بیماری نقرس چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

بیماری نقرس نوعی بیماری مفصلی است که می‌تواند در همه افراد ایجاد شود. تورم، قرمزی، درد در زمان لمس مفصل و احساس شعله‌ور شدن مفاصل از علائم نقرس است. معمولا این بیماری با سونوگرافی تشخیص داده می‌شود و مصرف داروهای ضدالتهابی به کاهش درد و حملات نقرس کمک می‌کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
بیماری نقرس چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟

نقرس یک شکل رایج و پیچیده از بیماری آرتریت است که می‌تواند هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری با حملات ناگهانی و شدیدِ احساس درد ، تورم، سرخ‌شدن و حساسیت یک یا چند مفصل به‌خصوص انگشت بزرگ پا مشخص می‌شود. حمله نقرس می‌تواند به طور ناگهانی حتی در زمانی که خواب هستید رخ دهد به‌طوریکه حس کنید مفصل شما دارد آتش می‌گیرد و تحمل وزن ملافه روی آن هم ممکن است بسیار سخت باشد. اگر به نقرس مبتلا هستید و می‌خواهید که برای درمان بیماری خود قدم درستی بردارید، بهتر است که با یک متخصص روماتولوژی، یا دکتر ارتوپد مشورت کنید. برای اینکار کافی است که وارد سایت نوبت دهی آنلاین دکترتو شوید و با لیستی از پزشکان متخصص روماتولوژی روبرو شوید. همچنین می‌توانید از مشاوره‌ی تلفنی و مشاوره‌ی متنی دکتر روماتولوژی مورد نظر خود بهرمند شوید.

نقرس چيست؟

نقرس نوعی بیماری آرتروز است که در مفاصل کوچک بدن و معمولا در انگشت شست پا ایجاد می‌شود. علاوه‌بر انگشت شست پا، این بیماری می‌تواند مچ پا، زانو و مچ دست را نیز درگیر کند. در این بیماری، مفصل آسیب دیده متورم، حساس به لمس و قرمز می‌شوند و فرد برای حرکت دادن مفصل با مشکل روبرو است.

درد در حملات نقرس به شکل ناگهانی بروز می‌کند و طی ۴ تا ۱۲ ساعت به اوج خود می‌رسد. حملات اولیه‌ی نقرس معمولا ظرف چند روز برطرف می‌شوند، اما حملات نقرس در آینده بیشتر طول می‌کشند و مفاصل بیشتری را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

نقرس به انگلیسی چیست؟

نقرس به انگلیسی gout نام دارد و در گروه بیماری‌های مفصلی قرار می‌گیرد. این بیماری معمولا اندام‌هایی مانند دست و پا را درگیر می‌کند.

اینفوگرافی علائم نقرس
داغی و لمس دردناک مفاصل از علائم نقرس است.

علائم نقرس چیست؟

شایع‌ترین علامت نقرس احساس درد در مفصل آسیب‌دیده است. بسیاری از افراد برای اولین بار در یکی از انگشتان بزرگ پا دچار نقرس می‌شوند اما این بیماری می‌تواند روی سایر مفاصل بدن هم نیز تأثیر بگذارد. برخی دیگر از علائم نقرس شامل موارد زیر هستند؛

  • معمولا به دلیل درد هنگام لمس مفاصل، تحمل لمس‌کردن مفاصل خود را ندارید
  • معمولا مفصلی که درگیر نقرس شده‌است، ورم زیادی دارد و درد می‌گیرد و با انواع درد مفصلی مواجه می‌شوید، مثل درد شدید زانو
  • پوست اطراف مفصلی که درگیری نقرس دارد، قرمز می‌شود
  • پوست اطراف ناحیه‌ی درگیرشده، برق می‌زند
  • محل درگیر شده معمولا می‌خارد

آیا شما هم علائم نقرس را دارید؟

برای اطمینان می‌توانید مشاوره بگیرید.

