فهرست مطالب
- بیماری سارکوئیدوز چیست؟
- علائم بیماری سارکوئیدوز (سارکوئیدوز چه علائمی دارد؟)
- علت بیماری سارکوئیدوز چیست؟
- روش های تشخیص بیماری سارکوئیدوز
- درمان بیماری سارکوئیدوز (سارکوئیدوز درمان دارد؟)
- انواع بیماری سارکوئیدوزیس کدامند؟
- عوارض بیماری سارکوئیدوز چیست؟
- آیا می توان از بیماری سارکوئیدوز پیشگیری کرد؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
سارکوئیدوز (Sarcoidosis) یا سارکوئیدوزیس نوعی بیماری است که باعث تشکیل سلولهای التهابی در اندامهای مختلف بدن میشود. هر چند که واکنش سیستم ایمنی بدن به عوامل خارجی، باکتری، ویروس یا مواد شیمیایی از علل بروز بیماری سارکوئید هستند، اما تا به امروز علت مشخصی برای بیماری سارکوئیدوز مشخص نشده است. در ادامه با ما باشید تا با بیماری سارکوئیدوز، علائم بیماری، روشهای تشخیص و درمان این بیماری التهابی آشنا شوید. برای درمان علائم این بیماری بهتر است به متخصص ریه یا دکتر داخلی مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری و مشاوره آنلاین برای شما قرار گرفته است.
بیماری سارکوئیدوز چیست؟
بیماری سارکوئیدوز به انگلیسی sarcoidosis بیماری التهابی است که اندامهای مختلف بدن به ویژه غدد لنفاوی و ریهها را تحت تاثیر قرار میدهد. سارکوئیدوزیس در دسته بیماری های ریه قرار میگیرد. در بیماران مبتلا به سارکوئیدوز شاهد ایجاد تودههای غیرطبیعی در برخی از اندامهای بدن هستیم که از بافتهای ملتهب تشکیل میشوند.
این تودههای التهابی روی عملکرد اندامهای درگیر تاثیر گذاشته و ساختار طبیعی آنها را از بین میبرند. سارکوئیدوزیس به خاطر واکنش سیستم ایمنی بدن به یک ماده ناشناخته است که میتواند مواد شیمیایی، عوامل عفونی یا گرد و غبار باشد. پاسخ غیرعادی به پروتئینهای بدن هم میتواند باعث بروز التهاب در افراد شود. البته این واکنش غیرطبیعی بیشتر در افرادی مشاهده میشود که پتانسیل ژنتیکی داشته باشند.
علائم بیماری سارکوئیدوز (سارکوئیدوز چه علائمی دارد؟)
گاهی مبتلایان به بیماری سارکوئید هیچ نشانه و علائم بیماری از خود نشان نمیدهند، اما علائم عمومی بیماری سارکوئیدوز شامل این موارد میشوند:
- تب
- کاهش وزن
- خستگی
- درد مفاصل
- خشک شدن دهان
- خونریزی بینی
- ورم شکم
- تورم غدد لنفاوی
۱. بیماری سارکوئیدوز چه اندام هایی را درگیر می کند؟
سارکوئیدوز میتواند اندامهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار بدهد و بسته به اینکه چه اندامی درگیر میشود، علائم بیماری هم متفاوت خواهند بود. معمولا ریهها بیشتر از سایر اندامها تحت تاثیر سارکوئیدوز قرار میگیرند. علائم سارکوئیدوزی که ریهها را درگیر میکند شامل این موارد میشوند:
- خسخس سینه
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرفه خشک
۲. علائم سارکوئیدوز پوستی
نشانههای پوستی ابتلا به سارکوئیدوزیس عبارتند از:
- زخم و التهاب پوستی در گونهها، گوش و بینی
- ریزش مو
- زخمهای پیشرونده
- جوش و برجستگیهای قرمز رنگ یا بنفش رو به قرمز در ناحیه مچ پا
- تغییر رنگ قسمتهای مختلف پوست
۳. علائم سارکوئیدوز عصبی
علائم بیماری سارکوئیدوز در صورت درگیر شدن سیستم عصبی به شرح زیر هستند:
