فهرست مطالب
مشکلات هضم یکی از چالشهایی است که کودکان، بزرگسالان، خانمهای باردار و افراد مسن ممکن است با آن روبرو شوند. مشک هضم و جذب غذا میتواند به بیماریهای مختلفی مربوط باشد. اگر دستگاه گوارش شما با مشکلی مواجه است و هضم غذا سخت شده است، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که مشکلات هضم و گوارش چه علائمی دارند؟ چرا برخی افراد در طول زندگی خود با چنین مشکلی مواجه میشوند؟ کدام بیماریها روی هضم غذا تاثیر دارند؟ پزشک چگونه بیماری را تشخیص میدهد؟ برای درمان آن چه اقداماتی میتوان انجام داد؟ کدام غذاها مشکل هضم را بیشتر کرده و کدام از آنها این عارضه را بهبود میدهند؟
درصورتیکه دچار مشکلات گوارشی هستید و خوردن غذا برای شما سخت است، باید برای تشخیص و درمان بیماری خود به دکتر گوارش یا دکتر داخلی مراجعه کنید. بری ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
مشکلات هضم و گوارش چیست؟
دستگاه گوارش بخش مهم و گستردهای از بدن است. از دهان تا راستروده را شامل میشود. یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی مشکلات هضم است. دستگاه گوارش در طول هضم و جذب غذا مواد ضروری را جذب کرده و مواد زائد را دفع میکند. گاهی علائم بسیار کوچک و جزئی باعث مشکلات هضم میشود. اگر به این علائم توجه نشود، ممکن است بیماری جدی و مزمن شود. در این شرایط درمان آن چالشهای بیشتری دارد.
بیماریهای گوارشی هرساله میلیونها نفر را در جهان تحت تاثیر قرار میدهند. دستگاه گوارش شامل مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ، کبد، کیسه صفرا و پانکراس میشود. مشکل در هرکدام از این اندامها میتواند هضم و جذب غذا را با مشکل مواجه کند. اختلالات گوارشی میتوانند خفیف تا شدید باشند. ازآنجاییکه بسیاری از علائم آنها مشابه است، حتما باید برای بررسی دقیق به پزشک متخصص مراجعه کرد.
علائم مشکلات هضم
مشکلات هضم میتواند مربوط به اختلال در هر بخش دستگاه گوارش باشد. معمولا این بیماریها و اختلالات علائم مشابهی دارند. از شایعترین علائم مشکلات هضم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خونریزی
- نفخ
- یبوست
- اسهال
- سوزش سر دل
- درد معده
- حالت تهوع و استفراغ
- درد شکم
- مشکلات بلع
- افزایش یا کاهش وزن.
به نقل از healthline دررابطهبا علائم جدی مشکلات هضم:
برخی از علائم جدیتر هستند و میتوانند به معنای وجود یک مشکل پزشکی اورژانسی باشند. اگر علائمی مانند مدفوع خونی، استفراغ مداوم، گرفتگی شدید شکم، تعریق یا کاهش وزن ناگهانی و ناخواسته داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز علائم مشکلات هضم به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم بیماریهای گوارشی مانند یبوست، نفخ، معده درد یا دلدرد هستید، حتما برای بررسی علائم و تشخیص بیماری خود به متخصص گوارش و کبد یا متخصص داخلی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
علت مشکلات هضم
مشکلات زیادی میتوانند روی هضم غذا تاثیر بگذارند. شرایط از خفیف تا جدی متغیر است. برخی مشکلات با درمان ساده برطرف شده و برخی خطرات و عوارض زیادی به همراه دارند. از شایعترین دلایل مشکلات هضم میتوان به بیماریهای زیر اشاره کرد.