چرا به نقرس دچار می شویم؟ (علت نقرس چیست؟)

اسید اوریک یک ماده‌ی زائد است که هنگام تجزیه‌ی پورین (ماده‌ی موجود در پروتئین و سایر مواد غذایی) ایجاد می‌شود. در شرایط طبیعی، اسید اوریک در خون حل می‌شود و سپس از طریق کلیه‌ها و ادرار، از بدن دفع می‌شود. در افراد مبتلا به نقرس این چرخه مختل می‌شود و سطح اسید اوریک در خون بالا می‌رود.

در واقع نقرس زمانی بروز می‌کند که سطح بالای اسید اوریک در مفصل، باعث تشکیل کریستال شود. سیستم ایمنی بدن ما با کریستال‌های اسید اوریکی در مفصل مبارزه می‌کند که این موضوع باعث تورم، قرمزی و درد شدید در مفصل می‌شود.

نقرس زمانی به عنوان بیماری افراد ثروتمند شناخته می‌شد زیرا فقط در کسانی که به مقدار زیادی مواد غذایی و الکل دسترسی داشتند بروز می‌کرد. اما تحقیقات نشان می‌دهند که این بیماری ارتباط چندانی با ثروت ندارد.

چه عوامل خطری در ابتلا به نقرس نقش دارند؟

معمولا مهمترین عامل ابتلای فرد به نقرس رژیم غذایی است. افرادی که از مواد غذایی استفاده می‌کنند که سرشار از پورین هستند، بیشتر در معرض ابتلا به نقرس قرار دارند. از منابع غذایی حاوی پورین می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • گوشت قرمز، کلیه، جگر، مغز
  • غذاهای دریایی (مانند شاه ماهی، صدف، میگو، خرچنگ دریایی، قزل آلا، ماهی تن و ساردین)
  • غذاهای فرآوری‌شده (مثل چیپس و غذاهای منجمد)
  • کربوهیدرات‌ها (مانند نان سفید، برنج سفید، کیک و کلوچه)
  • نوشیدنی‌های سرشار از فروکتوز یا ساکارز (مانند آب میوه و نوشابه‌های شیرین)

نقرس به احتمال زیاد در موارد زیر هم بروز می‌کند:

  • جنسیت: خطر ابتلا به نقرس در مردان ۷ تا ۹ برابر بیشتر از زنان است. خطر ابتلا به این بیماری، بعد از یائسگی در زنان افزایش می‌یابد.
  • مصرف الکل: نقرس در افرادی که بیش از حد الکل مصرف می‌کنند، به خصوص آبجو و نوشیدنی‌های الکلی، بیشتر بروز پیدا می‌کند.
  • ابتلا به بیماری‌‌ها: ابتلا به بیماری‌های پزشکی خاصی مانند دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، بیماری قلبی، کم‌کاری تیروئید، بیماری‌های کلیوی، سرطان و پسوریازیس، احتمال بروز نقرس را افزایش می‌دهند.
  • مصرف برخی داروها: برخی از داروها و مکمل‌ها می‌توانند باعث تجمع اسید اوریک در خون شوند. مصرف برخی از داروها مانند آسپرین، ادرارآورها، ویتامین B3 (نیاسین)، داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی، داروهای شیمی درمانی یا برخی درمان‌ها مانند پرتودرمانی، احتمال بروز حملات نقرس را افزایش می‌دهند.
  • نژاد: احتمال بروز نقرس در نژادهای خاصی (مانند آفریقایی آمریکایی، چینی‌ها، ساکنین جزایر اقیانوس آرام) بالاتر است.

آیا نقرس ارثی است؟

نقرس تا حدی به دلیل وراثت رخ می‌دهد. محققان ژن‌های زیادی پیدا کرده‌اند که افراد را مستعد ابتلا به این بیماری می‌کند. ژن‌های مرتبط با نقرس، اسید اوریک را در خون نگه‌داشته و مانع از دفع کلیوی آن‌ می‌شوند.

به دلیل عوامل ژنتیکی، افرادی که پدر یا مادر، خواهر و برادر یا بستگان نزدیک دیگری دارند که به نقرس مبتلا هستند، احتمالا خودشان نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند. اگرچه ژن‌ها فقط زمینه‌ی بیماری را فراهم می‌کنند اما عوامل محیطی مانند رژیم غذایی نیز در بروز بیماری نقش دارند.

