۱۵ علت خونریزی مقعد + روش درمان آنها – مجله سلامت دکترتو

علت خونریزی مقعد چیست و چگونه خونریزی از مقعد را درمان کنیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

خونریزی از مقعد ممکن است به شکل خون روی دستمال، داخل مدفوع یا روی سطح آن دیده شود. برخی افراد فقط چند قطره خون مشاهده می‌کنند و برخی با خونریزی شدیدتری مواجه می‌شوند. دلایل این خونریزی ممکن است شقاق و بواسیر، بیماری‌های التهابی روده یا حتی سرطان کولون باشد. این مشکل بیشتر در بزرگسالان، افراد یبوست‌دار، بارداران، سالمندان و افراد با سابقه بیماری‌های گوارشی دیده می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
علت خونریزی مقعد چیست؟ دلایل و درمان خونریزی مقعدی

خونریزی مقعد یکی از نشانه‌هایی‌ است که ممکن است باعث نگرانی شود اما همیشه به معنی یک مشکل جدی نیست. خیلی از افراد ممکن است حداقل یک‌بار در زندگی با دیدن چند قطره خون روی دستمال یا رد خون در مدفوع مواجه شوند. این مشکل می‌تواند به دلایل ساده‌ای مثل بواسیر یا شقاق ایجاد شود اما گاهی نشانه‌ بیماری‌های جدی‌تر مثل التهاب روده یا حتی سرطان روده بزرگ است. شناخت نوع خون، رنگ آن و علائم همراه می‌تواند به تشخیص علت اصلی کمک کند. توجه داشته‌باشید در صورت ابتلا به خون‌ریزی مقعدی، باید به متخصص گوارش یا متخصص داخلی مراجعه کنید تا مشکل شما برطرف شود. برای دریافت نوبت متخصص گوارش می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. در دکترتو دریافت نوبت به شکل آنلاین انجام می‌گیرد و در این سایت امکان مشاوره‌ی تلفنی یا پیامی هم وجود دارد.

خونریزی مقعدی چیست؟

دستگاه گوارش شامل مری، معده، روده باریک، روده بزرگ، راست روده (رکتوم) و مقعد است. آسیب به هر کدام از این نواحی می‌تواند موجب خونریزی و دفع آن از طریق مدفوع شود. در واقع خونریزی از مقعد می‌تواند علامتی از یک بیماری جدی باشد.

بروز خونریزی از مقعد می‌تواند همزمان با دفع مدفوع یا به تنهایی باشد. خونریزی بسته به علت آن ممکن است خفیف یا شدید باشد همچنین ممکن است به رنگ قرمز روشن، قرمز تیره یا قهوه‌ای رنگ باشد. تیره یا روشن بودن خونریزی می‌تواند نشانگر محل خونریزی باشد و تیرگی خون دفعی ممکن است به دلیل خونریزی از قسمت بالاتری از دستگاه گوارش باشد.

نوع خونرنگ خونزمان خروج خوناحتمال وجود دردنشانه‌
خون روشنقرمز روشنروی مدفوع یا پس از اجابت مزاجممکن است همراه درد باشد (مثلا در شقاق یا بواسیر)بواسیر، شقاق، تحریکات سطحی
خون تیره یا سیاهقیرگون (ملنا)مخلوط با مدفوع یا جدا از آنمعمولا بدون دردخونریزی از دستگاه گوارش فوقانی (معده یا روده باریک)
خون قرمز تیرهتیره‌تر از قرمز روشندرون مدفوع یا مخلوط شدهبسته به علت، ممکن است درد داشته‌باشدبیماری‌های روده بزرگ، دیورتیکول یا بیرون زدگی، کولیت
انواع خونریزی مقعدی

علائم خونریزی مقعد چیست؟

علائم خارج شدن خون از مقعد بسته به علت آن می‌توانند خفیف یا شدید باشند. توجه به این نشانه‌ها کمک می‌کند تا علت اصلی سریع‌تر شناسایی شود. خونریزی از سیستم گوارش ممکن است به هر کدام از صورت‌های زیر دیده شود:

  • خون قرمز روشن روی مدفوع یا آمدن خون بعد از مدفوع
  • خون تیره در ترکیب با مدفوع
  • مدفوع سیاه و قیری رنگ (ملنا)

خونریزی از باسن ممکن است کاملا بدون علامت باشد که به آن خونریزی مخفی می‌گویند که گاهی با علائمی مانند درد مقعد، اسهال، یبوست، مدفوع تیره، دفع مخاط با مدفوع همراه است. همچنین در مواقعی که خونریزی شدید و ناگهانی باشد با علائمی مانند درد شکم، ورم شکم، کاهش وزن ناخواسته و کم خونی همراه بوده و بیمار ممکن است دچار هر کدام از علائم زیر شود:

  • رنگ پریدگی
  • احساس ضعف
  • دل درد شدید
  • غش کردن
  • احساس سرگیجه هنگام ایستادن
  • خستگی
  • علائم خونریزی روده بزرگ
  • اسهال مداوم
  • افزایش ضربان قلب
  • خونریزی بواسیر بدون درد
  • درد یا گرفتگی شکم
  • بروز علائم مسمومیت غذایی
اینفوگرافی خونریزی مقعدی
هموروئید، شقاق مقعد یا عفونت دستگاه گوارش از علل خونریزی مقعدی هستند.

