فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید
لب
کمر درد یکی از شایعترین انواع ییماری ستون فقرات و یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد در طول زندگی آن را تجربه میکنند. درد کمر را میتوان هر جایی در امتداد ستون فقرات (از گردن تا لگن) احساس کرد. این درد ممکن است شدید باشد و کار و فعالیت فرد را مختل کند، اما غالبا بعد از چند هفته خودبهخود بهبود مییابد. اگر برای کمردرد خود به دنبال دکتر ارتوپد یا فیزیوتراپیست هستید، میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
کمر درد در مردان و زنان
کمر درد میتواند یک درد آزاردهنده باشد و آنقدر شدید شود که نتوان آن را تحمل کرد. درد کمر بعد از سرماخوردگی، دومین دلیل شایعی است که افراد به خاطر آن به پزشک مراجعه میکنند. متاسفانه اگر آن را جدی نگیرید، ممکن است در زندگی روزمره دچار مشکل شوید یا حتی شغلتان را از دست بدهید. خوشبختانه، درمان دارویی و خانگی برای رفع درد کمر و درد ستون فقرات وجود دارد. درمان ساده خانگی و استفاده صحیح از بدن در عرض چند هفته مشکل کمر را حل میکند. برای درمان کمردرد به ندرت نیاز به جراحی است.
کمر درد عصبی چیست؟
درد عصبی در کمر، سیاتیک یا درد کمر که به پا می زند نامیده میشود که به دلیل آسیب یا تحریک عصب سیاتیک به وجود میآید. عصب سیاتیک طولانیترین عصب بدن است که درد در این قسمت گاهی شدید با تکانههای درد است و گاهی حالت سوزنسوزنشدن ایجاد میکند.
علائم کمر درد چیست؟
کمر درد نشانه چیست؟ درد کمر میتواند با هر کدام از علائم زیر همراه باشد:
- دردی که باعث محدودیت در حرکت، خمشدن، راهرفتن یا حتی خوابیدن فرد میشود.
- کمر درد ممکن است به پاها کشیده شود.
- درد کمر گاهی موجب بیحسی، ضعف و سوزنسوزن شدن اندامها میشود.
در این ویدئو دکتر محمد آقاعلیخانی متخصص ارتوپدی در مورد عوارض پوشیدن کفش پاشنهبلند با شما صبحت میکند.
۱. درد شدید کمر نشانه چیست؟ (درد دیسک کمر)
گاهی برخی مشکلات بهقدری جدی هستند که باعث کمر درد شدید میشوند. به عنوان مثال سیاتیک درد شدیدی ایجاد میکند که به باسن و ساق پا هم منتقل میشود. دیسک کمر هم از دیگر مشکلات ستون فقرات است که یکی از علائم اصلی آن کمردرد است. اگر دیسک کمر برآمده یا پاره شده فشار شدیدی روی عصب وارد کند، میتواند درد شدیدی ایجاد کند. البته علائم دیسک کمر در بیشتر مواقع بدون درد است.
مورد دیگری که باعث بروز دردهای شدید در کمر میشود، پوکیاستخوان است. در افراد دارای پوکیاستخوان مهرههای ستون فقرات شکننده و متخلخل است. در نتیجه احتمال شکستگیهای فشاری و ایجاد درد شدید وجود دارد.
۲. درد پهلو و کمر نشانه چیست؟
زمانی که درد علاوه بر کمر در پهلوها هم احساس میشود، احتمالا علت آن کشیدگی عضلات یا مشکل عصبی با منشاء ستون فقرات است. گاهی هم درد اندامهای دیگر ممکن است به کمر منتقل شود. به عنوان مثال کلیهها در پهلوها و تقریبا عقب قرار دارند. ایجاد مشکل در کلیه میتواند دردی در پهلو و پایین کمر به وجود بیاورد.
۳. درد سمت چپ کمر نشانه چیست؟
یکی از شایعترین دلایل درد کمر در سمت چپ و پایین، کشیدگی عضلات یا رگبهرگشدن است. سیاتیک هم میتواند یک طرف بدن را درگیر کند و باعث سوزنسوزنشدن یا درد مداوم شوند. این نوع درد احتمال دارد به ساق پا برسد.
