیرون میآورد.
شرح عمل هیسترکتومی
این عمل با بیهوشی عمومی انجام میشود و حدود دو ساعت طول میکشد. برای تخلیه مثانه، کاتتر ادراری را پیش از عمل داخل مجرای ادرار میگذارند که حین و کمی بعد عمل هم باید بماند. شکم و واژن را با محلول استریل تمیز کرده و سپس جراح از دو نوع برش عمودی (وسط شکم) یا افقی (خط بیکینی) برای انجام عمل استفاده میکند.
آمادگی برای انجام جراحی برداشتن رحم
بهتر است برای کاهش استرس حین عمل اقدامات زیر را انجام دهید تا به آمادگی برای انجام هیسترکتومی برسید:
- کسب اطلاعات دقیق درباره نوع عمل و مراحل جراحی
- رعایت دستورات پزشک
- درباره نوع بیهوشی خود با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
- برای مدت زمان بستری شدنتان برنامهریزی کنید.
- بهتر است برای استراحت دوران نقاهت از یک نفر کمک بگیرید، چرا که ریکاوری چند هفتهای لازم دارد.
- از بلند کردن اجسام سنگین یا رانندگی خودداری کنید.
مراقبت های لازم بعد از هیسترکتومی
هیسترکتومی عمل زنانه مهمی است که به مراقبت نیاز دارد:
- حداکثر ۵ روز در بیمارستان تحت نظر پزشک بستری میشوید.
- برای جلوگیری از ایجاد لخته خون در پاها حتما در طول مدت بستری ماندن در بیمارستان روزانه قدم بزنید.
- بعد از ترخیص هم باید تا مدتی روزانه پیادهروی داشته باشید.
- بلند کردن اجسام سنگین ممنوع است.
- رابطه جنسی بعد از هیسترکتومی تا زمان تشخیص پزشک ممنوع است.
یادتان باشد که هیسترکتومی شکمی در مقایسه با نوع واژینال، دوره نقاهت بیشتری میطلبد. برای اطلاع دقیق از نکات مراقبتی بعد از جراحی برداشتن رحم باید با متخصص زنان مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی داشته باشید.
دوره نقاهت بعد از عمل هیسترکتومی
در بیشتر موارد، بیمار ۲ تا ۳ روز بعد از هیسترکتومی از بیمارستان مرخص شده و دوره نقاهت و بهبودی کامل حدود ۶ تا ۸ هفته ادامه دارد. در طول دوره نقاهت بعد از عمل بیمار باید در منزل استراحت کند و بعد از ۶ هفته بسته به تشخیص متخصص زنان میتواند فعالیتهای روزانه و رابطه جنسی را از سر بگیرد.
نحوه خوابیدن بعد از عمل هیسترکتومی
بعد از عمل برداشتن رحم بیمار باید به پشت بخوابد. به طوری که صورت به سمت بالا باشد. قسمت بالاتنه را باید بالاتر قرار داد، استفاده از بالش مناسب میتواند کمک کند. خوابیدن روی کاناپه هم گزینه خوبی است.
شکم بند بعد از عمل هیسترکتومی
هر چند در حال حاضر شواهد علمی چندانی در رابطه با تاثیر و مزیت استفاده از شکم بند بعد از هیسترکتومی در اختیار نیست، اما شکم بند میتواند درد اولیه و ناراحتی روانی بعد عمل را تا حدی کاهش دهد.
بعد از عمل هیسترکتومی چه بخوریم؟
تغذیه مناسب و رژیم غذایی سالم میتواند روند بهبودی را سرعت ببخشد، از ایجاد یبوست بعد جراحی جلوگیری کند. نحوه پخت غذاها هم بعد عمل اهمیت زیادی دارد و بهتر است سرخکردنیها و غذاهای فرآوری شده آماده را کنار گذاشته و آبپز میل کنید. مواد غذایی زیر را در رژیم روزانه بعد هیسترکتومی قرار دهید:
- غلات کامل
- میوه و سبزیجات
- مایعات بیشتر بهخصوص آب
- غذاهای حاوی فیبر
- تخممرغ
- پروتئین
- نان سبوسدار
- کلسیم
- پرهیز از غذاهایی که باعث یبوست میشوند مثل پنیر، شیرینی، غذاهای فرآوری شده و گوشت قرمز.