- یبوست مزمن
- عدم تحمل غذا
- عدم تحمل لاکتوز
- استفراغ
- سوزش سر دل
- بیماری التهابی روده
- اسهال
- سندروم روده تحریک پذیر
- سنگ کیسه صفرا
- مشکلات مری مانند تنگی مری
- مشکلات کبدی مانند نارسایی کبد، سیروز کبدی و انواع هپاتیت
- پانکراتیت
- مشکلات روده مانند پولیپ و سرطان
- بیماری سلیاک
- بیماری زخم معده
- عفونت معده
- رفلاکس معده.
بیماریهای گوارشی از خفیف تا شدید میتوانند باعث مشکل در هضم غذا شوند.
تشخیص مشکلات هضم
برای تشخیص مشکلات هضم آزمایشهای مختلفی انجام میشود. پزشک باتوجهبه علائم و شرایط بیماری ممکن است هر یک از تستهای تشخیصی زیر را تجویز کند.
- آزمایش خون و مدفوع: برای تشخیص انواع عفونت این آزمایشها انجام میشوند.
- آندوسکوپی و کولونوسکوپی: پزشک برای مشاهده بافتهای مختلف این آزمایشها را تجویز میکند. آندوسکوپ لوله کوچک و منعطفی است که سر آن دوربین و نور تعبیه شده است. با واردشدن لوله به دستگاه گوارش هر نوع مشکل در این اندامها بررسی میشود.
- سونوگرافی: گاهی با تستهای تصویربرداری مانند سونوگرافی میتوان مشکلات دستگاه گوارش را تشخیص داد.
درمان مشکلات هضم
مشکلات هضم میتواند مربوط به بیماریهای مختلف باشد. اگر پزشک تشخیص دهد که عفونت دستگاه گوارش باعث این مشکل شده است، داروهای آنتیبیوتیک تجویز میشود. گاهی ممکن است رژیم غذایی شما تغییر کند. بهعنوانمثال افرادی که دچار بیماری سلیاک هستند، نباید گلوتن مصرف کنند. با تشخیص بیماری میتوان اقدامات درمانی لازم را انجام داد.
معمولا پزشک برای رفع مشکلات هضم غذا برخی نکات را یادآور میشود. رعایت موارد زیر میتواند به درمان مشکل شما کمک کند.
۱. برنامه درمانی خود را رعایت کنید.
پس از تشخیص بیماری گوارشی پزشک داروهایی را تجویز کرده و رژیم غذایی خاصی را برای شما تهیه میکند. معمولا درمان بیماریهای گوارشی نیاز به صبر و حوصله دارد. بهموقع داروهای خود را مصرف کرده و نکات مربوط به برنامه غذایی را یادداشت کنید. رعایت رژیم غذایی تاثیر زیادی در سلامتی دستگاه گوارش دارد.
۲. محرک های گوارشی را شناسایی کنید.
برخی مواد غذایی میتوانند ناراحتی گوارشی را تشدید کنند. این محرکها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. سعی کنید این محرکها را شناسایی کنید و تا جای ممکن خوردن آنها را محدود کنید. بهعنوانمثال مواد غذایی مانند قهوه، محصولات لبنی و نوشیدنیهای گازدار میتوانند باعث اسهال یا نفخ شوند. باید هر روز برنامه غذایی خود را یادداشت کنید تا متوجه شوید کدام مواد غذایی باعث مشکل هضم غذا میشود.
۳. عوارض داروها را بررسی کنید.
اگر بهتازگی دچار مشکلات هضم شده و سابقه خانوادگی این عارضه نیز در خانواده شما وجود ندارد، داروهای مصرفی خود را بررسی کنید. گاهی برخی داروها روی دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و باعث مشکلات هضم یا جذب غذا میشوند. پزشک با جایگزینکردن داروها و تغییر دوز آنها میتواند این عارضه را درمان کند.
برخی داروها باعث مشکلات هضم شده و با جایگزین کردن آنها این عارضه برطرف میشود.
۴. رژیم غذایی متعادلی را رعایت کنید.