علت خونریزی مقعدی چیست؟ (علت خون آمدن از مقعد)

یکی از شایع‌ترین دلایل خونریزی از مقعد، بواسیر (هموروئید) یا تورم رگ‌های مقعد است که در اثر یبوست، نشستن طولانی یا بارداری ایجاد می‌شود و معمولا با خون روشن و خارش همراه است. شقاق مقعدی یا ترک کوچک پوست اطراف مقعد هم علت رایج دیگری‌ برای خروج خون از مخرج است که با درد شدید هنگام دفع و خونریزی خفیف همراه است.

در برخی موارد، خونریزی به علت بیماری‌های جدی‌تری مانند التهاب روده (کولیت یا کرون)، عفونت‌های روده‌ای یا پولیپ و سرطان روده بزرگ رخ می‌دهد. این موارد معمولا با علائم بیشتری مانند اسهال خونی، تب، کاهش وزن یا تغییر در عادات دفع همراه هستند. همچنین در صورتی که خون تیره یا سیاه‌رنگ باشد، ممکن است منبع خونریزی در بخش‌های بالاتری از دستگاه گوارش مانند معده یا روده باریک باشد.

علتتوضیحعلائم همراهروش‌های درمان
بواسیر (هموروئید)تورم رگ‌های مقعد یا راست‌رودهخون روشن، درد، خارشپماد
شیاف
تغییر سبک زندگی
جراحی در موارد شدید
شقاق مقعدیترک یا زخم کوچک در پوست مقعددرد شدید موقع دفع، خون روشنپماد گلیسریل تری نیترات
یبوست مزمنفشار زیاد هنگام دفع و پارگی مویرگ‌هادفع سخت، خون روی مدفوعرژیم پر فیبر
مایعات
ملین‌ها
بیماری‌های التهابی روده (IBD)التهاب مزمن روده مانند کولیت یا کروناسهال خونی، درد شکم، تبداروهای ضدالتهاب
کنترل استرس
گاهی جراحی
عفونت روده‌ایتوسط ویروس یا باکتریاسهال، تهوع، تب، گاهی خون در مدفوعآنتی‌بیوتیک یا درمان حمایتی
پولیپ یا سرطان کولونرشد غیرطبیعی در رودهگاهی بدون علامت یا با خون تیرهکولونوسکوپی
جراحی
شیمی‌درمانی
دیورتیکولوزبرجستگی‌های کوچک در دیواره رودهمعمولا بدون درد، خون روشن یا تیرهتنظیم رژیم غذایی
جراحی در موارد خاص
علل و روش درمان خونریزی از مقعد

۱. علت خونریزی مقعدی هنگام دفع مدفوع با درد

مدفوع خونی معمولا به دلیل شقاق مقعدی یا بواسیر داخلی و خارجی ایجاد می‌شود. شقاق یک ترک کوچک در پوست اطراف مقعد است که هنگام عبور مدفوع سفت یا بزرگ، دچار پارگی شده و درد شدیدی همراه با خون روشن ایجاد می‌کند. در بواسیر هم تورم رگ‌های ناحیه باعث درد و خونریزی می‌شود.

علت دفع خون روشن بعد از مدفوع

خون روشن بعد از مدفوع بدون درد معمولا نشانه‌ای از مشکلات پایین دستگاه گوارش است، مانند بواسیر یا شقاق. این خون معمولا روی مدفوع دیده می‌شود زیرا منبع خونریزی به مقعد نزدیک است و خون فرصت تیره شدن پیدا نمی‌کند.

در واقع خون روشن و تیره از مقعد بستگی به زمان ماندن در روده دارد. هرچه خون بیشتر در روده بماند، تیره‌تر می‌شود.

۲. علت خونریزی مقعدی هنگام دفع مدفوع بدون درد – خون در مدفوع بدون درد نشانه چیست؟

خارج شدن خون از مقعد بدون درد ممکن است ناشی از بواسیر داخلی، دیورتیکولوز، پولیپ روده یا حتی سرطان کولون باشد. زیرا این شرایط معمولا التهابی یا مزمن هستند و ممکن است فرد هیچ دردی احساس نکند اما در مدفوع خون روشن یا تیره دیده شود.

نمی‌دونی علت خون ریزی مقعدت چیه و نگرانی؟

همین حالا به متخصص مراجعه کن.

۳. علت خونریزی مقعدی قبل از مدفوع

خونریزی قبل از دفع مدفوع می‌تواند نشان‌دهنده وجود رگ‌های آسیب‌دیده یا ملتهب در کانال مقعد باشد. در برخی موارد، تحریک یا پارگی بواسیر باعث نشت خون قبل از دفع کامل می‌شود. همچنین در برخی بیماری‌های التهابی روده یا عفونت‌ها، حرکات روده مختل شده و خون قبل از مدفوع خارج می‌شود.