رابطه جنسی بعد از عمل هیسترکتومی
معمولا بین آمیزش جنسی و عمل برداشتن رحم حداقل باید ۶ تا ۸ هفته فاصله بیفتد. حتما برای برقراری دوباره رابطه جنسی بعد از عمل با متخصص زنان مشورت کنید. سوالی که مطرح می شود این است که آیا برداشتن رحم در رابطه زناشویی تاثیر دارد؟ دقت داشته باشید که رابطه جنسی بعد عمل باید بدون درد یا ناراحتی باشد. برای داشتن سکس خوب و مناسب بعد از عمل حتما با دکتر زنان و زایمان مشاوره داشته باشید تا عوارضی ایجاد نشود.
متن انگلیسی:
clevelandclinic
.Your sexual function isn’t usually affected by a hysterectomy
ترجمه متن:
برداشتن رحم تاثیر مستقیمی روی رابطه زناشویی ندارد.
ورزش بعد از عمل هیسترکتومی
بهترین ورزش بعد از این نوع جراحی، پیادهروی معمولی است. پس از بهبودی زخمها میتوانید شنا و ورزش معمولی را هم اضافه کنید البته زیر نظر پزشک و با مشورت متخصص زنان باید ورزش را شروع کنید.
عوارض عمل برداشتن رحم (هیسترکتومی)
هیسترکتومی مثل هر عمل دیگری ممکن است عوارض داشته باشد. برخی از عوارض هیسترکتومی عبارتند از:
- خونریزی
- حساسیت به بیهوشی
- عفونت
- لخته شدن خون
- آسیب دیدگی میزنای
- آسیب مثانه یا رودهها
- مشکلات واژن
- یائسگی زودرس: برداشتن رحم میتواند علت یائسگی زودرس و قطع پریود باشد.
- نارسایی تخمدان
عوارض طولانی مدت هیسترکتومی
برخی از عوارض طولانی مدت هیسترکتومی عبارتند از:
- کاهش میل جنسی: علت کم شدن میل جنسی برداشتن تخمدان و کاهش ترشح هورمونهای تخمدانی است.
- خشکی واژن: علت کم شدن ترشحات واژن اختلال در ترشح هورمونهای تخمدان است.
- درد حین رابطه جنسی
عوارض کوتاه مدت | عوارض طولانی مدت |
---|---|
خونریزی | کاهش میل جنسی |
واکنش به مواد بیهوشی | خشکی واژن |
عفونت | درد در رابطه جنسی |
لخته شدن خون | |
آسیب مثانه یا روده |
عوارض هیسترکتومی توتال
احتمال عفونت، قطع پریودی، یائسگی زودرس، احتمال بروز پوکی استخوان، مشکلات بی اختیاری ادرار و عدم امکان بارداری از عوارض هیسترکتومی توتال هستند.
عوارض برداشتن رحم در زنان جوان
افسردگی یکی از عوارض احتمالی برداشتن رحم در خانمهای جوان است، چرا که بعد این عمل قدرت باروری نیز از خانمها سلب میشود و شاید موجب حس ناامیدی در آنها گردد. به علاوه اینکه بعد از برداشتن رحم، دیگر خانمهای جوان پریود نمیشوند و برهم خوردن تعادل هورمونی در بدن خانم جوان و یائسگی زودرس حس ناامیدی و افسردگی را در آنها ایجاد میکند.
لکه بینی بعد از هیسترکتومی
معمولا چند روز تا چند هفته بعد از هیسترکومی لکه بینی و ترشحات خونی در خانمها طبیعی است. علت لکه بینی این است که بهبودی بخیهها زمانبر است. بهتر است در دوران لکه بینی از پد بهداشتی استفاده کنید.