۴. کمر درد در بارداری نشانه چیست؟
آیا در اوایل بارداری کمردرد وجود دارد؟ در دوران بارداری بهخصوص در اوایل این دوره، کمردرد کاملا طبیعی است. در این دوران رباطهای بدن کمی نرمتر میشوند تا بدن را برای زایمان آماده کنند. به همین دلیل به مفاصل لگن و کمر فشار وارد میشود. در این دوران برای جلوگیری از دل درد و کمردرد در روزهای اول بارداری یا کمر درد شدید در بارداری نباید اجسام سنگین را بلند کنید و از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خودداری کنید.
۵. کمر درد طولانی مدت نشانه چیست؟
درد کمر وسط ستون فقرات یا درد منتشر، معمولا به دلیل موارد زیر طولانی میشود:
- سطح استرس: اگر به طور مزمن خواب ضعیف، افسردگی یا اضطراب دارید، کمردرد میتواند مکرر و شدیدتر باشد.
- سن: کمردرد با افزایش سن، به ویژه پس از ۴۵ سالگی شایعتر میشود.
- وراثت: ژنتیک در برخی از اختلالات که باعث کمردرد میشوند، نقش دارد.
۶. آیا درد پایین کمر نشانه عفونت است؟
تب و احساس ناحیه گرم در پشت بدن میتواند به دلیل عفونت ستون فقرات باشد. بیماری التهابی لگن و عفونت کلیه یا مثانه نیز ممکن است منجر به کمردرد شوند. با مشاهده این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.
دلایل کمر درد چیست؟
عوامل متعددی در ایجاد کمردرد نقش دارند. شایعترین علل درد کمر، گرفتگی عضلات کمر و پیچخوردگی رباطها است که بهدنبال بلندکردن اشیاء به شیوه نادرست، وضعیتهای نامناسب فرد هنگام نشستن یا ایستادن و انجام تمرینات ورزشی به شیوهای غلط ایجاد میشود.
همچنین التهاب مفاصل یا تغییراتی که بهدنبال افزایش سن در ستون فقرات ایجاد میشود، مانند شکستگی مهره یا تخریب دیسک بین مهرهای هم میتواند از علل کمر درد باشد. بیماریهای مربوط به ارگانهای داخلی بدن مانند التهاب کیسه صفرا، سنگ کلیه، التهاب پانکراس و غیره هم میتواند موجب کمر درد شود.
مهمترین علت کمر درد شدید عبارتند از:
- اسپوندیلیت آنکیلوزان: یک بیماری التهاب
- اندومتریوز: رشد بافت اندومتر (بافت داخل رحمی) در جایی بیرون از رحم را اندومتریوز میگویند. در اندومتریوز، بافت اندومتر همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد و در هر دوره قاعدگی، ضخیم شده و خونریزی میکند.
- فیبرومیالژیا: درد شدید ماهیچهای و خستگی همراه با آن
- فتق دیسک بین مهرهای
- چاقی
- سنگ کلیه
- آرتروز (استئوآرتریت): به تخریب غضروف مفصلی که بهدنبال افزایش سن و استفاده بیشازحد از مفاصل ایجاد میشود، آرتروز میگویند. آرتروز ممکن است بیشتر مفاصل زانو، لگن و مهرههای گردنی و کمری بیشتر را درگیر کند.
- استئومیلیت: به عفونت استخوان در اثر آلودگی با میکروبها استئومیلیت میگویند که میتواند هر یک از استخوانهای بدن را درگیر کند.
- بارداری
- استئوپروز (بیماری پوکی استخوان)
- وضعیت نامناسب بدن
- کوردوما: یک تومور بدخیم با رشد آهسته که موجب دردی مداوم در ناحیه کمر و دنبالچه میشود.