۴. خونریزی مقعدی با درد نشانه چیست؟

از اصلی‌ترین علت‌های خونریزی مقعد همراه سوزش و درد زمانی است که فرد به شقاق مقعدی مبتلا می‌شود. شقاق زخمی است که در انتهای روده ایجاد می‌شود. شقاق بسیار دردناک است و در بیشتر موارد با خونریزی همراه است. حتما برای درمان شقاق باید به متخصص گوارش مراجعه کنید زیرا ممکن است که عفونت کند.

از دیگر بیماری‌های روده که می‌تواند با خونریزی و سوزش هنگام مدفوع و درد همراه شود، بیماری‌های التهابی روده هستند. شکل مدفوع در سندروم روده تحریک‌پذیر نیز متقاوت از زمان عادی خواهد بود. برای درمان هر یک از این بیماری‌ها باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید.

۵. خونریزی مقعد بدون درد نشانه چیست؟

در موارد بسیاری خروج خون از مخرج بدون درد رخ می‌دهد. در این حالت شخص چندان شکایتی ندارد و تنها با خونریزی از مقعد بدون هیچ علامت همراهی دیده می‌شود. علت خونریزی مقعدی هنگام دفع مدفوع بدون درد در ۹۰٪ مواقع هموروئید یا بواسیر است. علائم بواسیر ممکن است بدون درد باشد اما لکه بینی و خونریزی را نشان دهد.

گاهی نیز ممکن است علت خونریزی از مقعد بدون درد، سرطان باشد که این مسئله بسیار اهمیت دارد و نگران کننده است. برای کسانی که بدون درد از مقعد آنها خون خارج می‌شود، باید تست‌های غربالگری سرطان روده انجام شود.

علت خونریزی مقعد چیست؟
از اصلی‌ترین علت‌های خونریزی مقعد همراه با سوزش و درد، شقاق مقعدی است.

۶. علت خونریزی مقعدی در مردان

علل خارج شدن خون از مقعد در مردان تفاوتی با زنان ندارد اما شیوع برخی عوامل در مردان بیشتر است. به عنوان مثال یبوست مزمن، سبک زندگی بی‌تحرک، ورزش سنگین یا مصرف الکل و دخانیات می‌توانند احتمال بواسیر یا شقاق را افزایش دهند. همچنین مردان بالای ۵۰ سال باید نسبت به احتمال وجود پولیپ یا سرطان کولون حساس باشند.

۷. یبوست شدید و خونریزی مقعدی

یبوست شدید یکی از شایع‌ترین دلایل خون ریزی مقعدی است. زور زدن زیاد هنگام دفع باعث فشار به رگ‌های ناحیه مقعد می‌شود و ممکن است بواسیر یا شقاق ایجاد کند. مدفوع سفت هم ممکن است به بافت مقعد آسیب برساند و باعث ترک و خونریزی شود. برای درمان، باید مصرف فیبر، آب و فعالیت بدنی افزایش یابد. در موارد شدید، داروهای نرم‌کننده مدفوع یا ملین هم تجویز می‌شود.

۸. علت خونریزی شدید مقعدی

خونریزی شدید ممکن است به دلایل جدی‌تری مانند دیورتیکولوز، کولیت اولسراتیو، بیماری کرون، پارگی روده، پولیپ خونریزی‌دهنده یا تومورها مربوط باشد. اگر حجم خون زیاد باشد یا همراه با علائمی مانند سرگیجه، افت فشار یا بی‌حالی رخ دهد، باید به پزشک مراجعه کرد.

نکاتی که باید درباره خون‌ریزی مقعدی بدانید را در این ویدئو ببینید.

۹. خونریزی مقعدی و سرطان

خون قرمز روشن در مدفوع معمولا نشان‌دهنده خونریزی در رکتوم یا کولون است که ممکن است نشانه سرطان روده بزرگ، متاستاز سرطان معده یا سرطان مقعد باشد. خروج خون از مخرج نیز می‌تواند ناشی از هموروئید باشد.

متن انگلیسی:
Rectal bleeding is a symptom of many different conditions, including hemorrhoids, anal fissures, inflammatory bowel disease (IBD) and colorectal cancer.
ترجمه فارسی:
خونریزی مقعدی نشانه بسیاری از شرایط مختلف از جمله هموروئید، شقاق مقعد، بیماری التهابی روده (IBD) و سرطان کولورکتال است.

به نقل از سایت my.clevelandclinic

۱۰. خونریزی مقعد به علت بیماری مری

اگر خونریزی از مقعد ناشی از بیماری مری باشد، معمولا خون تیره یا قیرگون (ملنا) است. زیرا خون در مسیر طولانی دستگاه گوارش تجزیه می‌شود. بیماری‌هایی مانند واریس مری، زخم معده یا پارگی مری (سندرم مالوری-ویس) هم می‌توانند منبع خونریزی باشند. در این موارد، مدفوع سیاه و چسبنده است و گاهی استفراغ خونی دیده می‌شود.