- سردرد
- کاهش یا از دست رفتن قدرت شنوایی
- تشنج
۴. علائم سارکوئیدوز چشمی
علائم چشمی بیماری سارکوئیدوزیس عبارتند از:
- درد چشم
- تاری دید
- خارش چشم
- خشک شدن چشمها
- ازدسترفتن بینایی
- حساسشدن به نور
- بیرون زدگی چشم
- حس سوزش در چشم
- قرمزی شدید چشم
- ترشح چرکی از چشم
۵. علائم سارکوئیدوز قلبی
علائم سارکوئیدوز در صورت درگیر شدن قلب:
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سنکوپ کردن
- نامنظم شدن ضربان قلب یا آریتمی
- تپش قلب
- خستگی
- تورم ناشی از تجمع مایعات
اندامهای دیگری مثل کبد، طحال، استخوانها، کلیهها، غدد لنفاوی و عضلات هم تحت تاثیر سارکوئیدوزیس قرار میگیرند. به علاوه اینکه این بیماری التهابی روی سیسم عصبی و متابولیسم کلسیم هم تاثیر میگذارد.
چه زمانی لازم است برای بررسی علائم سارکوئیدوز به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده علائم زیر باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- بیحسشدن صورت
- حساسشدن نسبت به نور
- درد چشم
- تغییر بینایی یا ازدسترفتن بینایی
- تپش قلب
- اختلال تنفسی
برای بررسی علائم بیماری سارکوئیدوزیس به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
از آنجایی که سارکوئیدوز بیشتر روی ریهها تاثیر میگذارد، باید به متخصص ریه مراجعه کنید. همچنین میتوانید برای بررسی علائم از متخصص داخلی یا متخصص عفونی مشاوره بگیرید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
علت بیماری سارکوئیدوز چیست؟
در حال حاضر علت دقیق ابتلا به بیماری سارکوئید مشخص نیست. در برخی مبتلایان علت بیماری وجود استعداد ژنتیکی در بیمار تشخیص داده شده است که فرد از طریق ویروس، باکتری، مواد شیمیایی یا گرد و غبار به سارکوئیدوزیس مبتلا میشود.
سارکوئید باعث میشود که سیستم ایمنی بدن واکنش بیش از حدی از خود نشان بدهد و سلولهای ایمنی ملتهب که به آن گرانولوما میگویند، در اندامهای مختلف تجمع کنند. با جمع شدن گرانولوماها در اندامهای بدن، عملکرد ارگانها تحت تاثیر قرار میگیرد. هر چند که علت ابتلا به این بیماری هنوز ناشناخته است و هر فردی ممکن است به آن مبتلا شود.
چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به بیماری سارکوئیدوز هستند؟
سارکوئیدوز هر رده سنی را تحت تاثیر قرار میدهد، اما معمولا در بزرگسالان بین ۲۰ تا ۶۰ ساله رایج است. کودکان چندان در معرض خطر نیستند، اما زنان و آفریقاییها و اهالی اروپای شمالی بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. افرادی که سابقه خانوادگی سارکوئیدوز داشته باشند هم نسبت به سایرین بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند.
عوامل زیر ریسک ابتلا به بیماری سارکوئید را افزایش میدهند:
- سابقه خانوادگی: یعنی وجود فردی مبتلا به سارکوئیدوز در خانواده ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
- سن و جنسیت: درست است سارکوئیدوز در هر سنی بروز میکند، اما بیشتر افراد بین ۲۰ تا ۶۰ ساله را درگیر میکند. بهعلاوه اینکه احتمال ابتلا در زنان کمی بیشتر از مردان است و میزان شیوع آن در نژاد اروپای شمالی و آفریقایی بیشتر است.