علت نقرس چیست؟
نقرس پیشرفته یا درمان نشده ممکن است باعث رسوب بلورهای اورات در زیر پوست در گره‌هایی به نام توفی شود.

نقرس چگونه تشخیص داده می شود؟

معمولا نقرس با آزمایش خون مشخص می‌شود. پزشک یک آزمایش خون برای بررسی سطح اورات خون تجویز می‌کند. همچنین ممکن است نیاز به نمونه‌گیری از مایع مفصلی (در جایی که احساس درد دارید) داشته باشید. اگر درد ناگهانی و شدیدی در مفصل دارید، به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن تب، گرم شدن و ملتهب شدن مفصل که نشانه‌های عفونت هستند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی، آزمایش‌هایی که به تشخیص نقرس کمک می‌کنند ممکن است شامل موارد زیر باشند:

۱. آزمایش و بررسی مایع مفصلی

پزشک شما ممکن است از سوزن برای برداشتن مایعات از مفصل آسیب‌دیده استفاده کند. هنگام بررسی مایع مفصلی در زیر میکروسکوپ، بلورهای اورات (اسید اوریکی) قابل مشاهده هستند.

۲. آزمایش خون

آزمایش خون، برای اندازه گیری میزان اسید اوریک و کراتینین در خون استفاده می‌شود. نتایج آزمایش خون می‌تواند گمراه کننده باشد. برخی از افراد سطح اسید اوریک بالایی دارند، اما هرگز حملات نقرس را تجربه نمی‌کنند. بعضی از افراد نیز علائم و نشانه‌های این بیماری را دارند، اما سطح اسید اوریک خون آن‌ها طبیعی است.

۳. تصویربرداری با اشعه ایکس

عکس اشعه‌ی ایکس از مفصل می‌تواند برای رد سایر دلایل التهاب مفصل مفید باشد. معمولا اول از سونوگرافی و بعد در صورت نیاز از این روش این روش استفاده می‌شود.

نقرس چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر درد ناگهانی و شدیدی در مفصل دارید، به پزشک مراجعه کنید.

۴. سونوگرافی

سونوگرافی اسکلتی عضلانی، می‌تواند بلورهای اورات را در مفصل یا در توفوس تشخیص دهد. در سونوگرافی نقرس بررسی ترکیب افیوژن مفصل و توفوس (تجمع کریستالی) بسیار مهم است.

۵. سی تی اسکن

این نوع تصویربرداری می‌تواند وجود کریستال‌های اورات را در مفصل تشخیص دهد، حتی اگر مفصل به شدت ملتهب نباشد. گاهی نقرس با سایر اختلالات مفصلی مانند روماتیسم مفصلی، آرتروز، سندرم تونل کارپ، آرتروز عفونی، اسپوندیلیت آنکیلوزان و بیماری شبه نقرس (در اثر رسوب کریستال‌های پیروفسفات کلسیم (CPPD) در مفصل ایجاد می‌شود) اشتباه گرفته می‌شود.

درمان نقرس چیست؟ (آیا نقرس درمان قطعی دارد)

معمولا اولین درمان برای نقرس، مصرف داروهایی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و کورتیکواستروئیدها است. برای درمان حملات نقرس پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی بدون نسخه یا با نسخه را توصیه کند که می‌تواند درد و تورم را کاهش دهد. کولچیسین معروف‌ترین دارویی است که به تسکین درد نقرس کمک می‌کند. اگرچه داروها موثرترین راه برای پیشگیری و درمان نقرس هستند، اما تغییر در سبک زندگی تا حد زیادی خطر ابتلا به حملات نقرس در آینده را کاهش می‌دهد.

درمان نقرس شامل دو دسته‌ی دارویی می‌شود: داروهایی که برای درمان حمله‌ی حاد استفاده می‌شوند و داروهایی که برای جلوگیری از عوارض نقرس مانند توفی، استفاده می‌شوند. داروهای نقرس که برای درمان حملات حاد نقرس استفاده می‌شوند، درد و التهاب را تسکین می‌دهند و شامل داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، کورتیکواستروئیدها و کلشی سین هستند. سایر گروه‌های دارویی عبارت است از:

بهترین روش درمان نقرس کدومه؟ همین الان مشاوره بگیر.

