فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
عوارض پروتز سینه موضوع مهمی برای افرادی است که قصد انجام این عمل زیبایی را دارند. از شایعترین عوارض میتوان به درد، ورم، خونریزی، جابهجایی پروتز، انقباض کپسولی، نشت یا پارگی پروتز اشاره کرد. حتی اگر این عمل بهدرستی و در شرایط مناسب انجام شود، بدون آگاهی از عوارض احتمالی، نباید تصمیمگیری کرد. انتخاب جراح متخصص، مشاوره قبل از عمل و بررسی دقیق شرایط فردی میتواند از بروز بسیاری از این مشکلات جلوگیری کند. برای کاهش خطرات و انتخاب آگاهانه، حتما از پزشک متخصص مشاوره بگیرید. دکترتو این امکان را فراهم کرده تا بهسادگی نوبت و مشاوره حضوری یا آنلاین با بهترین جراحان سینه را بگیرید.
عوارض پروتز سینه چیست؟
عمل پروتز سینه مانند هر جراحی دیگری، میتواند با ریسک و عوارض همراه باشد. اگرچه همه افراد دچار خطرات پروتز سینه نمیشوند اما برخی مشکلات عمومی مانند بیحسی نوک سینهها، درد، سرگیجه ناشی از داروهای بیهوشی و تورم ممکن است رخ دهند.
از آنجایی که واکنش سیستم ایمنی بدن افراد متفاوت است، شدت و نوع عوارض میتواند بین افراد مختلف متفاوت باشد. بیشتر عوارض عمومی این جراحی معمولا در روزهای اول پس از عمل بهبود مییابند. مهارت، تجربه و تخصص جراح، همچنین کیفیت تجهیزات بیمارستان یا کلینیک نقش مهمی در کاهش و کنترل عوارض پروتز سینه دارند.
عوارض خطرناک پروتز سینه | عوارض نادر پروتز سینه | عوارض شایع پروتز سینه |
---|---|---|
پارگی پروتز | عفونت جدی در محل جراحی | درد و ورم در نواحی اطراف پروتز |
انقباض کپسولی (کپسول فیبروز) | نشت پروتز به داخل بدن | بیحسی نوک سینهها برای مدت طولانی |
خونریزی در محل عمل | آسیب به بافتهای داخلی سینه | کبودی گسترده در اطراف محل جراحی |
عفونت در محل عمل | واکنش آلرژیک به مواد پروتز | |
مشکلات تنفسی و شوک در اثر بیهوشی | مشکلات روانی ناشی از تغییرات ظاهری |
افتادگی سینه بعد از پروتز
افتادگی سینه یا پايين بودن سينه از پروتز بعد از عمل پروتز معمولا به دلایلی مانند انتخاب سایز نامتناسب، ضعیف بودن بافت سینه یا شل شدن پوست اتفاق میافتد. این عارضه بیشتر در افرادی که پوست نازک یا سابقه کاهش وزن دارند، دیده میشود. افتادگی سینه اگر شدید باشد، ممکن است نیاز به جراحی ترمیمی مانند لیفت داشتهباشید. این مورد از عوارض شایع اما قابل پیشگیری است و معمولا خطرناک محسوب نمیشود.
سوزش سینه بعد از کاشت پروتز
سوزش سینه بعد از عمل میتواند ناشی از التهاب محل جراحی، آسیب جزئی به اعصاب یا واکنش بدن به جسم خارجی (پروتز) باشد. این احساس معمولا طی چند هفته بعد از جراحی کاهش مییابد اما اگر ادامه داشت، میتواند نشانه آسیب عصبی یا انقباض کپسولی باشد. این عارضه نیمهشایع است و در صورت تداوم نیاز به بررسی تخصصی دارد.
عوارض سینه پروتز شده در رابطه جنسی
برخی افراد بعد از جراحی احساس ناراحتی یا درد در زمان رابطه جنسی دارند که معمولا به علت حساسیت بیشازحد پوست یا کشیدگی عضلات سینه است. گاهی هم فشار زیاد میتواند باعث جابهجایی جزئی پروتز شود. این عارضه در بیشتر موارد موقتی است و با گذشت زمان و بهبود کامل برطرف میشود. اگر درد شدید یا ماندگار بود، باید با پزشک مشورت کنید.
پس زدن پروتز از خطرات پروتز سینه
یکی از عوارض جدی و نادر، پس زدن پروتز سینه است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که بدن ایمپلنت را بهعنوان جسم خارجی بشناسد و با ایجاد التهاب، بافت پروتز را پس بزند. این مشکل ممکن است با قرمزی، درد شدید، ترشح چرکی و باز شدن بخیهها همراه باشد. در این شرایط جراحی مجدد و تعویض یا برداشت پروتز ضروری است.
