فهرست مطالب
درمان سرطان مثانه یکی از چالشهای مهم در حوزه بهداشت و درمان است که نیاز به تشخیص دقیق و درمان سریع دارد. سرطان مثانه معمولاً با علائمی مانند خون در ادرار، درد یا سوزش هنگام ادرار، و نیاز به ادرار مکرر بروز میکند. این سرطان به دلیل موقعیت خاص آن، در صورت تشخیص بهموقع و استفاده از روشهای درمانی مناسب مانند جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی، قابل درمان است. انتخاب روش درمانی بستگی به نوع، مرحله و گسترش سرطان دارد. در این مقاله، به بررسی روشهای مختلف درمانی سرطان مثانه و روند بهبودی پس از درمان خواهیم پرداخت.
روش های درمان سرطان مثانه
سرطان مثانه یکی از سرطانهای شایع است که از سلولهای این اندام شروع میشود. در اغلب اوقات سرطان در این ناحیه مربوط به سلولهای اروتلیال است. انتخاب گزینه برای درمان سرطان مثانه به عوامل مختلفی بستگی دارد. پزشک باید با آزمایشهای مختلف مرحله سرطان و درجه تهاجمی بودن آن را بررسی کند. در این آزمایشها مشخص میشود که رشد سلولهای سرطانی محدود به دیواره مثانه است یا به بافتهای اطراف سرایت کرده است.
هر مرحله از سرطان مشخص میشود، سلولهای سرطانی تا چه حد گسترش پیدا کردهاند. در مراحل اولیه سرطان محدود به بافت مثانه بوده و در مراحل پیشرفته اندامهای دیگر را نیز درگیر میکند. درجه سرطان نیز میزان تهاجمی بودن آن را مشخص میکند. هرچه درجه سرطان بالاتر باشد، یعنی سلولهای سرطانی با سرعت بیشتری رشد کرده و به مراحل پیشرفته میرسند.
درمان در مراحل اولیه با مراحل پیشرفته متفاوت است. در ادامه هر یک از روشهای درمان را توضیح میدهیم و درمان مناسب در مراحل اولیه و پیشرفته را عنوان میکنیم.
روش درمانی | توضیحات | مزایا | محدودیتها |
---|---|---|---|
جراحی | برداشتن تومور از طریق سیستوسکوپ یا سیستکتومی | کمترین تهاجم، بازگشت سریع | برای سرطانهای پیشرفته مؤثر نیست |
شیمیدرمانی | استفاده از داروهای شیمیدرمانی سیستمیک | مؤثر در مراحل پیشرفته سرطان | عوارض جانبی ممکن است شدید باشد |
ایمونوتراپی | تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان | کاهش خطر بازگشت سرطان | ممکن است برای همه بیماران مؤثر نباشد |
رادیوتراپی | استفاده از پرتوهای پرانرژی برای درمان | مناسب برای درمان تومورهای مقاوم | عوارض جانبی مانند خستگی و درد |
۱. درمان سرطان مثانه با جراحی
درمان سرطان مثانه با جراحی به عنوان یکی از گزینههای اصلی درمانی، بسته به نوع و مرحله سرطان، میتواند شامل چندین روش مختلف باشد. یکی از این روشها، برداشتن تومورهای مثانه از راه مجرای ادراری است که در آن تومورها به صورت جزئی از طریق مجرای ادراری برداشته میشوند. اگر سرطان پیشرفته باشد، ممکن است پزشکان اقدام به سیستکتومی (برداشتن کامل مثانه) کنند. در این شرایط، بازسازی مثانه با استفاده از روشهای مختلف، مانند استفاده از مجرای ایلئال یا مخزن ادرار، به منظور حفظ عملکرد ادراری بیمار انجام میشود. این روشها به کاهش مشکلات مربوط به دفع ادرار کمک میکنند و کیفیت زندگی بیمار را پس از جراحی بهبود میبخشند.