داروهای درمان نقرسدرمان‌های طب سنتی نقرسرژیم غذایی نقرس
قرص آلوپورینولعرق گزنهمواد غذایی با کربوهیدرات پیچیده
آمپول کتورولاک برای درددمنوش آلبالوغلات کامل
داروی ایندومتاسیندمنوش کرفسسبزیجات
کلشی سیندمنوش زنجبیلمیوه‌های بیشتر
روش‌های درمانی بیماری نقرس

رژیم غذایی نقرس (برای درمان نقرس چه بخوریم؟)

اگر به نقرس مبتلا هستید، بهتر است رژیم غذایی نقرس را رعایت کنید. میوه‌های بیشتری بخورید. میوه می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد. سبزیجات نیز انتخاب بسیار خوبی برای فردی است که به نقرس مبتلا است. می‌توانید از مواد غذایی زیر هم استفاده کنید:

  • اگر به نقرس مبتلا هستید می‌توانید از غلات کامل استفاده کنید.
  • مواد غذایی که کربوهیدرات پیچیده دارند برای یک بیمار مبتلا به نقرس انتخاب بسیار خوبی هستند.
  • از خوردن نوشیدنی‌هایی که مقدار فروکتوز آنها زیاد است بپرهیزید. مثلا سعی کنید که از آب میوه‌های مصنوعی کمتر استفاده کنید.
  • مصرف آبمیوه‌های طبیعی شیرین را نیز محدود کنید.
  • آب زیاد بخورید. آب به شما کمک زیادی می‌کند.
برای درمان نقرس چه بخوریم؟
برای بهبود نقرس، به مقدار کافی آب بنوشید.

بیماری نقرس چند مرحله دارد؟

انواع نقرس از ۴ مرحله تشکیل شده است: هیپراوریسمی بدون علامت، نقرس حاد، نقرس در فاصله بین حملات و نقرس پوستی مزمن. شدیدترین مرحله، مرحله نقرس حاد است که در آن درد و تورم مفصلی در برخی افراد بدون مصرف دارو کاهش نمی‌یابد.

علائمعلتدرمان
درد هنگام لمس مفاصلتورم زیاد اوریک اسید در بدنرژیم غذایی مناسب
تورممصرف زیاد گوشت قرمزتغییر سبک زندگی
قرمزیمصرف زیاد غذاهای فرآوری‌شدهداروهای ضد التهاب غیراستروئیدی
خارش یا حملات ناگهانیمصرف زیاد غذاهای دریاییداروی کلشی سین
جدول بیماری نقرس

۱. هیپراوریسمی بدون علامت

به وضعیتی که میزان زیادی اسید اوریک در خون وجود دارد، هیپراوریسمی گفته می‌شود. در این مرحله، فرد دچار هیپراوریسمی است اما هیچ علامت قابل مشاهده‌ای ندارد.

۲. نقرس حاد

اسید اوریک یا کریستال‌های آن، به تدریج در مفصل جمع می‌شوند. این تجمع می‌تواند منجر به التهاب و درد شدید شود که باعث می‌شود مفصل گرم، قرمز و حساس به لمس شود. به این اتفاق، حمله‌ی نقرس گفته می‌شود. حملات معمولا در شب اتفاق می‌افتند و ۳ تا ۱۰ روز طول می‌کشند.

۳. نقرس در فاصله بین حملات

این مرحله به معنای مرحله‌ی بدون علامت بین حملات نقرس است. نقرس در فاصله بین حملات می‌تواند برای چند روز، چند ماه یا چند سال ادامه داشته باشد.

۴. نقرس پوستی مزمن

این حالت، مرحله‌ای است که توفی (توده‌هایی در زیر پوست) در مفاصل و بافت‌های اطراف آن‌ها ایجاد می‌شود. علائم پوستی مزمن معمولا در صورت عدم درمان بیماری برای مدت طولانی (حدود ۱۰ سال یا بیش‌تر) اتفاق می‌افتند. توفی همچنین ممکن است در گوش نیز ایجاد شود.