بیماری سارکوئیدوز و کرونا
افراد مبتلا به سارکوئیدوز ویژگیهای مشخصی دارند که ریسک عفونت سارس و کووید را افزایش میدهند که به کرونا شدید ختم میشود.
روش های تشخیص بیماری سارکوئیدوز
از آنجایی که علائم سارکوئیدوز شبیه بیماریهایی مثل سرطان یا آرتریت است، تشخیص این بیماری کمی دشوار میشود. روشهای تشخیص بیماری سارکوئیدوز به این شرح است:
روش تشخیص سارکوئیدوز | توضیحات |
---|---|
موارد مهم در معاینه بالینی بیمار | ورمهای پوستی یا جوشهای پوستی تورم غدد لنفاوی معاینه صدای ریه و قلب بررسی وضعیت کبد یا طحال |
آزمایشهای تشخیصی بیماری سارکوئیدوزیس | عکس اشعه ایکس از قفسه سینه برای معاینه گرانولوماس و تورم غدد لنفاوی سیتی قفسه سینه تست کارکرد ریه جهت بررسی ظرفیت ریهها آزمایش خون جهت بررسی عملکرد کبد و کلیه بیوپسی |
سن ابتلا به بیماری سارکوئید چقدر است؟
فرد ممکن است در هر سنی به بیماری سارکوئیدوز مبتلا شود. اما معمولا ۲۰ تا ۶۰ سالگی سن ابتلا به بیماری سارکوئیدوزیس محسوب میشود. میزان ابتلا به سارکوئیدوز در زنان اندکی بیشتر از مردان است.
درمان بیماری سارکوئیدوز (سارکوئیدوز درمان دارد؟)
تا به امروز درمانی برای بیماری سارکوئیدوز وجود ندارد و صرفا میتوان بیماری را کنترل و مدیریت کرد، البته برخی علائم سارکوئیدوز بدون درمان خودبهخود بهبود پیدا میکنند. در صورتی که میزان التهاب شدید باشد پزشک دارودرمانی با کورتیکواستروئیدها یا داروهای سرکوبکننده ایمنی را تجویز میکند که التهاب را کاهش میدهند.
بسته به اینکه سارکوئیدوز روی چه اندامهایی تاثیر میگذارد، شیوه درمان هم متفاوت خواهد بود. طول درمان بسته به اینکه ریه، چشم، قلب یا سیستم عصبی درگیر شده باشد، در افراد مختلف فرق میکند. برخی ممکن است دارو نیاز نداشته باشند و در عین حال عدهای هم در درمان سارکوئیدوز پوستی یا سایر انواع آن تا ۲ سال دارودرمانی نیاز دارند.
۱. درمان دارویی بیماری سارکوئیدوز
داروهایی مثل قرص متوترکسات (methotrexate) و آزاتیوپرین (azathioprine) با سرکوب سیستم ایمنی میزان التهاب ناشی از سارکوئیدوز را کاهش میدهند. هیدروکسی کلروکین (Hydroxychloroquine) برای درمان ضایعات پوستی و افزایش میزان کلسیم خون تجویز میشود.
کورتیکواستروئیدها یا همان استروئیدها بهترین درمان دارویی بیماری سارکوئیدوز هستند که با سرکوب گلبولهای سفید خون که با عفونت میجنگند، میزان التهاب را کاهش میدهند. داروهای ضد التهابی برای کاهش درد عضلانی و مفصلی تجویز میشوند. قطرههای استروئیدی برای درمان مشکلات چشمی و اسپریهای استروئیدی هم برای درمان درگیری برونشی بهکار میروند.