متن انگلیسی:
به نقل از cancer
Surgery is the main treatment for bladder cancer. The type of surgery depends on where the cancer is located. Other treatments may be given in addition to surgery: Treatment given before surgery is called preoperative therapy or neoadjuvant therapy
ترجمه فارسی:
جراحی، اصلیترین روش درمان سرطان مثانه است. نوع جراحی به محل قرارگیری سرطان بستگی دارد. در برخی موارد، درمانهای دیگری نیز علاوه بر جراحی انجام میشود؛ درمانی که پیش از جراحی انجام شود، درمان پیشعمل یا نئوادجوانت نامیده میشود.
برداشتن تومورهای مثانه از راه مجرای ادراری در درمان سرطان مثانه
در این روش لولهای نازک و انعطافپذیر به نام سیستوسکوپ از طریق مجرای ادراری وارد مثانه میشود. انتهای این ابزار حلقه سیم کوچکی وجود دارد که با آن میتوان تومور را برداشت. همچنین در برخی از این ابزارها از برق پرانرژی برای سوزاندن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
سیستکتومی پس از درمان سرطان مثانه
در جراحی سیستکتومی کل یا قسمتی از مثانه برداشته میشود. اگر قسمتی از مثانه برداشته شود، به آن سیستکتومی جزئی میگویند. درصورتیکه کامل برداشته شود، به آن سیستکتومی رادیکال میگویند. اگر سرطان در مراحل اولیه بوده و درجه تهاجمی آن پایین باشد، از سیستکتومی جزئی استفاده میشود. اما در موارد دیگر باید کل مثانه و غدد لنفاوی مجاور آن خارج شوند.
گاهی ممکن است در مردان پروستات و وزیکولهای منی و در زنان رحم، تخمدان و بخشی از واژن برداشته شود. در مراحل پیشرفته این بیماری، سیستکتومی تنها برای کاهش مشکلات ادراری انجام میشود و در درمان تاثیر زیادی ندارد.
سیستکتومی یکی از روش روشهای متداول درمان سرطان مثانه است. اگر سرطان در مراحل اولیه باشد، با سیستکتومی جزئی مقداری از بافت مثانه برداشته میشود. اما اگر سرطان پیشرفته باشد، باید سیستکتومی رادیکال انجام شده و کل مثانه خارج شود.
بازسازی مثانه پس از درمان سرطان مثانه
اگر پزشک از روش سیستکتومی رادیکال استفاده کرده باشد، باید برای خروج ادرار از بدن راه جدیدی بگذارد. به این عمل انحراف ادرار میگویند. یکی از گزینههای مناسب برای انحراف ادرار، بازسازی مثانه است. در این روش مخزنی از بخشی از روده ایجاد شده که به مجرای ادرار وصل میشود. این مخزن حکم مثانه جدید را دارد. در بیشتر موارد بیماران پس از بازسازی مثانه برای تخلیه ادرار مشکلی ندارند.
مجرای ایلئال پس از درمان سرطان مثانه
مجرای ایلئال روش دیگری برای انحراف ادرار است. زمانی که کل مثانه برداشته میشود، پزشک میتواند از این روش برای تخلیه ادرار استفاده کند. در روش مجرای ایلئال لولهای با استفاده از روده ایجاد میشود. این لوله به حالبها وصل میشود. ادرار از کلیهها وارد حالبها شده و سپس به این لولههای جدید میرسد. ادرار به خارج بدن کشیده میشود و در کیسهای که روی شکم قرار میگیرد، تخلیه میشود. به این کیسه، کیسه اروستومی میگویند.
مخزن ادرار در درمان سرطان مثانه
آخرین روش برای انحراف ادرار روش مخزن ادرار است. پس از جراحی سیستکتومی رادیکال پزشک میتواند از این روش برای تخلیه ادرار استفاده کند. در این روش مخزنی با استفاده از بخشی از روده در بدن ایجاد میشود. برای تخلیه ادرار سوراخی در شکم به وجود میآید و با کاتتر ادرار باید تخلیه شود.