بیماری نقرس چیست و چه علائمی دارد؟

نقرس چه عوارضی ایجاد می کند؟ (آیا نقرس خطرناک است)

مهمترین عارضه نقرس ایجاد توفی است. نقرس پیشرفته یا درمان نشده ممکن است باعث رسوب بلورهای اورات در زیر پوست در گره‌هایی به نام توفی شود. توفی می‌تواند در مناطق مختلفی مانند انگشتان دست، انگشتان پا، آرنج یا تاندون آشیل در پشت مچ پا ایجاد شود.

بعضی از افراد نیز ممکن است هرگز علائم و نشانه‌های نقرس را تجربه نکنند. اما برخی دیگر ممکن است هر سال چندین بار این حملات را تجربه کنند. مهمترین عوارض نقرس عیارت است از:

  • درد
  • تورم
  • قرمزی
  • تغییر در حرکت و استفاده از مفصل آسیب دیده
  • سنگ کلیه

نقرس راجعه

نقرس یکی از شایع‌ترین آرتریت‌های التهابی است. این بیماری به دلیل رسوب کریستال‌های اورات مونوسودیوم ایجاد می‌شود اما ممکن است با درمان نامناسب یا رعایت نکردن رژیم غذایی، علائم آن برگردند.

توفی

توفی‌ها معمولا دردناک نیست، اما در حملات نقرس ممکن است متورم و حساس شوند. در صورت عدم درمان نقرس، توفی می‌تواند بافت مفصل را تجزیه کرده و استفاده از آن مفاصل را سخت و دردناک کند. علاوه‌بر این، توفی می‌تواند پوست را کشیده و به طرز ناخوشایندی سفت کند و گاهی اوقات باعث ایجاد زخم‌های دردناک شود.

سنگ کلیه

افراد مبتلا به نقرس ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ایجاد سنگ کلیه اسید اوریک باشند زیرا سطح بیشتری از اسید اوریک توسط کلیه‌ها دفع می‌شود. تجمع اسید اوریک در کلیه در این بیماری، سنگ کلیه می‌سازد.

متن انگلیسی:
Usually, the acute exacerbation of gout is associated with a rapid onset of severe pain and swelling in the joints.
ترجمه فارسی:
معمولاً تشدید نقرس با شروع سریع درد شدید و تورم در مفاصل همراه است.

به نقل از سایت practicalpainmanagement

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

نقرس نوعی آرتروز و بیماری مفصلی است که باعث درد ناگهانی و شدید مفاصل می‌شود. مصرف مسکن‌ها می‌تواند به کاهش درد کمک کند و انتخاب سبک زندگی سالم از حملات نقرسی آینده جلوگیری می‌کند. نیازی نیست در خانه بمانید و با حملات نقرس زندگی کنید، بلکه می‌توانید یک قدم مناسب برای بهبودی این بیماری بردارید. برای درمان نقرس باید به بهترین دکتر روماتولوژی، متخصص ارتوپدی یا دکتر متخصص داخلی مراجعه کنید. برای دریافت نوبت دکتر از هر یک از متخصصین می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. همچنین لینک‌های مشاوره آنلاین زیر در اختیار شما هستند:

پرسش‌های متداول

نقرس نوع دردناکی از بیماری آرتروز است. وقتی بدن شما اسید اوریک اضافی داشته‌باشد کریستال‌های تیز در مفاصل شکل می‌گیرند. درمان نقرس معمولا ترکیبی از مدیریت علائم و تغییر رژیم غذایی است.

نقرس می‌تواند بسیار آزاردهنده و کاهش‌دهنده‌ی کیفیت زندگی باشد.

معمولا یک حمله نقرس ۵ تا ۷ روز طول می‌کشد.

بسیار شدید و ناتوان‌کننده. با لمس افزایش پیدا می‌کند.

بیماری نقرس در مردان شایع‌تر از زنان است. این بیماری معمولا در میانسالی ایجاد می‌شود و در زنان نیز قبل از یائسگی معمولا اتفاق نمی‌افتد.