۲. چه ویتامینهایی به سارکوئیدوز کمک میکنند؟ (سارکوئیدوز و ویتامین دی)
مولیتی ویتامینهای روزانه حاوی ویتامینهای آنتی اکسیدانی A، C، E، ویتامینهای B کمپلکس و مواد معدنی کمیاب مانند منیزیم، کلسیم، روی و سلنیوم، اسیدهای چرب امگا ۳ به کاهش التهاب در سراسر بدن کمک میکنند.
در بیشتر موارد با مکملها، ویتامین D هم برای جلوگیری از هیپوکلسمی و هم برای به حداکثر رساندن تغذیه استخوان مصرف میشوند. با این حال، در سارکوئیدوز، مکمل ویتامین D ممکن است خطر هیپرکلسمی را افزایش دهد.
۳. درمان گیاهی بیماری سارکوئیدوز
با طب سنتی و درمان گیاهی هم میتوان به درمان سارکوئیدوز کمک کرد. طب سنتی مصرف روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب و ۶ تا ۸ ساعت خواب شبانه را به این بیماران توصیه میکند. از نظر طب سنتی مصرف زنجبیل، رزماری و ماساژ با روغنهای گیاهی مثل اکالیپتوس، کاج و رزماری میتواند به کنترل و درمان بیماری سارکوئیدوز کمک کند.
برای درمان گیاهی سارکوئیدوزیس میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید، البته این را بهخاطر داشته باشید که صرفا گیاهی بودن این روشها دلیل بر بیخطر بودن آنها نیست. برای هر گونه درمانی حتی درمان گیاهی هم حتما باید با پزشک خود مشورت کنید. جهت مشاوره آنلاین و گفتگو با پزشک درباره اختلال احتمالی داروهای مصرفی با روشهای درمان گیاهی میتوانید از وبسایت دکترتو مشاوره آنلاین بگیرید.
نام گیاه برای درمان سارکوئیدوز | مزایا | عوارض |
---|---|---|
زردچوبه | کاهش التهاب ناشی از سارکوئیدوز | ریسک خونریزی را افزایش میدهد. احتمال تداخل با سایر داروها وجود دارد. |
گیاه پنجه گربه | کاهش التهاب و درمان گیاهی سارکوئیدوز | بیماران خود ایمنی مثل لوپوس، آرتریت روماتوئید و بیماران لوسمی نباید از آن استفاده کنند. |
خوراکیهای حاوی آنتیاکسیدان مثل گوجهفرنگی، کدو، سبزیجات، ذغال اخته و گیلاس | کاهش التهاب و التیام زخمهای پوستی | باید طبق نظر پزشک مصرف شوند. زیادهروی باعث تشدید التهابات میشود. |
گیاه ختم ذهبی | رفع التهاب و کاهش درد | برای خانمهای باردار توصیه نمیشود. |
۴. درمان سارکوئیدوز در طب سنتی
طب سنتی مصرف خوراکیهای حاوی منیزیم و با کلسیم کم مثل سبوس، ذرت، سویا، جو، چاودار، آووکادو، برنج قهوهای، موز و سیب زمینی را برای درمان گیاهی بیماری سارکوئیدوز توصیه میکند. بابونه، آلوئهورا، گل راعی و شیرین بیان از دیگر گیاهان دارویی توصیه شده برای درمان گیاهی بیماری سارکوئیدوز هستند.
نکته مهم: یادتان باشد خوددرمانی در مصرف داروهای گیاهی به هیچ وجه توصیه نمیشود، حتما پیش از مصرف با پزشک متخصص مشورت کنید.
۵. درمان قطعی بیماری سارکوئیدوز چیست؟
در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری سارکوئیدوز وجود ندارد و صرفا با روشهای موجود میتوان بیماری را کنترل و مدیریت کرد. درمان جدید سارکوئیدوز نیز کورتیکواستروئیدها هستند که برای دوز مصرف چند ماه تجویز میشوند.