بهترین جراح هیسترکتومی
انتخاب جراح هیسترکتومی اهمیت زیادی دارد چرا که کوچکترین اشتباه از سمت جراح عوارض جبران ناپذیری بهدنبال دارد. برای انتخاب بهترین جراح هیسترکتومی باید به فاکتورهای مهمی مثل تجربه، تخصص و تسلط جراح، مهارت و خوشنامی جراح توجه کنید. میتوانید با متخصص زنان یا پزشک بیماریهای زنان درباره انتخاب بهترین جراح هیسترکتومی مشورت کنید.
هزینه جراحی برداشتن رحم
طبیعی است که عوامل مختلفی روی هزینه عمل برداشتن رحم تاثیر میگذارند از تجربه و تخصص جراح گرفته تا کلینیکی که عمل در آن انجام میشود. هزینه جراحی برداشتن رحم در سال ۱۴۰۲ بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان تخمین زده میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
دستگاه تناسلی و رحم از اندامهای مهم خانمهاست که حساسیت بالایی دارد. خانمها در هر سنی ممکن است به بیماریهای رحم مبتلا شوند و به دلایل مختلف از جمله خونریزی غیرعادی، سرطان رحم، فیبروم یا سرطان دهانه رحم مجبور به عمل برداشتن رحم شوند. در خانمهای مبتلا به بیماریهای رحم که باید هیسترکتومی انجام دهند، عمل به روشهای مختلفی انجام میشود که هر کدام مزایا و عوارض خاص خود را دارند. دوره بهبودی هیسترکتومی بسته به نوع عمل حدود ۴ تا ۶ هفته طول میکشد و بعد از عمل خانمها قدرت باروری ندارند و دیگر پریود نمیشوند.
برای اینکه عوارض و ریسک احتمالی این عمل مهم را به حداقل برسانید باید انجام آن را به متخصص زنان خوب و مجرب بسپارید. جهت انتخاب بهترین جراح و متخصص زنان حتما تمام جوانب از جمله سابقه پزشک، مهارت و تجربه، دانش و به روز بودن جراح و رضایت بیماران قبلی را درنظر بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جراحی برداشتن رحم باید با دکتر زنان مشورت کنید. شما میتوانید از مشاوره آنلاین دکترتو برای انتخاب بهترین جراح و متخصص زنان برای انجام هیسترکتومی کمک بگیرید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر زنان و زایمان وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام، من ضخامت آندومترم زیاده و پولیپ هم داشتم با عمل هیسترسکوپی پولیپ رو برداشتن ولی الان میگن وضعیت رحمت خوب نیست باید بچه دار شید تا درست شید ، میخواستم ببینم با بچه دار شدن مشکل حل میشه یا بعدش میگن باید رحم رو دربیاریم
من ۴۴ سالمه و بچه دارم دیگه بچه نمیخوام مگر اینکه مجبور بشم و
اینکه موقع زایمان میشه رحم رو دراورد ؟
سلام، در صورت داشتن ضخامت آندومتر زیاد و پولیپ، برخی از پزشکان توصیه میکنند که بارداری برای بهبود وضعیت رحم مفید باشد، زیرا بارداری ممکن است به تنظیم هورمونها و کاهش مشکلات آندومتر کمک کند. اما این موضوع بستگی به شرایط خاص رحم و وضعیت سلامت شما دارد. اگر پزشک پیشنهاد میدهد که بارداری به بهبود وضعیت رحم کمک میکند، این میتواند برای حفظ یا ترمیم شرایط رحم شما مفید باشد، اما هر تصمیمی باید بر اساس ارزیابی دقیق پزشک و بررسی تاریخچه سلامت شما اتخاذ شود.
در مورد سوال شما که آیا پس از بارداری نیاز به برداشتن رحم است، این بستگی به وضعیت رحم پس از بارداری و فرایندهای درمانی مختلف دارد. در صورت تشخیص پزشک و وجود مشکلات جدی بعد از بارداری، ممکن است نیاز به جراحی رحم باشد. در نهایت، تصمیمات درمانی باید پس از مشورت دقیق با متخصص زنان و بررسی وضعیت شما اتخاذ شود.