داشتن برنامه غذایی درست میتواند از مشکلات گوارشی جلوگیری کرده یا علائم آنها را تسکین دهد. به دستورالعملهای پزشک توجه داشته باشید. اگر مواد غذایی خاصی به دستگاه گوارش شما آسیب میزند، باید از آن دوری کنید. در برنامه غذایی به موارد زیر توجه داشته باشید.
- سعی کنید مصرف فیبر را بهمرور افزایش دهید. فیبر زیاد در غذا به سلامت روده کمک میکند و هضم غذا راحتتر میشود. این نوع غذاها از نفخ و اسهال جلوگیری میکنند.
- وعدههای غذایی خود را کوچک کرده و در تعداد وعده بیشتر بخورید. این کار از انقباضات ناگهانی روده جلوگیری میکند.
۵. مقدار کافی مایعات بنوشید.
برای سلامت و عملکرد درست روده باید به مقدار کافی آب بنوشید. نوشیدن آب زیاد از یبوست جلوگیری میکند. برخی نوشیدنیها مانند قهوه و نوشابههای گازدار باعث مشکلات گوارشی میشوند. این نوشیدنیها را باید از برنامه غذایی خود حذف کنید. اگر دچار اسهال هستید و این مشکل چند روز ادامه دارد، حتما نوشیدن آب را جدی بگیرید. در این شرایط باید از کمآبی بدن جلوگیری کنید. کافئین و الکل کمآبی را تشدید میکنند.
۶. برای هضم بهتر غذا به رعایت بهداشت اهمیت دهید.
همیشه قبل از خوردن یا تهیه غذا دستهای خود را با آب گرم و صابون بشویید. این کار احتمال انتقال باکتریهای خطرناک را به دستگاه گوارش شما کمتر میکند.
برای درمان مشکلات هضم به کدام تیم پزشکی می توان مراجعه کرد؟
مشکلات هضم علل مختلفی داشته و میتواند به هر بخش از دستگاه گوارش مربوط شود. به همین دلیل برای تشخیص دقیق بیماری و اقدامات درمانی باید به فوقتخصص گوارش و کبد یا دکتر داخلی مراجعه کنید. برای مشاوره با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
پیشگیری از مشکلات هضم و جذب
از بسیاری از بیماریهای گوارشی میتوان با تغییر سبک زندگی پیشگیری کرد. اما برخی دیگر قابلکنترل نبوده و راهی برای جلوگیری از آنها وجود ندارد. برخی اقدامات موثر عبارتند از:
- اگر سابقه خانوادگی هر یک از سرطانهای دستگاه گوارش را دارید، حتما غربالگری آن را جدی بگیرید.
- وعدههای غذایی خود را کوچک کرده و در تعداد دفعات بیشتر بخورید. اما کالری دریافتی خود را افزایش ندهید.
- مقدار مصرف آب را افزایش دهید.
- از مصرف الکل خودداری کنید.
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
- وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید.
مشکلات هضم غذا در کودکان
طیف گستردهای از اختلالات گوارشی میتوانند کودکان را تحت تاثیر قرار دهند. حتی برخی از مشکلات هضم روی رشد کودک تاثیر میگذارند. اگر اشتهای کودک کمتر شده است، حالت تهوع و دلدرد دارد یا دچار علائمی مانند نفخ، اسهال یا یبوست است، باید برای تشخیص مشکل به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات هضم در کودکان میتواند مربوط به بیماریهایی مانند سلیاک، بیماری کرون، عفونت معده یا روده، حساسیت غذایی، رفلاکس معده، سندروم روده تحریکپذیر یا انسداد کاذب روده باشد.
مشکلات هضم غذا در بارداری
یکی از عوارض شایع بارداری مشکلات هضم و جذب غذا است. در این دوره تغییرات هورمونی میتواند روی دستگاه گوارش تاثیر بگذارد. علاوه بر این با رشد جنین و فشار داخل شکم عملکرد معده و روده با مشکل روبرو میشود. برخی علائم مشکلات هضم در بارداری طبیعی بوده و بعد از مدتی از بین میروند. اما اگر علائم شما شدید است، باید به دکتر زنان اطلاع دهید.