- روماتیسم مفصلی
- شکستگی مهرهها
- انحراف جانبی ستون فقرات (اسکولیوز)
- تنگی مجرای نخاع
- بیماری ستون فقرات
- شکستگیها
- دررفتگیها
- درگیری عصب سیاتیک: درد شدیدی که از باسن شروع شده و به سمت پاها کشیده میشود
- آنوریسم آئورت شکمی.
۱. علت کمر درد در کودکان
کمردرد در کودکان و نوجوانان شایع است و حدود ۵۰ درصد از کودکان و نوجوانان در برخی مواقع کمردرد را تجربه میکنند. آسیب دیدگی کمر به دلیل تمرینات سنگین مانند ژیمناستیک پیشرفته، عفونت ستون فقرات یا حتی استفاده مداوم از کوله پشتی سنگین در دوران مدرسه از مهمترین دلایل ایجاد کمر درد در کودکان هستند.
۲. علت کمر درد در زنان
برخی از بیماریهای مربوط به کمردرد در زنان شایعتر است. بهویژه خانمهایی که در سنین بعد از یائسگی قرار دارند، بیشتر با این مشکل مواجه میشوند. بیماری به نام سندرم پیریفورمیس، عضلهای بزرگ در عمق باسن را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری به دلیل تغییرات هورمونی یا بارداری ایجاد میشود و باعث بروز دردهایی در ناحیه پایینی کمر و باسن میشود که میتواند علت کمر درد در زنان جوان باشد.
گاهی هم مشکل از مفصلی است که ستون فقرات را به لگن وصل میکند. این مفصل در زنان نسبت به مردان سطح کمتری دارد و در نتیجه آسیب بیشتری میبیند. از دلایل دیگر کمر درد در زنان میتوان به شیوع بیشتر علائم پوکی استخوان در زنان نسبت به مردان اشاره کرد.
علت کمر درد قبل و بعد از پریودی چیست؟
کمردرد در دوران قاعدگی معمولا ناشی از تغییرات هورمونی است. پروستاگلاندینها (هورمونهایی که در طول چرخه قاعدگی برای تقویت انقباض رحم و ریختن دیواره رحم ترشح میشوند) میتوانند بر عضلات کمر تأثیر بگذارند. این اتفاق کمر درد و دل درد در زنان یا کمردرد یک هفته قبل از پریودی را رقم میزند.
۳. علت کمر درد در مردان
احتمال کشیدگی ماهیچه یا رباط در میان مردان به دلیل انجام کارهای سنگین بیشتر است. بلندکردن اجسام سنگین یا انجام حرکتی اشتباه بهصورت ناگهانی، باعث بروز کمر درد میشود. در این حالت به عضلات پشت و رباطهای ستون فقرات فشار وارد میشود. فشار مداوم روی کمر میتواند علت کمردرد صبحگاهی مردان هم باشد و باعث اسپاسم عضلانی شود.
عوامل خطر درد کمر و درد پایین کمر چیست؟
هر شخصی ممکن است به کمردرد دچار شود. حتی کودکان و نوجوانان هم ممکن است چنین دردی را تجربه کنند. برخی عوامل احتمال بروز کمردرد را بیشتر میکنند، از جمله:
- سن: کمر درد با افزایش سن از حدود ۳۰ یا ۴۰ سالگی شروع میشود.
- ورزشنکردن: ورزشنکردن باعث ضعیفشدن عضلات کمر و شکم میشود. این حالت ممکن است منجر به کمر درد شود.
- اضافهوزن: وزن خیلی زیاد فشار شدیدی روی کمر وارد میکند.
- بیماری: برخی از انواع بیماریهای آرتریت یا سرطان باعث بروز این عارضه میشوند.
- بلندکردن اجسام به شکل نامناسب: هنگام بلندکردن اجسام ایجاد فشار روی کمر بهجای فشار روی پاها باعث این عارضه میشود.
- بیماریهای روانی: افرادی مستعد افسردگی یا اختلال اضطراب هستند، بیشتر این مشکل را تجربه میکنند.
- سیگارکشیدن: افرادی که سیگار میکشند، بیشتر با این مشکل روبرو میشوند. این حالت میتواند به دلیل سرفه زیاد و فشار به دیسک باشد یا به دلیل کاهش جریان خون به ستون فقرات اتفاق بیفتد.