۱۱. درد معده و خونریزی مقعدی

ترکیب درد معده با خونریزی از مقعد می‌تواند نشانه‌ای از زخم معده، بیماری التهابی روده یا حتی سرطان گوارشی باشد. زخم‌ها ممکن است خونریزی کنند و این خون به‌صورت مدفوع تیره رنگ ظاهر شود. در مواردی مانند کولیت یا کرون هم درد شکم همراه با اسهال خونی دیده می‌شود.

علت خونریزی با مدفوع چیست؟
پارگی لایه‌ی داخلی مقعد می‌تواند موجب خونریزی مقعد شود.

۱۲. خونریزی از مقعد به علت بیماری روده

بیماری‌های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون از دلایل مهم خارج شدن خون از مقعد به دلیل بیماری روده هستند. این بیماری‌ها باعث التهاب و زخم در دیواره روده می‌شوند و معمولا با اسهال خونی، درد شکم، کاهش وزن و خستگی مزمن همراه‌اند. در برخی موارد، این موارد ممکن است نشانه علائم سرطان روده باشد که نیاز به درمان فوری دارد.

در برخی بیماران، خون تنها علامت اولیه است. تشخیص این بیماری‌ها با کولونوسکوپی، نمونه‌برداری و آزمایش خون صورت می‌گیرد و درمان شامل مصرف داروهای ضدالتهاب، کنترل تغذیه و گاهی جراحی است.

۱۳. علت خونریزی مقعدی در کودکان

شایع‌ترین علت خونریزی دستگاه گوارش تحتانی کودکان ابتلا به یبوست و تب در کودکان و دفع سفت مدفوع است. این اتفاق می‌تواند بافت مقعد (شقاق) را پاره کند. برای درمان کوتاه مدت، ملین‌ها یا نرم‌کننده‌های مدفوع می‌توانند عارضه را تسکین دهند. در دراز مدت هم افزایش فیبر در رژیم غذایی و بهبود هیدراتاسیون می‌تواند کمک‌کننده باشد.

۱۴. علت خونریزی مقعدی زمان پریودی

یکی از علل مهم خروج خون از مخرج در دوران قاعدگی، ابتلا به آندومتروز است. علائم آندومتریوز روده بسته به محل ممکن است متفاوت باشد و می‌تواند شامل درد مقعدی، کمردرد، درد زیر شکم، خونریزی از رکتوم و دیسپارونی باشد که بیشتر در طول دوران عادت ماهانه رخ می‌دهد.

۱۵. علت خونریزی مقعدی در اوایل بارداری

یکی از هورمون‌هایی که در دوران بارداری در بدن شما زیاد می‌شود، پروژسترون است. این هرومون بر روی دستگاه گوارش تاثیرات ریلکس‌کننده و تنبلی دارد. بنابراین از حرکت روده‌ها کم می‌شود. هنگامی که خونریزی مقعدی بدون درد در بارداری اتفاق می‌افتد، ممکن است که شما دچار یبوست شوید. در این صورت، احتمال ابتلا به هموروئید در شما افزایش پیدا می‌کند.

در این ویدیو دکتر سید علیرضا تقوی فوق تخصص گوارش و کبد به سوالات کاربران سامانه دکترِتو در تخصص گوارش و کبد درباره کبد چرب، سرطان های دستگاه گوارش، مصرف امپرازول، پیشگیری و درمان بواسیر و سرطان روده بزرگ پاسخ می دهند.

روش تشخیص علت خونریزی مقعد چیست؟

اگر محل خونریزی از رکتوم یا قسمت‌های انتهایی روده‌ی بزرگ باشد خون به رنگ قرمز روشن روی مدفوع یا در ترکیب با مدفوع دفع می‌شود. دفع مدفوع همراه با خون تیره نیز به دنبال خونریزی از ابتدای روده‌ی بزرگ یا انتهای روده کوچک دیده می‌شود.

زمانی که خونریزی از مری، معده و دئودنوم (قسمت ابتدایی روده باریک) باشد مدفوع سیاه و قیری رنگ و همچنین خیلی بدبو است. خونریزی از قسمت بالایی دستگاه گوارش هم می‌تواند باعث استفراغ به رنگ قرمز روشن و شبیه به دانه‌های قهوه شود. اگر خونریزی مخفی باشد ممکن است هیچ تغییری در رنگ مدفوع ایجاد نشود اما خوشبختانه با کمک آزمایش‌های ساده می‌توان خون مخفی در مدفوع را تشخیص داد.

همچنین به یاد داشته‌باشید برخی داروها مانند آهن، بیسموت و آنتی بیوتیک و خوردن غذاهایی مانند چغندر قند نیز مدفوع را قرمز و سیاه رنگ می‌کنند. هر زمان متوجه خونریزی غیر طبیعی از مقعد شدید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با گرفتن شرح حال و معاینه دقیق تا حدودی می‌تواند محل خونریزی را تشخیص دهد و در صورت لزوم با کمک تست‌های زیر به تشخیص درست برشد.