از علائم مشکلات هضم در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حالت تهوع و استفراغ
- سوزش سر دل
- اسهال
- یبوست.
مشکل هضم گلوتن
برخی افراد در هضم و جذب گلوتن دچار مشکل میشوند. بیماری سلیاک نوعی بیماری خودایمنی است که روی پوشش روده کوچک تاثیر میگذارد. افراد مبتلا به این بیماری به گلوتن واکنش نشان میدهند. این ماده در گندم و جو و محصولات تهیه شده از این مواد وجود دارد. بیماری سلیاک میتواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. این افراد باید گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
مشکلات هضم مربوط به اختلال یا بیماری در هر یک از بخشهای دستگاه گوارش است. دستگاه گوارش از دهان تا راستروده را شامل میشود. اگر علائمی مانند یبوست، اسهال، خونریزی، سوزش سر دل، نفخ، حالت تهوع و استفراغ، درد معده یا افزایش و کاهش وزن دارید، ممکن است در هضم و جذب غذا دچار مشکل شده باشید.
مشکل هضم میتواند مربوط به اختلالی خفیف یا شدید باشد. انواع مختلف بیماریها مانند یبوست مزمن، سندروم روده تحریکپذیر، رفلاکس معده، عفونت معده یا روده، زخم معده، بیماری التهابی روده یا پانکراتیت ممکن است باعث مشکل در هضم غذا شوند. پزشک برای تشخیص بیماری، علائم شما را بررسی کرده و در مورد سوابق پزشکی و داروهای مصرفی سوال میکند.
معمولا برای درمان مشکلات هضم پزشک برنامه غذایی به شما داده و برخی مواد غذایی مانند قهوه، نوشیدنیهای گازدار و الکل را محدود میکند. علاوهبرآن ممکن است داروهایی برای درمان بیماری زمینهای تجویز شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیماریهای گوارشی و مشکلات هضم باید با دکتر گوارش و کبد مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کرده و با پزشک خود به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی در ارتباط باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ببخشید من شکمم کمی نفخ کرده دو روزه هرچی می خورم بالا می آورم هم اسهال دارم و هم دل درد
سلام
علایم عفونت گوارشی، گاستریت و ibs دارید
مخصوصا اگر اضطراب دارید باید بیشتر جدی بگیرید
برحی مکمل ها مثل پروبیوتیک می تواند کمک تان کند
ولی بهتر است زیر نظر پزشک باشید
متخصص گوارش
سلام من چند وقته غذا میخورم هضم نمیشه در کنارش درد در ناحیه زیر بغل سمت چپ دارم احساس میکنم سنگ داخل شکمم هست
سلام
با این علایم احتمال گاستریت یا ورم معده بالاست
حتمن نیاز به معاینه و درمان دارید
جدی بگیرید
متخصص گوارش و کبد
دزفول زندگی میکنم به شدت معده درد دارم هضم غذا برام سخته است
سلام
بهرحال علایم گوارشی شما نیاز به معاینه دارد
از نظر گاستریت، عفونت هلیکوباکتر، مشکلات صفراوی و…
حتمن در اولین فرصت باید به پزشک مراجعه کنید
متخصص گوارش و کبد
سلام .رفلاکس دارم مری زخم شده. بعضی از خوردنیام مثل تخمه یا گردو وغیره کلا هضم نمیشه و همونجوری دفع میشه، راهنمایی کنید
سلام
در این شرایط
اولویت باید در پرهیز غذایی
و داروهای لازم باشد