درد در هر قسمت از کمر چه علتی دارد؟
اینکه بالای کمر شما نزدیک به گردنتان درد کند، احتمالا علتی متفاوت از درد در قسمتهای پایین کمر خواهد داشت. در ادامه علت ایجاد درد در قسمتهای مختلف کمر را با هم بررسی میکنیم.
۱. علت درد در ناحیه گودی کمر و پایین کمر
درد گودی کمر از چیست؟ درد در این ناحیه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای پیداکردن علت ایجاد ناراحتی و علت گودی کمر باید به متخصص ارتوپد مراجعه کرد. اما بهطورکلی فشار به عضلات و کشیدگی رباط، دیسک کمر، آرتروز و رگبهرگشدن از علل شایع درد کمر در ناحیه گودی کمر هستند.
۲. علت درد وسط کمر و کشیدگی عضلات کمر
معمولا علت ایجاد ناراحتی در قسمت بالایی و وسط کمر یا علت درد مهره وسط کمر یکی از موارد زیر است:
- استفاده بیشازحد و نشانه های کشیدگی عضلانی کمر
- فشار روی اعصاب نخاعی، علت درد استخوان وسط کمر
- شکستگی یکی از مهرهها
- استنو آرتریت که ناشی از تجزیه غضروفی است.
- بیماری کیسه صفرا
- در موارد نادر سرطان یا عفونت.
۳. علت درد پشت کمر سمت بالا
در بیشتر مواقع علت ناراحتی در ناحیه بالای کمر آسیبی است که باعث تحریک عضلانی شده و عملکرد مفاصل را با اختلال روبرو کردهاست. سبک زندگی بیتحرک و نشستن مداوم در وضعیت نامناسب میتواند باعث ناراحتی ناحیه بالایی کمر و گردن شود. زمانی که سر و شانهها به سمت جلو خم میشوند، روی استخوان، دیسکها و عضلات درد فشار زیادی وارد میشود که ممکن است منجر به درد شود.
تغییرات هورمونی در اثر پریود، بارداری یا یائسگی و پوکیاستخوان از علل اصلی کمردرد در زنان است، اما مردان بیشتر بهدلیل انجام کارهای سنگین دچار کمردرد میشوند.
علت درد پشت بالاتر از کمر مختلف است. برای تشخیص علت کمر درد و درمان آن باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین ارتوپد در شهر خود آشنا شوید، در مورد علائم خود و راههای درمان با آنها مشورت کنید و یا برای دریافت نوبت حضوری اقدام کنید.
۴. علت کمر درد و درد زیر شکم
بسیاری از اختلالات داخل شکم، مانند آپاندیسیت، آنوریسم، بیماریهای کلیوی، عفونت کلیه، عفونت مثانه، عفونت لگن و اختلالات تخمدان میتوانند باعث علت کمر درد و دل درد و درد شکم که به کمر میزنه باشند.
تشخیص کمر درد چگونه است؟
برای تشخیص دقیق کمر درد ابتدا پزشک از شما میخواهد، بنشینید، بلند شوید یا راه بروید و در این شرایط شما را ارزیابی میکند. سپس دکتر از شما میخواهد تا درد خود را از ۰ تا ۱۰ مشخص کنید. پزشک با این روشها تا حدودی علت کمردرد و قسمت آسیبدیده را تشخیص میدهد. اما برای تشخیص دقیقتر باید آزمایشهای زیر انجام شود:
- اشعه ایکس: با این تصاویر میتوان شکستگی یا آرتروز را تشخیص داد. اما مشکلاتی مانند آسیب به نخاع، عضلات یا دیسک با این روش مشخص نمیشود.
- امآرآی یا سیتیاسکن: با استفاده از ام آر آی میتوان مشکلات مربوط به فتق دیسک، مشکلات استخوان، ماهیچهها، بافتها، تاندون، اعصاب و رگهای خونی را تشخیص داد.