جراحیهای مختلفی برای درمان سرطان مثانه انجام میشود که هدف آنها برداشتن تومور، برداشتن کل یا بخشی از مثانه و بافتهای اطراف و بازسازی مثانه و طراحی مسیر جدید برای خروج ادرار است.
۲. درمان سرطان مثانه با شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروهای مختلف برای درمان سرطان مثانه استفاده میشود. این داروها از طریق کشتن سلولهای سرطانی یا توقف رشد آنها سرطان را درمان میکنند. اگر داروهای شیمیدرمانی به صورت قرص یا داخل وریدی تجویز شوند، میتوانند سلولهای سرطانی را در تمامی نقاط بدن هدف قرار دهند. اما برای شیمیدرمانی منطقهای داروها از طریق مجرای ادراری وارد مثانه میشوند. پزشک باتوجهبه مرحله سرطان و میزان گسترش آن در مورد نوع شیمیدرمانی تصمیم میگیرد.
۳. درمان سرطان مثانه با پرتودرمانی
در روش پرتو درمانی از پرتو ایکس یا سایر پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. گاهی هم برای جلوگیری از رشد سرطان پزشک روش پرتودرمانی را پیشنهاد میدهد. در روش پرتودرمانی خارجی دستگاهی در اطراف بدن حرکت کرده و اشعه را به سلولهای سرطانی ارسال میکند.
۴. درمان سرطان مثانه با ایمنی درمانی
در روش ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده میشود. برای درمان سرطان مثانه مواد خاصی توسط بدن یا در آزمایشگاه ساخته میشود. این مواد سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
ایمونوتراپی داخل مثانه پس از TURBT برای سرطانهای کوچک مثانه که در لایههای عضلانی عمیقتر مثانه رشد نکردهاند، توصیه میشود. برای این درمان از باسیل استفاده میشود. باسیل بهعنوان واکسنی برای محافظت در برابر سل ساخته شده است. باعث واکنش سیستم ایمنی میشود و سلولهای مبارزه کننده با میکروب را به سمت مثانه هدایت میکند. ایمونوتراپی ممکن است بهصورت داخل وریدی برای درمان سرطان مثانه پیشرفته انجام شود. چندین داروی ایمونوتراپی وجود دارد. این داروها به سیستم ایمنی شما کمک میکنند تا سلولهای سرطانی را شناسایی کرده و با آنها مبارزه کند.
۵. درمان هدفمند سرطان مثانه
برای شناسایی و درمان سرطان با دارو از روش درمان هدفمند استفاده میشود. در این روش به نسبت شیمیدرمانی و پرتودرمانی آسیب کمتری به سلولهای سالم وارد میشود. اگر درمان با شیمیدرمانی کارساز نباشد، از این روش استفاده میکنند.
۶. درمان سرطان مثانه با طب سنتی
در طب سنتی برای درمان سرطان مثانه مصرف میوهها و سبزیجات توصیه میشود. سبزیجاتی مانند گلکلم سرشار از مواد مغذی است و به سلامت بدن کمک میکند. گیاهی به نام گل آفتابپرست نیز وجود دارد که خاصیت ضدالتهابی و ضدسرطانی دارد. متخصصان طب سنتی معتقدند که سیر هم میتواند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند.
همچنین در طب سنتی در مورد فواید عسل نکات مختلفی بیان شده است. برای درمان این سرطان نیز عسل توصیه میشود. زیرا این ماده سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و رادیکالهای آزاد را از بین میبرد.
پزشک برای درمان سرطان مثانه معمولا از روشهای جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی به صورت مجزا یا ترکیبی استفاده میکند.