۶. رژیم غذایی در بیماری سارکوئیدوز
بیماران مبتلا به سارکوئیدوزیس باید رژیم غذایی متعادلی سرشار از میوه و سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی و چربیهای سالم مصرف کنند. غذاهای حاوی آنتیاکسیدان هم به خاطر خاصیت ضدالتهابیشان گزینه خوبی هستند که باید در رژیم غذایی بیماری سارکوئیدوز قرار بگیرند. مصرف خوراکیهای حاوی آنتی اکسیدان باعث کاهش برخی نشانهها و علائم سارکوئیدوز میشود.
مصرف غذاهای تصفیه شده مثل شکر، پاستا و نان سفید مجاز نیست و بهتر است بیماران گوشت قرمز کمتری مصرف کنند و برای تامین پروتئین مورد نیاز سراغ مصرف توفو، لوبیا، سویا یا ماهیهای آب سرد بروند.
۷. اگر بیماری سارکوئیدوز به موقع درمان نشود چه میشود؟
اگر سارکوئیدوز درمان نشود، یا اگر درمان مؤثر واقع نشود، میتواند باعث مشکلات سلامتی جدی و عوارض خطرناک شود. عوارض احتمالی آن نیز شامل مشکلات ریوی و مشکلات قلبی هستند.
انواع بیماری سارکوئیدوزیس کدامند؟
بیماری التهابی سارکوئیدوز میتواند روی اندامهای مختلف بدن از جمله پوست، مفصل، چشم، قلب و ریه تاثیر بگذارد. برخی از انواع اندامهایی که این بیماری آنها را درگیر میکنند شامل موارد زیر هستند:
انواع سارکوئیدوزیس | توضیحات |
---|---|
سارکوئیدوز ریوی | روی ریهها تأثیر میگذارد و باعث علائم تنفسی و فیبروز میشود. |
سارکوئیدوز پوستی | به صورت پلاک، گره پوستی یا اریتم نودوزوم ایجاد میشود. |
بیماری سارکوئیدوز چشم | منجر به بیماری یووئیت چشم یا ضایعات دردناک میشود و ممکن است باعث از دست دادن بینایی شود. |
سارکوئیدوز اسکلتی عضلانی – مفصلی | روی عضلات و مفاصل تأثیر میگذارد و در نتیجه آن درد، تورم و گاهی آرتریت ایجاد میشود. |
سارکوئیدوز قلبی | باعث آریتمی، نارسایی قلبی یا کاردیومیوپاتی میشود. |
بیماری سارکوئیدوز لنفاوی | روی غدد لنفاوی تأثیر میگذارد و معمولا باعث بزرگ شدن ناحیه قفسه سینه میشود. |
سارکوئیدوز کبدی | در بیشتر بدون علائم است اما میتواند باعث افزایش آنزیمهای کبدی و فشار خون شود. |
سارکوئیدوز مغزی – عصبی | روی سیستم عصبی تأثیر میگذارد و علائمی مانند سردرد، تشنج یا درگیر شدن عصب جمجمه را ایجاد میکند. |
بیماری سارکوئیدوز کلیوی | منجر به هیپرکالسیمی و نارسایی کلیوی میشود. |
سارکوئیدوز غدد درون ریز | شامل غدد درون ریز، به ویژه هیپوفیز یا تیروئید است که تعادل هورمونی را مختل میکند. این بیماری میتواند علت بزرگ شدن غده هیپوفیز هم باشد. |
۱. بیماری سارکوئیدوز ریه
از هر ۱۰ نفر فرد مبتلا به بیماری سارکوئیدوز، ۹ نفر به بیماری خود ایمنی ریه مبتلا میشوند. نشانههای اصلی سارکوئیدوز ریه تنگی نفس و سرفه خشک مداوم هستند. برخی از مبتلایان به سارکوئیدوز ریه درد و ناراحتی در قفسه سینه و بالا بودن فشار ریه را هم تجربه میکنند. البته این علائم چندان شایع نیستند.