- آزمایش خون: این آزمایش احتمال ایجاد عفونت را بررسی میکند.
- اسکن استخوان: در موارد نادر پزشک این روش را برای بررسی پوکیاستخوان یا تومورهای استخوانی تجویز میکند.
بهترین روش درمان کمر درد چیست؟
همانطور که گفته شد کمردرد بهدنبال علل متعددی ایجاد میشود. الگوی درد، محل درد و علائمی که به همراه آن دیده میشود، میتواند راهنمای خوبی برای تشخیص درست و به موقع این درد باشد. درمان درد کمر بسته به هر یک از دلایل ایجاد آن متفاوت است. بهطورکلی درد در این ناحیه نباید نادیده گرفته شود.
در بسیاری از مواقع درد کمر با روشهای خانگی برطرف میشود، اما این درد در افراد مختلف بسیار متفاوت است. در برخی افراد تا چندین ماه درد حس میشود و در تعداد کمی درد بسیار شدید است. گاهی مسکنهای بدون نسخه و ایجاد گرما در کمر باعث بهبود وضعیت کمر میشود.
در این شرایط بهتر است استراحت نکنید و فعالیتهای سبک را انجام دهید. گاهی پیادهروی و فعالیتهای روزمره کمر درد را از بین میبرند. اگر این روشها جواب نداد و درد تا چند هفته ادامه داشت، باید به دکتر ارتوپد مراجعه کنید.
۱. دارو برای درمان کمردرد
فارغ از اینکه علت کمر درد شما چه باشد، پزشک احتمالا در اولین مرحله از داروهایی مانند قرص نوافن برای تشکیل درد شما استفاده میکند. در ادامه بهترین داروهایی که برای درمان کمردرد تجویز میشوند را با هم مرور میکنیم.
بهترین مسکن برای کمر درد
در بیشتر مواقع برای کمر درد از قرصهای مسکن استفاده میشود. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن به تسکین درد کمک میکنند. البته استفاده بیشازحد از این داروها عوارض جدی دارد و باید مصرف آنها زیر نظر پزشک باشد. اگر این نوع داروها جوابگو نباشند، ممکن است پزشک از داروهای شلکننده عضلانی استفاده کند. این داروها باعث سرگیجه و خوابآلودگی میشوند.
برخی از داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین هم علاوه بر تأثیر مثبت بر افسردگی برای بهبود دردهای مزمن کمر هم مفید هستند. پزشک میتواند در مواردی این داروها را تجویز کند.
داروی قوی برای کمر درد
پزشک برای تسکین درد کمر از مسکنهای مختلف استفاده میکند. برخی از مسکنها مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم باعث تسکین درد میشوند. اما گاهی داروهای قویتری مانند اکسیکدون، قرص سلکوکسیب یا هیدروکودون برای مدت کوتاهی زیر نظر پزشک تجویز میشوند. این نوع داروهای قوی برای دردهای مزمن مناسب نیستند و معمولا برای کمتر از یک هفته تجویز میشوند.
مصرف طولانیمدت داروی کمر درد شدید ممکن است باعث اعتیاد شود، ازاینرو خودسرانه و از راههای دیگر اقدام به تهیه و مصرف این داروها نکنید.
درصورتیکه هیچیک از داروهای تسکیندهنده درد برای کمر درد شما مناسب نباشند و درد به ساق پا برسد، پزشک از یک داروی ضدالتهابی قوی به نام کورتیزون استفاده میکند. کورتیزون به همراه داروی بیحسکننده به نخاع تزریق میشود و التهاب اطراف ریشههای عصبی را کاهش میدهد.
قرص گاباپنتین برای کمردرد خوبه؟
اگر کمر درد از دردهای عصبی باشد، قرص گاباپنتین موثر است. اما برای دردهایی که مشکل آنها عصبی نیست، نمیتوان از این دارو کمکی گرفت.
بهترین آمپول برای کمر درد
یکی از روشهای تسکین درد کمر و پا، تزریق استروئید اپیدورال است. در این روش یک داروی استروئیدی همراه با بیحسکننده در نزدیکی نخاع یا ریشه عصبی تزریق میشود. این دارو التهاب را کاهش میدهد و درد را کنترل میکند. آمپول متیل پردنیزولون برای کمردرد توصیه شده و درد و التهاب را کاهش میدهد.