۷. درمان سرطان مثانه با لیزر
برای بهینهسازی درمان سرطان مثانه با لیزر از نظر پزشکی و فناوری، میتوان به چندین جنبه توجه کرد. این شامل بهبود کارایی لیزر، کاهش عوارض جانبی، و افزایش دسترسی به این روش برای بیماران مختلف است. در ادامه، راهکارهایی برای بهینهسازی این روش آورده شده است:
درمان سرطان مثانه با لیزر یک روش نوین و کارآمد برای درمان سرطانهای مثانه است که در آن از فناوری لیزر برای حذف یا کوچک کردن تومورها استفاده میشود. این روش اغلب برای تومورهای اولیه مثانه یا آنهایی که به دیواره مثانه محدود هستند، توصیه میشود. در این روش، یک فیبر لیزری از طریق سیستوسکوپ وارد مثانه میشود و لیزر با دقت بالا به سلولهای سرطانی حمله میکند.
نحوه انجام درمان سرطان مثانه با لیزر را در ادامه بررسی میکنیم.
- تأثیر لیزر: لیزر با هدف قرار دادن سلولهای سرطانی، آنها را از بین میبرد و در بسیاری از موارد میتواند تومورهای کوچک و سطحی را بهطور کامل حذف کند.
- سیستوسکوپ: در ابتدا، پزشک یک سیستوسکوپ که یک ابزار نازک و انعطافپذیر است، از طریق مجرای ادرار وارد مثانه میکند. این ابزار امکان مشاهده مستقیم مثانه و تومورها را فراهم میآورد.
- فیبر لیزر: سپس، فیبر لیزری به سیستوسکوپ متصل میشود و از طریق آن لیزر به محل تومور هدایت میشود.
درمان سرطان مثانه در مراحل اولیه
در مراحل اولیه، سرطان مثانه محدود به لایه بافت همبند است و به ماهیچه نرسیده است. در این مرحله میتوان با روش برداشتن تومور از راه مجرای ادراری سرطان را درمان کرد. اگر تمامی سلولهای سرطانی برداشته شده باشد، پزشک در ادامه شیمیدرمانی را هم توصیه میکند. اما اگر سلولهای سرطانی از بین نرفته باشند، باید سیستکتومی هم انجام شود.
اگر درجه سرطان بالا باشد، سیستکتومی رادیکال انجام میشود. افرادی که سلامتی کافی برای جراحی را ندارند، باید پرتودرمانی کنند. البته پرتودرمانی معمولا نمیتواند تمامی سلولهای سرطانی را بهتنهایی از بین ببرد.
در مرحله دوم سرطان به ماهیچه مثانه هم رسیده است. در این شرایط نیز روش برداشتن تومور از راه مجرای ادراری گزینه مناسبی است. ممکن است سیستکتومی رادیکال هم انجام شده و غدد لنفاوی اطراف مثانه در طول جراحی خارج شود. در تعداد محدودی از بیماران ممکن است روش سیستکتومی جزئی کارساز باشد.
درمان سرطان مثانه در مراحل پیشرفته
در مرحله سوم بیماری، سرطان به بافتها و اندامهای مجاور سرایت کرده است. اما اندامهای دور از مثانه هنوز سالم هستند. در این شرایط برای تعیین میزان رشد سرطان روش TURBT انجام میشود. باید با روش جراحی سیستکتومی رادیکال مثانه و غدد لنفاوی مجاور برداشته شود. قبل از آن با شیمیدرمانی تومور کوچک میشود تا جراحی آسانتر باشد. شیمیدرمانی سلولهای سرطانی در بافتهای دیگر را نیز از بین میبرد.
درمان سرطان مثانه گرید ۴ بسیار مشکل است. در این مرحله از شیمیدرمانی همراه یا بدون پرتودرمانی استفاده میشود. ممکن است بعد از شیمیدرمانی سیستکتومی هم انجام شود.