۲. بیماری سارکوئیدوز مزمن
در بیماری سارکوئیدوز، سلولهای التهابی (گرانولوما) در اندامهای مختلف بدن تجمع میکنند بهخصوص در ریهها و غدد لنفاوی. اما ممکن است روی چشمها، پوست، قلب و سایر اندامها هم تاثیر بگذارند.
برخی از بیماران، دچار سارکوئیدوز مزمن میشوند که بیماریشان نسبت به روشهای درمانی معمول مقاومت نشان داده و برای کنترل بیماری به عوامل بیولوژیک یا سیتوکسیک نیاز دارند. ریسک مرگومیر در بیماران مبتلا به سارکوئیدوز مزمن ۱ تا ۸٪ است.
۳. بیماری سارکوئیدوز چشمی
بیماری سارکوئیدوز ممکن است روی عضلات خارج چشمی، چربی مداری و غلاف عصب بینایی هم تاثیر بگذارد که در آن صورت به آن بیماری سارکوئیدوز چشمی میگویند. سارکوئیدوز چشمی با علائمی مثل تودههای قابل لمس، ورم پلک، پتوز، پروپتوز و درد چشم همراه است.
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری سارکوئیدوز چشمی وجود ندارد و با دارودرمانی میتوان بیماری را کنترل کرد. برخی علائم هم ممکن است خودبهخود برطرف شوند. گاهی هم ممکن است شدت بیماری افزایش پیدا کند و باعث نابینایی در فرد شود.
۴. نشانگان لوفگرن چیست؟
سندروم لوفگرن یا نشانگان لوفگرن (Löfgren) نوعی سارکوئیدوز بالینی حاد است که شامل ترکیبی از تب، اریتم ندوزوم (erythema nodosum) و تورم غدد لنفاوی میشود.
البته همیشه هم این مجموعه علائم در نشانگان لوفگرن مشاهده نمیشود و گاهی هم با پلی آرتریت مهاجرتی (migratory polyarthritis) همراه میشود؛ به خصوص در قوزک پاها. التهاب چشمها و درد مفاصل هم در نشانگان لوفگرن دیده میشوند. سندرومی که به سرعت در فرد پدیدار شده و معمولا بدون نیاز به درمان خاصی فرد بهبود پیدا میکند.
عوارض بیماری سارکوئیدوز چیست؟
بهطورکلی بیماری سارکوئیدوز در بیشتر افراد عارضهای ندارد. اما اگر به سارکوئیدوز مزمن تبدیل شود بیمار با عوارض احتمالی زیر روبهرو خواهد شد:
- سارکوئیدوز ریوی: عدم درمان سارکوئیدوز ریوی باعث ایجاد زخم دائمی در ریهها، سختشدن تنفس و افزایش فشار خون میشود.
- سارکوئیدوز چشمی: از عوارض سارکوئیدوز چشمی میتوان به آسیبدیدگی شبکیه، آبمروارید، گلوکوم و نهایتا نابینایی اشاره کرد.
- سارکوئیدوز کلیوی: تاثیر سارکوئیدوز روی میزان کنترل کلسیم بدن باعث ایجاد سنگ کلیه و اختلال در عملکرد کلیهها میشود.
- سارکوئیدوز قلب: ایجاد گرانولوم در قلب، ریتم قلب، عملکرد طبیعی قلب و جریان خون را نامنظم میکند. در موارد نادر، سارکوئیدوز قلب ممکن است باعث مرگ شود.
- سارکوئیدوز سیستم عصبی: تشکیل گرانولوم در مغز و نخاع باعث اختلال سیستم عصبی مرکزی میشود و احتمال التهاب در عصب صورت و نهایتا فلج صورت وجود دارد.
ناباروری و مشکلات بارداری از عوارض احتمالی سارکوئیدوز هستند، در موارد نادری هم ممکن است شاهد اسیب شدید ریه و قلب باشیم که باید بیمار داروهای سرکوب کننده ایمنی مصرف کند.