۱. آزمایش خون و خونریزی از مقعد

آزمایش خون مخصوصا در مواردی که خونریزی پنهان یا مزمن است به تشخیص علت خونریزی کمک می‌کند. با بررسی سطح هموگلوبین و گلبول‌های قرمز می‌توان کم‌خونی ناشی از خونریزی مزمن را تشخیص داد. همچنین شاخص‌های التهابی مانند ESR یا CRP ممکن است نشانه‌ی بیماری‌های التهابی روده باشند. اگر مشکوک به عفونت یا بیماری سیستمیک باشید، پزشک از طریق آزمایش خون اطلاعات اولیه مهمی به دست می‌آورد.

۲. آزمایش مدفوع برای خونریزی مقعد

در مواقع بسیاری خون در مدفوع وجود دارد اما به صورت نهفته است و نمی‌توان آن را تشخیص داد. در چنین مواردی باید نوعی آزمایش مدفوع به نام آزمایش خون نهفته انجام شود. خونریزی از مقعد ممکن است ذره بینی باشد و احساس نشود.

۳. عکس رادیوگرافی برای خونریزی از مقعد

رادیوگرافی ساده شکم در ارزیابی خونریزی گوارشی نقش محدودی دارد اما می‌تواند در شناسایی انسداد روده، وجود گاز غیرطبیعی یا ناهنجاری‌های ساختاری کمک کند. در موارد خونریزی حاد، ممکن است برای بررسی سریع، از عکس‌برداری شکم استفاده شود.

البته در بیشتر موارد، برای تشخیص دقیق‌تر خارج شدن خون از مقعد از روش‌هایی مانند کولونوسکوپی، سی‌تی‌اسکن یا اندوسکوپی استفاده می‌شود. رادیوگرافی گاهی مکمل سایر روش‌های تشخیصی است.

روش تشخیص خونریزی مقعد چیست؟
آزمایش مدفوع و کولونوسکوپی از روش‌های تشخیص خون‌ریزی از مقعد هستند.

۴. اندوسکوپی برای خونریزی مقعد

خونریزی از مقعد می‌تواند به علت خونریزی از بالای دستگاه گوارش یا از پایین لوله‌ی گوارش باشد. این که کدام یک در حال خونریزی هستند، باید تشخیص داده شود. یکی از راه‌هایی که مشکلات و محل خونریزی از بالای لوله‌ی گوارش تشخیص داده‌شود، اندوسکوپی است که لوله‌ای باریک همراه با دوربین به داخل لوله‌ی گوارش وارد می‌شود و از لوله‌ گوارش شما عکس و فیلم می‌گیرد.

۵. کولونوسکوپی برای خونریزی مقعدی

ممکن است که خونریزی از دستگاه گوارش از پایین لوله‌ی گوارش باشد. در چنین مواردی می‌توان برای دیدن پایین دستگاه گوارش از کولونوسکوپی کمک گرفت. این لوله سرش دوربین دارد و از مقعد وارد می‌شود.

علت خونریزی مقعدی بعد از کولونوسکوپی چیست؟

اگر بعد از کولونوسکوپی، پزشک پولیپ‌های داخلی را برداشت یا بیوپسی انجام داد، ممکن است خونریزی خفیفی از مقعد داشته‌باشید. این خونریزی طبیعی است.

۶. خونریزی از مقعد و آنژیوگرافی

در این روش پزشک با تزریق ماده حاجب می‌تواند عروق را بررسی کرده و محل خونریزی را پیدا کند. در برخی موارد نیز از آنژیوگرافی برای تزریق دارو به داخل عروق و توقف خونریزی استفاده می‌شود.

۷. اسکن رادیو نوکلوئید

اسکن رادیونوکلوئید (Tagged RBC scan) برای تشخیص محل خونریزی فعال گوارشی استفاده می‌شود. در این روش، مقدار کمی ماده رادیواکتیو به خون تزریق می‌شود تا در صورت نشت خون در دستگاه گوارش، محل آن روی اسکن مشخص شود.

این روش حساس است و می‌تواند حتی خونریزی‌های خفیف و متناوب را شناسایی کند. در شرایطی که کولونوسکوپی یا آندوسکوپی نتوانند منبع خونریزی را پیدا کنند، این اسکن کاربرد دارد.

همین الان بهترین متخصص برای درمان خونریزی از مقعد را پیدا کن!

بهترین روش درمان خونریزی مقعد کدام است؟

درمان خونریزی مقعد با توجه به علت آن متفاوت است برای مثال درمان خونریزی رکتال ممکن است شامل درمان یبوست، تغییر رژیم غذایی (رژیم پر فیبر)، انجام ورزش، بهداشت ناحیه‌ی مقعد، کاهش وزن یا داروهای موضعی باشد. درمان‌های دیگر می‌تواند شامل تزریق خون، مصرف برخی ویتامین‌ها و آهن و تجویز دارو باشد. همچنین ممکن است جراحی برای درمان بیماری زمینه‌ای ضروری باشد.

در صورتی که خروج خون از مخرج دارید و بیشتر از یک یا ۲ روز طول کشیده، به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی افراد کمتر از ۴۰ سال که چندین مرتبه با علتی مشخص مانند هموروئید و یبوست دچار خونریزی شده‌اند نیاز به بررسی‌های بیشتر ندارند. با این وجود پزشکان برای افراد بالای ۴۰ سال کولونوسکوپی را توصیه می‌کنند تا احتمال خطر سرطان‌هایی که باعث خونریزی می‌شوند را دفع کنند.