از تنقلات کمتر استفاده کنید
داروها را سر وقت استفاده کنید
پیشنهاد می شود اندوسکوپی انجام یا تکرار شود
متخصص گوارش
سلام
چند وقتی هست که بعد از غذا خوردن به طور مرتب (هر چند ثانیه) آروغ میزنم و انگار معدم غذا رو پسمیزنه و نمیتونه هضمشکنه
و گاهی وقتا بعد از کلی وقت ( ۷ ۸ ساعت) بعد از غذا کلشو بالا میارم
علتش چی هست؟
سلام
علایم ورم معده و پانکراتیت دارید
می تواند به مرور خطرناک باشد
زیر نظر پزشک باشید
سونوگرافی و اندوسکوپی ضروری است
متخصص گوارش و کبد
سلام
من برای عفونت گوارشی بستری بودم به خاطر اسهال و استفراغ
سلام
سوالتان را کامل بپرسید
مسلما نیاز به ادامه درمان دارید
باسلام ۳۷ سالمه ازوقتی یادم میاد اصلا اشتها زیاد نبود مثلا یک وعده میخورم وعده دیگه اصلا اشتها نداشتم اما حدود یکسال پیش دستشویی باریک شد بدون علائم رفتم نه دل دردی نه معده دردی نه دردشکمی رفتم فقط چندماه قبل این مشکل بدنم داغ میگرد رفتم ازمایش دادم همش خوب بود ولی چربی ۴۵۱ بود بعداون مشکل حل شد تا این مشکل برام پیش اومد دکتررفتم مایعنه شکم کرد دارو داد بعد تموم دارو مشکل حل شد بیرون روی بهتر شد ولی کم.اسهال یبوست دربعضی موقعه بعددفع خون توکاسه دستشوی بود دوباره ولی عرق زیاد میگردم با کوچیکترین تحرکی رفتم دوباره برام چکاب نوشت با ازمایش تیرئید برای عدم تحمل گرما ازمایش ها انجام دادم برگشتم پیش همشون سالم بود حتی تیرئیدهم مشکلی نداشتموفقط میکروب معد توآزمایش زده بود +۳گفت میکروب معده داری دارو دادخودم بعد چندروز توناحیه معقدترک خوردگی به وجود اومد که بادرد خونریزی همراه بود بعدهردفع دوباره رفتم دارو داد خوب شدم ولی هنوزمشکلم حل نشده اسهال یبوست دفع کم .همراه باعرق عدم احسالس گرسنگی یک وعده بخورم وعده دیگه اصلا احساس گرسنگی ندارم ممنون میشم راهنمایی کنی
سلام
در این موارد ازسه جنبه باید بررسی شوید
۱- مشکلات تیروییدی: ازمایش باید مجددا تکرار شود مخصوصا tsh
۲-سندروم روده تحریک پذیر یا ibs
۳-ازمایش مجدد اچ پیلوری
بررسی همزمان هر سه مورد در روند درمان بسیار کمک کننده است
متخصص گوارش
سلام وقت بخیر من دو روز رفلاکس داشتم بعد دو روز احساس کردم وسط سینه ام ی چیز گیر کرده میتونم چیزی بخورم مشکلی ندارم اما نمیتوتم اروغ بزنم و احساس سنگینی و پر بودن معده دارم چیکار کنم خیلی اذیتم
سلام
علاوه بر رفلاکس از نظر بزرگی مری یا مگاازوفاگوس هم باید بررسی شوید
جدی بگیرید
داروها را ادامه دهید
متخصص گوارش
سلام من دو هفته میشه سوزیش قفسه سینه در پوشت کتف چپ دارم غذا مخورم بعد چند دقیقه احساس میکنم خلی به سختی پایین میره
سلام
علایم رفلاکی دارید
که روی قفسه سینه یا قلب تان تاثیر گذاشته است
رژیم غذایی را اصلاح کنید
و حتمن به پزشک کراجعه کنید
متخصص گوارش
با سلام آیا گاستریت مزمن میتونه زخم معده ایجاد کنه
سلام
بله از دلایل مهم زخم معده است
لذا در صورت ایحاد علایم اولیه باید زیر نظر پزشک بفکر درمان باشید
و از نظر عفونت هلیکوباکتر هم بررسی شوید
متخصص گوارش و کبد