پماد برای کمر درد
یکی از روشهای درمان درد کمر مسکنهای موضعی است. این مسکنها بهصورت پماد، کرم یا چسب استفاده شده و مواد تسکیندهندهی آنها از طریق پوست منتقل میشوند. برخی از این پمادها و چسبها بدون نسخه پزشک تهیه میشوند و در تسکین درد مؤثر هستند.
۲. فیزیوتراپی برای درد در ناحیه کمر
علاوه بر مصرف دارو برای تسکین درد و کمر درد ناشی از بلند كردن جسم سنگين، فیزیوتراپی هم میتواند بسیار مؤثر باشد. در این روش فیزیوتراپیست برای افزایش انعطافپذیری، تقویت عضلات کمر و شکم و بهبود وضعیت بدن تمریناتی را آموزش میدهد. فیزیوتراپیست همچنین برای اصلاح حرکات در طول دوره درمان نکاتی را آموزش داده تا بهمرور درد کمتر شود.
۳. حرکات اصلاحی برای درد کمر
زمانی که برای درمان کمر درد به فیزیوتراپیست ارجاع داده میشوید، متخصص علاوه بر تمرینات ورزشی برای بهبود درد، برخی از حرکات نادرست شما را هم اصلاح میکند. اگر روزانه فعالیتهای خاصی انجام میدهید، باید با فیزیوتراپیست در میان بگذارید.
بهعنوانمثال افرادی که وسایل سنگین را بهطور مداوم بلند میکنند، باید هنگام بلندکردن اجسام حرکات خود را اصلاح کنند. در این حالت نباید به کمر هیچ فشاری وارد شود و باید فشار کاملا به پاها منتقل شود. اگر هر روز پشت میز مشغول کار هستید، باید نوع نشستن خود را اصلاح کنید تا فشار روی کمر از بین برود. سعی کنید صاف بنشینید و از قوزکردن پشت میز خودداری کنید.
۴. ورزش برای کمر درد (چه ورزش هایی برای کمردرد خوب است؟)
برخی ورزشها مانند حرکات کششی به حالت نشسته برای تسکین درد کمر مناسب است. یکی از ورزشهایی که میتوانید در خانه انجام دهید، حرکات یوگا برای کمر درد است. یکی از این روشها این است که به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید.
کف پاها باید روی زمین باشد. سپس یک پا را با همان حالت خم بالا بیاورید و با دو دست به سمت شکم بفشارید. چند ثانیه صبر کنید و سپس با پای دیگر این حرکت را انجام دهید. تکرار این تمرین میتواند به کاهش درد کمک کند.
آیا پیاده روی برای کمردرد خوب است؟
بله، پیاده روی به درمان درد پایین کمر در زنان و درد کمر قبل پریودی و بهبود مشکلات کمر در سنین مختلف کمک میکند. این مطالعه نشان داد که یک برنامه پیادهروی منظم میتواند برای جلوگیری از عود کمردرد بسیار موثر باشد.
۵. عمل جراحی برای کمردرد
قبل از رسیدن به مرحله جراحی پزشک تمامی گزینههای موردنظر را بررسی میکند. در روشی به نام نوروتومی فرکانس رادیویی یک سوزن ظریف از طریق پوست به نزدیکی ناحیه دردناک وارد شده و امواج رادیویی از سوزن عبور داده میشود. این امواج به اعصاب آسیب رسانده و باعث قطع سیگنال درد به مغز میشود.
روش دیگر کاشت محرکهای عصبی است که زیر پوست کاشته شده و تکانههای الکتریکی را به اعصاب خاصی میرساند. اگر درد کمر بسیار شدید باشد و به پاها برسد یا به اعصاب فشار وارد کند، احتمالا جراحی گزینه مناسبی خواهد بود.