درمان خونریزی مقعدی هنگام دفع مدفوع

درمان خونریزی از مقعد بستگی به علت اصلی آن دارد. اگر خونریزی به دلیل شقاق یا بواسیر باشد، معمولا با روش‌های خانگی و دارویی قابل کنترل است. اولین قدم، نرم نگه داشتن مدفوع با مصرف مایعات کافی، غذاهای پر فیبر (میوه، سبزی، غلات کامل) و تحرک بدنی منظم است.

پماد برای خونریزی مقعد

یکی از پمادهایی که برای انواع خونریزی‌های مقعدی مانند درمان خونریزی مقعدی ناشی از بواسیر کاربرد دارد، گلیسریل تری نیترات است. این پماد را باید بر روی مقعد ۲ بار در روز بمالید. استعمال این دارو خونرسانی به رگ‌های مقعد را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که زخمی که در این ناحیه ایجاد شده‌است سریع‌تر بهبود پیدا کند.

قرص و دارو برای خونریزی مقعد

برای درمان خونریزی مقعدی، به‌خصوص در مواردی که به دلیل بواسیر یا شقاق باشد، داروهای زیر کاربرد دارند:

نوع داروتوضیحاتکاربرد
پماد موضعیگلیسریل تری‌نیترات
لیدوکائین
آنتی‌هموروئید (مانند ام جی)
کاهش درد، افزایش خونرسانی، بهبود زخم
قرص ضد التهابایبوپروفن
دیکلوفناک (با احتیاط)
کاهش التهاب و درد ناحیه مقعد
داروی ملینلاکتولوز
پلی‌اتیلن گلایکول (پی‌ئی‌جی)
نرم‌کردن مدفوع و کاهش فشار هنگام دفع
داروی وریدیدافلونتقویت دیواره عروق و کاهش خونریزی بواسیر
آنتی‌بیوتیک (در صورت عفونت)مترونیدازول
سیپروفلوکساسین
در صورت وجود آبسه یا عفونت بافتی تجویز می‌شود
انواع داروی خونریزی از مقعد

داروی گیاهی برای درمان خونریزی مقعدی

بومادران که در طب سنتی از گیاهان پرکاربرد محسوب می‌شود، برای درمان زخم‌ها و هموروئیدهای خونریزی مقعدی استفاده می‌شود. برای درمان یبوست و خون ریزی از مقعد نیز می‌توان از جعفری استفاده کرد. جعفری یک گیاه پرخاصیت است که ممکن است به اختلالات گوارشی و بهبود اختلالات قاعدگی کمک می‌کند.

درمان خانگی خونریزی مقعد چیست؟

بهترین درمان‌های خانگی برای خون ریزی مقعدی و درمان خانگی خون در مدفوع شامل موارد زیر هستند:

  • ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز بنوشید
  • از داروهای بدون نسخه مصرف کنید
  • روزانه حمام یا دوش بگیرید تا پوست اطراف مقعد را تمیز کنید
  • فیبر موجود در رژیم غذایی را با مکمل‌هایی مانند متاموسیل، بنفیبر یا غذاهایی مانند آلو افزایش دهید
  • از نشستن زیاد روی توالت پرهیز کنید.
درمان خانگی خونریزی مقعدی چیست؟
فیبر موجود در رژیم غذایی را با مکمل‌هایی مانند متاموسیل یا غذاهایی مانند آلو افزایش دهید.

عوارض خونریزی مقعدی چیست؟

کم‌خونی از رایج‌ترین عوارض خونریزی مقعدی به‌خصوص در مواردی که خونریزی مزمن و شدید باشد، است. همچنین در برخی موارد، علت اصلی خونریزی می‌تواند بیماری‌های جدی‌تری مثل سرطان روده یا بیماری‌های التهابی باشد. اگر فرد دچار ترس، استرس یا پرهیز از دفع مدفوع شود، ممکن است یبوست مزمن ایجاد شود که مشکل را بدتر می‌کند.

اگر درمان خون ریزی از مقعد را جدی نگیرید، متاسفانه امکان درگیری با موارد زیر وجود خواهد داشت:

  • خونریزی فیستول مقعدی (یک کانال غیر طبیعی و سوراخ دار است که معمولا از راست روده به سمت پوست اطراف مقعد تشکیل می‌شود)
  • هموروئید خارجی
  • شقاق حاد مقعد
  • متاستاز بدخیمی‌ها و علائم بیماری به غدد لنفاوی و سایر اندام‌ها
  • سرطان کولورکتال

متن انگلیسی:
Common causes of acute lower GI bleeding include diverticular disease, ischaemic or infective colitis, haemorrhoids, malignancy, angiodysplasia, Crohn’s disease or Ulcerative colitis, or radiation proctitis.
ترجمه فارسی:
علل شایع خونریزی حاد دستگاه گوارش تحتانی شامل بیماری دیورتیکولار، کولیت ایسکمیک یا عفونی، هموروئید، بدخیمی، آنژیودیسپلازی، بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو، یا پروکتیت پرتویی است.