حملات نقرس می‌تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. وقتی نقرس حاد دارید، ممکن است فقط یک یا دو بار در سال دچار حمله شوید. زمانی که نقرس مزمن دارید حملات به طور منظم اتفاق می‌افتد.

نقرس نوعی بیماری مفصلی است که حملات آن بیشتر در انگشت بزرگ پا یا اندام تحتانی شروع می‌شود.

امتیاز شما به مقاله:
(3.6از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره نقرس

  1. جمال ابراهیم خانی گفت:

    بیماری fmf همان بیماری نقرس است؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر
      تب مدیترانه‌ای معروف به FMF یک بیماری ژنتیکی خود التهابی می‌باشد که با تب‌های مکرر و التهاب همراه با درد در شکم، سینه و مفاصل همراه است. خواستگاه این بیماری ارثی ناحیه مدیترانه و خاورمیانه می باشد. در بسیاری از مبتلایان، علائم بیماری قبل از سن ۲۰ سالگی آغاز می‌گردد.

    2. اسماعیل محمدی خواه گفت:

      من مقاله های مربوط به نقرس را مطالعه کردم واز ازتمام پزشکان ومتخصصانی که زحمت کشیده اند با علوم شایسته خود تمام بیماران را آگاه فرموده اند را بی نهایت قدر دانی میکنم وصمیمانه سپاسگزارم وبرای ایشان آرزوی سلامتی وطول عمر باعزت وموفقیت روزافزون آرزومندم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سپاس از دقت نظر و توجه شما جناب محمدی خواه عزیز
        همیشه تندرست باشید

  2. Ramin kantori گفت:

    ماهی چجوری میتونه ضرر داشته باشه اونوقت بنشن ها مثل لوبیا و عدس نه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      برخی
      ماهی‌هایی که حاوی مقدار بالای آمینواسید هستند و ماهی‌هایی که در دریاچه‌های کوچک زندگی می‌کنند، می‌توانند آلودگی‌هایی مانند جیوه را در خود جای دهند که می‌تواند باعث افزایش سطح اسیداوریک در بدن شود. مصرف الکل و نوشیدنی‌های حاوی کافئین می‌تواند باعث افزایش سطح اسیداوریک در بدن شود و علائم نقرس را تشدید کند.

  3. ناشناس گفت:

    شما تحمل انتقاد را ندارید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      ممنونم از نظر شما
      سالم باشید

  4. محسن گفت:

    نقرس فقط آب زیاد بخورید کاهو بخورید هویچ بخورید خیار بخورید گوجه بخورید چایی سبز بخورید پایه خود را با باند ببندید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سپاس از راهنمایی خوبتان محسن عزیز
      همه ی این موارد کمک بسیاری میکند
      تندرست باشید

  5. فرزانه گفت:

    سلام نقرس شدید دارم مفصل انگشت شصت پای راست کلا از بین رفته ودکتر گفته آخرین راه حل عمل است ، ۴۵ سال سن دارم ، عمل در این سن عوارض. ندارد ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورتی که پزشک با معاینه توصیه به عمل کرده اند حتمن انجام دهید
      عوارض جراحی نکردن بیشتر است

  6. سیدعلی گفت:

    تمام دکترهای که رفتم گفتن حبوبات عدس ونخود ولودیا وازاین موارد برای نقرس ضرر داره .شما میگید خوبه..این چه اطلاعاتی که برای مردم میزارید.چجوریه این.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ممنون از تذکرتان
      بررسی می شود

  7. سیدعلی گفت:

    تمام دکترهای که رفتم گفتن حبوبات عدس ونخود ولودیا وازاین موارد برای نقرس ضرر داره .شما میگید خوبه..این چه اطلاعاتی که برای مردمیزارید.چجوریه این.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ممنون از تذکرتان
      بررسی می شود

      1. ناشناس گفت:

        سلام بررسی می‌شود جواب نشد
        یعنی مقالات قابل استفاده ومعتبر نیست

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          کسانیکه بررسی میکند
          و کسانی که پاسخ میدهند متفاوت اند
          صبور باشید دوست عزیز