معمولا برای درمان دردهای مربوط به مشکلات ساختاری و بیماری ستون فقرات مثل باریکشدن یا تنگشدن ستون فقرات یا فتق دیسک که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند، از روش جراحی استفاده میشود.
در این ویدئو دکتر ندا کریمی فلوشیپ تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی توضیحات کاملی در مورد انواع کمر درد و اینکه چه هنگام برای درمان کمردرد نیاز به جراحی هست را در این ویدیو ارائه دادهاند.
۶. درمان خانگی کمر درد (درمان کمر درد شدید در خانه)
گاهی درمانهای خانگی کمر درد میتوانند گزینه خوبی برای تسکین درد باشند. برای درمان در خانه میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
- کمپرس گرم و یخ درمانی: کیسه یخ ناراحتیها را تسکین داده و برای کاهش التهاب استفاده میشود. کیسه را در یک حوله نازک بپیچید تا به پوستتان آسیبی وارد نشود. بعد از کاهش التهاب، کمپرس گرم میتواند برای کاهش درد مفید باشد.
- تمرینات مربوط به کمر: انجام برخی تمرینات ساده در خانه میتواند وضعیت بدن را بهبود ببخشد و عضلات کمر را تقویت کند. فیزیوتراپیست این تمرینات را به شما آموزش داده تا در خانه انجام دهید.
با برخی اقدامات میتوان وضعیت بدن را در شرایط بهتری قرار داد و از بروز این مشکل یا عود مجدد آن جلوگیری کرد. اقدامات زیر باعث سلامت کمر میشود:
- ورزشهایی مانند فعالیتهای هوازی که به کمر فشار وارد نمیکنند.
- انجام تمرینات مربوط به عضلات شکم و پشت
- حفظ وزن مناسب
- ترک سیگار.
۷. معجون برای درمان کمر درد (برای کمر درد چی خوبه بخوریم؟)
اگر علت ایجاد درد کمر، سیاتیک یا مشکل در دیسکها باشد، میتوان با مصرف برخی معجونها و نوشیدنی برای درمان کمردرد درد را تسکین داد. بهعنوانمثال معجون سیاهدانه و عسل بسیار مفید است. اگر این معجون را به مدت ۲ ماه مصرف کنید، تأثیر آن را بهخوبی میبینید. ترکیب زنجبیل، زردچوبه، لیمو، هویج و سیب هم یک معجون مناسب برای کمردرد است. برای تأثیر بهتر آن میتوانید به معجون، کمی فلفل سیاه اضافه کنید.
۸. آب درمانی برای کمردرد
آب به دلیل نیروی شناوری که به عنوان یک ماده خنثی در برابر کشش رو به پایین گرانش عمل میکند، محیطی ایده آل برای ورزش کردن کسانی که کمردرد دارند، فراهم میکند. انجام آب درمانی وزن کلی وارد شده روی مفاصل را هم کاهش میدهد.
۹. درمان درد کمر در ۵ دقیقه ممکن است؟
شاید این عبارت کمی عجیب باشد. اما گاهی با برخی درمانهای خانگی میتوان درد کمر را سریعا خوب کرد. گاهی ممکن است علت درد انقباض عضلات باشد. در این حالت با کمی ورزش و تحرک میتوان تا حدودی درد را کاهش داد. گرم و سردکردن کمر با کمپرس آب گرم و یخ میتواند در برخی مواقع مؤثر باشد.
اگر مشکل از عضلات کمر باشد، میتوان با برخی حرکات کششی مانند کشیدن دستها و لمس پا به شرایط بهتری رسید. کرمها و چسبهای ضددرد هم با منتقلکردن مسکن از راه پوست سریعا درد را کاهش میدهند و به عنوان درمان سریع کمردرد مردان و زنان محسوب میشوند.
چه موقع برای درد کمر به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد کمر همراه با هرکدام از علائم زیر باشد باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید:
- دردی که با خوردن مسکن برطرف نشده و بیشتر از یک هفته طول کشیده است.
- درد شدید یا مداوم، به خصوص در هنگام شب یا زمانی که دراز میکشید.