در صورتی که به دلیل مشکلات رحم نیاز به برداشتن رحم در زمان زایمان باشد، این معمولاً بستگی به شرایط خاص و وضعیت شما در آن زمان دارد، و پزشک تصمیمگیری خواهد کرد.
متخصص زنان و زایمان
سلام خسته نباشید ببخشید مادر من بیماری قلبی داره واسش بالن زدن، بعد کیست رحم داشت یبار عملش کردن الان خونریزی داره رفته پیش دکترش بهش چن تا قرص داده گفته اگه قطع نشه باید رحم رو کامل در بیاریم و باید بخاطر بیماری قلبی بری نامه از دکتر قلب بیاری ایا ارتباطی بین این دو هست یا نتونن عملش کنن یا حالش بد شه؟
سلام، بله، ممکن است بین بیماری قلبی و عملهای جراحی مرتبط با کیست رحم یا خونریزی رحمی ارتباط وجود داشته باشد. در صورتی که مادر شما سابقه بیماری قلبی و جراحی بالن داشته باشد، پزشک ممکن است نگران وضعیت قلبی او در حین یا بعد از جراحی باشد. این نگرانی به دلیل احتمال افزایش استرس بر قلب در حین عمل یا بهبودی بعد از آن است. بنابراین، پزشک قلب ممکن است برای ارزیابی وضعیت مادر شما و تایید توانایی او برای جراحی نیاز به نامه از متخصص قلب داشته باشد. این اقدام به منظور کاهش خطرات جراحی و اطمینان از سلامت مادر شما انجام میشود.
بعلت خونریزی زیاد وبی دلیل در دوران پریودی ،دکتر. پیشنهاد کورتاژ تشخیصی دادن و الان ۵ماهه ک کورتاژ کردم،نه تنها خونریزیم کم نشده بیشترهم شده
مجددا ک پیگیری کردم بهم گفتن دارو بخور ک یائسگی زود رس بشین یا کلا رحم بردارین نظر شما چیه ؟؟
سنم ۴۳ساله و درسن ۵۵ سالگی یائسه میشیم(چون مادرم وخواهرام اینطوری بودن)
سلام
با توجه به اینکه پس از کورتاژ تشخیصی خونریزی شما کاهش نیافته و حتی شدیدتر شده است، نیاز به بررسی دقیقتر علت آن وجود دارد. قبل از تصمیمگیری درباره مصرف داروهای ایجاد یائسگی زودرس یا برداشتن رحم، انجام آزمایشهای تکمیلی مانند سونوگرافی و بررسیهای هورمونی ضروری است. در صورت مشخص شدن علت، روشهای جایگزین مانند داروهای هورمونی ملایمتر یا آییودی میرنا میتوانند مؤثر باشند. اگر خونریزی شدید باعث کمخونی و ضعف مداوم شده، ممکن است هیسترکتومی گزینهای مناسب باشد، اما مراجعه با متخصص زنان برای انتخاب بهترین راهکار توصیه میشود.
متخصص زنان و زایمان
سلام خسته نباشی من اچ پی وی مثبتی دارم آیابه خواست خود میتونم تخلیه کامل انجام بدهم
سلام و وقت بخیر،
ابتلا به HPV بهتنهایی دلیل کافی برای انجام هیسترکتومی نیست. تصمیم به تخلیه رحم باید بر اساس شرایط پزشکی، شدت درگیری، و توصیه پزشک متخصص باشد. با انجام آزمایشهای به موقع میتوانید از سرطانی شدن بافت دهانهی رحم جلوگیری کنید. لطفاً برای بررسی دقیقتر و انتخاب بهترین روش درمانی از متخصص زنان و زایمان در دکترتو نوبت مشاوره یا ویزیت حضوری بگیرید.
سلام خسته نباشی من اچ پی وی مثبتی دارم آیابه خواست خود میتونم تخلیه کامل انجام بدهم