به نقل از سایت teachmesurgery

آیا خونریزی مقعدی خطرناک است؟

در بیشتر موارد، خونریزی مقعدی نشانه‌ای از مشکلات ساده‌ مانند بواسیر یا شقاق است که با درمان‌های ساده برطرف می‌شود. اما گاهی این علامت می‌تواند هشدار بیماری‌های جدی‌تر مانند سرطان، پولیپ یا بیماری‌های روده‌ای باشد. اگر خون ریزی مقعد همراه با کاهش وزن، تغییر در عادات دفع یا درد شکم باشد، باید سریع‌تر علت‌ آن را پیگیری کنید.

برای جلوگیری از خونریزی مقعدی چه باید کرد؟

برای پیشگیری از خون ریزی مقعدی، بهتر است اول از ابتلا به یبوست پیشگیری کنید. رژیم غذایی پرفیبر (میوه، سبزی، غلات کامل)، مصرف آب فراوان و ورزش منظم باعث نرمی مدفوع و دفع راحت‌تر می‌شود. پرهیز از نشستن طولانی‌مدت روی توالت، استفاده از توالت فرنگی استاندارد و پرهیز از زور زدن هنگام دفع نیز بسیار مهم است. در صورت احساس درد یا خون، بهتر است سریعا درمان را آغاز کنید تا از پیشرفت مشکل جلوگیری شود.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

خونریزی مقعد علامتی است که نباید آن را نادیده گرفت. در بسیاری از موارد، علت آن ساده و قابل درمان است اما گاهی هم می‌تواند نشانه یک بیماری جدی باشد. با شناخت علائم، علت‌ها و روش‌های درمان، می‌توان جلوی پیشرفت مشکل را گرفت و سلامت دستگاه گوارش را حفظ کرد. اگر خونریزی شما ادامه‌دار بود یا با علائم غیرعادی همراه بود، حتما به پزشک متخصص گوارش یا دکتر داخلی مراجعه کنید. پیشگیری همیشه راحت‌تر از درمان است.

در سایت نوبت‌دهی آنلاین پزشکان دکترتو، می‌توانید از زمان‌های نوبت ویزیت حضوری پزشک متخصص مورد نظرتان آگاه شوید و آن را ثبت کنید یا مشاوره تخصصی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

خون ریزی مقعدی معمولا به دلیل آسیب، التهاب یا فشار به رگ‌های ناحیه راست‌روده یا مقعد ایجاد می‌شود. این مشکل ممکن است هنگام دفع مدفوع سفت، یبوست، یا به‌دلیل بواسیر، شقاق و بیماری‌های گوارشی اتفاق بیفتد و خون در مدفوع یا روی دستمال دیده شود.

سوزش همراه با خونریزی معمولا به‌دلیل شقاق یا التهاب پوشش مقعد است. یبوست مزمن، دفع دردناک یا عفونت می‌تواند باعث آسیب و تحریک این ناحیه شود.

هنگام دفع مدفوع سفت یا با زور زیاد، رگ‌های اطراف مقعد ممکن است پاره شوند و خونریزی ایجاد شود. این خون معمولا روشن و روی مدفوع یا دستمال دیده می‌شود. شقاق یا بواسیر علت اصلی این مشکل است اما دلایل دیگر هم باید بررسی شوند.

اگر مقدار خون زیاد باشد، به‌طور مکرر دیده شود یا با علائمی مثل ضعف، سرگیجه، کاهش وزن یا درد شکم همراه باشد، ممکن است خطرناک باشد. در چنین شرایطی باید فورا به پزشک مراجعه کرد. حتی مقادیر کم ولی مداوم هم نیاز به بررسی دارند.

برای درمان، اول باید علت اصلی مشخص شود. در موارد خفیف، تغییر سبک زندگی، رژیم پر فیبر، داروهای موضعی و حمام گرم کمک می‌کند. اگر خونریزی شدید یا مزمن باشد، پزشک ممکن است داروهای قوی‌تر یا روش‌هایی مثل اسکلروتراپی، بستن رگ یا جراحی پیشنهاد کند.

اگر همراه خون، درد هم احساس می‌کنید، احتمالا با شقاق مقعد یا بواسیر داخلی پیشرفته روبه‌رو هستید. این دو مشکل از دلایل شایع درد و خون هنگام دفع هستند. البته گاهی آبسه‌ها یا عفونت‌های مقعدی نیز باعث ایجاد درد شدید و خونریزی می‌شوند.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره خونریزی مقعد

  1. رز گفت:

    سلام و خسته نباشید
    من مدتی طولانی هست که دچار همروئید هستم و بعضا یبوست هم میشم هر ازگاهی که یبوست شدید میشم و خونریزی هم دارم احساس سرما میکنم و بدنم دچار لرز میشه لطفا راهنمایی کنید.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، با توجه به علائمی که ذکر کردید، احتمالاً هموروئید شما به دلیل یبوست مداوم و فشار به ناحیه مقعد ایجاد شده است. خونریزی و احساس لرز ممکن است نشانه‌ای از التهاب یا عفونت در ناحیه باشد. پیشنهاد می‌کنم که رژیم غذایی‌تان را به گونه‌ای تغییر دهید که فیبر بیشتری داشته باشد تا یبوست کاهش یابد. همچنین، مصرف آب کافی و فعالیت بدنی می‌تواند به بهبود وضعیت شما کمک کند. در صورت ادامه خونریزی یا بروز درد شدید، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان‌های دقیق‌تر مانند دارو یا درمان‌های جراحی ممکن را بررسی کنید.
      متخصص گوارش و کبد