- دردی که به یک پا یا هر دو و مخصوصا به زیر زانو کشیده شود.
- دردی که همراه با کاهش وزن باشد.
- ناراحتی که همراه با تورم و قرمزی کمر است.
همچنین در هر کدام از شرایط زیر باید سریعا به اورژانس مراجعه کرده یا با ۱۱۵ تماس بگیرید:
- کمردردی که به دنبال تصادف، سقوط از ارتفاع و یا به دنبال آسیبهای ورزشی ایجاد شدهاست.
- کمردردی که با بیاختیاری ادرار و مدفوع همراه است.
- کمردردی که با تب همراه است.
- کمردردی که همراه با ضعف، بیحسی و سوزنسوزنشدن در پاها، کمر و یا هر جای دیگر بدن همراه است.
اگر علائم بالا را داشتید، بهتر است در اسرع وقت به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا علت کمردرد تشخیص داده شود و قبل از ایجاد آسیب بیشتر جلوی آن گرفته شود.
عوارض کمر درد چیست؟
کشیدگی ماهیچه یا رباط یکی از مضرات کمر درد است. بلند کردن مکرر اجسام سنگین یا یک حرکت ناهنجار ناگهانی میتواند عضلات پشت و رباطهای ستون فقرات را تحت فشار قرار دهد. برای افرادی که وضعیت جسمانی نامناسبی دارند، فشار مداوم بر پشت بدن میتواند باعث اسپاسم دردناک عضلانی شود.
کمردرد ناگهانی در مردان و زنان میتواند با خطرات زیر همراه باشد:
- آسیب عصبی
- از دست دادن کار به دلیل ناتوانی
- افزایش وزن
- افسردگی
- بی خوابی
- تشدید درد هنگام استراحت، نشستن یا ایستادن.
درمان کمردرد | روش پیشگیری از کمر درد |
---|---|
دارو درمانی | وضعیت بدنی مناسب را حفظ کنید |
استفاده از پماد موضعی | به ورزش منظم بپردازید |
فیزیوتراپی | از مبلمان ارگونومیک استفاده کنید |
آب درمانی | تکنیکهای کاهش استرس را تمرین کنید |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
کمردرد یکی از علائمی است که میتواند نشانهای از مشکلات و بیماریهای مختلف باشد. یکی از علل اصلی این درد در زنان تغییرات هورمونی است که زنان در طول دوران پریود، بارداری و یائسگی با آن روبرو میشوند. علاوهبراین زنان بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند و همین موضوع دلیل برای کمردرد در زنان است. مردان بیشتر به دلیل انجام کارهای سخت و حرکت اشتباه و عدم استفاده صحیح از عضلات دچار کمردرد میشود.
راههای زیادی برای درمان کمردرد وجود دارد مانند بسیاری از حرکات ورزشی و حرکات اصلاحی که فیزیوتراپیست به شما آموزش میدهد. علاوه بر اینها در صورت خفیفبودن درد شما میتوانید از مسکنهای بدون نسخه مثل ناپروکسن یا ایبوبروفن استفاده کنید. اگر کمر درد شدیدی دارید که با درمانهای خانگی بهبود پیدا نمیکند، باید به دکتر ارتوپد یا متخصص توانبخشی مراجعه کنید. برای پیداکردن بهترین متخصص ارتوپد یا فیزیوتراپیست میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین پزشک ارتوپد و پزشک آنلاین طب فیزیکی وجود دارد.
- دکتر متخصص ارتوپد تهران
- دکتر متخصص ارتوپد شیراز
- دکتر متخصص ارتوپد اصفهان
- دکتر متخصص ارتوپد مشهد
- دکتر متخصص ارتوپد کرج
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
علت کمر درد ممکنست به دلایل زیر باشد:
برداشتن وزن هاای سنگین از زمین
چاقی بیش از حد
ورزش های بدن سازی سنگین
قوز کردن هنگام نوشتن و یا تماشای TV
جلق ناشتا
سلام
بله دقیقا
البته دلایل دیگری هم وجود دارد که نیاز به بررسی و درمان دارد