۱. اگر بیماری سارکوئیدوز قلبی به موقع درمان نشود، چه می شود؟
بیماری سارکوئیدوز قلبی نوع نادری از سارکوئیدوز است که به خاطر علائم و نشانههای نامشخصی که دارد تشخیص آن بسیار دشوار خواهد بود. هر چند تشخیص دیرهنگام بیماری و عدم درمان به موقع آن، خطر آریتمی قلبی و نارسایی قلبی را برای بیمار به دنبال دارد.
۲. آیا بیماری سارکوئیدوز خطرناک است؟
بیشتر مبتلایان به سارکوئیدوز هیچ وقت علائم و نشانه ندارند، اما این بیماری ممکن است باعث تنگی نفس و نارسایی ریوی شود و گاهی هم آسیب دائمی به ریهها زده و ریهها برای همیشه از کار میافتند.
در موارد نادر، اگر سارکوئیدوز باعث ایجاد بیماری قلبی یا بیماری ریوی شود، میتواند خطرناک باشد. عدم درمان بیماری سارکوئیدوز ریوی باعث فیبروز ریوی شده که نفس کشیدن را سخت میکند.
۳. بیماری سارکوئیدوز و واکسن کرونا تداخل دارند؟
وجود بیماری سارکوئیدوز هیچ خللی با تزریق واکسن کرونا ندارد، به علاوه اینکه بیماران مبتلا به سارکوئیدوز هم هیچ منعی برای تزریق واکسن کرونا ندارند.
۴. سارکوئیدوز و سیگار
بسیاری از دانشمندان بر این باورند که سیگار کشیدن به نوعی با سارکوئیدوز مرتبط است. اما تاکنون نتایجی برای اثبات آن ارائه نشده است.
۵. آیا سارکوئیدوز واگیردار است؟
سارکوئیدوز مسری نیست و این بیماری افراد را به روشهای مختلفی تحت تاثیر قرار میدهد. خوشبختانه، اکثر بیماران مبتلا به سارکوئیدوز زندگی نسبتاً طبیعی دارند. تقریباً ۷۰ درصد از بیماران سارکوئیدوز بدون علائم هستند و نیازی به درمان ندارند.
آیا می توان از بیماری سارکوئیدوز پیشگیری کرد؟
هیچ راه شناختهشدهای برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. حتی زمانی در گذشته جز بیماریهای غیرشایع محسوب میشد. امروزه میدانیم که سارکوئیدوز دهها هزار نفر را در سراسر دنیا مبتلا میکند. از آنجایی که بیشتر مبتلایان به سارکوئیدوزیس هیچ علائم و نشانهای ندارند، راههای پیشگیری از این بیماری هم چندان شناختهشده نیست.
علت اصلی و اولیه سارکوئیدوز عامل ژنتیکی یا عوامل محیطی است. از میان فاکتورهای مختلف، استرس یکی از عوامل اصلی و کلیدی در شروع سارکوئیدوز محسوب میشود. بنابراین با کاهش استرس، انتخاب سبک زندگی سالم، و خواب کافی شاید بتوان بهنوعی از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
عکس بیماری سارکوئیدوز
در ادامه، تصویری از این بیماری را برایتان میآوریم. همانطور که مشاهده میکنید، ریهها تحت تاثیر قرار گرفتهاند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
بیماری سارکوئیدوز نوعی بیماری التهابی است که روی اندامهای مختلف بدن از جمله پوست، غدد لنفاوی، قلب، ریهها، سیستم عصبی و چشمها تاثیر میگذارد. علائم و نشانههای این بیماری تقریبا نامشخص هستند و گاهی اصلا بروز نمیکنند.