جای زخم بعد از پروتز سینه
جای زخم یا اسکار بعد از عمل طبیعی است اما در برخی افراد ممکن است به صورت برجسته، ضخیم یا رنگی باقی بماند. این اتفاق بیشتر در افرادی با پوست تیره، سابقه اسکار کلوئیدی یا ضعف در ترمیم بافت رخ میدهد. استفاده از کرمهای ترمیمکننده، لیزر درمانی یا نوارهای سیلیکونی میتواند کمککننده باشد.
انقباض کپسولی پروتز سینه
یکی از جدیترین و شایعترین عوارض پروتز سینه، انقباض کپسولی است. در این حالت، بدن اطراف پروتز یک کپسول فیبری میسازد که بیشازحد سفت و فشرده میشود. این حالت میتواند باعث درد، تغییر شکل و جابهجایی پروتز شود. درمان آن معمولا نیاز به جراحی مجدد برای آزادسازی بافت یا تعویض پروتز دارد.
پارگی ایمپلنت سینه – آیا پروتز سینه می ترکد؟
برخلاف تصور عمومی، پروتزهای جدید سینه بهراحتی نمیترکند. اما در اثر ضربه شدید، فشار زیاد یا فرسودگی طولانیمدت ممکن است دچار پارگی شوند. نوع سیلیکونی آن معمولا بیسر و صدا نشت میکند و تنها با MRI مشخص میشود، در حالیکه نوع سالینی باعث کاهش محسوس سایز سینه میشود. این عارضه نادر اما جدی است و نیاز به جراحی فوری دارد.
چروک و موج دار شدن پروتز سینه
ایجاد چین و چروک یا موجدار شدن سطح سینه به خصوص در افراد با بافت نازک سینه یا پوست شل دیده میشود. این حالت بیشتر در پروتزهای سالینی و زمانی که زیر بافت چربی کافی وجود نداشتهباشد، رخ میدهد.
سروما در ایمپلنت سینه
سروما به تجمع مایع اطراف پروتز گفته میشود که معمولا در چند هفته اول بعد از جراحی رخ میدهد. این مایع ممکن است باعث تورم، درد یا احساس فشار شود. در بیشتر موارد بدن بهتدریج مایع را جذب میکند اما اگر حجم آن زیاد باشد، ممکن است نیاز به تخلیه توسط پزشک داشتهباشید. سروما از عوارض نیمهشایع و معمولا بیخطر است.
عوارض پروتز سینه در شیردهی
در حالت کلی انجام عملهای جراحی زیبایی سینه مثل لیفت، ماموپلاستی و پروتز سینه اختلالی در روند شیردهی ایجاد نمیکند. اما در برخی موارد ممکن است جراح حین عمل به اشتباه به عصبهای شیردهی یا غدد شیری آسیب برساند که در اینصورت در روند شیردهی اختلال به وجود میآید که نیاز به درمان دارد.
شیوه انجام عمل ایمپلنت سینه، محل برش و مدل قرارگیری پروتزها از جمله عواملی هستند که در صورت عدم رعایت باعث اختلال در شیردهی میشوند.
آیا پروتز سینه باعث سرطان می شود؟
پروتز سینه به طور کلی باعث سرطان نمیشود اما برخی انواع خاص پروتزهای با سطح زبر (textured implants) با یک نوع نادر از سرطان سیستم ایمنی به نام «آناپلاستیک لنفوم سلول بزرگ مرتبط با ایمپلنت پستان» مرتبط شناخته شدهاند.
این بیماری بسیار نادر است و بیشتر در زنانی مشاهده شده که سالها از این نوع پروتز استفاده کردهاند. بهطور کلی، خطر سرطان پستان در افرادی که ایمپلنت دارند افزایش نمییابد اما پیگیری منظم و بررسی علائم غیرعادی ضروری است.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت health
In very rare cases, breast implants can cause an immune cell cancer called breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL). Other complications can include: breast pain. changes in nipple and breast sensation.
ترجمه فارسی:
در موارد بسیار نادر، پروتز سینه ممکن است باعث نوعی سرطان سلولهای ایمنی به نام لنفوم آناپلاستیک بزرگ سلولی مرتبط با پروتز سینه (BIA-ALCL) شود. سایر عوارض احتمالی شامل درد سینه و تغییر در حس نوک سینه و خود سینه هستند.
آیا پروتز سینه مانع از تشخیص توده های سرطانی می شود؟
اختلال در تشخیص سرطان سینه یکی از نگرانیهای مطرح در افرادی است که از پروتز سینه سیلیکونی یا سالینی استفاده میکنند. این پروتزها ممکن است در ماموگرافیهای قدیمی مانع عبور امواج و کاهش وضوح تصاویر شوند، زیرا مواد موجود در آنها میتوانند بخشهایی از بافت پستان را پنهان کنند.
با این حال، بیشتر دستگاههای ماموگرافی مدرن برای تصویربرداری افراد دارای ایمپلنت طراحی شدهاند. پزشکان توصیه میکنند افرادی که سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند، قبل از انجام پروتز حتما با متخصص مشورت کنند.