  2. رز گفت:

    با سلام
    من مدتی هست که دچار هموروئید هستم و چند وقته که هر از گاهی که دچار یبوست شدید میشم و خونریزی مقعد هم دارم بعدش دچار احساس سرما و لرز میشم ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، هموروئید مزمن همراه با یبوست می‌تواند باعث خونریزی مقعدی شود و احساس سرما و لرز پس از آن ممکن است نشانه‌ای از التهاب یا حتی عفونت در ناحیه باشد، به‌ویژه اگر خونریزی شدید یا مکرر باشد. برای کاهش علائم، باید از یبوست جلوگیری کنید؛ یعنی مصرف فیبر بالا، نوشیدن آب کافی، تحرک بدنی و پرهیز از نشستن طولانی‌مدت در توالت. در صورت تکرار لرز یا شدت گرفتن خونریزی، حتماً به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است نیاز به درمان دارویی یا حتی جراحی جزئی داشته باشید.
      متخصص گوارش و کبد

  3. Rg گفت:

    با سلام
    من مدت طولانی هست که دچار هموروئید هستم هر از گاهی که دچار یبوست شدید میشم و خونریزی از مقعد پیدا میکنم بعد از اون دچار احساس سرما و لرز میشم ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، خونریزی از مقعد همراه با یبوست می‌تواند نشانه‌ای از هموروئید باشد، که معمولاً به دلیل فشار زیاد هنگام دفع مدفوع ایجاد می‌شود. این خونریزی و لرز بعد از آن ممکن است به دلیل التهاب و آسیب به بافت‌های ناحیه مقعد باشد. برای مدیریت این مشکل، مهم است که یبوست خود را کنترل کنید، مصرف فیبر را در رژیم غذایی افزایش دهید و مایعات کافی بنوشید. همچنین، اگر خونریزی ادامه یافت یا شدت گرفت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود و درمان‌های مؤثرتر برای شما تجویز گردد.
      متخصص گوارش و کبد

  4. Rg گفت:

    سلام و خسته نباشید
    من مدتی طولانیه دچار هموروئید و شقاق مقعدی هستم هر ازگاهی که یبوست شدید میگیرم و دچار خونریزی مقعدی میشم بعدش برای ۴ الی ۵ ساعت و حتی زمان های مختلف در اون روز دچار احساس سرما و لرز میشم و البته در این مواقع کمی دچار استرس ام میشم. ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، هموروئید و شقاق مقعدی به‌ویژه زمانی که با یبوست شدید و خونریزی همراه باشند می‌توانند باعث درد و تحریک سیستم عصبی بدن شوند که در برخی افراد با احساس سرما، لرز یا حتی اضطراب بروز می‌کند. خونریزی ممکن است بدن را کمی ضعیف کند و واکنش‌های استرسی مانند لرز و بی‌قراری ایجاد شود. برای کنترل بهتر علائم، مهم است که یبوست را با رژیم پرفیبر، مایعات کافی و فعالیت بدنی منظم کاهش دهید. استفاده از داروهای موضعی و نشستن در آب گرم هم می‌تواند کمک‌کننده باشد. اگر خونریزی شدید یا مکرر است، حتماً برای بررسی دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید.
      متخصص گوارش و کبد

  5. Rg گفت:

    با سلام و خسته نباشید
    عذر میخوام من هموروئید و شقاق مقعدی دارم و هر ازگاهی که مقعدم دچار خونریزی میشه بعدش دچار لرز و احساس سرما میکنم میخواستم بدونم مشکل من جدیه؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

  6. حسین کریمی گفت:

    باسلام من یک هفته داخل مدفوع ام خون است پماد است میکنم بازم خون وسوزش وخارش دارم لطفن کمک کنید

  7. حسین کریمی گفت:

    باسلام من یک هفته داخل مدفوع ام خون است پماد است میکنم بازم خون وسوزش وخارج دارم لطفن کمک کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام. وجود خون در مدفوع و سوزش در ناحیه مقعد ممکن است به مشکلاتی مانند شقاق مقعدی، هموروئید یا عفونت‌های روده‌ای اشاره داشته باشد. با توجه به اینکه علائم شما همچنان ادامه دارد، توصیه می‌شود که هرچه سریع‌تر به پزشک متخصص گوارش یا جراح عمومی مراجعه کنید تا بررسی دقیق‌تری انجام دهند و درمان مناسب را تجویز کنند. استفاده از پمادها ممکن است برای تسکین موقت کمک‌کننده باشد، اما برای درمان کامل نیاز به بررسی تخصصی است.

      متخصص گوارش و کبد