تا به امروز روش درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، البته چشمانداز بیماری سارکوئید تقریبا خوب است و بیشتر مبتلایان میتوانند با این بیماری زندگی عادی و سالم داشته باشند. گاهی حتی نیازی به درمان نیست و بیماری خود به خود برطرف میشود، البته در مواردی ممکن است بیماری مزمن باشد و تا چند سال هم بیمار دارو مصرف کند. مزمن بودن بیماری به اندامهای حساس بدن آسیب میرساند. بنابراین در صورت مشاهده علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
برای مشاوره آنلاین میتوانید با پزشکان وبسایت دکترتو در تماس باشید. در دکترتو امکان مشاوره با بهترین متخصص ریه یا دکتر متخصص داخلی وجود دارد. شما از طریق سایت دکترتو میتوانید علاوه بر تعیین وقت حضوری، از مشاوره با دکتر ریه آنلاین و متخصص داخلی آنلاین استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
پشت کمرم حالت کبودی و خارش داره آزمایش و سونوگرافی هم انجام دادم ،مشکلی نداره،علت چی میتونه باشه
زهرای عزیز
کبودی و خارش پشت کمر میتواند ناشی از عواملی مانند آلرژی، التهاب پوستی، یا فشار به پوست (مثلاً از خوابیدن طولانیمدت یا مالش مداوم) باشد. از آنجایی که آزمایشها مشکلی نشان ندادهاند، احتمالاً علت این علائم به مسائل غیر جدی مربوط است. اگر علائم ادامه یافت یا بدتر شد، بهتر است دوباره با پزشک مشورت کنید.
متخصص پوست و مو
سلام
من سالهاست که هر چند وقت یکبار دچار سرفههای خشک میشم در انتهای گلو گاهی تاولهای ریز دیده میشه. گهگداری آفت دهان هم دارم .درمانهای مختلف هم از متخصصین گرفتم اما فایده ندارن باز دوباره عود میکنه یه پزشکی برام آمپول ویتامین ب ۱۲ و بکمپلکس نوشت و بنظرم که اثر خوبی داشت. آیا ممکنه دلیلش خودایمنی باشه. چکار باید بکنم.در ضمن دیابت هم دارم
متشکرم
سلام
با توجه به علایم تان
از نظر مشکلات لوزه و برونشیت نیاز به تشخیص اصولی دارید
سیستم ایمنی تان باید چک شود
مشکلات خودایمنی هم باید در نظر گرفته شود
پیشنهاد می شود
زیر نظر متخصص آلرژی باشید
متخصص آلرژی
سلام داکتر صاحب محترم من هم سارگویدز دارم هردو طرف گلویم پندیده نزد داکتر پزشک رفتم پی یوپسی گرفت از گلویم گفت سار گویدوز داری گفت خودش خوب میشود اما خوب نشد
سلام
در صورت تشخیص این بیماری نیاز به درمان دارید
چون غدد لنفاوی ممکن است درگیر شود
سلام آیا لکه های سفید روی پوست هم نوعی از این بیماری هستش
سلام
امکانش وجود دارد
ولی نیاز به معاینه دقیق تر دارد تا از نظر بیماری های دیگر هم چک شوید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/dermatologist
این چی بود دیگه من گرفتم
سلام
درمان را جدی بگیرید
سارکوئیدوزیس نوعی بیماری است که باعث تشکیل سلولهای التهابی در اندامهای مختلف بدن میشود. هر چند که واکنش سیستم ایمنی بدن به عوامل خارجی، باکتری، ویروس یا مواد شیمیایی از علل بروز بیماری سارکوئید هستند، اما تا به امروز هنوز علت اصلی مشخصی برای بیماری سارکوئیدوز وجود ندارد
سلام ایا سکته چشمی به این بیماری مرتبط هست؟
حامد عزیز
گرچه سارکوئیدوز با علائم چشمی ممکن است همراه باشد
ولی لز.ما به این معنا نیست که حتمن به هم مرتبط باشد
در صورت علایم چشمی فورا به پزشک مراجعه کنید
متخصص چشم