هنگامی که ابتدا شیمیدرمانی انجام میشود، جراحی برای برداشتن مثانه به تعویق میفتد. اگر شیمی درمانی سرطان را کوچک کند، تاخیر مشکلی ندارد، اما اگر در طول شیمی درمانی به رشد خود ادامه دهد، میتواند مضر باشد. گاهی اوقات شیمی درمانی بهاندازه کافی تومور را کوچک میکند. در این شرایط بهجای جراحی، شیمی درمانی با پرتودرمانی امکانپذیر است.
داروی جدید درمان سرطان مثانه
در سالهای اخیر، داروهای جدیدی برای درمان سرطان مثانه معرفی و تأیید شدهاند که به بهبود نتایج درمانی کمک کردهاند. برخی از این داروها عبارتاند از:
- انفورتوماب ودوتین (Enfortumab Vedotin): این دارو در دسامبر ۲۰۱۹ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان سرطان مثانه پیشرفته تأیید شد. ترکیبی از داروی شیمیدرمانی ودوتین به همراه آنتیبادی است که به گیرندههای خاصی در سطح سلولهای سرطانی متصل میشود.
- پمبرولیزوماب (Pembrolizumab): یک داروی تنظیمکننده سیستم ایمنی که برای درمان سرطان مثانه پیشرفته مورد استفاده قرار میگیرد.
- آتزولیزوماب (Atezolizumab): از دیگر داروهای تنظیمکننده ایمنی است که برای درمان سرطان مثانه به کار میرود.
- ساکیتوزوماب گویتیکان (Sacituzumab Govitecan): نوعی کونژوگه آنتیبادی-دارو است که در درمان سرطان اوروتلیال پیشرفته مؤثر است.
همچنین، داروی سیسپلاتین (Cisplatin) نیز در درمان سرطان مثانه کاربرد دارد، هرچند ممکن است عوارض جانبی شدیدی مانند سمیت کلیوی داشته باشد. انتخاب داروی مناسب بستگی به مرحله سرطان، وضعیت سلامتی بیمار و پاسخ به درمانهای قبلی دارد.
آیا سرطان مثانه بدخیم درمان دارد؟
سرطان مثانه بدخیم نوعی سرطان است که در صورتی که به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان است. درمانهای اصلی این بیماری شامل جراحی، شیمیدرمانی، ایمونوتراپی، رادیوتراپی و درمانهای هدفمند است. برای تومورهای کوچک و سطحی، روشهای کمتهاجم مانند جراحی از طریق سیستوسکوپ مؤثر هستند، اما در موارد پیشرفتهتر ممکن است نیاز به جراحیهای بزرگتر یا درمانهای سیستمیک مانند شیمیدرمانی و ایمونوتراپی باشد. رادیوتراپی نیز برای کاهش علائم یا درمان تومورهای مقاوم به جراحی به کار میرود. در نهایت، درمانهای هدفمند بهویژه برای بیمارانی که به درمانهای سنتی پاسخ نمیدهند، مفید هستند. با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، شانس درمان این نوع سرطان افزایش مییابد.
مراقبت های بعد از درمان سرطان مثانه
بعد از درمان سرطان مثانه احتمال عود آن وجود دارد. به همین دلیل باید پس از درمان و حذف تمامی سلولهای سرطانی آزمایشهایی به طور مرتب انجام شود. نوع آزمایشها و فاصله آنها به نوع درمان و شدت سرطان بستگی دارد. معمولا در سال اول بعد از درمان هر سه یا شش ماه یکبار باید برای بررسی مثانه سیستوسکوپی انجام شود. اگر هیچ علامتی از رشد سرطان دیده نشود، ممکن است انجام آزمایش یکبار در سال کافی باشد. ممکن است پزشک علاوه بر سیستوسکوپی آزمایشهای دیگری هم تجویز کند.