عوارض پروتز سینه در پرواز
پرواز با هواپیما بعد از پروتز سینه مشکلی ایجاد نمیکند. به طور کلی پس از پایان دوره اولیه بهبود، فرد میتواند به فعالیتهای عادی از جمله پرواز برگردد. پزشکان توصیه میکنند حداقل تا یک هفته پس از عمل از پرواز خودداری کنید تا بافتها فرصت کافی برای ترمیم داشتهباشند.
پروتزهای امروزی از سیلیکونهای مقاوم و پوستههای ضخیم ساخته شدهاند و در برابر تغییرات فشار و ارتفاع مقاوم هستند. بنابراین، پرواز با هواپیما باعث نشت یا آسیب به پروتز سینه نمیشود.
عوارض پروتز سينه زير عضله
جایگذاری پروتز سینه زیر عضله سینهای (زیرعضلهای) معمولا طبیعیتر به نظر میرسد و خطر انقباض کپسولی را کاهش میدهد. اما ممکن است با درد بیشتر در دوره نقاهت، محدودیت حرکتی موقت و گاهی جابهجایی پروتز هنگام فعالیتهای شدید همراه باشد.
برخی افراد هم بعد از مدتی احساس کشیدگی یا فشردگی در قفسه سینه دارند. با وجود این، این روش در مقایسه با جایگذاری روی عضله، از نظر ایمنی و زیبایی به خصوص در افراد لاغر، ماندگارتر و محبوبتر است.
عوارض عمل پروتز سینه چقدر رایج هستند؟
بر اساس اطلاعات پزشکی، عوارض عمل پروتز سینه در بیشتر موارد جزئی و موقت هستند. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افراد ممکن است طی ۱۰ سال پس از جراحی نیاز به عمل مجدد داشتهباشند.
عوارضی مانند درد، تورم، اسکار، انقباض کپسولی، یا جابهجایی پروتز از شایعترین مشکلات هستند. عوارض جدی مانند پارگی یا پسزدن پروتز هم نادر اما ممکناند. رعایت دقیق مراقبتهای بعد از عمل و انتخاب جراح باتجربه نقش بسیار مهمی در کاهش احتمال این عوارض دارد.
پیشگیری از عوارض پروتز سینه
برای پیشگیری از خطرات پروتز سینه لازم است به توصیههای پزشک بهدرستی عمل کنید و مراقبتهای بعد از جراحی را جدی بگیرید. مصرف دقیق داروهای تجویزی، استفاده از ویتامین C قبل از عمل برای تقویت سیستم ایمنی، رعایت یک رژیم غذایی پروتئینی شامل گوشت، ماهی، مرغ و تخممرغ بهمدت ۴ تا ۵ هفته، و قطع داروها یا آمپولهای استروئیدی قبل از جراحی از جمله اقدامات مؤثر در کاهش عوارض هستند.
همچنین، استفاده نکردن از سوتین و نیمتنههای ورزشی تا ۶ هفته پس از عمل به ترمیم بهتر بافتها کمک میکند. در صورت مشاهده تورم غیرطبیعی، مراجعه به پزشک ضروری است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
عوارض پروتز سینه از موضوعاتی است که قبل از انجام این جراحی زیبایی باید با دقت بررسی شود. کسانی که از سایز سینههای خود ناراضی هستند، معمولا برای افزایش حجم و بهبود ظاهر سینهها از پروتز سینه استفاده میکنند. با این حال، این عمل نیز مانند هر جراحی دیگری میتواند عوارضی مانند درد، تورم و قرمزی، نشت یا پارگی پروتز، دفرمگی سینه و انقباض کپسولی داشتهباشد.
اگر بعد از جراحی با علائم غیرعادی مواجه شدید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای دریافت مشاوره سریع و دقیق از جراح پلاستیک میتوانید همین حالا وارد سایت دکترتو شوید و از خدمات مشاوره آنلاین یا نوبتگیری حضوری استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام دکتربعلت سرطان پستان یک سینه کامل برداشته وپروتزگذاشتم جهت قرینه کردن برای اون یکی سینه هم پروتزگذاشتم اما بعلت سروما وترشح بیش ازحدواکنش بدن بایددربیارم میشه راهنمایی کنیدعلت این ترشح چیه؟
سلام
ترشح یا سروما پس از جراحی پروتز سینه ممکن است به دلیل واکنش بدن به جسم خارجی (پروتز) باشد. بدن ممکن است به پروتز به عنوان یک جسم خارجی واکنش نشان دهد و مایعی به نام سروما (مایع زلالی) ایجاد کند تا آن را دفع کند. این ترشح میتواند ناشی از التهاب، عفونت خفیف یا عدم تطابق بدن با پروتز باشد. برای بررسی دقیقتر و تعیین علت اصلی، نیاز است که تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرید تا تشخیص دقیقتری گرفته شود و اقدامات درمانی مناسب صورت گیرد.