انجام آزمایش وبررسی مثانه بعد از درمان سرطان بسیار مهم است. زیرا احتمال عود بیماری وجود دارد. معمولا در یک سال اول بعد از درمان باید هر سه یا شش ماه یک بار آزمایش سیستوسکوپی انجام داد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
برای درمان سرطان مثانه ابتدا باید دکتر مجاری ادرار یا دکتر انکولوژیست مرحله و درجه تهاجمی بودن سرطان را تشخیص دهد. به همین علت پس از تشخیص تومور در مثانه باید آزمایشهای تصویربرداری و بیوپسی برای تعیین مرحله سرطان انجام شود. یکی از روشهای متداول جراحی سرطان مثانه است. در جراحی ممکن است کل یا قسمتی از مثانه برداشته شود. همچنین برای درمان میتوان از روش شیمیدرمانی، پرتودرمانی، درمان هدفمند یا ایمونوتراپی استفاده کرد. هرچه سرطان در مراحل و درجات پایینتر باشد، درمان آسانتر بوده و احتمال ازبینبردن همه سلولهای سرطانی بالا میرود.
رای درمان سرطان مثانه باید به متخصص اورولوژیست یا دکتر انکولوژیست مراجعه کنید. برای پیداکردن بهترین دکتر مجاری ادرار یا متخصص انکولوژیست میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
بسیار عالی
سپاس از توجه شما
سلام
عالی بود
فقط یه سوال ایا سرطان مثانه درمان قطعی دارد ؟
سلام
ممنونم
بله درمان های مختلفی دارد:
سیستوسکوپی و برداشت تومور مثانه از طریق مجاری ادراری
شیمی درمانی یا ایمونوتراپی داخل مثانه ای
ایمونوتراپی داخل مثانه ای با واکسن سل
سیستکتومی
باسلام .مادرم دوساله سرطان لوله حالب داره که با استفاده از واکسن ب ث ژ درمان شد ولی بعداز یه سال دوباره برگشته ومتاستاز داده به ریه اش میخواستم بدونم باشیمی درمانی قابل درمانه والان تحت شیمی درمانی هستند
سلام
بله با شیمیدرمانی می شود کنترل کرد
احتمالا نیاز به پرتو درمانی هم باشد
با سلام مادر من سرطان حالب دارد با استفاده از واکسن ب ث ژ تومور ازبین رفت ولی بعداز یه سال دوباره برگشته ومتاستاز داده به ریه اش میخواستم ببینم با شیمی درمانی امکان درمانش چقدره
سلام
بله با شیمیدرمانی می شود کنترل کرد
احتمالا نیاز به پرتو درمانی هم باشد
با سلام وسپاس فراوان چرا پس از عمل لیزری از راه مجرا ، مجرای خروجی من بسته شد وبا درد وسوزش بسیار خروجی سوزنی شکلی بوجود آمد که دفع را بسیار دردآور کرد چرا
سلام دوست عزیز
احتمال التهاب شدید مجاری ادراری وجود دارد
هرچه زودتر به متخصص اورولوژی مراجعه کنید
سلام من از سال ۱۳۹۰ تا کنون سه بار عمل تومور مثانه انجام که آخرین آن در دهم تیر ماه جاری است و تا کنون پیشتر فته نبوده خواستم بپرسم امید به زندگی باهمین وضعیت برای من چه مدت است
سلام دوست و همراه عزیز. با ارزوی سلامتی برای شما
امروزه پیشرفت های زیادی در درمان و شیوه های درمان تومور ها وجود دارد. مطمئنا درمان پذیر است.
سلام درمان تومور مثانه درطب سنتی را بنویسید.
سلام و درود همراه عزیز
روش های زیادی برای شروع درمان وجود دارد.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.دکتر اورولوژیست
سلام بهترین درمان تومور مثانه کام روَش است.
سلام و درود همراه عزیز
بهتر است جهت تشخیص بهترین روش درمانی به پزشک مراجعه شود.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک اورولوژی مراجعه کنید.دکتر اورولوژیست
بسیار عالی بود
عالی بود
سپاس از همراهی شما.